17 ¸ëëçíåò ïéêïíïìïëüãïé óõíéóôïýí Ìåóïðñüèåóìï
«Η χρεοκοπßα θα εßχε τρομακτικÝς επιπτþσεις»

ÔåôÜñôç, 29 Éïýíéïò 2011

Με Üρθρο τους που δημοσιεýτηκε στην ΚαθημερινÞ, 17 οικονομολüγοι παßρνουν θÝση στο πρüβλημα του χρÝους και των μÝτρων και συνιστοýν Μεσοπρüθεσμο. ¼πως τονßζουν μεταξý Üλλων, «το προτεινüμενο πρüγραμμα μεταρρυθμßσεων εμπεριÝχει πολλÜ, αλλÜ üχι üλα, απü τα στοιχεßα μιας λýσης». Στη συνÝχεια κÜνουν τις προτÜσεις τους για τη βελτßωση των μÝτρων και τελικþς συμπεραßνουν üτι «η Üμεση υιοθÝτηση και εφαρμογÞ των μεταρρυθμßσεων θα οδηγÞσει την ΕλλÜδα σε τροχιÜ ανÜπτυξης και ευημερßας». Το Üρθρο υπογρÜφουν ¸λληνες οικονομολüγοι, κυρßως απü ΠανεπιστÞμια του εξωτερικοý, μεταξý αυτþν και ο γνωστüς Κýπριος Νομπελßστας Χριστüφορος Πισσαρßδης

 

«Η ΕλλÜδα βρßσκεται σε μια κρßσιμη στιγμÞ που θα καθορßσει το μÝλλον της: ευημερßα με συμμετοχÞ σε μια δυναμικÞ ευρωπαúκÞ οικονομßα Þ ζοφερÞ φτþχεια και απομüνωση για δεκαετßες. Με τερÜστιο χρÝος που δεν μπορεß να εξυπηρετÞσει, η ΕλλÜδα πρÝπει να διαλÝξει Þ την Üμεση χρεοκοπßα Þ Ýνα οικονομικü πρüγραμμα που περιλαμβÜνει διαρθρωτικÝς αλλαγÝς, ιδιωτικοποιÞσεις, αποτελεσματικÞ εßσπραξη φüρων και μεßωση του δημοσßου τομÝα. Ενα τÝτοιο πρüγραμμα, σε γενικÝς γραμμÝς, Ýχει προταθεß και χρηματοδοτεßται απü την ΕυρωπαúκÞ Ενωση και το ΔΝΤ.

ΜονομερÞς αναστολÞ πληρωμþν του χρÝους απü την ΕλλÜδα θα την κατÝστρεφε οικονομικÜ. ΕπειδÞ Ýχει πρωτογενÝς Ýλλειμμα, η EλλÜδα θα χρειαζüταν περικοπÝς μισθþν και συντÜξεων 25% Þ και περισσüτερο. Οι ελληνικÝς τρÜπεζες θα χρεοκοποýσαν κι αυτÝς, με συνÝπεια την αδυναμßα χρηματοδüτησης των ελληνικþν επιχειρÞσεων και νοικοκυριþν για πολλÜ χρüνια. Η πρüσβαση της ΕλλÜδας στις διεθνεßς χρηματαγορÝς θα χανüταν επßσης για χρüνια, με πολý δυσμενÞ αποτελÝσματα στις επενδýσεις, στην ανÜπτυξη αλλÜ και στην κατανÜλωση. Η Ýξοδος της ΕλλÜδας απü το ευρþ θα Þταν ακüμα πιο καταστροφικÞ, αφοý θα δημιουργοýσε υπερπληθωρισμü και πÜρα πολý υψηλü κüστος δανεισμοý.

Το προτεινüμενο πρüγραμμα μεταρρυθμßσεων εμπεριÝχει πολλÜ, αλλÜ üχι üλα, απü τα στοιχεßα μιας λýσης. ΔιαρθρωτικÝς αλλαγÝς, üπως το Üνοιγμα στον ανταγωνισμü κλειστþν επαγγελμÜτων και συντεχνιþν και η απελευθÝρωση της αγορÜς εργασßας, εßναι απαραßτητες σε μια σýγχρονη ευρωπαúκÞ χþρα. Η ιδιωτικοποßηση κρατικþν εταιρειþν üχι μüνο μειþνει το χρÝος του κρÜτους, αλλÜ αυξÜνει την αποτελεσματικüτητα και μειþνει τη διαφθορÜ στις προμÞθειες και τη διοßκηση. ΠρÝπει üμως να συνοδεýεται απü ενδυνÜμωση των Αρχþν που εποπτεýουν τις αγορÝς, þστε να αποφευχθοýν μονοπþλια, και απü αλλαγÝς στο πλαßσιο που διÝπει τη διακυβÝρνηση των εταιρειþν, þστε αυτÝς να μπορÝσουν να λειτουργÞσουν αποτελεσματικÜ. Η μεßωση του κρατικοý τομÝα εßναι απüλυτα αναγκαßα και επιτακτικÞ, και πρÝπει να συνοδευτεß απü κßνητρα παραγωγικüτητας και αξιολüγηση του Ýργου του.

