. . : ,

, 19 2011

Κυρες και κριοι συνδελφοι, ο Αρχηγς της Αξιωματικς Αντιπολτευσης μλησε για εμπιστοσνη και αξιοπιστα και μας ανφερε τη συνταγ του προγρμματς του και την επαναδιαπραγμτευση. Αυτ που δεν μας επατε, κ. Σαμαρ, εναι τι αυτ το δθεν σωτριο πργραμμα για την Ελλδα, το περιφρατε παντο, σε λη την Ευρωπακ νωση, στην τρικα, που σας μλησαν, σας κουσαν και σας απρριψαν.

Απρριψαν το πργραμμ σας. Και δεν μπορ να πω τι δεν σας αγαπνε, εστε παιδ τους, του Ευρωπακο Λακο Κμματος, λων των Συντηρητικν της

Ευρωπακς νωσης, μως, απλ σας απρριψαν. Γιατ αυτ που εσες λτε, χι μνο δεν εναι σωστ, αλλ θα φουσκσουν τα ελλεμματα, θα δημιουργσουν πληθωρισμ και θα μας φρουν μπροστ στην εφιαλτικ κατσταση που ζσαμε, του 2009, θα μας φρουν ξαν μπροστ στη χρεοκοπα.

Τρα, ακοστε τι λει ο κ. Σαμαρς: για την απρριψη, λει, του προγρμματς τους, απ λους αυτος τους επιφανες, σοβαρος πολιτικος, για την απρριψη και την αναξιοπιστα του προγρμματς τους, «δεν φταει καννας λλος, παρ η προπαγνδα του ΠΑΣΟΚ».

Δηλαδ, ταν ο Γιονκερ, ταν ο Φιγιν, ταν ο Μπαρζο, ταν ο Ρομπι, ταν η Μρκελ, ταν ο Σαρκοζ, απορρπτουν το πργραμμα, το κνουν λγω προπαγνδας του ΠΑΣΟΚ! Μα εστε σοβαρς, κ. Σαμαρ; Εστε σοβαρς; Θλετε να σας πιστψει ο Ελληνικς λας, με αυτ τα επιχειρματα;

Δηλαδ, εμες φταμε για το δικ σας πργραμμα, που εναι αναξιπιστο; Παραδεχτετε το, κ. Σαμαρ. Το δικ σας πργραμμα εναι αναξιπιστο και μην ψχνετε λλοθι για να κρυφτετε. Παραδεχτετε τι το πργραμμ σας υπρχει για να χαδεει αυτι, για ψηφοθηρικος λγους, ταν σμερα χουμε εθνικ κρση.

Αυτ εναι η αξιοπιστα και η εμπιστοσνη; Αυτ θλετε; Μας μιλσατε για εμπιστοσνη. Μεγλα λγια, εκολα λγια για το πργραμμ σας, το οποο απρριψαν με δημσιες πια τοποθετσεις, που κι αν πγατε - και το γνωρζω πολ καλ.

Εγ δεν κατφυγα, κ. Σαμαρ, σε δημοσιογραφικς πληροφορες. Θλετε απ δημοσιογρφους κοντ στον Πρωθυπουργ της Γαλλας, να διρρευσε τι μπροστ στην ρνησ του να δεχτε τις προτσεις σας, απαντσατε τι του κλεσατε το μτι; τι αυτ αποτελον επιχειρματα και πργραμμα για προεκλογικος λγους; Αυτ εναι η εθνικ φανλα, κ. Σαμαρ; Μλλον γυρσατε χωρς φανλα, ξεγυμνωμνος απ την Ευρωπακ νωση.

Και στενοχωριμαι για την Ελλδα. Και για εσς κ. Σαμαρ, και για την Ελλδα. Διτι αυτ το οποο λγεται πια στην Ευρωπακ νωση, εναι: «μα εστε σοβαρο στην Ελλδα; Δεν καταλαβανετε πο βρισκσαστε και ποια κρση χετε να αντιμετωπσετε και χι μνον εσες, αλλ λη η Ευρπη;».

