. . ..

Παρασκευ 10 Ιουνου 2011

Ευχαριστ κ. Τσπρα. Δεν εναι η πρτη, σως χι και η τελευταα, φορ, που μου θτετε περπου τις διες ερωτσεις και τα δια διλμματα. Να απαντσω λγο διαφορετικ σμερα, λγο πιο συναισθηματικ. ταν ανλαβα Πρωθυπουργς σε αυτ τη χρα κτι δεν πγαινε καλ. ταν το τερστιο χρος, τα τερστια ελλεμματα, ως σμπτωμα ββαια του προβλματος που εχαμε μπροστ μας. Βαθτερα συμπτματα ταν τι δεν εχαμε ανταγωνιστικ οικονομα, τι αγορζαμε περισστερα και ξνα προντα, απ’ τι πουλοσαμε ελληνικ, τι ουσιαστικ ταν σε αργα η αγροτικ μας παραγωγ, νας τομας εν δυνμει δυναμικς.

να μεγλο μρος της  παραγωγικς, κατ τα λλα, κοινωνας ζοσε παρασιτικ απ το κρτος, απ επιδοτσεις, απ πρωρες συντξεις απ εργολαβες, που ποτ δεν τλειωναν, απ φρμακα που πληρναμε πολλαπλ, απ αδιαφανες προμθειες, διαφθορ, ρουσφτι – ο νος μνο στο Δημσιο βλεπε μλλον – απ φοροαπαλλαγς σε ομδες με αποτλεσμα να επικρατε ανιστητα, πως συνβαινε με τις χαριστικς πρξεις για ασφαλιστικς εισφορς των Τραπεζν, υπρχαν δηλαδ, ιδιατερα προνμια που απολμβαναν μνο λγοι.

Ζοσαμε, λοιπν, απ να κρτος πελατειακ και χι παραγωγικ. Απ την λλη, λγαμε να μην πληρνουμε φρους, επειδ εναι δικοι, να μην πληρνουμε διδια, να μην πληρνουμε εισιτρια. Πληρναμε, μως, κτω απ το τραπζι την Εφορα, πληρναμε το φακελκι, το γρηγορσημο, βγζαμε τα λεφτ μας ξω. Θλαμε μως, να ρθει ο επενδυτς, να φρει τα δικ του λεφτ, και ταν ρχονταν κποιος, πεφταν να τον γδρουν, να το πομε πολ λακ.

Περιγραφ: http://www.primeminister.gov.gr/wp-content/uploads/2011/06/300t.jpgΘλαμε μως, απ την λλη, και σωστ παιδεα – δικαως – και δωρεν παιδεα – δικαως – και δωρεν υγεα – δικαως – και πρνοια και κρατικς επενδσεις σε ργα στην Περιφρεια και χι μνο, σε υποδομς – δικαως. Αλλ λα αυτ μαζ δεν πνε, κ. Τσπρα. λα αυτ μαζ δεν γνονται. Και το κρτος αυτ λγισε.

Γι αυτ εμαστε αντιεξουσιαστς, γιατ εμαστε ενντια σε αυτο του τπου την εξουσα, σε αυτο του τπου το κρτος. Εμες θλουμε να κρτος χι μεγλο και σπταλο και πελατειακ, αλλ σωστ, δκαιο, με διαφνεια και βεβαως να υπηρετε τον πολτη με σωστς  Υπηρεσες. Αλλ αυτ το κρτος ταν τερστιο, συγκεντρωτικ, αναποτελεσματικ, παρασιτικ, πελατειακ.

ταν ανλαβα, λοιπν, οι αγορς δεν μας δνειζαν, το ξρετε. Δεν μας δνειζε κανες απ κποια στιγμ και μετ. Πγαμε και πγα εγ προσωπικ και ζτησα στριξη απ τους εταρους μας. Τι επαμε; Πολ απλ. Δστε μας χρματα για να μην καταστραφομε. Πολ απλ. Τι επαν, λοιπν, μετ απ δυσκολες; Να σας δσουμε χρματα. Για πσο χρνο; Εσαε; Σαφς χι. σο χρειζεται για να βλετε τξη στην οικονομα σας, αλλ κντε οικονομες και φτιξτε μια οικονομα βισιμη, για να μην μας χρειζεστε, για να σταθετε στα δικ σας πδια, με τις δικς σας δυνμεις.

