: 11

4 2011

 

Αγαπητ Πρεδρε, αγαπητ σντροφε Martin Schultz, επικεφαλς της Κοινοβουλευτικς Ομδας της Προοδευτικς Συμμαχας των Σοσιαλιστν και Δημοκρατν στο Ευρωπακ Κοινοβολιο, αγαπητ Πρεδρε της ΕΔΕΚ, κ. Γιαννκη Ομρου, αγαπητς συντρφισσες, αγαπητο σντροφοι.

Η πρταση του Προδρου μας, να ενεργοποισουμε τις καταστατικς δυναττητες για τη σγκλιση της προγραμματικς Εθνικς Συνδισκεψης του κμματς μας, στην παροσα πολιτικ, οικονομικ και κοινωνικ συγκυρα, εναι και επκαιρη, και αναγκαα.

Και καθιστ ιδιατερα σημαντικ και κρσιμη την Εθνικ μας Συνδισκεψη, αφο η συγκυρα τς προσδδει να ιδιατερο πολιτικ βρος και την αναδεικνει σε μια διαδικασα, ισοδναμη ενς Συνεδρου.

Σημαντικ και κρσιμη, αφο πρκειται για μια διαδικασα που αφορ στις μαζικς, δημοκρατικς και κορυφαες λειτουργες του κμματς μας.  Η απφαση αυτ, πιστοποιε για λλη μια φορ, τι το Κνημ μας, το ΠΑΣΟΚ, παραμνει νας ζωντανς πολιτικς οργανισμς.

Η σγκλιση, συντρφισσες και σντροφοι, της Εθνικς Συνδισκεψης, καλεται να σηματοδοτσει την εξωστρφεια του Κινματς μας, με πολιτικς, ιδεολογικς και προγραμματικς επεξεργασες, που θα ανατροφοδοτον, χι μνο το Κνημ μας, αλλ και ευρτερα κοινωνικ στρματα.

Καλεται να σηματοδοτσει, το πολιτικ μας ραμα και τις προγραμματικς μας στοχεσεις, που θα κνουν τομς, αλλ και θα διασφαλζουν τη συνχεια, για μια Ελλδα με κοινωνικ συνοχ και με ευδικριτα τα στοιχεα της κοινωνικς αλληλεγγης και της κοινωνικς δικαιοσνης.

Καλεται να σηματοδοτσει, τα στοιχεα της ανασυγκρτησης του Κινματς μας και των αναπτυξιακν μας προτεραιοττων, για την ανασυγκρτηση λης της χρας.

Η προγραμματικ μας Συνδισκεψη θτει για συζτηση και επεξεργασα τους 5 προγραμματικος στχους, που χει θσει ο Πρεδρς μας και που θα αναλσει σμερα στην ομιλα του, η οποα θα αποτελσει και το βασικ πολιτικ κεμενο της ναρξης του  διαλγου προς τη Συνδισκεψη.

Στχος μας και χρος μας, εναι να επαναφρουμε στο προσκνιο, ως κυραρχη στην πολιτικ και στην οικονομα, την ννοια του δημοσου συμφροντος, της προσφορς και του καθκοντος.  

Αναμφβολα, η Εθνικ μας Συνδισκεψη, θα εναι και επκαιρη και αναγκαα, αφο θα πραγματοποιηθε σε μια περοδο μεγλων ιστορικν γεγοντων, αλλαγν και ανατροπν, που εναλλσσονται και εξελσσονται ραγδαα.

δη, η Ευρπη καλεται να δσει μια συνολικ απντηση για το πρβλημα του δημσιου χρους των χωρν της Ευρωζνης. Καλεται να αντιμετωπσει την ρευσττητα στον περιβλλοντα χρο, που ανατρπει ισορροπες και γενν μεγλες δημοκρατικς προκλσεις, εν η κατσταση και στο εσωτερικ της χρας μας - με κρια ευθνη των κομμτων της Αντιπολτευσης - οδηγε στην νταση, το φβο και την ανασφλεια.

Γιατ σντροφοι, τποτα δεν κλβει τη θληση και τη λογικ απ το μυαλ του ανθρπου, σο ο φβος. Γιατ ο φβος που γενν την ανασφλεια, φρνει την απογοτευση, φρνει την παρατηση και, τελικ, την απθεια της κοινωνας.

