. . ..

6 2011

Περιγραφ: http://www.primeminister.gov.gr/wp-content/uploads/2011/05/300jy1.jpgΚριε Τσπρα, θλετε να ζετε μσα στο δικ σας παραμθι, να ερμηνεετε την πραγματικτητα πως σας βολεει. Ως κμμα της Αντιπολτευσης, σως να νομζετε τι χετε αυτ την πολυτλεια, αλλ οι καιρο μς κρνουν λους, και πολ αυστηρ, και δεν θλουν παραμθια για να κοιμζουν τον Ελληνικ λα.

Μλιστα, και στο θμα του χρους, πως εδατε, καταγγελατε την Κυβρνηση, χωρς να υπρχει καμα βση. Γιατ εμες θλουμε ακριβς, μσα μως απ την Επιτροπ Θεσμν και Διαφνειας, που χει μεγαλτερες δυναττητες σμφωνα με τον Κανονισμ της Βουλς, να υπρξει φως σε λα τα θματα του χρους της χρας μας. Δεν χουμε καννα πρβλημα, θλουμε φως παντο κ. Τσπρα και θλουμε αλθειες, σο σκληρς κι αν εναι.

Ελπζω, λοιπν, να μπορσω να σας επαναφρω στην πραγματικτητα, την ελληνικ πραγματικτητα, με μερικ επιχειρματα, που ελπζω να τα ακοσετε.

Πρτο σας, μεγλο λθος λογικς: μας μιλτε για «το μνημνιο της χρεοκοπας». Συνεχζετε ανιστρητοι, νομζετε δηλαδ τι η ιστορα της χρας ξεκνησε με τη σημεριν Κυβρνηση, τον Οκτβριο του 2009! Πριν δεν υπρχε τποτα – λλειμμα, χρος, διαφθορ, υπανπτυξη, ανεργα – λα ξεκνησαν το 2009!

Θυμζω για πολλοστ φορ τι, το 2008, εχαμε να λλειμμα που, σμφωνα με τη EUROSTAT, διαμορφθηκε απ τη Να Δημοκρατα στο 9,8%, εν μας λεγε επισμως η Να Δημοκρατα τι θα ταν 1,6%. Αυτ προβλεπε ο προπολογισμς του 2008. Το 2009, προβλεπε η Να Δημοκρατα προπολογισμ με λλειμμα 2%, εν γγιξε τελικ το 15,4%. Κπου 20 δις πεσαν ξω το 2008, κπου 30 δις πεσαν ξω το 2009, δηλαδ καμι πενηνταρι δις συνολικ, κ. Τσπρα.

Και παρ τα τερστια ελλεμματα και την αρνητικ ανπτυξη μεον 2%, εσες τσιμουδι! Αλλ ρχεστε εδ και μας μιλτε για «το μνημνιο της χρεοκοπας». Θα σας λεγα να κοιτξετε πιο πρα, εκε στα δρανα της Αριστερς προς τη Να Δημοκρατα, τους νους συνοδοιπρους σας, για να βρετε την απντηση για το πς καταλξαμε να ψχνουμε για χρηματοδτηση της χρας και πς οδηγθηκε η χρα στην κατρρευση.

Εκε θα βρετε, χι μνημνιο, αλλ μνημεο πολιτικς αναλγησας, αναξιχρεης πολιτικς και χρεοκοπας. Θλετε να το λτε «μνημνιο χρεοκοπας», αλλ σας αρσει ταν ο μισθς ο δικς σας, των υπαλλλων σας και λων των υπολοπων εργαζομνων και συνταξιοχων, μπορε και μπανει στο λογαριασμ σας κθε μνα.

Καλς κακς, αυτ το μνημνιο ταν η σωτηρα της χρας. Με τμημα, πολλς φορς δσκολο, μως, η χρεοκοπα ταν ante portes, μπροστ στην πρτα μας. Και καταφραμε να προυμε την αναγκαα ανσα, για να αρχζει να μπανει τξη σε αυτ τη χρα.

