. . , "Corriere Della Sera"

και στον δημοσιογρφο Paolo Valentino

14 2011

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εναι κ. Πρωθυπουργ, το διο ασθημα με αυτ ενς πιστολιο στον κρταφο;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν θα λεγα τι εναι να πιστλι στον κρταφο, αλλ μια σκανδλη που θα μποροσε να πατηθε εναντον ολκληρης της χρας, εξαιτας της πραγματικς πιθαντητας μιας χρεοκοπας. Κατορθσαμε να το αποφγουμε, εξοικονομντας λγο χρνο για να υλοποισουμε τις απαρατητες αλλαγς και να γνει η Ελλδα μια σγχρονη, αποτελεσματικ και βισιμη οικονομα. Σγουρα, χουμε διανσει το να τρτο της απστασης, χει περσει μνο το πρτο απ τα τρα χρνια του σχεδου εξυγανσης. Επιτχαμε σημαντικ αποτελσματα, αλλ εναι κατανοητ η ανησυχα των πολιτν: υποφρουν και δεν μπορον ακμα να συνειδητοποισουν τη βελτωση. Πρπει να συνεχσουμε με ατσαλνια θληση, χι μνο για να περικψουμε το λλειμμα, που αποτελε το σμπτωμα, αλλ και για να διασφαλσουμε τη διαφνεια, να εξαλεψουμε τη διαφθορ, να μεισουμε τη φοροδιαφυγ και να καταστσουμε το σστημα πιο δκαιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν να χρνο, εξασφαλσατε να πακτο βοηθεας 110 δις ευρ. Μια απ τις βασικς υποχρεσεις του δανεου ταν η επιστροφ της Ελληνικς Κυβρνησης στις αγορς το 2012, υπ το πρσμα των καλτερων προποθσεων που θα επφεραν οι μεταρρυθμσεις. Εναι σαφς πως αυτ δεν εναι δυνατν. Τι συνβη, γιατ επιβραδνατε;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εχαμε κνει κποιες προβλψεις. Μεταξ αυτν, ταν η φεση κατ 4%. μως, αντιμετωπσαμε μια σοβαρτερη κατσταση, που εμπδισε τη μεωση του ελλεμματος. Εντοτοις, το λλειμμα μειθηκε κατ 5%, γεγονς εξαιρετικ σημαντικ απ κθε ποψη. Μεταρρυθμσαμε τον δημσιο τομα και τις συντξεις, μεισαμε τις τοπικς αυτοδιοικσεις, τον αριθμ των περιφερειν, τον αριθμ των κυβερνητικν υπηρεσιν απ 6.000 σε 2.000, ανοξαμε τα επαγγλματα, καταστσαμε δικαιτερο το φορολογικ σστημα, δημοσιεσαμε στο διαδκτυο κθε ευρ που δαπαν η Κυβρνηση, επενδσαμε στην ανανεσιμη ενργεια και χουμε να ισχυρ σχδιο για την ιδιωτικοποηση και τη χρση της δημσιας περιουσας. Παρ τατα, το χρος που κληρονομσαμε παραμνει υπερβολικ υψηλ και θα χρειαστε χρνος.

Οι αγορς εκφρζουν σκεπτικισμ και, υπ το πλγμα της κρσης του 2008, απωθον κθε εδους κνδυνο: αυτ εχε αρνητικς επιπτσεις για εμς, αλλ και για την Ιρλανδα και την Πορτογαλα. Επιπλον, για πρτη φορ, δρομε εντς μιας Ευρωζνης, που το ενιαο νμισμα δεν αντιστοιχε σε μια κοιν οικονομικ πολιτικ. Εναι «terra incognita». Σγουρα, θα πρπει να προβομε και σε λλα διορθωτικ μτρα, τσο εμες οι διοι, σο και η Ευρπη, κτι που θα εξετσουμε τον Ιονιο στις Βρυξλλες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφερθκατε στις ιδιωτικοποισεις, κεντρικ ζτημα των επικρσεων. Θα κατορθσετε να εγκρνετε το σχδιο των 50 δις ευρ και γιατ περιμνατε να χρνο για να το παρουσισετε;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Στην αρχ, οι ιδιωτικοποισεις δεν αποτελοσαν προτεραιτητα. Τρα, βρσκονται στην πρτη θση της ατζντας. Θα αποδεξουμε τι εμαστε σε θση να τιμσουμε τις υποχρεσεις μας σχετικ με το χρος, με μια σειρ αναπτυξιακν σχεδων. Υπρχει ευρεα συνανεση για το σχδι μας, και εκ μρους της Αντιπολτευσης, και της κοινς γνμης. Θα το εγκρνουμε σντομα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολλ χουν λεχθε τις τελευταες ημρες: Η Ελλδα θα βγει απ το ευρ, θα ζητσει την αναδιρθρωση του χρους, κηρσσοντας de facto μερικ στση πληρωμν. Μπορετε να μιλσετε ξεκθαρα για το θμα;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εδ και να χρνο, τα ΜΜΕ ασχολονται με αυτ. Κθε μικρ λεπτομρεια διογκνεται και, κθε μρα, λο και κποιος λλος «ειδικς» προβλπει την καταστροφ. Αυτ την εβδομδα, η συζτηση γινε σχεδν υστερικ. Δεν προερχταν απ εμς, οτε απ την Ε.Ε. Η απφαση για να συνεχσει η Ελλδα το πργραμμ της ελφθη και εναι προς φελος λων. Εμες θα προχωρσουμε μπροστ. Δεν θα κηρξουμε χρεοκοπα και δεν θα αφσουμε την Ευρωζνη. Οι δο τελευταες επιλογς δεν υπρχουν, θα προκαλοσαν υπερβολικ μεγλα προβλματα, χι μνο σε εμς, αλλ και στην Ευρπη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα σασταν διατεθειμνοι, πως ζητον κποιοι, να προσφρετε τις ιδιωτικοποισεις ως επιπλον διασφλιση για το νο δνειο, ψους 60 δις, το οποο φημολογεται τι διαπραγματεεστε;  

