, . -

18 2011

. .: , 20 2011

Φωτογραφικ Υλικ

Κυρες και κριοι, θα θελα να εχα βρεθε εδ απ την αρχ της συνεδρασης, αλλ λγω της ομχλης, αναγκαστκαμε να πμε οδικς στο Δημριο και να περιμνουμε - και σωστ κναμε - να τελεισει και η προσευχ εκε, πριν συναντηθομε με την Αυτοδιοκηση και τους πολτες του Δμου αυτο. τσι, μως, πρλαβα και τις δικς σας, τελικς παρατηρσεις και σας ευχαριστ γι' αυτς.

Η χρα μας περν μια πολ δσκολη στιγμ, σως απ τις δυσκολτερες απ την εποχ της μεταπολτευσης. Πληρνουμε λοι να χρος του παρελθντος. λλοι δικαως, λλοι αδκως. Πληρνει λη η Ελλδα, μως, να χρος του παρελθντος.

Αυτ ββαια δεν σημανει τι δεν χουμε κι να χρος για το σμερα και το αριο. χουμε χρος να αλλξουμε την Ελλδα, για να μην ξαναβρεθομε σε αυτ τη θση. Να σταθομε στα πδια μας, στε να μην χρειαζμαστε δνειες δυνμεις, οτε επιτηρσεις, οτε «τρικες», οτε εξαρτσεις. Να μπορε η Ελλδα να σταθε στα δικ της πδια.

Καννας μας δεν εναι περφανος γι' αυτ την κατσταση που υπρχει σμερα στην Ελλδα. Καννας. Καννας λληνας, καμα Ελληνδα. Γι' αυτ, χρειζεται να αλλξουμε την Ελλδα σο το δυνατν πιο γργορα, αλλ και να δομε ποια ταν τα προβλματα και τι πρπει να αλλξει.

μασταν στο χελος του γκρεμο. Χρειαστκαμε να μηχανισμ στριξης. Ναι, χρειαστκαμε να μηχανισμ στριξης, αλλις, δεν θα πληρναμε συντξεις, δεν θα πληρναμε μισθος, θα κλειναν οι τρπεζες και θα υπρχε τερστια δυστυχα στη χρα. Μην το ξεχνμε αυτ. Εκε φτσαμε και το αποφγαμε.

Και χι μνο το αποφγαμε, αλλ αποδεξαμε τι ο Ελληνισμς μπορε να παρνει δσκολες - δυστυχς - αποφσεις σε στιγμς κρσης. Και δεν θα πρεπε μνο σε στιγμς κρσης να παρνει δσκολες αποφσεις, ταν πρκειται για τη σωτηρα της πατρδας, για τη σωτηρα της οικονομας και για να αποκτσει η χρα μια να προοπτικ.

Το αποδεξαμε, μως, ενντια σε λους σοι λεγαν τι «δεν μπορον οι λληνες, δεν σας πιστεουμε, δεν χετε τη δυναττητα». Το αποδεξαμε και αυτ εναι να θετικ δεγμα, παρ τον πνο και τις θυσες, τι ταν θλουμε, μπορομε. Μπορομε να αλλξουμε αυτ τη χρα.

Και σμερα, χουν γνει βματα, παρ την καταστροφολογα, που εναι να εκολο παιχνδι, να εκολο «σπορ», να εκολο πολιτικ εργαλεο, να τα βλπουμε λα μαρα, για να μην δσουμε καν αισιοδοξα. Κι αυτ, γιατ δεν χουν να αντιπαρατεθον με επιχειρματα σε αυτ που γνονται. Γιατ αυτ λμε εμες, ελτε με επιχειρματα, να συμβλουμε λοι σε αυτ τη μεγλη αλλαγ που χρειζεται η χρα. λες οι παρατξεις και λες οι κοινωνικς δυνμεις.

χουν γνει δσκολα βματα, αλλ σταθερ. να ργο συλλογικ, να ργο πρωτγνωρο για τη χρα μας, μια βση για τη να Ελλδα. Και μα απ' αυτς τις βσεις, σως απ τις πιο σημαντικς, εναι η αιρετ Περιφρεια. Και εναι η αιρετ Περιφρεια, γιατ οι αλλαγς που κνουμε χουν στχο να απελευθερσουμε την Ελλδα απ τα κακς κεμενα, χτυπντας τα στη ρζα τους.

να πελατειακ σστημα, να παρασιτικ σστημα, να εξαρτημνο σστημα, που δημιοργησε τα προβλματα στην οικονομα, στην πολιτικ και στην κοινωνα. Που δημιοργησε και μια γραφειοκρατα, η οποα εχε στχο τελικ να ενδυναμσει αυτ το πελατειακ σστημα, για να εναι υποχεριος ο πολτης, ο δημτης, ο Δμαρχος, ενς συστματος συναλλαγς. Για να χρειζεται ο Δμαρχος να πηγανει στην Αθνα και να παρακαλει ναν παργοντα, ναν Υπουργ, να βουλευτ, ναν ισχυρ, να χει κποιο μσο εν πση περιπτσει, κποιο διαμεσολαβητ, για τα αυτονητα στη χρα μας, σε οποιαδποτε ευνομομενη χρα.

