. .

15 2011

 

 

Σμερα, για πρτη φορ, η Ελληνικ Κυβρνηση καλεται να συζητσει ναν πολυετ προπολογισμ σε συνεδραση Υπουργικο Συμβουλου.

Πριν προχωρσω  στην ουσα της συζτησς μας, θλω καταρχν να σας ευχαριστσω  λους για τη δουλει που γινε  τις τελευταες εβδομδες. Μια δουλει  που δεν ξανγινε ποτ στο ελληνικ κρτος.

Υλοποισαμε την προεκλογικ μας δσμευση τι θα εξετσουμε τον προπολογισμ γραμμ-γραμμ, αξιολογντας μα-μα λες τις δαπνες, μχρι και το τελευταο ευρ. Σεβμενοι καταρχν τους κπους του λληνα φορολογομενου.

Κνουμε πρξη την προεκλογικ μας δσμευση για κατρτιση πολυετν προπολογισμν. Κτι αυτονητο στις περισστερες χρες της Ευρπης. Αλλ κτι που δεν υπρχε στη χρα μας, γιατ πολλο λεγαν «δεν γνεται».

Να που  γνεται κι αυτ.

τσι, για πρτη φορ, η Κυβρνηση της χρας προχωρει στην κατρτιση ενς τσο τεκμηριωμνου σχεδιασμο. Και αυτ γινε σε συνεργασα και με τους αρμδιους Τομες της Κοινοβουλευτικς μας Ομδας.

Αυτ που  παρουσιζουμε σμερα ξεπερνει  μως τη δημοσιονομικ δισταση. Εναι οι βασικο ξονες του Οδικο Χρτη, ο οποος θα μας οδηγσει απ την Ελλδα της κρσης, στην Ελλδα της δημιουργας.

Ο Οδικς μας  Χρτης καλπτει 4 κρσιμους τομες: το δημοσιονομικ νοικοκρεμα, δηλαδ το Δημσιο ως εργαλεο στην υπηρεσα του πολτη, την ανπτυξη με επνδυση στη γνση και τον πολιτισμ, την καινοτομα με σεβασμ στο περιβλλον και το αποτελεσματικ κοινωνικ κρτος.

Ο Οδικς Χρτης δεν ξεκινει απ το μηδν. Βασζεται, επικαιροποιε, συμπληρνει και, που χρειζεται, διορθνει το τιτνιο  ργο που χει συντελεστε στη  χρα απ τον Οκτβριο του 2009. Εναι το επμενο βμα, η επμενη φση στην πορεα υλοποησης της προεκλογικς μας υπσχεσης, που βζει «πρτα τον πολτη».

χοντας πυξδα για το πο πμε στο μλλον, σχεδιζοντας σε μεσοπρθεσμη βση για πρτη φορ. Και αυτ, εναι η αποτπωση της ννοιας της ευθνης και της λογοδοσας απναντι στους πολτες.

Αυτ εναι  να σημαντικ βμα προδου, μια  κατκτηση για το πς ασκεται η πολιτικ στη χρα μας. Μια δικλεδα ασφαλεας για τους πολτες, για να ελγχουν την εξουσα, στε να μην μπορε αυτ να αυθαιρετε, αλλ και να διασφαλσει να κοιν μποσουλα σγουρης πορεας.

Εναι να  ακμα βμα για να αντιμετωπσουμε  τις χρνιες στρεβλσεις και  τις αδυναμες, χι μνο της οικονομας μας, αλλ και του τρπου οργνωσης  της κοινωνας μας και του  πολιτικο μας συστματος, που  οδγησαν την Ελλδα στο χελος της καταστροφς, σε ελεθερη πτση, μσα σε να απλυτα ρευστ διεθνς οικονομικ περιβλλον.

Στη λογικ της φυγομαχας και του «στο γι’ αργτερα», που κατστρεψε την Ελλδα, εμες απαντμε: αποφσεις και αλλαγς τρα.

Καμα διαδικασα αλλαγς δεν ταν ποτ εκολη. Χρειζεται κπο, χρνο, φαντασα, καινοτομα, υπομον και συλλογικ προσπθεια, λων μας.

Στο τλος  μως αυτς της πορεας, βρσκεται μια λλη Ελλδα, η Ελλδα που αξζουμε ως πολτες, η Ελλδα της δημιουργικτητας, της βισιμης ανπτυξης, των δικαιωμτων και των ευκαιριν για λους. Μια πατρδα, που στκεται αυτνομη στα πδια της και κοιτ το μλλον με αισιοδοξα και σιγουρι, που ανογει ορζοντες για τη να γενι.

