. . : Ολκληρη η σ ο

, 24 2011

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Μετ απ δσκολη, συνεχ και πολμηνη διαπραγμτευση, πετχαμε πολ σημαντικς αποφσεις για την Ελλδα. Τι πετχαμε; Πρτα απ' λα, την εξασφλιση της πμπτης δσης, ψους 12 δισεκατομμυρων ευρ, για να μπορομε να εγγυηθομε την ομαλ λειτουργα του κρτους και των υπηρεσιν, καθς και την καταβολ μισθν και συντξεων.

Δετερον, το νο πργραμμα δανειοδτησης. Μετ απ συστηματικ προετοιμασα αυτος τους τελευταους μνες, σκληρ και καθημεριν διαπραγμτευση, η Ελλδα εξασφλισε απφαση του Συμβουλου για τη θωρκιση και τη χρηματοδτηση της οικονομας μας, με νο πργραμμα στριξης για τα επμενα χρνια.

Αυτ σημανει τι δεν θα εμαστε υπ τον εκβιασμ και το φβο των αγορν. τι εξασφαλσαμε μα σημαντικ περοδο σταθερτητας απ εξωτερικς πισεις, με αποτλεσμα να μπορομε να συνεχσουμε και να ολοκληρσουμε ριζικς αλλαγς στη χρα μας, δηλαδ να μπορομε επιτλους να σταθομε στα πδια μας και να μην χουμε ανγκη, να μην εξαρτμαστε απ λλους, απ δνειες δυνμεις.

Πρα απ την εγγηση των μισθν, των συντξεων και της ασφλειας της ελληνικς οικογνειας, μπορομε πλον απερσπαστοι να επικεντρωθομε στη στριξη και την ανπτυξη της πραγματικς οικονομας.

Τρτον, μετ απ συστηματικ και συνεχ διαπραγμτευση, η Ελλδα εξασφλισε και την επιτχυνση της χρηματοδτησης της χρας μας απ τα προγρμματα της Ευρωπακς νωσης, απ' λα τα Ταμεα της Ευρωπακς νωσης και, μλιστα, με καλτερη στχευση, με δο βασικος στχους: πρτα απ' λα, να βοηθσουμε την αναπτυξιακ πορεα της χρας, δηλαδ να χουμε ανπτυξη. Και παρλληλα, να στηρξουμε τη δημιουργα θσεων εργασας, να στηρξουμε τον νεργο, να στηρξουμε τον εργαζμενο, τα επμενα δσκολα χρνια.

Για εμς, η διαπραγμτευση δεν γνεται στα λγια, γνεται στην πρξη. Και εναι και συνεχς, και φρνει αποτελσματα.

Προσωπικ, υπογρμμισα στους εταρους μας τι εμες εμαστε συνεπες στο νοικοκρεμα της οικονομας μας, αλλ πρπει με κθε τρπο να στηριχθε και η αναπτυξιακ ανκαμψη της χρας μας, με κθε εργαλεο. Και αυτ πετχαμε. Αυτ εναι το αποτλεσμα, ταν εμες κνουμε τη δουλει μας, ταν εμες εμαστε συνεπες και ανακτομε την αξιοπιστα μας.

Θλω επσης να τονσω τι ζτησα και πρα να ειδικ πργραμμα για τη μεταφορ τεχνογνωσας, που θα συντονζεται απ εμς και την Επιτροπ, για βοθεια απ πολλς χρες διμερς, με ειδικος, οι οποοι μπορον να συμβλουν σε τομες πως εναι η παιδεα, η υγεα, η αναμρφωση της κεντρικς Δημσιας Διοκησης, η ηλεκτρονικ διακυβρνηση, το σπσιμο της γραφειοκρατας - μια σειρ τομων, στους οποους ξρουμε τι υπρχει αδυναμα στη Δημσια Διοκηση.

Τταρτον, παρλληλα, προχωρει η πρταση, πως αποτυπθηκε στην πρσφατη απφαση του Eurogroup, για αυστηρ εθελοντικ συμμετοχ ιδιωτν στη χρηματοδτηση της Ελλδας, που θα ανακουφσει ακμα περισστερο τη διαδικασα εξυπηρτησης του χρους μας, να μεγλο βρος που χει η χρα μας και ο λας.

Εναι αυτονητο τι, προπθεση για λα τα παραπνω, εναι να παραμενουμε με αξιπιστο τρπο στην πορεα μας, που σημανει την ψφιση του μεσοπρθεσμου προγρμματος και του εφαρμοστικο νμου στη Βουλ, την επμενη εβδομδα, πως βεβαως και η αποτελεσματικ υλοποηση αυτν των αποφσεων.

Θλω εδ να υπογραμμσω τι, για ακμη μα φορ, το Ευρωπακ Συμβολιο, πως και λοι οι εταροι μας, αναγνωρζουν το αποτλεσμα της προσπθεις μας και, για πρτη φορ, γνεται αναφορ σε κτι που, προσωπικ, αναδεικνω σε κθε περπτωση και σε κθε συνομιλητ μου: στην αναγνριση των θυσιν του Ελληνικο λαο, των Ελλνων πολιτν, που εναι το θεμλιο της εξδου μας απ την κρση.

Πρα μως απ τα οικονομικ, να σας κνω μια ενημρωση και για τα υπλοιπα θματα. γινε μια σημαντικ συζτηση γρω απ τα θματα της μετανστευσης. Θλω να σας θυμσω τι αυτ οργανθηκε μετ απ δικ μας ατημα, τον περασμνο Μρτιο. Εναι αναγκαο, πως ξρετε, να υπρχει μια κοιν ευρωπακ απντηση, σε μια περοδο που και λγω των ευρτερων γεωπολιτικν εξελξεων, συνεχς εντενονται τα μεταναστευτικ και προσφυγικ ρεματα.

Πρτο σημεο εναι τι, για εμς, η ελεθερη κυκλοφορα των προσπων στην Ευρωπακ νωση εναι βασικ δικαωμα - κεκτημνο της Ευρωπακς νωσης. Οι  πολτες μσα στην Ευρωπακ νωση χουν αυτ το βασικ δικαωμα, το οποο και προασπζουμε. Και αυτ ταν και το γενικτερο κλμα που αποτυπθηκε.

Αυτ, πρα απ τη συμβολικ του σημασα, εναι και πολ σημαντικ στην πρξη, για τον τουρισμ μας, τις οικονομικς και εμπορικς μας σχσεις, τις μεταφορς και πολλ λλα.

Δετερο σημεο: η αποτελεσματικ φλαξη των συνρων της Ευρωπακς νωσης και, βεβαως, και των δικν μας συνρων. Και ιδιατερα των εξωτερικν συνρων της νωσης. Εξασφαλσαμε να υπρξει η επιβεβαωση της αλληλεγγης στην πρξη, με την παροχ επιχειρησιακς, τεχνικς, ακμα και οικονομικς στριξης.

Και χει πολ μεγλη σημασα αυτ η εξλιξη, ακμα και για εθνικος λγους - το ξρετε. Εμες υπογραμμσαμε την ανγκη ολοκλρωσης και εφαρμογς της συμφωνας επανεισδοχς μεταξ Ευρωπακς νωσης και Τουρκας, καθς και της ναρξης ενς διαλγου για το θμα των θεωρσεων με την Τουρκα, για τη φιλελευθεροποηση των θεωρσεων, κτι που για την Ελλδα θα εναι σημαντικ, κυρως βεβαως για τον τουρισμ

Τρτο σημεο εναι τι θσαμε για μα ακμη φορ το θμα της αναθερησης του «Δουβλνου ΙΙ», πως λγεται, και της δικαιτερης κατανομς των βαρν σε θματα ασλου. Εναι ββαια μια διαπραγμτευση και μια προσπθεια σε εξλιξη - και εναι μια δσκολη προσπθεια αυτ που κνουμε.

