Μιχλη Καρχιμκη: Συνντευξη στον Ρ/Σ «ΝΕΤ 105,8»

και στους δημοσιογρφους Τκη Σαρντη και Παναγιτη Τσοτσια

15 2011

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην τηλεφωνικ γραμμ χουμε τον Γραμματα του ΠΑΣΟΚ τον κ. Μιχλη Καρχιμκη. Καλ σας ημρα κ. Καρχιμκη.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Καλημρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημρα κ. Καρχιμκη.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Καλημρα και σ’ εσς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: χετε να δσκολο ρλο, να μαζεετε εκε τις κομματικς δυνμεις του ΠΑΣΟΚ, που δεν εναι και εκολο.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Νομζω ο ρλος αυτς εναι αυτονητος και υποχρεωτικς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Θεωρ, τι το ΠΑΣΟΚ εναι να σημεο αναφορς, ο Πρεδρος και Πρωθυπουργς, Γιργος Παπανδρου, χει κατ καιρος καταθσει και αναφρει, τι το σημεο αναφορς εναι το ΠΑΣΟΚ.  Η μτρα που μας γννησε λους, εναι το κμμα. Διτι τα κμματα πως γνωρζετε, προπρχαν και των κοινοβουλευτικν ομδων και των κυβερνσεων.

ρα λοιπν πολ σωστ ο Πρεδρος λει τι στο ΠΑΣΟΚ διεξγονται λες οι συζητσεις το σνολο των συζητσεων που αφορον λα τα τεκταινμενα, δηλαδ μεταξ κμματος, Κοινοβουλευτικς Ομδας, Κυβρνησης, θεσμικν εταρων.

Εναι μια διαδικασα που στην ουσα ενισχει τη συλλογικ δρση, ενισχει τις συλλογικς συγκλσεις και που ββαια μσα απ αυτ τη διαδικασα μνο να κερδσουμε χουμε λοι μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: τσι εναι. Γιατ πολλς φορς τα κμματα εναι απαξιωμνα αλλ τλος πντων.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Ανεξρτητα αν υπρχουν διαφορετικς απψεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκε θελα να ρθω εγ τρα, να ρθω στις διαφορετικς απψεις.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Κακς εναι τα κμματα απαξιωμνα. Τα κμματα εναι θεσμο της κοινωνας, εναι θεσμο της δημοκρατας. Ανεξρτητα απ την κριτικ που δχονται, πρπει να εναι τα σημεα αναφορς. Τα κμματα δεν μπορον να απαξινονται αν κποια πρσωπα μπορε να μη λειτουργον σωστ. Τα κμματα τα δημιουργον οι νθρωποι, οι νθρωποι εναι αυτο που τους δνουν κρος που τα καταβαραθρνουν.

Θα πρπει να υπρχει νας πρωτογενς σεβασμς στη λειτουργα των κομμτων, διτι αφορ και την δια τη λειτουργα της δημοκρατας. Η απαξωση λου αυτο του πολιτικο συστματος χει να κνει με την παρξη και με την επικρτηση συγκεκριμνων συμφερντων επ της πολιτικς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι εννοετε με αυτ, η απαξωση;

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Αυτ που επα. Λω τι η απαξωση των κομμτων δημιουργε κεν, που αναπτσσονται διαφρων ειδν συμφροντα επιδιξεις, οι οποες δεν συμφρουν ουσιαστικ τον ελληνικ λα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρατηρεται κτι ττοιο σε αυτ την περοδο;

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Κοιτξτε, το τι υπρχει μα επιχερηση απαξωσης του πολιτικο συστματος αυτ εναι μια πραγματικτητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ρα χετε μπει και στη διαδικασα να βρετε ποιος την πρττει.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: χι, χουμε μπει στη διαδικασα πραγματικ να συνειδητοποισουμε και να βλουμε στη ψυχ του κσμου τι τα κμματα, πως σας επα, εναι θεσμο της κοινωνας, πρπει να στηρζονται αλλ και να κρνονται, χωρς να απαξινονται.

