Γ. Παπανδρου: «Αλλαγς παντο»

Ο Πρωθυπουργς μιλει για την πρκληση των μεταρρυθμσεων και τις αλλαγς στην κυβρνηση

12 2011

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Περιγραφ: Γ. Παπανδρου: «Αλλαγς παντο»Αποφασισμνος να προχωρσει σε λες τις αλλαγς που απαιτονται για την υλοποηση του Μεσοπρθεσμου Προγρμματος εμφανζεται ο πρωθυπουργς κ. Γ.Παπανδρου σε συνντευξ του στο «Βμα της Κυριακς». Λγες ρες μετ την επσημη ανακονωση των μτρων εξηγε πως δεν υπρχει καννα δλημμα, παρ μνο η θλησ του να μη ζσει ποτ η ελληνικ οικογνεια τις συνπειες μιας χρεοκοπας. Υπογραμμζει τι δεν υπρχε λλος δρμος απ την υπογραφ του μνημονου και επαναλαμβνει την πρσκλησ του προς την αντιπολτευση για εθνικ συνεννηση. «Πρπει να στελουμε να μνυμα οι πολιτικς δυνμεις τι χουμε καταλβει το διακβευμα για την πατρδα μας» λει χαρακτηριστικ. Την δια στιγμ πντως στλνει μνυμα στους πολτες που διαμαρτρονται επισημανοντας τι δικαως αγανακτον καθς δεν μπορον να ανεχθον να πολιτικ σστημα που οδγησε στη σπατλη και στη διαφθορ. «Κανες μως δεν μπορε να κοροδεει τον κσμο» προσθτει ο Πρωθυπουργς «τι θα παραμενουμε στο ευρ αν δεν βλουμε μνοι μας τξη στα του οκου μας».

 

- Κριε Πρωθυπουργ, αυτ τη στιγμ δεχσαστε μια διπλ πεση απ τους ευρωπαους εταρους, οι οποοι θλουν να προχωρσετε πιο γργορα τις αλλαγς, και απ τους αγανακτισμνους πολτες που δεν αντχουν λλες θυσες. Πς θα αντιμετωπσετε αυτ το δλημμα;

 «Δεν υπρχουν διλμματα, υπρχει μνο η απφαση: Να μη ζσει ποτ η ελληνικ οικογνεια τις συνπειες μιας χρεοκοπας και να αλλξουμε τσο ριζικ τη χρα μας στε να απαλλαγε απ επιτηρσεις και να σταθε στα δικ της πδια. Δεν εναι θμα πεσης. Αυτ θλουμε λοι. Αυτ θλουν λοι οι σκεπτμενοι Ελληνες, ετε διαδηλνουν στις πλατεες ετε χι. Η αλλαγ στο κρτος, η αλλαγ στο πολιτικ σστημα, η αλλαγ στο οικονομικ και παραγωγικ μοντλο της χρας θλει χρνο- περισστερο απ ,τι περμενα, το ομολογ. Και αυτν τον χρνο μς τον δνουν οι προσπθειες και οι θυσες των Ελλνων που εξασφλισαν τα δεκδες δισεκατομμρια του δανεισμο μας απ τους λαος της Ευρπης και δευτερευντως απ το ΔΝΤ. Κποιες αποφσεις μας πνεσαν και ποννε κσμο που δεν φταει, το ξρω. Αλλ εναι απαρατητες για να μην καταρρεσουμε, για να αποφγουμε τα χειρτερα. Αλλες αποφσεις μας ξεβολεουν πολλος που εχαν καθσει για δεκαετες στον σβρκο των Ελλνων, σπνε κατεστημνες νοοτροπες, ανατρπουν τον κρατισμ και την πελατειακ λογικ. Αυτο λοιπν που εχαν συνηθσει στα πελατειακ προνμια καλ θα κνουν να συνηθσουν στην ιδα τι θα ξεβολευτον. Η Ελλδα αλλζει και θα αλλξει ακμη περισστερο.

Οι θυσες των πολλν μς δωσαν τον χρνο- και δεν χω κανναν σκοπ να πνε χαμνες οτε οι θυσες οτε ο χρνος. Εχουμε μα μοναδικ, σως τελευταα, ευκαιρα να κνουμε σες αλλαγς περιμνουν λοι οι Ελληνες για χρνια».

 

- Ακμη και οι βουλευτς του ΠαΣοΚ δεν χουν πειστε τι το μνημνιο ταν η σωστ συνταγ για να βγει η Ελλδα απ την κρση και να αρχσει η οικονομικ ανκαμψη. Τι τους απανττε;

 «Ξρουν τι αν υπρχε λλη λση θα την εχαμε επιλξει. Ποτ στη ζω μου δεν φανταζμουν τι θα βρισκμασταν μπροστ στην ανγκη να κψουμε συντξεις για να μπορε το κρτος να συνεχσει να καταβλλει συντξεις. Να επιλξουμε τη λιγτερο οδυνηρ απ δο επιλογς, η μα δσκολη, η λλη- αυτ της χρεοκοπας- καταστροφικ.

