. . :

Πμπτη 16 Ιουνου 2011

Αγαπητο συνδελφοι, φλες και φλοι, κριε Πρεδρε, η χρα διρχεται κρσιμες στιγμς. Οφελουμε λοι μας να διασφαλσουμε με ασθημα εθνικς ευθνης το μλλον της πατρδας, αντιμετωπζοντας με τρπο αποφασιστικ την παροσα δσκολη και πολμορφη κρση.

Ανλαβα την ευθνη της διακυβρνησης, αναλβαμε αυτ την ευθνη λοι μας, σε μια στιγμ που η χρα βρισκταν στο χελος της καταστροφς, της χρεοκοπας. Πραμε λοι μαζ στους μους μας αμαρτες λλων.

Με αφοσωση, η Κυβρνηση, η Κοινοβουλευτικ μας Ομδα δνει εκοσι μνες τρα τη μχη για τη δισωση της χρας. Και χει μενει

η χρα ρθια, και ανογει και προοπτικς μεγλων αλλαγν, χι μνο για το σμερα, αλλ και για το αριο και για τις νες γενις.

Πραγματοποιομε αυτς τις αλλαγς και η προσπθεια αυτ χει τρα μεγλα στοιχματα:

Πρτον, την αντιμετπιση του μεγλου χρους και των ελλειμμτων που κληρονομσαμε. Και πρσφατα, εχαμε μα ακμα υποβθμιση σε ,τι αφορ το χρος μας, που κνει τη χρα μας, σμφωνα με αυτος τους οκους, βεβαως - και η αξιοπιστα τους ελγχεται - ως την πιο επικνδυνη να χρεοκοπσει στον πλαντη. Αυτ εναι η αλθεια της πραγματικτητας που εμες αντιμετωπζουμε - και χθες και σμερα.

Δετερον, εχαμε να αντιμετωπσουμε τις μεγλες αλλαγς και μεταρρυθμσεις που χρειζεται και που χρειαζταν εδ και χρνια η χρα, αυτ δηλαδ που δημιοργησαν τελικ τα συμπτματα των ελλειμμτων και του χρους και, δυστυχς, ακμα και της αναξιοπιστας των θεσμν μας. Μα αναξιοπιστα, που αισθνεται σμερα ο πολτης, βλποντας να μην ανταποκρνεται το πολιτικ σστημα σε αυτ το οποο θα περμενε. Και βεβαως, εχαμε να αντιμετωπσουμε και μα αναξιοπιστα της χρας μας διεθνς. Αυτ εναι η δετερη μεγλη μας υποχρωση, το δικ μας χρος, να στοχημα το οποο χουμε μπροστ μας.

Το τρτο εναι να παλψουμε - και αυτ εναι να επσης δσκολο στοχημα - να παλψουμε εμες, χι μνοι μας, αλλ να διαμορφσουμε εμες, με τις δυνμεις μας, δυναμικ και ενωμνα ως χρα, τις συνθκες στη διεθν σκακιρα. Να παξει η Ελλδα το ρλο της, στε να διασφαλσει εκενη την Ευρωπακ νωση και εκενους τους καννες σε διεθνς εππεδο, που δυστυχς δεν χουν διασφαλιστε και που αφορον και σε πολλ προβλματα που χουμε σμερα, τα οποα ταλανζουν τη χρα μας.

Προβλματα, πως εναι η ιδιοτλεια των οκων αξιολγησης, πως εναι το παιχνδι των παραγγων και των κερδοσκπων, πως εναι οι φορολογικο παρδεισοι, οι οποοι αφαιρον ζωτικος πρους απ χρες και απ προπολογισμος, που θα πρεπε να επενδονται για την ανπτυξη, την κοινωνικ δικαιοσνη και την οικονομα σε κθε κρτος, αλλ που πηγανουν σε διφορες τρπεζες.

χουμε διεθνς να τραπεζικ σστημα αδιαφανς, αδναμο και φοβισμνο, πως χουμε και αγορς φοβισμνες. Και τλος, πραν λων των λλων, χουμε και την ενασχληση λων των θεωρητικν και μη για το μλλον της Ελλδας, που χουν γνει «ειδικο».