Αυτ δεν εναι το ζητομενο, κ. Τσπρα, για να φγουμε απ την κηδεμονα; Δηλαδ αν φγει το ΔΝΤ, η Ευρωπακ νωση, ο Παπανδρου, θα χει φγει και το χρος, θα χουμε σταθε στα πδια μας, τσι μονομις; Αυτ εναι η λση;

Νομζετε τι θλουν αυτο να μας χρηματοδοτον; Διτι  μιλτε σαν να θλουν αυτο να μας χρηματοδοτον. Κποιοι θλουν να υπρχουν θεωρες συνωμοσας, τι θελαν τχα την Ελλδα υπ εποπτεα. Ποια εποπτεα; Τα λεφτ τους μας δνουν, κ. Τσπρα, τα δικ τους λεφτ. Κι χι μνο της Ευρωπακς νωσης και των φορολογομενων, αλλ και του ΔΝΤ.

Ξρετε τι λνε στο  ΔΝΤ οι αναδυμενες χρες; Γιατ δνουμε σε αυτ την πλοσια χρα, την Ελλδα, το μεγαλτερο πακτο – μαμοθ που χει ποτ υπρξει στην ιστορα του πλαντη μας, ταν υπρχουν φτωχς χρες στην Αφρικ, στη Λατινικ Αμερικ και στην Ασα, που χρειζονται πολλ περισστερα λιγτερα, αλλ δεν δνουμε σε αυτος. Θλουν να μας δσουν τα χρματα; Θλουν να απαλλαγον απ την Ελλδα, κ. Τσπρα, αυτ πρπει να το κατανοσετε.

Και να πω και κτι λλο, γιατ εναι πολ εκολο να δικζει  κανες προθσεις. Εγ δεν το κνω ποτ στη ζω μου και σβομαι την καλ προαρεση κθε βουλευτ και κθε πολτη αυτς της χρας και θλω και εσες αυτ να το σεβαστετε, διτι ποιος δημοκρατικ εκλεγμνος Πρωθυπουργς οποιασδποτε χρας, θα θελε να βγανει με τον δσκο για να μαζεει λεφτ απ λλες χρες; Και να τα ακοει κι απ πνω, να ακοει τα σχολιαν του;

Καννας δεν το θλει, και σγουρα οτε εγ. Αλλ, αγαπητ κ. Τσπρα, εγ δεν το κνω για την πρτη μου, το κνω για την Ελλδα, το κνω για τον συνταξιοχο, το κνω για τον εργαζμενο, το κνω για τη μικρομεσαα επιχερηση, το κνω για τον καταθτη, το κνω για τη να γενι.

Σμερα, πονμε λοι και θα πονμε αυτ τα χρνια που χουμε μπροστ μας, τα δυο-τρα δσκολα χρνια. Αλλ θα ταν πολ πιο δσκολα, αν δεν τρεχα κι αν δεν τρχαμε να προυμε αυτ τα χρματα. Θλω να μου πετε, αγαπητο συνδελφοι, με ειλικρνεια κποια στιγμ, γιατ το θεσα και στους αρχηγος των κομμτων: Θλετε χι τα χρματα αυτ; Πστε μου, πστε το κ. Τσπρα, τα θλετε χι; Πολ καθαρ, χι μισλογα, θλετε να τα διεκδικσω αυτ τα λεφτ χι;

Αν μου πετε, «ντε  φτσε τους» – τα λω πολ-πολ λακ – αλλ λοι να το πονε, λοι μας να το πομε εδ, στη Βουλ, να το κνω. Ξρετε, πολλς φορς κι εγ το διο αισθνομαι, ανθρπινα λω, «ει στο καλ με αυτος που χουμε πνω στα κεφλια μας». Αλλ αυτ εναι υπεθυνη στση; Θα ταν πολ εκολο να πω αυτ και να κνω τον ρωα και να αισθανθ προς στιγμν εθνικ ανταση.