Πνω στην Ελλδα, εξαιτας των επιλογν της προηγομενης κυβρνησης, στθηκε μια πολ ευρτερη, διεθνν διαστσεων κατσταση στην οποα τα δικ μας υπαρκτ προβλματα, το ευρ, οι θεσμικς ατλειες της ΕΕ, οι διχογνωμες, οι φορολογικο παρδεισοι και η διεθνς κερδοσκοπα γιναν να και αδιαχριστο σνολο.

Το διακβευμα ταν διεθνς και ττοιο παραμνει. Βρθηκα πολλς φορς να ισορροπ ανμεσα σε πολ διαφορετικος περιορισμος, προσπαθντας να αφυπνσω, να κινητοποισω, να χτσω και να αξιοποισω συμμαχες.

Και λα αυτ με τη μεγαλτερη δυνατ προσοχ, γιατ μια λθος κνηση, μια παραπνω δλωση, μποροσε και μπορε να διαλσει τα πντα. Ως τρα εμαστε ρθιοι, ζωντανο και προχωρομε. Δεν εμαστε θαυματοποιο, κριε Καψ, μαχητς εμαστε.

Πολεμμε. Γιατ σε ιδιμορφο πλεμο εμαστε. Αυτς ο πλεμος εναι τσο κοπιαστικς, απαιτε τιτνια προσπθεια και ατσαλνια νερα. Δεν εχομαι οτε στον χειρτερο εχθρ μου να περσει σα περν. Στον πλεμο κνεις και λθη. Τραυματζεσαι. Ματνεις. Χνεις και μχες. Αλλ το ζτημα εναι να κερδσεις τον πλεμο για τη σωτηρα και την αλλαγ της πατρδας. Αλλ θα τον κερδσουμε τον πλεμο.

Εναι εκολο κανες σμερα να κνει κριτικ χοντας αποφγει τα αποτελσματα μιας χρεοκοπας. Οποιος ισχυρζεται τι η Ελλδα μπορε να βγει απ μια ττοια κρση με εκολο τρπο, σως να μην χει κατανοσει το μγεθος και το βθος της».

 

- Στους ΚΤΕ του ΠαΣοΚ πολλο βουλευτς κατηγορον ευθως τον υπουργ Οικονομικν κ. Γ. Παπακωνσταντνου για αστοχες και για λθος προβλψεις. Αναγνωρζετε τι χουν δκιο και τι γιναν λθη;

 «Οτε ο υπουργς Οικονομικν οτε καννας υπουργς λειτουργε μνος του. Οι αποφσεις εναι συλλογικς, οι επιτυχες και τα λθη επσης. Και λοι προσπαθον για το καλ της χρας, αλλις δεν θα ταν στη θση τους. Εχει αποτλεσμα η προσπθει μας; Και μνο, κριε Καψ, τι βρισκμαστε σμερα εδ να συζητμε για το σμερα και το αριο της χρας εναι κατ αρχς η μεγαλτερη επιτυχα μας.

Γιατ, αν εχαμε χρεοκοπσει πρυσι, τποτε σμερα δεν θα ταν το διο. Οτε για εμς τους πολιτικος οτε για εσς τους δημοσιογρφους και τα μσα ενημρωσης στα οποα δουλεετε οτε για πολλος επιχειρηματες οτε για τις τρπεζες, οτε πνω απ λα για την ελληνικ οικογνεια.

Το 2010 πετχαμε μεωση του ελλεμματος κατ 5%, την οποα οι εμπειρογνμονες του ΟΟΣΑ χαρακτρισαν μοναδικ στην ιστορα του Οργανισμο τα τελευταα 25 χρνια. Πρσφατα ο πρεδρος του Ευρωπακο Συμβουλου Χρμαν βαν Ρομπι επε τι στη χρα του, το Βλγιο, θεωρθηκε πετυχημνος υπουργς επειδ μεωσε το λλειμμα 6% σε ξι χρνια. Οι Ελληνες καναν σχεδν το διο σε ναν χρνο, προσθεσε.

Και θα σας πω κτι: κανες δεν περμενε τι θα το κναμε. Γι αυτ και οι ευρωπαοι εταροι μας ασχολονται ακμη μαζ μας. Γιατ, παρ τα λθη και τις αστοχες, χουν καταλβει τι εννοομε αυτ που λμε. Αλλις θα μας εχαν γυρσει δη την πλτη. Αυτ που μας λνε λοι απ το εξωτερικ εναι “πετχατε πολλ, χρειζεται περισστερη προσπθεια, μην καθυστερετε”, χι “αποτχατε”. Ας μην αυτομαστιγωνμαστε λοιπν χωρς λγο. Ναι στην κριτικ, χι στην ισοπδωση. Ας μην αδικομε την εθνικ προσπθεια».