Δετερο λθος λογικς: «φταει το Διεθνς Νομισματικ Ταμεο και η Ευρωπακ νωση». Ας τους διξουμε, ας τους διξουμε κ. Τσπρα. Θλετε να ακυρσουμε, αριο κιλας, το δνειο των 110 δις; Θλετε; Θλετε να διξουμε αριο την τρικα; Θλετε να παραιτηθομε απ την πμπτη δση; Βγετε και πετε το.

Ευθαρσς πετε το, τι εναι πρτασ σας. Πετε στους πολτες πς θα πληρωθον τον Ιονιο, τον Ιολιο, τον Αγουστο, τον Σεπτμβριο. Πετε το κ. Τσπρα, ποιος θα τους πληρσει; Πετε το. Αυτ εναι η αλθεια, που δεν θλετε να τη δετε. Δεν θλετε να τη δετε. Μην κνετε χειρονομες, δεν θλετε να τη δετε!

Πετε μας πς δεν θα ρημξει η χρα μας απ τη μια μρα στην λλη, ταν το κρτος θα πψει να λειτουργε και οι Τρπεζες θα κλεσουν, εκτς αν χετε κποιον κρυμμνο φιλνθρωπο να τα πληρσει αυτ κ. Τσπρα. Αν δεν χετε καμα λση να προτενετε, μην παζετε με τη δοκιμασα αυτς της χρας, την οποα περνμε λγω συγκεκριμνων ευθυνν της προηγομενης κυβρνησης. Μην παζετε με τις λξεις, μην παζετε με τα βσανα του κσμου, με τα δειν που περνει η χρα.

Τη χρεοκοπα δεν τη ζσαμε, δεν τη ζσατε, γιατ εμες κναμε το καθκον μας. Και η χρεοκοπα δεν εναι μια θεωρητικ απειλ, για να κνουμε κουβντες σαλονιν, ως επανασττες χωρς αιτα. Ξρετε τι σημανει χρεοκοπα, κ. Τσπρα; Ξρετε τι σημανει για τους φτωχος, για τους αδναμους; Δεν σας ενδιαφρει; Αυτ εναι η ευαισθησα σας; Καπηλεεστε τον πνο. Τσμπα ρητορικ!

Δετε τι γινε στην Αργεντιν, δετε την πραγματικ περπτωση χρεοκοπας. Αυτς ταν ο αγνας που δσαμε, δεν ζησαν οι εργαζμενοι το να βγανουν στους δρμους νεργοι. Τερστιες στρατις ανργων στην Αργεντιν, συνταξιοχοι απλρωτοι, κλειστς δημσιες Υπηρεσες, κλειστς Τρπεζες. Εξαθλωση, λεηλασα και αστθεια στη χρα.

Κνετε και λλο λθος: μιλτε για «το μνημνιο της χρεοκοπας», την δια ρα που δεν προτενετε λσεις. Μλιστα, εσες προτενετε το «δεν πληρνω». Να πομε στους πιστωτς μας, «δεν πληρνουμε», με συνπειες ανυπολγιστες για τις επμενες γενις.

Και λτε «να μην αξιοποισουμε τη δημσια περιουσα». Εναι ανεκτμητη, συμφων, συμφων μαζ σας. Αλλ αν δεν την αξιοποισουμε, εναι μηδενικ αυτ η πολτιμη περιουσα και, τσα χρνια, δεν την αξιοποιοσαμε. Ξρετε τι σημανει στση πληρωμν; Δεν εναι προοδευτικ αυτ η πρταση.

Τταρτο λθος λογικς: με την απφασ σας, στον κσμο των συνωμοσιν, βρσκετε εκολο ψυχολογικ λλοθι, για να γνεστε βασικο υποστηρικτς κθε κατεστημνου. Μιας και δεν φταει τποτα στη χρα μας, οι λλοι φτανε, αυτο οι απ’ ξω.

Αρνεστε να δετε αυτ που υπρχει εδ, στην Ελλδα, τι η Ελλδα πρπει να αλλξει. Το κρτος πρπει να αλλξει. Διαφωνετε, κ. Τσπρα; Το εκπαιδευτικ μας σστημα πρπει να αλλξει, διαφωνετε; Το σστημα υγεας πρπει να αλλξει, διαφωνετε; Το παραγωγικ μοντλο πρπει να αλλξει. χι στα λγια, χι με βαργδουπες κουβντες, χι με δογματισμος. Αρνεστε τα πντα, σαν να μην συνβη το παραμικρ.