χουμε επσης μια κακοφωνα και μια αμηχανα μσα στην δια την Ευρωπακ νωση. Μια δυσκολα, αλλ ακμα και λθη, ναι, λθη της Ευρωπακς νωσης, με τον τρπο που χειρστηκε αυτ την κρση, μπροστ σε μια πρωτγνωρη κατσταση, μια κατσταση που ποτ δεν εχε αντιμετωπσει στο παρελθν.

Και εχα την ευκαιρα και σμερα, διτι αυτ η κατσταση αφορ πια λους τους λαος, χι μνον της Ευρπης, αλλ σγουρα και της Ευρπης, να μιλσω και πλι με την κυρα Μρκελ, για τη σκληρ διαπραγμτευση που κνουμε για τις επμενες ημρες, τη δσκολη, την πολπλοκη διαπραγμτευση μσα στην Ευρωπακ νωση.

Για να νο πργραμμα δανειοδτησης, να πργραμμα -μαμοθ, που δεν χει υπρξει ποτ στο παρελθν στην ιστορα του πλαντη μας. Για τη διαχεριση, ναι, τη συλλογικ διαχεριση αυτο του χρους της χρας μας, με ναν τρπο που να μπορε πργματι να ρει βρη και δυσκολες απ τον Ελληνικ λα, που σμερα υπρχουν.

Ναι, αυτ εναι μια βοληση που αναδεικνεται μετ απ μα εππονη προσπθεια ενς τους και, θα λεγα, και σημαντικν επιτυχιν αυτς της Κυβρνησης, το να μπορομε να μιλμε για το γεγονς, που θα εναι ιστορικ για τις επμενες γενις, να μπορομε να μιλμε - δεν το χουμε ακμα πετχει - για τη διευθτηση, τη συλλογικ διευθτηση και τη διαχεριση αυτο του μεγλου βρους που χει σμερα ο Ελληνικς λας, που εναι το χρος.

Και ββαια, να συζητσουμε - και συζητσαμε - και το θμα των αλλαγν στη χρα μας, των επδυνων αλλαγν, αλλ και την ανγκη να φθσουμε σε να πρωτογενς πλενασμα. να πρωτογενς πλενασμα, που σημανει πολ απλ τι πρπει η χρα μας να φθσει στο σημεο να παργει περισστερο απ ,τι ξοδεει. Και μπορε.

μως, αυτ δεν σημανει τι κλεισε αυτ η συμφωνα. χουμε μπροστ μας, πως επα, μια δσκολη διαπραγμτευση. Οι επμενες ημρες εναι κρσιμες. Και εναι κρσιμες, γιατ η κρση της χρας μας και η διαχερισ της στην Ευρωπακ νωση - σαφς, πως επα, εχαν γνει εκτιμσεις που δεν εχαν βση σωστς παραδοχς - χει πια επεκταθε ευρτατα. Και η λση η σωστ για τη χρα μας, θα εναι λση σωστ και για την Ευρπη.

Δεν εναι τυχαο τι και ο διος ο Σαρκοζ σμερα - θα διαβσω τη δλωσ του - αναφρεται στις ευθνες που χει μπροστ της λη η Ευρπη. Λει τα εξς:

«Κατ τη διρκεια των τελευταων εβδομδων, αναπτχθηκε νας δημσιος διλογος επ των τρπων, χι επ της αρχς, υποστριξης της Ελλδος. Ο διλογος αυτς δεν εναι αθμιτος και κατανο τι καθνα απ τα κρτη μας, καθνας απ τους θεσμος μας θλει να προβλει την ποψ του.

Ζητ απ' λους να αναλβουν τις ευθνες τους. Αυτ που χρειαζμαστε περισστερο σμερα εναι εντητα. Πρπει να βγομε απ εθνικς φιλονικες, για να ανακτσουμε το ασθημα του κοινο μας πεπρωμνου στην Ευρπη. Τους καλ λους να επιδεξουν ασθημα ευθνης και πνεμα συμβιβασμο, επ των οποων οικοδομθηκε η σημεριν Ευρπη».

