, . , .. , ,

11 2011

. .: 13 2011

Φωτογραφικ Υλικ

Κυρες και κριοι, θλω να αναφρω να σημεο μνο, που δεν απντησα στον κ. Καρατζαφρη, το οποο εναι σημαντικ, για το Σνταγμα. Θλω να τονσω τι, το Σνταγμα εναι θμα αποκλειστικ δικ μας, να αποφασσουμε τι θλουμε να κνουμε με το Σνταγμ μας. Και βεβαως, θα εναι αντικεμενο συζτησης μεταξ μας.

Δεν χει τεθε, βεβαως, επειδ ειπθηκε και αυτ, δεν χει τεθε, θλω να σας ενημερσω, ως ρος, η αλλαγ Συντγματος σε χρες της Ευρωζνης. χει τεθε το θμα να υπρχει μια σοβαρ εποπτεα σε κθε χρα και, βεβαως, και απ την Ευρωπακ νωση, στη διγκωση του χρους και των ελλειμμτων, για το οποο, ως αρχ, συμφωνομε. Αλλ το πς η κθε χρα θα το εφαρμσει αυτ, εναι θμα κυριαρχικο δικαιματος. 

Κριε Τσπρα, μου δνετε την ευκαιρα να μιλσω για κρσιμα θματα, διτι ξρετε πολ καλ, αν και δεν το ομολογετε, τι αναλβαμε τη διακυβρνηση αυτς της χρας, ταν ταν στα πρθυρα της κατρρευσης.

Και αυτ δεν αφοροσε μνο στα οικονομικ και στα δημοσιονομικ, κ. Τσπρα. Αφοροσε σε λους τους τομες του δημσιου βου, συμπεριλαμβανομνων και των δημσιων αγαθν, αυτν των υποδομν των μσων μαζικς μεταφορς.

Αδιαφνεια, σπατλη, αυθαιρεσα παντο. Αυτ ταν το  σημεο εκκνησης. Και εμες, λα αυτ τα οποα κνουμε, τα εχαμε πει εδ και καιρ. ταν το σημεο εκκνησης, να βλουμε τξη στο χος με το οποο βρεθκαμε αντιμτωποι.

Και σε ,τι αφορ διαπλοκς και συμφροντα κ. Τσπρα, πργματι, αυτ τα συμφροντα ζουν ακμα απ τις συμβσεις της προηγομενης εποχς, αλλ εναι τα τελευταα, διτι εμες χουμε φρει διαφνεια και μα Αρχ ελγχου ργων και μελετν και αλλζουν λες οι διαδικασες. Εμες φρνουμε τη διαφνεια και σταματμε αυτς τις πρακτικς, κ. Τσπρα.

Και αυτ, δεν θλετε να τα αναγνωρσετε. Μιλτε για το παρελθν. Δαπνες, οι οποες βρθηκαν στις αστικς συγκοινωνες, με σχεδν τσσερα δισεκατομμρια εκτς ελγχου, συσσωρευμνα χρη. Το μεγαλτερο μρος αυτο του χρους ταν των ετν 2004 - 2009.

Ποιος τα πληρνει αυτ τα χρη, κ. Τσπρα; Νομζετε τι δεν τα πληρνουν δη οι λληνες φορολογομενοι; Οι λληνες φορολογομενοι τα πληρνουν. Να μην τα μεισουμε δραστικ αυτ τα ελλεμματα, στε να εγγυηθομε στους πολτες δημσια μσα μεταφορς;

Δημσια μσα μεταφορς, θλουμε χι; Δημσια μσα μεταφορς, το τονζω αυτ. Πρπει να σσουμε τα δημσια μσα μεταφορς. Και αυτ περνει μσα απ τη μεωση των ελλειμμτων, μσα απ τη μεωση της σπατλης, δυστυχς, και μσα απ την αξηση των εισιτηρων.

Ποια εναι η λλη λση; Ποιος θα επωμιστε τα ελλεμματα; Τι προτενετε εσες; Τι προτενετε ως εναλλακτικ, ρεαλιστικ λση; Να χουμε να μην χουμε δημσιες συγκοινωνες; Γιατ αυτ εναι τελικ το ερτημα και δεν απανττε σε αυτ.

Το διο ισχει και για το μεγλο πργραμμα των πντε αυτοκινητοδρμων. Κακς οι συμβσεις της Νας Δημοκρατας. Αυτς πρπει να διαχειριστομε, με τον καλτερο δυνατ τρπο, για να διασσουμε τα ργα.

Εκτς αν δεν θλουμε να γνουν τα ργα. Εναι μια επιλογ, αλλ πετε το. Πετε τι δεν θλετε να γνουν τα ργα. Δεν θλετε να γνουν τα ργα αυτ, οι πντε αυτοκινητδρομοι; Εναι μια επιλογ, αλλ πετε το.