Αυτ τη γραφειοκρατα, δεν την χουμε εξαλεψει. Οτε τις νοοτροπες, οτε τις αντιλψεις, οτε βεβαως και την λη δομ της γραφειοκρατας. Κναμε να πρτο βμα, μως. Εναι η Περιφρεια, εναι η αιρετ Περιφρεια. Εναι αυτ η μεγλη τομ, την οποα τολμσαμε επιτλους να κνουμε, μετ απ πολλς εξαγγελες, πολλν κυβερνσεων.

Γι' αυτ θελα να εμαι εδ, μαζ σας, σε αυτ τη συνντηση, ακριβς για να δεξω μπρακτα τι, αυτ η Κυβρνηση και αυτς ο Πρωθυπουργς, πιστεουν σε αυτ το θεσμ της αιρετς Περιφρειας και της αποκντρωσης στη χρα μας.

Αυτ δεν σημανει, μως, τι δεν υπρχουν αντιστσεις. τι δεν υπρχουν αγκυλσεις, τι δεν υπρχουν κατεστημνα, που δεν θλουν αυτ την αλλαγ, που δεν θλουν αυτ την αντιστροφ απ το κντρο προς την Περιφρεια, αλλ και αντιλψεις, βεβαως, λων μας, διτι ζοσαμε σε να διαφορετικ σστημα.

ρα, λοιπν, χει πολλ δουλει, αλλ πρπει να υπρξει και βοληση. Να ξρετε, τι εμες χουμε τη βοληση και θλουμε τη συνδρομ σας. Ναι, θλουμε και την κριτικ βεβαως, την εποικοδομητικ, αλλ ας φτιξουμε τουλχιστον αυτ το θεσμ, στε να λειτουργσει στην πρξη. Και κθε βελτωση, κθε πρταση για βελτωση, στην εφαρμογ, εναι ευπρσδεκτη.

Απελευθρωση τοπικν και περιφερειακν δυνμεων. χι απλ. Αλλζουμε νοοτροπες, αλλ σγουρα δεν ρθαμε εδ, οτε να τξουμε, οτε να αποφασσουμε για εσς, οτε να σας πομε τι θα κνουμε εδ να ργο και αλλο να λλο ργο. Αυτ ταν η πελατειακ λογικ: πολλ λεφτ, ναι, διτι υπρχαν λεφτ, αλλ πο πγαιναν; Και φτσαμε τελικ σε να χρος νω των 350 δις πια - σχεδν διπλασιστηκε το χρος, τα τελευταα χρνια.

Αυτ τα λεφτ, πο πγαν; Πο αξιοποιθηκαν; Εγ, πντως, δεν τα εδα και δεν νομζω να τα εδατε και εσες, σε ουσιαστικ ανπτυξη. Αν πγαν σε κποιο ργο, σε κποιους εργολβους, σε κποιες εταιρεες, δεν ξρω τι, το τελικ αποτλεσμα, πντως, δεν το εδε ο πολτης.

Αυτ ταν η πελατειακ λογικ, την οποα σμερα σπμε. Και θα μποροσε να υπρχε να ργο εδ, να ργο εκε, αλλ καμα σνδεση, καμα ταυττητα, καμα συνολικ λογικ για την ανπτυξη μιας περιοχς, πως της Ανατολικς Μακεδονας και Θρκης.

Αυτ ββαια σημανει και διαφορετικος ρλους. Πρτα απ' λα, για εμς τους διους, που εμαστε στο κντρο. Βεβαως, χουμε την υποχρωση να συμβλουμε σε βασικς και μεγλες υποδομς, να διαμορφσουμε γενικς πολιτικς, γενικς στοχεσεις, πως αυτ που ακοσατε απ τον Υπουργ, τον κ. Σκανδαλδη, αλλ σως και σε συναντσεις με τους λλους Υπουργος, που εναι σμερα εδ, στο κλιμκιο.

Γενικς πολιτικς: για παρδειγμα, ναι, θλουμε το καλθι της μεσογειακς ελληνικς διατροφς, ως κυραρχη κατεθυνση για τη γεωργα μας. Αλλ η εφαρμογ αυτν των πολιτικν και το τι σημανει και το τι επιλγει κανες, δεν εναι μνο δικ μας υπθεση, θα εναι και εναι και δικ σας υπθεση, δικ σας πρωτοβουλα.

Αλλ εναι και κτι ακμα, γιατ και εγ βουλευτς επαρχας μουν για πολλ χρνια. Δυστυχς, λγω του συγκεντρωτικο κρτους, ο κθε φορας εχε και θελε προνομιακ σχση με το κντρο. Και ανταγωνζονταν πολλς φορς μεταξ τους, γιατ δεν υπρχε συνθως αυτ η συνεργασα μεταξ των φορων. Δημιουργοσαμε δηλαδ και τοπικ φουδα, που δεν επτρεπαν στις τοπικς δυνμεις να σκεφτον και να λειτουργσουν συλλογικ.

