. . :

1 2011

Καλς ρθατε. Επιτρψτε μου να καλωσορσω τσο πολλος φλους. Εμαι ιδιαιτρως ευτυχς που σας βλπω εδ, λους εσς που μας χετε προσφρει τη ζεστασι, καθς και την μπρακτη υποστριξ σας. Σας καλωσορζω στην Αθνα, στην Ελλδα, σε μια περφανη χρα, με περφανους ανθρπους. Σας καλωσορζω εκ μρους του Ελληνικο λαο και εχομαι μια εποικοδομητικ και ευχριστη διαμον εδ. Σας καλωσορζω, επσης, εξ ονματος της Ελληνικς Κυβρνησης και, πως δη ακοσατε, εκ μρους του ΠΑΣΟΚ.

Λβαμε δσκολες αποφσεις, σε μα εξαιρετικ δσκολη περοδο. Πατριωτικς αποφσεις για τη σωτηρα της χρας μας, κοινωνικ αναγκαες για την εξασφλιση μισθν και συντξεων, τη σωτηρα μικρομεσαων επιχειρσεων και την αποφυγ της πτχευσης.

Πρκειται για επδυνες αποφσεις, οι οποες μως μας προσφρουν το χρνο, πως και την ευκαιρα, αλλ και την ελπδα για ουσιαστικς και ριζικς αλλαγς στη χρα και στην κοινωνα μας.

Η παρουσα σας εδ αποτελε νδειξη αλληλεγγης, της αλληλεγγης που εσες εκφρζετε προς τον Ελληνικ λα και για την οποα σας ευχαριστ. Ευχαριστ τα μλη της Σοσιαλιστικς Διεθνος και τα μλη της Σοσιαλιστικς Διεθνος Γυναικν. Σας ευχαριστ λους για την παρουσα σας, καθς αυτ αποτελε ψφο εμπιστοσνης προς τις δυναττητες του λαο μας και, κατ μα ννοια, στη δυναμικ λων των λαν του κσμου, που αντιμετωπζουν δσκολες κρσεις. Αυτ εναι και το πνεμα του διεθνος κινματος μας.

Γνωρζετε πολ καλ τι η Ελλδα χει μεγλες δυναττητες, πως ισχει και στις δικς σας κοινωνες. Κοιτξτε γρω σας το φυσικ κλλος και τους πρους που διαθτει η χρα. Σας προσφραμε να μικρ δρο, λγο ελαιλαδο και μλι, παραδοσιακ ελληνικ προντα, ακριβς για να σας δεξουμε μερικς απ τις δυναττητες που χουμε.

Διαθτουμε ανθρπινο δυναμικ, μια να γενι που εναι η πιο μορφωμνη στην ιστορα μας.

Διαθτουμε παραδοσιακ μεσογειακ διατροφ και προντα, τη δυναμικ του τουρισμο μας, νες δυναττητες για ανανεσιμες πηγς ενργειας - λιο, νεμο, γεωθερμα - τις θλασσς μας, τη ναυτιλα μας, υδατοκαλλιργειες, φιλοξενα, την παρδοση και τους αγνες μας για Δημοκρατα.

Οπτε ναι, η Ελλδα δεν εναι φτωχ χρα, αλλ υπρξε μια χρα που τυχε  κακς διαχερισης. Συνομιλντας με πολλος απ τους συντρφους μου, ετε αυτο προρχονται απ τη Λατινικ Αμερικ, ετε απ την Αφρικ, ετε απ την Ασα, λοι αναφρουν παρμοιες εμπειρες, χωρν που υπρχουν μεγλες δυναττητες και αξιοσημεωτοι προι, ωστσο συχν αυτο σπαταλονται και υπκεινται σε κακοδιαχεριση.

Η κακοδιαχεριση δεν εναι απλς και μνον νας τεχνικς ρος, μως. Πρκειται κυρως για πολιτικ ρο. Στο επκεντρο της κρσης, ετε πρκειται για την ελληνικ κρση, ετε πρκειται για την ευρωπακ την παγκσμια, τοποθετεται το ζτημα της Δημοκρατας και του τρπου με τον οποο διαχειριζμαστε δημοκρατικ τις κοινωνες και τις οικονομες μας, ιστιμα και δκαια.

Γενννται ερωτματα σχετικ με το ποιος χει την εξουσα να αποφασσει, πς η εξουσα κατανμεται στον κσμο μας και πς διαχειριζμαστε το τερστιο δυναμικ που διαθτουμε ως ανθρωπτητα, ετε πρκειται για τεχνολογικς δυναττητες, για γνσεις και εμπειρες, ετε για οικονομικς δυναττητες για το ενεργειακ δυναμικ, πως οι ανανεσιμες πηγς ενργειας οι πυρηνικς - και παρατηρστε πς το παρδειγμα της Fukushima θεσε υπ αμφισβτηση το ζτημα της πυρηνικς ενργειας.