Πργματι, εναι και αυτ να στοχημα, που εναι μπροστ μας. Εμες θτουμε πρτα τα συμφροντα της χρας μας, βεβαως, αλλ γνωρζουμε τι η στιγμ εναι ιστορικ. Και ετε θα γρψει η Ευρπη ιστορα, ετε η ιστορα θα ξεγρψει την Ευρωπακ νωση. χουμε φτσει σε αυτ το σημεο.

Αυτ η δραματικ κκληση του κ. Σαρκοζ - αλλ εμαι σγουρος τι απηχε τις απψεις πολλν, χι μνον εδ, σε αυτ την αθουσα, αλλ και σε λλες περιοχς της Ευρπης - εναι μια κκληση να σταθομε στο ψος των περιστσεων, να κατανοσουμε τη δραματικτητα της στιγμς και να δουλψουμε ενωμνοι, λοι μαζ, σε να πνεμα αντιμετπισης αυτς της κρσης.

Εμς, μως, σε αυτς τις φουρτονες που εναι γρω μας, αγαπητο συνδελφοι, φλες και φλοι, γιατ εναι φουρτονες γρω μας, η απντησ μας εναι η σταθερτητα και η συνχεια της δικς μας πορεας, των αλλαγν, του προγρμματς μας και των στχων μας. Εναι υποχρωσ μας, πρτα απ' λα, για να διατηρσουμε την αξιοπιστα μας, αλλ και τη διαπραγματευτικ μας ικαντητα, χι μνο τις επμενες ημρες, αλλ και την επμενη περοδο, που πργματι θα μπορσουμε να πετχουμε πολλ, αν το διατηρσουμε αυτ. Εναι υποχρωσ μας να σταθομε στις δικς μας δυνμεις και ρα να κνουμε εκενες τις αλλαγς, που δημιουργον, στηρζουν και αναπτσσουν τις δικς μας δυνμεις, τις ελληνικς και χι τις δνειες.

Εναι αλλαγς επδυνες, λγω και της ταχτητας και του βθους, με τα οποα τις πραγματοποιομε, μσα σε να δικο, πολλς φορς, σστημα που κατανμει τα βρη, ακμα και σμερα, παρ τις ποιες προσπθειες και αλλαγς που κναμε, με ναν τρπο που αδικε πολλος, οι οποοι σμερα δεν θα πρεπε να πληρνουν γι' αυτ τα λθη του παρελθντος.

Εναι επδυνες οι αλλαγς, αλλ σο πιο γργορα τις κνουμε και σο πιο σγουρα τις κνουμε, τσο πιο γργορα θα φγουμε απ την κρση και τσο πιο γργορα θα απελευθερσουμε δυνμεις και δυναττητες της χρας μας.

Αυτ που δεν χουμε την πολυτλεια να κνουμε, εναι να φυγομαχσουμε.

Δεν χουμε την πολυτλεια να φυγομαχσουμε.

Εναι ρα μχης.

Και σ' αυτ τη μχη, και εγ, και λη η Κοινοβουλευτικ Ομδα, εμαστε παρντες.

Και θα δσουμε αυτ τη μχη.

Και ξρω το κστος, ξρω τον πνο, ξρω και τις δυσκολες το κθε Βουλευτ. Πρτος εγ τα ξρω.

Θλω να ξρετε τι μπορετε να στηριχθετε επνω μου. Και εγ να στηρξω εσς, αλλ και απ κοινο να στηρξουμε τη μεγλη προσπθεια να αλλξουμε την Ελλδα. Εναι η δικ μας ευθνη, κατ' αρχν.

Αυτ την ευθνη, δεν την απεμπολομε. μως, εγ ζτησα η προσπθεια αυτ να πρει και χαρακτηριστικ μιας κοινς εθνικς προσπθειας. Σε αυτ την απατηση - αν θλετε - και θεωρ τι εναι ευρτερη, πολλς φορς, υπρχε μια εκολη ρνηση, εν λλες φορς μικροκομματικ παιχνδια. Απ την λλη, εδα τι υπρχαν επ της ουσας και πολλ περιθρια εθνικς συνεννησης. Αρκε να υπρχε και η πραγματικ πολιτικ βοληση.

