.. :

22 2011

Πηγ: http://www.ethnos.gr

Περιγραφ: Εμαι αποφασισμνος για τη σωτηρα της χρας Δεν κνω πσω, δεν πω σε εκλογς, δεν δχομαι τη λσπη: εναι τρεις φρσεις-κλειδι της βαρυσμαντης συνντευξης του πρωθυπουργο στο Εθνος της Κυριακς. Ο Γ. Παπανδρου δηλνει ανοιχτς στις προτσεις της αντιπολτευσης και τοιμος για μεγλες αλλαγς.

Λγα εικοσιτετρωρα πριν λξουν οι διαπραγματεσεις δεχνει την «κκκινη γραμμ» και δηλνει τι «η συζτηση δεν εναι εκολη». Ο πρωθυπουργς Γ. Παπανδρου με τη βαρυσμαντη συνντευξ του στο «Εθνος της Κυριακς» ξεκαθαρζει τις προθσεις του, χωρς να κρβει τους κινδνους. Δηλνει ανοιχτς σε κθε ρεαλιστικ πρταση της αντιπολτευσης, αποκαλπτει τα επμενα βματ του και χαρακτηρζει «φοβικ, εσωστρεφ και ανμπορη την Ευρπη να πρει αποφσεις». Στλνει μηνματα συνανεσης για τη «σωτηρα της πατρδας» και περιγρφει το «διακβευμα», εν τονζει για την Τουρκα τι «η Ελλδα εναι τοιμη για κθε ενδεχμενο».

Φτνει η ρα της αλθειας στα Eλληνοτουρκικ. Η ρα που θα κριθoν η αξιοπιστα, η βοληση και η αποφασιστικτητα του καθενς μας, λει στη Φφη Γιωτκη ο πρωθυπουργς.

Συνντευξη στη Φφη Γιωτκη

Κριε πρεδρε, μπορε η αναβολ για την παρουσαση του μεσοπρθεσμου σχεδιασμο να μη συνιστ μεγλη αλλαγ στον δσβατο πια κυβερνητικ σχεδιασμ, ωστσο ερμηνετηκε ως απφαση της τρικας να σας το γυρσει πσω ως… αποτυχημνο. Μλιστα ο κ. Παπακωνσταντνου επστρεψε απ το Eurogroup στην Αθνα για τις διορθσεις… Η τρικα απατησε περαιτρω προσθκες και εγγυσεις;
Περιγραφ: Φτνει η ρα της αλθειας στα Eλληνοτουρκικ. Η ρα που θα κριθoν η αξιοπιστα, η βοληση και η αποφασιστικτητα του καθενς μας, λει στη Φφη Γιωτκη ο πρωθυπουργς.Κυρα Γιωτκη, συζητμε για να 4ετς πργραμμα, που εγγυται την ξοδ μας απ την κρση αλλ και αλλαγς σοβαρς, διαρθρωτικς. Για βισιμη ανπτυξη. Μιλμε για μια σοβαρ και συστηματικ διαπραγμτευση. Εξαρχς αντιμετωπσαμε το Μεσοπρθεσμο Πργραμμα χι μνο ως να σχδιο για τη μεωση των ελλειμμτων, η οποα συνιστ και προπθεση για την επιβωση της χρας. Εναι νας πλρης Οδικς Χρτης για τη δημιουργα μας νας Ελλδας, απαλλαγμνης απ τις αγκυλσεις του παρελθντος, τη φαυλτητα, τις πελατειακς σχσεις, την κατασπατληση δημοσων πρων, την αναξιοκρατα και τη διαφθορ. Το πργραμμ μας –παρ τις αντξοες συνθκες– χει δη θετικ αποτελσματα. Και αυτ λγω των προσπαθειν και θυσιν του ελληνικο λαο, που κανες εντς κτος Ελλδας δεν πρπει να υποτιμ να ισοπεδνει. Παρλληλα μως, αξιολογντας τη θετικ μας πορεα, λαμβνουμε υπψη το γεγονς τι για λγους που εναι ανεξρτητοι της βολησης λων των μερν, δεν διαφανεται προς το παρν η δυναττητα φυσιολογικς κλυψης των δανειακν αναγκν της Ελλδας το 2012 απ τις αγορς. Αυτ συνιστ μια σοβαρ παρμετρο. Εχουμε χρος να τη συζητσουμε με τους εταρους μας. Και αυτ η συζτηση δεν εναι εκολη.