Επσης, πς μπορομε να διαχειριστομε τη δναμη των μσων μαζικς ενημρωσης, η οποα εναι συγκεντρωμνη στα χρια των λγων; Αυτ εναι η Δημοκρατα; Πς θα χειριστομε το ζτημα της ενσχυσης της στρατιωτικς ισχος και τις επενδσεις σε στρατιωτικος εξοπλισμος, με χρματα που θα μποροσαν να εχαν επενδυθε αλλο;

Πς χρησιμοποιομε, ως εκ τοτου, τους πρους; Ποιος ασκε τον λεγχ τους και για ποιο σκοπ; Δημιουργομε σως περισστερο δκαιες, μπως πιο φτωχς και νισες κοινωνες;

Και στην Ελλδα σμερα πληρνουμε την «βρι», θα λεγα, χρησιμοποιντας μια αρχαα ελληνικ λξη, την βρη την υπεροψα εκενων των πολιτικν πρακτικν, των βαθι συντηρητικν στη διαχεριση των πρων μας, σο και της μορας μας. Αντ της διαφνειας, της υπευθυντητας, της ανοικτς διακυβρνησης, που αποτελον και τη βση των δημοκρατικν κοινωνιν μας και για το τι ακριβς επιθυμομε στα δημοκρατικ καθεσττα μας, εχαμε πελατειακς σχσεις, πτρωνες, διασπθιση χρματος και διαφθορ. Εχαμε οφλη για τους πλοσιους και ισχυρος και, μαζ, ανιστητες για τους ασθενστερους. λα τα παραπνω επδρασαν αρνητικ στη δημιουργικτητ μας, στις δυναττητες και την ανπτυξ μας. Οδγησαν στην ασφυξα της απασχλησης, ακμη και της ανταγωνιστικτητας.

τσι, αν οι νθρωποι σμερα διαδηλνουν στους δρμους των χωρν μας, αυτ δεν συμβανει μνο λγω του πνου που επιφρει η λιττητα. Συνδεται και με τον πνο της αδικας, καθς και με να ραμα που πολλο τρφουν για μια πιο υπεθυνη, πιο δημοκρατικ πορεα προς την αλλαγ, για αλλαγ κοινωνικ, οικονομικ και θεσμικ.

Και αν αυτ εναι ελληνικ ατημα, εναι επσης παγκσμιο στη φση του. Εμες, το ΠΑΣΟΚ, η Κυβρνησ μας, χουμε πρει την απφαση να αλλξουμε τσο εμς, σο και τη χρα μας. Αναλβαμε ευθνες, πρα απ αυτς που μας αναλογον. Διαδεχτκαμε στην εξουσα μια συντηρητικ κυβρνηση, μετ απ πντε τη και ξι μνες συντηρητικς διακυβρνησης, που εχαν ως αποτλεσμα χος, τσο στα ελλεμματ μας, σο και στο χρος της χρας μας.

Αναλβαμε πντως τις ευθνες μας και εμαστε αποφασισμνοι. Και η ψηφοφορα χθες αποτλεσε ισχυρ επιβεβαωση της θλησς μας να αγωνιστομε, να αγωνιστομε κντρα σε δσκολους ανμους και καιρος, αλλ και να παλψουμε για μια καλτερη Ελλδα και μια καλτερη κοινωνα. Επειδ ξρουμε τι μπορομε και ξρουμε τι αξζουμε να χουμε μια καλτερη, μια πιο δκαιη και πιο ευημεροσα Ελλδα.

Η Ευρπη μς χει δσει, επσης, την ψφο εμπιστοσνης της, να σημαντικ πακτο ενισχσεων για τη συνχιση αυτν των αλλαγν, με σκοπ να εξασφαλιστε χρνος για την Ελλδα και το χρος της να γνει βισιμο. Και στο σημεο αυτ, θα θελα επσης να εκφρσω την εκτμησ μου προς τους πολτες, τα Κοινοβολια και τις Κυβερνσεις της Ευρπης για την αλληλεγγη τους, πως βεβαως και την εκτμησ μου προς τις σοσιαλιστικς δυνμεις της Ευρπης, που χουν σταθε σμμαχοι και αλληλγγυες σε αυτ που κνουμε.

Η ελληνικ κρση, μως, επεσμανε το γεγονς τι σοβοσε μια ευρτερη κρση στην Ευρπη και στον κσμο. Και πλι, πρκειται για κρση πολιτικ, κρση της δημοκρατικς διακυβρνησης. Πρκειται για μια κρση, που θτει το ερτημα: «διαθτουμε τη βοληση, χουμε τη δναμη να καθορσουμε δημοκρατικ το μλλον μας, να αντιμετωπσουμε αποτελεσματικ τις προκλσεις, χρησιμοποιντας τους πρους που διαθτουμε προς φελος των πολιτν μας;».

