. . :

6 2011

Φωτογραφικ Υλικ

 

Σε ευχαριστ πολ, Poul. Πριν ξεκινσουμε τη συζτησ μας, με τους φλους και συντρφους μας στη Νοτιοανατολικ Ευρπη και τα Βαλκνια, γι' αυτ το πολ σημαντικ ζτημα, θλω και πλι να σας καλωσορσω στην Αθνα.

Φλες και φλοι, θλω να σας καλωσορσω και να σας ευχαριστσω για την παρουσα σας εδ. Και σας ευχαριστ ιδιατερα που βρσκεστε εδ, στην Αθνα, με να ασθημα αλληλεγγης απναντι σε μια χρα και να λα, που κνει τερστιες προσπθειες για να αντιμετωπσει τα προβλματα και την κληρονομι του παρελθντος και να δημιουργσει μια Ελλδα με προοδευτικς αξες, μια δκαιη οικονομα και μια δκαιη κοινωνα. Αποδεικνετε, με την παρουσα σας εδ, τη δικ σας αλληλεγγη.

Εναι κρσιμη η στιγμ, χι μνο για την Ελλδα, αλλ και για ολκληρη την Ευρπη. Και εμες, οι ηγτες των Σοσιαλιστικν, Σοσιαλδημοκρατικν και Εργατικν Κομμτων, που συμμετχουμε στο Ευρωπακ Σοσιαλιστικ Κμμα, χουμε να ακμα μεγαλτερο καθκον.

Σε μια εποχ μεγλων αλλαγν, η Ευρπη κυριαρχεται απ συντηρητικς δυνμεις και, ρα, εμες καλομαστε να χουμε ακμα πιο δυνατ φων, μια πιο συλλογικ, ενωμνη και ισχυρ φων, για να μπορομε να εκφρσουμε τις ανησυχες, αλλ και τα ορματα των Ευρωπαων πολιτν, που ζητον περισστερη Δημοκρατα, περισστερη συμμετοχ, περισστερη ιστητα, κατοχρωση των δικαιωμτων τους, περισστερες ευκαιρες για δουλει και προοπτικ για λους.

Μια φων της προδου, τη δικ μας φων, των Δημοκρατν και Σοσιαλιστν της Ευρπης, που αναδεικνει τις τερστιες δυναττητες που χουμε ως Ευρπη. ταν συνεργαζμαστε οι λαο, ταν συνεργαζμαστε οι πολτες, ταν συνεργαζμαστε οι κυβερνσεις κι χουμε κοινος στχους, μπορομε να κνουμε πολλ, ταν υπρχει αυτ η αλληλεγγη και αυτ η συνργεια.

Μπορομε να αντιμετωπσουμε κρσεις, πως εναι η οικονομικ κρση, η περιβαλλοντικ κρση, η ενεργειακ κρση, αλλ και οι κρσεις στην ευρτερη περιοχ μας. Ο πθος των λαν της περιοχς, της ευρτερης περιοχς, της γειτονις μας, πως στον αραβικ κσμο, εναι να ζσουν και αυτο με ελευθερα και Δημοκρατα.

Με το Ευρωπακ Σοσιαλιστικ Κμμα και τον Πρεδρ του, τον Poul Rasmussen, μας συνδουν κοινο αγνες για μια Ευρπη με προοδευτικ χαρακτηριστικ, με ραμα και σχδιο. Και καλομαστε, σε αυτς τις δσκολες συνθκες, να αναλβουμε τις ευθνες μας, ταν οι συντηρητικς δυνμεις, δυστυχς, αρνονται να εξγουν τα συμπερσματα, τα προφαν συμπερσματα, τα αυτονητα συμπερσματα, για τα ατια και την νταση της παγκσμιας οικονομικς κρσης.

Και παρτι χουμε ακοσει πολλ, χουν ειπωθε πολλ και χουν υπρξει υποσχσεις, δεν βλπουμε μια να αρχιτεκτονικ του διεθνος χρηματοπιστωτικο συστματος, δεν βλπουμε την απαρατητη εποπτεα, την απαρατητη διαφνεια, δεν βλπουμε να αντιμετωπζεται η κερδοσκοπα, δεν βλπουμε να ελγχονται και οι οκοι αξιολγησης, που μας ελγχουν και που, πολλς  φορς, εναι πιο καθοριστικο για την πορεα μιας χρας, απ' ,τι εναι οι δημοκρατικς αποφσεις των κυβερνσεων.