Εμες υποσχεθκαμε να βλουμε τξη σε μια χρα, που ποια πτρα κι αν σηκσεις χει προβλματα, με απθμενη γραφειοκρατα και διαφθορ. Υποσχεθκαμε, οι θυσες που καναν οι πολτες, να μην πνε χαμνες, να μην πνε χαμνοι οι κποι. Γι’ αυτ, απορρπτουμε τη δικ σας ισοπδωση της προσπθειας, χι της Κυβρνησης, αλλ του Ελληνικο λαο.

Εμες μαζεουμε και  τα ελλεμματα, για να χρηματοδοτομε το κρτος. Εσες τα παρουσιζετε με δικ σας τρπο, αλλ αρνεστε αλθειες. Γιατ πολ απλ, εναι αλθεια τι πετχαμε σο καμα λλη χρα μεωση του ελλεμματος κατ 5 μονδες του ΑΕΠ, δηλαδ 12 δις ευρ, που καμα λλη χρα στην Ευρωζνη δεν το πτυχε αυτ. Εχαμε 1,8 μονδες του ΑΕΠ, δηλαδ περπου 5 δις, αξηση των εσδων μσα στην φεση. Και μεισαμε κατ 3,5 μονδες του ΑΕΠ, περπου κατ 8 δις, τις δημσιες δαπνες.

Και αυτ ταν η προτεραιτητ  μας το 2010, να κρατσουμε τη χρα ρθια και να αποκαταστσουμε την εμπιστοσνη προς τη χρα μας, και εντς και εκτς Ελλδας, για να μπορομε να χουμε ανπτυξη. χι ανπτυξη της «αρπαχτς», αλλ ανπτυξη που δεν προσθτει βρη και ελλεμματα στην ελληνικ οικογνεια, που απελευθερνει δυνμεις και δνει δυναττητες, για να εμαστε ανταγωνιστικο και βισιμοι, με τομς και αλλαγς.

χουμε πολλ προβλματα, το ξρουμε. Ξρουμε τι υπρχει ανεργα. Θα τα λσουμε, αλλ χι απ τη μια μρα στην λλη και, σγουρα, χι με νες προσλψεις στο Δημσιο, πως εσες προτενετε – να τους κνουμε λους δημσιους υπαλλλους – γιατ ποιος θα τα πληρσει αυτ;

Εμες πρπει να πμε σε μια βισιμη πολιτικ, που να δημιουργε βεβαως θσεις απασχλησης, πνω στην αξηση της ζτησης της ανταγωνιστικτητας των ελληνικν προντων, με δικς μας δυνμεις, με επενδσεις και με υπηρεσες που μπορον πραγματικ να δσουν ποιτητα. Ττοιες θσεις απασχλησης χρειζεται η οικονομα μας. Και χουμε ανοξει πολλ μτωπα. Πολλ μτωπα, ακριβς για να σπσουμε αυτς τις αγκυλσεις και να αλλξουμε αντιλψεις και νοοτροπες.

Τελευταο λθος σας και ουσιαστικ σας πολιτικ δλημμα: σας προβληματζει τι ταυτζεστε με τον κ. Σαμαρ, με μια παρταξη που τα τελευταα χρνια δδαξε τον καιροσκοπισμ; Νιθετε το γχος να απαλλξετε τη Να Δημοκρατα απ την ιστορικ της ευθνη; Να δσετε φεση αμαρτιν για το πς χειρστηκε τη χρα, εν δεν θλει να αλλξει τποτα στη χρα;

Η αλλαγ της χρας  και η δημιουργα μιας Ελλδας  καλτερης και δικαιτερης δεν θα γνει απ τη μια μρα στην λλη, δεν εναι εκολη η πορεα.