Και πιστεω τι η Ευρπη, η συντηρητικ Ευρπη σμερα, δεν χει συνειδητοποισει τη δναμη που χουμε, οτε το διαθσιμο δυναμικ. Και αυτ εναι σγουρα μια πολιτικ πρκληση.

Επιτρψτε μου να πω δυο λγια για την Ευρπη, διτι πιστεω τι η Ευρπη, παρ το γεγονς τι μερικς φορς εμες, οι Ευρωπαοι, τοποθετομαστε πολ ευρωκεντρικ, χει συνφεια και σχση με ,τι συμβανει σε λο τον κσμο.

Αρχικ, το ευρωπακ εγχερημα ξεκνησε ως ργο για την ειρνη και την ευημερα, αμσως μετ τον Δετερο Παγκσμιο Πλεμο, μεταξ Γαλλας και Γερμανας. Ττε, ελφθη η απφαση για μια κοιν αγορ και, σμερα, παραμνει σχδιο ειρνης και εγχερημα Δημοκρατας της Ανατολς και της Δσης, ργο για τη Δημοκρατα, την ειρνη, τη συμφιλωση και την νωση λαν και κοινωνιν, καθς και για την επλυση συγκροσεων, πως αυτς σε Κπρο και Βαλκνια.

Σμερα, ωστσο, η Ευρπη διαθτει μια λλη δυναμικ, την οποα δεν χει συνειδητοποισει και η οποα γκειται στον εξανθρωπισμ της παγκοσμιοποησης και της παγκοσμιοποιημνης οικονομας. Αποτελε πρκληση για εμς, τους προοδευτικος λου του κσμου, να συνδυσουμε τις κυριαρχες μας, πργμα που χουμε πρξει μεν, αλλ πρπει να συνεχσουμε να πρττουμε, στε να αντιμετωπσουμε τις νες κρσεις σε λο τον πλαντη, την οικονομικ κρση, την ενεργειακ κρση, την περιβαλλοντικ κρση, την κρση φτχειας, επιδικοντας την ανπτυξη, ποιοτικτερες θσεις εργασας, απασχληση και ανταγωνιστικτητα.

Ωστσο, η Ευρπη χει κολλσει. Αντ να προχωρσει προς τα εμπρς, στο  σημεο που βρισκμαστε τρα, δυστυχς, οπισθοδρομομε και επανερχμαστε σε καταστσεις ντονου εθνικισμο, περισστερης εντροπας, ενσχυσης του ρατσισμο και της ξενοφοβας, κολλημνοι σε μια κρως συντηρητικ πολιτικ φβου.

Και διαπιστσαμε πσο δσκολο ταν να αντιμετωπσουμε μερικ απ τα συστημικ προβλματα, πως για παρδειγμα προβλματα που συνδονται με το ενιαο νμισμα, το οποο εναι πολ σημαντικ για εμς. Ωστσο, μαζ με το ενιαο νμισμα, δεν χουμε πραγματικ ενιαα διαχεριση μια ισχυρ διακυβρνηση των οικονομιν μας.

Αυτ κρυβε πολλ απ τα προβλματα. κρυβε προβλματα ακμη και στην Ελλδα. μασταν σε θση να δανειζμαστε φθην, αποφεγοντας να προβομε στις απαρατητες αλλαγς που θα πρεπε να εχαμε κνει και, ταν η κρση μς πληξε, ττε πια εμες δεν μποροσαμε να δανειστομε καθλου, εν λλοι μποροσαν. Και οι διαφορς στα επιτκια των δανειακν συμβσεων, στα επιτκια δανεισμο, δεν μας επιτρπουν να εμαστε ανταγωνιστικο. Αυτ εναι συστημικ προβλματα, που πρπει να αντιμετωπσουμε και πρπει να βρομε τη θληση να το πρξουμε.

Αλλ πως επα, η Ευρπη μπορε και πρπει να αποτελσει πρτυπο και προοδευτικ μοντλο, αναφορικ με το πς οφελει να εναι δομημνη η διακυβρνηση του πλαντη μας. Μιλσαμε για το θμα αυτ και χθες, στη συνεδραση του Προεδρεου. Ετε μιλμε για την Αφρικ, την Ασα τη Λατινικ Αμερικ, ποια λλα μρη του κσμου, οι περιφερειακς δομς μπορον και πρπει να ενισχυθον, στε να αντιπροσωπεσουν τους λαος και τις χρες και, λοι μαζ να αντιμετωπσουμε, στο πλασιο ενς πιο δημοκρατικο και αντιπροσωπευτικο τρπου διακυβρνησης, τις δσκολες προκλσεις.

Πιστεω, μως, τι η συντηρητικ Ευρπη σμερα εξακολουθε να βασζεται στην πολιτικ του φβου, παρτι θα μποροσαμε να αξιοποισουμε τις τσο πολλς δυναττητες, αν εχαμε μια προοδευτικ Ευρπη. Και θα αντιμετωπζαμε αποτελεσματικ πολλς απ τις προκλσεις. Επομνως, πρπει να αλλξουμε την Ευρπη και η Ευρπη πρπει να ανταποκριθε και να αξιοποισει τις δυναττητς της.