Ο κ. Ολι Ρεν επε προχθς χωρς περιστροφς τι η διακομματικ συνανεση εναι αναγκαα προπθεση για τα επμενα βματα. Μπως αυτ η φρση του αποδεικνει την ποψη των δανειστν μας τι η κυβρνηση μνη της δεν μπορε να προωθσει τα αναγκαα μτρα;

Η Ελλδα αυτ τη στιγμ χει ανγκη απ μα ενιαα και δυνατ φων, που να λει ρητ σε λους τι «θλουμε, μπορομε και θα κνουμε ,τι χρειζεται, με ποιο κστος, για να βγλουμε την πατρδα μας απ την κρση». Χρειζεται να δεξει η πλειοντητα των πολιτικν δυνμεων τι ξρει τη σοβαρτητα της κατστασης. Οτι αναλαμβνουμε τις πατριωτικς μας ευθνες λοι και δεν δημιουργομε καθημεριν εμπδια. Γιατ εν η κυβρνηση δινε μχη με τις αγορς και τους κερδοσκπους κερδζοντας αξιοπιστα, λλοι πλαγιοκοποσαν ποντροντας στην αποτυχα. Η Ελλδα πρπει να πεσει τους πντες πραν πσης αμφιβολας τι εναι αποφασισμνη. Οχι η κυβρνηση, χι η αντιπολτευση, χι εγ, η Ελλδα. Και αυτ θα το πετχουμε με την καθημεριν μας στση απναντι στα πργματα. Εμες εμαστε απλυτα αποφασισμνοι.

Και καλομε λους να βλουν πλτη στην προσπθεια αυτ. Αυτ που διακυβεεται δεν εναι να αποτχει να πετχει η κυβρνηση, αλλ η χρα. Και δεν κνω πσω για τη σωτηρα της χρας. Ομως τι θα πει τελικ συνανεση; Η συνανεση λων μας αυτ τη στιγμ δεν αφορ απλς μα σμβαση μνημνιο μια ψηφοφορα στη Βουλ. Αφορ κτι πολ σημαντικτερο, την εθνικ αναγκαιτητα να αλλξουμε την Ελλδα. Αφορ την εθνικ αναγκαιτητα να αποδεξουμε σε λους τι λοι κνουμε τις υπερβσεις μας αν αυτ που διακυβεεται εναι το μλλον της πατρδας. Οτι χουμε λοι κατανοσει την ανγκη βαθιν αλλαγν και δεν προσποιομαστε. Αυτ η σοβαρ στση λων μας πολλαπλασιζει την εμπιστοσνη απναντι στην Ελλδα. Σε ,τι με αφορ, θα λεγα τι αυτ η στση εναι χρος απναντι στην πατρδα. Και ειλικριν ελπζω αυτ η στση να επικρατσει.

Στην Πορτογαλα, κριε πρεδρε, ο αρχηγς του Λακο Κμματος στειλε επιστολ στην ΕΕ, στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ, με την οποα δεσμεεται για τη στριξη του προγρμματος. Αναμνετε αντστοιχη κνηση και απ τον κ. Σαμαρ;

Εναι η ρα που οι στεν κομματικς αντιλψεις πρπει να πνε στην κρη και προβλλει η εθνικ ανγκη. Εστω και εν εναι αλθεια τι δεν χουμε συνηθσει στη χρα μας σε ττοια στση σοβαρτητας και ευθνης απ το σνολο του πολιτικο συστματος. Αλλ αυτ εναι που πρπει να αλλξουμε, αφο εναι νας βασικς λγος που φτσαμε εδ. Στη σημεριν μεγλη δοκιμασα που περνει ο λας, δεν μπορομε πια να πορευμαστε πως στο παρελθν. Εμες αποδεικνουμε καθημεριν τι αλλζουμε το πρτυπο με το οποο πορευταν μια κυβρνηση στη χρα. Αναφρετε το παρδειγμα της Πορτογαλας, αλλ θα σας λεγα μικρ σημασα χει η τυπικ μορφ με την οποα εκφρζεται η στριξη σε μια εθνικ προσπθεια μπροστ σε να κνδυνο χωρς προηγομενο. Σημασα χει λοι να αναλβουμε απερφραστα και με καθαρ τρπο τις ευθνες μας. Βλποντας και λγοντας τις αδυσπητες αλθειες. Ελπζω τι στω τρα, την ρα της μεγλης κρσης, θα αναλβει ο καθνας τις ευθνες που του αναλογον απναντι στους πολτες.

