. . :

22 2011

Καλημρα σας, αγαπητο συνδελφοι. Συγκλεσα το σημεριν Υπουργικ Συμβολιο, προκειμνου να σας ενημερσω για τα σημαντικ, ιστορικ θα λεγα, αποτελσματα του χθεσινο Συμβουλου της Ευρωζνης. Ο Αντιπρεδρος και Υπουργς Οικονομικν θα σας ενημερσει επσης επ των, πργματι, πολπλοκων λεπτομερειν της συμφωνας αυτς.

Πριν μως αναφερθ διεξοδικ στις αποφσεις, θα θελα κατ’ αρχν να απευθυνθ στον Ελληνικ λα, στην κθε Ελληνδα και στον κθε λληνα.

Η χθεσιν επιτυχα εναι, πρτα απ’ λα, δικ σας επιτυχα. Τποτα δεν θα εχαμε

καταφρει, χωρς τη δικ σας προσπθεια, χωρς τις δικς σας θυσες. Θλω να εστε λοι σας περφανοι γι’ αυτ που εμαστε, για τον αγνα μας, για τη χρα μας.

Βρεθκαμε στο χελος της αβσσου, αλλ δεν το βλαμε κτω. Παλψαμε, πως κναμε και στο παρελθν, σε κθε κρσιμη στιγμ της ιστορας μας. Σε λες τις μχες που δσαμε μχρι σμερα, σταθκαμε στο ψος των περιστσεων. Κναμε μεγλες θυσες, αλλ πως εχα δεσμευθε, οι θυσες αυτς δεν πγαν χαμνες.

Οι ιστορικς αποφσεις, για τις οποες παλψαμε και πετχαμε, εναι η δικαωση των προσπαθειν μας, των προσπαθειν ενς ολκληρου λαο, που βρθηκε κοντ στην καταστροφ, εξαιτας των σφαλμτων του παρελθντος. Οι βασικς αρετς μας, εναι αυτς που φεραν το αποτλεσμα. Εναι η υπομον, η επιμον, το φιλτιμο και η αυτοθυσα.

Με τον αγνα μας, καταρρφθηκαν και μθοι. Ο μθος τι εμαστε ρμαια των ξνων δυνμεων, τι λοι εναι εναντον μας, τι οι λληνες δεν μπορον, τι σγουρα θα χρεοκοπσουμε.

Απαλλχτηκε ο λας μας απ το βραχν της χρεοκοπας. Και αυτς οι αποφσεις, μας δνουν τις βσεις και τη δναμη να συνεχσουμε τον αγνα, για να χτσουμε την κοινωνα που λοι θλουμε και δικαιομαστε. Μια κοινωνα δικαου, μια κοινωνα ασφλειας, μια κοινωνα με καννες και ευνομα, μια κοινωνα με σες ευκαιρες και δικαιματα για λους, χι προνμια για λγους.

Μια κοινωνα δκαιης κατανομς της ευημερας. Μια κοινωνα με βισιμη οικονομα σε γερ θεμλια και προοπτικ για τη να γενι. Πνω απ’ λα, μια κοινωνα και μια χρα με αυτοπεποθηση. Αυτοπεποθηση για τις μεγλες δυναττητες και περφανη για τον εαυτ της.

Τρα εναι η ρα να κοιτξουμε λοι μαζ το μλλον πιο αισιδοξα, να αφοσιωθομε με μεγαλτερη δναμη και ασφλεια στις μεγλες αλλαγς, για τις οποες διψ η κοινωνα. Να δσουμε προτεραιτητα στη δημιουργικ Ελλδα, στην Ελλδα που μπορε, που δεν πνγεται στις δυσκολες, που παλεει και κερδζει.

Ξρω πολ καλ πσο δσκολα περνει η κθε ελληνικ οικογνεια. Περσαμε και περνμε πολ δσκολες στιγμς, ως χρα και ως λληνες. Ζομε τη μεγαλτερη κρση των τελευταων δεκαετιν και μεγλες ανατροπς στη ζω μας. Οι δυσκολες δεν τελεωσαν. Αλλ για πρτη φορ, στον πολμηνο αγνα που δσαμε, καταφραμε να δημιουργσουμε ισχυρς συνθκες ασφλειας για το μλλον.

