, . . , ,

20 2011

Αγαπητο φλοι και φλες, αγαπητ κ. Περιφερειρχη, αγαπητο εκπρσωποι των τοπικν και περιφερειακν φορων της Αυτοδιοκησης, εναι χαρ μου που βρσκομαι εδ, στο Ναπλιο, σε μα απ τις ομορφτερες πλεις του τπου μας και ιστορικς, βεβαως, καθς και σε αυτ το ιστορικ κτριο, που χει ναν ιδιατερο συμβολισμ, και εθνικ, και δημοκρατικ.

ναν συμβολισμ που συνδει και με τη σημεριν κρση, αλλ και με την προσπθεια που κνει ο Ελληνικς λας, για να μπορομε να σταθομε στα πδια μας, με τις δικς μας, ελληνικς δυνμεις, δχως να χρειαζμαστε δνειες δυνμεις. Εναι το εθνικ μας στοχημα, να αξιοποισουμε ,τι καλτερο χει αυτς ο τπος - και χει τσα ο τπος μας - για να μπορομε να σταθομε στα πδια μας.

Εναι και νας νας της Δημοκρατας, μως. Και σμερα, αυτ την κρση την αντιμετωπζουμε μσα απ τη διαβολευση, μσα απ τη διαπραγμτευση, μσα απ το δημοκρατικ διλογο και, ελπζω, με τη συμμετοχ λων.

Σε αυτ την κρσιμη περοδο, λοι γνωρζετε πσο σημαντικ εναι η προσπθεια που γνεται απ λους. Δνουμε μια μχη εδ και ενμιση χρνο, ναν αγνα επιβωσης απ τη μα πλευρ, αλλ και ναν αγνα αλλαγς της πατρδας μας, απ την λλη.  

Εναι μια κρση εσωτερικ, κατ' αρχν, δικ μας, με μεσα συμπτματα τα λεγμενα «δημοσιονομικ στοιχεα». Δηλαδ, πολ απλ, να υπρογκο χρος, αλλ και να τερστιο λλειμμα κθε χρνο, το οποο βεβαως, το 2009, φτασε στο 15,5% του ΑΕΠ, πνω απ 30 δις δηλαδ και το οποο προστθεται κθε χρνο στο χρος.

Αυτ εναι η κρση που κληθκαμε να διαχειριστομε. Βρεθκαμε, μως, και σε να πολ δυσμενς διεθνς περιβλλον, με μεγλο φβο απ τις αγορς, με ψυχολογα αρνητικ, ακμα και με κερδοσκοπα απναντι στη χρα μας, την οποα και ζομε.

Βεβαως, τα προβλματα εναι βαθτερα, δεν εναι το χρος και το λλειμμα. Αυτ εναι συμπτματα βαθτερων προβλημτων, που λα εναι σε ξαρση αυτ την εποχ.

Εγ μως βρσκομαι εδ κοντ σας, για να σας πω τι εμαι πεπεισμνος, χι μνο τι θα πετχουμε, αλλ και τι κνουμε καθημεριν αυτ την κρση ευκαιρα. Ευκαιρα, πρτα απ' λα, για να αναγνωρσουμε εμες οι διοι ποια ταν τα μειονεκτματ μας, τα μειονεκτματα αυτο του συστματος, αυτν των λειτουργιν μας, τα κακς κεμενα του παρελθντος, οι αγκυλσεις, αυτ που μας οδγησαν στο χελος του γκρεμο, σε να μοντλο ναρχης ανπτυξης, χι βισιμης, αλλ με δανεικ, που βεβαως βοθησαν να αναπτυχθον οι πελατειακς σχσεις, η διαφθορ και οι αντιδραστικς νοοτροπες.

Και αυτ την κρση, θα την κνουμε ευκαιρα για να δημιουργσουμε μαζ μια να Ελλδα, με μα οικονομα καινοτμο. Δξα τω Θε, χουμε μυαλ, χουμε νους ανθρπους με τερστια παιδεα. Εναι η να γενι, που εναι η πιο μορφωμνη απ την αρχ της ιστορας της νετερης Ελλδας. Μια οικονομα καινοτμο, βισιμη, που να εναι εξωστρεφς και ανταγωνιστικ.

Μια οικονομα, που θα στραφε ββαια στην πρσινη ανπτυξη και την υγι επιχειρηματικτητα, με αποτλεσμα τη δημιουργα θσεων εργασας και, θα λεγα, καλν θσεων εργασας για λους. Και ξρουμε τι ο τπος μας χει τερστιες δυναττητες.

Αυτ που θλω να τονσω ξεκινντας, εναι τι η μχη βρσκεται σε πλρη εξλιξη. Εμαστε μπροστ σε μια μχη και τη δνουμε καθημεριν. Και δεν πρκειται να κνουμε πσω, οτε εγ, οτε καννας σε αυτ την Κυβρνηση. Οτιδποτε κι αν πρπει να κνουμε, θα το κνουμε για να σταθε η Ελλδα στα πδια της, που εναι και προπθεση για να χτσουμε μια καλτερη χρα, μια καλτερη πατρδα.

Ξρω τι λοι αγωνιτε. Ξρω και τι λοι καταβλλετε προσπθεια. Και δεν εννο μνο τους φορες, τους χρους που εκπροσωπετε, αλλ και τον κθε πολτη ξεχωριστ. Ξρω μως και κτι λλο, τι αξζει να κνουμε αυτ τον αγνα, αυτ τον αγνα που πραγματικ αισθνομαι τι τον δνουμε μαζ, πρα και μακρι απ κθε κομματικ λλη ταυττητα.

Εμαστε λοι εδ, σε μια κοιν προσπθεια του Ελληνισμο και δνουμε μαζ αυτ τη μχη. Και ββαια, εναι να πργραμμα ετν αυτ που χουμε μπροστ μας και εμαστε μνο στο πρτο τος, να δσκολο τος, σως το δυσκολτερο, παρτι δεν θα εναι εκολα οτε τα επμενα χρνια, σε ,τι αφορ τις αλλαγς που πρπει να κνουμε.

Αλλ δη απ τρα, φανονται τα πρτα αποτελσματα. Χωρς να λω να ισχυρζομαι, σε καμα περπτωση, τι φυγε η κρση. Αυτ που μπορ να πω με βεβαιτητα, μως, εναι τι αυτ η εθνικ προσπθεια που κνουμε μαζ, αυτ που κνουμε, δουλεοντας μαζ, χει δη αποτελσματα. Μσα σε να χρνο, μεισαμε το λλειμμα της πατρδας μας κατ 5 μονδες.

Θα μου πετε, «τι σημανει αυτ, στατιστικς εναι αυτς». Πρτα απ' λα, δεν το χει κνει καμα λλη χρα στην Ευρωπακ νωση, στην Ευρωζνη, μσα σε να χρνο. Αυτ αναγνωρζεται απ λους και εναι να μεγλο επτευγμα. ταν μια δσκολη θυσα που κανε ο Ελληνικς λας, να μεισει το λλειμμα τσο γργορα.

Δεν χει φτσει στο 3% που θλουμε, πργμα που σημανει τι χουμε ακμα δουλει μπροστ μας. χει σημασα, μως, γιατ εναι η απδειξη τι ταν θλουμε μπορομε. Ββαια, το λλειμμα εναι η αιτα διγκωσης του χρους, εναι ο λγος για τον οποο οι αγορς διατυπνουν επιφυλξεις, για το αν μπορομε χι να ανταποκριθομε, αλλ εναι και ο λγος για τον οποο εμαστε αναγκασμνοι να ζητσουμε βοθεια απ τους εταρους μας, δηλαδ να εξαρτιμαστε απ τη βοθει τους, απ τα δανεικ τους. χουμε ζητσει τα δανεικ τους.