Ξρετε ποια θα ταν η  επμενη μρα μως; Ποια εθνικ ανταση  θα αισθανμασταν την επμενη  μρα, που θα φεγαμε απ το ευρ; Που δεν θα εχαμε να πληρσουμε; Ξρετε τι το λλειμμ μας σμερα, χι χθες, σμερα εναι σο ολκληρη η μισθοδοσα λων των δημοσων υπαλλλων.

Πολ εκολα, λοιπν, λτε να φγουμε, και να τους πομε να φγουν. Την επμενη ημρα μως, δεν θα εχαμε να πληρσουμε λους τους δημσιους υπαλλλους και συνταξιοχους μαζ. Αυτ θα ταν η εθνικ στση, η πατριωτικ στση, κ. Τσπρα;

Και ββαια, θα εχαμε χσει μαζ με αυτ και τη μεγλη ευκαιρα να αλλξουμε επιτλους αυτν τον τπο, με τις λιγτερο επδυνες διαδικασες, διτι αυτς οι επδυνες διαδικασες εναι πολ λιγτερο επδυνες απ ,τι θα ταν εν εχαμε καταστραφε.

Θλω να θυμσω τι συνβη στην πατρδα μας, ταν χθηκε η λογικ, ταν χθηκε το μτρο, ταν επικρτησε χι δημοκρατικ ο λας, αλλ ταν γινε ο χλος εργαλεο. Εγ εμαι υπρ και των διαμαρτυριν και κατανο τη γνσια αγανκτηση πρα πολλν πολιτν. Προσοχ μως, στο ποιος προσπαθε αυτ να το ποδηγετσει, στε ο κσμος που διαδηλνει να γνει εργαλεο στα χρια κποιων, πουλντας εκολα και ευχριστα λγια, για να δημιουργσει διχασμ.

Σκεφθετε, τι γινε στην ιστορα, ταν αυτ συνβη και μοιραστκαμε στα δο. Να θυμσω την τχη της Ελλδας, ταν παραδοσιακς πολιτικς φατρες της εποχς, μαζ με προχοντες, τους προνομιοχους δηλαδ της εποχς της τουρκοκρατας και τους πλοιοκττες, φτασαν να δολοφονσουν τον Καποδστρια, επειδ φτιαχνε κρτος, επειδ καταργοσε προνμια, επειδ αποκαθιστοσε την κοινωνικ δικαιοσνη, επειδ κανε μεταρρυθμσεις στην παιδεα, επειδ βαλε φρους;

Να σας θυμσω τι γινε  ταν ο Τρικοπης μλησε για τη χρεοκοπα; ταν προσπθησε να βλει  τξη στη χρα, ταν μλησε για την  ανγκη δανεισμο απ το εξωτερικ; Και ττε, υπρχαν δθεν φιλολακς πολιτικς δυνμεις που πρωτοστατοσαν στον λακισμ και αρνθηκαν να σταθον στο ψος των περιστσεων και ξρουμε το αποτλεσμα.

Να θυμσω την τχη της Ελλδας το 20, ταν κποιοι  πλι ξεσκωσαν το λα εναντον της  συμμαχας του Βενιζλου με τους Ευρωπαους και φναζαν «οκαδε», ταν ριξαν την Κυβρνηση και  πεισαν τους πολτες τι τα δσκολα πρπει να τελεισουν; ταν επικρτησαν και πλι τα εκολα λγια και οι ευχριστες υποσχσεις;

Να θυμσω τι ακολοθησε, ταν η Ελλδα χωρστηκε στον εμφλιο, ταν ρθαν σωτρες με τον νο διχασμ μετ το 65, που υπονμευσαν τη Δημοκρατα;

Κριε Τσπρα, κυρες και  κριοι συνδελφοι, αρκε να διαβσουμε την ιστορα μας, για να δομε  πολ καθαρ, πσο βλαψε τη χρα και πσα χρνια την πγε πσω, κθε φορ που επικρτησε η λλειψη ψυχραιμας, η λλειψη καθαρς ματις, τα ωραα και στρογγυλεμνα λγια, ο λακισμς, οι αφορισμο.

