- . .

, 1 2011

ΠΗΓΗ: «Βμα της Κυριακς»

 

Περιγραφ: Επιστολς - φωτι του Π. Δοκα στον Κ. Καραμανλ για το χροςΑπ το φθινπωρο του 2008, αν χι πολ νωρτερα, ο Κ. Καραμανλς γνριζε τι η χρα οδηγεται μαθηματικ στην ξοδο απ τις αγορς και βαδζει βμα βμα προς τη χρεοκοπα. «Το Βμα» αποκαλπτει σμερα τσσερις επιστολς-φωτι του πρην υφυπουργο Οικονομικν κ. Π. Δοκα προς το Μγαρο Μαξμου στις οποες περιγρφεται επακριβς ο κνδυνος και αυτ που συνβη στη χρα τελικ.

λλωστε κι εμες χουμε αναφερθε στις τερστιες ευθνες της προηγομενης κυβρνησης, εδ και εδ, υπουργς της οποας ταν και ο σημερινς «επανασττης» αρχηγς της αξιωματικς αντιπολτευσης κ. Σαμαρς, ο οποος τρα κνει τι δεν γνωρζει τποτα…

πως δεχνει μως η Ιστορα, τις σοβαρς επισημνσεις για τους μεγλους κινδνους που ελλχευαν δεν λαβε υπψη ο πρην πρωθυπουργς , ακμη και αν τις αξιολγησε, προτμησε να οδηγσει το 2009 τη χρα σε δο εκλογικς αναμετρσεις που εχαν αποτλεσμα να επιδεινωθε ακμη περισστερο η κατσταση της οικονομας.

«Η ευχρεια δανεισμο εναι πιο μεση και πιο σημαντικ πρκληση και απ την πεση της Ευρωπακς νωσης για συγκρτηση των ελλειμμτων» σημεωνε σε επιστολ του τα Χριστογεννα του 2008 ο κ. Δοκας σημανοντας για δετερη φορ τον κδωνα του κινδνου για την επικεμενη κρση χρους και την αδυναμα δανεισμο της χρας. Εχε προηγηθε εκτενς επιστολ στον Πρωθυπουργ τον Οκτβριο του 2008 στην οποα τνιζε τι το Δημσιο θα χρειαζταν να δανειστε πνω απ 40 δισ. ευρ για να καλψει τις χρηματοδοτικς ανγκες του επμενου δωδεκαμνου (σ.σ.: το ποσ ανλθε τελικ στα 48 δισ. ευρ για το 2009) και σημεωνε με μφαση: «Αυτ απαιτε την απλυτη εμπιστοσνη των αγορν».

Οι αποκαλψεις του κ. Δοκα ρχονται μετ την εξομολγηση του πρην υπουργο Οικονομας Γ. Αλογοσκοφη στο «Βμα» τι ο Κ. Καραμανλς γνριζε την κατσταση της οικονομας αλλ στις προτσεις για την αντιμετπιση της κρσης η απντηση ταν «σ το γι αργτερα». Εναι γεγονς τι τσο ο κ. Αλογοσκοφης σο και ο κ. Δοκας το καλοκαρι του 2008 εχαν υποστηρξει τη λψη σκληρν μτρων (πως η κατργηση του αφορολογτου των ελεθερων επαγγελματιν, η αυτματη περαωση, η ρθμιση των οφειλν στο Δημσιο) για τη στριξη των εσδων και δραστικς παρεμβσεις για τις περικοπς των δαπανν στον χρο της Υγεας και των αμυντικν δαπανν. Οι πολιτικς αυτς απορρφθηκαν απ το Μαξμου υπ την πεση των γαλζιων βουλευτν.

Η πιο «καυτ επιστολ» του πρην υφυπουργο Οικονομικν, ο οποος ως επικεφαλς του Γενικο Λογιστηρου και αρμδιος βλεπε την πορεα του χρους, εστλη στον Πρωθυπουργ παραμον Χριστουγννων του 2008.

 

23 Δεκεμβρου 2008 - «Χρειαζμαστε 47 δισ. για το 2009»

«πως πνε τα πργματα σμερα, δσκολα θα κερδσουμε τις επμενες εκλογς. Κι μως μπορομε να αναστρψουμε το κλμα. Απ εμς εξαρτται.