Θα καλσετε σε συνντηση για μια να εθνικ συνεννηση, πως επατε, τον αρχηγ της ΝΔ; Θα συγκαλσετε συνντηση αρχηγν;

Απ την πρτη μρα που ανλαβα τη διακυβρνηση της χρας κλεσα σε εθνικ συστρτευση. Με δικ μου πρωτοβουλα, γιναν συναντσεις μεταξ των πολιτικν αρχηγν, τσο με τον καθνα ξεχωριστ, σο και υπ τον Πρεδρο της Δημοκρατας, σο ποτ λλοτε στο παρελθν. Και να εστε σγουρη τι τσι θα συνεχσω, ποια και αν εναι η ανταπκριση. Θλω να δηλσω τι εμαι πντοτε ανοικτς στη συζτηση, αλλ και σε προτσεις και απψεις λλων πολιτικν χρων, εφσον εναι ρεαλιστικς, εφαρμσιμες και για το καλ του τπου. Η πρτα μου εναι ανοικτ σε σους μοιρζονται τον ναν και μοναδικ μας στχο: τη δισωση και την αλλαγ της χρας.

Υπρχει δσμη προτσεων στο λεγμενο «Ζππειο 2» που κατ την ποψ σας θα μποροσαν να ενταχθον στο «μεσοπρθεσμο»;

Πολλς απ τις προτσεις της Νας Δημοκρατας εναι πολιτικς που εφαρμζονται δη, προγραμματζονται απ την κυβρνηση και εναι δη στο «μεσοπρθεσμο», πως ο περιορισμς των προσλψεων στο Δημσιο, η καταπολμηση της σπατλης και ββαια η προθηση των αποκρατικοποισεων. Εμαστε ανοικτο και σε ποια λλη σκψη δεν χουμε εντξει στον σχεδιασμ μας. Αρκε να εναι ρεαλιστικ. Και ο τελευταος πολτης αντιλαμβνεται την πραγματικ κατσταση της χρας και πως δεν υπρχει χρος για παροχολογα. Αυτ η νοοτροπα μας φερε εδ, στα πρθυρα του γκρεμο. Εμαστε τοιμοι να ενσωματσουμε κθε θετικ και ρεαλιστικ πρταση στο Μεσοπρθεσμο Πργραμμα.

Εν δεν λβετε συνανεση, θα σηκσετε μνος το βρος της εφαρμογς και νων σκληρν μτρων και της υλοποησης των συμφωνηθντων θα προχωρσετε σε εκλογς;

Εμες θα πρξουμε το καθκον μας, πως κναμε μχρι τρα. Γιατ, υπρχει εξλλου λλη επιλογ; Το να αφσουμε την Ελλδα να χρεοκοπσει μπορε να εναι επιλογ για ποιον χει την ευθνη διακυβρνησης της χρας; Η ελληνικ κοινωνα μας ζητε να σσουμε και να αλλξουμε τη χρα. Σε αυτν τον αγνα εμαστε εμες ταγμνοι.

Οι δανειστς μας εκτιμον τι οι εκλογς σως αποδειχθον λση; Και χει τεθε στις κατ' ιδαν συνομιλες;

Δεν χουμε δσει σε κανναν το δικαωμα να μας υποδεικνει εκλογς.

Αραγε η επιμον της ΕΕ να ζητε συνανεση εναι μια ευκαιρα για τους αντιπλους σας να σας κατηγορσουν τι σας επιβλθηκε «απξω» η λση;

Ο καθνας μπορε να κνει την επιλογ του ελεθερα, πως και η κθε επιλογ αξιολογεται και χει συνπειες. Και εκτς και εντς Ελλδας. Μποροσαμε να απορρψουμε τη δανειοδτηση της χρας μας. Να χρεοκοπσουμε, να φγουμε απ το ευρ. Αυτ δεν ταν για μας επιλογ. Εχουμε αποδεξει λη αυτ την περοδο τι δεν φοβμαστε το πολιτικ κστος, οτε ζητομε λλοθι και εξιλαστρια θματα. Ακοω κατηγορες και πολλ λσπη. Αν θεωρον τι αυτ τους επιβλλει η κρισιμτητα της στιγμς, ας το κνουν. Εγ επιλγω να παλψω για την πατρδα μου και αυτ κνω. Να σσουμε και να αλλξουμε την Ελλδα.