Οι αφορισμο, απ τους οποους, δυστυχς, η παραδοσιακ Αριστερ δεν χει ξεφγει ακμα. Μια παρταξη, μια παρδοση, που θα πρεπε να εναι κριτικ στη σκψη, αλλ χρησιμοποιετε αφορισμος αντ της λογικς. Ας μην κνουμε το διο λθος, η Ελλδα πρπει να αντξει, μπορε να αντξει, για να αλλξει και να αλλξει και δημοκρατικ.

Αν απ την λλη, πρπει να διεκδικσω αυτ τα χρματα, πρπει αυτ η Κυβρνηση να διεκδικσει αυτ τα χρματα – και τα διεκδικομε κθε τρμηνο – αν νομζετε λοιπν τι πρπει να επαναδιαπραγματευτομε σκληρ – και διαπραγματευμαστε κθε φορ σκληρ για τους καλτερους δυνατος ρους – ττε πρπει να εμαστε συνεπες στη μεωση του ελλεμματος και στις μεγλες αλλαγς.

Αυτ το πργραμμα δεν εναι ευχριστο, το μνημνιο δεν εναι ευχριστο, το φρμακο δεν εναι ευχριστο και η θεραπεα θλει και αφοσωση και συνπεια.

Μην φανταστετε τι δεν αντιλαμβνομαι τι οι συμπολτες μας περνον δσκολες στιγμς. Το ξρω, εμαι δπλα τους, σο πιο πολ μπορ. Αντιλαμβνομαι τις δυσκολες που περννε και οικογενειρχες και μισθωτο και νεργοι και συνταξιοχοι. λοι σοι βλπουν το εισδημ τους να μεινεται κι χουν δσβατο δρμο μπροστ τους, αγωνιον για το μλλον, για τα παιδι τους. Αλλ γι’ αυτος παλεουμε, κ. Τσπρα.

Σμερα η κοινωνα μας πληρνει τα λθη και τις αμαρτες του παρελθντος. Κτι στο οποο εσες ποτ δεν αναφρεστε. Σαν να ξεκνησε η ιστορα του σμπαντος τον Οκτβρη του 2009. Θα περσουμε απ μια αναπφευκτη δοκιμασα και πρπει να κνουμε κθε τι για να μην πληρσουν εκενοι να πληρσουν λιγτερο εκενοι που πργματι δεν χουν ευθνες, πως εναι η να γενι, για τις αμαρτες και τα λθη που λλοι διπραξαν.

Αυτς οι αγωνες εναι  δικαιολογημνες και η αγανκτηση εναι δικαιολογημνη. Αλλ κτι μως υπρχει που μας φερε εδ.  Και δεν εναι οτε το μνημνιο, οτε το μεσοπρθεσμο, οτε η αξηση των φρων. Εναι οι αμαρτες, τα λθη, το πολιτικ σστημα που πρπει ν’ αλλξει – και αυτ πολεμμε, που πρπει να διξουμε μακρι.

Αυτ την Ελλδα πρπει ν’ αλλξουμε, για να μην χρειαζμαστε καμα επιτρηση, καμα δουλεα πνω απ το κεφλι μας. Αυτ εναι το πατριωτικ καθκον και αυτ το πατριωτικ καθκον εγ, και η Παρταξ μου, η Κοινοβουλευτικ Ομδα του ΠΑΣΟΚ, υπηρετομε.

Εναι το ψιστο χρος  μας και η δσμευσ μας απ  το 2009.  Και αυτ ταν η εντολ του Ελληνικο λαο και το 2009, ν’ αλλξουμε την Ελλδα και αυτ κνουμε. πως, ββαια, πρπει ν’ αλλξουμε και την Ευρπη, μια συντηρητικ φοβικ, εσωστρεφ, εθνικιστικ πολλς φορς Ευρπη. Να παλψουμε για τα ευρωομλογα, για το φρο επ των συναλλαγν, πως προτενω, και θα θελα και τη θση σας πνω σε αυτ.