 

- Εχετε αποφασσει τι θα κνετε στην περπτωση που κποιοι βουλευτς του ΠαΣοΚ καταψηφσουν το Μεσοπρθεσμο Πργραμμα τους εφαρμοστικος νμους;

 «Η Κοινοβουλευτικ Ομδα του ΠαΣοΚ εναι στην εμπροσθοφυλακ της εθνικς προσπθειας. Μπορε να ακογονται και να λγονται πολλ, αλλ εγ ξρω τι η κριτικ, ο λεγχος και οι προτσεις των βουλευτν μς χουν βοηθσει στο ργο μας. Κθε βουλευτς χει γνμη, ποψη και πνω απ λα απλυτη συνασθηση της ιστορικς ευθνης μας απναντι στον τπο».

 

- Πιστεετε τι η κυβρνηση χει τη νομιμοποηση να δεσμεσει τη χρα με βαρις συμφωνες που εκτενονται χρονικ πραν της θητεας της; Σκπτεστε να προτενετε πλειοψηφα των 180 για τη να δανειακ σμβαση;

 «Γιατ, χουμε τη νομιμοποηση να αφσουμε τη χρα να χρεοκοπσει;

Εξλλου το θμα της νομιμοποησης χι της κυβρνησης λθηκε μια και καλ με το αποτλεσμα των αυτοδιοικητικν εκλογν, ταν σοι επιχερησαν να αλλοισουν το νημα της ψφου και να αμφισβητσουν ουσιαστικ την πορεα μας πραν την απντησ τους.

Κθε κυβρνηση κνει συμφωνες που υπερβανουν τη θητεα της. Υπογρφει διεθνες συνθκες και δανειακς συμβσεις και ψηφζει νμους που ισχουν και μετ τις επμενες εκλογς. Μπως ρτησε κανναν η προηγομενη κυβρνηση ταν χρωσε τη χρα με λλα 150 δισ. ευρ;

Εν η δικ μου κυβρνηση λειτουργε με απλυτη διαφνεια. Το θμα μας επομνως δεν εναι αυτ. Ας καταλβουν λοι τι η εποχ που καταναλναμε περισστερα απ σα παργαμε και κυρως η εποχ των ελλειμμτων που δημιουργοσαν χρος το οποο πετγαμε σαν σκουπδια στην αυλ των επμενων γενιν τελεωσε.

Οφελουμε απ του χρνου να χουμε πρωτογεν πλεονσματα: οι δαπνες του κρτους μεον τους τκους για αποπληρωμ χρεν να εναι λιγτερες απ τα σοδ του. Ετσι και μνο τσι θα αρχσουμε να μεινουμε το δημσιο χρος που απειλε να μας πνξει. Μπορομε λοι να συνειδητοποισουμε αυτ την αλθεια; Αυτ πρπει να κνουμε και τρα και για πντα. Σημανει αυτ παντοτιν λιττητα; Οχι. Σημανει μως τι θα πρπει να φτσουμε σντομα σε να χρονικ σημεο που το κρτος θα δαπαν σα απολτως χρειζονται με διαφνεια, θα εισπρττει σα εναι δκαιο να εισπρξει και τποτε λιγτερο, οι κοινωνικς παροχς θα πηγανουν σε αυτος που πραγματικ τις χρειζονται και η ανπτυξη θα βασζεται σε υγι στηργματα. Αυτ εναι το εθνικ μας στοχημα. Μχρι να φτσουμε εκε, για να μην καταρρεσουμε, θα υπρχουν και δσκολες αποφσεις, τις οποες, αν εχαν γνει σα πρεπε τα προηγομενα χρνια, δεν θα παρναμε ποτ. Αυτ εναι η πραγματικτητα. Και πνω σε αυτν θλω να οικοδομσω την εθνικ συνεννηση, που δεν εναι ζτημα μιας ψηφοφορας. Εναι ευρτερο πολιτικ ζτημα, ζτημα εθνικς ευθνης.

Το θμα εναι να στελουμε να μνυμα λες οι πολιτικς δυνμεις τι χουμε καταλβει το διακβευμα για την πατρδα μας και εμαστε αποφασισμνες να αντιμετωπσουμε με εντητα τις μεγλες προκλσεις που χουμε μπροστ μας, ανεξρτητα απ τις επ μρους δημοκρατικς διαφορς μας.

