. o / Flash . .

25 2011

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: χουμε μαζ μας τον κοινοβουλευτικ εκπρσωπο του ΠΑΣΟΚ και Πρεδρο της Συνλευσης του ΟΑΣΕ, τον κ. Πτρο Ευθυμου. Κριε Ευθυμου καλημρα σας.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Γεια σας.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Καλημρα κ. Σταματπουλε, κριε Κρτσο. Καλημρα σε λους τους ακροατς μας.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ποιο εναι το γενικ πολιτικ συμπρασμα; Η κυβρνηση αντχει την εφαρμογ αυτς της δσκολης πολιτικς θα επιταχυνθον οι εξελξεις; 

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Το θμα δεν εναι αν αντχει η κυβρνηση, το θμα εναι αν πρπει να προχωρσουμε και να λσουμε τα θματα του ελλεμματος και του χρους, τα οποα εναι η πραγματικ αγχνη στην οποα βρσκεται ο ελληνικς λας, η ελληνικ οικονομα και η χρα  μας αν θα κρψουμε το κεφλι σαν τη στρουθοκμηλο στην μμο, στε το επμενο βμα να εναι χι απλς ακμα χειρτερο, αλλ πιθανς μη αναστρψιμο.

ρα αυτ που ονομζουμε συνανεση κ. Κρτσο εναι πριν απ λα να συμφωνσουμε στην λση του προβλματος. Αυτ δεν χει συμβε, αυτ δεν χει κατανοηθε. Εγ το ζω στη Βουλ, τι μιλμε σαν να εμαστε πριν γνουν λα αυτ.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλ χετε και διεθν εικνα εσες. Πο διαφρει απ αυτ που χουμε εμες για την κρση;

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Η διεθνς εικνα και σας θυμζω κ. Σταματπουλε τι απ το 2005 μουν πρτα Αντιπρεδρος, μετ Πρεδρος της Οικονομικς Επιτροπς ενς Οργανισμο που χει μσα 15 χρες των G20, τις ισχυρτερες χρες του κσμου. Η εικνα εναι πρα πολ απλ.

Μλις τλειωσα μια περιοδεα 45 ημερν στις Ηνωμνες Πολιτεες της Αμερικς, στην Δανα, στη Ρωσα, στο Αζερμπατζν, στην Αρμενα, στην Μολδαβα. Κανες στον κσμο, ετε στα κορυφαα ακαδημακ ιδρματα των Ηνωμνων Πολιτειν, ετε στην Ευρπη, ετε στην Κεντρικ Ασα, δεν βλπει ΠΑΣΟΚ, Να Δημοκρατα, ΛΑ.ΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ. Βλπει Ελλδα.

Φαντζεται μια συντεταγμνη χρα, που οι πολιτικς ηγεσες, οι κοινωνικς ηγεσες και ο λας παρνουν τις αποφσεις για την τχη τους. Εμες εδ πιστεουμε, ταν ακοω τα κμματα της αντιπολτευσης, τι το ζτημα αφορ μνο το ΠΑΣΟΚ και μλιστα φαντζονται, απ ,τι βλπω τουλχιστον απ τη Να Δημοκρατα, τι βρισκμαστε στο παλι πολιτικ σκηνικ, που μπορες να λες ανξοδα πργματα, να προτενεις πργματα χωρς να χουν επαφ με αυτ που συμβανει.

Αυτ εναι το βασικ πολιτικ πρβλημα της χρας, που καταλγει να εναι οικονομικ. Και αν το οικονομικ δεν λυθε σωστ, θα γνει δραματικ και στο κοινωνικ εππεδο και φυσικ θα χει και εθνικς συνπειες.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ναι, αλλ μχρι τρα η κυβρνηση ....