Πολλς φορς, αυτ συνβαινε και λγω γραφειοκρατικς λειτουργας, διτι στην παιδεα, για παρδειγμα, δεν υπρχει ουσιαστικ στη χρα μας συνεργασα του εκπαιδευτικο συστματος με την παραγωγ, με το αναπτυξιακ πρτυπο, με τις ανγκες της οικονομας. Λνε τι εναι ως να βαθμ και ταμπο. Σε κθε περπτωση, μως, υπρχει μια γραφειοκρατα, που δεν επιτρπει στις δυνμεις που υπρχουν εδ, ετε εναι κρατικς υπηρεσες, ετε εναι κοινωνικς υπηρεσες, να συνεργαστον μεταξ τους.

ρα, λοιπν, αυτ εναι μια μεγλη αλλαγ που ρχεται να δσει η αιρετ Περιφρεια, αυτ η μεγλη τομ. Και βεβαως, να αξιοποισουμε λες τις δυναττητες. Αναφρθηκα στην παιδεα, γιατ η παιδεα εναι πολ σημαντικ για το νο μοντλο ανπτυξης που θλουμε, την αειφρο, βισιμη και ποιοτικ ανπτυξη.

Και αν δει κανες σε κθε Περιφρεια, πσο μλλον εδ, και ΤΕΙ υπρχουν, και ΑΕΙ υπρχουν, και ΟΑΕΔ, και «ΔΗΜΗΤΡΑ», και λακς επιμορφσεις, και ΙΕΚ, και ΚΕΚ και πολλ λλα. Πσο συμμετχετε εσες, ετε οι κοινωνικο φορες, ετε και εσες, ως Αυτοδιοκηση, στο να διαμορφσετε τα προγρμματα, που θα πρεπε να χετε λγο γι' αυτ τα προγρμματα, ακμα και των ΑΕΙ, προκειμνου να μπορε να υπρξει ανπτυξη σε αυτ τον τπο;

Ουσιαστικ, εναι μηδενικ, σχεδν μηδενικ η συμμετοχ σας. Αυτ δεχνει, μως, τι υπρχει να λιμνζον δυναμικ, το οποο εν αξιοποιηθε, εν το απελευθερσουμε και το παραδσουμε στην τοπικ και περιφερειακ κοινωνα, μπορε να γνουν - πως εγ πιστεω - θαματα.

Τι σημανει αυτ; Σημανει απλ, τι εμες σας εμπιστευμαστε. Ως Κυβρνηση, εμες σας εμπιστευμαστε. Και δεν μιλω παραταξιακ, για τον ναν τον λλον. λους σας. Εμπιστευμαστε τις τοπικς δυνμεις. Το δικ μου μνυμα εναι, εμπιστευτετε και εσες τον εαυτ σας. χετε τερστιες δυναττητες.

Διτι και εσες τρα, χετε να καθορσετε τα δικ σας, να κνετε επιλογς. Τη δικ σας αναπτυξιακ ταυττητα, εσες θα τη διαμορφσετε. Εγ μπορ να πω, γιατ χω ρθει πρα πολλς φορς εδ, στη Θρκη, τι θεωρ, τι χω ακοσει, τι χω δει και τι μπορε να κνει η Θρκη. Και μλιστα, σε μια περιοχ που χουν ανοξει τα σνορα, στη Βουλγαρα, στην Τουρκα, και σε μια πλη που εναι κοντ, με την οποα χουμε ιστορικος δεσμος και εναι η μεγαλτερη της Ευρπης, την Κωνσταντινοπολη, μια τερστια αγορ.

Δεν θα πρεπε να υπρχει εδ ανεργα, που εναι απ τις περιοχς με τη μεγαλτερη ανεργα στην Ελλδα. Αλλ εναι αποφσεις, που μπορετε πια να πρετε εσες. πως εναι και το θμα του χρυσο. Μα, εναι δικ σας απφαση. Αν εσες δεν θλετε να αξιοποισετε το θμα του χρυσο, εναι δικ σας θμα. Δεν θα το επιβλουμε εμες. Οτε επαμε εμες ποτ τι θλουμε να το επιβλουμε. Αξιολογστε το. Δετε λες τις τεχνικς πλευρς, δετε τι σημανει για το περιβλλον και πρτε εσες απφαση. Εμες δεν θα σας εμποδσουμε.

Οτε βεβαως εμαστε εμες υπεθυνοι για τα πλαστικ στο τραπζι αυτ. Αν εναι να φτιξετε αειφρο ανπτυξη, που εμες το θλουμε, πρτε αποφσεις για να στηρξετε τοπικ προντα, υδτινους πρους. Για να γνετε, πργματι, πρτυπο. Και μπορε η Θρκη να γνει να πρτυπο αειφρου ανπτυξης.