Αυτ εναι η μχη που δνουμε τους τελευταους 18 μνες. Αυτ εναι η μχη που θα συνεχσουμε να δνουμε μχρι το τλος της θητεας μας, ταν μας κρνει ο Ελληνικς λας.

Δνουμε τη μχη παρ τα εμπδια, παρ τις απρβλεπτες καταστσεις που παρουσιζονται, παρ τις μεγλες αντιστσεις απ εκενους που δεν θλουν να αλλξει τποτα στη χρα μας, αδιαφορντας για το κστος της καταστροφς και το βρος που θα φορτναμε στα παιδι μας.

Σεβμαστε κθε ποψη, ελεθερη και δυναμικ.

Αντιλαμβανμαστε  και το πρβλημα κθε πολτη, που αντιμετωπζει μια ιδιατερα δσκολη συγκυρα.

Κατανοομε  απλυτα τα προβλματα. Αλλ πρπει και να σεβαστομε τις θυσες του Ελληνικο λαο.

Οφελω να επισημνω, μως, τι η βα και η ανομα δεν χουν θση σε μα Δημοκρατα και, μλιστα, σε μα στιγμ ανασυγκρτησης της χρας και των δημοκρατικν μας θεσμν.

Και οφελουν λες οι πολιτικς δυνμεις να τοποθετηθον ξεκθαρα γι’ αυτ, χωρς μισλογα και υπεκφυγς, μπροστ στο μεγλο δημοκρατικ και εθνικ ργο που χουμε μπροστ μας

Μια μχη, σε δο μτωπα παρλληλα.

Αφενς, με πλο μας την αποφασιστικτητα και τις θυσες λου του Ελληνικο λαο, λων μας, αποκαταστσαμε την αξιοπιστα μας και μια εμπιστοσνη στην Ελλδα, πετχαμε μα πρωτοφαν σε μγεθος συμφωνα για τη στριξη της Ελλδας, που μας δωσε χρνο, και βλαμε τις βσεις για τη δημοσιονομικ εξυγανση, που αποτελε προπθεση και για την ανπτυξη, και για την ευημερα στο μλλον.

Αφετρου, ξεκινσαμε να μεγλο πργραμμα μεταρρυθμσεων, που θα πρεπε να εχαν γνει εδ  και χρνια στη χρα μας, σε ολκληρο το φσμα της ζως μας, στο κρτος, στο αναπτυξιακ πρτυπο, στις δομς της οικονομας μας, στο πολιτικ σστημα, στη Δικαιοσνη, πνω απ’ λα, μως, στη νοοτροπα λων μας.

Η προσπθεια περιορισμο της σπατλης, καθς και οι θυσες των πολιτν, φεραν δη μεσα αποτελσματα. Πετχαμε τη μεγαλτερη μεωση του ελλεμματος που χει πετχει ποτ η χρα μας, αλλ και οποιαδποτε λλη χρα της Ευρωζνης, μσα σε να χρνο.

Οι μεγλες  διαθρωτικς αλλαγς και το πργραμμα  δημοσιονομικς εξυγανσης χουν στχο να επαναφρουν τη χρα το συντομτερο δυνατ σε τροχι δημοσιονομικς σταθερτητας, βιωσιμτητας και αποκατστασης της φθνουσας ανταγωνιστικτητας της οικονομας μας.

σον αφορ τις μεγλες διαρθρωτικς αλλαγς, δη χει ξεδιπλωθε και αρχζει να υλοποιεται να πρωτγνωρο σε ερος και κταση πργραμμα μεγλων αλλαγν, το οποο συνεχζεται και το 2011 και, ββαια, τα δο επμενα χρνια, μχρι το τλος της θητεας μας.

δη, χετε στα χρια σας να κεμενο, με μα σειρ απ μεγλες παρεμβσεις σε λους τους τομες. Αμσως μετ το Πσχα, θα εξειδικευτον και θα παρουσιαστον αναλυτικ και με χρονοδιαγρμματα για κθε Υπουργεο. Αποτελε αυτ το σχδιο και βση διαλγου με τους κοινωνικος εταρους και τα λλα κμματα, απ τους οποους περιμνουμε τις εποικοδομητικς τους προτσεις.

Εμαστε λοι μας αποφασισμνοι να αλλξουμε την πατρδα μας μια για πντα προς το καλτερο. Χωρς ποτ να υποσχμαστε τι, μσα σε μια μρα, θα βρεθε μια μαγικ λση.