Σε ,τι αφορ τα εξωτερικ θματα, μιλσαμε για τα Βαλκνια. Και ειδικτερα, πως γνωρζετε, η Ατζντα της Θεσσαλονκης, πως χει ονομαστε, κατ τη δικ μας Προεδρα, παραμνει η βση της βαλκανικς πολιτικς στην Ευρωπακ νωση.

Η προοπτικ της νταξης της Κροατας αποτελε πολ θετικ εξλιξη για την περιοχ και, ββαια, χαιρετζουμε και την απφαση του Προδρου του Ευρωπακο Συμβουλου, να συζητσει την ενταξιακ προοπτικ και της Σερβας, στο Συμβολιο του Δεκεμβρου.

Ξρετε τι συναντθηκα και χθες, πως κνω τακτικ, με τον κ. Γκρουφσκι, στον οποο επανλαβα τη δικ μας ετοιμτητα για λση στο θμα της ονομασας, με γεωγραφικ προσδιορισμ και ισχ ναντι λων. Και του επα, βεβαως, τι η προθηση διαφρων τσεων, με ανγερση αγαλμτων που δημιουργον εντσεις σε πλεις της χρας του, κθε λλο παρ συντελον στην προθηση της λσης, στη δημιουργα μιας αξιοπιστας και στη βελτωση των διμερν σχσεων.

Συζητσαμε και τις εξελξεις στον αραβικ κσμο, με μφαση στη Συρα και τη Λιβη, αλλ βεβαως και το Μεσανατολικ. Ως προς τη Συρα, ασφαλς, η Ευρωπακ νωση καταδικζει τη χρση βας ναντι οπλων διαδηλωτν και καλε την κυβρνησ τους, να προχωρσει σε πολιτικ λση. Και για τη Λιβη, η ελληνικ θση εναι σαφς: πρπει να εξευρεθε πολιτικ λση και να σταματσει η κλιμκωση της ανθρωπιστικς κρσης.

Απ την αρχ των εξελξεων στις αραβικς χρες, η Ελλδα χει θσει και το ζτημα των μεταναστν και προσφγων, οι οποοι, λγω της εκε κατστασης, χουν αρχσει να καταφεγουν σε χρες της Ντιας Ευρπης. Και σ' αυτ το πλασιο, χουμε επσης ζητσει την αλληλεγγη και υποστριξη των εταρων μας στα θματα της Frontex.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κριε Πρεδρε, πολλ προβλματα αντιμετωπζει η Ευρωπακ νωση αυτ τη στιγμ.

Πραν του ελληνικο προβλματος, βεβαως, που εναι σε μορφ κρσης, υπρχει κρση και στην Ευρωπακ νωση, ως νωση, αν κρνω απ τα δημοσιεματα τουλχιστον των τελευταων ημερν, τα οποα υπογρφουν, χι απλο συντκτες εφημερδων κρους, αλλ ονματα τως Πρωθυπουργν, του Μπλερ για παρδειγμα, οι οποοι αμφισβητον αν σμερα βρσκεται στο σωστ δρμο η Ευρωπακ νωση - και περιμνω τη δικ σας εκτμηση.

Και μια μικρ ερτηση ακμα. Δεν εδα την Τουρκα να αναφρεται στις 16 σελδες των συμπερασμτων. Ββαια, εγ δεν απορ, αλλ η γκυρα σως να απορσει, μετ τη θριαμβευτικ επιτυχα του κ. Ερντογν.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σε ,τι αφορ την Τουρκα, αναφερθκαμε παρεμπιπτντως γρω απ τα θματα της λαθρομετανστευσης και της κρσης στη Συρα, αλλ δεν εχαμε περαιτρω συζτηση γρω απ το θμα της Τουρκας - δεν ταν στην ατζντα.

Για την κρση στην Ευρπη, νομζω τι κανες δεν θα αμφισβητσει τι περν πργματι μια κρση η Ευρωπακ νωση. Και η κρση στην Ευρωζνη, στω κι αν ξεκνησε απ την Ελλδα απ χρες της περιφρειας, εναι μια ευρτερη κρση. μως, χουμε μια ασθηση εσωστρφειας και αμηχανας της Ευρπης, μπροστ στα διεθν γεγοντα.

Και αυτ το οποο λω πολλς φορς, εναι τι η Ευρπη χει υποτιμσει τις δυναττητς της. Ακμα και στην οικονομικ κρση, εμες χουμε προτενει π.χ. το θμα των ευρωομολγων. Εναι μια πρταση που υπρχει μεν στο τραπζι, αλλ πολιτικ δεν χει προχωρσει, γιατ δεν εναι στο χρι μιας χρας και λγων χωρν να το αποφασσουν - πρπει να εναι μια συνολικ απφαση.

μως, υπρχει αμηχανα, βεβαως, και μπροστ σε λλα μεγλα ζητματα, πως εναι το πς θα μπορσει η Ευρπη να πρει μια ηγετικ θση και να οδηγσει τις εξελξεις στη Μση Ανατολ, να οδηγσει τις εξελξεις γρω απ τα θματα της κλιματικς αλλαγς, να αντιμετωπσει γενικτερα θματα στη διεθν οικονομα, πως εναι π.χ. τα κερδοσκοπικ παργωγα, οι οκοι αξιολγησης, η φοροδιαφυγ με τους φορολογικος παραδεσους, αλλ και η ενδυνμωση του τραπεζικο συστματος. Εκε, ναι μεν χουμε κνει πρα πολλς συζητσεις, αλλ δεν εμαστε αποτελεσματικο. Και μπορομε να εμαστε αποτελεσματικο, μπορε η Ευρπη, αρκε να υπρχει η απαρατητη εντητα και πολιτικ βοληση.

Ας ελπσουμε τι αυτ η κρση, που ξεκνησε και απ την Ελλδα, να εναι η αφορμ για να κνουμε ακμα μεγαλτερα βματα συνοχς, συνεκτικτητας και εντητας της Ευρωπακς νωσης, διτι το δικαιομαστε. Το δικαιονται οι λαο της περιοχς. Και αυτ θα χει ευεργετικς επιπτσεις, χι μνο για την ανπτυξη, αλλ και πολιτικ, και κοινωνικ, για την ευημερα λων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κριε Πρωθυπουργ, μπορετε να μας δσετε κποιες λεπτομρειες για το νο δανειακ πργραμμα; Για παρδειγμα, χετε μιλσει για να νο δνειο-μαμοθ, σως στο ψος του προγρμματος. Και πς θα κατανεμηθε η συμμετοχ των εθελοντν ιδιωτν  των ευρωπακν χωρν;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρτα απ' λα, πολ σωστ επατε κυρα Κεχαγι τι εναι να δνειο-μαμοθ. Και ταν δη να δνειο-μαμοθ, αν σκεφτε κανες τι πριν απ περπου 10 χρνια, αν θυμμαι καλ, η Βραζιλα, μια πολ μεγλη χρα, πρε να απ τα μεγαλτερα δνεια απ το Διεθνς Νομισματικ Ταμεο, ψους 30 δις δολαρων. Εν το δικ μας, πρτο δνειο ταν 110 δις ευρ - και σ' αυτ το ψος μπορε να φτσει και η δετερη δανειοδτηση. Δεν μπορ να πω το ακριβς νομερο - και θα σας πω γιατ - αλλ μπορε να εναι ανλογου ψους.

Θα εναι ανλογο, βεβαως, του συνυπολογισμο που θα γνει, απ το πς εμες θα μπορσουμε να αντιμετωπσουμε με να πιο ευεργετικ τρπο το χρος μας, απ τη συμμετοχ των ιδιωτν, πως και εσες επατε - διτι αυτ θα επηρεσει τις δανειακς μας ανγκες, ελπζω και ελπζουμε λοι, προς το θετικτερο - πως βεβαως και απ την αξιοποηση των σημαντικν πρων που θα χουμε μσα απ την αξιοποηση του δημσιου πλοτου, που θα ρουν να μεγλο βρος του χρους απ τον Ελληνικ λα.