Η Ελλδα ανταποκρθηκε σε μια πολ δσκολη πρκληση. τσι, εναι καιρς, χι μνον η Ευρπη, αλλ θα λεγα και λος ο κσμος να κνει το διο. Και χι μνο χριν των Ελλνων, αλλ χριν των λαν μας, τσο στην Ευρπη, σο και αν τον κσμο, καθς αντιμετωπζουμε δυνμεις πρα απ τα σνορ μας, πρα απ το πεδο ελγχου μας, πρα απ το πεδο των δημοκρατικν μας θεσμν, δυνμεις που πντως επηρεζουν καθημεριν εμς, τους πολτες, τη νεολαα μας. Και γι' αυτ το λγο, οφελουμε να συνασπιστομε με στχο την αντιμετπιση των ανωτρω.

Επιτρψτε μου να αναφρω ορισμνα απ τα ζητματα που χω αντιμετωπσει κατ τους τελευταους μνες και τα οποα πιστεω τι συνιστον δημοκρατικς προκλσεις, στις οποες καλομαστε να ανταποκριθομε. Πρκειται για απλ μεν, αλλ δσκολα ερωτματα, που συνεπγονται δσκολες απαντσεις σως. Μπορομε πντως να τα αντιμετωπσουμε και χουμε δει, βεβαως, τις επιπτσεις πολλν εξ αυτν στην Ελλδα, καθημεριν.

Αν και χουμε αναλβει τις ευθνες μας, συχν αναρωτιμαι: εμαστε τσο  αδναμοι, στε να μην μπορομε να αποσοβσουμε τις αδυναμες του τραπεζικο και χρηματοπιστωτικο μας συστματος; Το 2008, επλθε κρση λγω του τραπεζικο και χρηματοπιστωτικο συστματος. Ωστσο, ακμη και σμερα, δεν χουμε ξεπερσει τις δυσκολες και τα προβλματα του χρηματοπιστωτικο συστματος, τις ανιστητες, την λλειψη διαφνειας, το φβο του κινδνου, καθς και το γεγονς τι σε πολλς χρες κανες δεν επενδει πλον στην πραγματικ οικονομα, αλλ λοι ενδιαφρονται μνο για τους λογαριασμος τους.

Μπως τελικ εμαστε τσο αδναμοι, που δεν μπορομε να ενισχσουμε τη διαφνεια στις χρηματοοικονομικς αγορς και σε τομες πως τα ασφλιστρα κινδνου, τα γνωστ CDS; O ρος χει γνει πια λξη οικεα για κθε νοικοκυρι στην Ελλδα! σως κποιοι απ εσς να μην γνωρζετε τον ρο, αλλ σημανει τι κποιοι μπορον να στοιχηματσουν εναντον σας. Εναι σαν κποιος να στοιχηματζει, στε ταν το σπτι του γετον του πρει φωτι, ττε να αποκομσει κρδος.

Υπρχουν πολλο που στοιχηματζουν και ελπζουν τι η Ελλδα θα αποτχει και θα χρεοκοπσει. Και δεν μιλμε απλς για δισεκατομμρια, αλλ για τρισεκατομμρια που παζονται σε αυτ την αγορ.

Εμαστε λοιπν τσο αδναμοι, που δεν μπορομε να αντιμετωπσουμε αυτ το ζτημα; Εμαστε τσο αδναμοι, που δεν μπορομε να ασχοληθομε με τους οκους αξιολγησης;

Οι λληνες Βουλευτς, η πλειοψηφα της Βουλς των Ελλνων, συμμετεχαν σε μερικς πολ δσκολες ψηφοφορες τις τελευταες ημρες. Και ψφισαν θετικ, γιατ θλαμε να ενισχσουμε την εμπιστοσνη προς το πργραμμ μας και την αποφασιστικτητα μας να προχωρσουμε. Να εμφυσσουμε ενισχυμνη εμπιστοσνη, χι μνον εδ, αλλ και στην Ευρπη και στη διεθν κοιντητα.

χουμε υπ' ψιν τι, ταν νας οκος αξιολγησης μας υποβαθμσει κατ μα ακμα βαθμδα, ττε οι οκοι θα χουν περισστερη δναμη σε αποφσεις, περισστερη ακμη και απ τον Ελληνικ λα και τους Βουλευτς του Ελληνικο Κοινοβουλου. Αυτ εναι απαρδεκτο, αν θλουμε να λμε τι ζομε σε να δημοκρατικ κσμο.