Η Ελλδα χρειζεται σταθερ και υπεθυνη κυβρνηση σε να πολ δσκολο διεθνς περιβλλον. Τα οικονομικ θα δυσκολψουν τους επμενους μνες. Οι δεκτες της ελληνικς οικονομας (δημσια σοδα, ανογματα των ασφαλιστικν ταμεων, ανεργα, ρο των επενδσεων, βιομηχανικ παραγωγ, τζρος στα μαγαζι, τουρισμς, ναυτιλιακ συνλλαγμα κ..) θα εναι κτω απ μεγλη πεση. Χρειζεται να ενισχσουμε τις ασθενστερες τξεις, αν και οι πολτες δσκολα θα πιστψουν σε “προεκλογικο τπου” παροχς, ποιες και αν εναι αυτς.

Το επμενο ενδεκμηνο το Δημσιο θα χρειαστε να δανειστε σως και πνω απ 47 δισ. ευρ μσα σε να ιδιατερα αρνητικ διεθνς επενδυτικ κλμα. Το 2008 δανειστκαμε περπου 47-48 δισ. ευρ δηλαδ, περπου 10 δισ. πνω απ αυτ που υπολγιζε το υπουργεο Οικονομας τι θα χρειαζταν (4% του ΑΕΠ πνω απ τις προπολογισθεσες δανειακς ανγκες, χωρς να χουν τακτοποιηθε λες οι υποχρεσεις προς τους προμηθευτς του Δημοσου, κατασκευαστς, ασφαλιστικ ταμεα, τοπικ αυτοδιοκηση, επιστροφς φρων)! Τι σημανει αυτ για το πραγματικ λλειμμα του 2008;

Η ευχρεια δανεισμο εναι πιο μεση και πιο σημαντικ πρκληση και απ την πεση της Ευρωπακς νωσης για συγκρτηση των ελλειμμτων.

Χρνια πολλ και καλ δναμη».

 

8 Μαου 2005 - «Οι δαπνες δεν πφτουν, εναι στον αυτματο πιλτο»

Η δημοσιονομικ κατσταση φαινταν τι δεν πγαινε καλ απ την νοιξη του 2005, δηλαδ ναν χρνο μετ τις εκλογς του 2004.

«χουμε πολλ ορθοπεταλι μπροστ μας, αλλ και οι ευκαιρες και οι δυναττητες για το καλτερο εναι μεγλες. Οι στχοι για λλειμμα γενικς κυβρνησης το 2005 εναι πολ φιλδοξοι, δεδομνου τι για να πισουμε τα φορολογικ σοδα που αναφρει ο προπολογισμς τα φορολογικ σοδα του 2005 πρπει να αυξηθον κατ 10% περπου σε σχση με τις πραγματικς εισπρξεις του 2004 - και μλιστα σε μια περοδο που ο πραγματικς ρυθμς ανπτυξης του ΑΕΠ δσκολα θα περσει το 3,3%.

Τον Απρλιο τα σοδα ταν 2,7% κτω απ τα αντστοιχα του Απριλου 2004! (Μεωση σημεωσαν ο ΦΠΑ, ο Ειδικς Φρος Καυσμων, οι φροι απ νομικ πρσωπα κτλ.)

Το πρτο τετρμηνο συγκρατσαμε τις πρωτογενες δαπνες σε εππεδα 2,6% πνω απ τα αντστοιχα περυσιν. Τους επμενους μνες μως θα ενταθον σημαντικ οι πισεις και στις δαπνες, οι περισστερες απ τις οποες εναι θεσμοθετημνες “στον αυτματο πιλτο”. Ανησυχητικ εναι η κατσταση και στις εισπρξεις για το Γ ΚΠΣ επειδ “υφστανται σοβαρς ελλεψεις και τα συστματα δεν παρχουν ακμη εγγυσεις για χρηστ δημοσιονομικ διαχεριση των ΕΤΠΑ”. Δηλαδ, φανεται τι θα υπρξει κποια σημαντικ υστρηση στις εισπρξεις απ την Ευρωπακ Ενωση που θα χει επιπτσεις στα σοδα, στο λλειμμα του 2005, αλλ και στο ψος των δαπανν για δημσιες επενδσεις και στον ρυθμ ανπτυξης».