Και το θλουμε και για ναν λλο λγο. Πολλο τον τελευταο καιρ, στην Ευρπη, μιλον για ανταγωνιστικτητα. Το λμε και στην Ελλδα. Πργματι, πρπει να εμαστε ανταγωνιστικο. Γιατ αν δεν πουλιονται τα προντα μας στη γεωργα - και το ξρουμε, το ξρει και σγουρα θα το επε ο Υπουργς, ο κ. Σκανδαλδης, αλλ και οι λλοι Υπουργο - αν πουλμε λιγτερο απ' ,τι αγορζουμε και, μλιστα, σε να τομα πως εναι η γεωργα, που χουμε τερστιες δυναττητες ως χρα, μην περιμνετε τι κποια στιγμ αυτ δεν θα χει επιπτσεις, δηλαδ χρη, ουσιαστικ. να ελλειμματικ εμπορικ ισοζγιο.

Πς θα γνουμε ανταγωνιστικο; Υπρχουν δο διαφορετικς προσεγγσεις. Η μα λει, σο γνεται χαμηλτερο εργατικ κστος. Δεν αμφισβητ τι, μσα σε μια παγκσμια οικονομα, αυτ εναι να ζτημα. Εναι μια πραγματικτητα. μως, οτε τους μισθος της Τουρκας εμες μπορομε να χουμε, οτε της Κνας, οτε της Ινδας.

Αντιθτως, εν θλουμε να εμαστε ανταγωνιστικο, και αν θλουμε να χουμε και κοινωνικ συνοχ, και αν θλουμε να χουμε και δκαιη ανακατανομ του πλοτου, και αν θλουμε να χουμε και μια ευημερα στον τπο, ττε θα πρπει να επενδσουμε, χι στη φτνια και στην ποστητα, αλλ στην ποιτητα, και ας εναι και μικρτερος ο γκος της παραγωγς. Στην ποιτητα, μως, αυτν που θα φρει και καλτερες τιμς, και θα διαμορφσει και καλτερες συνθκες ζως, ακμα και στη διατροφ, εν μιλμε για τη γεωργα, και για εμς τους διους, για τους λληνες και τις Ελληνδες.

Η ποιτητα σημανει επνδυση σε ,τι καλτερο χουμε. Πρτα απ' λα, στον διο τον νθρωπο - και αναφρθηκα στην παιδεα - αλλ βεβαως και σε λα τα λλα συγκριτικ μας πλεονεκτματα, τα οποα χουμε. Σε αυτ να επενδσουμε. Ο κρατισμς και η εξρτηση απ το κντρο, δεν μας επτρεπε πολλς φορς να δομε τι δπλα μας εχαμε ναν πλοτο. Αυτ τον πλοτο, να τον αξιοποισουμε.

Αυτ συνδεται βεβαως μεσα, πως και ο δικς σας ρλος, της Περιφρειας, και με τη Δημοκρατα. Και η Δημοκρατα εναι στοιχεο ανπτυξης, μιας και μιλμε για ανπτυξη, πραν λων των λλων με τα οποα ταυτζεται και της σημασας που χει. Και δεν εναι τυχαο τι, χρες με αυταρχικ καθεσττα, ακμα και στο μουσουλμανικ και αραβικ κσμο, ζητον Δημοκρατα, διτι αισθνονται οι λαο και η να γενι, τι δεν χουν μλλον, δεν χουν δυναττητες ανπτυξης.

χουν δυναττητες και πρπει να απελευθερωθον. Κι αυτ ακριβς εναι να μρος της Δημοκρατας, η ελευθερα. Εμες εχαμε μια ιδιτυπη Δημοκρατα, διτι εχαμε το πελατειακ σστημα. Αλλο εναι πολ πιο αυταρχικ.

Δημοκρατα σημανει, λοιπν, να περσουμε στον πολτη, σε εσς, δυναττητες. Σημανει απελευθρωση, σημανει διλογο, σημανει αναζτηση, σημανει καινοτομα, σημανει δημιουργικτητα, σημανει και ευθνη. Ευθνη του καθενς για την πλη του, την Περιφρει του, το συνολικ καλ.

Αυτ εναι ιστορικ επιταγ. Και εναι αλθεια τι πρπει να συγκεντρσουμε κθε παραγωγικ δναμη που διαθτουμε, κθε συγκριτικ πλεονκτημα που χουμε, για να δσουμε ταυττητα σε μια να ανπτυξη στον τπο μας. Και εναι αλθεια τι, στο επκεντρο της προσπθεις μας, πρπει να βρεθε η Ελλδα των ιστορικν Περιφερειν.

Περιφρειες, που καλς διεκδικον τη δικ τους ταυττητα και ονττητα. Με τα ιδιατερα χαρακτηριστικ, τα ανεπανληπτα χαρακτηριστικ, γεωγραφικ, παραγωγικ, πολιτισμικ, περιβαλλοντικ και κοινωνικ.