Και ββαια, θλω και εδ να πω, τι αυτ τα δανεικ θα τα επιστρψουμε. Γιατ το ακοω πολλς φορς και δεν αισθνομαι καθλου καλ, ταν με ρωτον δημοσιογρφοι και απλο πολτες σε λλες χρες που επισκπτομαι: «μα εσες, οι λληνες, θα μας επιστρψετε τα λεφτ μας;». Διτι τα λεφτ των φορολογουμνων της Ευρπης, της Ευρωζνης, χουμε ως δανεικ, για να μπορομε αυτ τη στιγμ να σταθομε σ' αυτ την κρση.

Και ββαια, τους απαντ «ναι». μως, αυτ το ερτημα θγει την περηφνια μας, θα λεγα, θγει ακμα και τις δυναττητες αυτς της χρας, γιατ ξρουμε πολ καλ τι αυτ η χρα μπορε να εναι παραγωγικ. Και αυτς εναι νας ακμα λγος για να συνεχσουμε την προσπθεια, στε να χουμε πια πλεονσματα, να αυξσουμε το ΑΕΠ, δηλαδ να υπρχει ανπτυξη, να μπορομε εμες να διαχειριστομε το χρος μας - και χι λλοι - και να αποκαταστσουμε μια και καλ την αξιοπιστα μας διεθνς, αλλ βεβαως και απναντι στον Ελληνικ λα.

Μπορομε αυτ να τα κνουμε. Πριν απ λγες μρες, η Ανεξρτητη πια Στατιστικ Αρχ ανακονωσε και επισμως την πρβλεψη για μεγθυνση του ΑΕΠ της χρας μας κατ 0,8% για το γ' τρμηνο του 2011. Και στο α' τρμηνο, χουμε δη να θετικ σημδι. Η Eurostat λει τι το 2012 θα επιστρψει η Ελλδα σε θετικ ρυθμ ανπτυξης.

Αυτ δεν εναι για να θριαμβολογομε. Πρπει να δομε τα αποτελσματα, να εγγυηθομε τα αποτελσματα. Αλλ αυτ δεχνουν τι εμαστε σ' να σωστ δρμο. Ο τουρισμς, η ναυτιλα, οι εξαγωγς, οι εξαγωγς και των αγροτικν μας προντων, δεχνουν φτος να ανακμπτουν. Εναι κρσιμο, λοιπν, να καταλβουμε τι η προσπθεια που κνει σμερα η Ελλδα εναι δσκολη, αλλ θλει συνχεια.

Απαιτε θυσες, θλει μως υπομον και επιμον. Η επιτυχα εναι μπροστ μας. Αξζει να δσουμε αυτ τη μχη, που βεβαως υπηρετε και ο κθε λληνας. Και αυτ εναι για εμς το νημα της εθνικς συσστρτευσης. Μπορομε μαζ να καταφρουμε πρα πολλ.

Και αυτ η συσστρτευση δεν αφορ μνο στα πολιτικ κμματα, βεβαως και στα πολιτικ κμματα, προφανς, αφορ μως και σε κθε δημιουργικ δναμη της χρας. Στην Αυτοδιοκηση, στην υγι επιχειρηματικτητα, στον κθε πολτη που πρπει να απαιτσει τα πργματα να γνονται πια διαφορετικ, με μια διαφορετικ συμπεριφορ και νοοτροπα.

Και αυτ εναι χρος λων μας απναντι στην πατρδα, ,τι κι αν ψηφζουμε. Εναι καθολικ, θα λεγα, απατηση της συντριπτικς πλειοψηφας των πολιτν, να δσουμε αυτ τη μχη και να αλλξουμε τη χρα, στε να μην επαναλβουμε τα λθη του παρελθντος, αλλ και να εμαστε πολ ειλικρινες για το πο πμε.

Η χρονι που περσαμε, πως επα, ταν μια χρονι δσκολη, πρωτοφανς. χι μνο λγω της δοκιμασας, αλλ και επειδ δεξαμε τι μπορομε να αλλξουμε. Προωθσαμε μεγλες μεταρρυθμσεις, σε πεσμα σων προσπαθοσαν να πεσουν τι δεν θα τα καταφρουμε. Και πολλο λεγαν, «μα δεν θα τα καταφρετε, δεν μπορετε, η Ελλδα δεν μπορε, οι λληνες δεν μπορον, στο DNA σας χετε το ¨λφα¨ το ¨βτα¨ αρνητικ» - τα διαβζαμε.

Και μως, χουμε να πρωτοφανς πργραμμα μεγλων μεταρρυθμσεων. Οπωσδποτε, μα απ τις μεγλες μεταρρυθμσεις εναι αυτ της Αυτοδιοκησης, της Περιφρειας, πως λγαμε προηγουμνως και με τον κ. Τατολη, αλλ εναι και μια πολ σημαντικ αναπτυξιακ προσπθεια, διτι η Περιφρεια θα απελευθερσει δυνμεις, καθς μεταφρονται λο και περισστερες αρμοδιτητες και δυναττητες στην τοπικ και περιφερειακ κοινωνα.

Εσες ξρετε πολ καλτερα τα ζητματα και τα προβλματα. Και σο χετε εσες τις δυναττητες να παρνετε αποφσεις, τσο θα φεγουμε απ τις γραφειοκρατες, απ τις παρεμβσεις του κθε παργοντα, απ τα συμφροντα του καθενς, και θα κοιττε εσες πια το συλλογικ συμφρον της Περιφρειας. Βεβαως, πντα με τη στριξη του κεντρικο κρτους. Αλλ εναι λλο η στριξη και λλο η χειραγγηση, η παρμβαση και η πελατειακ εξρτηση.

 χουμε καταφρει να διασφαλσουμε μσα σ' να χρνο τη βιωσιμτητα του ασφαλιστικο συστματος, με θυσες βεβαως. Αλλ εναι μια ιστορικ μεταρρθμιση, που πρασε το προηγομενο καλοκαρι. Διτι αν δεν εχε περσει αυτ η μεταρρθμιση, δεν θα εχαμε εξασφαλσει στη να γενι και στις επμενες γενις τις συντξεις. Τρα, εναι εξασφαλισμνες.

χουμε κινηθε αποτελεσματικ στον τομα του τουρισμο, πως π.χ. με την απελευθρωση της κρουαζιρας. χουμε την απελευθρωση των οδικν μεταφορν, το νοιγμα των κλειστν επαγγελμτων, που θα ανοξει δυναττητες για τη να γενι, καθς και την κατργηση και συγχνευση δεκδων δημσιων φορων, που βεβαως αυτ πρπει να συνεχιστε.

λα αυτ δημιουργον και ανσες για την ανπτυξη. χουμε επσης το «fast track» για τις μεγλες επενδσεις, που βεβαως χρειζεται να εφαρμοστε και σε μικρτερη κλμακα, για τον κθε επιχειρηματα. δη, λγω του μητρου που χει δημιουργηθε, και συνεργαστκαμε γι' αυτ με το Επιμελητριο, υπρχει η δυναττητα δρυσης μιας επιχερησης σε μα ημρα, ταν χρειζονταν 30 και πλον ημρες πριν.