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Δεν σας κρβω κ. Κρτσο και κ. Σταματπουλε, το γεγονς ακριβς τι χρη σε αυτ το διεθνς αξωμα που χω εκλεγε χω διαρκς τη ματι και του ξω και του μσα. Εναι μια πρα πολ δσκολη συγκυρα για τον ελληνικ λα, πρωτοφανς. Μετ τον πλεμο ποτ δεν πιστηκε τσο η ελληνικ κοινωνα, ποτ δεν βρθηκε σε ττοια συνθκη. Αλλ εναι και για τη χρα μας μοναδικ. Εμαστε πραγματικ σε πλεμο.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ναι, αλλ μχρι τρα η οικονομικ πολιτικ της κυβρνησης δεν χει αποδσει τα αναμενμενα. Θεωρητικ θα πρεπε το 2012 να εμαστε σε τσο καλ κατσταση, στε να μπορομε να βγομε στις αγορς και να χρηματοδοτηθομε. Επομνως πς απευθνεστε στην κοιν γνμη η οποα χει θορυβηθε εξαιτας της, αν χι αποτυχας, της απκλισης απ τους στχους;

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Κριε Κρτσο, εναι ακριβς τι δεν σταθμστηκε σωστ το βθος της φεσης. Δεν σταθμστηκε σωστ, γιατ πριν απ λα σας θυμζω τι το 2009 εχαμε δη -2, εχαμε αρνητικ ρυθμ ανπτυξης και οι εκτιμσεις και της ελληνικς κυβρνησης και της Ευρωπακς Επιτροπς και του Διεθνος Νομισματικο Ταμεου και της τρικας εν πση περιπτσει, γιναν σε λανθασμνη βση.

Αφ' ενς ταν συντσσαμε το μνημνιο η πεποθηση, σας θυμζω πολ καλ και το ξρετε, ταν τι το λλειμμα εναι 12,5% και το λλειμμα απεδεχθη τι ταν 15,5% και η πεποθηση εναι τι κληρονομσαμε φεση 2%, ας δεχτομε τι θα πει λλο 1,5%. Και γινε μια παραδοχ για 3,5% φεση εν πγε  4,5%.

Πργμα που σημανει τι ντως γινε λθος εκτμηση απ λες τις πλευρς, και χι μνο απ την ελληνικ κυβρνηση, αλλ αυτ σημανει τι πρπει ακμα πιο αποφασιστικ να δομε τους παργοντες που μας οδηγον στην φεση. Προφανς ....

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κριε Ευθυμου ...

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Με συγχωρετε κ. Σταματπουλε. Απ ,τι ακοω ως δθεν προτσεις, η λση δεν εναι να ξαναπροσφγουμε σε δανεισμ, στε να πετχουμε ανπτυξη. Γιατ καταλβαμε τρα λοι τι το ζτημα της χρας ταν τι ανπτυξη με δανεικ δεν υπρχει. Και συν τοις λλοις, η ουσα του προβλματος εναι τι κανες δεν σε δανεζει.

ρα αντ να λμε ιστορες, που πραγματικ εγ προσωπικ θλω να πιστεω τι ο ελληνικς λας εναι πολ πιο ριμος απ αυτς τις ηγεσες που ετε προτενουν λσεις που δεν εναι εφικτς ετε προτενουν λσεις που θα εναι καταστροφικς. Το να πομε δεν πληρνουμε και γυρζουμε στη δραχμ ....

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Καλ, αυτ δεν το λει καννας, επισμως τουλχιστον.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Με συγχωρετε, κνετε πολ μεγλο λθος. Δεν χετε ακοσει πολλς φορς στη Βουλ τις πτρυγες του ΣΥΡΙΖΑ ταν μας το εισηγονται.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ναι.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η πρταση του κ. Δασκαλπουλου που χει να κνει με αυτ, εσες πς την κρνετε κ. Ευθυμου;

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Δεν ξρω την πρταση του κ. Δασκαλπουλου πραγματικ τρα, γιατ μουν στη Βουλ κοινοβουλευτικς εκπρσωπος.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Περ δημοψηφσματος.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Κοιτξτε, δημοψφισμα για δημοσιονομικ θματα δεν μπορε να γνει. Δηλαδ να δημοψφισμα που θα λει ....