Αυτ τα περιθρια προσπθησα και προσπαθ να εξαντλσω, με να σκοπ: την ευρτερη εντητα για το καλ του τπου. Η Κυβρνηση, η δικ μας Κοινοβουλευτικ Ομδα, χει την ευθνη των βασικν αποφσεων. μως, η ευρτερη εθνικ συνεννηση θα αποτελοσε και εγγηση, αλλ και διαπραγματευτικ δναμη προς τους εταρους μας, πως γινε και στην Ιρλανδα και στην Πορτογαλα.

Και εναι περεργο, ταν Κοινοβολια λλων χωρν αποφασζουν να δανεσουν τα δικ τους χρματα, των δικν τους φορολογουμνων, για να καλψουν δικ μας ελλεμματα - και πολλς φορς, μλιστα, στις περισστερες χρες, τα περισστερα Κοινοβολια το κνουν αυτ με ευρτατες συναινσεις - να μην μπορομε εμες, που χουμε το πρβλημα, εμες που μας στηρζουν, να αρθομε στο ψος των περιστσεων και να διαμορφσουμε αυτς τις ευρτερες συνεννοσεις.

Πρτεινα στους Αρχηγος των κομμτων να υπρξει συνεννηση για τα μεγλα θματα που ταλανζουν τη χρα. Ακμη κι αν χρειαστε να συμφωνσουμε στο σχηματισμ ευρτερης κυβρνησης εθνικς συνεργασας.

Πρτεινα συν-διαπραγμτευση με τους εταρους μας, και για την ολοκλρωση των συμφωνιν, αλλ και για την πιθαν να συμφωνα που θα προταθε, μαζ με το νο δνειο για την Ελλδα, πως επα, να δνειο- μαμοθ πια, που δεν χει προηγομενο στην ιστορα.

Πρτεινα να συμφωνσουμε σε μεγλες αλλαγς, που απαιτον - και δικαως - οι πολτες. Τις απαιτον οι πολτες - και δικαως. Και εναι και δικ μας δσμευση αυτς οι αλλαγς.

Εμες προωθομε αλλαγς στο πολιτικ σστημα, πως:

- Ο εκλογικς νμος.

- Να αποδεσμευθον οι Βουλευτς απ πελατειακς λειτουργες.

- Η λειτουργα και η χρηματοδτηση των κομμτων.

- Οι σχσεις με τα Μσα Ενημρωσης.

- Προνμια, υποχρεσεις και δικαιματα Βουλευτν.

- Ευθνη Υπουργν.

- Η περαιτρω διαφνεια στη Δημσια Διοκηση και τη λειτουργα του κρτους.

- Ρθμιση απ την αρχ του διου του συνδικαλιστικο κινματος, για να παξει πραγματικ συν-διαμορφωτικ και ουσιαστικ ρλο.

- Αποκρατικοποισεις και αξιοποηση του δημσιου πλοτου, με ανοιχτς, αποτελεσματικς και συμφρουσες για το λα διαδικασες, χωρς εμπργματες εγγυσεις απ λλες χρες, τις οποες κατ καιρος ακοω τι μας ζητον.

- Την ναρξη διαδικασας αναθερησης του Συντγματος. Την κοιν δσμευσ μας τι στην επμενη Βουλ θα προχωρσουμε σε ,τι συμφωνσουμε.

- να μεγλο σχδιο αλλαγς στη Δικαιοσνη, που νοσε βαρτατα - το ξρουμε και το γνωρζουν καλ οι λληνες πολτες

Και πολλς απ αυτς τις θεσμικς αλλαγς, να συμφωνσουμε τι θα αποτελσουν αντικεμενο ενς δημοψηφσματος. Δηλαδ, να πρει το λγο ο Ελληνικς λας και να δεσμεσει ο Ελληνικς λας, με τις αποφσεις του, τις επμενες Κυβερνσεις και, βεβαως, τις ποιες συνταγματικς λλες αλλαγς αποφασσει να υπερψηφσει.