Και ζηττε εκλογς γι αυτ το λγο, κ. Σαμαρ; Για να παρουσισετε ρδινα τα πργματα, να δσετε κοφιες υποσχσεις και να σρετε την Ελλδα σε νες περιπτειες, πως κνατε τα προηγομενα 5,5 χρνια; Περιπτειες, που ζομε σμερα δραματικ, λγω των ελλειμμτων και του χρους που εσες μας κληροδοτσατε.

Να σας ρωτσω, επειδ μιλτε για εμπιστοσνη και αξιοπιστα: τελικ, αποδχεστε το σημεο αφετηρας της πολιτικς μας; Αποδχεστε τι το σημεο αφετηρας της πολιτικς μας, σε ,τι αφορ τα δημοσιονομικ, εναι 15,4% λλειμμα;

Διτι λοι οι λλοι το αποδχονται. λοι στην Ευρπη το αποδχονται. Και η EUROSTAT αυτ λει. Εξακολουθετε να ισχυρζεστε τι ταν 9,9% και τι, με μαγικς φρμουλες, θα μποροσε να μειωθε; Γιατ αυτ εναι ζητματα αξιοπιστας. Η αξιοπιστα δεν χτζεται πνω σε αναλθειες και ψευδ στοιχεα.

Μας λει η Να Δημοκρατα, μας λτε κ. Σαμαρ, τι δθεν δεν εμαστε καλο διαπραγματευτς για την πατρδα μας. τι στην Πορτογαλα διαπραγματετηκαν καλτερα απ εμς τους ρους χρηματοδτησης. Για να δομε ποια εναι η αλθεια. Απ πο ξεκινσαμε εμες; Ποιο ταν το βρος που εμες αναλβαμε και απ πο ξεκνησε η Πορτογαλα;

Η Πορτογαλα μπκε στο μνημνιο με χρος 90% του ΑΕΠ, εμες μπκαμε με χρος 130% του ΑΕΠ. Η Πορτογαλα μπκε με λλειμμα 9% του ΑΕΠ, δηλαδ 10 δισεκατομμρια ευρ, εμες με λλειμμα 15,4% του ΑΕΠ, δηλαδ 36 δισεκατομμρια ευρ παραπνω απ ,τι μποροσαμε να ξοδεουμε, παραπνω απ σα εχαμε ως σοδα στη χρα μας. Η Πορτογαλα πρεπε να μεισει το λλειμμ της, το πρτο τος, μνο κατ 2,4 δις ευρ, δηλαδ 1,4% του ΑΕΠ και εμες, κατ 14 δισεκατομμρια, δηλαδ 5,5% του ΑΕΠ.

Να μιλσουμε για το Δημσιο; Σε 12μηνη βση, η Πορτογαλα χει μσο μισθ 1.600 ευρ μεικτ, εν στην Ελλδα εναι κατ 31% μεγαλτερος, δηλαδ 2.100 ευρ μεικτ. Να πομε τι ο Σκρατες εχε δη κνει μια μεγλη ασφαλιστικ μεταρρθμιση, εδ και πολλ χρνια, αντστοιχη με τη δικ μας, αυτ που εμες κναμε πρυσι, στε να μην χρειζεται να κνει κι λλες αλλαγς και ιδιατερα στο ασφαλιστικ σστημα, αυτ τη στιγμ;

ρα, λοιπν, ας τελεινουμε με τις εντυπσεις τι κποιοι λλοι ξρουν να διαπραγματεονται και εμες δεν διαπραγματευμαστε. Ας σταματσουμε τα εκολα λγια, ιδιατερα στις δσκολες στιγμς, χωρς πυροτεχνματα περ επαναδιαπραγμτευσης, διτι αυτ το μνημνιο, το διαπραγματευμαστε κθε μρα, με σοβαρτητα, αξιοπιστα και επιχειρματα, χι λγοντας τι θα μεισουμε τα ελλεμματα, μεινοντας τους φρους και αυξνοντας τις κοινωνικς δαπνες.