Με προσπθεια και επιμον, συνεχζουμε να κνουμε το πατριωτικ μας καθκον, που ταυτζεται και με την ειλικριν αγωνα της συντριπτικς πλειοψηφας των πολιτν, οι οποοι αναζητον και διεκδικον μια διαφορετικ Ελλδα.

Το χω  πει στο παρελθν και θα το λω συνχεια:

Ναι, μπορομε να αλλξουμε μαζ.

Ναι, μπορομε να τα καταφρουμε.

Θυμζω απλ τι, αν τον Οκτβριο του 2009, λγαμε τι, σε ενμιση χρνο ακριβς:

- θα εχαμε πλρως ανεξρτητη Στατιστικ Αρχ και θα εχε μπει τλος στα «μαγειρματα» με τα ελλεμματα και την ανεργα,

- θα εχαμε σταματσει τη θλιβερ εξαγορ συνειδσεων για μια θση στο Δημσιο, με την καθολικ υπαγωγ στο ΑΣΕΠ λων ανεξαιρτως των προσλψεων,

- θα εχαμε ψηφσει την ουσιαστικτερη μεταρρθμιση του ασφαλιστικο, για να εγγυηθομε αξιοπρεπες συντξεις για τη να γενι, για τα παιδι μας,

- απ 1034 Δμους και Κοιντητες και 52 Νομαρχες, θα εχαμε περσει σε 325 νους ισχυρος Δμους και 13 αιρετς Περιφρειες, με το σχδιο «Καλλικρτης»,

- θα εχαμε παρουσισει για πρτη φορ στην ιστορα της χρας τους πρτους δασικος χρτες, που θωρακζουν τα δση απ τις αυθαρετες επεμβσεις και την ναρχη δμηση,

- θα εχαμε ψηφσει φορολογικ νομοσχδιο, μια πραγματικ επανσταση κοινωνικς δικαιοσνης και αναδιανομς,

- θα εχαμε καταφρει να συγκεντρσουμε για πρτη φορ στην ιστορα της χρας τα στοιχεα εσδων-εξδων λων των Φορων Γενικς Κυβρνησης,

- θα εχαν δη αναρτηθε δεκδες χιλιδες αποφσεων και υπογραφν Υπουργν, Γενικν Γραμματων, Διευθυντν, στο Διαδκτυο, για να βλπει ο Ελληνικς λας πο πνε τα χρματ του,

- θα εχαμε καταφρει το 2010, σε σχση με το 2009, να μεισουμε κατ 2 δις ευρ τις λειτουργικς και καταναλωτικς δαπνες του Δημοσου, τις δαπνες δηλαδ για τηλφωνα, ρεμα, αυτοκνητα, αμειβμενες Επιτροπς,

- θα εχαμε ψηφσει τον πρτο νμο, με τον οποο καταργθηκαν για πρτη φορ στα χρονικ της χρας 66 Υπηρεσες του Δημοσου και 4 Αννυμες Εταιρεες,

- οι ζημις στις ΔΕΚΟ θα μεινονταν μσα σε να χρνο κατ 60%,

- θα εχαμε καταφρει να κνουμε το 2010 τη μεγαλτερη ετσια μεωση ελλεμματος που γινε ποτ στην Ε.Ε.,

- θα εχαμε χιλιδες νους αστυνομικος να κυκλοφορον δπλα στον πολτη, στις γειτονις,

- θα εχαμε καταργσει το καμποτζ στην κρουαζιρα και τα κρουαζιερπλοια θα ρχιζαν να αυξνονται στα ελληνικ λιμνια,

- θα εχαμε προχωρσει για πρτη φορ σε τσες διασταυρσεις στοιχεων και θα κυνηγοσαμε, χωρς δετερη σκψη, περιπτσεις προκλητικς φοροδιαφυγς,

- θα εχαμε καταφρει τη μεωση της τιμς σε χιλιδες φρμακα μσα στο 2010,

- θα εχε δη ψηφιστε και θα εφαρμοζταν βμα-βμα η απελευθρωση δεκδων κλειστν επαγγελμτων, κτι που συζητοσαμε δεκαετες ολκληρες και που βοηθει τη να γενι,

- θα εχαμε κνει τα πρτα βματα για την εισαγωγ της ηλεκτρονικς συνταγογρφησης στη χρα μας, με αποτλεσμα να μειωθε η φαρμακευτικ δαπνη των Ασφαλιστικν
Ταμεων κοντ στο να δις το 2010,