Εμες επιμνουμε, μως, και εναι στο χρι μας, ταν δουλεουμε λοι μαζ. Γιατ δεν θα βγει η πατρδα απ τις δυσκολες με μαγικς συνταγς, ευκαιριακς κινσεις εθελοσιες χρεοκοπες, θα βγει μσα απ τις μεγλες μεταρρυθμσεις. Αυτ εναι η συνταγ, δεν εναι τα εξιλαστρια θματα. Θα σταθομε στις δικς μας δυνμεις και σοι περισστεροι εμαστε, σοι περισστεροι στηρξουμε αυτς τις μεγλες αλλαγς, τσο πιο γργορα θα βγομε απ το τονελ.

Θλετε να κνουμε  την αλλαγ πρξη; Αν θλετε, εμαστε  σμμαχοι κ. Τσπρα. Θλετε να την αρνηθετε, ακμα μια φορ; Ττε εμες προχωρμε με εκενους που θλουν να αλλξουμε την Ελλδα και σας αφνουμε πσω.

Απεξαρτηθετε απ τις  συντεχνες, τα φουδα και τις νοοτροπες των βολεμνων, τις μικρς και  μεγλες ολιγαρχες, που κθισαν στο σβρκο των Ελλνων, διτι αυτ εναι η εξρτηση που μας φερε στην εξρτηση του ΔΝΤ και της Ευρωπακς νωσης, στις επιτηρσεις και στις δουλεες. Με αυτ ταυτζεστε στην πρξη. Και αν δεν το καταλαβανετε, η επανσταση εναι στην πρξη, οτε στα λγια, οτε στις πτρες και τη βα.

Η Ελλδα χρειζεται αυτ τη στιγμ να αποφασσουμε λοι μαζ να αλλξουμε, να σηκσουμε με αισιοδοξα, η Ελλδα, ο λληνας, η Ελληνδα, το κεφλι μας και να φγουμε απ το φβο. Να αντικαταστσουμε το φβο, τη βα και την ρνηση, με την πρωτοβουλα, τη δημιουργα, το ργο και το νειρο.

Ευχαριστ.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Στην πολιτικ κ. Τσπρα, υπρχουν επιλογς, διλμματα. Και εμες, εχαμε να επιλξουμε μεταξ της χρεοκοπας και μιας λλης δσκολης πορεας, πργματι δσκολης πορεας, αυτς του «σουλουπματος», του μαζματος των οικονομικν μας. Αυτ επιλξαμε και το επιλξαμε μετ απ πολλς δυσκολες, μετ απ πολ κπο.

Απ την πρτη στιγμ μετ τις εκλογς, πραμε ιστορικς αποφσεις για να σταματσει αυτ η πορεα προς τον γκρεμ. Κναμε το παν για να αποφγουμε τα χειρτερα, με το μικρτερο δυνατ κοινωνικ κστος, χωρς να πληγωθον οι προοπτικς ανπτυξης να εξοντσουμε την κοινωνα, με δομικς και πραγματικς αλλαγς.

Ποιος επιθυμε να χει πνω απ το κεφλι του επιτηρσεις και μνημνια; Ποιος το επιθυμε; Κανες. Εγ χω μιλσει προσωπικ με ηγτες πολλν χωρν, που πρασαν απ την εμπειρα του Διεθνος Νομισματικο Ταμεου – δεν εναι καθλου ευχριστη εμπειρα.

Χθες, μουν με μια σημανουσα προσωπικτητα της Κορας, προχθς με την Πρεδρο της Βραζιλας, χω μιλσει με τον Πρεδρο του Εκουαδρ, του Μεξικο, της Αργεντινς, καθς και με λλες χρες, πως με την Τουρκα, που πρασε και αυτ ανλογη εμπειρα πριν απ 10 χρνια και, σμερα, βλπετε πο εναι. Δεν εναι καθλου ευχριστη διαδικασα. Ποιος ηγτης θλει η χρα του να υποστε το «φρμακο» οποιουδποτε ττοιου Ταμεου;

Αλλ εσες ασχολεστε με το κουτσομπολι και τις συνομωσες. Το κνετε, πργματι. τσι θα ξεπλνετε, τσι θλετε νομζετε τι μπορετε να ξεπλνετε τις αμαρτες της προηγομενης κυβρνησης; Διτι ξεχντε ποιος εξαπτησε τον Ελληνικ λα. Ξεχντε τι η Να Δημοκρατα εξαπτησε τον Ελληνικ λα, με τα στοιχεα τα οποα δινε.