ρα, αυτ θα συνυπολογιστον με να τρπο αποτελεσματικ, για να δομε το τελικ δνειο. Οι ροι αυτο του δανεου, ουσιαστικ, θα βασιστον στο μεσοπρθεσμο, καθς το μεσοπρθεσμο πργραμμα, πως ξρετε, ξεπερνει και το χρνο του διου του δανεου, ρα, δεν μιλμε για κποιο νο πργραμμα για νου εδους στχευση.

Η στχευση εναι να μπορσουμε να μεισουμε το λλειμμ μας κατ 28 δις, να χουμε σταδιακ μια μεωση της τξης των 28 δις τα επμενα τσσερα χρνια και αυτ, βεβαως, να μας φτσει κοντ στο 1% λλειμμα, δηλαδ χοντας πια σοβαρ πλεονσματα στον προπολογισμ μας, πρωτογεν πλεονσματα, που σημανει απλ να μπορομε να χουμε περισστερα σοδα απ ,τι ξοδεουμε και απ ,τι καταναλνουμε ως κρτος. Και αυτ θα εναι μια πολ σημαντικ βση, προκειμνου να μπορσει η χρα μας να σταθε ξαν στα δικ της πδια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κριε Πρεδρε, επατε νωρτερα τι προπθεση για λα αυτ, για να προυμε την πμπτη δση και να προχωρσει το νο δνειο, εναι η ψφιση του μεσοπρθεσμου. Διαβεβαισατε τους Ευρωπαους συναδλφους σας τι το μεσοπρθεσμο θα ψηφιστε; Εστε σγουρος τι το μεσοπρθεσμο θα ψηφιστε; Γιατ στην Αθνα υπρχει να διαφορετικ κλμα. Και σμερα πλι, οι βουλευτς σας χουν βγει και διαφοροποιονται και λνε τι δεν θα το ψηφσουν. Εσες, τι τους απανττε;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αυτ για το οποο τους διαβεβαωσα εναι τι λοι στην Ελλδα αναγνωρζουμε την κρισιμτητα της στιγμς. Και δεν εναι μνο μια κρσιμη καμπ για την Ελλδα, ενψει της πμπτης δσης - και χι μνον - αλλ και μιας πεσης που υπρχει διεθνς γρω απ τις αγορς, καθς υπρχουν και πολλ σενρια, που συζητον το τι πρπει να κνει η Ελλδα και τι δεν πρπει να κνει. Και εμες, θλουμε ακριβς να διασφαλσουμε μια πορεα - πως το κναμε, τους τελευταους 20 μνες - που αποφεγει τη χρεοκοπα, που αποφεγει μια πολ δυσμεν και καταστροφικ, θα λεγα, εξλιξη.

Αυτ η ωριμτητα, πιστεω, εναι εκενη που παρχει τη δικ μου εμπιστοσνη στην κρση των βουλευτν, στε πργματι να μπορσουμε να ξεπερσουμε αυτ τον δσκολο κβο, αυτ τη δσκολη καμπ, για να μπορσουμε να συνεχσουμε να πολ δσκολο, αλλ ευεργετικ για τη χρα ργο αλλαγν, προκειμνου να μην χουμε αυτ τα βαρδια στο λαιμ του Ελληνικο λαο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστ, κ. Πρωθυπουργ. Δηλαδ, πσο αισιδοξος εστε τι τα μλη του ΠΑΣΟΚ και οι βουλευτς του ΠΑΣΟΚ θα ψηφσουν το μεσοπρθεσμο και, στη συγκεκριμνη περπτωση, πσο σημαντικ εναι η υποστριξη των Ευρωπαων εταρων σας;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η υποστριξη απ τους Ευρωπαους εταρους μας εναι πρα πολ σημαντικ, για τον απλοστατο λγο τι οι Ευρωπαοι εταροι αναγνωρζουν, χι μνο την προσωπικ μου προσπθεια, αλλ αναγνωρζουν κυρως τις θυσες του Ελληνικο λαο. Και αυτ αναφρεται στα συμπερσματα της Συνδου Κορυφς.

ρα, νομζω τι η Ευρωπακ νωση αναγνωρζει πως κνουμε ,τι εναι δυνατν, για να σταθε η χρα στα πδια της. Και πιστεω τι αυτ αποδεικνει πως οι Ευρωπαοι εταροι χουν εμπιστοσνη, τι η Ελλδα θα τα καταφρει.

Και πως καταλαβανετε, εδ υπρχει να ασθημα εθνικς ευθνης, αλλ υπρχει επσης και εκ μρους των εταρων μας μια ευρωπακ ευθνη, σον αφορ την λη κβαση της ψηφοφορας του μεσοπρθεσμου προγρμματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κριε Πρωθυπουργ, θα θελα να σας ρωτσω, πλι σε να πολιτικ ερτημα, πως και οι συνδελφοι προηγουμνως, υπρχουν βουλευτς που σκφτονται πρα πολ να στηρξουν και το μεσοπρθεσμο, και τον εφαρμοστικ νμο, μολοντι τα πργματα δεχνουν τσι πως δεχνουν. Την δια ρα, ο κ. Σαμαρς σς λει τι χετε αποτχει και το λει αυτ και στους Ευρωπαους εταρους δανειστς. Αυτ την πορεα που κνατε 20 μνες τρα, την κνατε γι αυτ το αποτλεσμα; 

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η πορεα αυτν των 20 μηνν εναι να αποτλεσμα, με τις δυσκολες και τις θυσες που χρεισθηκαν, για το οποο μπορε να εναι υπερφανος ο Ελληνικς λας.

Και να σας πω ακμα και για σους λνε να χρεοκοπσουμε και να μην πληρσουμε τα δνεια, ξρετε τι σημανει αυτ; Την επμενη ημρα, δεν χουμε σστημα υγεας. Θα κλεσει λο το ΕΣΥ - σας λω να παρδειγμα. την επμενη ημρα, θα χουμε μεωση λων των συντξεων κατ 70%-80%. δεν θα μπορσουμε να πληρσουμε τους μισθος λων των υπαλλλων στο Δημσιο. Εν μλιστα χουμε να πληρσουμε και τα δνεια, ακμα χειρτερα, αλλ σας λω τι ακμα και να μην πληρσουμε τα δνεια, αυτ θα ταν η πραγματικτητα.

χουμε σταθε ρθιοι, πονμε, εναι δσκολα για τον Ελληνικ λα, αλλ χουμε καταφρει να βλουμε τη χρα μας σε μια διαφορετικ και ασφαλ πορεα. Αυτ την πορεα, πρπει να τη συνεχσουμε. Και πρπει να τη συνεχσουμε, διτι αυτ η κρση μς δνει και μια ευκαιρα να βλουμε επιτλους τξη στη χρα μας.

Ξρετε πσες φορς ακοω την κριτικ, «εσες οι πολιτικο δεν αναλαμβνετε το πολιτικ κστος». Πργματι, επ πολλ χρνια, οι πολιτικο δεν αναλμβαναν το πολιτικ κστος να κνουν τις απαρατητες αλλαγς στη χρα - και αυτ πληρνουμε σμερα. λαχε σε εμς - σως να υπερβολικ βρος, γιατ δεν μας αναλογοσε αυτ η μεγλη ευθνη - να αναλβουμε το πολιτικ κστος. Και αποφασσαμε, και αποφσισα και προσωπικ να μην κνω πσω, να μην φυγομαχσω. Και γι αυτ σμερα εναι η χρα ρθια.

Αυτ μως οφελεται κατ' εξοχν στην πεποθηση και στη βοληση του Ελληνικο λαο. Γι αυτ μιλ για ευρτερες συναινσεις, γι αυτ μιλ για συναινσεις, χι μνο μεταξ των κομμτων, αλλ στην δια την κοινωνα. Γιατ χρειζεται τρα, σε αυτ τη δσκολη καμπ, στη μση αυτο του δρμου, να συνεχσουμε.