- θα εχαμε καταφρει χιλιδες αποσπασμνοι εκπαιδευτικο να επιστρψουν στα σχολεα και να γνει πρξη το ψηφιακ σχολεο,

- θα κναμε ποιοτικς και στοχευμνες τουριστικς καμπνιες με ελχιστο κστος,

- θα εχαμε καταφρει οι επιδοτσεις στους αγρτες να πληρνονται στην ρα τους – το αυτονητο – και ο ΕΛΓΑ το 2010 να καταβλλει, για πρτη φορ μετ απ χρνια, το σνολο των υποχρεσεν του προς τους αγρτες, χωρς να χρειαστε να λβει δνειο,

- θα εχαμε καταφρει τα δημσια Νοσοκομεα να μεινουν επιτλους τις δαπνες τους για υλικ, παρ την αξηση της προσλευσης ασθενν,

- οι ασφαλισμνοι του ΙΚΑ θα μποροσαν να εξεταστον και απ πολλος λλους, χιλιδες γιατρος,

- θα εχαμε καταφρει την παρουσα της FRONTEX και στα ανατολικ χερσαα σνορ μας, εν θα εχαμε διαμορφσει και το πιο σγχρονο και προοδευτικ πλασιο στην Ε.Ε., για τη λειτουργα των υπηρεσιν ασλου,

- η αξα των εξαγωγν μας θα αυξανταν μσα στην καρδι της κρσης,

- μα επιχερηση θα μπορε να ιδρυθε μσα σε μα μρα,

- θα εχαμε προσελκσει το ενδιαφρον για σοβαρς επενδσεις στη χρα μας,

- θα εχαμε ξαν ρλο και λγο στην περιοχ μας,

- και η Κυβρνηση, και αυτ η Κοινοβουλευτικ Ομδα, δεν θα δσταζαν να προτενουν Προανακριτικ Επιτροπ, ακμη και για υποθσεις που αφορον στο δικ μας κυβερνητικ παρελθν.

Αν τα λγαμε λα αυτ πριν απ κποιους μνες και, πνω απ’ λα, αν λγαμε τι, απναντι στο φσμα της χρεοκοπας, θα κατορθναμε να στσουμε να πρωτγνωρο μηχανισμ στριξης απ το μηδν και να εξασφαλσουμε το πρωτοφανς ποσ των 110 δις, για να μην καταρρεσει η χρα, ττε θα ακογαμε απ παντο τι, αυτ που λμε, «δεν γνονται. Στην Ελλδα, δεν γνονται».

Κι μως, στην Ελλδα γνονται. Να που γιναν. Και ββαια μπορομε να τα καταφρουμε.

Ο πολυετς προπολογισμς, που σμερα θα συζητσουμε, εναι μα ακμα δικλεδα αξιοπιστας και ασφλειας, να ακμα εργαλεο για να αποτρψουμε στο μλλον το ενδεχμενο να ξαναζσουμε μια παρμοια κρση, πως η σημεριν, που εναι αποτλεσμα αλγιστης σπατλης, δαπανν χωρς κοινωνικ και αναπτυξιακ αντκρισμα, αδιαφνειας και λλειψης προγραμματισμο.

Αυτ το πργραμμα αναδεικνει τα συγκριτικ πλεονεκτματα της πατρδας μας. Αυτ καλλιεργε, σε αυτ επενδουμε για την ανπτυξη που περιμνουμε στην οικονομα μας.

Αποτελε την εφαρμογ, στην καθημεριν πρακτικ της Κυβρνησης και του Δημοσου γενικτερα, της δσμευσς μας τι πλον κθε ευρ θα πινει τπο, τι πλον η σπατλη με τα χρματα των πολιτν τελεινει.

σον αφορ  την ουσα της σημερνς μας  συνεδρασης, εναι κατ’ αρχς αυτονητο  τι, σμερα, κνουμε μα πρτη ολοκληρωμνη συζτηση γι’ αυτ τον σχεδιασμ μας, γι’ αυτ τον Οδικ Χρτη.

Το σχδιο θα ολοκληρωθε τις επμενες εβδομδες, θα εμπλουτιστε και φυσικ θα καταλξει  στη Βουλ, που και θα συζητηθε  αναλυτικ, πως λα τα νομοσχδια, απ τους βουλευτς, πριν ψηφιστε στο σνολ του.