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Απ τι καταλβαμε, εδρζεται στο σκεπτικ αν πρπει να συνεχιστε η ευρωπακ πορεα της χρας χι, γι' αυτ που επατε προηγουμνως δηλαδ.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Δημοψφισμα με πολιτικ διακβευμα μπορε να γνει, γιατ εναι θμα απφασης του ελληνικο λαο, αλλ δημοψφισμα με δημοσιονομικ περιεχμενο δεν μπορε να γνει, το καταλαβανει ο καθνας. Δηλαδ να πομε τι θα εναι τσο οι μισθο, τσο οι συντξεις να πομε τι τσο θα εναι η ανπτυξη τσο το λλειμμα. Δυστυχς τα θματα οικονομας δε λνονται δια δημοψηφισμτων.

Τα θματα πολιτικο προσανατολισμο της χρας εναι κατ' εξοχν θμα δημοψηφσματος και αν τεθε ττοιο θμα μπορε να συζητηθε. Γιατ σας θυμζω να απ τα λλα κλασικ προβλματα της χρας μας, που ελπζω και εχομαι κ. Σταματπουλε και κ. Κρτσο να τελεισει αυτ η γλσσα κυρως των πολιτικν προς το λα, εναι τι παρουσιζονται θματα ιδιατερα σνθετα, απαιτητικ, ως θματα πολιτικς βολησης.

Σας θυμζω πσο εκολα λνε τα κμματα «υποσχμαστε ανπτυξη 7%», λες και εναι να κουμπ, που το πατς νας νμος που τον ψηφζεις και γνεται η ανπτυξη. Δεν γνονται τσι τα πργματα. Επομνως πρπει κατ κποιο τρπο να αλλξει πριν απ λα το πολιτικ σστημα και δετερον να αλλξουν οι δομς σκψης στην κοινωνα, στις κοινωνικς ηγεσες.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Μχρι να αλλξουν λα αυτ που περιγρφετε, εκδηλνεται ...

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Θα πρπει να αλλξουν επειγντως γιατ αλλις δεν θα χουμε τον χρνο.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ναι. Εκδηλνεται μια θα λεγα ρξη μεταξ του συνδικαλιστικο ΠΑΣΟΚ και της κυβρνησης. Σας ανησυχε αυτ η ρξη;

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Εγ προσωπικ θεωρ τι οτε πρπει καν να μιλμε με ρους «συνδικαλιστικ ΠΑΣΟΚ» οτιδποτε που χει σχση με αυτ. Εδ υπρχει να μεζον συμφρον. Δεν μπορε να κατατμηθε αυτ το συμφρον. Εναι πια το συμφρον της κοινωνας, εναι επιβιωτικς ρος. Δεν μπορε να εγερθε να επιμρους συμφρον, αλλ δεν μπορε φυσικ να μην υπηρετεται απ τις πολιτικς να κεντρικ συμφρον της κοινωνας.

Γιατ κ. Κρτσο και κ. Σταματπουλε θα μου επιτρψετε να σας πω κτι. Τι γνεται αυτ τη στιγμ; Πρπει να αναγνσουμε πλι την ευρωπακ συγκυρα. Εναι σαφς τι υπρχει μια σκλρυνση των εταρων μας, κυρως των Ευρωπαων.

Δεν εναι απ τα πργματα τσο δικαιολογημνη. Διτι η Ελλδα με κπους και απστευτες θυσες του ελληνικο λαο ως τρα, πολ βαρις, χει πετχει τη μεγαλτερη δημοσιονομικ προσαρμογ που χει να επιδεξει ευρωπακ κρτος. Και εγ τουλχιστον δεν ξρω διεθνς καννα κρτος μσα σε 1 χρνο να χει πετχει παρμοια προσαρμογ.

Το τι μεισαμε το λλειμμα 5,5%; Εναι απστευτο κατρθωμα. Και πσω απ αυτ το κατρθωμα εναι οι θυσες του ελληνικο λαο. Εναι αμα του ελληνικο λαο.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πιστεετε τι υπρχει σιωπηλ .... Κριε Ευθυμου.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Θα σας πω. Θλω να συμβλω στη συζτηση και απ την εμπειρα μου απ τον διεθν οργανισμ στον οποο μετχω. Τι συμβανει αυτ τη στιγμ; χει τεθε εδ και 2 μνες σιγ - σιγ σε μια τροχι ανησυχας η Ε.Ε. και κυρως ο σκληρς πυρνας της Ευρωζνης, για την τχη της Ιταλας και της Ισπανας.