Ο Νομπελστας Amartya Sen επε πρσφατα τι «τα χρηματοπιστωτικ ιδρματα χουν μια θση στο δημοκρατικ διλογο, αλλ αυτ δεν σημανει τι πρπει να επιτρψουμε στα διεθν χρηματοπιστωτικ ιδρματα και στους οκους αξιολγησης να ασκον μονομερς την εξουσα και να  "διοικον" δημοκρατικ εκλεγμνες κυβερνσεις».

Μπως εμαστε τσο αδναμοι, που δεν μπορομε να αντιμετωπσουμε την φοροδιαφυγ και τους φορολογικος παραδεσους; Δεν υπρχει καμα ασθηση περ δικαου - και δη παγκοσμως; Βζουμε φρους στους λαος μας, στους συνταξιοχους, στους μισθωτος, και αυτο δεν μπορον να τους αποφγουν. Και μως, υπρχει μια «ισχυρ» καθεστηκυα τξη, που χει τη δυναττητα να πρει τα χρματ της, να τα κρψει κπου αλλο στον πλαντη και να κλβει τους λαος μας, στερντας τους πρους που θα μποροσαμε εναλλακτικ να χρησιμοποισουμε για την ανπτυξη και την κοινωνικ συνοχ.

Εμαστε τσο αδναμοι ραγε, στε να μην εμαστε σε θση να υψσουμε το ανστημ μας σε αυτς τις εκστρατεες των μσων ενημρωσης, που βλπουν την επερχμενη καταστροφ σε καθημεριν βση; χουμε υποστε τους τελευταους δκα μνες καθημεριν ανλυση και προπαγνδα, αν θλετε, την καπηλεα του φβου τουλχιστον, σμφωνα με την οποα επκειται χρεοκοπα και η Ελλδα πρκειται να καταρρεσει.

Εμαστε ακμα ζωντανο. Αλλ πρπει να δομε πς οι δημοκρατικο θεσμο μας μπορον να αντξουν αυτς τις νες προκλσεις.

Εμαστε τσο φοβισμνοι, στε να μην εμαστε σε θση να δημιουργσουμε να φρο επ των χρηματοπιστωτικν συναλλαγν, ο οποος θα μετακυλσει, ναι, μρος του βρους σε αυτος που δημιοργησαν την κρση το 2008, δηλαδ στις τρπεζες και το χρηματοπιστωτικ σστημα και, τελικ, να χρησιμοποισουμε αυτ τα χρματα, το δυναμικ και τους πρους, για την ανπτυξη, για νες θσεις εργασας, για την αλλαγ των οικονομιν μας, ως στριξη αυτς της δσκολης μετβασης και της εξδου απ την κρση;

Εμαστε τσο φοβισμνοι, στε να μην μπορομε να τονσουμε και να επανακινσουμε τις οικονομες μας; Φυσικ, δεν μπορομε να κνουμε κτι ττοιο σε εθνικ εππεδο, μιας και εκε εφαρμζουμε δη δσκολα προγρμματα λιττητας, αλλ μπορομε να το πετχουμε σε περιφερειακ εππεδο, πως λγου χριν στην Ευρπη με τα ευρωομλογα, με μεγλα ργα που μπορον να δημιουργσουν θσεις εργασας, με την πρσινη ανπτυξη, σως ακμη με τη θσπιση ενς φρου για τις εκπομπς διοξειδου του νθρακα, στε να βοηθσουμε το περιβλλον μας.

Μπως φοβμαστε υπερβολικ να προυμε αυτς τις αποφσεις, οι οποες θα μας βοηθσουν να προωθσουμε και την απασχληση, να δημιουργσουμε νες θσεις εργασας, αλλ και να χουμε βισιμη οικονομα;

Πρκειται για δημοκρατικς προκλσεις. Δεν πρκειται οτε για οικονομικ, οτε για χρηματοπιστωτικ, οτε για τεχνικ ζητματα. Πρκειται για αμιγς δημοκρατικς προκλσεις, για να προοδευτικ κνημα, για τις κοινωνες μας.

λα αυτ τονζουν τη σημασα του κινματς μας. Επισημανουν τη σημασα του διεθνος μας κινματος διτι, ναι, ντως μπορομε να κνουμε πργματα σε εθνικ και τοπικ εππεδο, αλλ μπορομε επσης να πετχουμε πργματα και σε περιφερειακ και σε παγκσμιο εππεδο.

Και αυτ ακριβς κναμε.  Οι Επιτροπς μας συνταξαν επιτυχς προτσεις για το φαινμενο του θερμοκηπου και την νοδο της θερμοκρασας του πλαντη στην Κοπεγχγη. Η Επιτροπ Stiglitz ασχολθηκε με τη διαμρφωση αποτελεσματικν προτσεων για την αντιμετπιση της χρηματοοικονομικς κρσης. Συγκροτσαμε Επιτροπς, οι οποες ασχολονται με θματα πυρηνικς ενργειας και διδοσς της. Πρπει να συνεχσουμε να παργουμε ργο προς αυτ την κατεθυνση, να προγουμε το ραμ μας χριν της νας γενις.