Υπρχει μια πολ μεγλη διαφορ. Η οργανωμνη πολιτικ δρση και η συμμετοχ των πολιτν σε συλλογικς δρσεις δημιουργε αναχματα στις ποιες επιδιξεις. Διτι αυτ που παρατηρομε σμερα, εναι ο κατακερματισμς του κοινωνικο ιστο και του πολιτικο ιστο σε μια λογικ τι οι πολτες αναζητον τη λση του προβλματος τους ατομικ και χι μσα απ συλλογικς ομπρλες και χι μσα απ θεσμικ μορφματα. Καταλαβανετε λοιπν τι ....

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τη λση του προβλματος συλλογικ την επιδικει ο κ. Φωτπουλος για λογαριασμ της ΔΕΗ.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Πολλς φορς βεβαως θλω να πω τι και οι θεσμο μπορε να μη λειτουργον με πληρτητα και επρκεια και να δημιουργον στενοχριες στους πολτες. Αλλ παρ' λα αυτ, ο κθε νας ξεχωριστ και λοι μαζ, μπορομε να δημιουργομε προποθσεις για διορθσεις στην πορεα των θεσμν.

Μπορε να εναι δσκολος δρμος, αλλ εναι ο δρμος ο οποος χρειζεται προκειμνου πραγματικ οι θεσμο να παξουν το ρλο τους. Γιατ διαλυμνοι θεσμο, σημανει διαλυμνη κοινωνα και σε διαλυμνη κοινωνα επικρατε η οικονομα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτ μου ρεσε που επε ο κ. Καρχιμκης, το τελευταο. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιο;

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: τι κυριαρχε η οικονομα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κριε Καρχιμκη, με βση τις αποφσεις που πρθηκαν στις Βρυξλες θα πρπει να προχωρσετε πλον ως κυβρνηση χωρς δισταγμος, χωρς να κνετε πσω, χωρς, χωρς, χωρς.

Αυτ σημανει επ της ουσας τι θα πρπει να σπσετε και αυγ. Και θα πρπει να σπσετε αυγ με δικος ανθρπους. Θα τα σπσετε τα αυγ φοβστε τι τελικ θα σπσετε τα μοτρα σας;

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Αυτ που χω να πω εναι τι ο Γ. Παπανδρου πτυχε να πολ μεγλο στχο. να στχο που πρα πολλο τον αμφισβητοσαν. Για να θυμηθ την προηγομενη μρα πριν την τυπη Σνοδο, πρα πολλ Μσα μιλοσαν για μια αποτυχα. λεγαν τι δεν πρκειται να επιτχει τποτα ο Πρωθυπουργς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι λξεις που υπρχαν ταν χρεοκοπα, ταν η πιο χαλαρ.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Χρεοκοπα, πτχευση κλπ. Και διαπιστσαμε ββαια και αυτ το κατπτυστο δημοσευμα μσω των blogs που, απ τι διαβζω και σμερα και χθες, προρχεται απ κκλους, δεν θλω να το πιστψω, απ κκλους της Νας Δημοκρατας, που δημιοργησαν να τρομακτικ πανικ σε λη την Ελλδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγ το διβασα αυτ το e-mail που λτε, που εχε σταλε την Παρασκευ και μου εχε κνει φοβερ εντπωση γιατ ταν πολ ευφνταστος αυτς που το εχε γρψει …

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Πολ ευφνταστος, πολ καλογραμμνο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εχε μεγλη φαντασα και καλογραμμνο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και γνστης των πραγμτων.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Πολ καλογραμμνο, απ νθρωπο που ξερε και απ πολιτικ και εχε και γνσεις οικονομας. ρα λοιπν, αυτ, δημιοργησε πρα πολλς υποψες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλ τρα δεν περιμνω μως τι υιοθετετε τα blogs που λνε τι μπορε να εναι  ….

