22 2011

Χαρ Κεφαλδου βουλευτς ΠΑΣΟΚ νομο Δρμας.

Ημ. δημοσευσης στην Καθημεριν 16 Ιανουαρου 2011

 

Στις 16 Ιανουαρου του 2011 που γραψε η Χαρ Κεφαλδου στην Καθημεριν αυτ το καλ ρθρο, δυστυχς κανες απ εμς δεν το πρε χαμπρι. Υποθτω τι σε μια ττοια φων «απαγορεεται» να εμφανιστε σε κποια τηλεοπτικ εκπομπ γιατ χαλει λη σκηνοθεσα, αλλ και τους τελικος στχους της εκπομπς που συνθως εναι λλοι, διφοροι απ την ενημρωση.

Εμες το βρκαμε τρα και το δημοσιεουμε, γιατ πιστεουμε τι στην πολιτικ δεν εναι λοι διοι. Υπρχουν κποιοι που αξζουν τον κπο και πρπει να τους αναδεξουμε.

Στο σημεο αυτ να ξεκαθαρσω τι την κα Κεφαλδου δεν τη γνωρζω και οτε την χω δει ποτ απ κοντ. Απλ μου ρεσε το ρθρο της αυτ και γι’ αυτ το δημοσιεω. Διαβστε το λοιπν με μεγλη προσοχ και βγλτε τα συμπερσματ σας.

 

 

 

Εμαι να βουλευτς. Εκλχτηκα για πρτη φορ τον Οκτβριο του 2009, εκπροσωπντας τον νομ Δρμας. Στο γραφεο μου συνωστζονται πολλο, ζητντας τη βοθει μου για , τι μπορετε να φανταστετε. Μερικ αιτματα εναι δκαια, λλα πλι χι. Κοιν τους γνρισμα εναι η αγωνα για το αριο, η απελπισα, η ζω που χνεται μεταξ του ταμεου ανεργας και των αιτσεων για δουλει.

Οι πολτες προσρχονται στους βουλευτς εκ παραδσεως, ζητντας τη μεσολβησ τους. Στο βθος, μως, διαβλπω δυσπιστα που φτνει τα ρια της αποστροφς. Ζητον τη βοθει μας, αλλ νιθω τι μας θεωρον υπατιους για την αθλιτητα της χρας – για τη χρεοκοπα της και , τι αυτ συνεπγεται για τον καθνα προσωπικ. Οι πολτες βλπουν τους βουλευτς αντιφατικ: αρκετο τους χρειζονται ( τουλχιστον τσι νομζουν), αλλ συγχρνως τους θεωρον εκπροσπους ενς χρεοκοπημνου συστματος.

Παρομοως αντιφατικ εναι και η θερηση των βουλευτν: εκπροσωπον τους εκλογες τους (με , τι αυτ συνεπγεται) αλλ συγχρνως, λγω θσεως, ηγονται των ψηφοφρων. Εξηγομε στους εκλογες μας (ιδιατερα εμες οι κυβερνητικο βουλευτς) τη δειν θση της χρας και προσπαθομε να τους πεσουμε τι χωρς ρηξικλευθα μτρα, που αναπφευκτα αναστατνουν τη ζω λων, η Ελλδα δεν θα μπορσει να σταθε στα πδια της. Εξηγομε, αλλ δεν εμαι ββαιη τι πεθουμε.

Για να εμαστε πειστικο πρπει να αναλβουμε εμπρκτως ηγετικ ρλο. χι μνο οι κυβερνητικο, αλλ λοι οι βουλευτς. Η αξιοπιστα μας εναι στο χαμηλτερο δυνατ σημεο. Αρκετο μας θεωρον «κλφτες» και το φωνζουν στις διαδηλσεις. Τι μπορομε να κνουμε; Δεν χρειζεται σοφα, εναι γνωστ απ παλι: δνοντας το καλ παρδειγμα, εναρμονζοντας τα ργα μας με τα λγια μας. ταν ζητμε απ τους λλους να ξεβολευτον, πρπει πρτα να ξεβολευτομε εμες οι διοι. Ο Μαχτμα Γκντι λεγε: «Να εσαι η αλλαγ που επαγγλλεσαι».