Σμερα, μπορομε να νισουμε περφανοι τι δεν θα αφσουμε στα παιδι μας να πρβλημα που εναι ανυπρβλητο. Γιατ καταστσαμε το πρβλημα του χρους μας διαχειρσιμο. Ο πολμηνος αυτς αγνας ταν κι να μεγλο προσωπικ στοχημα, αφο η ιστορα τα φερε τσι.

δωσα τον αγνα αυτ με αυταπρνηση, αντιμετωπζοντας συχν μια κριτικ, πολλς φορς, δυσανλογη της δικς μου ευθνης για το πρβλημα της χρας. Τον αγνα αυτ, τον δωσα πντα με τη σκψη μου συνεχς στους πολτες και στη δοκιμασα που περννε. Η σκψη μου πντα στον κσμο, στον κσμο αυτ που αξζει να ζει σε μια καλτερη χρα.

Στον κσμο αυτ, που εναι περφανος, γενναιδωρος και θαρραλος, αλλ που οι αντιξοτητες τον καναν συχν να νισει τι του χουν κψει τα φτερ.

Πιστεω πντα στην Ελλδα, στις τερστιες δυναττητς μας. Χθες, με τον αγνα μας, τη διαπραγμτευσ μας και τις διεκδικσεις μας, η χρα μας πτυχε ιστορικς αποφσεις.

Η Ευρπη κανε να τερστιο βμα μπροστ. Στην αρχ της κρσης αυτς, η πατρδα μας βρθηκε στο χελος του γκρεμο. Την δια ρα, στην Ευρπη, δεν μας κουγε κανες. Στους μνες που πρασαν, η Ελλδα δωσε πολλς και μεγλες μχες.

Μπροστ στη μεγαλτερη απειλ που γνρισε ποτ η χρα μας τις τελευταες δεκαετες, πορευθκαμε απ την πρτη στιγμ βσει σχεδου, βσει συγκεκριμνης διαπραγματευτικς στρατηγικς. Πορευτκαμε, γνωρζοντας πολ καλ πως δεν μποροσαμε να πετχουμε εξαρχς λα σα θα θλαμε, πως η διαπραγμτευση πρεπε να χει συγκεκριμνα στδια, με επιμρους στχους.

Πρτο στδιο ταν να μενουμε ρθιοι, να παραμενουμε ζωντανο, να μην χρεοκοπσουμε. Δετερο στδιο ταν να αρχσουμε να ανακτομε την αξιοπιστα μας, στε να ενισχυθε και η διαπραγματευτικ μας θση, βασιζμενοι πντα σε τολμηρς αποφσεις, σε μεγλες αλλαγς και, φυσικ, στις μεγλες θυσες του Ελληνικο λαο.

Και τρα, το τρτο στδιο ταν να μπορσουμε να διαπραγματευθομε αποτελεσματικ το συνολικ πρβλημα του χρους, στε να πισουν οριστικ τπο οι θυσες των Ελλνων.

Αποδεχθηκε στην πρξη το πσο σημαντικ ταν να πορευθομε με τη συγκεκριμνη στρατηγικ, χτζοντας βμα-βμα την αξιοπιστα μας, διασφαλζοντας τη σωτηρα της χρας και ενισχοντας την αξιοπιστα αυτ, τσι στε να φτσουμε τελικ σε συνολικτερες λσεις.

Στην πορεα αυτ, καταφραμε να δημιουργσουμε εκ του μηδενς τον ευρωπακ μηχανισμ στριξης, που σωσε την Ελλδα – και μετ, λλες χρες – απ τη χρεοκοπα. τσι καταφραμε να σταθομε ρθιοι, για να μπορομε σμερα να συμμετχουμε ουσιαστικ στην Ευρπη και στη διαπραγμτευση για την αντιμετπιση του προβλματος του χρους.