λα αυτ τα χρνια, συντρφισσες και σντροφοι, η παρταξ μας, οτε πολιτετηκε με φβο, οτε υπκυψε στο φβο. Δεν μασταν εμες, εκενοι που διακρυξαν τη «μικρ Ελλδα». Δεν μασταν εμες, εκενοι που φναζαν τι «ο Παπανδρου θα σας φει τη δραχμ».

Μπως ξεχνμε τα φυλλδια που μοραζαν το 2004 στις εκκλησες, που υπονμευαν τον σημεριν Πρωθυπουργ, με τις κλασικς δεξις θεωρες συνωμοσας;

μπως δεν βλπουμε και σμερα, ποιοι πουλνε φβο μισοτιμς; Εναι πιθαν τι, αν ζοσε σμερα ο Παπαδιαμντης, δεν θα γραφε για τους «εμπρους των εθνν», αλλ για τους «εμπρους του φβου». Για τους κρυκες της καταστροφς, της ττας και της παρατησης. Γι' αυτος, που εχονται η πατρδα να αποτχει, μνο και μνο για να δικαιωθον, μνο και μνο για να ικανοποισουν τη ματαιοδοξα τους. Που λνε μσα και ξω απ τη χρα, τι δεν υπρχει ελπδα και τρβουν χαιρκακα τα χρια τους.

Την ρα, λοιπν, που η Κυβρνηση δνει αγνα για να διασφαλσει τη σωτηρα της Ελλδας, η Να Δημοκρατα, μσω των στελεχν της, υποδαυλζει την ανομα, υποκινντας εκδηλσεις δθεν οργς.

Εναι εμφανς τι, απναντι στη δημοκρατικ εκλεγμνη Κυβρνηση, που δνει αγνα για τη σωτηρα της Ελλδας, χει συγκροτηθε να μτωπο, με στχο την τρομοκρτηση του λαο, την κμψη του φρονματς του και την πρκληση του χους.

να μτωπο, με το ΚΚΕ να κηρσσει την ανυπακο. Με τον ΣΥΡΙΖΑ, να οργαννει τοπικ αντρτικα, επιδικοντας την αποσταθεροποηση της κοινωνας. Και εκενοι, αντ να σκεφθον, αντ να σταθον με το θρρος της δημσιας αυτοκριτικς μπροστ στον καθρφτη, αποφσισαν να σπσουν τον καθρφτη, για να μην βλπουν το εδωλ τους.

Και στκονται μικρο και αδναμοι. Και αποφασζουν τι ο λας «δεν ξρει τι του γνεται» και τι υπρχει μνο νας τρπος για να τον συνετσουν: ο συλλογικς φβος. Ο φβος και η δδυμη αδελφ του, η βα. Σε αυτ το χαρο και επικνδυνο πολιτικ τους παιχνδι, να οδηγσουν τη χρα στην αστθεια, πρωτοπρος εναι ο Αρχηγς της Αξιωματικς Αντιπολτευσης.

Αφο διακρυξε ως λλος «Μωυσς», τι θα μηδενσει το λλειμμα σ' να χρνο, τρα πιστεει τι μπορε να χωρσει τη θλασσα του χρους στα δο, για να περσει το θνος, χωρς να βρξει τα πδια του.

Συντρφισσες και σντροφοι, ο Αρχηγς της Αξιωματικς Αντιπολτευσης δεν προτενει μια λλη πολιτικ. Προτενει θαματα. Με φουσκωμνα τα στθια του απ ηρωισμ, αλλ με δειες τσπες, εξαιτας της κυβρνησης Καραμανλ, της οποας υπρξε εξχον μλος ο κριος Σαμαρς. Διτι αν δεν υπογρφαμε τον μηχανισμ στριξης, ττε πο θα βρισκε η Ελλδα τα λεφτ, για να πληρσουμε τους μισθος και τις συντξεις, για τις μεταρρυθμσεις, τις επενδσεις, για να σταθομε ξαν στα πδια μας, με αξιοπρπεια;

Γνωρζουμε τι τα μτρα που πραμε, δεν ταν μτρα επιλογς, αλλ ανγκης. Μτρα που δεν αντικατοπτρζουν, οτε τον χαρακτρα μας, οτε την ιστορα μας. μως, η ιστορα μας, εναι η ιστορα μιας παρταξης που κνει πντα αυτ που χρειζεται για να σωθε η πατρδα.