Γι αυτ και ενσωματσαμε πολλς απ τις προτσεις των κομμτων της αντιπολτευσης στο Μεσοπρθεσμο, γι αυτ και απευθναμε πατριωτικ κκληση σε λους τους αρχηγος των κομμτων αλλ και σε κθε βουλευτ ξεχωριστ να ακοσει τη φων της συνεδησς του και να ανταποκριθε στο πατριωτικ του καθκον, πως λοι μας χουμε υποχρωση. Η πρσκληση αυτ, θλω να τονσω, εναι ανοικτ. Και η ανγκη να απαντηθε εναι πιο επεγουσα απ ποτ».

 

 - Μετανισατε ποτ για τη φρση «λεφτ υπρχουν»;

 «Ξεχντε τι η φρση μου λεγε “και πο πγαν;”. Και σμερα αν σπσουμε τη φοροδιαφυγ και τη διαφθορ, λεφτ θα υπρχουν. Οπως π.χ. με την ηλεκτρονικ συνταγογρφηση, που τους πρτους μνες που εφαρμστηκε περιρισε σημαντικ τις δαπνες. Να τα τα λεφτ! Ναι, ξρω τι πολλο αναπαργουν αυτ τη φρση μου αποσπασματικ, χωρς να μνουν στην ουσα της, για να δημιουργσουν εντυπσεις στους πολτες και την ασθηση της εξαπτησης. Ισως δεν μτρησα αρκετ το γεγονς τι ο δημσιος διλογος στη χρα μας διεξγεται περισστερο με “ατκες” παρ με ουσα και εμβθυνση. Αλλ, κριε Καψ, εναι δεν εναι η Ελλδα μσα στις 30 πλουσιτερες χρες του κσμου; Το πρβλημα δεν εναι τι εμαστε τυχη χρα. Εμαστε χρα με κακ διαχεριση του πλοτου μας. Και αυτ αλλζει - με δυσκολα αλλ αλλζει! Σγουρα υπερεκτιμσαμε τις δυναττητες του σημερινο ελληνικο κρτους να εντοπσει μεσα τον πλοτο εκε που πραγματικ υπρχει, να τον φορολογσει και να προχωρσει σε αναδιανομ του, προχωρσαμε μως».

 

- Θα μποροσαν να προσφρουν σε καριες θσεις τεχνοκρτες με γνση και κρος στο εξωτερικ;

 «Προφανς. Εχουμε πολλ και πολ καλ μυαλ. Και μπροστ στο μγεθος της προσπθεις μας δεν περισσεει καννας. Εχω αποδεξει μσω των ανοικτν διαδικασιν για την κλυψη των θσεων ευθνης τι δεν αποκλεω κανναν Ελληνα, καμα Ελληνδα, που μπορε να προσφρει στην πατρδα μας. Δεν αποκλεω επσης πρσωπα που εναι κοινς αποδοχς και απ τα λλα κμματα για κρσιμες θσεις, κτι που επα και στο συμβολιο των πολιτικν αρχηγν. Δεν εμαι μως της ποψης τι αυτ που χρειζεται η χρα εναι μα κυβρνηση τεχνοκρατν».

 

- Επειτα απ τη συνντησ σας με τον πρωθυπουργ του Λουξεμβοργου και πρεδρο του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιονκερ μιλσατε για ναν αδναμο δημσιο τομα και ζητσατε τη συνδρομ τεχνοκρατν για την αναδιρθρωσ του. Ορισμνοι μλησαν για ανθπατους στα υπουργεα, εσες τι εδους βοθεια εννοοσατε;

 «Αυτο οι “ορισμνοι” καλ θα κνουν να σταματσουν την παραπληροφρηση. Αρκετ πια. Κποιοι παριστνουν εδ και μνες τους “υπερπατριτες” απναντι σε μια κυβρνηση δθεν “ενδοτικ” και “υποκινομενη” απ ξνα κντρα. Τους επιστρφω λη την αθλιτητα. Φτνει πια με τον σκοταδισμ και την πατριδοκαπηλα που δχασε για δεκαετες την ελληνικ κοινωνα. Αρκετ πια. Εναι πατριωτικ να στερες απ τη χρα σου τη δυναττητα να προοδεσει αντλντας απ την εμπειρα λλων χωρν; Γιατ να μην χουμε τη γνμη και τις γνσεις τους; Εκτς αν θεωρον τι χουμε καλ δημσια διοκηση σμερα και λα τρχουν ρολι. Εκτς αν απειλονται τι θα χσουν προνμια και φουδα. Εμες αποφασζουμε, δεν αποφασζει καννας λλος. Απ την λλη, μως, θα βρεθον πολλο και ιδιατερα μσα στο Δημσιο που αυτ θα το πολεμσουν. Ηδη πολεμον κθε μεταρρυθμιστικ προσπθεια που γνεται γιατ τους ξεβολεει. Ε, λυπμαι πολ, η Ελλδα δεν αντχει λλο και πρπει να αλλξει.