χουμε φτσει σε να αποτλεσμα καλ, ικαν, αλλ χουμε ακμα δρμο. Εναι δσκολος ο δρμος, αλλ εναι νας δρμος σγουρος και θα μας φτσει στο να χουμε μια οικονομα ευημερας, ανταγωνιστικ, χωρς βαρδια και δνειες δυνμεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κριε Πρεδρε, με το πρτο πργραμμα βοθειας, των 110 δις, υπεγρφη να Μνημνιο και αναλβαμε κποιες υποχρεσεις, ελεγκτο στην εφαρμογ του αν τρμηνο, και λα αυτ τα τρμηνα, ποτ δεν υπρξαμε συνεπες. Εχαμε συνεχς αποκλσεις, ετε στο θμα των εσδων, ετε στο θμα της φοροδιαφυγς, ετε στο θμα της ταχτητας υιοθτησης υλοποησης των διαρθρωτικν αλλαγν, και λα αυτ μαζ. Και φτσαμε σε αυτ το σημεο που εμαστε σμερα.

Θλω να ρωτσω εν χετε κατ νου, επειδ αναφερθκατε στην απφασ σας να μην κνετε πσω, δηλαδ τι στχος σας εναι, πως και ττε με το Μνημνιο, να μην οδηγηθομε στη χρεοκοπα - αλλ και τρα συμπερανω τι γι' αυτ δχεστε το καινοργιο πακτο - εν χετε υπψη σας να χρησιμοποισετε λλους μηχανισμος, που θα διασφαλσουν τι στο νο Μνημνιο, στο «Μνημνιο 2», αυτο οι στχοι, οι αν τρμηνο στχοι και υποχρεσεις μας, θα τηρονται πργματι και δεν θα κινδυνεσουμε πλι σε να χρνο, να μας λνε τι «δεν μπορομε να σας δνουμε λλα λεφτ, διτι δεν εσαστε συνεπες».

Δηλαδ, τι θα αλλξει; Μιλσατε για τις διμερες συμφωνες για την ανασυγκρτηση του κρτους, τι θα εναι  διαφορετικ; Γιατ οι εταροι μας μπορον να εναι  ββαιοι τι τα χρματ τους θα πισουν αυτ τη φορ τπο και δεν τα δνουν απλς για να κερδσουν λγο χρνο, στε η χρεοκοπα της Ελλδας να πει λγο αργτερα και να μπορον στο μεταξ να προετοιμσουν την κατσταση;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κατ' αρχν, οι εταροι μας θεωρον τι εμαστε συνεπες - και χι μνον οι εταροι μας, αλλ και η «περιβητη» Τρικα, η οποα μας αξιολογε κθε τρεις μνες. Και βεβαως, σε αυτ την πορεα, θα υπρχουν διορθωτικς κινσεις και χι μνο διορθωτικς κινσεις, αλλ και συνεχς διαπραγμτευση. Καθημεριν, συνεχς διαπραγμτευση, και για να εμαστε συνεπες, αλλ και για να μπορομε να διασφαλζουμε τους καλτερους ρους κθε φορ για την Ελλδα και τον Ελληνικ λα.

πως καταφραμε και διαπραγματευτκαμε πολ καλτερους ρους στην δια τη βση της δανειοδτησης, στο κατ πσο θα πληρσουμε γρηγορτερα αργτερα το δνειο, δηλαδ επιμηκναμε το δνειο της αποπληρωμς του δανεου των 110 δισεκατομμυρων και, βεβαως, μεισαμε και τους τκους. ταν βασικ στοιχεο της διαπραγμτευσης.

Αυτ δεν θα μποροσαμε να το χουμε κερδσει μνο με ωραα λγια. ταν η συνπει μας. ταν η συνπει μας, σε σχση με τις κυβερνσεις που γνριζαν παλαιτερα, οι οποες λεγαν τι «χουμε λλειμμα 4%-5%, ντε 6%, και γινε 15,4%». Εν εμες εχαμε στχο 5,5% μεωση του ελλεμματος και μεισαμε κατ 5%. Εναι ριζικ, εναι μρα με τη νχτα η διαφορ συνπειας που σμερα δεχνει η Ελλδα - και αυτ αναγνωρζεται.

Κατ δετερο, βεβαως, το νο πργραμμα δανειοδτησης πρπει  να λβει υπψη και δο ακμα βασικ στοιχεα. Το πρτο εναι η αναπτυξιακ πορεα της χρας μας, κτι το οποο συζτησα χθες και στη μικρτερη, τυπη συνντηση που εχα με τον κ. Βαν Ρομπι, πριν απ το Συμβολιο Κορυφς - και βεβαως, και στη συνεδραση του Συμβουλου Κορυφς - θτοντς του ως κριο ζτημα, να βοηθηθε η ανπτυξη της χρας μας απ την Ευρπη - μιας και η Ελλδα, βεβαως, χει τους περιορισμος της - με ιδιατερα κονδλια, ιδιατερες πολιτικς, αλλ και διμερς, με επενδσεις.

Θα εδατε π.χ. μια συνντευξη του κ. Σιμπλε, ο οποος επε: «απ την Ελλδα, θλουμε λιο και νεμο». Τι εννοοσε; τι η Ελλδα χει μια τερστια δυναττητα ανπτυξης των εναλλακτικν μορφν ενργειας, των ανανεσιμων πηγν ενργειας. Να δσει η Ελλδα αυτ την ενργεια, να πουλσει αυτ την ενργεια σε λλες περιοχς της Ευρπης, που το χουν ανγκη. Ττοιου εδους επενδσεις θα εναι μσα στο πργραμμ μας και μσα στους στχους μας, τα επμενα χρνια.

Δετερο στοιχεο εναι η κοινωνικ συνοχ. Πργματι, η κρση χτυπει συγκεκριμνα στρματα, περισστερο απ λλα. Εκε θα σκψουμε λοι, θα κνουμε ,τι μπορομε για να εμαστε κοντ σε αυτος τους ανθρπους. Και θλω να τονσω τι, το νο πργραμμα δεν αλλζει το στχο να μεισουμε το λλειμμα και το χρος εκε που τα χουμε ορσει, δεν αλλζουν οι στχοι, αυτο εναι οι στχοι, αλλ θα μας επιτρψει να δομε και λλου εδους πολιτικς, που νομζω θα εναι σημαντικς.

Τρα, μως, πολ σωστ, μπορε να χουμε αδυναμες, που πρπει να τις αναγνωρσουμε. Το φορολογικ σστημα εναι η μεγλη αδικα στη χρα μας. χι το τυπικ, χι το τι λει ο νμος, η εφαρμογ του. Η εφαρμογ του εναι ττοια που, δυστυχς, πληρνουμε να πολ μικρ ποσοστ, σε σχση με αυτ που θα πρεπε να πληρνουμε. Εναι σημεριν το πρβλημα; Εναι πρβλημα των τελευταων 10 12 μηνν; Εναι να πρβλημα διαχρονικ.

Εμες θα κνουμε τα πντα, αλλ επιτλους γι αυτ θλουμε και ευρτερες συναινσεις. χουμε καλσει και τη Να Δημοκρατα και τα λλα κμματα και χουμε πει: ελτε να καθσουμε κτω, να φτιξουμε να φορολογικ σστημα, και πιο ελαφρ, και πιο απλ, αλλ που να λειτουργε, και να το στηρξουμε λοι. Και να βγομε λοι και να πομε, τι εναι πατριωτικ καθκον λων μας να πληρνουμε τους φρους μας και ιδιατερα οι χοντες και κατχοντες.

Αυτς εναι ο στχος μας. Αν αυτ δεν το καταφραμε - εγ το αναγνωρζω, λοι το αναγνωρζουμε - σο θα πρεπε, σημανει τι θα κνουμε πσω; Θα βλουμε τα δυνατ μας, για να φτιαχτε επιτλους στη χρα μας να σωστ φορολογικ σστημα και να περσουμε και μια φορολογικ συνεδηση στην κοινωνα.

