. . : ,

, 19 2011

Κυρες και κριοι συνδελφοι, ζτησα την ανανωση της εμπιστοσνης του Κοινοβουλου προς τη να Κυβρνηση, που σχημτισα την Παρασκευ, γιατ η χρα βρσκεται σε να κρσιμο σταυροδρμι. Και τη ζητ, πως ζητ και την εθνικ συνεννηση, στη βση συγκεκριμνων βασικν επιλογν και παραδοχν.

Πρτη παραδοχ, αν θλετε, πρτος πυλνας για την εθνικ συνεννηση: το χρος και τα ελλεμματα αποτελον εθνικ πρβλημα και το πρβλημα αυτ, μας θτει υπ μα ιδιτυπη κηδεμονα.

μως, κυρες και κριοι συνδελφοι, θεωρ τι αν θλουμε να εμαστε εκτς, να μην εμαστε δηλαδ σε

αυτ την ιδιτυπη οικονομικ εξρτηση, ας συμφωνσουμε και ως βση της εθνικς συνεννησης τι, πρτοι εμες χρειζεται να βλουμε τξη στα του οκου μας και τι εμαστε λοι διατεθειμνοι να κνουμε τα πντα, για να φγουμε απ την εξρτηση, στω κι αν αυτ σμερα μας προστατεει απ τη χρεοκοπα.

Και να συμφωνσουμε τι τα προβλματ μας δεν πρκειται να λυθον με το να διξουμε το Διεθνς Νομισματικ Ταμεο, με το να διξουμε τους εταρους μας με το να μην ξαναπατσει η τρικα στη χρα μας. Ας κατανοσουμε τι εναι δικ μας πια η ευθνη για την πορεα της χρας και τι εναι στο δικ μας χρι να αλλξουμε την κατσταση. Και την αλλζουμε την κατσταση και αυτ εναι η δσμευσ μας.

σο δσκολο και εππονο κι αν εναι, εμες θα το καταφρουμε, καννας λλος. Θλω εδ να ζητσω τη συμφωνα σας, αγαπητο συνδελφοι. Εμες πντως ζητμε ψφο εμπιστοσνης, χι για να βρομε εξιλαστρια θματα να ψχνουμε συνωμοσες και συνωμτες, αλλ για να αναλβουμε κθε δρση, πολιτικ πρωτοβουλα και μεταρρθμιση εμες, οι λληνες, στε η Ελλδα του αριο να μην εξαρτται απ δνειες δυνμεις.

Δεν υπρχουν ευθνες στην Ευρωπακ νωση; Δεν υπρχουν ευθνες στο διεθνς χρηματοπιστωτικ σστημα; Και ββαια, να ρθουμε και σε αυτς, αλλ κανες δεν θα ακοσει την ελληνικ φων, πρταση, απατηση ακμα και διαμαρτυρα και κριτικ απναντ τους, εν δεν βλπουν τι εμες αξιπιστα διορθνουμε τα λθη μας, λθη πολλν δεκαετιν.

Δετερο σημεο συνεννησς μας: οι βασικς επιλογς μας για τη διαχεριση του χρους μας. Τον περασμνο Μιο, πριν ζητσουμε τη στριξη του μηχανισμο, φναξα συνεργτες, οικονομολγους και τους αρμδιους Υπουργος στο γραφεο μου και γραψα στον πνακα, πως συνηθζω, τρεις επιλογς, τις τρεις μοναδικς, πραγματικς επιλογς που εχαμε μπροστ μας.

Εφσον, επα, δεν μπορομε να βγομε στις αγορς για να δανειστομε, αξιολογστε και επιχειρηματολογστε υπρ κατ των τριν παρακτω επιλογν: πρτη επιλογ, η χρεοκοπα. Δηλνουμε, δηλαδ, στση πληρωμν. Δετερη επιλογ, φεγουμε απ το ευρ και δηλνουμε και εδ στση πληρωμν, διτι δεν θα μποροσαμε οτε να σκεφθομε να πληρσουμε σε δραχμς το χρος μας, που εναι σε ευρ.

Τρτη επιλογ, ζητμε βοθεια απ το νο ευρωπακ μηχανισμ, που εμες οι διοι δημιουργσαμε, και διαπραγματευμαστε ναν δσκολο, αλλ οργανωμνο δρμο μπροστ στην κρση. Δεν χω το χρνο σμερα, ββαια, να αντιπαραθσω λη την επιχειρηματολογα, γιατ απορρφθηκαν οι δο πρτες επιλογς. Στην τρτη επιλογ κατληξε και το τυπο Υπουργικ Συμβολιο της 22ας Απριλου του 2010, την παραμον της ανακονωσης της ατησς μας για βοθεια απ τον μηχανισμ στριξης.