Επιπλον, η αλλαγ του φορολογικο συστματος, για να εναι κατ' αρχν πιο δκαιο, αλλ και πιο διαφανς, πως και η απελευθρωση της παροχς υπηρεσιν απ τις αγκυλσεις του παρελθντος.

Για πρτη φορ, χουμε να πργραμμα - και αυτ εναι πρωτοπρο, θα λεγα, και στην Ευρωπακ νωση - για τη «Διαγεια», που ξρει πια ο Ελληνικς λας πο πνε τα χρματ του. χει γνει να αποφασιστικ βμα για την αξιοπιστα της διαχερισης των χρημτων, αλλ και για την καταπολμηση της διαφθορς.

Κθε δαπνη, κθε πρσληψη, κθε απφαση, εναι ελεθερα προσβσιμες απ λους τους πολτες στο διαδκτυο. χουμε να αντικειμενικ σστημα προαγωγν στο Δημσιο, καθς και την αλλαγ του Πειθαρχικο Κδικα για τους δημσιους υπαλλλους.

χουμε την ηλεκτρονικ συνταγογρφηση, που προχωρει γοργ και επεκτενεται σε λα τα Ταμεα, αλλ και το πργραμμα ηλεκτρονικν προμηθειν στο Δημσιο, πλι για να χτυπσουμε τη διαφθορ και τη σπατλη, διτι πργματι εκε υπρχαν λεφτ και αυτ τα λεφτ εξοικονομομε, για να στηρξουμε τις δημσιες πολιτικς μας.

Αυτ, φλες και φλοι, αποτελον μνο μερικς ενδεικτικς αναφορς σε να τερστιο ργο που συντελστηκε τον τελευταο χρνο και συνεχζει να συντελεται. χουμε ακμα πολλ να κνουμε, αλλ σκεφτετε πσα γιναν σε να χρνο και υπ ποιες συνθκες γιναν. Και αναρωτηθετε αν, στο παρελθν, υπρξε λλη περοδος, που η χρα μας, σε τσο μικρ χρονικ διστημα, προχρησε σε τσες μεταρρυθμσεις, χοντας παρλληλα να αντιμετωπσει μια κρση ακραων συνθηκν και καταστσεων και μια μχη, χι μνο μσα στη χρα μας, αλλ και στην Ευρπη, θα λεγα και παγκοσμως.

Δεν θλω να ευλογ «τα γνια» της Κυβρνησης, διτι αυτς ο αγνας γινε απ κθε πολτη, αλλ θλω να πω τι εμες συνεχζουμε τον αγνα και ασκομε πολιτικ με ναν πολ διαφορετικ τρπο. Δνοντας να νο παρδειγμα και στο υπλοιπο πολιτικ σστημα που, σε να μεγλο μρος του, εξακολουθε να σκφτεται και να μιλει σαν να βρισκμαστε στο 80, στο 90 ακμα στο 2004 και το 2008.

χουν αλλξει οι συνθκες και εμες πρπει μαζ να αλλξουμε τις δικς μας πρακτικς και νοοτροπες, χωρς να χσουμε βεβαως το στχο, που εναι μια πορεα αλλαγς - και αυτ εναι και το πατριωτικ μας καθκον.

Αυτ κναμε τους τελευταους 19 μνες, μιλντας με απλυτη ειλικρνεια και υπευθυντητα απναντι στους λληνες πολτες. Πολλς φορς, λμε πργματα που εναι δσκολα, που εναι σκληρ, αλλ το κνουμε ακριβς γιατ πρπει να τα διορθσουμε. Βζουμε τα χρια μας, πολλς φορς, ακμα και στη φωτι. μως, πρπει να αντιμετωπσουμε τα προβλματα, αντ να τα θβουμε κτω απ το χαλ. Εναι μια πρακτικ, που δυστυχς ακολουθθηκε για πολλ χρνια στην πατρδα μας, για δεκαετες.

χουμε μπροστ μας να μεγλο ργο, μως, και σε λλους τομες. Στο χρο της Παιδεας, πολ σντομα, θα φρουμε νομοσχδιο για την αντατη εκπαδευση. Χρειζεται μεγλη αλλαγ και τομ εκε. Δεν μπορε η χρα μας να χει μα απ τις καλτερες αναλογες καθηγητν-φοιτητν, αλλ και τα περισστερα Πανεπιστμια, αναλογικ με πολλς λλες χρες και, μως, να βρισκμαστε πολ χαμηλ στη διεθν κατταξη - χι μνο στην Ευρπη, που εμαστε νομζω τελευταοι.

Στην Υγεα, το γνωρζετε πολ καλ, χρειζονται μεγλες αλλαγς. Στην Πολεοδομα, στο θμα της Δικαιοσνης, στη γραφειοκρατα του διου του κεντρικο κρτους. Παρνουμε αποφσεις, πολλς φορς, κντρα στο ρεμα, κντρα στις εκολες υποσχσεις, τις μαγικς λσεις την καλλιργεια του φβου. Με δυσκολα, αλλ και με θρρος προχωρμε μπροστ. Και να εστε ββαιοι τι τσι θα συνεχσουμε να αλλζουμε την πατρδα.

Γνωρζω επσης πολ καλ τι, ο τπος σας, πως και λες οι πλεις της Ελλδας, δοκιμζεται. Εμαστε στη σφοδρτερη οικονομικ κρση στη μεταπολεμικ ιστορα της χρας μας. Παρλληλα, μως, μια περιοχ πως η δικ σας, ολκληρη η Αργολδα και, ββαια, ολκληρη η Πελοπννησος, μπορε να αποτελσει το  παρδειγμα για το πς κνουμε την κρση ευκαιρα. Το λω αυτ, διτι το ξρετε κι εσες, χετε πλρη επγνωση του πλοτου που χετε στα χρια σας.

Και πως λω κθε φορ που πηγανω, τσι και σμερα εδ, θλω να πω σε εσς τι, σο σημαντικ κι αν εναι η προσπθεια που κνουμε κεντρικ για να αλλξουμε τη χρα, τσο σημαντικ εναι και η αντστοιχη προσπθεια που κνει ο καθνας ξεχωριστ στο δικ του τπο, ο κθε Δμος, η κθε Περιφρεια, ο κθε φορας, καθς μετ τον «Καλλικρτη» υπρχουν πια πολλς αρμοδιτητες και ευκαιρες. Μπορομε πια να παρακμψουμε γραφειοκρατες και καθυστερσεις, για να αξιοποισετε τη γνση που εσες χετε και τις προτεραιτητες που εσες θτετε για την περιοχ σας. Και τσι πρπει να συνεχσουμε τη δουλει μαζ και μαζ θα πετχουμε.

Για παρδειγμα, τι λεπει απ την Αργολδα, για να κνει το λμα στο μλλον; Αυτ θα συζητσουμε και δεν θλω να μπω σε λα τα τοπικ θματα, διτι εναι θματα που εσες θα αναδεξετε και θα ανταλλξουμε απψεις.

Θλω μως να πω τι, υπρχει να φυσικ περιβλλον εκπληκτικ και ιστορικ, καθς και να αρχαιολογικ περιβλλον, με πλοτο εθνικς, θα λεγα, και παγκσμιας σημασας.