Και κατ' ουσαν αυτ τη στιγμ οι 3 χρες που χουν μπει δη στο πργραμμα στριξης με προεξρχουσα την Ελλδα που χει το πιο βαρ πρβλημα, Ελλδα δηλαδ, Πορτογαλα και Ιρλανδα, γνονται η λαβ επδειξης προς τις αγορς τι λα θα πνε καλ, η Ευρπη εναι σκληρ, αποφασιστικ, δεν υπρχει χαλρωση ....

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδ χουν σκοπμως τα φτα στραμμνα πνω μας για να τη γλιτνουν κποιοι λλοι;

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Ακριβς. Εναι αυτ τη στιγμ η Ελλδα, η Πορτογαλα και  η Ιρλανδα το ανχωμα για να μην επεκταθε η επθεση των αγορν στην Ισπανα και την Ιταλα. Επομνως η σκλρυνση της ευρωπακς στσης εναι δεγμα τι θα ακολουθηθον αυστηρς πολιτικς δημοσιονομικς προσαρμογς στην Ευρωζνη. Γι' αυτ δεχμαστε ξαφνικ μεγαλτερη πεση.

Αλλ αυτ εικζει και το μλλον. τι δηλαδ, εν τλει, ο σκληρς πυρνας, κυρως οι 6 χρες που συνεισφρουν πως η Γερμανα, η Φιλανδα, εναι 6 χρες που εναι καθαρ συνεισφρουσες χρες, απ κει αντλεται το πλενασμα για να δανεζονται οι λλες χρες, να ενισχεται η Ευρωπακ Κεντρικ Τρπεζα, τι αυτς οι χρες θα εναι πιο σκληρς.

Πρτον, γιατ πρπει να δσουν μνυμα στις αγορς, τσι το φαντζονται. Δετερον και ακμα πιο σημαντικ για εμς, διτι πια αυτ τα θματα γνονται θματα της εσωτερικς κοινς γνμης. Στη Φιλανδα η εκτναξη του κμματος «Τrue Finns», γινε με βασικ επιχερημα τι δεν μπορε να δουλεει ο Φιλανδς για να πληρνει τους λληνες, τους Πορτογλους και τους Ιρλανδος.

ταν γνονται εσωτερικ πολιτικ θματα πρπει να τα λαμβνουμε σοβαρ υπψη. Πρπει δηλαδ εδ να ζυγζουμε κθε μας λξη, κθε μας κνηση, κθε απφαση χι με βση εσωτερικ ακροατρια, που μλιστα τα χειριζμαστε με ρους ....

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ναι, αλλ αυτς εναι ο καννας της πολιτικς. Και οι «Αληθινο Φιλανδο» με εσωτερικ πολιτικ κριτρια λειτουργον.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Θα πρπει αυτ να αλλξει. Πρπει να αλλξει στην χρα μας. Δεν γνεται. Πστε μου αν ακογατε, μουν χθες κοινοβουλευτικς εκπρσωπος σε να θετικ νομζω νομοσχδιο του Υπουργεου Εθνικς μυνας.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε μια φρση κ. Ευθυμου, γιατ πρπει να κλεσουμε.

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Αν κουγε κποιος χθες τη Βουλ, λες τις πτρυγες, δεν υπρχε η κρση. Εναι σαν να εναι λα πως πριν. Αλλ δεν εναι.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πτρος Ευθυμου, κοινοβουλευτικς εκπρσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πρεδρος του .....

Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Να βγομε με το σπαθ μας αγαπητο φλοι απ αυτ την υπθεση. Να βγομε με να λιγτερο και καλτερο κρτος και με πλρη στροφ στην επνδυση στα ανταγωνιστικ πλεονεκτματα της χρας. Μπορε η Ελλδα. Εγ προσωπικ το νιθω καθς γυρζω ξω, τι η Ελλδα χει βθος δναμης που μπορε, αν το ασκσει, να χαρξει να δρμο απλυτα δικ της, ανεξρτητο, περφανο και ασφαλ.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κριε Ευθυμου, ευχαριστομε πρα πολ για τη συζτηση.