Λεφτ υπρχαν και, μλιστα, τα διπλασασε η Να Δημοκρατα, αλλ στο χρος! Και πο πγαιναν; Στην πελατειακ σπατλη. Αυτ βρκαμε και αυτ πληρνουμε σμερα. Και δεν χει περσει οτε μα μρα απ ττε, που να μην παλεουμε για να σωθε η χρα.

Κι εσες, το μνο που μπορετε να κνετε, εναι να πεττε «πολιτικς πτρες» στις προσπθειες της Κυβρνησης. Εμες περνμε μαρτριο καθημεριν, κ. Τσπρα. Εναι ββαια τιμ και ευθνη αυτ η θση, την οποα εγ κατχω με εντολ του Ελληνικο λαο, αλλ μαρτυρμε κθε μρα για να ορθοποδσει αυτς ο τπος.

μως, τη δικ μου οργ και αγανκτηση κ. Τσπρα, για το πο κατντησε η Ελλδα, τη μετατρπω σε ργο καθημεριν και δημιουργικ για τον τπο. ναν τπο πληγωμνο, ναν τπο που δεν εχε κατεθυνση, να κρτος με φουδα και πελατειακς πολιτικς, μια Πολιτεα που παργαγε μνο βρη και ελλεμματα.

Και μαζ, μια πρωτγνωρη – δεν μιλσατε γι αυτ – επθεση κερδοσκπων και συμφερντων απναντι στην Ελλδα, που θλουν να χρεοκοπσει η Ελλδα, που θα κερδσουν αν συμβε ποτ αυτ και προπαγανδζουν.

Εμες καταφραμε να αποκτσουμε μια ομπρλα προστασας απναντι σ’ αυτος τους κερδοσκπους, με το μηχανισμ. Ναι, με τμημα. Ναι, γιατ δεν μας δνουν λεφτ τσμπα. Περιμνουν να βλουμε τξη στα οικονομικ μας, στο σπτι μας, στους θεσμος μας, στο φορολογικ μας σστημα, στην υγεα, στη γραφειοκρατα, στην πταξη της διαφθορς, που ναι, υπρχε και υπρχει, παρ’ τι χει μειωθε.

Και περιμνουν να αξιοποισουμε  την περιουσα μας. Ο Ελληνικς λας περιμνει απ εμς να αξιοποισουμε την περιουσα μας. Το Ελληνικ, το θλετε πως εναι σμερα; Θλετε να εναι τσες χιλιδες στρμματα τσιμντο; Αυτ εναι η πρτασ σας; Εμες χουμε πρταση, για να το κνουμε το ωραιτερο και μεγαλτερο πρκο στην Ευρπη, αλλ βισιμο πρκο και, βεβαως, με λειτουργες που θα φρουν δουλεις σ’ αυτ τον τπο, που θα αλλξουν την περιοχ.

χετε πει ποτ στη Βαρκελνη; Εναι η πιο ωραα αναδυμενη πλη της Ευρπης. Ποιος την φτιαξε; Ο κ. Αθεμπγιο. Και αυτν ζτησα, να ρθει για να βοηθσει την Ελλδα. Και ρχεται και βοηθει την Ελλδα. Και σ’ αυτ, εσες δεν μπορετε παρ μνο κριτικ να κνετε.

Αυτ εναι τα προβλματα. Δεν εναι ο Dominic Strauss – Kahn, κ. Τσπρα. Εγ δεν πιστεω σε συνομωσες. Πιστεω μως τι υπρχουν συγκροσεις συμφερντων, πργματι, μεγλων συμφερντων, και μσα, και ξω απ την Ελλδα.

Και αν πνεσαν τα μτρα  τον εργαζμενο, οι περισστεροι απ τους εργαζμενους κατανοον τις θυσες. λλοι εναι σμερα αυτο που αντιδρον, γιατ σμερα ακουμπμε κι λλα συμφροντα. Σμερα, ποννε πολλο που εχαν συνηθσει αλλις, γιατ χνουν το δαφος κτω απ τα πδια τους.