λα αυτ, παρ τα μεγλα λγια, δεν μπρεσε η συντρηση της Ευρπης, μχρι σμερα, να τα αντιμετωπσει. Η συντηρητικ Ευρπη χει δεξει τι, αντ να αξιοποισει τις αγορς, πως εμες θλουμε, ως να εργαλεο που θα συμβλλει στην ευημερα των πολιτν και στην ανπτυξη, χει θεοποισει τις αγορς και ζητει απ τους λαος να τις υπηρετσουν.

Μσα σε αυτ το κλμα, δυστυχς, καλλιεργεται απαισιοδοξα και ανασφλεια, καλλιεργεται νας φβος, μια εσωστρφεια και μια ξενοφοβα. Και δυστυχς, η συντρηση στην Ευρπη αξιοποιε αυτ την ανασφλεια, καλλιεργε αυτ την ανασφλεια, καλλιεργε αυτ το φβο και κνει την πολιτικ του φβου και της ξενοφοβας, βση της δικς της πολιτικς.

Εμες, αυτ πρπει να τα σπσουμε, προτενοντας λλες λσεις και αυτ κνουμε. χουμε πει τι δεν μπορομε να αντιμετωπσουμε την κρση μνο με μια δημοσιονομικ προσαρμογ και χουμε μιλσει για μια ισχυρ οικονομικ διακυβρνηση.

χουμε μιλσει για τη στριξη της ανπτυξης, και μλιστα σε μια κατεθυνση πρσινης ανπτυξης, που θα ενισχσει και την απασχληση, αλλ θα βοηθσει και με την επνδυση στην παιδεα και την καινοτομα, κνοντς μας πιο ανταγωνιστικος, μσα απ μια λλη πολιτικ.

Αυτ διαμορφνουμε και γι' αυτ μιλσαμε και χθες εδ, στη συνντησ μας. Ρεαλιστικς λσεις, λσεις που κινητοποιον και δνουν αισιοδοξα στους Ευρωπαους πολτες, λσεις που μας επιτρπουν να αντιμετωπσουμε πραγματικς προκλσεις που υπρχουν στη γειτονι μας, αλλ και παγκοσμως, πως βεβαως και μσα στην Ευρπη.

Τολμηρς, ουσιαστικς, καθαρς, ρεαλιστικς και οραματικς λσεις. Σε αυτ το πλασιο, χουμε καταθσει και καινοτμες ιδες, πως εναι το ευρωομλογο και ο φρος επ των χρηματοπιστωτικν συναλλαγν - και θα μας πει δυο λγια για την εκστρατεα που εμες θα ανακοινσουμε, ο Poul Rasmussen. Αυτ εναι θετικ και δεχνουν τις δικς μας δυναττητες, αλλ και τη βοληση της πολιτικς μας οικογνειας.

Θλω λοιπν και σμερα, απ την Αθνα, να σας ευχαριστσω και πλι. Συνεχζουμε αυτ τη μεγλη μχη για το κοιν μας ραμα, για μια προοδευτικ Ευρπη του αριο. Θλω να σας πω τι εμες, οι λληνες Σοσιαλιστς, συμβλλουμε και θα συμβλλουμε με λες μας τις δυνμεις σε αυτ την κοιν προσπθεια.

Εμες χουμε βεβαως το μεγλο βρος να κνουμε τερστιες αλλαγς στην Ελλδα, αλλ γνωρζουμε τι και αυτς οι αλλαγς χουν τα ρι τους, εν δεν γνουν και στην Ευρπη μεγλες αλλαγς. Γι' αυτ, για εμς, εναι νας παρλληλος και κοινς αγνας.

Οι αλλαγς στην Ελλδα, οι αλλαγς στην Ευρπη, εναι για εμς μια κοιν προσγγιση, για μια Ευρπη των αξιν, της ανθρωπις, της αλληλεγγης, της δικαιοσνης και, βεβαως, της ανπτυξης, τσι στε να ξεπερσουμε και εδ, στην Ελλδα, τον οικονομικ κνδυνο, αλλ και να δσουμε προοπτικ στους λαος της Ευρπης, ανπτυξη και ευημερα.

Και πλι σας ευχαριστ για την παρουσα σας και εχομαι σε λους καλ επιτυχα.  

 

 

Πγαινε στην αρχ