Εν οι βουλευτς του ΠΑΣΟΚ «αγνοσουν» τη… συνανεση και καταψηφσουν το «μεσοπρθεσμο», θα μενετε στη διαγραφ τους; Δηλαδ θτετε ζτημα κομματικς πειθαρχας; Και θα... μενετε εκε;

Αν υπρχε πιθαντητα να μην ψηφιστε το μεσοπρθεσμο, αυτ που θα μας απασχολοσε εναι η κομματικ πειθαρχα το πο θα βρεθον μεσα χρματα για τη χρα, στε να πληρωθον μισθο και συντξεις; Το θμα εναι η πειθαρχα απναντι στο κμμα το χρος μας απναντι στη χρα; Εχω αμριστη εμπιστοσνη στην Κοινοβουλευτικ Ομδα του ΠΑΣΟΚ. Ανλαβε ιστορικς ευθνες για το καλ της πατρδας. Ευελπιστ τι το διο θα πρξουν και λλες πολιτικς δυνμεις.

Ετσι πως χει διαμορφωθε το σκηνικ στην Ευρπη, με τις διχογνωμες και τις αντιφσεις του, εκτιμτε τι στω και την τελευταα στιγμ θα καταφρετε να τους πεσετε να αντιμετωπσουν ως ευρωπακ το ελληνικ δρμα;

Η αλθεια εναι τι η Ελλδα δνει τη μχη της σε μια Ευρπη που δεν χει αποφασσει η δια να λσει τα προβλματ της. Φοβικ και εσωστρεφς σμερα η Ευρπη, δεχνει πολλς φορς ανμπορη να πρει μεγλες αποφσεις. Με χετε ακοσει πολλς φορς να μιλω για ενιαα οικονομικ διακυβρνηση, για την κδοση του ευρωομολγου, τον φρο επ των χρηματοπιστωτικν συναλλαγν, για μεγλες θεσμικς αλλαγς που χρειζεται η Ευρπη. Ολα αυτ, δηλαδ, που θα οδηγοσαν την Ευρπη ολκληρη, και χι μνο την Ελλδα, σε ασφαλ νερ. Εκε, ναι, υπρχει στην Ευρπη ακμα μεγλη ατολμα. Ομως ας μην παραγνωρσουμε το γεγονς τι στην περπτωση της Ελλδας οι εταροι μας βαλαν πλτη - η αλθεια εναι τι πειτα απ δικ μας τιτνιο αγνα πεστηκαν. Ας μην το ξεχνμε, χωρς τα χρματα των Ευρωπαων φορολογουμνων η Ελλδα θα εχε χρεοκοπσει. Τα προβλματα που φησε πσω της η προηγομενη κυβρνηση εναι ττοιου μεγθους, που τα 30 δισ. ευρ του ΔΝΤ θα ταν σταγνα στον ωκεαν. Οταν μως βλπουν τι και εμες με τη σειρ μας κνουμε ,τι περν απ το χρι μας για να βγομε απ την κρση και να σταθομε στα πδια μας, τι γυρζουμε την πλτη στις κακς πρακτικς που λοι γνωρζουμε τι μας φεραν εδ, τι δεχνουμε σοβαρτητα και τι δεν σφαζμαστε στο εσωτερικ της χρας σαν τα κοκρια, αυτ αυξνει την αξιοπιστα μας και τη διαπραγματευτικ μας ικαντητα.

Λγεται τι στην πολιτικ η κθε μρα εναι μια διαφορετικ μρα. Σε περοδο μνημονου πς εναι για τον Ελληνα πρωθυπουργ;

Μια μεγλη δοκιμασα, πως εναι η ημρα κθε Ελληνα πολτη που βαλε πλτη για να σταθε η χρα μας ρθια, που αγωνζεται να τα βγλει πρα σε μια κρση χωρς προηγομενο, να κνει σωστ τη δουλει του. Οπως του κθε ανθρπου που θλει να εναι εντξει με τη συνεδησ του. Και ειδικ σμερα που το ραμα για μια διαφορετικ Ελλδα γνεται αδριτη αναγκαιτητα.