Μετ την ψφιση απ  την πλειοψηφα της Ευρωβουλς της πρτασης της συναδλφου σοσιαλστριας ννυς Ποδηματ για τον φρο επ των συναλλαγν στις Τρπεζες, ρθε η γαλλικ Εθνοσυνλευση να βγλει ψφισμα υπρ αυτς της απφασης. Θεωρ τι, και το ελληνικ Κοινοβολιο αυτ θα πρπει να κνει.

Μπορομε, λοιπν, να δσουμε μχες. Μην δνετε μχες γονες, δστε μχες για ν’ αλλξει αυτ η χρα.

Ευχαριστ πρα πολ.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Να δσω μερικς απαντσεις επ των συγκεκριμνων που θσατε.

Πρτα απ’ λα, για το θμα των αποκρατικοποισεων, ναι, χουμε διαφορετικ πολιτικ απ τη Να Δημοκρατα και αν εχε ακοσει η Να Δημοκρατα αυτ που λγαμε για τον ΟΤΕ, σμερα θα εχαμε τον δημσιο λεγχο επ των δικτων του ΟΤΕ. Ουσιαστικ και αυτ ακμα τα χσαμε.

Και αν σμερα εμες θα κνουμε τις ποιες μετοχοποισεις και αποκρατικοποισεις, θα εγγυηθομε τι αυτ που εναι στρατηγικς σημασας για τη χρα μας θα εναι με τον «λφα» «βτα» τρπο υπ τον δημσιο λεγχο. Και αυτ εναι μια μεγλη στρατηγικ διαφορ μεταξ της Νας Δημοκρατας και του ΠΑΣΟΚ.

Θλω να σας πω μως και συγκεκριμνα – γιατ κουσα και περ Επιτροπεας και λλα – τι επιδικουμε με τη διαδικασα της αξιοποησης του δημσιου πλοτου ακμα και με την αποκρατικοποηση: Πρτα απ’ λα, θλουμε ανπτυξη – χι απλ τσι να πουληθε – θλουμε να φρουμε τεχνογνωσα, θλουμε να δημιουργσουμε δουλεις για τους νους, θλουμε επενδσεις, θλουμε νες δυναττητες και υπηρεσες καλτερες για τον πολτη.

Θλουμε να προσελκσουμε  ιδιωτικ κεφλαια σε σημαντικος τομες, διατηρντας τη δημσια συμμετοχ, πως επα, και θλουμε να κνουμε ργο σε κρσιμες υποδομς, διαφυλσσοντας, το δημσιο συμφρον. Απ αυτ θα αντληθον βεβαως, σημαντικ ποσ, καθιστντας αυτ το χρος, αυτ το βρος στον Ελληνικ λα που το πληρνει σμερα, πιο βισιμο. Θα βοηθσουμε, θα ελαφρνουμε το βρος με αυτ την πολιτικ, με χαμηλτερη επιβρυνση του φορολογομενου.

Επσης, στχος εναι να υπρξει εισρο κεφαλαων και με τη μεταφορ τεχνογνωσας σε κρσιμους τομες πως π.χ. στην ενργεια, για την μετβαση στην πρσινη ενργεια, στην πρσινη οικονομα, την εκπαδευση του ανθρπινου δυναμικο σε τομες καριους, για να εμαστε πρωτοπροι. Στριξη των συγκριτικν μας πλεονεκτημτων. Δημιουργα συμμαχιν και νοιγμα σε νες αγορς. Καλτερες πρακτικς και σγχρονο management. Διατρηση δημσιου ελγχου και, βεβαως, πντα, με το καλτερο δυνατ τμημα, χωρς καθυστερσεις.

Επιτροπεες δεν υπρχουν. Ζητμε, βεβαως, να υπρχει μεταφορ τεχνογνωσας. χουμε τρομερ λλειψη στον τομα της δημσιας διοκησης και χουμε μια Ευρωπακ νωση που δεν χει μνο χρματα, χει και την τερστια εμπειρα 27 χωρν με λθη, αλλ και με θετικς πολιτικς, απ τις οποες μπορομε να αντλσουμε σημαντικτατες εμπειρες και γνσεις.