Εγ, πως πολ σωστ λτε, χω ζητσει εδ και καιρ την τεχνογνωσα λλων κρατν-μελν της ΕΕ αλλ και του ΔΝΤ σε θματα που εμες χωλανουμε πως εναι η καταπολμηση της φοροδιαφυγς, η ηλεκτρονικ διακυβρνηση, η οργνωση στο σστημα υγεας, η καταπολμηση της γραφειοκρατας και η Παιδεα. Θμα “ανθυπτων” σε υπουργεα οτε ετθη οτε θα δεχμασταν να τεθε ποτ».

 

- Επαναφρατε την ιδα του δημοψηφσματος για ορισμνες απ τις μεγλες αλλαγς που προωθε η κυβρνηση. Για ποιες αλλαγς μιλτε; Γιατ να γνει δημοψφισμα και χι εκλογς;

 «Πριν απ τρα χρνια εχα πει στη Βουλ το εξς: “Η εμβθυνση της δημοκρατας στην Ελλδα αποτελε και δικ μου πολιτικ στοχημα. Δεν πιστεω στα παλι πρτυπα ηγετν. Ο 21ος αινας απαιτε ηγτες που στηρζουν και αγωνζονται για τη μεγαλτερη δυνατ δημοκρατικ συμμετοχ των πολιτν. Συνειδητ συμμετοχ ενημερωμνων πολιτν. Αυτ εναι η δικ μου δημοκρατικ παρδοση. Αυτς εμαι και θα εμαι”. Οι πολτες απαιτον να τους ακομε. Διψον για συμμετοχ, πρα απ την εκλογικ ψφο κθε τσσερα χρνια. Τις αλλαγς που θλουμε, αλλαγς στο πολιτικ σστημα, στο κρτος, στο οικονομικ και στο παραγωγικ μοντλο, δεν θα τις φρει καννας σωτρας. Εμες λοι πρπει να τις κνουμε. Δημοκρατικ, με τρπο που δεχνει να εμπιστοσνη και αξιοπιστα στους δημοκρατικος μας θεσμος. Γι αυτ επα τι εμαι τοιμος για τις μεγλες αλλαγς που θα προωθσουμε, να αξιοποισουμε ακμη και τον θεσμ του δημοψηφσματος για την ευρτερη δυνατ συνανεση και τη γνμη, πως προβλπει το σημεριν μας Σνταγμα. Γι αυτ και απ πρσι τον Ιολιο χω πει τι θα φρουμε λες τις απαρατητες νομοθετικς ρυθμσεις που μας επιτρπουν να εφαρμσουμε ταν χρειαστε αυτ τη δημοκρατικ πρβλεψη του σημερινο Συντγματος. Αυτ κνουμε».

 

- Εκτιμτε τι υπρχει κνδυνος να μη δοθε η πμπτη δση του δανεου; Εναι πιθαν να μετακυλισθον κποιες αποφσεις για τον Σεπτμβριο;

 «Εγ θα δσω τη μχη μχρι τλους και στη Βουλ και στην ΕΕ. Θεωρ τι θμα πμπτης δσης δεν θα υπρξει εφσον ανταποκριθομε στις υποχρεσεις μας. Παλεουμε επσης στε μσα στον Ιονιο να πετχουμε μια σημαντικ συμφωνα για τη χρα μας και τα χρνια που ρχονται. Ωστσο, αν αυτ δεν γνει, θα συνεχσω να μχομαι. Και αν πρπει να φτσουμε ως τον Σεπτμβριο, θα δσουμε πλι τη μχη».

 

- Ο γερμανς υπουργς Οικονομικν Βλφγκανγκ Σιμπλε θεωρε απαρβατο ρο για να δοθε η να βοθεια στην Ελλδα να πληρσουν και οι τρπεζες.Πς αντιμετωπζετε αυτ την απατηση;