Οι αντπαλο σας χρενουν στο οικονομικ επιτελεο «αποτυχα επτευξης των στχων παρ τα σκληρ μτρα». Οι του οικονομικο επιτελεου χουν την απλυτη εμπιστοσνη σας;

Η προσπθεια αυτς της κυβρνησης εναι συλλογικ. Οσα γιναν τους προηγομενους 19 μνες δεν χουν προηγομενο στη μεταπολεμικ ιστορα της χρας. Τα αποτελσματα στους περισστερους τομες ταν εντυπωσιακ, χρη στη συλλογικ δουλει και στη στριξη του ελληνικο λαο. Η βασικ μας επιτυχα εναι μως τι μπροστ στο φσμα της χρεοκοπας κρατσαμε την Ελλδα ζωνταν. Και αυτ συνεχζουμε να κνουμε, μχρι να σταθομε οριστικ στα πδια μας, στε να αλλξουμε την Ελλδα και να την κνουμε μια χρα βισιμης ανπτυξης, δικαιοσνης, ευημερας και δικαιωμτων για λους. Και αυτ η επιτυχα δεν υποβαθμζεται απ αποκλσεις κποιων δεκαδικν στοιχεων σε επιμρους νομερα, που εναι αναμενμενες, λλωστε, σε κθε εποχ (αφο μιλμε για προβλψεις), πσω μλλον στο ρευστ περιβλλον μσα στο οποο δνει η Ελλδα τον αγνα της. Πρα μως απ αυτ, τον περασμνο χρνο γιναν αλλαγς χωρς προηγομενο, με σκοπ να αλλξουμε συθμελα τον τρπο με τον οποο λειτουργον τα πντα στη χρα. Ασφαλιστικ, φορολογικ, «fast track», απελευθρωση επαγγελμτων, «Καλλικρτης», το πργραμμα «Διαγεια», προσλψεις και προαγωγς στο Δημσιο με αντικειμενικς διαδικασες, ηλεκτρονικ συνταγογρφηση, κοινωνικ τιμολγιο ΔΕΗ, υπηρεσα μιας στσης για την δρυση των επιχειρσεων. Και αυτ εναι μνο μερικς ενδεικτικς αναφορς στο τερστιο ργο που συντελστηκε τον τελευταο χρνο και συνεχζει να συντελεται απ τον ελληνικ λα. Σκεφτετε τα λα αυτ, κυρα Γιωτκη, καθς και σε πσο χρνο και υπ ποιες συνθκες γιναν. Και πετε μου αν στο παρελθν υπρξε λλη κυβρνηση στη χρα που σε τσο μικρ χρονικ διστημα προχρησε σε τσες θετικς μεταρρυθμσεις, χοντας παρλληλα να διαχειριστε μια κρση ακραων συνθηκν και καταστσεων.
Εμες αφσαμε πσω μας τις κακς συνθειες του παρελθντος και αλλξαμε πλρως πορεα, γιατ αυτ ταν το πατριωτικ μας καθκον αλλ και γιατ δεν εχαμε πρβλημα να κοιτξουμε τον εαυτ μας στον καθρφτη, να αναγνωρσουμε ακμα και δικ μας σφλματα και να αλλξουμε. Η χρα εχε «αποτχει» μλλον εχε βρεθε στα πρθυρα κατρρευσης το 2009. Οσοι ισοπεδνουν τα επιτεγματα της χρας, ας θυμηθον τι η κρση δεν ξεκνησε τον Οκτβριο του 2009, αλλ πολ πριν. Απλς ττε εκδηλθηκαν ντονα τα αποτελσματα της διαχερισης της προηγομενης πενταετας. Τρα, αν κποιοι ισχυρζονται, πως η ΝΔ μχρι πρσφατα, τι μσα σε ναν χρνο θα μποροσαμε να χουμε βγει απ την κρση, ττε τι να πω. Παραπλανον συνειδητ τους πολτες και καλλιεργον ψευδαισθσεις, ειδικ εκενοι που φησαν πσω τους να λλειμμα στο 15,5% του ΑΕΠ.