Η αποκεντρωμνη Αυτοδιοκηση φρνει στην επιφνεια τον παραγωγ-δημιουργ και αφνει πσω το μεταπρτη και το διαμεσολαβητ, που το φυσικ απθεμα, το συνιστον η γη, η θλασσα, το περιβλλον, η παρδοση και χι το λφυρο, τα «φιλτα» για τους κερδοσκπους. Ο πολιτισμς και η παιδεα γνονται δναμη και ταυττητα. χι πολυτλεια, αλλ ανγκη. Και πνω σ' αυτ την ταυττητα, ναι, θα δημιουργηθε η πρσινη ανπτυξη, η βισιμη ανπτυξη, που ουσιαστικ ταυτζεται με την ποιτητα. Ποιτητα και ζως. Ποιτητα στη γεωργα, στον τουρισμ, στην υπηρεσα, στην παιδεα, στις πρσινες υποδομς.

Και το καλθι, στο οποο αναφρθηκε ο Κστας Σκανδαλδης για την Θρκη, για την Ανατολικ Μακεδονα, εσες θα το δετε, ββαια, αλλ το λδι, τα κτηνοτροφικ, το κρασ, ο καπνς, τα προντα της θλασσας, του κπου, οι εκτατικς καλλιργειες, τετλα, σιτηρ, βαμβκι, το εξαιρετικς ποιτητας μετξι, τα παραδοσιακ προντα, τα ενεργειακ φυτ, εναι μνο μερικ απ αυτ που θα μποροσαν να εναι στο δικ σας καλθι προντων, που θα δημιουργσει πλοτο.

Βεβαως, πρπει να διασφαλιστε, να στηριχθε και να πιστοποιηθε και γι' αυτ πρπει να υπρχει να επιχειρησιακ σχδιο, το οποο εσες θα κνετε, μαζ με το αρμδιο Υπουργεο.

Και πως επα, η περιοχ χει τερστιες δυναττητες. Θλω να ξρετε, τι πολλο νοι νθρωποι θεωρον, θεωροσαν τι η γεωργα εχε τελεισει, τι ταν να επγγελμα του παρελθντος. Πρτα απ' λα, αν δετε τις ανγκες που χει η χρα μας, θα διαπιστσετε τι δεν χουν τελεισει οι ανγκες για ποιοτικ γεωργα και κτηνοτροφα.

Αν δετε την κρση που υπρχει στις τιμς που, δυστυχς, θα ενταθε, πως θα εναι και η ενεργειακ κρση, πως ταν και η οικονομικ κρση, πως εναι η κλιματικ κρση, τσι και η διατροφικ κρση, θα καταλβετε τι εναι και θμα ασφλειας της χρας να χουμε σοβαρ και σο γνεται πιο αυτνομη γεωργα και κτηνοτροφα.

Και ββαια, θα υπρχει και μεγλη ζτηση διεθνς. Εγ μπορ να σας πω τι, μσα απ επαφς που χω σε πρα πολλς χρες, χουν ανγκη και θλουν τη συμβολαιακ γεωργα με περιοχς της Ελλδας. Αυτ σημανει μως τι χρειζεται και η οργνωση των γεωργν, των κτηνοτρφων, χρειζεται και η σωστ διαχεριση, η σωστ ποιτητα. Να μπορομε να εγγυηθομε τι, αυτ που λμε τι τους δνουμε, τους το δνουμε και δεν βζουμε απ πνω τα καλ ροδκινα - πως γινε με τη Ρωσα κποια στιγμ, ευτυχς, νομζω χει σταματσει - και στο κτω μρος του καλαθιο, τα σπια. Να ξρουν, λοιπν, τι αυτ που τους λμε, αυτ εγγυμαστε, την ποιτητα του προντος μας.

Η ελληνικ γεωργα βρσκεται στην καρδι της προσπθειας, πως και η μεταποηση προντων. Και η αγροτικ παραγωγ εναι το σημαντικτερο κομμτι της μεταποιητικς βιομηχανας και αυτ πιστεω τι θα δσει τη δυναττητα να συνδυαστον γεωργα, κτηνοτροφα, τουρισμς, υπηρεσες, παιδεα και πολλ λλα, σε μια να αναπτυξιακ προοπτικ.

Αυτ εναι η κεντρικ στχευση λων των Υπουργεων του κλιμακου, αλλ και λων των Υπουργεων της Κυβρνησς μας. Και θλουμε τη συνεργασα σας, για να μπορσουμε να κνουμε τις Περιφρειες πραγματικ δυναμικς και αναπτυξιακς.

Η σημεριν συνντηση δεν εναι παρ μα απ τις πολλς που θα κνουμε και θα ξανακνουμε εδ, στην Θρκη και την Ανατολικ Μακεδονα, για την αναπτυξιακ ταυττητα. Εναι μνο η αρχ. Εναι μνο μια πρτη γεση, νας πρτος - ουσιαστικς πιστεω - διλογος, μα παρουσαση αυτν των βασικν στχων, αλλ και του συχνωτισμο της προσπθειας Κεντρικς και Περιφερειακς Διοκησης.