λλοι χουν τεχνογνωσα  για την ηλεκτρονικ διακυβρνηση, λλοι για το σστημα υγεας, λλοι για το χτπημα της γραφειοκρατας για την επιχειρηματικτητα, λλοι για την αγροτικ οικονομα. Απ εκε θα αντλσουμε τεχνογνωσα.

Δετερο ζτημα, η φοροδιαφυγ. χετε λθος, κ. Τσπρα. Εγ πγα, ταν επσης και ο Υπουργς Οικονομικν, στο αντστοιχο εππεδο Υπουργν, στην Πρωθυπουργ της Ελβετας και θεσα το θμα. μουν στην Ελβετα, κ. Τσπρα, στο Νταβς, και κανα επ τοτου ξεχωριστ συνντηση με την Πρωθυπουργ της Ελβετας – δεν φανεται να διαβζετε λα τα δελτα, διαβστε τα δελτα – και θεσα αυτ το θμα, ως καριο θμα.

Και εμαστε σε μα διαπραγμτευση με τους Ελβετος, πως και η Γερμανα και κποιες λλες χρες, στε να φορολογηθον οι καταθσεις και οι καταθσεις Ελλνων στην Ελβετα με να ειδικ σστημα. Και, βεβαως, ξρετε τι υπρχει δυσκολα για την ρση απορρτου, αλλ και αυτ μπορε να γνει.

Αλλ, τουλχιστον, υπρχει να σστημα φορολγησης των ελληνικν καταθσεων. Θλει, μως, διαπραγμτευση για να χρονικ διστημα. Εμαστε σε αυτ τη διαπραγμτευση. Πργματι εναι να μεγλο πρβλημα, το χω θσει και στην Ευρωπακ νωση και εναι απαρδεκτο και δικο, πολ δικο, οι τρπεζες οι οποες ζητον να τους επιστρψουμε τα δνει τους απ τον φρο του Ελληνικο λαο, να μετατρπονται σε φορολογικος παραδεσους για λληνες που φοροδιαφεγουν και να μπορον να ξεφεγουν.

Σε αυτ συμφων και  κνουμε αγνα. Το χω θσει και στον κ. Γιονκερ, το χω θσει και στο υψηλτατο εππεδο του Ευρωπακο Συμβουλου. Και εμαι θετικς. Βεβαως, εμαι θετικς επ του πρακτικο, διτι δεν χω δει την πρταση του Κον Μπεττ, το επα και στο Υπουργικ Συμβολιο, χθες.

Επατε, τι μιλω τη γλσσα των πιστωτν μας. Εγ μιλω τη γλσσα της Ελλδας, της ελληνικς Κυβρνησης, της πλειοψηφας του Κοινοβουλου, της εντολς που χω απ’ τον Ελληνικ λα. Και κντρα θα πω, ταν χρειζεται. Και πως σας χω ξαναπε, ταν ετθη απ τους πιστωτς μας απ’ τους εταρους μας θμα, τι σοι μπανουν σε να ττοιο πργραμμα, πως αυτ το πργραμμα στο οποο χουμε μπει, θα αφαιρεται το δικαωμα ψφου, τους επα, πρτε πσω τα λεφτ σας, το δικαωμα ψφου εμες δεν θα το απεμπολσουμε και αναγκστηκαν να προυν πσω την πρταση αυτ. Μην λτε, λοιπν, τι μιλω τη γλσσα των πιστωτν, γιατ κνουμε διαπραγμτευση κθε μρα.

μως θλω να πω και κτι λλο για τους πιστωτς. Οι πιστωτς θλουν να μας χαντακσουν; Θλουν να αποτχουμε; Αυτο που μας δνουν τα λεφτ, οι φορολογομενοι της Ευρωπακς νωσης θλουν να αποτχει η Ελλδα; Ρωτ. Θεωρετε τι εναι λογικ, να θλουν οι Γερμανο να αποτχει η Ελλδα; Να δσουν τα λεφτ τους και να αποτχει η Ελλδα; Θλουν να πετχει. Και κνουν και αυτο λθη.