Τνισα επσης τι στη συν-διαπραγμτευση της νας συμφωνας με τους εταρους μας, πρπει να θσουμε - και θα θσουμε εμες - πραν των δημοσιονομικν προποθσεων, που αφορον στην ανγκη να φτσουμε σε να πρωτογενς πλενασμα, και λλες προτεραιτητες, καθς και τη βοθεια που θλουμε απ αυτος. Συγκεκριμνα:

- Την επσπευση και την αποφυγ γραφειοκρατικν διαδικασιν στην απορρφηση του ΕΣΠΑ.

- Μεγλα αναπτυξιακ προγρμματα, χρηματοδοτομενα απ την Ευρωπακ νωση και τις Ευρωπακς Τρπεζες Επενδσεων.

- Επιπλον ειδικ προγρμματα για την προστασα και στριξη, πως και για την κατρτιση των ανργων, αλλ και των φτωχτερων στρωμτων της κοινωνας μας, που πλττονται σμερα απ την κρση.

- Ειδικ χρηματοδοτομενο πργραμμα απ την Ευρωπακ νωση για τη μεταφορ τεχνογνωσας σε τομες που ξρουμε τι νοσον στη Δημσια Διοκηση, πως στην ηλεκτρονικ διακυβρνηση, την υγεα και την παιδεα.

- να φορολογικ σστημα απλ, διαφανς και δκαιο, που να αρει βρη, αλλ και να εγγυται την πταξη της φοροδιαφυγς.

δη, εμες χουμε προχωρσει σε αλλαγς, ας πμε μως και σε να ακμα πιο λιτ, ακμα πιο «ελαφρ» πργραμμα. Με την προπθεση, μως - το επα σε λους τους Αρχηγος των κομμτων - τι λοι οι Αρχηγο των κομμτων θα βγομε στον Ελληνικ λα και θα πομε: ναι, αυτ εναι να καινοργιο, απλ και πιο «ελαφρ» φορολογικ σστημα, αλλ ζητομε και εναι πατριωτικ ευθνη λων, να πληρσουμε επιτλους τους φρους μας, να χτυπσουμε τη φοροδιαφυγ, να μην πληρνουν μνο οι καλοπληρωτς και να μην ξεφεγουν εκενοι που θα πρεπε να πληρσουν φρους. Και ττε, πραγματικ να μπορσουμε να δημιουργσουμε μια φορολογικ συνεδηση και να πεσουμε τους εταρους μας, τι χουμε βλει πια τη χρα σε μια λλη πορεα. ρα, μια ομθυμη στση και στο θμα του φορολογικο συστματος.

Τλος, τνισα τι εγ, ο Γιργος Παπανδρου, πντα βαζα το συμφρον της χρας πνω απ κθε λλο. Το αποδεικνω καθημεριν. Επαναλαμβνω, λοιπν, τι ζτησα η προσπθεια αυτ να πρει χαρακτηριστικ μιας κοινς εθνικς προσπθειας.

Παρ τη δικ μου στση, παρ την κκληση για εθνικ και χι κομματικ καθκον, η Αξιωματικ Αντιπολτευση διαχειρστηκε την λη προσπθεια με επικοινωνιακος ρους, χι με ρους πολιτικς και εθνικς ευθνης.

Πριν καν συζητηθε η ουσα, τθηκαν δημοσως ροι που δεν μπορον να γνουν δεκτο, γιατ κρατον τη χρα σε μια παρατεταμνη αστθεια, σε μια πολ δσκολη και κρισιμτατη στιγμ για εμς και την Ευρπη, και σε μια εσωστρφεια, εν το μεζον θμα εναι η αντιμετπιση του χρους, της κρσης και της πορεας της χρας μας.

μως, σε κθε περπτωση, το επαναλαμβνω: εγ υπηρετ και θα υπηρετ την προσπθεια ευρτερης εθνικς συνεννησης. Και μακρι να φθσουμε σε αυτ το σημεο, να κνουμε αυτ την υπρβαση που ζητ ο Ελληνικς λας, διτι ο Ελληνικς λας εναι που τελικ θα βοηθηθε, εν υπρξουν ευρτερες πολιτικς δυνμεις, που θα κατανοσουν το χρος τους και την ευθνη τους μπροστ σε αυτ τη μεγλη μχη που δνουμε.