Αυτ θα εναι οπωσδποτε, την επμενη περοδο, βασικς προτεραιτητες. Και βεβαως, νας λγος για τον οποο κνουμε και τις απαρατητες αλλαγς στον κυβερνητικ μηχανισμ, εναι για να μπορσουμε να δσουμε μφαση σε μερικς προτεραιτητες, πως χω πει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλησπρα, κ. Πρωθυπουργ. Λοιπν, ζηττε την αλληλεγγη απ τους Ευρωπαους εταρους. Πς βλπετε τη στση του Ηνωμνου Βασιλεου, που εναι η χρα η οποα αρνεται να συμμετσχει στο πργραμμα δισωσης της Ελλδας; Και επσης, επατε τι οι Ευρωπαοι εταροι αναγνωρζουν τις θυσες του Ελληνικο λαο. Πιστεετε τι καταλαβανουν οι Ευρωπαοι εταροι τις θυσες του Ελληνικο λαο, πρα απ αυτ την τυπικ δλωση;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ττε, σως θα πρπει να περσει το μνυμα με μεγαλτερη αποτελεσματικτητα στους Ευρωπαους πολτες - δεν εννο τους Ευρωπαους ηγτες.

Αλλ εν πση περιπτσει, εγ νομζω τι ακμα και οι Ευρωπαοι πολτες καταλαβανουν τι τα πργματα εναι δσκολα στην Ελλδα. Πριν απ να χρνο, θα θυμστε τι ο κσμος λεγε, «ξραμε τι υπρχαν προβλματα στην Ελλδα, τι εναι δικ σας τα προβλματα, μην μας ανακατεετε». Σμερα, νομζω τι καταλαβανει ο μσος Ευρωπαος πολτης, τι αλλζουμε την Ελλδα.

Δεν ζητμε - ξρετε - δανεικ για να μην αλλξουμε την Ελλδα. Δεν ζητμε να μην πισουν τπο τα χρματα των Ευρωπαων πολιτν. Εμες ζητμε αυτ τα χρματα, για να προχωρσουμε με αυτς τις βασικς μεταρρυθμσεις και τις αλλαγς που ζητμε να εφαρμσουμε.

Γι αυτ το λγο, πιστεω τι αυτ αναγνωρζεται στην Ελλδα. Μας δνεται, πιστεω, μια πστωση χρνου, για να υλοποισουμε αυτς τις αλλαγς και να καταστσουμε τη χρα μας πολ πιο ισχυρ. Γιατ ξρετε, η Ελλδα βρσκεται σε μια αρκετ προβληματικ περιοχ, δπλα στον αραβικ κσμο, στα Βαλκνια, και υπρχουν πολλς προκλσεις. Και η Ελλδα παιξε πντοτε να πολ σταθεροποιητικ ρλο. ρα, νομζω τι εναι προς φελος της Ευρωπακς νωσης, το να εναι η Ελλδα μα χρα ισχυρ.

Τρα, το Ηνωμνο Βασλειο, σγουρα, χει τους λγους του, για να μην συμμετσχει στο πργραμμα ενσχυσης και δισωσης της χρας μας. Γενικς, μως, νομζω τι πραγματικ η αλληλεγγη εναι δεδομνη απ τους Ευρωπαους εταρους μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κριε Πρεδρε, ο Υπουργς Οικονομικν ανφερε σμερα σε συνντευξ του στην Αθνα, τι δεν μπορε να εγγυηθε πως δεν θα υπρξουν καινοργια και πιο σκληρ μτρα.

θελα να ρωτσω αν αυτ σημανει, και εφσον υπρξουν αστοχες στα μτρα του 2011, τι θα πρπει να περιμνουμε να σκληρτερα μτρα αν αφορ στο μεσοπρθεσμο και κποιες ρτρες ενδεχομνως που δεν χουν γνει γνωστς, μεταξ των οποων και...

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θα το βλω λγο διαφορετικ. Εν εμαστε συνεπες στο πργραμμα, εν εμαστε ακμα πιο γργοροι στις αλλαγς που πρπει να υπρξουν, χι μνο δεν θα χρειαστον να μτρα, αλλ θα χουμε και ελφρυνση των μτρων. Και αυτ θα συμβλλει οπωσδποτε ακμα περισστερο στο να ρουμε βρη που σμερα κουβαλ ο Ελληνικς λας, να πολ μεγλο μρος του Ελληνικο λαο και, μλιστα, να μεγλο μρος και αδκως, απ λθη του παρελθντος.

Γι' αυτ ακριβς τονζω κι εγ την ανγκη να συμβλουμε λοι. Μην περιμνετε τι οι 15 Υπουργο θα κνουν θαματα, χωρς να συμβλει ολκληρη η κοινωνα στις μεγλες αλλαγς. Καλομαστε ιστορικ να συμβλουμε λοι. Δεν εναι μια τρχουσα συγκυρα, δεν εναι μια τρχουσα πολιτικ. Γιατ, πολλς φορς, ακοω τους διαλγους και τις συγκροσεις, ετε στην τηλεραση, ετε και στη Βουλ ακμα, σαν να πρκειται για μια σγκρουση, σαν να μην εμαστε σε αυτ την τερστια κρση που περνει η χρα μας. Ας κατανοσουμε τι εναι ιστορικς σημασας αυτ η κρση.

Εν λοι δεν βοηθσουμε με τις αλλαγς, εν λοι κνουμε λγο πσω διτι ξεβολευμαστε - μικρς μεγλες ολιγαρχες, συμφροντα, τα οποα πργματι αντιστκονται, πργματι υπρχουν αντιστσεις - αν λοι αντισταθομε, αν λοι πετροβολομε τις προσπθειες αυτς της εθνικς σωτηρας δια των αλλαγν, ττε βεβαως θα ρθουν τα χειρτερα. Και ττε, μπορε να φτσουμε στη χρεοκοπα. Αυτ εναι που θλουμε να αποφγουμε, την καταστροφ. Και μχρι τρα, το χουμε καταφρει.

Γι' αυτ, μως, χρειζεται να υπρξει αυτ η ευρτατη προσπθεια κοινωνικς στριξης. Αυτ εναι που εγ επιδικω, που εμες επιδικουμε, χι μνο μεταξ των κομμτων, αλλ και ευρτερα στα στρματα της ελληνικς κοινωνας. Αυτ εναι που θα μας επιτρψει να φτιξουμε μια διαφορετικ Ελλδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κριε Πρεδρε, θλω να σας ρωτσω εν το μεσοπρθεσμο πργραμμα, που ανακοινθηκε χθες απ τον Υπουργ Οικονομικν, εναι δκαιο και εν θεωρετε τι η μεσαα τξη , τλος πντων, οι συνεπες φορολογομενοι επιχειρηματες μπορον να αντξουν το βρος του συγκεκριμνου προγρμματος, τη στιγμ που η Κυβρνηση χει κνει ελχιστα για τις δαπνες και ελχιστα για την καταπολμηση της φοροδιαφυγς. Ευχαριστ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Και για την περικοπ των δαπανν χουν γνει πρωτγνωρα βματα, πως βεβαως χουν γνει σημαντικ βματα και για τη φοροδιαφυγ. χι αρκετ.

Και πργματι, σο το φορολογικ σστημα παραμνει με τις αδικες που χει, γιατ ουσιαστικ η φορολογικ βση εναι μικρ και πρπει να διευρυνθε, αυτ εναι μα απ τις βασικς αδικες στη χρα μας. Αλλ δεν εναι σημεριν αυτ η αδικα, πως επα, εναι αδικα διαχρονικ. Αυτ εναι που πρπει να λσουμε.

Και εδ, καλ λους να συμβλουν. Κθε πολτης πρπει να κατανοσει το χρος και το καθκον του απναντι στην πατρδα, αλλ και απναντι στο συννθρωπ του - εναι θμα αλληλεγγης. ταν λμε τι θλουμε να χουμε σωστ νοσοκομεα, σωστ παιδεα, σωστ ασφαλιστικ σστημα, σημανει τι θα πρπει να υπρχει η συνεισφορ λων προς αυτ την κατεθυνση, ανλογα με τις δυναττητες του καθενς.