 «Η ιδα για συμμετοχ του χρηματοπιστωτικο συστματος εναι θεωρητικ σωστ. Αυτ που επικρτησε τελικ ταν πρβλεψη για συμμετοχ των ιδιωτν σε περιπτσεις αναδιρθρωσης χρους στην ΕΕ μετ το 2013. Αυτ μως φερε μχρι τρα το αντθετο αποτλεσμα. Εκανε τις αγορς πιο φοβικς, με αποτλεσμα να εκτιναχθον πλι τα ελληνικ, και χι μνο, spreads και να απομακρυνθε η προοπτικ μας για δανεισμ απ τις αγορς. Ενας ιδιτης επενδυτς αυτ τη στιγμ, αν θεωρε τι μπορε να χσει χρματα, δεν χει καννα κνητρο να αγορσει ελληνικ ομλογα. Εγ εχα προτενει λλη προσγγιση για να μην τιμωρονται χρες και να χουμε πιο βισιμες λσεις. Οπως τη συμμετοχ του τραπεζικο τομα στο εγχερημα μσω της φορολγησης των χρηματοπιστωτικν συναλλαγν, με τα σοδα να κατευθνονται σε να Ταμεο που θα μποροσε να βοηθσει τις επενδσεις, να προωθσει την ανπτυξη και να δημιουργσει θσεις απασχλησης, αποφεγοντας για πντα τον κνδυνο αναδιαρθρσεων. Εναν νο φρο τπου “Τobin”. Αυτ τη θση μας εισηγθηκε η ευρωβουλευτς μας Αννυ Ποδματα εκ μρους των Σοσιαλιστν και πρασε με πλειοψηφα στο Ευρωκοινοβολιο. Προχθς υιοθετθηκε η πρταση του Ευρωκοινοβουλου και απ τη Γαλλικ Εθνοσυνλευση. Προτενω να κνουμε το διο στο δικ μας Κοινοβολιο. Στην δια λογικ ουσιαστικς απντησης της ΕΕ στην κρση κινεται και η πρτασ μας για τα ευρωομλογα, που χει υιοθετηθε και εξετζεται πλον απ τα ργανα της ΕΕ. Ο χρνος πιζει, η συζτηση και η διαπραγμτευση συνεχζονται. Θα μενω σε αυτ, αυτ τη στιγμ».

 

Αντιλαμβνομαι την αγωνα που μετατρπεται συχν δικα σε αφορισμ

- Σας προβληματζουν τα συνεχμενα φαινμενα αποδοκιμασας των υπουργν σας;

 «Σαφς και δεν θα θελα να συμβανει αυτ. Θα θελα να χουμε την καλτερη δυνατ σχση με τους πολτες. Αντιλαμβνομαι μως την αγωνα που, μσα σε αυτ τη δσκολη περοδο που ζομε λοι οι Ελληνες, μετατρπεται συχν δικα σε αφορισμ. Αντιλαμβνομαι μως και τη δκαιη κριτικ, που κνουν συχν πολλο πολτες. Και πντα χω τα αφτι μου και τα μτια μου ανοιχτ. Απ την λλη, δεν δχομαι την προσπθεια ορισμνων να εμποδσουν τον δημοκρατικ διλογο και την επαφ μας με τους πολτες. Το δικαωμα στη δημοκρατικ διαδικασα διαλγου και διαβολευσης δεν το χαρζουμε σε κανναν».

Πρτος κρνω αυστηρ αυτος που επιλγω

- Βουλευτς σαςσς κατηγορον τι χετε πντε υπουργος-«κηπουρος» στην κυβρνηση,εννοντας τι χετε ευνοσει φλους σας.Πς το αντιμετωπζετε αυτ;

 

«Μοναδικ κριτριο λων των επιλογν μου εναι η καλτερη προθηση του δημοσου συμφροντος. Αυτ ισχει και για τα κυβερνητικ σχματα που επιλγω. Και χω πει πολλς φορς στο παρελθν πως, σε ,τι με αφορ, μπροστ στο δημσιο συμφρον δεν υπρχουν σντροφοι, φλοι, γνωστο. Υπρχουν μνο αυτο που μπορον να υπηρετσουν καλτερα την κθε θση. Και με βση αυτ, λοι αξιολογονται. Να εστε πντως ββαιος, κριε Καψ, τι εμαι ο πρτος που κρνει αυστηρ και με πολ ορθολογικ κριτρια τους ανθρπους που επιλγει, διτι σε τελικ ανλυση εγ χω την ευθνη».

 

- Ασκεται επσης κριτικ τι δεν υπρχει αποτελεσματικς συντονισμς στην κυβρνηση και τι αντ για τα επσημα ργανα προτιμτε τα τυπα υπουργικ συμβολια και τις τυπες ομδες. Πς το σχολιζετε;

 «Ξρετε εσες κυβρνηση που να χει πρει τσο μεγλες αλλ και δσκολες αποφσεις, που να χει κνει τσο μεγλες αλλαγς μσα σε μλις 20 μνες; Θλετε να συγκρνουμε με το τι γινε δεν γινε κατ τη θητεα της προηγομενης κυβρνησης;

Αντιλαμβνεστε τι χουμε ανταποκριθε θετικ σε λες τις τριμηνιαες αξιολογσεις των εταρων μας, με ασφυκτικ χρονοδιαγρμματα, πρωτοφαν πεση και ιδιατερα φιλδοξους στχους; Ολα αυτ γιναν απ μια ασυντνιστη κυβρνηση; Μλλον ορισμνοι δεν καταλαβανουν τι προσπαθ μνες τρα να επιβλω μια να κουλτορα διαλγου και διαβολευσης σε λα τα εππεδα. Δεν μου αρσει η απαξωση των συλλογικν οργνων πως το Υπουργικ Συμβολιο, με συνεδρισεις-οπερτες λγων λεπτν, πως γινταν στην προηγομενη κυβρνηση. Θλω να τους ακοω λους και να με ακον. Στο τλος μως παρνουμε τεκμηριωμνες αποφσεις, ιστορικς αποφσεις».