μως, εγ χω μθει στη ζω μου να δνω μχες για την πατρδα, για τους πολτες, για τις αξες, για το λα. Θα συνεχσω στον διο δρμο του καθκοντος, μαζ με την Κοινοβουλευτικ Ομδα του ΠΑΣΟΚ, με τα στελχη μας και τον Ελληνικ λα. Γι αυτ και ανακονωσα τι σχηματζω να Κυβρνηση και, αμσως μετ, βεβαως, θα ζητσω ψφο εμπιστοσνης απ τη Βουλ, επειδ εναι και ρα ευθνης.

Και βεβαως, ο σχηματισμς μιας νας Κυβρνησης δεν σημανει τι η προηγομενη Κυβρνηση δεν χει κνει να εντυπωσιακ ργο, μσα σε πρωτγνωρες ιστορικ συνθκες. Δεν εναι μικρς ο θλος, το να μειωθον τα ελλεμματα κατ 5% του ΑΕΠ σε να χρνο - και δεν θα μπω και σε πολλ λλα που χουμε κνει, σε τσο μικρ χρονικ διστημα, μσα σε τσο δσκολες συνθκες.

μως, παρλληλα, ναι, και λθη υπρξαν, και αδυναμες υπρξαν, και τα γνωρζω και τα χουμε συζητσει. Και πνω σε αυτν ακριβς την αυτοκριτικ, χω πει επανειλημμνως: ναι, θλουμε το οξυγνο της εσωτερικς συζτησης, για να μπορομε να διορθνουμε το γρηγορτερο τα ποια λθη και για να μπορομε να εμαστε πιο αποτελεσματικο. Και θα εναι η επμενη Κυβρνηση και πιο αποτελεσματικ, και πιο συνεκτικ, για να μπορσει να προχωρσει ο τπος στην κατεθυνση που πρπει να προχωρσει, στις μεγλες αλλαγς που ζητ λος ο κσμος.

Αγαπητο συνδελφοι, στκομαι σμερα μπροστ σας, με λο το θρρος και τη δναμη που πρπει να χει νας Πρωθυπουργς, μσα σε στιγμς τσο κρσιμες για την πατρδα.

Εδ και 20 μνες, δωσα μια μχη νευ προηγουμνου, σε λο τον κσμο, για να σωθε η χρα, με μια πολιτικ πραγματικτητα στην Ελλδα ζοφερ, με πολλ ανμοια συμφροντα, που δεν θλουν να αναλβουν τις ευθνες τους που θλουν και να υπονομεσουν κθε προσπθεια, διτι θγονται συμφροντα, λλα μικρτερα και λλα πολ μεγαλτερα.

Ο τπος μας περνει κρσιμες ρες. Και σ' αυτ τη χρα, το ψιστο αγαθ δεν εναι μνο η σταθερτητα, αλλ και η δημοκρατικ πορεα της χρας μας, μια Κυβρνηση εκλεγμνη απ τον Ελληνικ λα, με κοινοβουλευτικ πλειοψηφα, που να δεξει ακριβς αυτ που χει δεξει μχρι σμερα: την δσκολη απφαση, την πολ δσκολη απφαση να σσει το θνος, να σσει τη χρα μας, να βοηθσει τον Ελληνικ λα και να κνει τις απαρατητες αλλαγς. Κρσιμες αποφσεις για το σμερα, καθοριστικς για τα χρνια που ρχονται. Και αυτ εναι το μτρο για λους μας.

Αντιλαμβνομαι τον πνο, ακμα και την οργ του κσμου. Πολλς φορς, πσοι απ εμς, πως και εγ, την συμμερστηκα και την συμμεριστκαμε. Πσες φορς επα, «γιατ να βρεθε η χρα μας, ο λας μας, σ' αυτ τη δσκολη κατσταση; Γιατ να μην χουν γνει οι απαρατητες αλλαγς και τομς απ το κρτος μχρι την οικονομα, στε σμερα να ζομε σε μια δκαιη, σε μια βισιμη κοινωνα και οικονομα;».  