Θλω πριν κλεσω, μως, να πω λγα λγια και για λλα δο σημαντικ θματα. Θλουμε μια ανθρπινη κοινωνα και αντιμετωπζουμε δο ψεις ενς μεγλου προβλματος, της μετανστευσης και της προσφυγις. Απ τη μα μερι, χρειζεται να διαμορφσουμε λες τις δομς για τη συνεχ και ομαλ νταξη των σημερινν μεταναστν, των νομμων μεταναστν και προσφγων στη χρα μας, αλλ απ την λλη μερι, πρπει να αποτρψουμε και το λαθρεμπριο ανθρπων. Και ξρετε τι αυτ εναι να μεγλο θμα ειδικ εδ, στην Θρκη.

Σε μια πρτη φση, αξιοποιομε δη τις υπηρεσες της FRONTEX, απ τις αρχς Νοεμβρου. Μειθηκαν σταδιακ οι εσοδοι και απ το Μρτιο, πως γνωρζετε, θα υπρχει μνιμη παρουσα βραχονα της επιχερησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ». Τελε υπ την αιγδα της FRONTEX, στε να χουμε ακμα καλτερα αποτελσματα. χει σημασα, διτι για πρτη φορ δημιουργεται να εθνικ σχδιο για τη διαχεριση του προβλματος της παρνομης μετανστευσης.

Υπρχει καινοργιος νμος, που δημιουργε επσης το απαρατητο θεσμικ πλασιο για τη διαχεριση μεταναστευτικν ρον, πως βεβαως και για τη διαχεριση των αιτοντων, των αιτημτων για πολιτικ συλο. χουν μενει περπου 45 χιλιδες αιτσεις στα αρχεα και περιμνουν απαντσεις εδ και πολλ χρνια, εν αυτο οι νθρωποι μπανουν και βγανουν στα κρατητρια. Δεν απαντμε ως χρα. χουμε καταδικαστε απ τον ΟΗΕ και την Ευρωπακ νωση, στο Ευρωπακ Δικαστριο Ανθρωπνων Δικαιωμτων, γι' αυτς τις συμπεριφορς. Δεν εναι αυτ η εικνα που θα πρεπε να δεχνει μια δημοκρατικ χρα. Βζουμε και αυτ σε μια τξη.

Απ' την λλη, βεβαως, θα υπρξουν και προγρμματα επαναπατρισμο πολλν μεταναστν, που δεν χουν λγο δεν μπορον να μενουν εδ, διτι δεν χουν δεια εργασας. χουμε επσης την πρσφατη συμφωνα Ευρωπακς νωσης και Τουρκας - και εχα την ευκαιρα να συζητσω δο φορς με τον Ερντογν αυτ το θμα της συμφωνας, που προβλπει την επανεισδοχ απ την Ελλδα στην Τουρκα. Και αυτ δεν αφορ μνο στην Ελλδα, αφορ και σε λλες ευρωπακς χρες, με τις οποες γειτνιζει η Τουρκα, πως την Βουλγαρα.

Και χαρομαι που υπρχει πια αυτ η συμφωνα, μετ απ πολλ χρνια - την επιδιξαμε. Εναι να δεγμα της συνεργασας που προωθομε με τη γετονα χρα, παρ τις δυσκολες που μπορε να υπρχουν. Και εμες, χουμε πει τι η ρθμιση αυτν των θεμτων σημανει να δομε, επσης, ως Ευρωπακ νωση - και θα το στηρξει η Ελλδα αυτ - τη φιλελευθεροποηση των θεωρσεων για Τορκους πολτες, για να μπορον πιο εκολα να μπουν ως επισκπτες στην περιοχ Σνγκεν, και βεβαως και στην Ελλδα, νμιμα και χωρς προβλματα. Κτι που θα βοηθσει πρα πολ και τον τουρισμ μας, αλλ πιστεω και το εμπριο και τη βιομηχανα.

γινε πολς θρυβος γρω απ το θμα του φρχτη και θα λεγα υπερβολικς, γιατ μιλμε για 12 χιλιμετρα σε μια ειδικ περιοχ, στον βρο. Δεν μιλμε για τα 200 τσα χιλιμετρα της ακτνας. Αλλ σαφς, θα συμφωνσω με σους επαν τι αυτ δεν πρκειται να λσει το πρβλημα των μεταναστευτικν ρον. Εναι να σνολο προβλημτων.

Και βεβαως, να απ τα βασικτερα προβλματα, εναι να αντιμετωπσουμε τις μεγλες κρσεις που υπρχουν. Γι' αυτ, η Ευρωπακ νωση εναι σημαντικ και σε αυτ το θμα. Και το λω, γιατ πολλς φορς λμε «τι κνουμε στην Ευρπη;».