Μπορ να σας πω, μως, τι οι συνπειες μιας επιλογς βαιης χρεοκοπας εξδου απ το ευρ, θα ταν μεσες και καταστροφικς για το ελληνικ νοικοκυρι, τις τρπεζες, αλλ και για την αξιοπιστα της χρας μας, που μπορε να μας φερνε πλι στα δια, δηλαδ σε μια ιδιτυπη οικονομικ κηδεμονα απ τον διο λλο μηχανισμ, χοντας μως πληρσει να τερστιο τμημα ολκληρη η ελληνικ κοινωνα.

Υπενθυμζω τι, χωρς τον μηχανισμ στριξης, θα πηγαναμε κατευθεαν στο Διεθνς Νομισματικ Ταμεο, χωρς ευρωπακ στριξη. Αλλ να απ τα μεγαλτερα προγρμματα στριξης που χει δσει ποτ το Διεθνς Νομισματικ Ταμεο, εναι αυτ της Βραζιλας, δηλαδ 30 δισεκατομμρια δολρια. Πο θα βρισκε 110 δισεκατομμρια ευρ και λλα τσα περπου, στο νο πργραμμα που συζητεται;

Προσπθησα λοιπν να αφυπνσω τους Ευρωπαους εταρους, για να μας στηρξουν, εν ταυτχρονα αγωνστηκα για να αλλξει ο τρπος λειτουργας και κατεθυνσης του ευρωπακο οικοδομματος. Στην αρχ, βρκα πρτες κλειστς, κανες δεν μας κουγε, κανες δεν μας πστευε, κανες δεν πστευε την Ελλδα και τους λληνες. Τους εχαμε κοροδψει για πολλοστ φορ, εχαμε πει και επισμως ψματα για το λλειμμ μας.

δωσα μχη για να στηθε εκ του μηδενς νας ευρωπακς μηχανισμς στριξης. Τη μχη αυτ την κρδισα, την κερδσαμε, την κρδισε η Ελλδα, με την αξιοπιστα της, την κρδισαν οι πολτες αυτς της χρας. Με ειλικρνεια σας λω, επσης, τι απ ττε ξραμε τι το ελληνικ χρος εναι δυσθερητο και δσκολο να το διαχειριστομε, με ποιο καλ πργραμμα και να εχαμε.

Γι’ αυτ και σας λω σμερα - δεν θα μποροσα να το πω χθες - τι απ ττε ξεκνησαν μελτες, προετοιμασες και αθρυβες διαπραγματεσεις, για να φτσουμε πρτα απ' λα στη μεωση του επιτοκου και στην επιμκυνση του θεσμικο δανεου της Ευρωπακς νωσης και του Διεθνος Νομισματικο Ταμεου, αυτ που τελικ καταφραμε μετ απ σκληρς διαπραγματεσεις τον Μρτιο του 2011, δηλαδ πριν απ δο μνες. Και αυτ χει ως αποτλεσμα, μνο για το σκλος του δανεου της Ευρωπακς νωσης, να χουμε μια ανσα 48,5 δισεκατομμυρων ευρ μχρι το 2015 και 4 δισεκατομμυρων ευρ μεωσης των επιτοκων.

Δετερον, σμερα γνεται οργανωμνα συζτηση στην Ευρωπακ νωση για τη διαχεριση του ιδιωτικο χρους, δηλαδ αυτο που οφελει η Ελλδα σε ξνες και ελληνικς Τρπεζες και σε Ταμεα. Αυτ γνεται πια σμερα. Και ττε, μως, εχαμε ξεκινσει αυτς τις διαπραγματεσεις και δεν θα βρισκμασταν εδ, εν δεν εχαμε δεξει αυτος τους μνες, λον αυτ το χρνο, αξιοπιστα και συνπεια στο πργραμμ μας. Δεν θα εχαμε φτσει να συζητμε για τη λση του μεγαλτερου προβλματος αυτς και των επμενων γενεν της Ελλδας.

Ποτ μως δεν θα μποροσαμε να συζητμε τις κινσεις μας δημοσως, παρ τις φωνς, παρ τις κριτικς της Αντιπολτευσης, παρ τις εκκλσεις αναλυτν, γκυρων και μη. Σμερα, αυτ η συζτηση χει γνει αντικεμενο επσημης διαπραγμτευσης στα ργανα της Ευρωπακς νωσης και του Διεθνος Νομισματικο Ταμεου.

Θλω να σας ομολογσω τι, ακμα κι αν με πολ δσκολη διαπραγμτευση χουμε μια επιτυχ κβαση στο τλος αυτς της εβδομδας , αν θλετε, τον επμενο μνα, το ζτημα της διαχερισης του ελληνικο χρους δεν χει τελεισει.

μως, θεωρ τι η βασικ επιλογ της οργανωμνης αντιμετπισης του χρους, της αντιμετπισης του χρους σε συνεργασα με τους εταρους μας, με τρπο που δεν δημιουργε απτομες αντιδρσεις αγορν, δυσπιστα, ανοργνωτη και ανεξλεγκτη τελικ χρεοκοπα - ναν ξαφνικ θνατο - εναι η δετερη βση, πνω στην οποα μπορε και πρπει να υπρχει εθνικ συνεννηση και ψφος εμπιστοσνης. Και ρωτ και γι’ αυτ, αν συμφωνετε με αυτ τη βασικ μας επιλογ.