 

Δεν πιστεω τι αυτο που διαδηλνουν θλουν τη χρεοκοπα της χρας

- Τι μηνματα χετε λβει απ το κνημα των πλατειν;Πιστεετε τι χετε εξηγσει επαρκς στους πολτες τις συνπειες της επιστροφς στη δραχμ;

 «Το βασικ μνυμα απ τις πλατεες εναι τι οι πολτες δεν μπορον πλον να ανεχθον να πολιτικ σστημα που για χρνια λειτοργησε στην αδρνεια, που οδγησε τη χρα στη διαφθορ και στη σπατλη. Δικαως αγανακτον με λα αυτ οι Ελληνες και οι Ελληνδες. Εμαι ο πρτος που επεσμανε αυτ τα προβλματα, ακμη και πριν απ τις εκλογς του 2009, και δεσμετηκα τι πμε να τα αλλξουμε λα. Ναι, μπορε αυτ τη στιγμ να καλομαστε να λσουμε το μεσο πρβλημα για να μπορομε να στεκμαστε στα πδια μας και να μη χρεοκοπσει η πατρδα μας, μως ποτ δεν ξχασα τη βασικ μου υπσχεση, που εναι να αλλξουμε την Ελλδα. Και αυτ θα κνω.

Και καταλαβανω τις δυσκολες που περνον καθημεριν οι πολτες. Οι μισθωτο, οι συνταξιοχοι, οι υγιες επιχειρηματες. Πνω απ λα οι νοι, που σμερα νιθουν τι πληρνουν τα σπασμνα για λθη και αμαρτες που δεν διπραξαν εκενοι. Αλλ δεν πιστεω τι αυτο που διαδηλνουν στις πλατεες θλουν τη χρεοκοπα της χρας, οτε μια επδυνη επιστροφ στη δραχμ. Και δεν χω κανναν σκοπ να αφσω την Ελλδα να μπει σε μια οδυνηρ περιπτεια. Με κατακρυφη πτση του βιοτικο επιπδου λων των Ελλνων και την Ελλδα αδναμη, χωρς την προστασα που της προσφρει το ισχυρ νμισμα. Εναι καταστσεις που θα καναν τη σημεριν δοκιμασα να μοιζει με Παρδεισο.

Αλλ κανες δεν μπορε πια να κοροδεει τον κσμο τι θα παραμενουμε στο ευρ, αν δεν βλουμε μνοι μας τξη στα του οκου μας, αν δεν τιθασεσουμε τα υπρογκα ελλεμματα που κντεψαν να μας ρξουν στον γκρεμ.

αν φανομε ασυνεπες προς τις υποχρεσεις που αναλβαμε απναντι στους λαος της Ευρπης που μας δανεζουν. Και κανες δεν μπορε να κοροδεει τον κσμο τι θα εξακολουθσουν να μας δανεζουν χωρς τμημα: να παρνουμε δηλαδ λεφτ χωρς να κνουμε τποτε, χωρς να κνουμε τις μεγλες αλλαγς που περιμνουμε χρνια. Και αυτ πιστεω ζητε κθε σκεπτμενος πολτης, ετε διαδηλνει στις πλατεες ετε χι: αλλαγς παντο, αλλαγς τρα, στο κρτος, στο πολιτικ σστημα, στο οικονομικ και παραγωγικ μοντλο. Αυτ εναι το δικ μου καθκον. Παλεουμε με νοοτροπες δεκαετιν που πρπει να αλλξουμε σε λγα χρνια. Εναι δσκολο, το ξρω και το καταλαβανω. Αλλ αυτν τον δρμο ξεκινσαμε και θα τον φρουμε εις πρας».