Μιλτε για διαρθρωτικς αλλαγς, ωστσο οι νεργοι χουν λλες προτεραιτητες… Τι τους απανττε;

Τους απαντμε τι οι μεγλες αλλαγς που κναμε και κνουμε για να ενισχσουμε τον ανταγωνισμ, να σπσουμε τη γραφειοκρατα, να διευκολνουμε την επιχειρηματικτητα, να προστατεσουμε και να στηρξουμε τον υγι και δημιουργικ επιχειρηματα εναι αυτς που θα απελευθερσουν τις παραγωγικς δυνμεις της χρας, θα φρουν επενδσεις και κυρως θσεις εργασας που το Δημσιο δεν μπορε πια να προσφρει.

Εστε απ τους πολιτικος αρχηγος με πολυετ περα στον χειρισμ της εξωτερικς πολιτικς. Πς εξελσσεται για την Ελλδα η συγκυρα σε σχση με την Τουρκα;

Απ το `99, που ξεκινσαμε αυτ την προσπθεια, χουμε κνει μεγλη προδο. Σπσαμε στερετυπα, αποδεξαμε τι Ελληνες και Τορκοι μπορον μαζ να πετχουν πργματα, με αμοιβαο φελος. Ομως η πορεα αυτ δεν χει ολοκληρωθε. Η Να Δημοκρατα φησε διαπραγματευτικ πλα -πως η ευρωπακ πορεα της Τουρκας- να χαθον. Τα Ελληνοτουρκικ δεν θα λυθον μνα τους με τον χρνο, οτε εναι προς το συμφρον κανενς να διαιωνζονται. Τα δσκολα εναι ακμα μπροστ μας. Ομως αυτ η κυβρνηση δεν φοβται τα δσκολα. Ξαναπισαμε το νμα απ εκε που το εχαμε αφσει. Κναμε σημαντικ βματα, πως το Αντατο Συμβολιο Συνεργασας και η εντατικοποηση των λεγμενων διερευνητικν επαφν. Και στον επιχειρηματικ και ιδιατερα στον τουριστικ τομα βλπουμε μεσα και σημαντικ αποτελσματα. Τρα φτσαμε σε κρσιμο σταυροδρμι, φτνει η ρα της αλθειας. Η ρα που θα κριθον η αξιοπιστα, η βοληση και η αποφασιστικτητα του καθενς μας. Και η Ελλδα οφελει να εναι και εναι τοιμη για κθε ενδεχμενο. Μην χετε καμα αμφιβολα.

Αισιοδοξετε, πντως, για την προσλκυση επενδσεων σε λους τους τομες, παρ το δυσμενς κλμα;

Ναι, οι επενδσεις θα λθουν, αλλ χι απ τη μια μρα στην λλη. Θα λθουν ταν απ τη μα αυξσουμε τον βαθμ εμπιστοσνης της διεθνος κοιντητας σε ,τι αφορ το μλλον της χρας, και απ την λλη σο εμες θα βελτινουμε το περιβλλον για την ανπτυξη της επιχειρηματικτητας, δηλαδ θα σπμε δεσμ, θα καταργομε γραφειοκρατικς διαδικασες, θα απλοποιομε τη ζω των υποψφιων επενδυτν, θα περιορζουμε την αδιαφνεια και τη διαφθορ.

Αυτ τον αγνα δνουμε κθε μρα. Και αξζει πραγματικ να επενδσουμε στο μλλον της Ελλδας.

ΟΙ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΘΑ «ΤΡΕΞΟΥΝ» ΟΣΟ ΠΙΟ ΑΜΕΣΑ ΓΙΝΕΤΑΙ

Θα προχωρσετε και σε απολσεις δι της... πλαγας οδο; Μετατξεις σον (και) απολσεις;

Σας απαντ: δεν εναι λογικ ταν καταργες ναν Οργανισμ του Δημοσου να αξιολογες το προσωπικ που μχρι ττε υπηρετοσε, στε να δεις αν μπορε να καλψει λλες πραγματικς ανγκες στο ευρτερο Δημσιο, ποιοι τελικ χει νημα να παραμενουν, τσι στε να μην επιβαρνεται αδικαιολγητα ο κρατικς προπολογισμς, δηλαδ ο Ελληνας φορολογομενος, ειδικ ταν εσαι σε ττοια δημοσιονομικ κατσταση; Ομως στχος μας δεν εναι οι απολσεις. Στχος μας εναι νας ορθολογικς και αποτελεσματικς δημσιος τομας, που θα αξιολογονται τσο οι ανγκες μας σο και το προσωπικ.