Φυσικ, αν σε οποιαδποτε λλη χρονικ περοδο νας ττοιος σχεδιασμς θα ταν μια αυτονητη και σχετικ απλ διαδικασα, σε μια συγκυρα που η χρα μας βρθηκε στα πρθυρα της χρεοκοπας και η Ευρπη σε βαθι κρση, η συζτηση αυτ λαμβνει προφανς λλη και ιδιατερη σημασα.

Η χρα χει να αντιπαλψει να τερστιο δημοσιονομικ  πρβλημα, που φησε πσω της η προηγομενη κυβρνηση, με σχεδν διπλασιασμ του χρους σε απλυτες τιμς, μσα σε λγα χρνια.

μως, η προσπθεια να μεισουμε το χρος, δεν εναι θμα αριθμητικς.

Το χρος δεν γεννθηκε απ μνο του.

Πσω απ το συσσωρευμνο χρος, κρβονται ετσια ελλεμματα που, προστιθμενα, μας φεραν εδ. Ελλεμματα, που σημανει τι ξοδεουμε συνεχς περισστερα απ’ ,τι χουμε.

Αλλ πσω απ τα ελλεμματα κρβονται πρακτικς, νοοτροπες και πολιτικς φαλες. Αυτς, εναι η βαθτερη αιτα του προβλματος της χρας μας. Αυτς, εναι το χρος και τα ελλεμματα. Δεν εναι μνο λογιστικ μεγθη. Εναι πολιτικς και πρακτικς, που πρπει να αλλξουν και αλλζουν.

Η αντιμετπιση του χρους και των ελλειμμτων  θα ρθει, ταν αλλξουμε λες τις πολιτικς που μας φεραν εδ, λα τα κακς κεμενα.

Το μεγλο χρος, το διαχειριζμαστε. Αυτ απαντθηκε απ την Κυβρνησ μας. Ξρουμε πο και πς. Απ τον μηχανισμ στριξης, μχρι και την επιτυχα μας να επιμηκνουμε την αποπληρωμ με χαμηλτερους τκους.

Αλλ το πρβλημα θα λυθε σε βθος, χι αν αναδιαρθρσουμε το χρος, αλλ ταν αναδιαρθρσουμε τη χρα.

Κατ συνπεια, βασικ ζητομενο της δημοσιονομικς μας πορεας, σμερα και στο μλλον, εναι η ριζικ αλλαγ λων αυτν των πρακτικν, δομν και νοοτροπιν που μας φεραν εδ.

Τις δομς της οικονομας μας, το κρτος που ζομε και εμες καθημεριν, την αβεβαιτητα και τα εμπδια, που θτει ακμη και στη δικ μας δουλει για την εφαρμογ της πολιτικς μας η Δημσια Διοκηση, το παραγωγικ μας μοντλο, το κοινωνικ κρτος, τα πντα.

Και αυτ κνουμε  με τον μεσοπρθεσμο σχεδιασμ, τον Οδικ Χρτη, που συζητμε σμερα.

Γιατ ακμα κι αν σμερα, με να μαγικ ραβδ, το χρος μας, χι απλς μειωνταν, αλλ μηδενιζταν, αλλ κατ τα λλα δεν λλαζε τποτα στη χρα μας, θα ταν θμα ελχιστων ετν να ξαναβρεθομε πλι στο δσκολο σημεο, δηλαδ με υπρογκο χρος στις πλτες του Ελληνικο λαο.

Ζητομενο εναι να χτυπσουμε τις βαθτερες αιτες του προβλματος. Στο κεμενο που χετε στα χρια σας, παρουσιζουμε τον προγραμματισμ – που συλλογικ διαμορφσαμε – των βασικν παρεμβσεν μας σε λους τους τομες. Μετ το Πσχα, θα παρουσιαστον λεπτομερς, θα συμπληρωθον μσα απ τη διαβολευση και θα τεθον αυστηρ χρονοδιαγρμματα για την υλοποησ τους.

Και τους στχους  μας αυτος, θα τους πετχουμε με τις μεγλες αλλαγς που ξεκινσαμε και συνεχζουμε. Με να πρωτγνωρο πργραμμα ανπτυξης. Αλλζοντας ριζικ τον αναπτυξιακ προσανατολισμ της χρας, για να αξιοποισουμε τα δικ μας, μεγλα συγκριτικ πλεονεκτματα.