Μα, αν μασταν μνοι και αντιμετωπζαμε τις μεταναστευτικς ρος, πς θα διαπραγματευμασταν με το Πακιστν, με την Υεμνη, με το Μαρκο, με την Τυνησα, ως μα χρα, μνη της, λγοντας τι, ξρετε, η συνεργασα και η οικονομικ βοθεια που σας δνουμε, θα πρπει να πει ετε για τον επαναπατρισμ, ετε για την ανπτυξη της οικονομας σας, για να μην χετε αυτ τα προβλματα;

Βεβαως, οι κρσεις εναι μεγλες και θα δομε μπροστ μας και κλιματικς αλλαγς, που θα φρουν προσφυγι και συγκροσεις, πως εδαμε και τις κοινωνικς αναταραχς στην Τυνησα και την Αγυπτο. Και ταν και να απ τα θματα που θεσα στο Συμβολιο Κορυφς, τι αν οι αλλαγς δεν γνουν με ομαλ τρπο - και θλουμε με ομαλ τρπο να γνουν αυτς οι χρες δημοκρατικς - θα χουμε και απ εκε πισεις για προσφυγι προς τη χρα μας και προς λλες χρες της Ευρωπακς νωσης.

Κνουμε σημαντικ βματα, για να χουμε μια συνολικ πολιτικ γρω απ το μεταναστευτικ, που δεν υπρχε. Δεν εναι εκολο, οτε θα λυθε μονομις, οτε θα λυθε με να νμο με να φρχτη. Θα λυθε με μια συνολικ πολιτικ. Και αυτ εναι που διαμορφνουμε. Εδ, θλουμε και τη βοθει σας, και τις προτσεις σας, και τις ιδες σας, μιας και ζετε τη δυσκολα αυτο του προβλματος. Εμαστε κοντ σας, για να συνεργαστομε. Και συνεργαζμαστε.

Στην Ανατολικ Μακεδονα και την Θρκη, που εναι μια πολυπολιτισμικ περιοχ, ζουν λληνες πολτες, διαφορετικς θρησκευτικς προλευσης και καταγωγς. Συνυπρχουν αρμονικ και χουν κοιν ραμα για μια καλτερη ζω. Και χουμε κνει πολλ για την ανπτυξη της μειοντητας. Βρθηκα και σμερα σε μια μειονοτικ περιοχ, στο Δημριο. Αλλ δεν εναι αρκετ. Χρειζεται ακμα μεγαλτερη προσπθεια - και σε αυτ ανταποκρινμαστε - για την αρμονικ συμβωση, την ισονομα, την ισοπολιτεα, την πολυπολιτισμικτητα και τη θρησκευτικ ελευθερα. Και δεν θλουμε αυτ να αποτελσει φβο, διτι ο τπος αυτς ζοσε με φβο γρω απ' αυτ το θμα, αλλ θλουμε να γνει πλεονκτημα για την περιοχ.

Γι' αυτ, χρειζεται να αντιμετωπσουμε προβλματα. Δεν θα μπω αναλυτικ σε αυτ τα θματα, τα οποα συζητσαμε και σμερα στο Δημριο, πως εναι η αναβθμιση της ΕΠΑΘ και η νταξη αυτς της Σχολς ως κατεθυνση στο Αριστοτλειο Πανεπιστμιο της Θεσσαλονκης, η ενισχυτικ διδασκαλα και η επιμρφωση του εκπαιδευτικο προσωπικο. Αυτ εναι μερικ απ τα θματα, για τα οποα συζητσαμε.

Οι μεγλες υποδομς εναι βεβαως υποχρωση και της κεντρικς και ιδιατερα, θα λεγα, της κεντρικς Κυβρνησης. Παρ την αποκντρωση, σε θματα πως εναι η Εγνατα, οι κθετοι δρμοι, τα λιμνια της Καβλας και της Αλεξανδροπολης, τα ποτμια, οι διαδρομς, αλλ και η ψηφιακ εποχ, με τις ευρυζωνικς υποδομς, που εναι απαρατητες για κθε χωρι, κθε γειτονι και κθε σπτι, για την αναβθμιση της ποιτητας της πληροφρησης, της ενημρωσης, αλλ και της εκπαδευσης, θα χει κριο λγο η κεντρικ Διοκηση. Και ρα, λοιπν, η χρηματοδτηση θα γνεται απ κεντρικ και απ ευρωπακ κονδλια.

Αυτ εναι μεγλα ζητματα, πως βεβαως και το ποσοστ της ανεργας, που εναι μεγλο. Ξρω τα θματα και δεν εναι εκολα. Σε κθε περπτωση, μως, διαμορφνουμε να σστημα πρνοιας αυτ τη δσκολη εποχ, για να κρατσουμε ενεργος τους πολτες, ετε εναι το επδομα ανεργας, που δνει μως και τη δυναττητα ακμα και στον νεργο, χωρς τα παλαιτερα δικαιματα, να χει σμερα το δικαωμα στην περθαλψη, ετε και με ενεργ προγρμματα, πως σας επε και η κυρα Κατσλη, για να μπορομε να βοηθσουμε και να επιδοτσουμε την εργασα, στε να συνεχσει να εργζεται και να μην χνει τη δουλει του ο εργαζμενος.

Και αυτ εναι να θμα, πραν της αλλαγς που κνουμε στο κρτος πρνοιας, για να πισουν τπο τα λεφτ, διτι το ζητομενο δεν εναι μνο αν χουμε λεφτ, αλλ και κατ πσον πινουν τπο τα λεφτ. Και το σστημα της πρνοιας στη χρα μας, με την ευρτερη ννοια, το κρτος πρνοιας, δεν ταν οργανωμνο σωστ.