Θα θελα μως να πω, επσης, τι αυτ τα ζητματα θτουν και να πολ βαθτερο και θεμελιδες ζτημα, που πτεται του εδους των οικονομιν και των κοινωνιν, τις οποες επιδικουμε να δημιουργσουμε.

Μας προσφρεται μια επιλογ και, κποιες φορς, τη χαρακτηρζω επιλογ μεταξ μιας οικονομας βασισμνης στην ανιστητα και μιας οικονομας βασισμνης στην ιστητα.

Η ανταγωνιστικτητα, για την οποα χουμε επ μακρν μιλσει, θα βασιστε στην ανυπαρξα εργασιακς νομοθεσας συλλογικν διαπραγματεσεων δικαιωμτων των γυναικν, σως στα φτην εργατικ χρια μεταναστν στην απουσα δημοκρατικν διαδικασιν και τη λεηλασα του φυσικο μας περιβλλοντος; μπως η δικ μας ανταγωνιστικτητα πρκειται να βασιστε σε να μορφωμνο και καταρτισμνο εργατικ δυναμικ, στη δημιουργικτητα, τη συμμετοχ, την καινοτομα, την εξωστρφεια, την αλληλεγγη και την ιστητα, πως και στην κοινωνικ συνοχ;

Και σως ακογεται ουτοπικ μεν, οι παραδσεις μας δε, το κνημ μας το διο, διαθτει παραδεγματα προς μμηση, πως το κρτος πρνοιας των σκανδιναβικν χωρν. Ναι, οι χρες αυτς πτυχαν να μας δεξουν το σωστ δρμο και, παρτι συχν αντιμετωπζουν απειλς, μας δειξαν τι μπορε να υπρξει κοινωνικ συνοχ, ιστητα, εκπαδευση, συμμετοχ, Δημοκρατα και, ταυτοχρνως, να εναι να κρτος απ τα πλον ανταγωνιστικ στον κσμο.

Επομνως, το σημαντικτερο πρβλημ μας αφορ στην επιλογ μεταξ ιστητας και ανιστητας και δεν εναι ζτημα που απασχολε μνο τις κοινωνες μας, αλλ εμπλκει και τους πολτες και τα θνη μας, πως και να νο παγκσμιο κατεστημνο, το οποο εναι σε θση να συσσωρεει τερστιο πλοτο, δναμη, κεφλαια, μσα ενημρωσης και δυναττητες και να ξεπερν τα ρια των συνρων μας και των δημοκρατικν μας θεσμν, με ελχιστο και καθλου λεγχο και καννα κανονιστικ πλασιο.

Η Πλατεα Ταχρρ, η Αραβικ νοιξη, επσης, αποτελον κφραση επιθυμας για Δημοκρατα. Στον Αραβικ κσμο, βεβαως, τρα εγκαθιδρονται δημοκρατικ πολιτεματα. Οι λαο ξανακτζουν τις δημοκρατες τους. Στις κοινωνες μας, στις οποες διαθτουμε δημοκρατικος θεσμος εδ και πολλ χρνια, τρα εξετζουμε εκ νου τις δημοκρατες μας. Και πιστεω τι αυτ συμβανει, χωρς και παρ τη βα την οποα κανες μας δεν μπορε να δεχτε, βεβαως.

Οι ειρηνικο διαδηλωτς στην Ελλδα, θεωρ τι  επιθυμον ανανωση της Δημοκρατας. Και αυτ εναι μια δημοκρατικ πρκληση.

Διτι εδ, υπρχει να παρδοξο, αγαπητο φλοι και φλες. Στις κοινωνες και στον κσμο, υπρχει μια να γενι που γνωρζει τα υφιστμενα προβλματα. Με το Διαδκτυο στη διθεσ τους, οι νοι χουν επγνωση των παγκοσμων προβλημτων, τα οποα και βινουν εντς των κοινωνιν τους, αφο αφορον στη δικ τους ζω και στη ζω λων γρω τους. Ταυτοχρνως, μως, καθς πρκειται για παγκσμια προβλματα, εναι ακμη πιο δσκολο να αντιμετωπιστον, γιατ απουσιζουν οι σχετικο θεσμο.

Επσης, εναι εμφανς τι υπρχει τερστιο δυναμικ και δυναττητες, που μως βρσκονται στα χρια ομδων συμφερντων και χι στα χρια των λαν και, μλιστα, βρσκονται στα χρια των λγων.

Αυτ το γεγονς αποτελε επσης πηγ τερστιας απογοτευσης για τη να γενι. Δεν προκαλε κπληξη, επομνως, το γεγονς τι η νεολαα αμφισβητε τα συστματα και τις δημοκρατες μας, οτε προκαλε κπληξη το γεγονς τι οφελουμε να αναλβουμε το μεγλο εγχερημα της ανανωσης των δημοκρατιν μας, με τρπο διαφορετικ, δεδομνης της σημασας που παρατηρομε τι χει σμερα η Δημοκρατα για τις κοινωνες μας, στο πλασιο μιας παγκοσμιοποιημνης οικονομας.