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Η αλθεια εναι μως τι απ που και αν προλθε, αυτς που το κανε εναι εγκληματας. Εγκλημτησε σε βρος της χρας. Και δεν θλω πραγματικ να πιστψω τι προρχεται απ πολιτικος αντιπολιτευτικος κκλους. Γιατ αυτ θα ισοδυναμοσε με εθνικ προδοσα εν αυτ αποδειχτε. Εν πση περιπτσει, ο Παπανδρου κανε μια τερστια προσπθεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: χετε μπει σε διαδικασα να το ψξετε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: χει μπει ο Εισαγγελας.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Νομζω τι χει μπει ο Εισαγγελας. Ο Παπανδρου πτυχε μια πολ μεγλη νκη. Διεκδκησε, πως το λεγε πριν πει στη Σνοδο, τι «θα διεκδικσω μια συνολικ λση πακτο» και αυτ πτυχε.

Διεκδκησε την ενσχυση του ευρωπακο μηχανισμο. Το πτυχε. Διεκδκησε ο ευρωπακς μηχανισμς να αγορσει ομλογα. Το πτυχε. Διεκδκησε την επιμκυνση του χρνου αποπληρωμς. Το πτυχε. Διεκδκησε χαμηλτερα επιτκια. Το πτυχε γλιτνοντας με τα χαμηλτερα επιτκια 6 δις ευρ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλ, λγο πολ το τι πτυχε τρα το ξρουμε. Να ρθουμε σε αυτ που σας ρτησα.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Κι εδ ββαια -θα σας πω, θα ρθω και εκε- εδ ββαια πρπει να επισημνω και τις παλινωδες της Νας Δημοκρατας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτ θελα να σας ρωτσω.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Τη μια βγανει ο Στακορας και λει θετικ εξλιξη, την λλη βγανει ο Λαζαρδης και ο Σαμαρς και αμφισβητον την εξλιξη. Βγανει πλι ο εκπρσωπος Τπου ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπρχει και τρτη δλωση.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Ο εκπρσωπος Τπου, θα λεγα με πολ μικροψυχα και δεν απαντει στις ερωτσεις που του κνουν εν πραγματικ αυτ το οποο πτυχε η Ελλδα εναι θετικ. Λει «θα το δομε στις 25 του Μρτη». Δηλαδ τι; Θα αλλξουν την απφαση τους οι ηγτες στις 25 του Μρτη; Δεν χει ξαναγνει. Αυτ εναι μικροψυχα.

Και σμερα ρχεται ο κ. Σαμαρς, να κνει πλι κωλοτομπα και να ρξει τους τνους, βλποντας τι και τα spreads πεσαν και το Χρηματιστριο ανβηκε και να πει σε πιο πιους τνους. Δηλαδ την δια ρα μιλμε για διαφορετικς μεταμορφσεις.

Αν η Να Δημοκρατα που δεν κυβερν, κθεται και λει τι το ΠΑΣΟΚ εναι σκορποχρι δεν εναι σκορποχρι, που ττε πς να τη χαρακτηρσουμε; Εναι μια πραγματικτητα. Και να πω στο ερτημα που θσατε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Πρα απ λα αυτ, τα οποα εναι σημαντικ για τη χρα και δημιουργον μια ψυχολογα ασφλειας θα λεγα, που αντδρασαν και οι αγορς και τα Χρηματιστρια και γενικς λλαξε η ψυχολογα ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θμα εναι τι γνεται απ δω και πρα.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: νας απ τους σημαντικος μας στχους και που θα θσει ο Παπανδρου, εναι η συστηματοποηση ενς σχεδου για την ανπτυξη, εκμεταλλευμενοι τα συγκριτικ πλεονεκτματα της χρας μας, δημιουργντας τις προποθσεις της απορρφησης της ποιας εθνικς μας παραγωγς, δημιουργντας τις προποθσεις για μεγαλτερη εξαγωγικ δραστηριτητα, που φανεται τι χει αυξηθε στο 40%.