Τρτο σημεο συνεννησης μεταξ μας: το χρος και τα ελλεμματα εναι το σμπτωμα της ασθνειας που βινουμε, χι τα ατια. Τα ατια εναι πολ βαθτερα. Μπορομε να συμφωνσουμε στις αιτες, στις ρζες του προβλματος και αυτς να χτυπσουμε; σως εναι πιο δσκολο, γιατ ενχουν και ντονα ιδεολογικ χαρακτρα.

Για εμς, η βση του προβλματος θεωρ τι εναι η ανιστητα στην κοινωνα μας. Ανιστητα, νιση δηλαδ διαχεριση του πλοτου, νιση κατανομ εξουσας, νιση κατανομ βαρν αλλ και καρπν της ανπτυξης, νιση, κακ και ιδιοτελς διαχεριση του δημσιου πλοτου, που ιδιοποιεται ετε απ μεγαλοπαργοντες, ετε και απ τη γραφειοκρατα, απ συντεχνες προνομιοχους, σε βρος των πολλν. Αυτ εχε ως αποτλεσμα να πελατειακ κρτος, κοστοβρο, υπρογκο, συγκεντρωτικ, γραφειοκρατικ και αδιαφανς, που κθε λλο παρ συνβαλε στη βισιμη ανπτυξη.

Και σε αυτ, προστθηκε και ο σχετικ εκολος και φθηνς δανεισμς λγω ευρ, που εκτξευσε επιχειρσεις-φοσκες, μικρς και μεγλες, οι οποες βασστηκαν σε μια υπερκατανλωση εισαγωγν και χι σε μια βισιμη ελληνικ παραγωγ. Αυτ εναι  πρωτστως πολιτικ προβλματα.

Εμες κληθκαμε απ τον Ελληνικ λα, πρτιστα, να κνουμε βαθις τομς σε να σστημα πολιτικ, οικονομικ, κοινωνικ και θεσμικ, που εχε φτσει στην παρακμ. Και αν αυτς εχαν γνει, αν εχαν γνει πριν απ την κρση του χρους και του ελλεμματος, ττε σως θα εχαμε αποφγει τουλχιστον μετρισει τις επιπτσεις μιας παγκσμιας κρσης, πως το κατφεραν λλες χρες.

Αναφρομαι στη Χιλ, που εναι κοντ στα μεγθη μας και στην ιστορα μας. Εκε, τους βρκε η κρση με θεσμος ισχυρος, διαφνειας, με πλεονσματα και με καλ διαχεριση του πλοτου του λαο της Χιλς, και δεν αισθνθηκαν καν την οικονομικ κρση.

Μπορομε λοιπν να εγγυηθομε στον Ελληνικ λα, τι θα κνουμε τις απαρατητες θεσμικς αλλαγς στο κρτος, στο πολιτικ σστημα, στη διρθρωση της οικονομας και αυτ να αποτελσουν τον τρτο και βασικ πυλνα μιας νας εθνικς συνεννησης;

Τταρτο σημεο. Με ρωττε: εναι σωστς ο δρμος που χουμε πρει; Ξρουμε πο θλουμε να πμε; Μπως το φρμακο εναι σε λθος δση εναι λθος η συνταγ;

Να συμφωνσουμε στις πραγματικς διαστσεις της πορεας μας, λοιπν, και των δυσκολιν, αλλ και των επιτευγμτων. Γιατ εναι πολ εκολο, αυτ την εποχ, σε αυτ την εθνικ κρση, να ασκε ο καθνας αντιπολιτευτικ κριτικ, που ηχε ευχριστα που ξνει πληγς των πολιτν, για ψηφοθηρικος λγους. Εναι πολ βολικ να θλει να βγλει κανες τελικ συμπερσματα, εν βρσκεται στη μση του δρμου και, μλιστα, σως στο πιο δσκολο σημεο. Εναι τσο εκολο να τα ισοπεδνουμε λα και να λμε, τσι αβασνιστα, «αποτχαμε, δεν πιασαν τπο οι θυσες του Ελληνικο λαο».

Αγαπητο συνδελφοι, πιασαν τπο οι θυσες του λαο. Δεν χουμε φθσει στο τλος, αλλ χουμε σοβαρ και θετικ αποτελσματα. Φανκαμε μχρι τρα συνεπες σε λες τις βασικς μας δεσμεσεις. Περσαμε μχρι τρα θετικ λες τις εξονυχιστικς αξιολογσεις. Μεισαμε πρυσι το λλειμμ μας κατ 5 μονδες του ΑΕΠ, σο καμα λλη χρα της Ευρωζνης δεν χει καταφρει μχρι τρα - νας πραγματικς θλος του Ελληνικο λαο.