 

22 Οκτωβρου 2008 - «Να μην υποτιμσουμε τις πισεις στα ομλογα»

«Η εμπειρα μου απ τον ιδιωτικ τομα, το υπουργεο Οικονομικν και το υπουργεο Εξωτερικν, απ τις συνεχες επαφς με ξνους επενδυτς και απ τις επιχειρηματικς αποστολς στο εξωτερικ μο δνει τη δυναττητα να κνω τις παρακτω επισημνσεις και προτσεις για την ξοδο απ την κρση.

Χωρς ανπτυξη δεν θα χουμε τα σοδα που θα στηρξουν τον κοινωνικ ρλο του κρτους. Εναι μως προφανς πως η ανταξη δεν μπορε να λθει με υπερβολικ αξηση των δημοσων δαπανν. Τα ελλεμματα, η αυστηρτητα της Ευρωπακς νωσης, δεν μπορε να υποτιμηθον.

Επσης δεν μπορε να υποτιμηθε η συμπεριφορ των διεθνν αγορν απναντι στα ομλογα του Ελληνικο Δημοσου. Το επμενο δωδεκμηνο το Ελληνικ Δημσιο θα χρειαστε πνω απ 40 δισ. ευρ για να καλψει τις ανγκες του και τα χρεολσια. Χρειζεται η απλυτη εμπιστοσνη των αγορν».

 

«Πουλστε σε λληνες αεροδρμια και λιμνια»

Απ τον Οκτβριο 2008 ο κ. Π. Δοκας εχε υποβλει αναλυτικ σχδιο για την αντιμετπιση της κρσης. Στην επιστολ με ημερομηνα 22 Οκτωβρου 2008 επεσμαινε στον Πρωθυπουργ: «Δεν μπορε να υποτιμηθε η συμπεριφορ των διεθνν αγορν απναντι στα ομλογα του Ελληνικο Δημοσου. Το επμενο δωδεκμηνο το Ελληνικ Δημσιο θα χρειαστε πνω απ 40 δισ. ευρ για να καλψει τις ανγκες του και τα χρεολσια. Χρειζεται η απλυτη εμπιστοσνη των αγορν».

Στην επιστολ του ο κ. Δοκας πρτεινε μια σειρ μτρα για την τνωση της ανπτυξης με πρωτοβουλες που δεν θα απαιτον μεγλες νες δαπνες.

Ττοια μτρα εναι:

* Χωροταξικ να μπορε να χτσει ο λληνας με ορθολογικτερους συντελεστς δμησης.

* Αποκρατικοποισεις με συμμετοχ των εργαζομνων.

* Αλλαγς στα τεκμρια. Τα τεκμρια στρεβλνουν την οικονομικ δραστηριτητα. Εκτς απ το καθαυτ κστος αγορς ενς προντος και τους σχετικος φρους, ο πολτης πρπει να υπολογσει και το επιπλον «κστος του τεκμηρου». που οι διασταυρσεις στοιχεων υποδηλνουν πως το εππεδο διαβωσης δεν συνδει προς το εισδημα που δηλνεται, να γνεται πολ αυστηρς φορολογικς λεγχος. Οι καννες-τυφλοσορτης εναι αντιπαραγωγικο και αναποτελεσματικο.

* πως και στις υπλοιπες χρες της Ευρπης, το φορολογικ σστημα πρπει να υποχρενει τις επιχειρσεις να τηρον βιβλα και στοιχεα με τρπο που να αποδεικνει τις συναλλαγς τους αλλ αυτ τα βιβλα και στοιχεα να τηρονται κατ την κρση τους και να αποδεικνονται το σοδο και η δαπνη με τον πιο πρσφορο τρπο. Π.χ., αν μια επιχερηση δεν χει στω να τιμολγιο διτι αρνεται ο προμηθευτς της να εκδσει τιμολγιο, η απδειξη της πληρωμς (π.χ., με επιταγ με υπογεγραμμνη απδειξ του) να εναι αποδεικτικ στοιχεο της δαπνης για την επιχερηση που κατβαλε την πληρωμ και η Εφορα στη συνχεια να ζητε εξηγσεις απ τον λπτη π.χ. της επιταγς για τη μη κδοση στοιχεου για τη μη καταχριση του εσδου στα βιβλα του. * Μεωση των αμυντικν δαπανν.