Ως προς τις Αραβικς χρες, την Αραβικ νοιξη, ως Σοσιαλιστικ Διεθνς, χουμε αναλβει τη δσμευση να σταθομε στο πλευρ των χωρν που αγωνζονται και στο πλευρ των δημοκρατικν δυνμεων του Αραβικο κσμου. Θα στηρξουμε, πως στηρζουμε και τρα, τη διαδικασα.

Τις επμενες δο ημρες, επσης, πρκειται να ακοσουμε τις φωνς των εκπροσπων του Αραβικο κσμου, τους διους τους πρωταγωνιστς, πολλος απ εκενους που ζησαν απ κοντ τις δραματικς αλλαγς. Θα τους σταθομε, θα φερθομε πως αρμζει και θα τους συνδρμουμε στην πλη τους για τη Δημοκρατα, τα ανθρπινα δικαιματα και το κρτος δικαου.

Οι επαναστσεις αυτς δωσαν την ευκαιρα σε λες τις φωνς και τις κοινωνικς δυνμεις να ακουστον. Προφανς, πολλ ακμη διακυβεονται και τα νετευκτα πολιτικ κμματα χρειζονται χρνο, στε να αναπτυχθον. Στην Αγυπτο, κυριαρχε το ζτημα του νου Συντγματος. Πρπει ραγε να το συντξει το Κοινοβολιο, ταν αυτ σως δεν εκφρζει λες τις κοινωνικς δυνμεις; Μπως πρπει να συμμετσχουν στη διαδικασα και εκπρσωποι της Κοινωνας των Πολιτν; Μπως πρπει να συνταχθε να Σνταγμα, που θα προασπζει βασικς αρχς, στε στο μλλον να μην παρατηρηθον μη-δημοκρατικς απολυταρχικς πρακτικς και πολιτικς; Δεν θα πρπει να υπερασπιστομε τα δικαιματα των γυναικν σε αυτς τις κοινωνες, θτοντς τα ως βση και θεμλιο στα να Συντγματα;

Υπρχει επομνως η ανγκη να δομσουμε κοινωνες, οι οποες θα εμποδσουν συγκροσεις θρησκευτικς, εθνοτικς φυλετικς. Οι επαναστσεις στον Αραβικ κσμο, προφανς, ρθαν στο απγειο μιας βαθις απογοτευσης που δημιοργησαν καθεσττα, τα οποα αρχικς εμφορονταν απ ιδεδη απαλλαγς και απελευθρωσης απ την κατοχ ξνων δυνμεων και τσσονταν υπρ της οικονομικς προδου, εν κατληξαν σε στρεβλς πολιτικς, με ρχουσες τξεις βυθισμνες στη διαφθορ, βαθι ριζωμνη γραφειοκρατα και συγκντρωση εξουσας στα χρια των λγων.

Η Οργνωσ μας εναι παροσα, στε να βοηθσει και να ενισχσει το κνημα που ξεκνησε στον Αραβικ κσμο, καθς και εμες, με τη σειρ μας, εμφορομαστε απ την κουλτορα του διεθνισμο και εδραζμεθα στην ιδα μιας παγκοσμου εμβλειας κινητοποησης, που θα αλλξει τις εθνικς πραγματικτητες, με ιδες και ιδεδη, τα οποα σμερα εναι περισστερο επκαιρα απ ποτ.

O Willy Brandt υπρξε ηγτης με σπνια διορατικτητα και προνοητικτητα και κατανησε την αναγκαιτητα του διεθνισμο. Κατλαβε τι η διαχεριση ενς παγκσμιου Οργανισμο δεν μπορε παρ να βασζεται στη συνανεση. Και αυτ εναι που προσπαθομε και εξακολουθομε να προωθομε στο κνημ μας.

Στο 80 Συνδριο της Σοσιαλιστικς Διεθνος στη Στοκχλμη, εχε πει: «ντας συμμαχα ανεξρτητων φορων, που συμμερζονται τα δια ιδανικ και λειτουργον με βση την αρχ της συνανεσης, μας αντιμετωπζουν ως ισχυρ πολιτικ δναμη. Και αν καταφρουμε να ηγηθομε της διαμρφωσης απψεων, αναφορικ με τα κεντρικ ζητματα τα οποα βρσκονται τρα στην ημερσια διταξη σε λο τον κσμο, ττε δεν υπρχει καννας λγος αυτ να μην εξακολουθσει και στο μλλον».