Και σμερα, μσα στην κρση και στην σκληρτητα των ημερν, το ΠΑΣΟΚ λειτουργε με τη συνεδηση του εθνικο και χι του στεν κομματικο συμφροντος. Με ρους που αφορον στο παρν και στο μλλον της Ελλδας και χι στην προγραμματικ νηστεα.

 Γιατ το ΠΑΣΟΚ, σντροφοι, λειτουργε μσα στην κρση, γνωρζοντας πως δεν μπορε να χει ψυχ σε μια ηττημνη πατρδα. Γνωρζοντας πως η σοσιαλιστικ Αριστερ, δεν χτζει στα ερεπια της Ελλδας. Γνωρζοντας πως η σοσιαλιστικ Αριστερ δεν ανατλλει στη Ελλδα του περιθωρου. Γνωρζοντας πως σζουμε την ψυχ μας, μνο ταν σζεται η χρα μας. Γιατ η συντριπτικ πλειοψηφα των στελεχν του ΠΑΣΟΚ, χουμε αγωνα για τις κοινωνικς αλλαγς, χουμε αγωνα για τις παγκσμιες εξελξεις, χουμε αγωνα για τη φυσιογνωμα του Κινματς μας.

Υπρχουμε για τις ιδες μας, τις ελπδες μας, τις ευαισθησες μας. Γιατ λοι, απ το ΠΑΣΟΚ ξεκινσαμε, εμπνευστκαμε και δημιουργσαμε. Εμαστε στο ΠΑΣΟΚ, με το πεσμα και την προσμον να αλλξουμε τον τπο. Γιατ οραματιζμαστε λοι μας, την πολιτικ ξαν στο προσκνιο, να γνεται δναμη δημιουργας και αλλαγς, να διαλει τα σννεφα της παρακμς.

Οραματιζμαστε την πατρδα μας, να περν τις συμπληγδες, με αισιοδοξα και ιστορικ πστη στην αποστολ του Ελληνισμο.

Οραματιζμαστε ναν κσμο δικαιτερο, ασφαλστερο και ευημεροντα, να απαντ στον κσμο της βαρβαρτητας.

Οραματιζμαστε ναν κσμο, που καθιστ τον νθρωπο ξαν υποκεμενο της ιστορας και της τχης του.

Συντρφισσες και σντροφοι,

Το ΠΑΣΟΚ, υπρξε πντοτε λακ και προοδευτικ, μα πνω απ' λα, υπρξε πντοτε πατριωτικ Κνημα. Και πως τα καταφραμε στο παρελθν, σντροφοι, με τον αεμνηστο ηγτη μας, τον Ανδρα Παπανδρου, θα τα καταφρουμε και στο παρν, για το μλλον του τπου, με τον Πρεδρ μας, τον Γιργο Παπανδρου, και με λους εμς μαζ.

Και θα τα καταφρουμε με τον Γιργο Παπανδρου και με το ΠΑΣΟΚ να κορυφνει την οργανωμνη πολιτικ του δρση. Γιατ ο ατομικισμς, οι πελατειακς σχσεις και η φαυλτητα, που γιγαντθηκαν απ τους εκφραστς του συντηρητισμο, φτασαν ως τις κυψλες της πολιτικς και κοινωνικς ζως της χρας, φθεροντας την σχση εμπιστοσνης μεταξ πολτη και πολιτικς.

Συντρφισσες και σντροφοι, αυτ δεν εναι απλ δικο, εναι μια πορεα επικνδυνη, που οπλζει τα χρια συμφερντων, μσω της απαξωσης της πολιτικς και της αποχς απ την συλλογικ δρση.

Και το ΠΑΣΟΚ, οφελει να αντιδρσει. Το ΠΑΣΟΚ, οφελει να ορθσει το πολιτικ του ανστημα και να μετατρψει την απογοτευση των πολιτν, σε συλλογικ συμμετοχ και σε οργανωμνη πολιτικ δρση.