Η αποτελεσματικÞ και δßκαιη εßσπραξη φüρων απü üλους, μισθωτοýς και ελεýθερους επαγγελματßες, εßναι επßσης πολý σημαντικÞ και θα μπορÝσει να οδηγÞσει και στη μεßωση των φορολογικþν συντελεστþν, η οποßα δεν εßναι οικονομικÜ εφικτÞ τþρα. ΕπιπλÝον, στην παροýσα περßοδο ýφεσης, εßναι απüλυτα αναγκαßο το πακÝτο αλλαγþν να Ýχει και κονδýλια για καινοýργιες επενδýσεις που θα συνδρÜμουν σε ταχýρρυθμη ανÜπτυξη. Οι ελληνικÝς τρÜπεζες πρÝπει επßσης να αυξÞσουν τα κεφÜλαιÜ τους για να μπορÝσουν να αντιμετωπßσουν τις αβεβαιüτητες της κρßσης. ΤÝλος, η αχαλßνωτη διαφθορÜ πρÝπει να παταχθεß για να πλησιÜσει η ΕλλÜδα τα σýγχρονα ευρωπαúκÜ κρÜτη, να προσελκýσει ξÝνες επενδýσεις και να αποφýγει το φÜσμα ενüς τριτοκοσμικοý μÝλλοντος σε διεθνÞ οικονομικÞ απομüνωση. Απαραßτητες προûποθÝσεις γι’ αυτü εßναι η υιοθÝτηση νομικοý πλαισßου που αποτρÝπει την ατιμωρησßα και κυρßως η πιστÞ εφαρμογÞ των νüμων, για την οποßα χρειÜζεται και βαθιÜ μεταρρýθμιση του δικαστικοý συστÞματος.

 ΔεδομÝνων των εντελþς καταστροφικþν αποτελεσμÜτων μιας μονομεροýς αναστολÞς πληρωμþν του χρÝους, δεν υπÜρχει αμφιβολßα üτι η ΕλλÜδα πρÝπει να διαλÝξει την εναλλακτικÞ επιλογÞ, üσο δýσκολη κι αν εßναι αυτÞ. Η ΕλλÜδα εßναι τυχερÞ που εξαιτßας των πολý δυσμενþν επιδρÜσεων που η χρεοκοπßα της θα εßχε στις ευρωπαúκÝς τρÜπεζες, τον κßνδυνο μετÜδοσης σε Üλλες αδýναμες χþρες üπως η Ιρλανδßα, η Πορτογαλßα και η Ισπανßα, και για Üλλους πολιτικοýς λüγους, οι Ευρωπαßοι εταßροι μας εßναι προς το παρüν διατεθειμÝνοι να την υποστηρßξουν. Εßναι η τελευταßα ευκαιρßα που Ýχει για να εκσυγχρονιστεß, αλλÜ δεν θα διαρκÝσει για πολý. Οι ευρωπαúκÝς τρÜπεζες μειþνουν την ÝκθεσÞ τους σε μια πιθανÞ μελλοντικÞ ελληνικÞ χρεοκοπßα και γι’ αυτü τα ευρωπαúκÜ κßνητρα για περαιτÝρω βοÞθεια στην ΕλλÜδα μειþνονται. Αυτü υπογραμμßζει τη σημασßα μιας Üμεσης εφαρμογÞς των αλλαγþν.

Το τελικü συμπÝρασμα εßναι üτι Üμεσες και βαθιÝς διαρθρωτικÝς αλλαγÝς εßναι απαραßτητες και επιτακτικÝς για την ΕλλÜδα. Η εφαρμογÞ τους θα αποτρÝψει την Üμεση χρεοκοπßα, που θα εßχε τρομακτικÝς οικονομικÝς και κοινωνικÝς επιπτþσεις για την ΕλλÜδα και θα την απομÜκρυνε απü το ευρωπαúκü γßγνεσθαι. Η Üμεση υιοθÝτηση και εφαρμογÞ των μεταρρυθμßσεων θα οδηγÞσει την ΕλλÜδα σε τροχιÜ ανÜπτυξης και ευημερßας. Ο ελληνικüς λαüς Ýχει υποφÝρει πολý τους τελευταßους 20 μÞνες και οι μεταρρυθμßσεις αυτÝς θα δικαιþσουν τις θυσßες του».

 

Το Üρθρο υπογρÜφουν:

Κþστας ΑζαριÜδης, Mollincrodt Professor of Economics, Washington University, St. Louis

ΔημÞτρης Βαγιανüς, London School of Economics

Νßκος ΒÝττας, Οικονομικü ΠανεπιστÞμιο Αθηνþν

ΓιÜννης Μ. Ιωαννßδης, Neubauer Professor of Economics, Tufts University

Γιþργος Κωνσταντινßδης, Melamed Professor of Finance, University of Chicago

Κþστας ΜεγÞρ, University College London and Douglas A. Warner III Professor of Economics, Yale University

ΣτÝλιος Μιχαλüπουλος, Tufts University

ΧÜρης ΝτÝλλας, University of Bern

• ΑναστÜσιος ΞεπαπαδÝας, Oικονομικü ΠανεπιστÞμιο Αθηνþν

• Νßκος Οικονομßδης, New York University

Χριστüφορος Πισσαρßδης, Sosnow Chair in Economics, 2010 Nobel Laureate, London School of Economics

Στυλιανüς ΠερρÜκης, RBC Professor of Financial Derivatives, Concordia University

ΒασιλικÞ ΣκρÝτα, New York University

ΘανÜσης ΣτÝγγος, Guelph University

Χαρßδημος Τσοýκας, University of Warwick and University of Cyprus

ΜιχÜλης ΧαλιÜσος, Goethe University, Frankfurt

ΠÜνος Χατζηπαναγιþτου, Οικονομικü ΠανεπιστÞμιο Αθηνþν.