Βλαμε μπροστ μεγλες αλλαγς: το ασφαλιστικ, τον «Καλλικρτη», την αξιοκρατα στο Δημσιο, την απλυτη διαφνεια στις κρατικς αποφσεις, το νοιγμα των κλειστν επαγγελμτων, την αλλαγ του αναπτυξιακο μοντλου της χρας, με πρσινη ενεργειακ πολιτικ.

Αυτς εναι μνο μερικς απ τις μεγλες αλλαγς, που πρεπε να εχαν γνει πολλ χρνια πριν. Και εναι αλλαγς που, σταδιακ, θα μας οδηγσουν σε μια οικονομα και μια κοινωνα βισιμη, παραγωγικ, ανταγωνιστικ και πιο δκαιη. Αλλαγς, που θλουν βεβαως και το χρνο τους.

μως, χουμε και δυσκολες, ββαια, χουμε αλλο και αποκλσεις, για τις οποες πρπει να μιλσουμε ειλικριν. Ποιες ταν οι δυσκολες και τα λθη; να βασικ ταν τι οι εταροι μας προβλεπαν πως, με την εφαρμογ του προγρμματος αυτο, το 2012, η Ελλδα θα μποροσε να αρχσει να δανεζεται και πλι κανονικ.

Αυτ φανεται τι δεν εναι εφικτ, ταν μια λθος πρβλεψη, μια πρβλεψη που γινε σε μια εποχ, πριν μεγαλσει η κρση χρους στην Ευρπη και πριν χρειαστε να ενταχθον κι λλες δο χρες της Ευρωζνης σε αυτ το μηχανισμ στριξης.

Αλλ αυτ η λθος πρβλεψη δεν ταν δικ μας, ταν λων των εταρων μας και διεθνν Οργανισμν, πως της Ευρωπακς νωσης, της Ευρωπακς Κεντρικς Τρπεζας και του Διεθνος Νομισματικο Ταμεου. Εμες, εχαμε μιλσει νωρς για την κρση του ευρ και χι μνο για την ελληνικ κρση. Ας μην αδικομε, λοιπν, τους εαυτος μας για το γεγονς τι αυτ η πρβλεψη δεν επαληθετηκε - δεν φταει η Ελλδα.

Μλιστα, εμες πντα μιλοσαμε για ναν μηχανισμ, που θα αντιμετπιζε αποτελεσματικ τις αγορς, πως τα ευρωομλογα. Να δανεζεται δηλαδ η Ευρωπακ νωση εκ μρους των κρατν-μελν, και οι χρες με κακ διαχεριση, πως η Ελλδα, να πληρνουν να σημαντικ πρστιμο, αλλ χι τοκογλυφικ επιτκια.

Και αυτ πρπει να το πομε πολ καθαρ, για να πψουμε να αυτομαστιγωνμαστε ως χρα. Το πρβλημα δεν εναι τι εμες δεν τηρσαμε τις δεσμεσεις μας τι η συνταγ ταν λθος. Το πρβλημα δεν ταν τι μεισαμε κατ 5 και χι κατ 5,5 μονδες του ΑΕΠ το λλειμμα - οι αγορς δεν αντδρασαν σε αυτ. Το πρβλημα εναι τι υπρχουν σοβαρ συστημικ προβλματα.

Υποτιμθηκε διεθνς - και κυρως στην Ευρπη - το βθος της κρσης, το μγεθος της αστθειας στο διεθνς χρηματοπιστωτικ σστημα. Οι οκοι αξιολγησης αποφασζουν κατ το δοκον. Συντηρονται φορολογικο παρδεισοι, παρ τις διαμαρτυρες και προσπθειες της Ελλδας και λλων χωρν, που πολλο μεταφρουν πρους απ την Ελλδα, που θα πρεπε ετε να φορολογηθον, ετε να διατεθον για επενδσεις.

Οι κερδοσκποι των παραγγων χουν κθε λγο να δουν την Ελλδα να αποτυγχνει, εν οι αναλυτς καθημεριν προβλπουν χρεοκοπα. Αυτ και μνον, μαζ με τα Μσα Ενημρωσης που δημιουργον πανικ, επηρεζει την ελληνικ οικονομα, αποτρπει επενδυτς και φοβζει τον λληνα επιχειρηματα να επενδσει. Μην αδικομε λοιπν εαυτος. Μη δνουμε τροφ σε σους θλουν την αποτυχα μας, ισοπεδνοντας τα πντα και ιδιατερα τις θυσες του Ελληνικο λαο. Αυτς εναι οι θυσες που πρπει να σεβαστομε, γιατ πραγματικ μας χουν δσει αξιοπιστα και διαπραγματευτικ δναμη για να συνεχσουμε, χωρς ανασφλεια, μια δσκολη πορεα.