Με σοβαρτητα και αξιοπιστα διαπραγματευθκαμε και πετχαμε να μην καταργηθε ο 13ος και ο 14ος μισθς στον ιδιωτικ τομα, παρτι κτι ττοιο δεν ισχει σε λλη ευρωπακ χρα. Πεσαμε να μην ισχσει η γενικευμνη μετταξη λων των προντων στον υψηλτερο συντελεστ ΦΠΑ, πως ταν η αρχικ πρβλεψη του μνημονου.

Πετχαμε την επιμκυνση και τη μεωση του επιτοκου του δανεου των 110 δισεκατομμυρων ευρ - και ταν βασικ διαπραγμτευση, βασικ επαναδιαπραγμτευση, αν θλετε, στον ρο αυτ. Εμες την κναμε κ. Σαμαρ αυτ τη διαπραγμτευση και εμες την πετχαμε. Και για την ακρβεια, την πτυχε ο Ελληνικς λας, με τη συνπεια και τις θυσες του. Ναι, οι θυσες αυτς πινουν τπο.

Η Ιρλανδα δεν το πτυχε αυτ και ταν μασταν στο Συμβολιο Κορυφς και δεν υπρξε τελικ συμφωνα με την Ιρλανδα για τους ρους του προγρμματος, επαν «ωραα, εσες δεν μπορετε να χετε αυτος τους ρους, η Ελλδα μως γιατ να πληρσει; Η Ελλδα χει κνει αυτ που πρεπε, με συνπεια».

Και αυτ η αξιοπιστα, αγαπητο συνδελφοι, μας επιτρπει να συνεχζουμε να διαπραγματευμαστε και να επαναδιαπραγματευμαστε συνεχς για καλτερους ρους, που υπρχει αυτ η δυναττητα, βεβαως. Δνουμε τη μχη στο στβο, με αξιοπιστα και σοβαρτητα, δεν πετμε κουβντες του καφενεου. Αυτ εναι η πατριωτικ και υπεθυνη στση μας.

Και σας πρτεινα να διαπραγματευθομε απ κοινο, με λους τους Αρχηγος των κομμτων, για ποια θματα θλετε. Για το φορολογικ θλετε; Απ κοινο να πμε να διαπραγματευθομε, διτι πστευα και πιστεω ακμα και σμερα, μετ απ την επθεσ σας κ. Σαμαρ, σε αυτ την κοιν λειτουργα.

Διτι ναι, μας δνει νες δυναττητες στη διαπραγμτευση, μας δνει μεγαλτερη αξιοπιστα. Και επα π.χ. αν πμε λοι μαζ, με να φορολογικ νομοσχδιο πιο ελαφρ, πιο απλ - χουμε κι εμες προτσεις και περιμνουμε να τις συζητσουμε - για να πεσουμε τους εταρους μας, ττε να βγομε λα τα κμματα και να πομε «ναι, εναι να καλτερο, ελαφρτερο και δικαιτερο φορολογικ σστημα».

Αλλ εναι πατριωτικ καθκον, αυτ το σστημα να το υπηρετσουμε λοι. Εναι πατριωτικ καθκον να σταματσουμε τη φοροδιαφυγ. Ττε θα εμαστε πειστικο και γι' αυτ η συνανεση χει σημασα - χι γιατ δεν μπορομε να κυβερνσουμε κ. Σαμαρ, αλλ για να μπορσουμε, αυτ τα οποα εμες αποφασζουμε, να τα κνουμε συνεδηση στον Ελληνικ λα.

Ας μη βζουμε λοιπν τρικλοποδις στην δια μας τη χρα. Και χουμε πολλ λλα ακμη, επσης θετικ, στη διαπραγμτευση που κνουμε καθημεριν. Απ τις γενικευμνες συντξεις που θελαν να κψουν - που δεν γινε - απ τη μεωση των εργαζομνων στα βαρα και ανθυγιειν, απ τη μαζικ απλυση των δημοσων υπαλλλων, μχρι και το θμα των εγγυσεων ακμα, λα αυτ εναι θματα που δεν εναι πλον στο τραπζι.