Μικρς μεγαλτερες κατεστημνες ολιγαρχες, στο Δημσιο, στις τοπικς κοινωνες, στα Μσα Ενημρωσης, σε επιχειρηματικος κκλους, εναι λογικ να αντιδρσουν. Νμιζαν τι μποροσαν να εκβιζουν κθε κυβρνηση, κθε υπουργ, κθε βουλευτ, νμιζαν τι ταν υπερνω των νμων, υπερνω του δημοσου συμφροντος.

Ναι, αυτο χουν καταλβει τι, παρ τις δυσκολες μας τα ποια προβλματα στην εφαρμογ πολιτικν μας, εμες δεν αστειευμαστε. Εμες θα βλουμε τξη και δικαιοσνη σε αυτ τη χρα, αργ αλλ σταθερ. Διτι δεν μπορε να υπρχει νας νμος για τους πολτες και λλος για τους ισχυρος. Κι αυτ δεν τους αρσει, σε πολλος δεν αρσει.

Απ το Νομβριο μχρι  το Μιο, κναμε συστηματικ προσπθεια για να μην χρειαστομε καννα μηχανισμ. Ξραμε μως τι οι αγορς ταν και επιθετικς, και κερδοσκοπικς. Δναμε μχη, μπως και γυρσουμε το κλμα, αλλ η Ελλδα ταν πια απολτως αναξιπιστη, λγω του τερστιου χρους και του ελλεμματος. Και βεβαως, και λγω της εξαπτησης που, δυστυχς, εχαμε κνει ως χρα – να βρος, που εμες μεισαμε, αλλ που σμερα ακμα υπρχει.

Αυτς εναι ο λγος  για τον οποο συνεργαζμασταν και με το Διεθνς Νομισματικ Ταμεο, και με την Ευρωπακ Κεντρικ Τρπεζα, και με τις χρες της Ευρωπακς νωσης. Και παλψαμε, δσαμε μχη για να βρεθον χρματα, χρματα των φορολογουμνων της Ευρωπακς νωσης. Αυτο πληρνουν κ. Τσπρα σμερα, μισθος και συντξεις δικος μας, των Ελλνων. Το ξρετε; Τις συντξεις και τους μισθος του Δημοσου σμερα, μπορομε και τους πληρνουμε απ τα δνεια που μας δνει το Διεθνς Νομισματικ Ταμεο και η Ευρωπακ νωση.

Το γεγονς τι εγ μουν σε επαφ, χι μνο με τον Dominic Strauss – Kahn, αλλ και με λους τους ηγτες της Ευρωπακς νωσης, δεν εναι καμα ανακλυψη. Πρτα απ’ λα, κ. Τσπρα, εναι δικ μου, δημσια δλωση απ την αρχ. Το τι μασταν σε επαφ καταρρπτει, επσης, και την επιχειρηματολογα της Νας Δημοκρατας, «τι δεν κινηθκαμε γργορα», γιατ αυτ μας λει.

Και επαφς χω, και θα συνεχσω να χω, για να σσω την πατρδα. Και ταν καθκον μου, να προετοιμαστ για κθε ενδεχμενο και κακοτοπι που θα βρισκε την Ελλδα, λγω της αναξιοπιστας και του χρους που κληρονομσαμε.

Και αυτ κανα. χετε  καμα αντρρηση γι’ αυτ, κ. Τσπρα; Προτενετε να μην του εχα μιλσει; Για να καταλβω – λτε να μην του εχα μιλσει; Να κλεινμουν στο Μαξμου να κλεινμουν στο Καστρ, πως κποιος λλος κρυβταν κλεινταν στο σπτι του, με το κεφλι στην μμο; Αυτ προτενετε;

Εχα λλωστε επισημνει, ακμα και δημοσως, και στους εταρους μας στην Ευρωπακ νωση, τι η λλειψη λλης εναλλακτικς σμαινε τι η Ελλδα θα αναγκαστε να προσφγει στο Ταμεο. Τελικ, με τη δικ μας πεση πετχαμε, αν χι συνολικ λση, μια πιο ευρωπακ λση, σε να πρβλημα που δεν δημιουργσαμε εμες.