Με προτεραιτητα τον νθρωπο και τις ανγκες του και με λσεις που γεννιονται απ τις παρακαταθκες του Κινματς μας. Γιατ ενσχυση της οργανωμνης πολιτικς δρσης, σημανει προστασα της πολιτικς απ συμφροντα, που επιχειρον να επιβληθον στην πολιτικ, που επιχειρον να απειλσουν την αυτονομα της και, τελικ, να κυριαρχσουν στην πολιτικ, δημιουργντας, μσα απ τη ζογκλα της ατομικς αναζτησης για τη λση των προβλημτων των πολιτν, την απλυτη επικυριαρχα των συμφερντων στην πολιτικ.

Και χουμε χρος και ευθνη, να διασφαλσουμε τα πολιτικ και ιδεολογικ χαρακτηριστικ του Κινματς μας, τα χαρακτηριστικ που ενπνευσαν εκατομμρια λληνες, αλλ και να δημιουργσουμε μια να δυναμικ, για την παλινρθωση των αξιν και της αξιοπιστας της πολιτικς ζως του τπου μας και της Δημοκρατας μας.

χουμε χρος και ευθνη, να χτσουμε μια υγι και αμφδρομη σχση εμπιστοσνης, πως το ΠΑΣΟΚ χτιζε πντοτε με τον λα, μσα απ την συλλογικ του δρση. Γιατ το ΠΑΣΟΚ κρδιζε πντοτε, ταν δημιουργοσε μια αυθεντικ σχση με τον πολτη, με τον νθρωπο.

Σμερα, αυτ χει τη δικ του σπουδαιτητα, που χει να κνει και με την ανασνταξη των δυνμεν μας, αλλ και με μια συνεχ και συνεπ πορεα προς τον λα. Μια πορεα, που απαιτε τη διαρκ παραγωγ θσεων. Την παρουσα, την πρταση και την πρωτοβουλα μελν, στελεχν, φλων και κθε ενεργο τμματος της κοινωνας μας, για την προθηση των θσεν μας και για την σκηση της πολιτικς μας.

Σημαντικ μσο της προσπθεις μας, λοιπν, εναι η ανοιχτ πολιτικ δρση και, προαπαιτομενο για την αποδοτικτητα της πολιτικς μας δρσης, εναι η αξιοπιστα των μελν και των στελεχν  μας. Η προσωπικ μας στση ζως. Η αξιακ μας συγκρτηση. Η αρμονα με τις ιδες και τις ανγκες της ελληνικς κοινωνας.

Γι' αυτ, το ΠΑΣΟΚ, εναι ανγκη να αναγορευθε σε να ισχυρ κντρο, που θα παργει πολιτικ και δεν θα ασχολεται, διευθετντας μικροπολιτικς και μιζρια. Το ΠΑΣΟΚ, στο σνολ του, πρπει να αποτελσει το στρατηγεο της νικηφρας διεκδκησης του «πολμου», προκειμνου να βγει η χρα απ την κρση.

Το ΠΑΣΟΚ, και πρπει, και μπορε να αποτελσει, μσα απ τη Συνδισκεψ του, τον πολιτικ συμπυκνωτ, που θα ενοποιε την πολιτικ δρση. Και η εσωκομματικ πολιτικ-οργανωτικ μας προσπθεια, να δημιουργε τους ρους, με τους οποους το οργανωμνο ΠΑΣΟΚ θα γνεται αποτελεσματικτερος αρωγς, στην τερστια προσπθεια που κνει η Κυβρνηση και ο Πρεδρς μας για την ανασυγκρτηση της χρας.

Γιατ δεν ταιριζει ιστορικ, σντροφοι, σ' εμς η ασθηση της παρακμς. Δεν μας ταιριζει η ασθηση της μεμψιμοιρας και της ατρμονης «κρισιολογας», ταν εναι πειρες οι δυνμεις, τα πλεονεκτματα και οι δυναττητες του λαο και της χρας.