Καταφραμε το Μρτιο, πριν απ λγους μνες δηλαδ, να πετχουμε την επιμκυνση και μεωση του επιτοκου για τα 110 δισεκατομμρια του μηχανισμο στριξης. Στην κρισιμτερη καμπ της πορεας μας των τελευταων μηνν, στην πιο κρσιμη στροφ των διαπραγματεσεων, στη χθεσιν Σνοδο, ξεκαθαρσαμε εξαρχς τις διαπραγματευτικς μας αρχς:

Μακροχρνια βιωσιμτητα του χρους, με βελτωση των ρων εξυπηρτησς του.

Ελφρυνση του βρους για την ελληνικ οικογνεια.

Απρσκοπτη κλυψη των δανειακν αναγκν μας, για τα επμενα χρνια.

Και φυσικ, μια ισχυρ θηση στην ανπτυξη, την αναθρμανση της πραγματικς οικονομας, μιας βισιμης μως οικονομας, και τη δημιουργα θσεων εργασας.

Ξεκαθρισα απ την πρτη στιγμ τι εμες, οι λληνες, παρ τα προβλματα και τις αδυναμες, κνουμε τη δουλει μας. Βζουμε τξη στο σπτι μας. Κνουμε πρωτγνωρες θυσες. Αλλ και αλλζουμε την Ελλδα.

Και δεν μπορε αυτ η προσπθεια, αυτς οι θυσες να υποθηκεονται λλο απ τις επιθσεις της αγορς, την λλειψη ασφλειας και σιγουρις ευρτερα, την αναποφασιστικτητα σε εππεδο Ευρπης.

Γι’ αυτ και ζτησα λση τρα. Διεκδκησα το απλ: το δικαωμα του λληνα και της Ελληνδας στην ελπδα. Το δικαωμα να αλλξουμε τη χρα, μσα σ’ να κλμα σιγουρις και ασφλειας.

Και σοι γνωρζουν την ιστορα, αλλ και τι σημανει διαπραγμτευση στην Ευρωπακ νωση, ξρουν τι και η Ευρπη αλλζει βμα-βμα. Χθες, κανε να πολ μεγλο βμα, πρωτγνωρο και για την δια, και για την Ελλδα.

Η διαπραγμτευση ταν πολμηνη, ταν και σκληρ μχρι το τλος. Μια απλ σγκριση του αρχικο με το τελικ κεμενο, το αποδεικνει.

Οι χθεσινς αποφσεις εγγυνται τη βισιμη πορεα της χρας. Εγγυνται τη βιωσιμτητα του ελληνικο χρους. Εγγυνται τη μεωση των βαρν εξυπηρτησς του και την κλυψη των δανειακν μας αναγκν. Και τλος, εγγυνται να αναπτυξιακ πακτο για την Ελλδα, να – πως ειπθηκε – ευρωπακ σχδιο Marshall.

Τι πετχαμε σμερα, πιο συγκεκριμνα:

Πρτον, διασφαλζεται η μακροπρθεσμη βιωσιμτητα του ελληνικο δημοσου χρους και διαμορφνονται οι προποθσεις για την πλρη απδοση του προγρμματος σταθερτητας της ελληνικς οικονομας.

Δετερον, τθεται σε εφαρμογ να ολοκληρωμνο πργραμμα υποστριξης της ελληνικς οικονομας, της πραγματικς οικονομας, με στχο την σο γνεται ταχτερη επνοδο σε θετικος ρυθμος ανπτυξης και, πως επα, της βισιμης ανπτυξης, που θα βασζεται στις πραγματικς μας δυναττητες, στα συγκριτικ μας πλεονεκτματα. χι σε δνειες δυνμεις. Αυτ ενισχει ακμα περισστερο και τη βιωσιμτητα του δημοσου χρους, ως ποσοστ του ΑΕΠ.

Τρτον, διασφαλζονται μχρι και το 2020 οι δανειακς ανγκες της χρας.

Τταρτον, επιτυγχνεται ο διπλασιασμς της μσης διρκειας του συνλου του ελληνικο δημοσου χρους, δηλαδ του χρνου αποπληρωμς του.

Πμπτον, προβλπεται η δυναττητα περαιτρω επιμκυνσης του αρχικο δανεου, δηλαδ του κομματιο που χει δη εκταμιευτε των 110 δις, αλλ και αυτο που χει δη επιμηκυνθε με τις αποφσεις του Μαρτου του 2011.