Για να μεισουμε το τερστιο κστος των αμυντικν δαπανν πρπει να δημιουργηθε μια πιο κοιν ευρωπακ αμυντικ πολιτικ. Ειδικ για τις αποκρατικοποισεις επισμαινε πως «υπρχει ανγκη για εκτεταμνες αποκρατικοποισεις για να εισρεσουν κεφλαια στη χρα, χρματα στα δημσια ταμεα, αλλ και για να τονωθε η οικονομικ δραστηριτητα, στω και αν το μεγαλτερο μρος απ ττοια σοδα προορζεται για τη μεωση του χρους.

Με κποιες ουσιαστικς αποκρατικοποισεις και μεταρρυθμσεις μπορε να αλλξει το κλμα στην αγορ και να αυξηθε ουσιαστικ ο γενικς δεκτης χωρς καμα κυβερνητικ παρμβαση. Ιδιωτικοποηση: Προτενω την μεση μεταββαση ποσοστν του Δημοσου σε ΟΤΕ, Ελληνικ Πετρλαια, Ταχυδρομικ Ταμιευτριο, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, Καζνο Πρνηθας, ΛΑΡΚΟ, Κρατικ Λαχεα, ΟΔΙΕ, Κεντρικ Αγορ Αθηνν κτλ. προκειμνου να αυξηθε η ανταγωνιστικτητ τους σμφωνα με τις ανγκες της παγκσμιας αγορς και του ανταγωνισμο, αλλ με ουσιαστικ παροχ μετοχν στους εργαζομνους κθε επιχερησης (10% εντελς δωρεν συν 10% σε προνομιακς τιμς).

Μετοχοποηση αεροδρομων και εισαγωγ τους στο Χρηματιστριο. Να δημιουργσουμε δο μεγλους ομλους «διαχερισης αεροδρομων» και να προσελκσουμε ιδιτες επενδυτς (μεγλοι ελληνικο μιλοι, ξνα γκρουπ κτλ.), αλλ να δοθε στους εργαζομνους το 10% δωρεν και λλο να 10% σε ιδιατερα ελκυστικς τιμς. Με ειδικ νμο οι μετοχς των δο αυτν εταιρειν να εισαχθον μεσα στο Χρηματιστριο Αθηνν! Ηellenic Αirports Ι: Σπτα, Κρκυρα, Χανι, Καβλα, Νξος, Κεφαλονι, Προς, Καλαμτα, Κοζνη, Χος, Καστελριζο κ.. Ηellenic Αirports ΙΙ: Θεσσαλονκη, Ηρκλειο, Ιωννινα, Ρδος, Πρβεζα, Μκονος, Λμνος, Σμος, Σκιθος, Λρισα, Ανδραβδα κ.. Τα λιμνια της χρας (εκτς Πειραι και Θεσσαλονκης) να χωριστον σε λλες τσσερις αννυμες εταιρεες και να ιδιωτικοποιηθον πως και τα αεροδρμια, με διασφλιση της σνδεσης με τις «ακριτικς» νησιωτικς περιοχς, με κνητρα για τη διατρηση των γραμμν αυτν και τη χειμεριν περοδο. Προτενω η πληση των ποσοστν αυτν να γνει κατ προτμηση σε κοινοπραξες των μεγαλτερων ελλνων επιχειρηματιν, επιχειρσεων και εφοπλιστν! Δηλαδ, καλομε τους 50 μεγαλτερους επιχειρηματες εφοπλιστς και τους ζητμε να αγορσει ο καθνας απ 0,5% ως 1% των κρατικν επιχειρσεων σε full price- στην αντατη δυνατ τιμ- τσι στε η ιδιοκτησα και ο δυναμισμς των επιχειρσεων αυτν να παραμενει σε ελληνικ χρια!»