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: πως επατε, λοι θεωροσαμε τι το 2012 θα μποροσαμε να απευθυνθομε εκ νου στις αγορς. Τρα, μερικο υποστηρζουν πως, εξαιτας του γενικτερου κλματος, των υπερβολικ υψηλν spreads, αυτ θα εναι αδνατο και, επομνως, θα χουμε ανγκη περαιτρω βοθειας. Ελπζω να μην συμβε κτι ττοιο και να μπορσουμε να ξαναγυρσουμε στις αγορς, στω και μερικς, δεδομνου τι, το 2012, θα υπρχει κποιο επιπλον απθεμα. Θα δομε. Δεν θα αποφασσουμε εμες πς θα αντιδρσουν οι αγορς. Κποιες χρες ισχυρστηκαν τι πρπει να προσφρουμε επιπλον διασφαλσεις. Εναι μια πρταση, αλλ δεν εναι σαφς τι σημανει πρακτικ: ετε ιδιωτικοποιες, ετε προσχωρες σε σμφυτες παρεμβσεις.

Θα θελα να προσθσω και κτι ακμα, για το οποο χουμε ιδιατερη ευαισθησα: το να μας ζητεται να νησ να μνημεο, ως εγγηση, εναι σχεδν προσβλητικ. Οι πολτες περιμνουν τι ο λγος μας και οι πρξεις μας συνιστον επαρκ εγγηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα υποστηρξετε την υποψηφιτητα του Mario Draghi στη Διοκηση της Ευρωπακς Κεντρικς Τρπεζας;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: χω ακοσει μνο εξαιρετικ σχλια για τον Draghi. Οι ικαντητς του εναι αδιαμφισβτητες. Η Ελλδα εναι τοιμη να τον υποστηρξει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπρξατε ο πρτος πολιτικς, που θσατε την Ελλδα ενπιον της πραγματικτητας, λγοντας βολες αλθειες, ακμα και ενντια της ιστορας του κμματς σας. να χρνο μετ, οι δημοσκοπσεις εναι εναντον σας, εν η Ευρπη σας κατηγορε, λγοντας τι δεν χετε πρξει αρκετ: αισθνεστε μνος σε αυτ τη μχη;  

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καθνας απ εμς χει την ευθνη λψης δσκολων αποφσεων, στη βση του τι θεωρε  τι εναι  σωστ λθος για τη χρα του. Σγουρα, η αλλαγ δεν εναι απλ, αν και πολλο την ζητον. Τα εδραιωμνα συμφροντα πλττονται, οι αποδκτες δεν βλπουν ακμα τα αποτελσματα. Ακριβς αυτ τη στιγμ, πρπει να κρατσουμε γερ το τιμνι. Κληρονομσαμε μεγλα προβλματα, αλλ χουμε και μεγλες δυναττητες να αλλξουμε την Ελλδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατ πσο συνβαλε στη διγκωση του ελληνικο προβλματος ο τρπος λειτουργας των διεθνν αγορν;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εμες πρεπε να αντιδρσουμε. μως, ο τρπος με τον οποο λειτουργον σμερα οι αγορς, δεν αφνει καννα περιθριο ανσας για να γνουν οι αλλαγς. Εδ ακριβς πρπει να παρμβει η πολιτικ. Οι αγορς εναι ισχυρς, χι μνο θεωρητικ: Υπρχουν τομα, οικονομικ συμφροντα, lobbies, που στοιχηματζουν κατ της χρας. Στην παγκοσμιοποιημνη οικονομα, η αντφαση εναι πως οι πολιτικο εκλγονται για τα κρτη τους, αλλ οι αποφσεις και η εξουσα μεταφρονται απ τα κρτη προς μα παγκσμια σφαρα, η οποα δεν διαθτει ακμα ρυθμιστικ πλασιο. Υπρχει δημοκρατικ λλειμμα. Ιδο λοιπν, πς η Ευρπη μπορε να αναπτξει ναν ισχυρτερο ρλο, διτι χει προστιθμενη αξα. Εργαζμαστε ακμα υπερβολικ σε εππεδο εθνικς σφαρας. Η Ευρπη, αντιθτως, θα πρπει να δεσμευτε για μια συλλογικ απντηση στις αγορς, προκειμνου να τις ρυθμσει και να τις καταστσει λιγτερο ασταθες.