κτον, το μσο κστος εξυπηρτησης του δημοσου χρους για τα επμενα 40 χρνια σταθεροποιεται σε εππεδα καττερα του 5%, δηλαδ σε εππεδα πολ ευνοκτερα απ αυτ που ισχουν στην αγορ.

βδομον, εισγεται μηχανισμς επαναγορς του δημοσου χρους στη δευτερογεν αγορ, μσω του μηχανισμο EFSF, κτι το οποο εχαμε διεκδικσει εδ και αρκετος μνες. Πετχαμε αυτ την πολ σημαντικ αλλαγ, χι μνο για την Ελλδα, αλλ και για λλες χρες και κατκτηση, θα λεγα, για την Ευρπη.

Αυτ, σε συνδυασμ με την ανταλλαγ υπαρχντων ομολγων υπ το ρτιο με να τριακονταετ, διασφαλζει δη τη μεωση του ελληνικο δημοσου χρους κατ 26,1 δις ευρ, που εναι 12% του ΑΕΠ. Αυτς ο μηχανισμς επαναγορς εναι ανοιχτς και σε λλα κεφλαια, που μπορε να χρησιμοποιηθον για επαναγορ χρους.

Η συμμετοχ του ιδιωτικο τομα, αν θλετε, το βρος που αναλαμβνει ο ιδιωτικς τομας, ο «PSI» πως λγεται, στη διασφλιση της βιωσιμτητας του ελληνικο δημοσου χρους, γνεται με τρπο απολτως ασφαλ για το ελληνικ τραπεζικ σστημα.

Διασφαλζεται πλρως η παροχ ρευσττητας στο ελληνικ τραπεζικ σστημα και την ελληνικ οικονομα, με απφαση που θα λβει η Ευρωπακ Κεντρικ Τρπεζα και με εγγηση του μηχανισμο αυτο, του EFSF, στο μεταβατικ διστημα.

Ενδυναμνονται κεφαλαιακ οι ελληνικς τρπεζες. Συνεπς, ο λεγμενος «PSI», η συμμετοχ του ιδιωτικο τομα, λειτουργε θετικ για τη σταθερτητα, τη διαφνεια και, τελικ, τις προοπτικς του ελληνικο τραπεζικο συστματος, που ενισχεται.

Τα πρτα κρσιμα χρνια, μχρι το 2016, ελαφρνεται το κστος εξυπηρτησης του δημοσου χρους, καθς προβλπεται μειωμνο επιτκιο. Επιπλον, προβλπεται δεκαετς περοδος χριτος για το νο πργραμμα στριξης απ τον διεθν δημσιο τομα. Η εππτωση στην εξλιξη των ετσιων προπολογισμν θα εναι, ως εκ τοτου, θετικ.

να παρδειγμα να σας δσω. Τα επμενα τρα χρνια, θα δανειστομε 109 δις ευρ, με 3% πιο φθην επιτκια και 2% για τα τρα πρτα χρνια. Δηλαδ, να 3% σημανει τι θα πληρνουμε περπου 3 δισεκατομμρια λιγτερα το χρνο.

Οι αποφσεις που ελφθησαν εναι ιστορικς και για την δια την Ευρπη. Μσα απ τις δικς μας διεκδικσεις, τις δικς μας προτσεις, το δικ μας αγνα, μσα απ τη δικ μας περιπτεια, αν θλετε, η Ευρπη γνεται λο και πιο πολιτικ, πιο δυνατ και ξεφεγει λο και πιο πολ απ το στδιο μιας απλς Νομισματικς νωσης, πως ταν αρχικ η ΟΝΕ.

Και ας το δομε στη διαδρομ του. Το 2009, λγο παραπνω απ να χρνο πριν, δεν υπρχε καννα θεσμικ εργαλεο που να υποστηρζει την Ευρωζνη, πρα απ να προβληματικ Σμφωνο Σταθερτητας και Ανπτυξης, που οτε αυτ εππτευσε σωστ την Ελλδα, διτι αν εχε κνει σωστ τη δουλει του, δεν θα βρισκμασταν σμερα εδ που εμαστε.