Σε κθε περπτωση, μως, το γεγονς τι η χρα μας δεν θα μπορσει να δανειστε το 2012 απ τις αγορς, αποτελε μια να, απρβλεπτη επιπλοκ, μια απειλ για τη χρα μας. Μια απειλ, που πρπει να δομε κατματα, μως, και να την αντιμετωπσουμε χωρς να βλουμε το κεφλι στην μμο.

Γι’ αυτ, ξεκινσαμε και πλι - και αυτ η Κυβρνηση, αυτ χει μπροστ της - διαπραγματεσεις με τους εταρους μας, για να βρομε λση, βισιμη λση αυτ τη φορ, σε μακροπρθεσμη βση, για το πρβλημα του υπρογκου χρους της χρας και για να καλψουμε ομαλ τις δανειακς μας ανγκες τα επμενα χρνια.

Ζητ λοιπν και εδ ψφο εμπιστοσνης, για να μπορσουμε με ισχυρ φων να διαπραγματευθομε μια να συμφωνα, που θα προστατεει την Ελλδα απ τις γριες διαθσεις των αγορν, για τα επμενα χρνια.

Κανες δεν μας επιβλλει την εθνικ συνεννηση, αλλ σκεφτετε: ταν το θμα του ελληνικο χρους αποτελε κριο αντικεμενο συζητσεων σε λες τις διεθνες συναντσεις, ταν η Ελλδα και το πρβλημα χρους της εναι και πλι πρωτοσλιδο σε λες τις εφημερδες του κσμου, ταν οι εταροι μας δεχνουν πρθυμοι να μας βοηθσουν και πλι, ταν τα Κοινοβολι τους, συνθως και διακομματικ, ψηφζουν υπρ της Ελλδας και διαθτουν χρματα των δικν τους φορολογουμνων, εγ θεωρ τι εναι καθκον μας να ομονοομε σε μια εθνικ προσπθεια, σε αυτ την ιδιατερη για την Ελλδα στιγμ.

Η εικνα της διαρεσης καθλου δεν μας βοηθει. Μας κνει λιγτερο πειστικος και δημιουργε ανησυχα για τη σοβαρτητα με την οποα αξιοποιομε τα χρματα και τις αλλαγς που πρκειται να κνουμε, για να γνουμε βισιμοι και ανταγωνιστικο.

Ρωτον: θα αποπληρσουμε τα δνει μας; Πντως, περισστερο απ εμς, θλουν οι διοι να απεμπλακον απ αυτ την ιδιτυπη κηδεμονα. Πολιτικ, αντιδρον στο να μας στηρζουν, περιμνουν να σταθομε εμες στα πδια μας. Αυτ, για σους θεωρον τι η νταξ μας στο μηχανισμ εναι μια συνομωσα.

Και ας μην ξεχνμε τι η λση δεν εναι δεδομνη, υπρχουν ακμα πολλ προβλματα και αντιστσεις. Πολλς ευρωπακς χρες αντιδρον, χοντας δυσκολες να πεσουν την κοιν τους γνμη, ακμη και στο Διεθνς Νομισματικ Ταμεο, που υπρχουν αναδυμενες χρες, φτωχτερες, οι οποες λνε, «γιατ τσα, σε μια πλοσια χρα, πως η Ελλδα;».

Γι' αυτ, χρειζεται εθνικ εντητα και την επιδικω με κθε τρπο. Η να Κυβρνηση χει ως πρτο καθκον, πως επα, να ολοκληρσει την τρχουσα διαπραγμτευση. Εναι υπαρκτ πρβλημα και το θτει η πραγματικτητα με μεσο τρπο.

Ξρετε πολ καλ τι τα διαθσιμα του Δημοσου θα εξαντληθον σντομα, αν δεν λβουμε την πμπτη δση του δανεου. Παρλληλα, μως, χουμε και το μλλον, τα επμενα χρνια. Γι’ αυτ, δνουμε μια δσκολη μχη διαπραγμτευσης, για να διασφαλσουμε την ηρεμα, την ασφλεια και τη σιγουρι μας.

Θα συναντσω, αριο και μεθαριο, τον Πρεδρο του Ευρωπακο Συμβουλου, κ. Βαν Ρομπι, και τον Πρεδρο της Ευρωπακς Επιτροπς, κ. Μπαρζο, ακριβς γι’ αυτ τα θματα. Αυτ συζητ και ο νος Υπουργς Οικονομικν, ο κ. Βενιζλος, στο σημεριν κτακτο EUROGROUP.

Πραν της κρσιμης διαπραγμτευσης, η Κυβρνησ μας χει ως στχο και προχωρ στις μεγλες αλλαγς που χρειζεται η χρα: πρτα απ' λα, την εππονη δημοσιονομικ εξυγανση, που το μεσοπρθεσμο πργραμμα προβλπει, δνοντας να τλος στην παραγωγ ελλειμμτων, με πρτο σταθμ το 2012.