Παρλληλα, μως, χρειζεται να συνεργαστομε και λα τα κμματα. Και εν πση περιπτσει, θα υπρχουν και ιδεολογικς διαφορς, αλλ σε κποιες βασικς αρχς φορολογικς λειτουργας, νομζω τι μπορομε να βρομε ευρτερες συναινσεις.

χω ζητσει απ τους Υπουργος, και απ τον Αντιπρεδρο και Υπουργ Οικονομικν, τον κ. Βενιζλο, στη συζτηση που θα κνουμε για το νο πργραμμα δανειοδτησης, να εμαστε ανοιχτο σε λες τις παρατξεις, σε λα τα κμματα, και στους κοινωνικος εταρους, βεβαως, για να συζητσουμε γρω απ αυτ τα θματα, πως εναι και το φορολογικ και χι μνον.

Θλετε να το πομε συν-διαπραγμτευση; Να πμε σε κοινς προτσεις, στε πραγματικ να μπορσουμε να διαμορφσουμε κτι, που θα μενει χι ως να ργο μιας κυβρνησης μιας παρταξης, αλλ ως να ργο που χει μια μνιμη βση, διτι χει εδραιωθε στη συνεδηση, χι μνο των πολιτικν δυνμεων, αλλ και ευρτερα του Ελληνικο λαο - να σωστ φορολογικ σστημα. Και βεβαως, να πρξουμε το διο και σε πολλ λλα σημαντικ θματα, τα οποα αλλζουμε στη χρα μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κριε Πρεδρε, θλω να αναφερθ λγο στο σκηνικ που διαμορφνεται στην Αθνα. χουμε, απ τη μα, τη σχεδν καθημεριν περικκλωση της Βουλς απ αγανακτισμνους πολτες. χουμε τους βουλευτς σας, κποιους τλος πντων, οι οποοι απειλον να καταψηφσουν το μεσοπρθεσμο. χουμε ημερησως πολωρες καθημερινς διακοπς ρεματος, απ συνδικαλιστς της ΔΕΗ.

Σμερα, εχαμε και κτι καινοργιο, μια ταξιδιωτικ οδηγα απ την Αυστραλα στους πολτες της, να μην επισκπτονται την Αθνα, γιατ γνονται - λει - καθημερινς, αλλ και πολλς φορς βαιες διαδηλσεις. λο αυτ το σκηνικ, νομζετε πως λειτουργε πιεστικ προς εσς;

Πολλο μιλον για ενδεχμενες μελλοντικς πολιτικς εξελξεις απ' αυτ τα πργματα. Οι αντπαλο σας λνε τι μπορε να πρατε στη Βουλ ψφο εμπιστοσνης, αλλ δεν χετε ψφο εμπιστοσνης στην κοινωνα. Εσες πσο σγουρος και ασφαλς νιθετε στην καρκλα σας;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρτα απ' λα, πως σας επα και προηγουμνως, εγ και εμες, αναλβαμε ευθνες που δεν μας αναλογοσαν, και θα ταν πολ εκολο να φυγομαχσουμε, πως καναν λλοι.

Επα απ την αρχ: δεν εναι η καρκλα μου, εναι το μλλον της χρας, εναι το καθκον το πατριωτικ, εναι η ασθηση ευθνης απναντι στον Ελληνικ λα. Αυτ το ασθημα ευθνης, θλω να το συναισθνονται λοι. Διτι πολ εκολα, να τμμα της κοινωνας μια συντεχνα κποια μικροσυμφροντα και μεγαλτερα συμφροντα, μπορομε να θεωρομε τι χουμε το δκιο με το μρος μας.

Τελικ, μως, αν βουλιξει η χρα, καννας δεν θα βρει το δκιο του. Καννας. σως εκε θα εναι που οι πιο αδναμοι και η μεσαα τξη, θα χτυπηθον περισστερο απ' λους. Δηλαδ, με αυτ που κνουμε σμερα, παρτι το κνουμε με θυσες και με πνο, και των αδυνμων, και της μεσαας τξης, προστατεουμε ειδικ αυτ τα στρματα.

Διτι η εναλλακτικ, δεν εναι νας παρδεισος. Η εναλλακτικ εναι η καταστροφ. Και πρπει λοι να συναισθανθομε τι πρπει να φτιξουμε την Ελλδα. Η διαμαρτυρα εναι εκολη. Και εγ εκολα διαμαρτρομαι, μπορ να σας βλω και λλα εκατ στα προβλματα της χρας. Εναι εκολη η διαμαρτυρα και δεν εμαστε εναντον της διαμαρτυρας.

Επιτλους, μως, πραν της διαμαρτυρας, πρπει να κνουμε τις αλλαγς, να μπομε λοι στην προσπθεια, να στρωθομε κτω και να κνουμε τις αλλαγς.

Η Κυβρνηση, αυτ χει αποφασσει και αυτ θα κνει. Και θα δημιουργσουμε εκενες τις απαρατητες συμμαχες, για να προχωρσουμε μπροστ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κριε Πρεδρε, στις 8 Ιουλου, το Διεθνς Νομισματικ Ταμεο θα αποφασσει αν θα εκταμιεσει τη δικ του συμμετοχ στην πμπτη δση. χει θσει ως προπθεση την εξασφλιση της χρηματοδτησης στη χρα μας απ την Ευρπη για τον επμενο χρνο, για το 2012. Θεωρετε τι με τη χθεσιν απφαση, τις εγγυσεις που ζητει το Διεθνς Νομισματικ Ταμεο τις παρνει; Θα τις χει;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η χθεσιν απφαση της Ευρωπακς νωσης διασφαλζει τη χρηματοδτηση της χρας μας, για τις δανειακς ανγκες που θα χει τα επμενα χρνια. Αυτ εναι η ασφλεια που μας παρχει και αυτ εναι πρα πολ σημαντικ για τον Ελληνικ λα, για την οικονομα μας, για τη σιγουρι μας, αν θλετε. Και αυτ, πως επατε, εναι προπθεση για τη δανειοδτηση και απ το Διεθνς Νομισματικ Ταμεο. Και αυτ την προπθεση πια, αυτ την εγγηση, την χει πρει. ρα, εμαι σγουρος τι θα χουμε το πρσινο φως και απ το Διεθνς Νομισματικ Ταμεο για τη δικ του χρηματοδτηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κριε Πρωθυπουργ, θα θελα να σας ρωτσω το εξς: υπρχει μια προπθεση που συνδεται με το δετερο πακτο και χει να κνει με τις ιδιωτικοποισεις. χει ακουστε να ποσ της τξης των 50 δις ευρ μχρι το 2015, σμφωνα με την Τρικα. Επειδ δεν χει προχωρσει το θμα των ιδιωτικοποισεων το τελευταο διστημα, πς πιστεετε τι θα καταφρετε να πουλτε μια δημσια περιουσα κθε 15 ημρες, για τα επμενα 3 χρνια;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Νομζω τι ξρετε πως χουμε προχωρσει, ειδικ στις τηλεπικοινωνες, με τον ΟΤΕ, καθς επσης με το θμα του πρην Αεροδρομου του Ελληνικο, αλλ και στον τομα της ενργειας, με την Δημσια Εταιρεα Φυσικο Αερου.

πως καταλαβανετε, το πργραμμα εναι πρα πολ φιλδοξο. Γι' αυτ το λγο, θα δημιουργσουμε να φορα, σε μορφ «holding». Και θα χρειαστομε μια τεχνογνωσα για τη λειτουργα αυτο του φορα, οτως στε να εξασφαλσουμε τις κατλληλες τιμς για τις ιδιωτικοποισεις που θα δρομολογηθον. Θα εξασφαλσουμε συμμαχες, λοιπν, θα εξασφαλσουμε μεταφορ τεχνογνωσας και θα εξασφαλσουμε τις απαρατητες επενδσεις στην ευρτερη περιοχ, μσω αυτς της διαδικασας.