ταν επιδικουμε με λες μας τις δυνμεις να ανορθσουμε την οικονομα, να επιταχνουμε την ανπτυξη και να προλβουμε τις δυσρεστες εξελξεις, που παραλβαμε απ μια φαλη, σπταλη και διεφθαρμνη κυβρνηση της Νας Δημοκρατας, συννοχος και μλος της οποας ταν ο κριος Σαμαρς.

Αυτν ακριβς την κνηση της χρας μας και της κοινωνας προς τα εμπρς, πρπει να ενισχει η αντστοιχη κνηση στο οργανωμνο ΠΑΣΟΚ, την οποα οφελουμε να προωθσουμε.

Πρπει, σντροφοι, να δσουμε μσα απ την δρση μας, την ελπδα. Πρπει να επιβεβαισουμε τι η ελπδα γεννιται μσα απ την εντητα, την αλληλεγγη και την αποτελεσματικτητα. Και ταν υπρχει εντητα, αλληλεγγη και αποτελεσματικτητα στο ΠΑΣΟΚ, ττε οι καταστροφολγοι θα διαψευσθον.

Η χρα θα κερδσει το στοχημα και οι πολτες θα εμπνευσθον

και θα οδηγηθον σωστ, παρ το γεγονς τι, στη συνεδηση των πολιτν, εμαστε αποτυπωμνοι για τις δσκολες αποφσεις που αναγκαστκαμε να προυμε.

Εναι ανγκη να βγλουμε απ τη θλψη την κοινωνα και να την εμπνεσουμε με την αισιοδοξα τι, λα αυτ που γνονται, θα τελεσφορσουν και τι, σε καμα περπτωση δεν θα δυναμιτζονται οι θυσες των πολιτν απ ανεπρκειες, εγωισμος και προσωπικς στρατηγικς, ταν χουμε επιφορτιστε με την εντολ να βγλουμε τη χρα απ τη κρση.

Αγαπητο σντροφοι, η οργ και η στενοχρια απ μεγλη μερδα των πολιτν εναι υπαρκτ και, βεβαως, αυτ το γεγονς δεν μας κνει οτε χαρομενους, οτε ευτυχισμνους, οτε γι' αυτ που παραλβαμε, οτε γι' αυτ που περνμε.

Τρα, μως, εναι η ρα του ΠΑΣΟΚ. Του ΠΑΣΟΚ, που διαχρονικ, ποτε ανλαβε τις ευθνες της διακυβρνησης της χρας, χι κτω απ ομαλς οικονομικς και κοινωνικς συνθκες, κατφερε να βγλει τη χρα απ την κρση. Γιατ, συντρφισσες και σντροφοι, δεν ταιριζει σ' εμς, στο ΠΑΣΟΚ και στην ιστορα του, οτε η ττα, οτε η λιποταξα.

Η ιστορικ αποστολ της δικς μας, σοσιαλιστικς Αριστερς, του ΠΑΣΟΚ, δεν εναι οτε η αυταρσκεια μιας πραγης κυβερνητικς θητεας, οτε καν η λιποψυχα, ακμη και σε μια δσκολη και κρσιμη μχη, οτε ββαια οι ατομικς στρατηγικς.

Η ιστορικ αποστολ της δικς μας Αριστερς, εναι να οδηγε την πολιτικ και κοινωνικ εξουσα στο εππεδο οργνωσης και ισχος, που ανταποκρνεται στα ορματα και τις ελπδες του λαο μας. Κντρα στο ρεμα, κντρα στις «Κασσνδρες» της καταστροφς.

Μσα σε αυτ την κρσιμη συγκυρα, πρτος ο Πρεδρς μας, ο Γιργος Παπανδρου, μας δειξε τι το αρατο χρι της αγορς δεν κατστησε χρηστη την πολιτικ βοληση. Γιατ ο πλεμος δεν τελεωσε. Ακολουθον οι μχες, σκληρς, αδυσπητες και με πολ πνο.

Αλλ η ξοδος απ το μηχανισμ στριξης, με τους καλτερους δυνατος ρους, και η επιστροφ της ανπτυξης και της πλρους απασχλησης, δεν θα πραγματοποιηθε χωρς αγνες και αγωνα, χωρς κστος και θυσες.