Διπλς στχος-στοχημα: να πετχουμε πρωτογενς πλενασμα. Δηλαδ, απλ, το κρτος να πψει να ξοδεει περισστερα απ σα εισπρττει. Και αυτ θα εναι να σαφς σμα, επσης, τι δαμζουμε πια το λλειμμα και το χρος.

Και δετερον, μια ανπτυξη βισιμη, χι παρασιτικ που παργει βρη και ελλεμματα για τον Ελληνικ λα. Και αυτς ο δετερος στχος της Κυβρνησης, εναι η προσπθεια ευρτερης ανασυγκρτησης και αλλαγς του αναπτυξιακο προτπου.

Η να Κυβρνηση προσαρμζει τις νες προτεραιτητες, για να αντιμετωπσει πντε βασικος ξονες. Πρτα απ' λα, να διορθσουμε αδικες που ανδειξε η τελευταα περοδος που βινουμε. Προσξτε τι λω: αδικες προπρχουσες, τις οποες ανδειξε, μεταξ λλων, ακμα και η εφαρμογ του μνημονου.

Δεν φταιξε γι’ αυτς το μνημνιο - να εμαστε καθαρο και ειλικρινες. ταν καλομαστε να μεισουμε ραγδαα τα ελλεμματα, αναγκαστικ, τραβμε χρματα απ το κρτος και την οικονομα. ταν μως υπρχει να αδιαφανς, δαιδαλδες και νισο σστημα εσπραξης-επιβολς φρων και εισφορν, αλλ και ανεξλεγκτων δαπανν, που δημιουργε τερστια σπατλη και ευνοε τη διαφθορ, ττε βεβαως υπρχει αδικα.

Για να το πομε απλ, τραβμε απ τον κουμπαρ που χουμε και δεν τραβμε απ τα λεφτ που εναι ετε κλεμμνα, ετε κρυμμνα. Και αυτ αδικε τον καλοπληρωτ και αυτν που δεν μπορε να κρψει και ευνοε σκανδαλωδς τον φοροφυγ.

Παρτι, κ. Σαμαρ, εμαστε τοιμοι να συζητσουμε και να και καλτερα φορολογικ συστματα και να τα συνδιαπραγματευθομε, το πραγματικ πρβλημα στην Ελλδα εναι αυτ. Ας συμφωνσουμε, λοιπν, εδ τι πρπει να φτιξουμε και καλτερους και αποτελεσματικτερους φορολογικος μηχανισμος, για να αντιμετωπσουμε δραστικ τη φοροδιαφυγ και να διαμορφσουμε μια φορολογικ συνεδηση στη χρα που, χωρς αυτν, αδικονται οι πιο αδναμοι.

Να δομε, επσης, τη διαφυγ κεφαλαων στο εξωτερικ. πως ξρετε, εμαι δη σε επαφ με την Πρωθυπουργ της Ελβετας και κνουμε κινσεις για την εσπραξη φρων απ λληνες καταθτες, που φοροδιαφεγουν μσω Ελβετας. Η ασθηση αδικας στη χρα μας δεν εναι μνον υπαρκτ, αλλ μπορε και να τινξει στον αρα το πολιτικ σστημα της χρας.

Στην κορυφ των προτεραιοττων μας, εναι να νο Σνταγμα, εληπτο, κατανοητ στον κθε πολτη. Δεν θα περιορσουμε την προσπθει μας σε μια τεχνητ αναθερηση. Επιδικουμε μια ευρεα συζτηση για τις ανγκες ενς νου καταστατικο χρτη. Αυτονητο: στρεβλσεις πως το ρθρο 86, σχετικ με την ποινικ ευθνη των Υπουργν, πρπει  να εκλεψουν οριστικ.

χω προτενει στους Αρχηγος των κομμτων και προτθεμαι να δημιουργσω μια Επιτροπ 20-25 προσωπικοττων, που θα εκπροσωπον ευρτερα κοινωνικ στρματα, η οποα θα καταγρψει και θα επεξεργαστε προτσεις για τις αλλαγς στο πολιτικ σστημα - προτσεις απ τους πολτες, το διαδκτυο και τους φορες.

Απ τη λειτουργα της Βουλς, τον αριθμ των Βουλευτν, την ευθνη των Υπουργν, τη χρηματοδτηση των κομμτων, τη θητεα εκλεγμνων αξιωματοχων, το εκλογικ σστημα, μχρι τη Δικαιοσνη και πολλ λλα ακμη, τα οποα θα παραδοθον στην Κυβρνηση, για να τα επεξεργαστε η αρμδια Επιτροπ Θεσμν και Διαφνειας της Βουλς και, αμσως μετ, να πμε σε δημοψφισμα. Δηλαδ, το Φθινπωρο, να πμε σε δημοψφισμα για τις μεγλες αλλαγς σε αυτ τον τπο.

Ξρω τι τα «βλη» της πλατεας, πολλς φορς, αδκως στρφονται προς τη Βουλ, μως, θα χουν απλυτο δκιο, αν αυτ η Βουλ δεν προχωρσει σε μεγλες τομς στο πολιτικ σστημα. Και απ αυτ θα κριθομε, και η Κυβρνηση, και λα τα κμματα της Αντιπολτευσης.