Σε αυτ θα παξει καθοριστικ ρλο η Αυτοδιοκηση, εσες, που ξρετε τα τοπικ θματα, απ τη «Βοθεια στο Σπτι», μχρι βεβαως και τα θματα που αντιμετωπζουν ειδικς ομδες, ανλογα με τις κρσεις - νεργοι, τομα με αναπηρα, μονογονεκς οικογνειες. λα αυτ, εναι θματα τα οποα ξρει και μπορε πολ καλτερα να διαχειριστε, πντα με τη βοθεια του κντρου, η Αυτοδιοκηση, η Περιφρεια. Αλλ οπωσδποτε, το πρτυπο ανπτυξης εναι αυτ το οποο θα αλλξει και αυτ το ζτημα. Θα αντιμετωπσει το θμα της ανεργας.

Παρνω απλ ως παρδειγμα την Γερμανα: πο νομζετε τι σμερα αναπτσσεται περισστερο, σε ποιο τομα αναπτσσονται περισστερες δουλεις; Στην πρσινη ανπτυξη. Το ξρετε. Στην παιδεα. Ποια νομζετε τι θα εναι η μεγαλτερη βιομηχανα μετ το 2012, δηλαδ σε να χρνο; Η παιδεα. Τα δικ μας Πανεπιστμια, ουσιαστικ, δεν εναι ανοιχτ για ξνους φοιτητς. Ψχνουμε να δομε πς θα τα οργανσουμε, μπως ρθουν κποιοι παραπνω λληνες φοιτητς στην περιοχ μας, εν η Κπρος, η ελληνικ Κπρος, φρνει 10-15 χιλιδες ξνους φοιτητς στην Κπρο, για να σπουδσουν.

Γιατ να μην ανοξουν και τα δικ μας, με μα μεγλη αλλαγ που πμε να κνουμε και να διεθνοποισουμε τα Πανεπιστμι μας; Γιατ να μην ρχονται στην Θρκη για να σπουδζουν; Γιατ να μην μπορομε να εξγουμε γνση; Μπορομε να το κνουμε. Δεν χρειζεται να ανακαλψουμε τον τροχ. Βοληση χρειζεται και στριξη. Και χρειζομαι και θα χρειαστομε τη στριξ σας.

Ξρω, η Περιφρεια θα το στηρξει. Ξρω τι θα υπρξουν αντιστσεις και μσα στα Πανεπιστμια, αλλ αυτ το σστημα πρπει να αλλξει. Και αυτ θα δσει δυναττητες, θα φρει πλοτο, θα φρει επαφς, θα φρει καινοτμες σκψεις.

χουμε πολλ να αλλξουμε. Κατ' αρχν, το διο το μοντλο διακυβρνησης, της πολιτικς ζως της χρας, για μεγαλτερη διαφνεια, για να χτυπσουμε αδικες και σπατλες. λα αυτ, πρπει να τα αλλξουμε. να μως, που εναι σημαντικ, εναι να αλλξουμε και να «εργαλεο», που χρησιμοποιεται πολ στην πολιτικ μας και, μλιστα, πολλς φορς τελευταα, το να εξαγγλλουμε συνεχς, ετε τα μσα ενημρωσης, ετε ως πολιτικ ντα, τα μαρα μανττα. Και να θεωρομε τι αυτ εναι η βση για το μλλον.

Επιτλους, αυτ η χρα μπορε. πως ξρετε και εσες, τι και η Θρκη, και η Ανατολικ Μακεδονα, μπορον. Μην κνουμε τον φβο πολιτικ εργαλεο. Να τελεινει αυτ. Μην κνουμε την αμθεια πολιτικ εργαλεο. Να βοηθσουμε με φως, με ειλικρνεια, να δομε τα προβλματα και να τα αντιμετωπσουμε.

Και βεβαως, υπρχει και η διαμαρτυρα. Μα, πρτος εγ θα θελα να διαμαρτυρηθ γι' αυτ που βλπω. Πολ εκολα θα μουν κι εγ νας απ τους διαμαρτυρμενους ξω, πως τα παιδι, που πολ σωστ διαμαρτρονται. Αλλ αν αυτ αρκοσε, θα μασταν καλ. Δεν αρκε, μως. Και δεν μπορε να συμβλει στη λση, οτε να λμε για μαρα μανττα, οτε απλς να διαμαρτυρμαστε.

Επιτλους, εμες δεν ζητμε οτε την ανοχ, οτε την απλ διαμαρτυρα. Ζητμε τη συμμετοχ στην αλλαγ. Μνο ταν λοι μας συμμετχουμε στην αλλαγ, θα πει μπροστ ο τπος. Μπορομε. Αυτ εναι το μνυμα, το χουμε αποδεξει και θα το κνουμε.

Καλ σας επιτυχα σε αυτ το νο θεσμ.