Σε ποιες εισηγμνες θα εξαλειφθε η κρατικ συμμετοχ;

Σε εκενες τις εταιρεες που το κρτος συμμετχει απλ και μνο ως επιχειρηματας -που λλωστε δεν εναι ο ρλος του αυτς- και που δεν διακυβεονται κρσιμα για τον πολτη ζητματα, πως εναι η διαχεριση δημσιων αγαθν σημαντικν δικτων, πως εναι της ενργειας του νερο.

Εχετε αποφασσει τελικς μεσες αποκρατικοποισεις, που σημανει το πρτο δεγμα γραφς και μσα στον Ιονιο;

Οσο πιο μεσα γνεται. Εναι δη ανακοινωμνο το πργραμμα στο μεσοπρθεσμο και στο προσεχς διστημα θα γνει ακμα μεγαλτερη εξειδκευση.

Σας κατηγορον τι δεν λτε λη την αλθεια στον λα - τι την κρβετε... Ο κσμος θλει να μθει για τις θυσες του και το… τονελ, στο οποο, πως λει και ο κ. Παπακωνσταντνου, δεν βλπει φως. Ποιες δεν εναι για σας πια «κκκινες γραμμς»;

Την αλθεια επαμε απ την πρτη στιγμ. Και επαμε τι το ταξδι θα εναι μεγλο και δσκολο, για να βγλουμε τη χρα απ τα δσκολα αλλ και να την αλλξουμε οριστικ, για να μην ξαναζσουμε παρμοια περιπτεια. Οταν το στοχημα εναι να σσουμε τη χρα, η μοναδικ κκκινη γραμμ εναι αυτ. Και κανες δεν επε τι η πορεα αυτ δεν θα `χει εμπδια και απροπτα, τι δεν θα χρειαστον διορθωτικς κινσεις - κπου να κψουμε δρμο, αλλο να αλλξουμε δρμο, αλλ χι τη συνολικ πορεα μας και τον στχο.

Πολλο προβλπουν τι δεν θα λβουμε την πμπτη δση. Σε αυτ την περπτωση πς θα το αντιμετωπσετε;

Η επιλογ αυτ θα σμαινε κατ πσα πιθαντητα χρεοκοπα. Δεν μπορομε να επιτρψουμε να δημιουργονται λμπι σε διφορους κκλους στην Ευρπη και αλλο, με ανμοια συμφροντα, που θλουν να εξωθσουν την Ελλδα σε χρεοκοπα και σε ξοδο απ το ευρ. Και αυτ μπορομε να το κψουμε μαχαρι εν δεχνουμε καθημεριν τη βολησ μας, τη βοληση της συντριπτικς πλειοψηφας του ελληνικο λαο τι εμαστε προσηλωμνοι στον στχο να κνουμε την οικονομα μας βισιμη και την πολιτεα μας δκαιη και αποτελεσματικ. Γι' αυτ τον λγο εναι απαρατητες η εφαρμογ του προγρμματς μας και η επτευξη των στχων μας.

Εν ψει της Συνδου Κορυφς βζετε στο τραπζι και προτσεις για την επιμκυνση αποπληρωμς του συνολικο χρους; συζηττε μνο για το νο δνειο (για 2012-2013);

Πιστεω τι παρ τη δυσκολα και την κερδοσκοπα που υπρχει, η Ελλδα θα μπορσει να βγει στις αγορς ταν παρουσισει πρωτογεν πλεονσματα. Και αυτ που διαπραγματευμαστε εναι κθε πολιτικ που θα μας βοηθσει να οδηγσουμε τη χρα εκε. Και σας υπενθυμζω τι πετχαμε δη το 2010 να μεισουμε το πρωτογενς λλειμμα πνω απ 7 μονδες του ΑΕΠ. Ηδη εναι εμφαν τα πρτα θετικ σημδια, που, αν δουλψουμε με την δια αφοσωση και επιμον, θα πολλαπλασισουμε. Η πρβλεψη της Ευρωπακς Στατιστικς Υπηρεσας εναι τι το 2012 θα εναι στο σνολ του η πρτη χρονι ανπτυξης, με ρυθμ 1,1%.