Επισκφθηκα πριν απ λγο το Αρχαιολογικ Μουσεο, δπλα στο Βυζαντιν. Γνεται και εκε μια μεγλη προσπθεια. Και δεν εναι απλς τα ψυχα αντικεμενα που χουν αξα. Αυτς εναι μαρτυρες του διαχρονικο μας πολιτισμο, του πολιτισμο του δικο μας και της ανθρωπτητας. Εναι πηγς μθησης για λους μας, διαρκες πηγς μθησης, για να μαθανουμε για τις δυσκολες, τις περιπτειες και τις επιτυχες του Ελληνισμο, πως βεβαως και για την ανπτυξη ιδεν, πως αυτ της Δημοκρατας.

Στον αγροτικ τομα, χετε εκτσεις που καλλιεργονται και θα μποροσατε να πρωταγωνιστσετε, χι μνο εντς της χρας, αλλ και εκτς, με εξαγωγς, με προθηση και σγχρονο management, εφσον βρετε τις μεθδους - και μπορομε να τις βρομε και μαζ - στε να βελτιωθε η παραγωγ.

Αυτ που θλουμε εναι να χτσουμε την Ελλδα της ποιτητας παντο. Η λξη «Ελλδα», να εναι ταυτισμνη με ποιτητα, στον τουρισμ, στα αγροτικ μας προντα, στα βιομηχανικ μας προντα, στις υπηρεσες μας και, ββαια, στον πολιτισμ.

Μην φανταστετε τι δεν γνωρζουμε τα προβλματα και τις αγκυλσεις. Γι' αυτ εμαστε εδ, με το κλιμκιο των Υπουργν και των Γενικν Γραμματων. Εμες, απ την πλευρ μας, θα κνουμε ,τι μπορομε, με πολλ προβλματα και με μια Δημσια Διοκηση που, πραγματικ, για πολλ χρνια εχε μθει αλλις.

Υπρχουν προβλματα, επσης, πως αυτ των υποδομν, αλλ πρπει να εισγουμε και στην Αργολδα και σε ολκληρη την Πελοπννησο μια να λογικ ανπτυξης. Υπρχει, για παρδειγμα, εδ και χρνια, το γνωστ πρβλημα στην περιοχ με τον Ανβαλο, που μπορε να δσει μως λση στην ανεπρκεια νερο. Και χω δει απ τις στατιστικς τι τα νοικοκυρι στην περιοχ μπορε να πληρνουν απ 800 μχρι και 1.200 ευρ το χρνο για την κατανλωση νερο.

Και καταλαβανετε, πρτα απ' λα, τη σημασα που χει το πολτιμο αγαθ που λγεται «νερ», αλλ και τη σημασα της διαχερισης αυτο του πλοτου που υπρχει. Πλοτος υπρχει. Το θμα εναι η σωστ διαχεριση. Εναι ζωτικς σημασας και δη χουμε προχωρσει πολ και, πως ξρετε, γιναν λες οι απαρατητες ενργειες, για να ξεκινσει το ταχτερο δυνατ αυτ το πολ μεγλο ργο.

Το βασικτερο λων, μως, εναι εσες οι διοι, οι φορες της περιοχς και οι επιχειρσεις, να εκμεταλλευτετε τα εργαλεα που αυτ τη στιγμ δημιουργονται. δη, στο νομ Αργολδας, χουν επιδοτηθε 80 επενδυτικ σχδια και δημιουργθηκαν με αυτ 600 θσεις εργασας, εν θα προκηρυχθον απ το ΕΣΠΑ χρηματοδοτσεις ψους 30 εκατ. ευρ, που θα ενισχσουν μικρς και μικρομεσαες επιχειρσεις, καθς και 10 εκατ. ευρ για την ενσχυση συστδων επιχειρσεων, τα «clusters» τα λεγμενα, που μπορον να συνεργαστον μεταξ τους, για να βελτισουν το προν και για να προωθσουν προντα πιο σνθετα. Επσης, θα διατεθον λλα 20 εκατ. ευρ για ργα αστικς ανπτυξης στην Περιφρεια Πελοποννσου.

Για λα αυτ, τα Υπουργεα εναι σε συνεννηση με την Περιφρεια, στε να πετχουμε τον καλτερο συντονισμ, συνεργασα και αποτλεσμα. ταν λω «αξιοποιστε τα εργαλεα που σας δνουμε», δεν εννο μνο τα χρηματοδοτικ προγρμματα. Υπρχουν και οι ευκαιρες που δημιουργονται, μσα απ πολλς λλες δρσεις.

Στον τομα του τουρισμο, της φιλοξενας για παρδειγμα, της ανδειξης και της εξωστρφειας της περιοχς, υλοποιονται σημαντικ ργα, που αναδεικνουν την ιστορα και τον πολιτισμ της Αργολδας. Η Ακροναυπλα, η αναστλωση και η οχρωση των Μυκηνν, η ανδειξη της Επιδαρου, η αναβθμιση του Μουσεου του ργους, λα αυτ εναι νας πλοτος που χουμε γρω μας και, πολλς φορς, δεν κατανοομε πσο σημαντικς εναι, παρ μνο ταν ρχονται ξνοι ταν βλπουμε πς αυτο αντιμετωπζουν τον πλοτο που χουμε.

Εχε πει πρσφατα ο Υπουργς Πολιτισμο και Τουρισμο στην Κρτη, στην περιοχ Λασιθου, που υπρχει να νησκι, το οποο ταν εγκαταλειμμνο. Δεν υπρχε καννα τουριστικ ενδιαφρον μχρι πρτινος και, μως, χει γνει πια επκεντρο ενδιαφροντος διεθνς. Εναι η Σπιναλγκα. Δηλαδ, βλπουμε πς νας μθος, μια ιστορα, μια ιστορα ζως, γνεται το επκεντρο τουριστικς ανπτυξης.

Πσο μλλον εδ, σ' αυτ την περιοχ, που χει ττοιο πλοτο  και μπορε να γνει να ττοιο επκεντρο. Και ξρω τις δυναττητες, ρχομαι τακτικ εδ, στην ευρτερη περιοχ, αλλ ξρω και τι δεν χουν αξιοποιηθε σο θα πρεπε. ρα, λοιπν, αυτ εναι να απ τα συγκριτικ πλεονεκτματα της περιοχς μας.

Η αγροτικ παραγωγ: εντχθηκε η αργολικ πεδιδα στο πργραμμα προστασας απ τη νιτρο-ρπανση, κτι πολ σημαντικ και για τον διο τον αγρτη, βεβαως, και για τους κατοκους της περιοχς, αλλ και για το προν, το οποο θα εναι καλτερο.

Να φρω και να παρδειγμα αυτς της ανπτυξης. Ενημερθηκα τι περπου χλιοι βιοκαλλιεργητς υπρχουν εδ στην περιοχ, που συμβλλουν και μεσα και μμεσα, χι μνο στην προστασα του περιβλλοντος και στην περιβαλλοντικ ισορροπα, αλλ και στην αξηση της ποιτητας και της αξας των προντων μας. Γιατ αξηση της ποιτητας, σημανει και αξηση της αξας. Και η πρσβαση στις διεθνες αγορς γνεται πιο σημαντικ, διτι η ποιτητα θα εναι λο και περισστερο το ζητομενο.