Σε σους καταγγλλουν, λοιπν, δθεν συνωμοσες απ το πουθεν, τους απαντ: τι θελαν να κνει η Κυβρνηση; Να μην συζητει με διεθνες παργοντες για τις πιθανς λσεις του προβλματος του χρους της χρας; Να μην προσπαθσει ο Πρωθυπουργς να εντοπσει τρπους χρηματοδτησης της πατρδας;

μπως νομζει κανες τι, αν εχαμε στω μα διαφορετικ επιλογ, αν μποροσαμε να κνουμε αλλις, θα καταφεγαμε στο Διεθνς Νομισματικ Ταμεο;

Και για να τελεινουμε με αυτ τη φιλολογα, θυμζω τι εγ ο διος, προσωπικ και επανειλημμνα, χω αναφερθε, απ το Δεκμβριο του 2009, στις επαφς μου με τον επικεφαλς του Διεθνος Νομισματικο Ταμεου.

Και σας υπενθυμζω – τα χω ξαναπε – εναι λα καθαρ και πνω στο τραπζι. Συνντευξη στις 11 Δεκεμβρου του 2009, στις Βρυξλλες: «χω επαφς με τον κ. Strauss – Kahn, για να συζητσουμε τη γενικτερη οικονομικ κατσταση και να αξιοποισουμε την τεχνογνωσα τους».

Στις 11 Φεβρουαρου του 2010, λω σε συνντευξη: «πρτα απ’ λα, να ξρετε τι η Ελληνικ Κυβρνηση χει δη απ καιρ ζητσει συνεργασα με το Διεθνς Νομισματικ Ταμεο». Δεν το κρψαμε, δεν ξρω τι ανακλυψη κνατε, μσα απ το βντεο αυτ. «Δεν χει αυτ την τεχνογνωσα», επα, «η Ευρωπακ νωση και χρειαζμαστε και την λλη».

Στις 11 Φεβρουαρου, πλι στις Βρυξλλες: «πρτα απ’ λα», λω, «χι προ μηνς, αλλ προ διμνου, εγ ζτησα προσωπικ απ τον Dominic Strauss – Kahn την αρωγ τους στην τεχνικ βοθεια». ρα, εναι η Ελλδα η οποα χει ζητσει αυτ την τεχνικ υποστριξη, αλλ δεν ζητσαμε την υπαγωγ μας στο Διεθνς Νομισματικ Ταμεο.

Πργματι, αυτ εχα πει, δεν ταν ο στχος μας, δεν θλαμε, αναγκαστκαμε. Κθε ηγτης μιας χρας θα θελε να αποφγει την υπαγωγ σε παρμοιους μηχανισμος, εν υπρχαν εναλλακτικο δρμοι. Αλλ το βρος του χρους και του ελλεμματος της προηγομενης κυβρνησης ταν τερστιο.

Επαναλαμβνω, λοιπν, για τελευταα φορ, ως υπεθυνος ηγτης αυτο του τπου: προετοιμαστκαμε νωρς, για να μην γνει ποτ πραγματικτητα η χρεοκοπα της Ελλδας. Φραμε τα πνω – κτω, μιλσαμε με τους πντες, απειλσαμε ακμα και με προσφυγ στο Διεθνς Νομισματικ Ταμεο, ταν χρειστηκε να αφυπνσουμε την Ευρωπακ νωση, γιατ θλαμε ευρωπακ λση.

κανα δυο φορς το γρο του κσμου σε χιλιμετρα, για να φτσουμε απ το μηδν στο μηχανισμ στριξης και, τελικ, στα 110 δις ευρ, το μνο μηχανισμ που θα μποροσε να μας εξασφαλσει αυτ το ιλιγγιδες και ιστορικ μεγαλτερο ποσ στην ιστορα της Ευρωζνης, για να σταθομε στα πδια μας.