Θα λεγα τι υπρξε προφητικς. Σμερα εμαστε και αριο θα παραμενουμε επκαιροι και συναφες με τον κσμο μας. Σμερα, στη Σοσιαλιστικ Διεθν, συνεχζουμε να λειτουργομε με βση τη συνανεση. χουμε αναλβει, μσω της σστασης μιας ομδας εργασας, την περαιτρω ενσχυση του κινματς μας, προχωρντας στις απαρατητες αλλαγς εν ψει της νας εποχς. Και σγουρα, θα υλοποισουμε τις αλλαγς, λαμβνοντας υπψιν τους πολυποκιλους εθνικος και διεθνικος ρους, αλλ και αντιμετωπζοντας προκλσεις για την ενσχυση των δημοκρατικν θεσμν μας, στο κνημ μας και στις κοινωνες μας, στε να ασχοληθομε και με την παγκσμια οικονομα, σε μια πολυσνθετη χρονικ συγκυρα.

πως επα, στην Ελλδα, ζομε πρα πολ ως εξαιρετικ δσκολες στιγμς. Αυτ σημανει τι η δημοκρατικ διακυβρνηση οφελει να προχωρσει σε σκληρς επιλογς, στο νομα της προστασας του λαο, στε να βαδσει στο μλλον η κοινωνα. Πρκειται για δσκολο μλημα και καθκον, που θτει υπ δοκιμασα τις δυνμεις μας και τους δημοκρατικος θεσμος μας.

Και πλι σε διεθνς εππεδο, πρπει να καλψουμε τερστια απσταση για να υλοποιηθον ττοιες αλλαγς. Γνωρζω, μως, τι πως παλεουμε ως κνημα και για δικαιοσνη σε διεθνς εππεδο - και μλιστα, εκτιμ την αλληλεγγη και τη συνεργασα λων σας στον αγνα για δικαιοσνη και αλλαγ σε διεθνς εππεδο - πως εξλλου γνωρζετε και εσες, αυτο οι αγνες εναι δσκολοι και μπορε να απαιτηθε χρνος. Ελπζω αυτς ο χρνος να εναι λγος και χι πολς.

Εν τω μεταξ, λοι πρπει, ως εθνικ κμματα - και δεσμεομαι τι αυτ θα συμβε στην Ελλδα - να εγγυηθομε τι οι χρες μας, και το εγγυμαι για την Ελλδα, θα προβον σε γργορες και αποφασιστικς αλλαγς, που θα ενισχσουν τους πολτες μας. Θα σταθομε στο πλευρ τους, θα τους πεσουμε να μας επιτρψουν να σταθομε πλι τους και, μαζ, ρθιοι στα πδια μας, χωρς δνειες δυνμεις, στε τελικ να αναπτξουμε τις  μεγλες δυναττητες που χουμε, γιατ, ναι, ντως μπορομε να το πετχουμε.

Στην Ελλδα, αγαπμε τη Δημοκρατα, χι μνο λγω του αρχαου πολιτισμο μας. Εμαστε λκνο της Δημοκρατας, αλλ πως γραψε σμερα και ο ιστορικς Mark Mazower σε διεθνς ντυπο, ο λας μας χει αγωνιστε για τη Δημοκρατα, προσφτως, ενντια στο φασισμ, ενντια στον απολυταρχισμ, απ τον Δετερο Παγκσμιο Πλεμο και ως τη δικτατορα, στα τλη του εξντα.

Σμερα, η Ελλδα βρσκεται και πλι στην πρτη γραμμ, αντιμτωπη με κρσιμες προκλσεις. Η κρση δεν εναι παρ να ελχιστο δεγμα της κρσης που διγουν οι δημοκρατικς κοινωνες μας, καθς και των προκλσεων που βρσκονται ενπιον της  πολιτικς μας οικογνειας.

,τι και αν γνει, ,τι και αν συμβε αν την υφλιο, θα εμαστε παρντες και θα ακουστε η δικ μας φων. Εμαι αποφασισμνος να εξασφαλσω τι θα ισχυροποισουμε τη χρα μας, το λα και τη Δημοκρατα στην Ελλδα.

Αλλ και πλι, και εσες μας βοηθτε με την παρουσα σας εδ, με την αλληλεγγη, τη ζεστασι, τα χαμγελ σας και την κατανησ σας απναντι σε ,τι βινουμε. Εδ βρσκεται σγουρα η δναμη που χρειαζμαστε, για να ενδυναμσουμε τους πολτες μας και να συνεχσουμε να βαδζουμε σε να δσκολο μονοπτι. Και εδ, νομζω, γκειται και η δναμη του κινματς μας.

Η δναμ μας ανγεται στο γεγονς τι διαθτουμε αλληλεγγη, ως σντροφοι, ως φλοι. Θα αγωνιστομε μαζ, σε δσκολους καιρος, και θα χουμε τη δναμη να συνεχσουμε, παρ τις αντιξοτητες, ,τι και αν συμβε.

Και εμες, θα επιβισουμε και θα νικσουμε.

Σας ευχαριστ πολ.