λα αυτ γνωρζω τι θλουν σχεδιασμ, ενημρωση και, ακμα περισστερο, θα λεγα, συνεργασα. Ο καθνας με τις δυναττητς του, με τις προσπθεις του, αλλζοντας μως και νοοτροπες. Γιατ η ασθηση, νομζω, που πολλο εχαν και ακμα χουν, εναι τι η προσπθεια στην Ελλδα εναι μια προσπθεια του καθενς, ατομικ, τι εναι μνος του μπροστ στα εμπδια του κρτους και τι το κρτος, αντ να βοηθσει, του δημιουργε προβλματα. Αυτ ακριβς θλουμε να αλλξουμε.

Η συνεργασα πρπει να εναι διαφορετικ, πρπει να αξιοποισουμε τις δυνμεις μας απ κοινο και τσι να πολλαπλασιαστον τα αποτελσματα. Και πλον, το κρτος, αντ να παρεμβανει και να δημιουργε εξαρτσεις, να στηρζει αυτς τις προσπθειες, αυτ την πρωτοβουλα. Αντ να εναι απναντι, να εναι σμμαχος του πολτη.

Εναι αλλαγ νοοτροπας. Εναι μια διαφορετικ αντληψη. Αλλ ακριβς αυτ εναι και η πρκλησ μας. Η πρκλησ μας εναι να κνουμε την Πολιτεα αξιπιστη, γιατ σμερα ο πολτης δεν την αισθνεται ακμα αξιπιστη. Να την αισθνεται δικ του. Να αισθνεται τι η χρα του, η Ελλδα, του ανκει, τι δεν εναι ξνος στον τπο του. Διτι αυτ δημιουργοσε να κρτος, το οποο δυστυχς ταν πελατειακ, συγκεντρωτικ και σπταλο.

Ββαια, γνωρζω τι για πολλ απ τα θματα της περιοχς υπρχουν και αντιδρσεις - για τα νοσοκομεα και την ενδεχμενη συννωσ τους, τις ιχθυοκαλλιργειες, την περιοχ της Καραθνας. Αλλ υπρχει και διλογος και διαβουλεσεις Γι' αυτ εμαι εδ. Δεν εμαστε εδ απλς για να πομε τα θετικ και πο χουμε κνει προδο, αλλ και για να βοηθσουμε, να συμβλουμε και, πρτα απ' λα, για να δομε ποια εναι τα προβλματα.

Μερικ απ αυτ εναι αρμοδιτητα και της Αυτοδιοκησης να τα λσει, μως, κολλνε σε Υπουργεα. Αυτ αποτελον και παραδεγματα ευρτερων προβλημτων, που χουν σε λες τις Περιφρειες, για τα οποα χρειζονται τομς και νομοθετικς αλλαγς.

Θλουμε να συζητσουμε εξαντλητικ και να βρομε τις καλτερες δυνατς λσεις, πως π.χ. για το θμα των νοσοκομεων. Εναι αυτονητο τι ο καθνας θα θελε να χει δπλα του υπηρεσες υγεας. Το θμα εναι πς μπορομε να χουμε τις καλτερες υπηρεσες, να χουμε πρσβαση σε αυτς και να εναι και απαιτητικς, με την ννοια τι εξυπηρετον τις πραγματικς ανγκες της περιοχς.

Και αυτ πρπει να εναι η επιλογ, διτι μπορε να σκορπσει κανες υπηρεσες παντο, χωρς μως αυτς να χουν βθος, εξειδκευση λες τις δυναττητες - δηλαδ, το πσους γιατρος χουμε, πσα κρεβτια, τι μας λεπει, ποιες υποδομς.

χει νημα να μην αλλξει τποτα και να εξακολουθε η Αργολδα να μην χει Παιδιατρικ Κλινικ Επεγοντα Μονδα Αυξημνης Φροντδας; ρα, λοιπν, εδ εναι το ερτημα. Η συγχνευση θα δσει ττοιες δυναττητες, θα αναβαθμσει την ποιτητα και οι πολτες θα χουν πρσβαση και σε νες υπηρεσες.

Ββαια, δεν θλω να προκαταλβω κανναν με το θμα αυτ, αλλ το φρνω ως παρδειγμα, για να δομε πσο σνθετα εναι πολλς φορς τα προβλματα που αντιμετωπζουμε και πς, μσα απ τη διαβολευση, πρπει να τα λνουμε.

Νομζω, μως, τι μλησα αρκετ κ. Περιφερειρχη και Προεδρεοντα της συνντησς μας. Πρτε εσες το λγο. Εμες εμαστε εδ για να σας ακοσουμε και, βεβαως, για να συζητσουμε τα δικ σας θματα. Καλ μας συνχεια. Ευχαριστ πρα πολ.

 

Δευτερολογα Πρωθυπουργο Γιργου Α. Παπανδρου Σε σσκεψη με εκπροσπους φορων Αργολδας στο Ναπλιο

Η συζτηση εναι πντα χρσιμη, τουλχιστον για εμς, που μπορε να θεωρομε τι ξρουμε τα προβλματα, μως, κθε φορ μαθανουμε και κτι καινοργιο για κθε τπο, αλλ και για τις δυσκολες και τις δυναττητες που χει, καθς και πς μπορομε να στηρξουμε τη δημιουργικ ανπτυξη της χρας μας.

Αυτ η ανοιχτ διαβολευση εναι σημαντικ, πρτα απ' λα, για να στηρξουμε το νο θεσμ του «Καλλικρτη» και λες τις καινοργιες δομς που δημιουργονται, που εναι στην αρχ, πως πολ σωστ επε ο Περιφερειρχης, κ. Πτρος Τατολης. Και ο στχος μας ακριβς, πως επε και ο Παλος Γερουλνος νωρτερα, εναι να αλλξουμε και μα αντληψη που επικρατε.

Και εγ χω κνει βουλευτς επαρχας και, μλιστα, χω εκλεγε ξι φορς στην επαρχα της Αχαας και ξρω τι σημανει επαρχα και τι σημανει η σχση με το κρτος. Η σχση με το κρτος ταν μια πελατειακ διεκδκηση, συνθως. Σπνια κθονταν οι τοπικο φορες να συζητσουν μεταξ τους και, συνθως, το ζητομενο ταν ποιος χει το καλτερο μσο και την καλτερη πρσβαση στο κεντρικ κρτος και πς «εγ θα ανταγωνιστ τον διπλαν».

Εν υπρχει νας πλοτος δυνμεων και δυνατοττων, που αν συνασπιστον τοπικ, χι για να διεκδικσουν μνο, αλλ και για να καλλιεργσουν τον τπο αυτ, με την ευρτερη ννοια, απ τον πολιτισμ μχρι τις υπηρεσες, τη βιομηχανα και, βεβαως, την δια τη γη, ττε γνονται θαματα.

ρα, εγ θλω κποια στιγμ να δω τι αυτ θα το κνετε και χωρς Πρωθυπουργ, χωρς Υπουργ, τους τοπικος Υπουργος και βουλευτς, για να μπορσουμε ακριβς να δσουμε σρκα και οστ σε αυτ τη μεγαλτερη αυτοδιαχεριση και απελευθρωση των δυνμεων. Και το κρτος να εναι αρωγς, χι αυτς που θα ρθει να λσει τις λεπτομρειες, που τελικ δεν μπορε και να τις λσει. Εναι αστεο και τεχνοκρατικ ακμη, να λμε τι εμες μπορομε να διαχειριστομε, για παρδειγμα, αν νας γιατρς πρπει να εναι εκε νας λλος γιατρς πρπει να εναι εδ.