 

Κποιοι θλουν να μας διξουν απ το ευρ

- Πιστεετε τι πργματι κποιοι ευρωπακο κκλοι εξυφανουν σενρια για την ξοδο της Ελλδας απ το ευρ;

 «Οχι επσημα, αλλ υπρχει στο μυαλ κποιων. Ελπζω τι αυτο λιγοστεουν κθε μρα ταν συνειδητοποιεται τι θα σμαινε μια ττοια εξλιξη για την δια τη σταθερτητα της ευρωζνης. Αρκε εμες να κνουμε τη δουλει μας. Αρχικ το συστημικ πρβλημα εχε υποβαθμιστε. Εγ ββαια απ την αρχ επεσμανα τι πραν του ελληνικο προβλματος- για το οποο αναλβαμε πλρως την ευθνη σε ,τι αφορ τα δικ μας λθη- υπρχει και συστημικ πρβλημα. Αυτ πολλο δεν το κουσαν δεν το θερησαν και ιδιατερα σημαντικ. Σμερα εναι φανερ σε λους, πρτα απ λα διτι χουν μπει και λλες δο χρες σε αυτ τη διαδικασα. Απναντι στο συστημικ πρβλημα υπρχουν εκενοι που λνε τι πρπει να δομε τη σοβαρ αλλαγ του συστματος του ευρ για να μπορσουμε πργματι να χουμε καλτερο συντονισμ- ο Τρισ μλησε για να κεντρικ υπουργεο Οικονομικν. Να υπρχουν επενδυτικ προγρμματα, καθς η ΕΕ χει τερστιες δυναττητες να αντλσει απ τις διεθνες αγορς χρματα για επενδσεις σε υποδομς, για εκπαδευση, για επενδσεις σε δκτυα, στην ενργεια, στη να τεχνολογα. Επειδ μως αυτ εναι δσκολα, υπρχουν οι λλοι που σου λνε: Αντ να πμε σε αυτ, δεν κβουμε το πδι που αυτ τη στιγμ εναι ρρωστο για να μην προχωρσει η γγγραινα; Μια αντληψη δηλαδ τι, αν φγει η Ελλδα, λθηκε το πρβλημα».

 

- Φοβστε τι μπορε να επικρατσουν ττοιες απψεις;

 «Φοβμαι τι αν ετε εμες δεν εμαστε συνεπες στις προσπθειες που κνουμε, ετε και η ΕΕ απ τη δικ της πλευρ δεν κατανοσει το βθος του προβλματος, ττε αυτς οι σκψεις θα ενισχυθον. Γι αυτ θεωρ τι, τουλχιστον απ τη δικ μας πλευρ, παρ τις δυσκολες πρπει να δεξουμε τη μεγαλτερη δυνατ συνπεια και αξιοπιστα ως χρα, στε να μην μπορε καννας να πει τι “εσες φτατε, εσες εστε το πρβλημα, φγετε”».

 

Καλ και τρα τον κ. Σαμαρ να βλει πλτη

- Πς κρνετε τη στση του κ. Αντ.Σαμαρ στο ατημ σας για μια πολιτικ συμφωνα στους βασικος ξονες του Προγρμματος Σταθερτητας;

 «Δεν θλω να την κρνω στην παροσα φση. Δεν θλω να πιστψω τι δεν υπηρετε το εθνικ συμφρον, τι προτιμ η χρα να χρεοκοπσει. Τον καλ και τρα να βλει πλτη στην εθνικ προσπθεια και ευελπιστ πως θα ανταποκριθε.

Αν, πως λει, “συμφωνομε με τον στχο, αλλ χι με τον τρπο”, υπρχει δαφος συνεννησης. Να μας υποδεξει τον τρπο που οδηγε στον στχο. Δεν γνεται μως να συμφωνες με τον στχο, π.χ. τη μεωση του ελλεμματος στο 7,5% το 2011, και ο τρπος που προτενεις να εκτοξεει τα ελλεμματα πσω στο 15%.

Η χρα αναμνει ρεαλιστικς προτσεις. Εγ θα επιμενω στην εθνικ συνεννηση. Στην κατ ιδαν συνντηση που εχα μαζ του το παρουσασα πνακα με 18 προτσεις της ΝΔ που δη υλοποιομε και λλες 14 που θα μποροσαμε να συζητσουμε. Το διο κανα και με τους λλους πολιτικος αρχηγος. Κθησα και ξεψχνισα τις θσεις τους. Στη σσκεψη υπ τον Πρεδρο της Δημοκρατας δλωσα τοιμος να προχωρσουμε ακμη και σε απ κοινο διαπραγμτευση με την τρικα, ακμη και σε απ κοινο ορισμ προσπων σε θσεις-κλειδι, πως στο Ταμεο Δημσιας Περιουσας. Θα επιμενω στην εθνικ συνεννηση γιατ την εννο. Οχι γιατ η κυβρνηση δεν θα προχωρσει χωρς αυτνεμες θα προχωρσουμε-, αλλ γιατ το εθνικ μτωπο ενισχει την εθνικ προσπθεια. Το παρδειγμα της Πορτογαλας εναι πολ διδακτικ. Οι βασικς πολιτικς δυνμεις εκε στειλαν παντο μνυμα σοβαρτητας και υπευθυντητας. Γιατ χι και εμες;».