Και στη συνντηση των Αρχηγν, εγ ζτησα απ λους, να εμαστε μαζ σε αυτ τη διαπραγμτευση συνδιαπραγμτευση, διτι ξρω, βλπω τα προγρμματα και σε πολλ υπρχουν συγκλσεις, σε λλα σως χι, αλλ ας δουλψουμε πνω σε αυτς τις συγκλσεις.

Δεν θα μπω στη δημοσιογραφικ ενασχληση, ως προς το τι διαμεφθηκε μεταξ μας τις προηγομενες ημρες. Και το λω αυτ κ. Σαμαρ, διτι σας γνωρζω, γνωριζμαστε και εστε φλος μου, προσωπικς, εδ και χρνια. Εγ θεωρ τι ταν μια στιγμ ιστορικς σημασας. Δεν επετεχθη αυτ το οποο θα θλαμε, αλλ αυτ δεν σημανει τι η αναζτηση συνεργασας και συναινσεων δεν πρπει να εναι διαρκς.

μως, πργματι, δεν θα μενω στον τρπο με τον οποο διαχειριστκατε αυτ την πρταση, θα πω δυο λγια και γι' αυτ, αλλ αυτ που αποδεχθηκε τελικ εναι τι δεν εχατε τη διθεση ουσιαστικς συνεργασας. Θλατε, χι μνο να παραδσουμε την εντολ που μας δωσε ο λας πρσφατα και, θα λεγα, τη σχετικ νωπ εντολ, παρ τις μεγλες δυσκολες που χουμε, αλλ και να κνουμε μετνοιες, να υιοθετσουμε το πργραμμα, το οποο απρριψε ακμα και το δικ σας κμμα, το Ευρωπακ Λακ Κμμα, και να διαπραγματευθομε απ την αρχ, ταν ξρετε τι εμαστε σε συνεχες διαπραγματεσεις, και μετ να πμε σε εκλογς - αυτ ταν η δημσια τοποθτηση του κμματς σας, με διαρρος.

Σας επα κ. Σαμαρ, να γρψουμε τα δο μεγλα κμματα - γιατ χι και λλα - ιστορα. Σας επα, ελτε να αλλξουμε σελδα, να αφσουμε τους τσακωμος σε μια τσο κρσιμη στιγμ, την ρα που λη η υφλιος ασχολεται μαζ μας και με το πς δεν θα χρεοκοπσουμε. Να πψουμε να δνουμε σε λο τον κσμο την εικνα μιας χρας, που τσακνεται και κατασπαρσσεται.

Γιατ εγ, προσωπικ, και εμες, βλπουμε ως βση συνεννησης, χι την πολιτικ ττα του λλου, οτε την ταπενωση του αντιπλου, αλλ την ειλικριν προσπθεια να δημιουργσουμε κλμα εμπιστοσνης και σγκλισης.

Μιας σγκλισης, μως, χι στο μορασμα της εξουσας, το οποο - σας επα - δεν εναι το πρβλημ μου, αλλ σγκλιση σε πολιτικς για το πο πηγανει η χρα. Αυτ εναι η προπθεση και εναι η προπθεση μιας οποιασδποτε πολιτικς συνεργασας, ετε κυβερνητικς, ετε μεταξ των κομμτων του Κοινοβουλου. Προφανς, αυτ δεν γινε εφικτ, αλλ θα ταν για το καλ του τπου.