Γι' αυτ, θα συμφωνσω και εγ, νομζω τι το χωροταξικ θμα που θεσε ο Πτρος Τατολης εναι σωστ. Πρπει να προχωρσει αυτ και να δομε πς θα μεταφερθε αυτ η αρμοδιτητα, πως και πολλς λλες. Θλουμε και στο χρο της υγεας, και της παιδεας, και της κοινωνικς πρνοιας, να μεταφρουμε αρμοδιτητες.

Αυτ δεν εναι πντα απλ υπθεση, μως. Διτι το να μεταφρουμε μια αρμοδιτητα, δεν σημανει τι η Περιφρεια μπορε να προσλβει σους γιατρος θλει. Θα πρπει να κνει κουμντο στα οικονομικ, να πει «τσα χω, τσα μου διαθτει η Πολιτεα, ο φορολογομενος και, μσα σε αυτ το πλασιο, να δω ποιες εναι οι ανγκες μου και πς θα οργανσω καλτερα τα Νοσοκομεα». Το διο και στο χρο της παιδεας, το διο και στο χρο της πρνοιας. Αλλ σγουρα, θα εναι καλτερη η οργνωση, αν ακολουθσουμε σωστ πρτυπα - και δεν θα ανακαλψουμε την πυρτιδα, αυτ γνονται σε λο τον κσμο - θα εναι πολ καλτερα και πολ πιο αποτελεσματικ.

Αυτ η διαδικασα, μως, πρπει να προχωρσει. Και εναι χρσιμη και η δικ σας πεση, γιατ μην ξεχντε τι και οι Υπουργο εναι δπλα στη Δημσια Διοκηση, σε αντιλψεις και πρακτικς που δεν αλλζουν εκολα, γιατ εναι αντιλψεις πολλν, χι απλ δεκαετιν, θα λεγα αινων. Αντιλψεις που πρπει να σπσουν με καθημεριν προσπθεια και πεση.

Βοληση χουμε, αλλ μπορε η καθημεριντητα να μας παρασρει. Και βεβαως, αυτ αφορ και στο ΕΣΠΑ, και στη δυναττητα για να ειδικ αναπτυξιακ νμο της κθε Περιφρειας, και στο «fast track».

Θλω να θυμσω τι εγ με τον κ. Τατολη, εχαμε πρει πρωτοβουλες σε σειρ θεμτων, που ττε ταν ταμπο, εν τρα πια συζητονται διεθνς. Και βρσκομαι συχν σε διεθν φρα και Επιτροπς γρω απ τα θματα αυτ, πως το θμα των ναρκωτικν. Και υπρχουν πλον αυτς οι ιδες των υποκατστατων, που προχωρομε με τον ΟΚΑΝΑ σε διφορες περιοχς, για τα παιδι που, δυστυχς, εναι εξαρτημνα, για να τους δσουμε μια δυναττητα, των καθαρν προγραμμτων, της πιο πιας αντιμετπισης των χρηστν πιων ναρκωτικν, πως της κνναβης. Και σε πολλς περιοχς της γης πια, η κνναβη καλλιεργεται για θεραπευτικος και ιατρικος λγους, για να μπορε να χρησιμοποιηθε ως φρμακο για κποιες ασθνειες. Αυτ εναι θματα που συζητονται και εναι αποδεκτ σε πρα πολλς περιοχς.

Για να ξαναπω στο κρτος, μως, θλω να πω και κτι ακμα: πρπει να κινητοποισουμε το κρτος. Συνθως, ταν βγανει κανες στην κυβρνηση, αμσως ο πολτης ταυτζει τον υπουργ με τη Δημσια Διοκηση. Και βεβαως, πολλς φορς, κνει λθος και ο υπουργς, ο πρωθυπουργς ο βουλευτς, που ταυτζονται και αυτο - πολλς φορς, μλιστα, αυτ μας αφομοινει - με πρακτικς εργαλεα παλι και πελατειακ, διτι τσι θεωρομε τι θα ξαναβγομε βουλευτς και τα λοιπ.

Αυτ η Κυβρνηση χει αποφασσει να παραμενει ταυτισμνη με αυτ που πρπει να εναι ταυτισμνη, το λα που την εξλεξε. Εμαστε σμμαχοι. Εμαστε σμμαχοι με τον κθε πολτη, απναντι σε μα Δημσια Διοκηση που πρπει να αλλξει. 

Δεν θλω να ρξω το βρος στον απλ δημσιο υπλληλο, γιατ τσι τον μθαμε. τσι του μθαμε να λειτουργε. Δετε μας, λοιπν, ως συμμχους σε αυτ την κρσιμη περοδο, γιατ ο κθε πολιτικς περαστικς εναι. Η Δημσια Διοκηση εναι μνιμη. Ο πολιτικς εναι περαστικς.

Αυτ την περοδο, λοιπν, θα πρπει να βοηθσουμε στε να αλλξουμε αυτ τη Δημσια Διοκηση και να αποδσουμε στον λληνα πολτη μια λλη Δημσια Διοκηση. Γιατ τσι πως λειτουργοσε μχρι σμερα, τον εχε πληγσει και του εχε δημιουργσει εμπδια, πως επατε κι εσες.

Αλλ εναι γεγονς τι χουμε δυναττητες. Βλπω εδ, για παρδειγμα, τι το ργος συμμετεχε σε μια πολ σημαντικ κθεση για την ποιτητα των αγροτικν προντων και πρε το πρτο βραβεο. Και αυτ εναι σημαντικ, σε ,τι αφορ τις δυναττητες αυτς της περιοχς.

ρα, λοιπν, ναι, πργματι πρπει να προωθσουμε τη δημιουργα και χι τον παρασιτισμ. Ο λληνας μπορε να εναι παραγωγικς. Και χι απλς να χει μια παρασιτικ αντληψη, που δυστυχς αυτ ταν η αντληψη που καλλιεργσαμε πελατειακ. Και αυτ εναι και η εξρτηση, την οποα σε μικροκλμακα μπορε να αισθανμασταν στην επαρχα στο Δμο ως πολτες, αλλ σε μεγαλτερη κλμακα εναι η εξρτηση που χει σμερα η χρα μας απ τους δανειστς.

ρα, λοιπν, η βισιμη ανπτυξη σημανει ακριβς να φγουμε απ αυτ τη δουλεα, αν θλετε, την οποα δυστυχς τα μεγλα χρη και τα ελλεμματα δημιοργησαν. Και εδ, χουμε τομες που χουν συγκριτικ πλεονεκτματα. Μιλσαμε για τον τουρισμ, για τον πολιτισμ, που εναι μια αναπτυσσμενη βιομηχανα, εναι νας πλοτος για την ανπτυξη.

Θλω να τονσω τι, στην προσπθει μας για την αντιμετπιση των μεγλων ελλειμμτων και του χρους, χουμε κνει σαφ διαχωρισμ κ. Δμαρχε, ως προς τα κυριαρχικ μας δικαιματα. Εναι λλο να χουμε μια αδυναμα στον οικονομικ τομα. ταν τθενται, μως, και χουν τεθε θματα κυριαρχικν δικαιωμτων, εκε υπρχει τεχος. Πριν απ λγους μνες, υπρξε εκ μρους κποιων χωρν η πρταση, η χρα που χει ττοιο πρβλημα πως η Ελλδα, να της αφαιρεται το δικαωμα ψφου στην Ευρωπακ νωση. Και εγ αντδρασα και επα, «πρτε πσω τα δνεια. Εμες θα μενουμε φτωχο, αλλ δεν χνουμε τα κυριαρχικ μας δικαιματα».