χουμε βεβαως και το πργραμμα των μεγλων αλλαγν στη Δημσια Διοκηση, για τις οποες θα σας μιλσει ο αρμδιος Υπουργς.

Δετερη προτεραιτητα, η αλλαγ του παραγωγικο μοντλου, με τα πρτα σημδια περιορισμο της φεσης, που χουμε μετ απ χρνια, και αξησης-ρεκρ των εξαγωγν, με νοιγμα επαγγελμτων, με θεσμικ πλασιο για επιτχυνση μεγλων επενδσεων, με χρηματοδοτικ εργαλεα ΕΤΕΑΝ, με απλοποηση της διαδικασας δρυσης επιχειρσεων και απλοποηση του επιχειρηματικο περιβλλοντος.

Επσης, σπσιμο της γραφειοκρατας, ηλεκτρονικς υπηρεσες του κρτους, μεωση συντελεστν στα κρδη των επιχειρσεων, που επενδονται με επκεντρο την πρσινη ανπτυξη, παραγωγ εξαγωγικν προντων αιχμς και στριξη της αγροτικς εξαγωγς.

Κριο θμα, μως, και κρια μεγλη αλλαγ, εναι η επνδυση στο διο το ανθρπινο κεφλαιο της χρας μας, ξεκινντας με να νο σστημα εκπαδευσης, που προγει δεξιτητες και ταλντα μαθητν και σπουδαστν, καθς και με μια ιστορικ μεταρρθμιση στην Τριτοβθμια Εκπαδευση. Θεωρ τι πνω σε αυτ τη βση θα μποροσαμε επσης να χουμε ευρτατες συνεργασες.

Και για την ανπτυξη, βζουμε για πρτη φορ να τερστιο πργραμμα σε εφαρμογ, αξιοποησης της κινητς και ακνητης περιουσας του κρτους, που θα φρει θσεις εργασας, τεχνογνωσα, επενδσεις, δυναττητες και υπηρεσες στους πολτες. Δεσμευμαστε τι αυτ θα γνει με τον πλον διαφαν τρπο, με πλρη ενημρωση της Βουλς και των Ελλνων πολιτν, θτοντας ως απαργκλιτη προπθεση την προστασα του δημοσου συμφροντος.

Τρτη προτεραιτητα, το αποτελεσματικ κοινωνικ κρτος. Μια να ισορροπα μσα στο δσκολο πργραμμα του μνημονου, που εγγυται και τη μεωση των ελλειμμτων, αλλ δημιουργε και λες τις συνθκες για την προστασα των πιο αδναμων στρωμτων.

Προχωρμε στη στοχευμνη και δικαιτερη κατανομ των κοινωνικν δαπανν και ενοποιομε λες τις κοινωνικς παροχς, τσι στε να παρχονται απ μα Υπηρεσα. Πρτο βμα, η βση για να θεμελισουμε να σστημα ελχιστου εγγυημνου επιπδου διαβωσης, δκαιες και αποτελεσματικς ρυθμσεις στις ασφαλιστικς εισφορς, καθς και ιατρικ κλυψη σε λους τους ανργους, που δεν καλπτονται απ Ταμεα.

πως χουμε δεσμευτε, προχωρμε στη ριζικ αλλαγ του τρπου απονομς συντξεων, με στχο τη σημαντικ ταχτερη απονομ τους. Και παρ τις δυσκολες που αντιμετωπζουμε, προτεραιτητα και απφασ μας εναι η ενσχυση των χαμηλν συντξεων - και αυτ θα γνει το ταχτερο δυνατν.    

Βασικ μλημα, ββαια, της κοινωνικς πολιτικς εναι η ανεργα. Παρεμβανουμε δυναμικ, στε 400.000 τομα να διατηρσουν τις θσεις εργασας τους, με στοχευμνα προγρμματα επιχοργησης εισφορν. Δημιουργομε, μσω της επιδτησης ασφαλιστικν εισφορν, 65.000 νες θσεις εργασας. Στχος μας εναι να προωθηθε η επιχειρηματικτητα.

Θεσμοθετομε την κοινωνικ οικονομα, ως εργαλεο προαγωγς του συλλογικο κοινωνικο συμφροντος. Επσης, την επκταση της ηλεκτρονικς συνταγογρφησης, βελτινοντας υπηρεσες και μεινοντας δαπνες. Θτουμε για πρτη φορ σε ισχ το σστημα Πρωτοβθμιας Φροντδας Υγεας.