Καταλαβανετε τι εναι μια πολπλοκη διαδικασα, αλλ νομζω τι υπρχει πλον η συνανεση στην Ελλδα για το θμα των ιδιωτικοποισεων και θα προχωρσουμε ανλογα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κριε Πρεδρε, βασικ υπρχουν κποιες επιφυλξεις σον αφορ την λη κβαση του μεσοπρθεσμου. Τρα, ερχμενος εδ, στις Βρυξλλες, τι σας δνει μεγαλτερη αυτοπεποθηση τι τα πργματα θα εναι καλτερα απ σμερα και ειδικ ενψει της επμενης εβδομδας;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αυτ που θα θελα να πω εναι τι χουμε δεξει μεγλο ασθημα ευθνης. Ο δρμος εναι δσκολος και πιστεω τι, εν πση περιπτσει, η εναλλακτικ λση εναι η χειρτερη, δηλαδ η πτχευση εναι η χειρτερη διαδρομ.

Και πως καταλαβανετε, εφσον συνεχσουμε την υλοποηση των μεταρρυθμσεων, εφσον συνεχσουμε με αυτς τις τομς και με αυτς τις διαρθρωτικς αλλαγς, πιστεω τι θα τα καταφρουμε. Και νομζω τι η πλειοψηφα στο Ελληνικ Κοινοβολιο, το καταλαβανει αυτ και, φυσικ, δημοκρατικ θα αποφασσει το Ελληνικ Κοινοβολιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κριε Πρεδρε, νομζω για πρτη φορ στο σημεριν ανακοινωθν, αναφρεται τι η πολιτικ συνανεση στην Ελλδα εναι προπθεση για την επιτυχα του προγρμματος.

Δεδομνου τι αυτ το πργραμμα πηγανει, οτως λλως, και μετ τη λξη της θητεας της Κυβρνησης και δεδομνου τι απ αυτ που μπορ εγ τουλχιστον να καταλβω, πολλο στην Ευρπη αμφιβλουν αν θα προυν τα λεφτ τους, στο βαθμ που δεν θα υπρχει συνανεση, εσες μπορετε να εγγυηθετε τι, ανεξαρττως της δικς σας βολησης και των προσπαθειν σας, δεν θα υπρξει κποιο ατχημα, παραδεγματος χρη με το Διεθνς Νομισματικ Ταμεο, και την Ευρπη, δηλαδ να πουν κποια στιγμ τι «αφο δεν υπρχει συνανεση, σταματμε τη χρηματοδτηση»;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Νομζω τι αν δομε το 2009, δεν θα μποροσε να προβλψει κανες τι το λλειμμα του 2009, το ατχημα δηλαδ, θα φτανε στο 15,4% και με να τερστιο χρος - να χουμε ουσιαστικ σχεδν  διπλασισει το ιστορικ χρος της χρας μας. Ββαια, δεν ταν ατχημα αυτ, ταν λλειψη πολιτικς βολησης, ταν κακοδιαχεριση, ταν να σστημα που εχε πια παρακμσει και σμερα πληρνουμε τα αποτελσματα.

Σμερα, χουμε να συγκεκριμνο πργραμμα, με το οποο εμες θλουμε πρτα απ' λα να αλλξουμε τη χρα, με τις ποιες δυσκολες. να πργραμμα, το οποο εναι υπ δημσια αξιολγηση, αν θλετε. Και δεν μιλω για την τρικα, αλλ για τη δημσια αξιολγηση παγκοσμως, λων των πολιτν πια, με τα μσα ενημρωσης, λγω και της σημασας που χει πια η Ελλδα και αυτ η κρση μσα στην Ευρωζνη. Και θεωρ τι ακριβς αυτ η βοληση και αυτ η πορεα εναι που δημιουργον να ασθημα ασφλειας.

Βεβαως, εγ δεν υποδεικνω σε κανναν τι θα κνει. Στη χρα μας, εναι δημοκρατικς οι διαδικασες, αποφασζει το κθε κμμα και κρνεται το κθε κμμα. Κρνεται απ τον Ελληνικ λα, αξιολογεται απ τον Ελληνικ λα. Το κθε κμμα αναλαμβνει τις ευθνες του ενπιον του Ελληνικο λαο.

Θλω μως να τονσω αυτ που επατε και εσες και το οποο εναι σωστ. Πολλς φορς λνε, «σας δνουμε τα λεφτ μας». Πρτα απ' λα, νομζω τι αυτ πρπει να μας δεξει και να μας πεσει, τι πρτοι οι Ευρωπαοι, μετ απ εμς, θλουν να πμε καλ. Θλουν η Ελλδα να πει καλ. Δεν θλουν να μην πει καλ η Ελλδα.

Εναι τα λεφτ των φορολογουμνων τους. ρα, λοιπν, χουν κθε λγο να θλουν να πετχει το πργραμμα. Και θλουν να διασφαλσουν σο γνεται τους καλτερους ρους, για να πετχει το πργραμμα.

Εγ σας λω, ακμα και να μην εχαμε αυτ τα δνεια, να μην εχαμε καν κρση στην Ελλδα και να εχαμε να θμα, πως χουμε το θμα της παιδεας - που εναι μια μεγλη τομ που θα κνουμε - θα εναι πιο εκολη η αλλαγ στο χρο της παιδεας, αν να κμμα το στηρξει, αν υπρχει και ευρτερη συνανεση; Εγ σας λω, χωρς κρση.

Βεβαως, σο μεγαλτερη η συνανεση, τσο μεγαλτερη και η δυναττητα επιτυχας. ρα, λοιπν, νομζω τι εναι λογικ να υπρχει η ασθηση, τι η επιτυχα αυτ θα εναι περισστερο διασφαλισμνη, αν υπρχουν ευρτερες δυνμεις που τη στηρζουν.

πως επα, δεν υποδεικνουμε σε κανναν τι θα κνει, αλλ νομζω τι εναι λογικ και οι εταροι μας να θλουν να δουν τι υπρχει αυτ η ευρτερη δυνατ στριξη αυτο του προγρμματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κριε Πρεδρε, σχετικ με τα μτρα που ανακονωσε χθες η Κυβρνηση, επιβλει νους φρους, κτακτες εισφορς στα εισοδματα, ανατροπς στις εργασιακς σχσεις και στην κοινωνικ ασφλιση. Με αυτ τα μτρα, οδηγεται σε αφανισμ το 80% του ελληνικο λαο.

Ο Υπουργς Οικονομικν, πως ακοστηκε και πριν, δλωσε σμερα τι δεν θα πρει λλα μτρα. Θεωρετε κ. Πρωθυπουργ τι διαθτετε τη λακ εντολ, για να συνεχσετε αυτ τη βρβαρη πολιτικ;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εναι νομζω σγουρο τι η λακ εντολ να μην χρεοκοπσουμε, να σσουμε την Ελλδα, να αλλξουμε την Ελλδα, υπρχει. Δετερον, θα εχαμε τη διλυση της κοινωνικς συνοχς, εν δεν εχαμε κνει αυτ που χουμε κνει μχρι σμερα.

Διτι πως σας επα και πριν, αν δεν εχαμε τη δυναττητα να μας πληρνουν τα ελλεμματα κποιοι λλοι αυτ τη στιγμ, στω με δνεια, πολ απλ, αν δεν εχαμε αυτ, σας λω, θα πρεπε να επιλξουμε να κλεσουμε το ΕΣΥ, να κψουμε συντξεις κατ 70%-80%, να μην πληρσουμε τους δημσιους υπαλλλους. Αυτς θα ταν οι επιλογς. Αυτ διασφαλσαμε τι δεν θα γνει.