Σμερα, λοι μπορον να μιλνε εκ του ασφαλος, με την ασφλεια των 110 δις, και να λνε τι πρεπε να γνει το να, να γνει το λλο, να ερμηνεουν κατ το δοκον δηλσεις σχολιασμος τρτων, να λνε ποια αθλιτητα θλουν, πως τι «λα ταν προαποφασισμνα».

Σας κουσα κ. Τσπρα χθες, να λτε τι «δολεψα βσει σχεδου» – ακοστε τι επε ο κ. Τσπρας – «βσει σχεδου, για να κνω τη δουλει των Αμερικανν»! Δηλαδ, αν χρεοκοποσε η Ελλδα, θα ταν δουλει των Αμερικανν, θα πναγε ο Ελληνικς λας, που δεν θα εχαμε χρματα για να δσουμε μισθος στον Ελληνικ λα;

Μου θυμσατε εκενους τους πατριδοκπηλους, που λεγαν τα δια και για τον πατρα μου – θα θυμονται οι παλαιτεροι – τι ταν «πρκτορας των Αμερικανν». κουσα και τον κ. Σαμαρ, να λει και αυτς τι «σχεδασα την υπαγωγ στο Διεθνς Νομισματικ Ταμεο». κουσα Βουλευτς του, να μιλνε για «προδοσα» και καννας να μην τους λει να συμμαζευτον. Αλλ ταν σαν να ακοω ξαν φωνς απ τα χειρτερα ακροδεξι σνδρομα του παρελθντος.

Δεν ξρω αν πρπει να οργιστ  να γελσω με αυτ που λτε, κ. Τσπρα. Μου θυμζετε τα δσκολα χρνια μετ τη δικτατορα, ταν η Δεξι εχε ττε κυκλοφορσει ευρως τι «ο γιος του Ανδρα», δηλαδ εγ μουν αξιωματικς στον αμερικανικ στρατ στο Βιετνμ.

Μπανοντας ττε σε να ταξ, πιασα κουβντα με τον ταξιτζ για πολιτικ και μου επε πλι αυτ το παραμθι: «ο γιος του», λει, «εναι στο Βιετνμ, εναι Αμερικνος πρκτορας στο Βιετνμ». τυχε να εμαι εκενη τη στιγμ στρατιτης στον βρο και φοροσα χακ, για να πειστε μως τι μουν εγ ο Γιργος Παπανδρου, πρεπε να του δεξω ταυττητα.

Την προσωπικ λσπη και αποδμηση, την χω ξαναζσει. Δεν πρκειται να το βλω κτω, μως. Θα δσω τη μχη, χι για τον εαυτ μου, εγ δεν χω σημασα, χει σημασα η μχη για το δκιο στη χρα, που εναι και η βση για να σωθομε οριστικ. Να δσουμε τη μχη για να σταθομε στις δικς μας δυνμεις, που εναι και η βση για να πορευτομε χωρς εξαρτσεις και επιτηρσεις.

Σμερα κ. Τσπρα, μετ απ τριντα χρνια στο δημσιο βο, δεν χρειζεται να δεχνω την ταυττητ μου, για να αποδεικνω ποιος εμαι. Το ποιος εμαι, ποια εναι η ζω μου, ποια εναι τα πιστεω μου, ποια εναι η προσφορ και ο αγνας μου, το ξρει ο Ελληνικς λας.

Παραμνουν, μως, πολλ ερωτηματικ κ. Τσπρα, για τη δικ σας πορεα, αν συνεχσετε τσι, με αυτς τις εκολες αθλιτητες. Σκεφτετε σοβαρ, σε αυτ την κρσιμη στιγμ, τι σημανει να εναι κανες υπεθυνος.

Απ εκε και πρα, αγαπητο συνδελφοι, να τελεινουμε με τα παραμθια. Μην χσουμε λλο χρνο, μην σπαταλσουμε λλη φαι ουσα. Ο κθε σκεπτμενος λληνας σμερα ξρει τι ο τπος χρειζεται δουλει.

Και εγ εμαι περφανος για τη δουλει που κνω, που κνουμε μαζ με τους πολτες, για τον Ελληνικ λα, για να οδηγσουμε την πατρδα σε μια βισιμη ανπτυξη.