μως, σμερα, δεν αρκε οτε η οργ, οτε η μοιρολατρα. Σμερα, καλομαστε λοι να αναλβουμε ιστορικς ευθνες. Καλ λους τους λληνες και τις Ελληνδες, να καταρρψουμε τη λογικ τι κποιος λλος φταει και, ρα, αν αντιμετωπσουμε τον λλο, λσαμε λα μας τα προβλματα. Αυτ τελικ θα οδηγσει στην αδρνεια, αλλ και στην δια την εξρτηση, την οποα ζομε και σμερα απ τους πιστωτς μας - σο καλο χι κι αν εναι οι πιστωτς μας.

Αυτ δεν θλουμε να το ξαναζσουμε ποτ. Αλλ εναι στο χρι μας, εναι στο δικ μας χρι να αποφασσουμε να πραγματσουμε, να συνεχσουμε αυτ το ργο. Ναι, περνμε σμερα μια δσκολη καμπ. Τρα εναι μως που δεν πρπει να λυγσουμε, τρα εναι η ρα που πρπει να συνεχσουμε, τρα εναι η ρα που πρπει να δσουμε το μνυμα της αισιοδοξας. Τρα εναι η ρα που πρπει να πομε «ναι» σε μεγλες αλλαγς. Εδ και τρα, εμες - εμες οι διοι.

Η Ελλδα πρπει να σταθε αποφασιστικ στα πδια της, στις δικς της δυνμεις. Αυτ εναι το ιστορικ μας χρος. Και χουμε δυνμεις. Δξα τω Θε, η χρα μας χει δυνμεις, δημιουργικς, παραγωγικς, και θα αλλξει οριστικ.

Αυτ την Ελλδα φτιχνουμε, αυτ την Ελλδα απελευθερνουμε. Και αυτ η Ελλδα υπρχει ακμα και σμερα. Υπρχουν οι δυνμεις της δημιουργας και της παραγωγς, που ασφυκτιον, που πνγονται απ να σστημα πελατειακ, συγκεντρωτικ, το οποο απαξινει τις τερστιες δυναττητες, αλλ ακμα και τις προσπθειες κθε λληνα και Ελληνδας.

Αυτ η διαδικασα της αλλαγς εναι εππονη για λους. Εναι εππονη, δεν μπορομε να ωραιοποιομε τη δυσκολα. Σε κθε κρση και σε κθε σγκρουση τσι εναι - αν και αυτ η κρση που ζομε χει διαστσεις πολ πραν των καθημερινν κρσεων, που θα μποροσε να χει κανες σε μια πορεα πιο ομαλ.

μως, θα αντξουμε. Θα αντξουμε και θα τα καταφρουμε. Το χουμε κνει παλι, το χουμε κνει ως θνος, χουμε καταφρει ξαν ως λας να αντιμετωπσουμε μεγλες κρσεις.

Μπορομε και σμερα. Σμερα, μως, επωμιζμαστε εμες αυτ τη μεγλη ευθνη, τη δσκολη ευθνη, ο κθε νας, η κθε μα, το κθε μλος αυτς της Κοινοβουλευτικς Ομδας.

Δεν πρπει και δεν μπορομε να φυγομαχσουμε, σο δσκολη κι αν εναι αυτ η μχη. Και επαναλαμβνω: εγ χω εμπιστοσνη στην Κοινοβουλευτικ μας Ομδα, εγ χω εμπιστοσνη στο Κνημ μας, χω εμπιστοσνη στην ιστορικ μας παρδοση. Και θλω να ξρετε τι και εσες μπορετε να στηριχθετε σε εμνα, αλλ και τι εγ θα στηρξω την κοιν μας προσπθεια να βγλουμε την Ελλδα απ την κρση.

Ναι, φλες και φλοι, θα επιδιξουμε και θα επιδικουμε πντα την ευρτερη δυνατ συνανεση, και εντς Βουλς, αλλ ακμα περισστερο και εκτς Βουλς, με την δια την ελληνικ κοινωνα.

Σμερα, μως, εμες χουμε την ευθνη απναντι στην ιστορα.

Εμες χουμε την ευθνη απναντι στον Ελληνικ λα.

Και αυτ την ευθνη, δεν την απεμπολομε.

Θα δσουμε τη μχη και θα την κερδσουμε.

Για την Ελλδα, για το λα, για το μλλον της νας γενις. Ευχαριστ πολ.