Και πιστεω τι αυτ η προσγγισ μου εναι και το νο στοιχεο που φρνουμε, για να κλεσουμε μια εποχ της μεταπολτευσης. Διτι ειλικριν, αγαπητο συνδελφοι, στη μεταπολτευση, υπβοσκε ακμα μια εμφυλιο-πολεμικ πλωση. Μια πλωση, που δεν επτρεπε να στσουμε εκενες τις δομς και εκενους τους θεσμος, που οι διοι θα σεβμασταν. Που δεν θα λλαζαν με κθε κυβερνητικ αλλαγ. Θεσμος και αξες, πως της αξιοκρατας - αυτονητο. πως της διαφνειας - αυτονητο. πως της διαβολευσης - αυτονητο. πως της ευνομας, αντ της ατιμωρησας, το αυτονητο που ζητει ο πολτης, ετε εναι στην πλατεα, ετε οπουδποτε αλλο, προκειμνου να χτυπηθον τα εξωθεσμικ κντρα, που θλουν να αιχμαλωτζουν την πολιτικ ζω του τπου.

Εχαμε αυτ την ευκαιρα, να δουλψουμε μαζ πνω σε αυτ. Αυτ εναι το πραγματικ στοχημα της εθνικς συνεννησης, πραν της συγκυρας, πραν της κρσης την οποα σμερα αντιμετωπζουμε, που βεβαως εναι απρροια λων αυτν για τα οποα μλησα προηγουμνως.

Την Τετρτη, λοιπν, ναι, αγαπητο συνδελφοι, κανα μια υπρβαση. Μια προσωπικ υπρβαση. χι για να φυγομαχσω, χι για να παραιτηθ απ οποιαδποτε μχη, αλλ για να πω σε λους, «ελτε να δσουμε τη μχη μαζ». Ελτε επιτλους να δσουμε τη μχη μαζ. Να δεξουμε τι αλλζει ο πολιτικς πολιτισμς. χι κριοι, δεν φυγομαχ, δεν θα φυγομαχσω, πως κποιοι λλοι καναν, θα δσω και θα δσουμε τη μχη για την Ελλδα.

Η ουσα της πρωτοβουλας που πρα την Τετρτη, δεν εχε καμα σχση με οφτσια, με καρκλες, με πλειοψηφες, με συσχετισμος με γκλοπ. Εχε σχση, αφενς με την ανγκη, την ρα που κρινμαστε απ φλους στο εξωτερικ και απ εταρους, που μας χτυπον οι διεθνες αγορς, να δεξουμε τι, με μια φων, εμες λμε «ναι, και θλουμε, και μπορομε να προχωρσουμε ως λληνες».

Και αφετρου, εχε σχση με την ανγκη να αλλξουμε το πολιτικ πρτυπο στη χρα μας, μσα σε μια μεγλη κρση, οικονομικ και κοινωνικ, που απαιτε ο πολτης, η κοινωνα μας, τερστιες αλλαγς που χει εντοπσει, που χουμε εντοπσει λοι μας, αλλ δεν χουμε τολμσει ως πολιτικ σστημα να αγγξουμε και να αλλξουμε.

Γι' αυτ μιλ, για να πμε μαζ και να συνεργαστομε πραγματικ, χι προσχηματικ. Να φτιξουμε πραγματικ εκενες τις απαρατητες ρυθμσεις και να πμε στον Ελληνικ λα με δημοψφισμα, για να θεσπιστε ξαν η Δημοκρατα στον τπο μας, με οξυγνο, αυτ που ζητνε πρα πολλο.

Σας το επα στο Συμβολιο των Πολιτικν Αρχηγν - και οι συνδελφοι που ταν εκε, μπορον να πιστοποισουν τη διθεσ μου και την αγωνα μου γι αυτο του εδους τη συνεργασα. Υπρχουν λλωστε και τα πρακτικ που, κποια στιγμ, η ιστορα θα τα κρνει. Εχαμε την τερστια ευκαιρα να συμφωνσουμε, να αλλξουμε πολλ, ακμα πιο δυναμικ, αν δουλψουμε πολλ κμματα μαζ. Και αυτ την ευκαιρα, πως το χειριστκατε, την τορπιλσατε εν τη γενσει της.