Αυτ εναι να μνυμα, το οποο επαναλαμβνουμε ποτε χρειαστε. Γι' αυτ, μως, εμες πρπει να βασιστομε στις δικς μας δυναττητες. Και ακογοντας εδ λες τις παρεμβσεις σας, βλπω τι χουμε τερστιες δυναττητες στην παραγωγ.

Στους νους αγρτες δνουμε μεγλη βση, και γενικ στον αγροτικ τομα. Και δνουμε βση, διτι πργματι αυτς εναι οι δικς μας δυνμεις. Ξρουμε τι μπορομε να εμαστε εξαγωγικο. Ξρουμε τι το λδι μας, παραδεγματος χρη, δεν χρειζεται να το αγορζουν χμα οι Ιταλο και να το πουλνε δκα φορς παραπνω, αφο το μεταποισουν και το βλουν σε ωραα μπουκαλκια. Και εμες μπορομε να το κνουμε αυτ, απλς εναι θμα οργνωσης. Δεν εναι θμα κποιας ευφυας, αλλ εναι ανγκη να μπορομε εμες να συνεργαστομε επιτλους γρω απ αυτ τα θματα.

Εναι τραγικ τι μια χρα γεωργικ και κτηνοτροφικ, ουσιαστικ, δεν χει σχολς. Δεν λω για γεωπνους και κτηνατρους. Αυτο εναι εξειδικευμνοι. Εγ λω για τον αγρτη, για τον κτηνοτρφο. Να βγει επαγγελματας αγρτης. Εντξει, θα μθει απ τους γονες και απ την παρδοση, αλλ πρπει να μθει και τις νες τεχνολογες, να δει τα να προντα που ρχονται, τα φυτοφρμακα, τις τεχνολογες του διαδικτου, ψηφιακς κ.λπ.. Να δει πς θα τα αξιοποισει σωστ λα αυτ, και προς φελος δικ του, και προς φελος του καταναλωτ. Αυτ δεν υπρχει σμερα.

χουμε λοιπν ανγκη να βγλουμε αγρτες επαγγελματες. Και με τη μεταφορ αρμοδιοττων στην Περιφρεια, θα μποροσε να μρος του προγρμματος των σχολεων, ετε στο Γενικ, ετε ακμα και στο Τεχνικ Λκειο, να οργαννεται σε συνεργασα με τους συνεταιρισμος και τους αγρτες, τσι στε να μαθανουν τα παιδι, που θλουν πιθανς να μπουν σε αυτ το επγγελμα που χει μλλον. Αλλ και μετ το Λκειο, πρπει να υπρχει συνεχς εκπαδευση του αγρτη, αλλ και εκπαδευση, στε να παρνει να πιστοποιητικ. Και να ξρει τι, «εγ εμαι επαγγελματας αγρτης σ' αυτ τον τομα και χω και τη Σχολ μου, η οποα θα μου συμπαρσταται σε λη μου τη ζω, γιατ οι εξελξεις τρχουν». Αυτ αποτελε προτεραιτητα για εμς και θα το προωθσουμε.

Θλω να πω κτι, πρτα απ' λα, για το θμα της αγροτικς ανπτυξης γενικτερα. χοντας επαφ σε διεθνς εππεδο με αρχηγος κρατν και κυβερνσεων, να ξρετε τι το θμα της διατροφικς ασφλειας εναι προτεραιτητα σε λο τον κσμο. Εναι προτεραιτητα. Γιατ παλι αλλ και πρσφατα, εγ θυμμαι, που βγαινα και βγανω στην επαρχα, να λνε «υπρχει μλλον για τον αγροτικ κσμο;»

Υπρχει μλλον. Και χι μνον αυτ, αλλ εναι και θμα ασφλειας δικς μας. Υπρχει και θα υπρξει λο και περισστερο μεγαλτερη ζτηση και ανγκη αυτς της διατροφικς ασφλειας. Η Ελλδα, λοιπν, μπορε να πρωτοπορσει σ' αυτ τον τομα.

Χρες πως εναι π.χ. τα Εμιρτα, που χουν και σημαντικ πλοτο, θλουν και διατροφ ποιτητας, αλλ τους αρσει και πρα πολ η μεσογειακ δαιτα, η ελληνικ δαιτα, την οποα χουμε και ως «brand name» πως λγεται, ως σμα κατατεθν.

Σε ,τι αφορ την κτηνοτροφα, υπρχει τερστια ζτηση. Η γειτονικ χρα, η Τουρκα, που χει μια πολ σημαντικ οικονομικ ανπτυξη, χει πολλς συνθειες, σε ,τι αφορ τη διατροφ, πολ κοντ στις δικς μας. Το ελληνικ αρν, το ελληνικ κατσκι, η κτηνοτροφα, τα προντα που βγανουν απ εδ, εναι προντα τα οποα ζητον. χει υπρξει μεγαλτερη ζτηση, μως, απ' ,τι προσφορ.

Γιατ αυτ; Γιατ ακριβς, απ τον βρο τα χουν πρει λα, τα χουν αγορσει λα. Εδ, λοιπν, το θμα εναι να οργανσουμε σωστ την κτηνοτροφα μας. Και υπρχει να θμα, που πολ σωστ τθηκε, της αδειοδτησης. Εγ θα δσω εντολ στα αρμδια Υπουργεα, να δουν το θμα της αδειοδτησης.

Δεν μπορε να χουμε κτηνοτροφα δπλα στα δση μας, στις δασικς μας εκτσεις, και να μη μπορε να χει κποιος μα στνη. Ββαια, πρπει να εναι πιστοποιημνος κτηνοτρφος, για να μην χουμε πλι μια βιομηχανα αυθαιρτων. Αλλ εκε, θα πρεπε να μπορε να υπρχει μια υποδομ.  Λοιπν, να δομε το θμα της αδειοδτησης και να τελεισουμε με αυτ, να βρομε νμους που να μπορον να λσουν αυτ το θμα.

Και βεβαως, θα πρπει να υπρξουν οι απαρατητες προδιαγραφς. Εκε θα ρθει να βοηθσει και η Πολιτεα, με τη χρηματοδτηση. Νομζω και το ΕΣΠΑ και τα προγρμματα της Κοινς Αγροτικς Πολιτικς μπορον να βοηθσουν, για να στηρξουν τη σωστ οργνωση αυτν των κτηνοτροφικν μονδων, με τις προδιαγραφς που χρειζεται να χουν.

Σε ,τι αφορ τρα την οικονομα μας και τις μικρομεσαες επιχειρσεις, το τραπεζικ σστημα, δυστυχς, μετ το 2008, χει φοβηθε να επενδσει οπουδποτε, πσο μλλον στη χρα μας, που περνει μια ττοια κρση. Και αυτ ζομε τρα, την κρση ρευσττητας, που δημιουργε μεγλο πρβλημα στις μικρομεσαες επιχειρσεις.

Θλουμε να ενισχσουμε τις Τρπεζες και μσα απ μια αναδιοργνωση, πως εναι οι συγχωνεσεις. Εναι η θση μας και, βεβαως, πιζουμε τις Τρπεζες να προχωρσουν και να σπσουν τα ταμπο που εχαν στο παρελθν γι' αυτ το θμα. Και με αυτ, πραγματικ θα στηρξουμε και την ελληνικτητα των Τραπεζν μας.