Δετε σμερα τι απσταση χουμε διανσει, με τα εργαλεα που χουν δημιουργηθε δη, αλλ και τις χθεσινς ιστορικς αποφσεις. Αποφσεις, που δεχνουν τι χουμε δημιουργσει να οπλοστσιο απναντι στις επιθσεις των αγορν και που δεχνουν χι μνο την αφοσωση λων μας στο κοιν μας νμισμα, αλλ και την πολιτικ μας βοληση να παρμβουμε αποφασιστικ, για να ξαναδσουμε το προβδισμα στην πολιτικ, ναντι του παραλογισμο των αγορν της επικνδυνης συμπεριφορς των οκων αξιολγησης.

Αγαπητο συνδελφοι, σε λη τη διρκεια αυτο του πολμηνου αγνα, κουσα και ακοσαμε πολλ. Εκολα λγια, εκολη κριτικ, κατ’ εξοχν απ αυτος που ευθνονται για τη σημεριν δοκιμασα που περνει κθε ελληνικ οικογνεια.

Περσσεψε η υποκρισα, ο λακισμς, οι θεωρες για συνωμοσες, η πατριδοκαπηλα, η αφοριστικ κριτικ, η απαξωση τελικ των προσπαθειν του διου του Ελληνικο λαο. Πολλο «διπρεψαν» στην προσπθεια να πειστον οι πολτες, τι ο αγνας εναι μταιος. Η ιστορα δεν τους δικαωσε.

Ειδικ η Αξιωματικ Αντιπολτευση χασε μια ιστορικ ευκαιρα. χασε την ευκαιρα να αποδεξει τι βγαλε στην πρξη συμπερσματα για τα σφλματα του παρελθντος, για το στρεβλ τρπο με τον οποο λειτοργησε το πολιτικ σστημα για δεκαετες.

Παρ τις συνεχες εκκλσεις μας, η Να Δημοκρατα χασε την ευκαιρα να συμμετχει στην εθνικ προσπθεια και, τελικ, στην επιτυχα της χρας και του λαο μας, γιατ εξ αρχς διλεξε να εναι στην εξδρα και χι στο στβο της μχης, ποντροντας στην αποτυχα, στην αποτυχα της χρας τελικ, προκειμνου να καρπωθε κομματικ οφλη.

Ελπζω, σα κμματα ακολουθον αυτ την τακτικ, να εξγουν στω και τρα τα αναγκαα συμπερσματα απ την ανεπιτυχ ως τρα αντιπολιτευτικ τους στση και να συμβλουν εφεξς στην εθνικ προσπθεια.

Κλενοντας, θα θελα να πω τι χουμε μπροστ μας να καθαρ πεδο, να ασφαλς πεδο. χουμε πολλ δουλει, μως, χουμε πολλς αλλαγς να κνουμε.

σα πετχαμε μχρι τρα, μως, ,τι και να καταφρουμε, λα θα πνε στρφι, αν εμες δεν συνεχσουμε τη μεγλη προσπθεια που κνουμε για τις μεγλες αλλαγς, τις ριζικς αλλαγς στη χρα μας.

πως επα και χθες, θα συνεχσουμε τον αγνα και θα τα καταφρουμε και πλι. Η Ελλδα θα αλλξει, μσα απ διλογο, αλλ θα αλλξει. Δημοκρατικ, αλλ ριζικ και αποφασιστικ.

Εναι ο μνος τρπος, για να μην ζσουν ξαν τα παιδι μας τη θανσιμη απειλ του χρους, τις επμενες δεκαετες. Εναι ο μνος τρπος, για να αποκαταστσουμε τις ποιες αδικες δημιοργησε το επεγον των αποφσεν μας. Αλλ εναι και ο μνος τρπος, για να οικοδομσουμε μια Ελλδα και δκαιη και βισιμη, με ελπδα και προοπτικ, που σβεται τους πολτες της.

Και αυτ ταν και εναι η εντολ που μας δωσε ο Ελληνικς λας.

Ευχαριστ.