Πρα απ αυτ, μως - εναι δσκολη η πορεα, εναι μια δσκολη πορεα, αλλ εχαμε να επιλξουμε μεταξ μιας δσκολης πορεας και μιας καταστροφικς - υπρχουν κι λλα θματα, τα οποα προωθομε. Η ανπτυξη, η μφαση στην αλληλεγγη, οι αλλαγς στην παιδεα, οι αλλαγς στη Δημσια Διοκηση, αυτς εναι μεγλες αλλαγς που προωθομε, πως και η αξιοποηση του δημσιου πλοτου.

Αυτς ο δημσιος πλοτος, δυστυχς, επ τσα χρνια, χι μνο δεν αξιοποιθηκε, αλλ πολλς φορς λεηλατθηκε κιλας - για να θυμσουμε και τι γινταν προ ολγων ετν και τι συζητοσαμε και στη Βουλ ακμα, γρω απ μεγλα σκνδαλα.

Αυτ σημανει τι βζουμε τξη. Ναι, πονμε, το καταλαβανω, πονω κι εγ. Μη νομζετε τι εγ, ως νθρωπος και ως πολιτικς, θλω να κνω αυτ που κνω, τι μου αρσουν αυτ που κνω και τι τα χαρομαι. Εναι πολ σκληρ και για εμνα, προσωπικ.

Αλλ ξρω τι εν δεν το κανα αυτ, αν κποιος δεν παιρνε αυτς τις αποφσεις, αν δεν σκωνε αυτ το μεγλο βρος, τα πργματα για τη χρα μας θα ταν πολ διαφορετικ και θα ταν πολ χειρτερα. Και ττε, δεν θα συζητοσαμε καν εδ για την Ελλδα. Θα μιλοσαμε για μια λλη κατσταση.

Να προχωρσουμε λοιπν με τις δυσκολες αυτς, ναι με επιμον, ναι με υπομον και με θρρος, και να κνουμε τις αλλαγς, για να φτιξουμε επιτλους αυτ τη χρα. Και θα τη φτιξουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν νομζετε τι θα ταν καλτερα, τσο για την Ελλδα, σο και για την Ευρωπακ νωση, αν αποχωρσετε απ την Ευρωζνη; Νομζω λλωστε τι ποτ η χρα δεν πληροσε επαρκς τα κριτρια, για να μπει στην Ευρωζνη.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αυτ ταν μια παλαι συζτηση και υπρχαν επιχειρματα υπρ και κατ, αλλ αν βλετε κτω τα υπρ και τα κατ, θα δετε τι υπρχουν περισστερα αρνητικ, παρ θετικ. Για παρδειγμα, καταλαβανω το επιχερημα τι δεν χουμε σμερα το εργαλεο της υποτμησης, κτι που χουν λλες χρες, αφο δεν ανκουν στη ζνη του ευρ.

Εναι πολ περισστερες μως οι αρνητικς συνπειες, σε περπτωση αποχρησης απ την Ευρωζνη. Για την Ελλδα, αυτ θα σμαινε μεση πτχευση. Και με αυτ την πτχευση, με την επιστροφ μας στη δραχμ, θα πρεπε ως χρα να πληρσουμε τα χρη μας σε δραχμ, δηλαδ να διπλασιαστον τα χρη μας, λγω της διαφορς στην ισοτιμα.  

Υπρχουν πολλ σενρια που ακογονται και κυκλοφορον, τα οποα, προφανς, θα ταν πολ αρνητικ για την Ελλδα. Εμες, πντως, επιλξαμε αυτ το δρμο, το δσκολο δρμο, αλλ νομζω τι εναι η καλτερη επιλογ που χουμε στη διθεσ μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κριε Πρεδρε, λο το προηγομενο διστημα, υπρχε η ασθηση, το κλμα αν θλετε ταν ττοιο, που φαινταν αδνατη μια να βοθεια, μια να ευκαιρα στη χρα μας απ τους Ευρωπαους εταρους. Και υπρχαν τα δημοσιεματα, καθς και τα σενρια περ εξδου της χρας απ το ευρ.

Ξαφνικ, αυτ το κλμα, θα λγαμε, λλαξε μσα σε μα ημρα και θελα να σας ρωτσω τι μεσολβησε και λλαξε αυτ το κλμα μσα σε μα ημρα; Και αν τελικς ταν μια πραγματικτητα, υπρχε κποια τεχνητ κρση, να το πομε τσι, απ τους Ευρωπαους το προηγομενο διστημα, που αρνονταν κθε λλη βοθεια. Σας ευχαριστ. 

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Τα σενρια αυτ - σωστ το λτε - και πως ακοσατε και απ την προηγομενη ερτηση, του εκπροσπου του BBC, κυκλοφορον. Τα σενρια αυτ συζητιονται.

Πιστεω μως τι, πρτα απ' λα, η σκληρ διαπραγμτευση που κναμε τους τελευταους μνες, η πειστικτητ μας απ τη μα πλευρ, αλλ ακμα περισστερο αυτς οι θυσες που αναφρονται στην ανακονωση, οι θυσες του Ελληνικο λαο, εναι αυτς οι οποες χουν πεσει τι πρπει να στηριχθε το ελληνικ πργραμμα.

Εναι δσκολο πργραμμα, πονει αυτ το πργραμμα, αλλ πρπει να στηριχθε, για να μπορσουμε να κνουμε τα απαρατητα, στε να γνει η Ελλδα μια βισιμη οικονομα, μια χρα που χει βλει τξη στα οικονομικ της. Και χι μνον. Να εξασφαλσουμε και το ασθημα δικαου, να χτυπσουμε και την ατιμωρησα, και να υπρχει πργματι κοινωνικ αλληλεγγη. Αλλ και να αναπτξουμε τις δυναττητς μας, γιατ χουμε τερστιες δυναττητες. Υπρχει κανες απ εμς, που δεν θεωρε τι η Ελλδα χει τερστιες δυναττητες και συγκριτικ πλεονεκτματα, τα οποα δεν χουμε αξιοποισει, λγω του πολιτικο συστματος ευρτερα, που βλεπε πελατειακ την ανπτυξη;

Αυτ το βζουμε πλον σε μα λλη βση, κνοντας μεγλες αλλαγς. Και μλιστα, να προσθσω τι αυτς οι μεγλες αλλαγς πρπει να χουν βθος και διρκεια, γι αυτ χω μιλσει ακμα και για δημοψφισμα και για δημοψηφσματα πνω στις αλλαγς που πρπει να γνουν στη χρα μας.

Και τα δημοψηφσματα δεν εναι διχαστικ, πως κποιοι θλουν να πουν. ταν ζητ να εκφραστε ο Ελληνικς λας, πιστεω τι εναι πολ σημαντικ να του δσουμε το δικαωμα να εκφραστε, αλλ και να βοηθσει για να σπσουμε και αντιστσεις που μπορε να υπρχουν.

Και πργματι, υπρχουν αντιστσεις στις αλλαγς που θλουμε να κνουμε για μια πιο δκαιη κοινωνα, μια ιστιμη κοινωνα, για να χτυπσουμε ανιστητες, να χτυπσουμε μικρ μεγαλτερα συμφροντα. Και σε αυτς τις αντιστσεις, η φων του Ελληνικο λαο θα παξει πρα πολ σημαντικ ρλο.

Και επειδ πολλς φορς λνε, «μα γιατ δημοψηφσματα;», χθες τυχε να μιλσω με τον Ιρλανδ Πρωθυπουργ, ο οποος μου επε, «ετοιμζω τρα δημοψηφσματα γρω απ τις αλλαγς που θα κνουμε». να θμα για το οποο μου μλησε εναι τι, στην Ιρλανδα, οι μισθο των δικαστν δεν μπορον να προσδιοριστον απ την Κυβρνηση και προσδιορζονται απ τους διους τους δικαστς. Αυτ το θμα, θα το πει σε δημοψφισμα.

ρα, λοιπν, να μην φοβμαστε τα δημοψηφσματα. Εναι μα δυναττητα να κνουμε απαρατητες τομς και αλλαγς, για να επλθει να ασθημα δικαου στη χρα μας, που χει λεψει για πρα πολλ χρνια.

Ευχαριστ πολ.