Αναδιταξη αντ αναδιρθρωσης, αφο προηγουμνως εξαντλσετε κθε δυναττητα νου μτρου;

Σας επα και προηγουμνως, εμες κοιτμε τη δουλει μας. Χειριζμαστε με τον πιο σοβαρ και υπεθυνο τρπο το ζτημα του τερστιου χρους που βρκαμε. Με γνμονα μνο το συμφρον της πατρδας και του πολτη. Δεν μπανουμε σε δημσια σεναριολογα. Η αναδιρθρωση εναι εκτς συζτησης, τσο για την Ελλδα σο και για τους εταρους μας.

Τα κμματα της Αριστερς θεωρετε τι χουν, παρ τις ντονες διαφωνες τους, αφσει χαραμδες συνεννησης με την κυβρνηση;

Θα θελα πραγματικ να το εχαν κνει. Δεν το κνουν μως. Σμερα γι' αυτος θα πρεπε να `ναι εποχ δημιουργικν και προοδευτικν προτσεων για αλλαγς και μεγλες τομς, αντ να ψχνουν εξιλαστρια θματα, να ρχνουν σφαιρα πυρ κατ των «κακν εταρων του ΔΝΤ, ταν εναι οι δικς μας αδυναμες που μας οδγησαν στην εξρτηση αυτ. Και αυτς τις αδυναμες πρπει να θεραπεσουμε και χι να τις κρψουμε κτω απ το χαλ, πως θλουν οι βολεμνοι - ετε χουν δεξι ετε αριστερ ταμπλα.

Ο κσμος λει τι αν δο υπουργο δεν μπορον να συμφωνσουν μεταξ τους, ττε πς θα καλσουν τα λλα κμματα να συναινσουν;

Τα μσα ενημρωσης και το υπλοιπο πολιτικ σστημα θα συνηθσουν σιγ σιγ στην ιδα τι μια κυβρνηση μπορε να συζητ διαφορετικς απψεις πριν λβει αποφσεις. Το αποτλεσμα μετρει. Η κυβρνηση αυτ -στερα απ επιβεβλημνη συζτηση και εξταση λων των εναλλακτικν επιλογν- χει λβει και εφαρμσει αποφσεις χωρς ιστορικ προηγομενο. Το τελικ προν της απφασης κρνεται. Τα λλα εναι παραπολιτικ φιλολογα.

Ουκ ολγες φορς υπουργο σας επαναλαμβνουν στις κατ' ιδαν συζητσεις τι πολλς πρωτοβουλες τους προσκροουν στο Σνταγμα και στα «ταμπο» της Δικαιοσνης. Εχετε μελετσει τρπους υπρβασης των ποιων αναχωμτων, που μπορε να αποδεικνονται και εγκληματικ σε περοδο οικονομικς κρσης;

Δυστυχς χουμε χτσει στη χρα μας εδ και χρνια να δαιδαλδες νομικ σστημα, εντελς ξεπερασμνο απ τις κοινωνικς και οικονομικς εξελξεις, καθς και χουμε να δεδομνο συνταγματικ πλασιο. Εναι ρα να δομε συνταγματικς αλλαγς που ξεκαθαρζουν ρλους, απλοποιον τα πργματα, προστατεουν σοβαρ τα δικαιματα των πολιτν και τους απελευθερνουν απ μια συγκεντρωτικ γραφειοκρατα. Ακμα περισστερο, αποπροσανατολζουν τη δημσια διοκηση, την πολιτεα με τους πυλνες της -πως και αυτν της Δικαιοσνης- να βοηθον τον πολτη, αντ να στκονται εμπδιο, να προωθον την ευνομα και το ασθημα δικαου αντ της αυθαιρεσας, της ανομας, της αδικας και της αδιαφνειας.

Η εμπιστοσνη στους θεσμος εναι σμερα το δημοκρατικ και αναπτυξιακ ζητομενο. Και, ββαια, μελετμε κθε φορ τρπους να υπερβανουμε τα προβλματα, πως επσης αλλζουμε σιγ σιγ λο το νομικ πλασιο της χρας μας αλλ και τις διαδικασες που ορζονται σ' αυτ, διτι και αυτς εναι ξεπερασμνες. Εναι σαν να ρυθμζουν την κοινωνα του 1960 και χι του 2011. Αυτ αλλζει.