Και μσα απ αυτ το πλασιο, προχωρντας σπιθαμ – σπιθαμ και σκαλζοντας σπιθαμ - σπιθαμ την Ελλδα με τις αναπτυξιακς δυναττητες και πλεονεκτματα που χει, να οδηγηθομε σε να πλενασμα πλοτου, που θα χρηματοδοτσει και το λλειμμα και το χρος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτς τις αναπτυξιακς δυναττητες που λο τις ακομε και λο τις ακομε, πτε θα τις δομε κ. Καρχιμκη;

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: δη το Υπουργεο Περιφερειακς Ανπτυξης χει να ολοκληρωμνο σχδιο. Προχωρομε ταυτχρονα πρα απ τις μεγλες επενδσεις στην καταγραφ και στην προσπθεια της αποτπωσης των προβλημτων που αντιμετωπζουν μικρς και μεσαες επενδσεις αν την Ελλδα, τσι στε να δσουμε μεσα λσεις να προχωρσουν, να χουμε διχυση του χρματος, κυκλοφορα του χρματος και να χουμε αυτ που λμε την αυτοτροφοδοτομενη ανπτυξη σε κθε περιοχ της Ελλδας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αρκε να υπρχει χρμα γιατ δεν υπρχει.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Που σημανει τι μικρ αποτελσματα δημιουργον να μεγλο σνολο. Θα οδηγηθομε, θα προσπαθσουμε, ξρουμε ποια εναι τα πλεονεκτματα μας, καταγρφουμε ποιες εναι οι εκκρεμτητες και οι εμπλοκς και θα προχωρσουμε σε γργορες λσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ως στιγμς ασκσεις επ χρτου εναι αυτ πντως.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: χι, εναι μια πραγματικτητα,  θα το δετε στο επμενο χρονικ διστημα. Και εδ δεν πρπει να παραλεψω να πω κτι, το οποο το παραλεπουμε συνχεια.

λα αυτ τα οποα βινουμε σμερα, εναι αποτλεσμα μιας αφετηρας. Και η αφετηρα εναι η διακυβρνηση 5,5 χρνων της Δεξις. Μιας Δεξις που δημιοργησε την κρση του χρους. Διτι σε συζτηση που εχα προχθς με νθρωπο που δουλεει μσα στο χρος, στη διαχεριση του χρους, ο οποος δεν εναι και στην παρταξη μας, μου επε «δυστυχς, εναι δυστυχα για τη χρα, που δεν κρδισε τις εκλογς το ΠΑΣΟΚ το 2007».

Διτι η κατρρευση και η μεγλη κρση του χρους προλθε το 2008 και το 2009. Διτι εχαμε, πρα απ το 2008 και το 2009, για 5,5 χρνια μια Δεξι η οποα χριζε, σπαταλοσε, διασπθιζε, δεν εισπραττε, δεν δινε ανπτυξη για τη χρα και δανειζταν. Αυτ εναι το πολιτικ πλασιο της κατρρευσης και του χρους.