Σε ,τι αφορ τις εργασιακς σχσεις, πργματι, οι εργαζμενοι περννε μια δσκολη στιγμ. Θλω να ξρετε, μως, τι μσα στην προσπθεια που κναμε, και στο πλασιο των δσκολων διαπραγματεσεων, αλλ ακμα και στην προσπθεια να μεισουμε το χρος και το λλειμμα, εκ των πραγμτων, να μεγαλτερο βρος το σκωσε ο δημσιος υπλληλος και χι ο ιδιωτικς υπλληλος, ο εργαζμενος στον ιδιωτικ τομα. Και αυτ, διτι στο δημσιο τομα υπρχει το ασθημα της σιγουρις, εν στον ιδιωτικ χρο αυτ δεν υπρχει.

Γι' αυτ ακριβς, κναμε ,τι μποροσαμε για να διατηρσουμε σημαντικ κεκτημνα, πως εναι ο 13ος  και ο 14ος μισθς στον ιδιωτικ τομα. Και παρλληλα, για να στηρξουμε με την επιδτηση των εισφορν, τον καλοπληρωτ των εισφορν, στε να μην υπρξει ανεργα.  

Για το θμα των μορφν εργασας, το πρβλημ μας στην Ελλδα δεν εναι τι υπρχουν οι ευλικτες μορφς εργασας. Το πρβλημ μας ταν, φοβμαι, τι εχαμε πολ δσκαμπτες μορφς εργασας και αυτ γνονταν εκολα π.χ. καταστρατγηση, πλρης καταστρατγηση, οπτε εχαμε την απλυτη ευελιξα και, ρα, χι την προστασα του εργαζμενου.

Η προσπθει μας εναι να ρυθμσουμε σο γνεται αυτ τον τομα, στε ακμα και αν εναι μερικς απασχλησης η μορφ της εργασας, τουλχιστον να εναι νμιμη, να μην εναι μαρη εργασα, να χει ο εργαζμενος τα νσημ του, να ξρει τι χει τη σιγουρι του, την περθαλψ του, λα αυτ.

Και βεβαως, τον νεργο, τον χουμε εντξει και σε να προγρμματα, ακμα και αυτ τη δσκολη εποχ, με ασφαλιστικ δικαιματα και παροχς υπηρεσιν υγεας. Και πως ειπθηκε απ τον Υπουργ, χουμε και το κοινωνικ τιμολγιο και τις ΑΠΕ, που θα πηγανουν στα ορειν χωρι.

Η προσπθει μας, μσα στις δσκολες αυτς συνθκες, εναι να εξασφαλζεται - σο γνεται - η προστασα των πιο αδναμων στρωμτων της χρας μας.

Μιλμε για την ανταγωνιστικτητα της οικονομας μας. Βεβαως, σε να παγκσμιο σστημα, μπορομε να πομε τι αυτ εναι δικο, γιατ δεν μπορε να ανταγωνιστε νας λληνας εργαζμενος το μισθ, οτε της Κνας, οτε της Ινδας, οτε και της Τουρκας ακμα. μως, απ την λλη μερι, δεν μπορομε να πισουμε τον λληνα εργαζμενο, τι θα φτσουμε σε αυτ το εππεδο, για να εμαστε ανταγωνιστικο.

Γι' αυτ μιλμε για ποιτητα. Μιλμε για ποιτητα, διτι μπορομε να ανταγωνιστομε με καλτερους μισθος, αν χουμε καλτερα προντα. Και αυτ σημανει να επενδσουμε και στον πολτη, και στον εργαζμενο, με εκπαδευση, με σγχρονη τεχνολογα, με στριξη των μικρομεσαων επιχειρσεων, με διευκλυνση, για να μπορομε να χουμε αυτ την ποιτητα. Και βεβαως, να επιλξουμε αυτ που εναι συγκριτικ πλεονεκτματα της χρας μας, τα οποα δσκολα μπορον οι λλοι να ανταγωνιστον - και χουμε δξα τω Θε πολλ.

Για την ηλεκτρονικ συνταγογρφηση, τα χουμε πει. Εναι να παρδειγμα, νομζω, σημαντικ. Για το θμα της Αυτοδιοκησης, θα χουμε την ευκαιρα μετ, στω και σντομα, να αναφρουμε μερικ απ τα ζητματα και τις ανγκες που χουν οι Δμοι.

Θλω επσης να πω δυο λγια για το Τεχνικ Επιμελητριο, επειδ δεν ειπθηκε απ λλους. Στο Μεσοπρθεσμο Πργραμμα, θλουμε να χουν σημαντικ ρλο οι μηχανικο. Μλιστα, στχος μας εναι, αν γνεται, ουσιαστικ να καταργηθε η Πολεοδομα, ως χει σμερα. Σε λλες χρες, ο μηχανικς υπογρφει, πως ο συμβολαιογρφος, και αρκε η υπογραφ του. Βεβαως, αν υπογρψει και μετ φανε τι αυτ που υπγραψε ταν λθος, θα του αφαιρεται η δεια. Αλλ πρπει να του δσουμε αυτ τη δυναττητα. Αυτ θα ανοξει τις δυναττητες και γι' αυτν που κατασκευζει το σπτι, αλλ θα φγει και απ τις Πολεοδομες αυτ η διαδικασα - και γνωρζουμε τι, δυστυχς, η Πολεοδομα εναι να ντρο, χι μνο γραφειοκρατας, αλλ πολλς φορς και διαφθορς.

Απ την λλη μερι, οι απφοιτοι ΤΕΙ πρπει κποια στιγμ να ενταχθον στην λη διαδικασα, με ποια προσντα, θα τα αξιολογσουμε, αλλ πντως με τα προσντα που χουν. Και πρπει να δομε τελικ, τι αυτς οι ρυθμσεις περ επαγγελματικν δικαιωμτων εναι και αναχρονιστικς. Πρπει να δομε ξαν τι σημανουν αυτ τα επαγγλματα. Ποια εναι η διαφοροποηση σε αυτ την υπθεση. Αυτ που θα θλαμε, μως, εναι το Τεχνικ Επιμελητριο, τελικ, να αναλβει το ρλο της πιστοποησης. Να μην εναι το κρτος. Η πιστοποηση να εναι του Τεχνικο Επιμελητηρου των Επιμελητηρων, πως εναι στο ΓΕΜΗ με τις μικρομεσαες επιχειρσεις. Αυτ τη στιγμ, δεν πιστοποιε το κρτος αν εσαι μικρομεσαα επιχερηση, πιστοποιε το ΓΕΜΗ.

Εμες αυτ θλουμε. Διτι το κρτος θα πιστοποιε τυπικ, χι ουσιαστικ. Εμες θλουμε να ξρουμε τι, αυτς που πιστοποιεται, χει ουσιαστικς γνσεις. Και βεβαως, πρπει να δετε τι θα κνετε με τους συναδλφους σας, τους αποφοτους των ΤΕΙ, και να το δετε με μια καλ προσγγιση.

Τα θματα εναι πολλ. Εγ θλω και πλι να σας ευχαριστσω λους για τη συμμετοχ σας. Νομζω τι ταν μα εποικοδομητικ και πολ φιλξενη, θα λεγα, συνντηση. Και μετ χαρς να ξαναβρεθομε.

Καλ μας συνχεια.