Για να ανακτσουμε την αξιοπιστα μας πρπει να εκπληρσουμε επαξως την ηγετικ μας λειτουργα. ρθε η στιγμ να κνουμε το πρτο βμα: τρα που ζητμε απ τον λα πρωτοφανες θυσες, πρτοι εμες να περικψουμε τα προνμι μας.

Η περικοπ των αποδοχν των βουλευτν που αποφασστηκε απ τη Βουλ ταν μια καλ αρχ, φοβομαι μως τι δεν χει τον απαιτομενο ισχυρ συμβολισμ. Αν η μεωση μισθο στο Δημσιο εναι κατ μσο ρο 17%, ας επωμισθομε διπλσιο βρος, μεινοντας τις αποδοχς μας κατ 34%. ταν ηγεσαι, χεις αυξημνες ευθνες.

Ως ηλεκτρολγος μηχανικς, εμαι ασφαλισμνη στο ΤΣΜΕΔΕ. Γιατ στα 65 μου να πρω και βουλευτικ (αν επανεκλεγ) και επαγγελματικ σνταξη; Γιατ να μη συνεισφρει πλρως ο νος μου εργοδτης, η Βουλ, στο επαγγελματικ μου Ταμεο, πως κνει κθε εργοδτης; Γιατ να υπρχει επιπλον αμοιβ για τη συμμετοχ στα θεριν τμματα της Βουλς; Γιατ να αμειβμαστε χωριστ για τη συμμετοχ μας σε επιτροπς της Βουλς;

Στη Βουλ ρχονται κθε χρνο αρκετς καταγγελες εναντον βουλευτν, οι οποες χρζουν δικαστικς διερενησης. Γιατ να «προστατεομαι» απ βουλευτικ ασυλα για ενδεχομνως αξιποινες πρξεις μου πριν εκλεγ βουλευτς; Γιατ να μη δικομαι πως κθε πολτης για μη πολιτικς πρξεις μου; Γιατ να μην το κρνει αυτ η Δικαιοσνη, πως ορθ πρτεινε ο καθηγητς κ. Αλιβιζτος, παρ οι συνδελφοι βουλευτς;

Θα μποροσα να συνεχσω επ μακρν. Απολαμβνουμε προνομων τα οποα χουν να κνουν λιγτερο με την σκηση του λειτουργματς μας και περισστερο με τη, σε κποιο βαθμ, συντεχνιακ νοοτροπα που καλλιεργθηκε τις τελευταες τσσερις δεκαετες στους κλπους μας. Πς θα δικαιολογσει λ. χ. νας γιατρς-βουλευτς την επνοδο σε προσωποπαγ θση διευθυντ του ΕΣΥ, αν δεν επανεκλεγε;

σως αντιλεχθε να κνω εγ πρτη την αρχ, αρνομενη να εισπρξω το σνολο της αποζημωσς μου κ.λ.π. Δεν θα το κνω επειδ εναι η εκολη λση – εναι ατομικ, χι θεσμικ αντιμετπιση του ζητματος. Η ατομικ παρατηση απ τη βουλευτικ αποζημωση μπορε να εναι αλτρουιστικ πρξη, αλλ χει μικρ πολιτικ αξα. Δεν χρειαζμαστε τσο το παροιμιδες ελληνικ φιλτιμο, σο συγκροτημνες θεσμικς παρεμβσεις. πως η ατομικ φιλανθρωπα διαφρει ουσιαστικ απ το κοινωνικ κρτος, τσι και η ατομικ λση, σο αξιπαινη κι αν εναι, εναι διαφορετικ απ τη θεσμικ. Χρειαζμαστε θεσμικ κατοχυρωμνες συμπεριφορς, χι απλς εξατομικευμνες αντιδρσεις.

Αν το σκεφτε κανες, η ανταλλαγ που προτενω εναι απολτως συμφρουσα: θα δσουμε χρματα για να κερδσουμε πρσωπο. Με συνπεια και σοβαρτητα, σως καταφρουμε να μας θεωρε ο λας ξιους ηγτες του αντ για βολεμνους παρατρεχμενους. Αν δεν εμπνεσουμε τους πολτες δεν χουμε μλλον. Αλλ για να εμπνεσουμε πρπει να ταυτιστομε μαζ τους. Διαμορφνουμε νοοτροπες χι με τα λγια αλλ με τα ργα μας.