Τταρτη προτεραιτητα εναι η περαιτρω ενσχυση της διεθνος θσης της χρας μας. Θα συνεχσουμε και εμαστε απολτως ξεκθαροι εδ, τι τα μεγλα ζητματα της εποχς μας, που αφορον θματα εθνικς κυριαρχας και εθνικν μας δικαιωμτων, δεν θα παζαρευτον ποτ με το οικονομικ πρβλημα που χει σμερα η Ελλδα. Και αυτ, το χουμε αποδεξει σε συγκεκριμνες στιγμς, ταν απειλθηκε π.χ. το δικαωμα ψφου στην Ευρωπακ νωση, λγω του οικονομικο προβλματος, που βλαμε ξεκθαρο βτο.

Αλλ να προσθσω και μια πμπτη προτεραιτητα, μπροστ και στο νο πργραμμα της Ευρωπακς νωσης: να κινηθομε μαζ για λα τα παραπνω, αλλ και για μεγλες κατακτσεις και μσα στην Ευρωπακ νωση.

Να προωθσουμε, ναι, μεγλες αλλαγς, παρ τη συντηρητικ Ευρπη, γιατ εμαστε ελχιστοι οι προοδευτικο στη διακυβρνηση χωρν-μελν της Ευρωπακς νωσης. Προοδευτικς αλλαγς, που θα βοηθσουν την ανπτυξη, πως τα ευρωομλογα και ο φρος επ των χρηματιστηριακν συναλλαγν, εργαλεα που θα βοηθσουν και τις χρες της περιφρειας της Ευρωπακς νωσης.

Ειδικτερα, πιο γργορη και λιγτερο γραφειοκρατικ εκταμευση των κονδυλων του ΕΣΠΑ, καθς και να προγρμματα μεγλων υποδομν, συγχρηματοδοτομενα απ την Ευρωπακ Τρπεζα Επενδσεων, που θα δσουν αναπτυξιακ δυναμικ στη χρα. Και βεβαως, ιδιατερα και επιπλον προγρμματα για τη φτχεια και την ανεργα, αλλ και για τη μεταφορ τεχνογνωσας σε τομες πως εναι η παιδεα, η υγεα και η ηλεκτρονικ διακυβρνηση.

Τλος, αγαπητο συνδελφοι, να ευασθητο για λους μας θμα - στο οποο δεν χω σηκσει τους τνους, επειδ θλω να πιστεω τι, με τους εταρους μας, μπορομε να το λσουμε - εναι το ζτημα των εμπργματων εγγυσεων για το νο δνειο. Θεωρ τι και εδ πρπει να υπρχει εθνικ συνεννηση και σμπνοια, ως προς το τι δεν μπορομε να αποδεχθομε ρους υποτιμητικος για τη χρα, αλλις, μπορε να φθσουμε σε αδιξοδο, με ,τι αυτ σημανει για λους μας.

Αγαπητο συνδελφοι, ξρουμε τι ως λας κνουμε πολλς θυσες. Κατανοομε και ακομε τις αγωνες των Ελλνων πολιτν, ακομε τα ερωτματ τους και θα εξακολουθσουμε να το κνουμε, να τα αφουγκραζμαστε και να τα αντιμετωπζουμε, μσα στα δσκολα πλασια αυτς της κρσης.

Θλω να διαβεβαισω λους σμερα, για ακμα μα φορ, τι οι θυσες του Ελληνικο λαο θα πισουν τπο. Υπρχει να ολοκληρωμνο σχδιο, με αρχ, μση και τλος. Ας δσουμε τον καλτερ μας εαυτ, για να δημιουργσουμε μια να Ελλδα, μια διαφορετικ χρα, δημιουργικ, με αποτελεσματικ κρτος, με ισονομα, με δυναμικ και εξωστρεφ οικονομα, με να σστημα δικαιοσνης που θα ανταποκρνεται στις ανγκες της εποχς, με να πολιτικ σστημα διαφορετικ, διαφανς και δημοκρατικ, κοντ στον πολτη, με σοβαρος θεσμος.

λοι θα αλλξουν, λοι θα αλλξουμε μσα απ αυτ τη διαδικασα, αλλ θα πετχουμε να δημιουργσουμε μια καλτερη και σγχρονη ευρωπακ δημοκρατικ χρα. Δνουμε αυτ την υπσχεση για τη να Ελλδα, για την οποα η Κυβρνηση ζητ σμερα την ψφο εμπιστοσνης της Βουλς.

Μια ψφο εμπιστοσνης, που σηματοδοτε μια βαθτερη εμπιστοσνη, την εμπιστοσνη στις προσπθειες του Ελληνικο λαο, αυτ την κρσιμη στιγμ. Την εμπιστοσνη τι, αυτς οι προσπθειες θα μας φρουν - και θα μας φρουν - σε να καλτερο μλλον και σε να καλτερο αριο. Την εμπιστοσνη τι μπορομε και θα τα καταφρουμε, για να δημιουργσουμε μια Δημοκρατα με περισστερο οξυγνο και συμμετοχ, μια οικονομα βισιμη και ανταγωνιστικ και μια κοινωνα δκαιη.

Για λα αυτ, ζητ ψφο εμπιστοσνης απ την Ελληνικ Βουλ.

Ευχαριστ.