λα σα σμερα φανεται να εναι σε βρος της κοινωνικς προστασας, θλουν αγνα και δναμη για να αλλξουν. Για να ξαναβρεθε η χρα μσα σε να νο πλασιο ενσχυσης της κοινωνικς προστασας και διερυνσης της αλληλεγγης, σο κι αν αυτ δεν αρσει στους φιλελεθερους και στους υποστηρικτς τους.

Το κμμα μας, σντροφοι, βρθηκε στη δνη της κρσης, μπροστ σε μτρα και πολιτικς, που δεν μας ταιριζουν. Ξαφνιστηκε, πνεσε, οργστηκε, αλλ εναι εδ, ενωμνο, για λες τις μχες, μχρι την τελικ δικαωση.

πως λλωστε ταν πντα, ταν πρεπε να δσει τη μχη της επιβωσης της παρταξης, ταν κλθηκε να στηρξει τη μεγλη μεταρρθμιση του «Καλλικρτη» και να απαντσει στη Δεξι, που σκωσε κεφλι. Ττε δειξε λο το μεγαλεο του. Πρε την υπθεση στα χρια του και νκησε.

Γι' αυτ εμαστε σμερα εδ. Μετ τη δρομολγηση των προσπαθειν μας να σσουμε τη χρα, τρα εναι η ρα της οργνωσης του ΠΑΣΟΚ. Μπροστ μας, εναι το καθκον να δημιουργσουμε τις πολιτικς προποθσεις μιας εθνικς συμφωνας εξδου απ την κρση, που περιλαμβνει και το εθνικ σχδιο ανπτυξης, με αιχμ την Ελλδα της Περιφρειας και τη θεσμικ ανασυγκρτηση της χρας, σε λα τα εππεδα διακυβρνησης. Με διαφνεια, λογοδοσα και κοινωνικ λεγχο, με αιχμ το πολιτικ σστημα και την κατοχρωση των αξιν στην πολιτικ και της αποτελεσματικτητας σε κθε πολιτικ εφαρμογ.

Συντρφισσες και σντροφοι, το ΠΑΣΟΚ εναι νας πολιτικς σχηματισμς  της  Δημοκρατικς  και  Σοσιαλιστικς  Αριστερς, ο πιο μεγλος στην Ευρπη, μια σγχρονη, αφυπνισμνη, πλουραλιστικ και ριζοσπαστικ ευρωπακ Αριστερ. Ποτ και σε καμα περπτωση δεν πρπει να χνει την ψυχ, τη  φυσιογνωμα, την ταυττητα, τις αρχς και τις αξες του, ακμα και ταν κυβερν.

Οφελει να υπρχει και να κυβερν ως διαφορετικ δναμη, που προβλει διαφορετικς προτσεις και διαφορετικς λσεις, που πρωταγωνιστε στην Ευρπη, που χαρσσει και ανογει λλους δρμους για την Ελλδα και τους λληνες.

Αυτ θα κνουμε και τρα, γιατ τρα εναι η ρα των μεγλων πολιτικν επιλογν. Τρα εναι η ρα των αποτελεσμτων. Τρα εναι η ρα της ευθνης. Τρα, για λλη μα - δσκολη - φορ, εναι η ρα του ΠΑΣΟΚ, εναι η ρα λων μας. Που η πολιτικ, εναι στο αμα μας. Που το συνασθημα στην πολιτικ, πρπει να εναι η κινητρια δναμ μας. Που η οργανωμνη πολιτικ δρση, εναι το στοιχεο της αποτελεσματικ πορεας μας. Που η επιστροφ της πολιτικς στο προσκνιο, εναι η δναμ μας. Που η δυναττητα της συμμετοχς των πολιτν στις αποφσεις, σε κεντρικ, περιφερειακ και τοπικ εππεδο, εναι η ουσα και ο πρτος στχος μιας συνολικς μεταρρθμισης. Και το Κνημ μας, οφελει να εναι η ψυχ αυτς της κνησης.