Σπμε τα δεσμ, κθε γραφειοκρατα, κθε περιττ διαδικασα που παργει αδιαφνεια, καθυστρηση, διαφθορ, αδικαιολγητο κστος και που, τελικ, κρατ τις δημιουργικς δυνμεις της χρας μας καθηλωμνες και μας καταδικζει στην υστρηση.

Αυτ απαιτον οι συνθκες, αλλ και ο πολτης που προσπαθε να επιχειρε, να δημιουργε, να συμμετχει δημιουργικ στην οικονομα.

Μλις πριν απ λγες μρες, ξεκνησε το ηλεκτρονικ σστημα για την δρυση των επιχειρσεων σε μα μρα. Πλι λεγαν «δεν γνεται». Να που κι αυτ γνεται. Και τσι συνεχζουμε σε λους τους τομες, καταργντας τα εμπδια.

Ως παρδειγμα, αναφρω τη δραστικ και μεση αδειοδτηση των επιχειρσεων, καθς και την επαγγελματικ αδειοδτηση των φυσικν προσπων και των ατομικν επιχειρσεων, που σκοπεουμε να παρχεται μσω των ΚΕΠ, ακμα και ηλεκτρονικ, διαδικτυακ.

Αλλζουμε το καθεστς για τις οικοδομικς  δειες, με την ανληψη της ευθνης συμμρφωσης στην υφιστμενη νομοθεσα απ τους πολτες και τους μηχανικος. Περιορζονται δραστικ οι αρμοδιτητες των Πολεοδομιν, που διατηρον μνο κατασταλτικ ελεγκτικ ρλο.

Αλλζουμε το εκπαιδευτικ μας σστημα σε λη του τη δισταση, απ το σχολεο μχρι το Πανεπιστμιο. Το ψηφιακ σχολεο και Πανεπιστμιο. Εναι μια μικρ επανσταση εν τη γενσει. Σπει φραγμος, ανιστητες και ανογει ορζοντες, σε μια οικουμενικ γνση.

Αυτ τα φρνω ως παραδεγματα, αλλ εναι μερικς μνο απ τις πολιτικς μας τους επμενους μνες, που αλλζουν οριστικ το επιχειρηματικ περιβλλον στη χρα και το κνουν πολ πιο φιλικ για κθε πολτη που θλει να κνει επιχερηση, αλλ και για κθε επενδυτ που σκφτεται να ρθει στη χρα μας. νας επενδυτς που επενδει σμερα, επενδει σε να νο ραμα για την Ελλδα.

Η αξιοποηση της περιουσας μας – που ταν μχρι προχθς βορ διαφρων συμφερντων και στοιχεο αυθαιρεσας – η ποια μετοχοποηση ιδιωτικοποηση δημοσων φορων, εντσσονται σε μια συνολικ αναπτυξιακ πολιτικ.

Προσελκουμε  επενδσεις, που ενισχουν τις δημιουργικς δυνμεις του τπου, αλλ και βοηθον στην καλλιργεια των συγκριτικν πλεονεκτημτων της χρας μας – πως εναι π.χ. η μεσογειακ και κρητικ διατροφ, η πρσινη και ανανεσιμη ενργεια, η ποιοτικ ανδειξη του τουρισμο.

Προσελκουμε  επενδσεις, που θα βοηθσουν την στριξη και εκπαδευση του ανθρπινου δυναμικο της χρας, στε να μεταφερθε τεχνογνωσα και καινοτομα στην Ελλδα.

Στηρζουμε  επενδσεις, που δημιουργον ισχυρς οικονομικς συμμαχες στο διεθνς περιβλλον και αξιοποιομε, πντα με βση την περιουσα μας, πντα με βση την αποτμηση της πραγματικς αξας του πλοτου της χρας.

Τον στρατηγικ λεγχο σε στρατηγικος τομες της  οικονομας μας, τον κρατμε με τρπο που να μας επιτρπει να δημιουργσουμε συνολικ αναπτυξιακ πολιτικ.

Και ββαια, λα αυτ τα προωθομε με διαφνεια και χρηστ διοκηση.

Σε κθε περπτωση, στχος μας εναι η δημιουργα νων θσεων ποιοτικς εργασας.

Στχος κθε αναπτυξιακς πρωτοβουλας μας, εναι η καλλιργεια των συγκριτικν μας πλεονεκτημτων και η δημιουργα σων περισστερων ποιοτικν θσεων εργασας και ευκαιριν απασχλησης γνεται στον ιδιωτικ τομα. Ιδιατερα τρα, που το κρτος δεν μπορε και δεν θλουμε πια να απορροφ με τεχνητ πελατειακ τρπο την ανεργα.