 

20 Ιουλου 2004 - «Τα ταμεα εναι δεια, υπρχουν κρυφ χρη»

«πως διαγρφονται τα ταμειακ σοδα/ξοδα για την περοδο Ιανουριος - Μιος 2004, το “ταμειακ” λλειμμα ταν της τξεως των 7,4 δισ. Για το εξμηνο Ιανουριος- Ιονιος 2004το “ταμειακ” λλειμμα αυξθηκε στα 12,14 δισ. ευρ. πως και να χει το θμα, εκτιμ πως το δωδεκμηνο θα εναι σημαντικ υψηλτερο απ τα ανογματα του εξαμνου. Δηλαδ, το ταμειακ “νοιγμα” μπορε και να ξεπερσει τα 18 δισ. Ευρ το 11% του ΑΕΠ!

Οι υπερβσεις στις πρωτογενες δαπνες θα ξεπερσουν αυτς που προβλπονται στον τακτικ προπολογισμ κατ 2,9 δισ. Ευρ περπου.

Δηλαδ, οι πρωτογενες δαπνες για το 2004 μπορε να ξεφγουν και απ τις πιο πρσφατες εκτιμσεις (32,8 δισ.) και να φθσουν στα 36 δισ.

αι οι δαπνες για τκους θα ανλθουν απ τα 9.750 ευρ στα 10.700 δισ. ευρ.

Δηλαδ, κατ μα κπως πρχειρη πρβλεψη, το λλειμμα της γενικς κυβρνησης για το 2004 μπορε να υπερβε και το 6% του ΑΕΠ! - χωρς να λαμβνουμε υπψη τι ελχιστες απ τις πληρωμς για εξοπλιστικ προγρμματα εμφανζονται ως πρωτογενες δαπνες. Παραλβαμε “δεια ταμεα”!

Δηλαδ, παραλβαμε επσημο χρος της κεντρικς κυβρνησης που στο τλος του Φεβρουαρου 2004ξεπερνοσε τα 186 δισ. ευρ και κρυμμνες υποχρεσεις .

Σε αυτ το επσημο χρος πρπει να προστεθον και μη σωστ καταχωρισμνες υποχρεσεις του Ελληνικο Δημοσου που υπερβανουν τα 8,5 δισ. ευρ πως για:

* τα φρμακα (2,2 δισ. ευρ),

* το ταμεο νομικν (400 εκατ.),

* για τα “να τοκομερδια” (6 δισ., τρα περπου 5 δισ.),

* τα χρη προς την Αγροτικ Τρπεζα (800 εκατ.).

Σε αυτ δεν περιλαμβνονται υποχρεσεις του Δημοσου προς τα ασφαλιστικ ταμεα (της τξεως των τουλχιστον 2 δισ. ευρ) για τις μισθολογικς προαγωγς των συνταξιοχων αξιωματικν των ΕΔ που αποστρατεθηκαν προ του 2000 (ψους περπου 1 δισ. ευρ) και τα χρη προς τους ΟΤΑ (1 δισ.). Δηλαδ, κληρονομσαμε χρη ψους τουλχιστον 199,5 δισ. ευρ και επιπλον περπου 11 δισ. ευρ δνεια εγγυημνα απ το Ελληνικ Δημσιο!».

 

Λογικ ερτημα δικ μας:

Κριε Σαμαρ, εσες τις γνωρζατε αυτς τις επιστολς;

Αν ναι, ττε γιατ σιωπσατε και γνετε συνεργς στην καταστροφ μας;

Αν χι, γιατ δεν ζηττε συγγνμη αναλαμβνοντας τις ευθνες που σας αναλογον, δεδομνου τι δεν εναι δυνατ να εστε μλος μιας κυβρνησης και να μη γνωρζετε τσο σπουδαα γεγοντα. Σε διαφορετικ περπτωση θα πρπει να υποθσουμε τι απλ μετεχατε, οπτε αναρωτιμαι αν μπορομε σμερα να σας εμπιστευτομε!