Και χω πει απ’  την αρχ για το ευρωομολγο. Πιθανς πολ σντομα να φτσουμε εκε λγω των πισεων πια που υπρχουν, χι μνο απ την Ελλδα, την Ιρλανδα και την Πορτογαλα, αλλ και απ λλες χρες. Πιθανς, να πρπει να πμε σε αυτ το σστημα. Μακρι.

Και λθη κναμε και με την απφαση στη Ντοβλ, που λεγε, βλτε πρτο βρος στους ιδιτες – πιστωτς, αυτο θα πληρσουν αν υπρξει κποια χρεοκοπα, και ο ιδιτης – πιστωτς δεν ρχεται να χρηματοδοτσει την Ελλδα.

Αυτ ταν που αξησε τα spreads, χι η δικ μας αποτυχα, κ. Τσπρα. Τα spreads πεφταν μχρι τον Σεπτμβριο και τον Οκτβριο και απ’ την απφαση στη Ντοβλ και μετ, ρχισαν ξαν να ανεβανουν, σπου εκτοξετηκαν. Απ’ αυτ το πργμα. Και χτυπθηκε τσι η Πορτογαλα και η Ιρλανδα.

Γνονται λθη, γνονται μως και διορθωτικς κινσεις. Και ββαια, διαπραγματευμαστε. Διορθωτικ κνηση, βασικ επαναδιαπραγμτευση, αν θλετε, ταν οι ροι του δανεου, η επιμκυνση και η αλλαγ του επιτοκου. Αυτ ταν μια διαπραγμτευση, σκληρ διαπραγμτευση, μως την πετχαμε και θα πετχουμε και λλα.

Σε ,τι αφορ το δημοψφισμα. Εγ εμαι υπρ των δημοψηφισμτων. Τρα σας βλπω επιφυλακτικ για τα δημοψηφσματα, που και εσες τα θλατε. Και χω πει ακμα, αλλ δεν χει κλεσει η υπθεση, να το συζητσουμε, να δομε ποια θα εναι η κατληξη και στη να συνθκη, με την τροποποιημνη συνθκη, για τον μηχανισμ. Πιθανς να πρπει να πμε σε δημοψφισμα. Να δομε, μως, ποια θα εναι η τελικ διαπραγμτευση και να δομε ποιο θα εναι το τελικ αποτλεσμα.

Τλος, πως σας επα, μπορετε να κνετε ποια κριτικ θλετε στην Κυβρνηση. μως, χι μνο εγ και το Κοινοβολιο, αλλ πιστεω και ο Ελληνικς λας στη συντριπτικ του πλειοψηφα, δεν δχεται να θεωρεται νας Πρωθυπουργς εκλεγμνος απ τον Ελληνικ λα, ετε Πινοστ, ετε οτιδποτε λλο. Αυτ μπορε να εναι ωραα για διφορα blogs και, βεβαως, για διφορες τηλεοπτικς εκπομπς. χι μως, για το Κοινοβολιο και χι για αρχηγ κμματος.

Και επσης, προσξτε πρα πολ τις πρακτικς σας. Εμαστε  να κμμα δημοκρατικ και  χουμε παλψει για τη δημοκρατα και σε εποχς σκληρς με δικτατορες  και με εξορες και με φυλακσεις. Και χουμε παλψει και για την εσωκομματικ δημοκρατα, και δεν θα αφσουμε ομδες, πολλς απ τις οποες υποκινονται απ το δικ σας κμμα, με βαιες αντιδρσεις, να μην επιτρψουν τον ελεθερο λγο, την ελευθερα λγου, των δικν μας στελεχν. Δεν θα το επιτρψουμε. Δεν θα κνουμε πσω.

Δεν θα επιτρψουμε να σταματσετε τις δημοκρατικς διαδικασες με αυταρχισμος, απολυταρχισμος και αυθαιρεσες. Δεν θα το επιτρψουμε. Εμες εμαστε εκενοι, που θα εγγυηθομε τους δημοκρατικος θεσμος και θα κνουμε τη χρα ακμα πιο δημοκρατικ, ακμα πιο συμμετοχικ, πργματι, ακογοντας και πολλς απ’ τις φωνς εκενων που εναι ξω σε αυτ την πλατεα.

Ευχαριστ πολ.