Εμες διεκδικομε τη δυναττητα να συμβλουμε με λες μας τις δυνμεις. Εμες διακηρσσουμε πς, με την παρουσα και τη δρση μας, θα εμαστε ο καταλτης για τη συγκρτηση του Κινματος των Πολιτν, παρεμβανοντας στις εξελξεις, χοντας λγο σε αυτς και χτζοντας την Ελλδα του αριο.

Γιατ μια προοδευτικ πρταση οφελει να απαντ συγκεκριμνα στις προκλσεις. Οφελει να προσανατολζεται στην οργνωση μιας Πολιτεας με αποκντρωση, σε λα τα εππεδα των αποφσεων και της εξουσας. Με την αναβθμιση του Κοινοβουλου. Με αντιπροσωπευτικος θεσμος. Με αυτονομα των μαζικν κινημτων. Με τον λεγχο της πολιτικς απ τους πολτες, σε λα τα εππεδα. Mε μια Δικαιοσνη, που να ανταποκρνεται στο ρλο της και στην πεποθηση της κοινωνας, τι η ατιμωρησα πρπει να εξαλειφθε.

Αυτ η εξλιξη εναι υπθεση λων μας. Εναι μια εξλιξη, που απαιτε την συλλογικ συνεδηση και την συλλογικ βοληση, λων μας. Εναι μια εξλιξη, που απαιτε αυτοπεποθηση και εμπιστοσνη. Απαιτε τελικ μια ολοκληρωμνη εθνικ στρατηγικ. Απαιτε την παρουσα λων.

Γιατ η ιστορα γρφεται με τους παρντες, ποτ με τους απντες. Δεν γρφεται απ εκενους που, στη μση της καταιγδας λιποψυχον, πφτουν στα γνατα, περιμνουν το θαμα και παρακαλον να γυρσουν πσω. Γρφεται απ εκενους, που ορθνουν το ανστημ τους, σφγγουν τα χρια τους, βαθανουν το βλμμα τους και προχωρον μπροστ, αποφασισμνοι να πετχουν.

Αυτο, σντροφοι, εμαστε εμες. Πισαμε το τιμνι, μσα στην πιο γρια θελλα. Κναμε λθη, αλλ δεν χαρξαμε λθος πορεα. Πραμε σκληρς αποφσεις, αλλ δεν σκλρυνε η καρδι μας. Και θα τα καταφρουμε σντροφοι, λοι μαζ. λοι μαζ πετυχανουμε. λοι μαζ κερδζουμε τη μχη για τη σωτηρα της χρας.

Κλενοντας, θα θελα να κνω μια επισμανση. Απ τον περσιν Σεπτμβριο, ταν ανλαβα Γραμματας, κλεσα την οργνωση ΠΑΣΟΚ σε πανστρατι, για τη μεγλη αλλαγ στην Αυτοδιοκηση και στην Περιφρεια. Και δσαμε μια υπσχεση: να νικσουμε, να αλλξουμε σελδα.

Και τρα, απ αυτ τη Σνοδο του Εθνικο μας Συμβουλου, καλομαστε λοι να ξαναβρεθομε μπροστ στην ελπιδοφρα πρκληση μιας νας ιστορικς περιδου για τη χρα και την παρταξη. Χρειαζμαστε μια συντεταγμνη πορεα διαλγου, μσα στο κμμα και ξω απ αυτ. Αυτ την πορεα, την εγγυται ο Πρεδρς μας, ο Γιργος Παπανδρου, μσα απ την Εθνικ μας Συνδισκεψη.

ως ττε, χρειζονται πολιτικς πρωτοβουλες και οργανωτικ ανασνταξη παντο. Καλ, λοιπν, την οργνωση ΠΑΣΟΚ, με τη μεγλη ιστορικ διαδρομ, την εμπειρα, τις ιδες και τα ξια και ικαν στελχη της, στην πρωτοπορα αυτς της μεγλης προσπθειας.

Να σηματοδοτσει την αλλαγ σελδας στη χρα. Να πρει την «υπθεση ΠΑΣΟΚ» στα χρια της και να αγωνιστε με εντητα και με συλλογικτητα στη μεγλη πατριωτικ προσπθεια, στην οποα καλομαστε λοι μαζ, συντρφισσες και σντροφοι, για να πετχουμε.

Σας ευχαριστ.

Πγαινε στην αρχ