διας κλμακας παρεμβσεις προγραμματζουμε και στο κρτος πρνοιας, στε να εναι δπλα στον πολτη.

Οτε σπατλες, οτε αδικες, οτε ανιστητες, οτε πελατειακ προνμια για λγους. Πμε σε καλτερες υπηρεσες υγεας, καταπολεμντας τη σπατλη, με την ηλεκτρονικ συνταγογρφηση, με το διπλογραφικ στα Νοσοκομεα. Πμε στην επκταση της ολομερης λειτουργας των Νοσοκομεων.

πως πμε και σε νες επιθετικς πολιτικς για την καταπολμηση της ανεργας.

Ενοποιομε λες τις κοινωνικς παροχς κτω απ ναν φορα, τσι στε να παρχονται απ μα Υπηρεσα, που θα μπορε να καταγρφει, να παρακολουθε και να αξιολογε την αποτελεσματικτητα της κοινωνικς και προνοιακς πολιτικς και, τελικ, να στηρζει τον πολτη που χει ανγκη. Αυτ εναι το πρτο βμα και η βση, για να θεμελισουμε να σστημα ελχιστου εγγυημνου επιπδου διαβωσης, αξιοπρεπος επιπδου διαβωσης, μια Χρτα Κοινωνικν Δικαιωμτων.

Εισγουμε να νο θεσμ, αυτν της κοινωνικς οικονομας και επιχειρηματικτητας. Με ρλο για την Κοινωνα των Πολιτν. Με νες μορφς κοινωνικς και κοινωφελος εργασας.

Προχωρομε, πως χουμε δεσμευτε, σε ριζικ αλλαγ του τρπου απονομς των συντξεων, με στχο τη σημαντικ ταχτερη απονομ τους.

Παρ τις δυσκολες που αντιμετωπζουμε, προτεραιτητα και απφασ μας εναι η ενσχυση των χαμηλν συντξεων. Και αυτ θα γνει το ταχτερο δυνατν.

Το διο και στο κρτος, στη Δημσια Διοκηση και στους θεσμος.

μεσα, πμε σε εφαρμογ του «Καλλικρτη» στη Δημσια Διοκηση.

Στην αλλαγ του Πειθαρχικο Δικαου για τους δημσιους υπαλλλους.
Στις ηλεκτρονικς υπηρεσες παντο, για να απλοποισουμε τις διαδικασες και να μπορσουμε να εξυπηρετσουμε σωστ τον πολτη.

Στη δυναττητα της κινητικτητας των υπαλλλων  παντο μσα στη Διοκηση, διτι ο δημσιος υπλληλος δεν πρπει να εναι πια υπλληλος ενς Υπουργεου, αλλ πρπει να εναι υπλληλος του κρτους και να μπορε να αξιοποιηθε οπουδποτε στη δημσια υπηρεσα.

Αλλ κοιτμε  και την κινητικτητα μεταξ Δημσιας Διοκησης και ιδιωτικς οικονομας και προς τις δο κατευθνσεις, στε διοικητικ στελχη να μπολιζονται με καλς πρακτικς και απ τους δο αυτος χρους – παρλληλα με να σστημα μετεκπαδευσς τους, με κριο εργαλεο το Εθνικ Κντρο Δημσιας Διοκησης και Αποκντρωσης.

Κνουμε ριζικς  αλλαγς στην απονομ της δικαιοσνης, που σμερα δεν ανταποκρνεται στις ανγκες και στην ταχτητα της  εποχς και της οικονομας μας.
Αλλζουμε τον εκλογικ νμο, στε το πολιτικ μας σστημα να κατακτσει αξιοπιστα, διαφνεια και λογοδοσα.

λα αυτ, πως επα, εναι μνο μερικ παραδεγματα της δουλεις που χουμε μπροστ μας, τους επμενους μνες.

λοι μας  πλον καλομαστε να κνουμε αυτς τις μεγλες αλλαγς πρξη, μεσα.
τσι θα ξεφγουμε απ τα ελλεμματα, αλλζοντας την Ελλδα.

τσι θα μειωθε το χρος.

τσι θα μειωθε το βρος προς τον πολτη.

Δεν εναι  μια εκολη προσπθεια, δεν εναι μια σντομη πορεα.

Θλει κπο, χρνο και υπομον. Θλει ευθεα σγκρουση με σους, ακμα και σμερα, επιμνουν να μην αλλξει τποτα στη χρα, με κθε κατεστημνο. Θλει επεξγηση στους πολτες για κθε μας βμα, για κθε μας απφαση.