Αυτ αποδδεται πλρως σε αυτος που κυβρνησαν και κατρρευσαν τη χρα στα 5,5 χρνια. Και πραμε μια χειροβομβδα να τη διαχειριστομε και πραγματικ με πολ συνπεια, με πολ κπο, με πολ μεγλη προσπθεια του συνλου του ελληνικο λαο, προσπαθομε να βγλουμε τη χρα απ την κρση. Και θα το κνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: να ερτημα. χετε στα χρια σας μια καυτ παττα που λγεται …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σντομη απντηση γιατ δεν χουμε χρνο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σντομη απντηση. Που λγεται αξιοποηση της δημσιας περιουσας, μσα σε αυτ το πακτο μπορε να ενταχθε και η ΔΕΗ και πολ συχν περνει εκε την Ιπποκρτους ο κ. Φωτπουλος ο οποος εναι και κεντρικς συνδικαλιστς.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Κοιτξτε, λες αυτς οι διαδικασες …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα αυγ που λεγα προηγουμνως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, τα αυγ.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: λες αυτς οι διαδικασες δεν θα προχωρσουν χωρς διλογο. Εναι ξεκθαρο. Δεν θα γνει τποτα ερμην και χωρς συνεννηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλ, για να κουβεντισετε χρειζεται να θλουν να κουβεντισουν και οι δυο πλευρς. Εδ πρα απ τι φανεται η πλευρ της ΔΕΗ δεν θλει να κουβεντισει. Παρδειγμα λω.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Νομζω τι θα κουβεντισουμε. Δεν νομζω τι η πλευρ της ΔΕΗ λει «δεν κουβεντιζω». Γιατ λλωστε λα αυτ τα οποα κυκλοφορον εναι εικασες. Δεν χει μπει κτι επσημο στο τραπζι για να λμε κουβεντιζω - δεν κουβεντιζω.

ταν θα μπει στο τραπζι κτι, οτιδποτε, ττε θα συζητσουμε. Αλλ αυτ τη στιγμ μιλμε με σενρια, δεν μιλμε επ του πραγματικο, διτι η κυβρνηση δεν χει καταθσει κτι συγκεκριμνο για να πομε τι συζητμε επ του συγκεκριμνου. Περιμνουμε και θα συζητσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κτι τελευταο κ. Καρχιμκη. Μχρι πριν απ την Παρασκευ να απ τα μεγλα θματα το οποο λοι κουβεντιζαμε ταν ο κακς συντονισμς που υπρχε μσα στην κυβρνηση και ο πιθανς ανασχηματισμς.

Ξαφνικ μετ την Παρασκευ και κυρως μετ την Κυριακ που εχαμε και το τυπο Υπουργικ, εδαμε τι αυτ σταμτησε να υπρχει. ρχισε να συντονζεται η κυβρνηση; 

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Κοιτξτε, νομζω τι ο κθε Υπουργς κανε τη δουλει του και κνει τη δουλει του. Απ κει και μετ ταν κυβερνς και ταν διοικες μια χρα, βεβαως θα δημιουργηθον και προβλματα. Και να σας πω κτι; λα αυτ τα προβλματα εναι ανλογα το πς διογκνονται και μσα απ τα Μσα Ενημρωσης υποβαθμζονται.

Θλω να πω λοιπν τι σε αυτ την κρσιμη συγκυρα καλ θα εναι λοι μας να συναισθανθομε το βρος της ευθνης που μας αναλογε, και να μπομε μπροστ στην προσπθεια για το συλλογικ καλ και τη σωτηρα της χρας. Δεν υπρχουν περιθρια σε κανναν μας. Ο καθνας μας χει να ρλο να παξει και αυτς ο ρλος θα πρπει να εναι σε μια θετικ προοπτικ και μνο.

Και αυτ θα κνουμε λοι μας. Και το κνει ο Γιργος Παπανδρου ως Πρωθυπουργς και θα το κνει και η κυβρνηση, θα το κνει και το κμμα αλλ και η Κοινοβουλευτικ Ομδα η οποα πραγματικ χει στηρξει την προσπθεια του Πρωθυπουργο, με πολλ σοβαρτητα και με πολλ συνπεια.

Και βεβαως να λλο κομμτι εναι και οι θεσμικο εταροι, οι οποοι πραγματικ και αυτο αντιλαμβνονται την κρισιμτητα της κατστασης και στκονται στις περισστερες περιπτσεις στο ψος των περιστσεων που αναλογε σε αυτ την περοδο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κριε Καρχιμκη, να σας ευχαριστσουμε πρα πολ για τη συνομιλα.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Ευχαριστ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλ σας ημρα, να εστε καλ.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Καλημρα. Να εστε καλ.