Δεν εναι το ζητομενο να μιλσουμε για επικοινωνιακ διαχεριση, αλλ κοιτξτε, ταν δο νθρωποι μιλον για να τσο σοβαρ ζτημα, για να τσο ευασθητο ζτημα, και δεν χουν τελικ φτσει σε κποια συμφωνα, αλλ εναι μια πρτη, μια προκαταρκτικ συζτηση, η οποα διαρρει μετ στον Τπο, αυτ εναι δη να δεγμα το κατ πσον μπορε να υπρχει εμπιστοσνη και αξιοπιστα για περαιτρω συνεργασα.

Δετερον. Σκεφτετε αυτς τις ημρες μια διαπραγμτευση, που δεν ξραμε πο θα καταλξει και αν θα κατληγε, με μια χρα που θα φαινταν τι εναι ακυβρνητη. Αυτ θλαμε, αυτ ταν το σοβαρ; Δεν μποροσε, λοιπν, μσα σε αυτς τις συνθκες, να γνει αυτ η οποιαδποτε συνεργασα.

Προφανς, ετε εσες, ετε λγω πισεων και μσα στο κμμα σας, αυτ η μεγλη κνηση ταν πολ δσκολη. σως να ελπζετε στη φθορ τη δικ μας, τη δικ μου, στε να μπορετε να επανλθετε αμετανητοι και να συνεχσετε απ εκε που αφσατε την Ελλδα του 2009.

Εγ, πραγματικ, θλω να πιστεω διαφορετικ, παρ τη δυσκολα της προηγομενης εβδομδας. Θλω να πω και κτι λλο, μως, επειδ πολλο μλησαν για τη σημεριν Κυβρνηση, για να ΠΑΣΟΚ ενωμνο και δυνατ. Ναι, εμες επιδικουμε συνεργασες και συναινσεις και θα επιδικουμε συνεργασες και συναινσεις.

Απ την λλη μερι, δεν παζουμε με τους θεσμος και αναλαμβνουμε πλρως τις ευθνες μας ενπιον του Ελληνικο λαο. Αυτ η Κυβρνηση, αυτ η παρταξη, αυτ η Κοινοβουλευτικ Ομδα, θα σηκσει το βρος των αλλαγν, θα σηκσει το βρος του αγνα, στω και με δυσκολες, στω κι αν μας λαβνουν πολλς φορς αυτς οι δυσκολες, για να φτιξουμε την Ελλδα καλτερη. Και θα τη φτιξουμε καλτερη.

σοι πιστο, προσλθετε. σοι θλετε, ανοιχτς εναι οι αγκλες. Αλλ χι μικροκομματικ παιχνδια πια, αυτ την εποχ της μεγλης κρσης. Εμαι ανοιχτς να συνεχσουμε τις προσπθειες συναινσεων, συνεργασιν και συνεννοσεων. Εγ θλω να εμαι ανοιχτς, ως του το πετχουμε αυτ. Κι αν δεν το πετχουμε τρα, να το πετχουμε μετ απ να χρνο μετ απ 2-3 χρνια.

Δεν μιλω αναγκαστικ για κυβερνσεις συνεργασας, αλλ για να μπορομε να βλουμε τις βσεις μιας θεσμοθετημνης Δημοκρατας, η οποα θα εναι σεβαστ απ λους. Να βλουμε τις βσεις μιας ευνομας κθε Κυβρνησης, κθε πολιτικο κμματος, και του διου του πολτη, που θα σβεται και θα αγαπ πια αυτ την Πολιτεα, την οποα σμερα βλπει ως ξνη.

Αλλ ως του αυτ γνει πραγματικτητα, ναι, αυτ η Κυβρνηση, πως και η προηγομενη, που κανε τερστιο ργο, και αυτ, που θα κνει τερστιο ργο, αναλαμβνει και θα αναλαμβνει τις ευθνες της και θα το κνει με τον καλτερο δυνατ τρπο για τη σωτηρα και την αλλαγ της Ελλδας.