Οι αριθμο που αποτυπνονται στον πολυετ προπολογισμ μας δεν εναι παρ το αποτλεσμα των πολιτικν μας επιλογν, οι οποες οδηγον σε μια κοινωνα ανπτυξης, σε να κρτος που σβεται και αξιοποιε τα χρματα του πολτη, σε μια κοινωνα αλληλεγγης, που δεν υποθηκεει το μλλον των παιδιν μας.

δη απ  πρυσι, χουμε ξεκινσει να βζουμε τξη στο χος των δημσιων οικονομικν της πατρδας μας.

Το 2010, καταφραμε τη μεγαλτερη μεωση του ελλεμματος.

Το 2011, η προσπθεια συνεχζεται, αλλ και υποστηρζεται απ τις μεγλες διαρθρωτικς αλλαγς στο κρτος και την οικονομα, που ξεκνησαν απ την πρτη μρα που αναλβαμε την ευθνη για τη διακυβρνηση της χρας.

Φτιχνουμε  να κρτος, που μπορε να χρηματοδοτεται με τις δικς του δυνμεις, να κρτος που δεν χρειζεται δνειες δυνμεις, αλλ που μπορε να εναι να αναπτυξιακ εργαλεο για την οικονομα μας.

Οι πολιτικς  που θα εφαρμσουμε, θα φρουν αποτλεσμα και στα δο σκλη του Προπολογισμο και, πρτα απ’ λα, στις δαπνες.

Οι δαπνες  του κρτους το 2009 φτασαν να αντιστοιχον στο 53% του ΑΕΠ. Δηλαδ, πνω απ να στα δο ευρ που κυκλοφοροσε στην οικονομα μας προερχταν απ τα Ταμεα του κρτους, φυσικ με δανεισμ, που εκτξευσε το χρος και το λλειμμα.

Στχος μας  εναι οι δαπνες να επανλθουν κοντ  στο μσο ρο της Ευρωπακς νωσης, δηλαδ να μειωθον ως το 2015 περπου στο 44% του ΑΕΠ, στο εππεδο που βρσκονταν το 2003.

Τα σοδα  του Δημοσου το 2009 κατρρευσαν στο 38% του ΑΕΠ. Το 2015, στοχεουμε να φτσουν περπου στο 43% του ΑΕΠ, δηλαδ στα εππεδα του τους 2000.

Καννας απ  τους στχους που χουμε θσει, δεν εναι πρωτγνωρος για τη χρα. Πρωτγνωρη εναι μνο η προσπθεια που πρπει να καταβλλουμε, προκειμνου να συμμαζψουμε μια χαδη κατσταση, για να πμε και πλι σε μια ομαλτητα και να κνουμε τις απαρατητες τομς.

μως, εμαι  απλυτα αποφασισμνος να προχωρσουμε και απλυτα ββαιος τι θα τα καταφρουμε.

Η αποφασιστικτητα, η βεβαιτητ μου αυτ, πηγζει απ να πργμα και μνον: απ τη στριξη των πολιτν που, σμερα, στη συντριπτικ τους πλειοψηφα, σε ποια παρταξη κι αν ανκουν, αγωνιον και αναζητον αυτς τις μεγλες αλλαγς.

Αυτς εναι  ο δρμος.

Ο «λλος δρμος», που κποιοι εκολα και ελαφρ τη καρδα προτενουν, εναι ο δρμος της απομνωσης της χρας μας, της πτχευσης, της εξαθλωσης των πολιτν για χρνια.

Αυτ εναι  η αλθεια.

Και αυτ το δρμο, τον απορρπτουμε.

Εμες πμε να αλλξουμε την Ελλδα οριστικ, χωρς να υπολογζουμε οποιοδποτε κστος, χωρς να μας κρατ πσω καμα δναμη, απ εκενες που θλουν να καθηλσουν την πατρδα μας στη στασιμτητα και την απραξα.

Το ξεκνημα γινε. Και τρα, χουμε τον Οδικ Χρτη για το επμενο βμα.
Τρα εναι η ρα να συνεχσουμε το δρμο γι’ αυτ τη διαφορετικ, καλτερη για λους μας Ελλδα.

Κοιτντας μπροστ.

Γιατ η Ελλδα που οι συμπολτες μας αναζητον και διεκδικον, βρσκεται στο μλλον.

Σας ευχαριστ.