Θλβομαι ειλικριν, μως, βλποντας να κοινοβουλευτικ  κμμα, πως το δικ σας, να παροτρνει τους πολτες σε ανομα. Βεβαως υπρχει δυσφορα των πολιτν, κατανοητ και δικαιολογημνη εν μρει. Εμες πρτοι τη συμμεριζμαστε, γιατ γι' αυτ εμαστε εδ, για να αλλξουμε αυτ τη χρα.

Μην ξεχντε πο ανκει η ευθνη. Δεχνετε εμς, που προσπαθομε να λσουμε τα προβλματα, και δεν δεχνετε αυτος που τα δημιοργησαν.

Και αντ να παροτρνετε τους πολτες σε αυτοδικα, σε αυθαιρεσα, που τελικ επιβαρνει λους, και τους υπλοιπους φορολογομενους, ελτε να προτενετε λσεις.

Με το να αρνομαστε μως την τρηση των καθηκντων μας, απναντι στο κρτος, απναντι στους πολτες, τραυματζουμε και τη Δημοκρατα, και την πατρδα μας, και τα συμφροντα των πολιτν.

Διτι, αγαπητο του ΣΥΡΙΖΑ, χετε μια λανθασμνη αντληψη. Νομζετε τι η ανομα εναι κτι επαναστατικ, που βοηθει τον Ελληνικ λα. Η ανομα, την οποα χουμε στη  χρα μας, εναι αυτ που σμερα πληρνει ο Ελληνικς λας.

Η λλειψη τρησης καννων, αξιν και διαφνειας, λα αυτ τα χρνια, εναι αυτ που πληρνει σμερα ο Ελληνικς λας. Αυτ θλετε να συνεχσετε; Αυτ την αντληψη θλετε να συνεχσετε;

Και ποιος κερδζει σε αυτ το περιβλλον, κ. Τσπρα; Ποιος κερδζει στο περιβλλον της ανομας; Κερδζει ο μσος λληνας πολτης, που κποια μρα μπορε να κερδσει πντε ευρ απ την ανομα αυτ, αλλ χνει εκατομμρια ευρ απ τους μεγλους παργοντες, που μπορον να ξεφεγουν και να πλουτζουν σε βρος του Ελληνικο λαο;

Γιατ αυτ γινε με την ανομα. ρα, λοιπν, σκεφτετε τι λτε και πς διαπαιδαγωγετε τους δικος σας ανθρπους και την ελληνικ κοινωνα, «τι η ανομα εναι ο τρπος για να σσουμε τη χρα».

Δυστυχς, αυτς οι συμπεριφορς τυγχνουν πλρους κλυψης και των δο λλων κομμτων της υπλοιπης Αριστερς, αλλ ακοστε και την ανοχ της Νας Δημοκρατας.

κουσον - κουσον, η Να Δημοκρατα κλενει το μτι σε αυτς τις συμπεριφορς, η οποα εναι η δια που υπγραψε αυτς τις συμφωνες. Αυτ εναι, βεβαως, η διπλοπροσωπα της Νας Δημοκρατας.

Αλλ δεν ρθαμε να μιλσουμε και να απολογηθομε για τη Να Δημοκρατα, ρθαμε εδ για να λμε αλθειες στον Ελληνικ λα. Πρτο ερτημα: θλουμε δεν θλουμε δημσιες αστικς συγκοινωνες; Αν παροτρνουμε τους πολτες να μην πληρνουν εισιτριο, δεν θα χουμε δημσιες αστικς συγκοινωνες. Θλετε να τις ιδιωτικοποισουμε; Αυτ θλετε, κ. Τσπρα; Διτι αυτ εναι η κατληξη της δικς σας πολιτικς.

Αυτοκινητδρομοι: ποια εναι η αλθεια; Ναι, υπρχουν συμβσεις, που δεν εναι της αρεσκεας μας, τα επαμε και ταν ψηφστηκε αυτς ο νμος για τις συμβσεις αυτς εδ, στη Βουλ. μως, αυτς οι συμβσεις υπογρφτηκαν απ μια Ελληνικ Κυβρνηση, η οποα διαπραγματετηκε τις λεπτομρειες των ργων με τις κατασκευστριες εταιρεες και με τις τρπεζες.

Βεβαως, μσα σε αυτ τη διαπραγμτευση, εχαμε και τις αυξσεις των διοδων, βαλε την υπογραφ του το Ελληνικ Δημσιο, χι το κμμα της Νας Δημοκρατας, το Ελληνικ Δημσιο. Και δεν μιλμε μνο για ελληνικς εταιρεες, μιλμε και για διεθνες εταιρεες. Αυτ την υπογραφ, κανονικ, θα πρπει να τη σεβαστε η Ελλδα, πως συμβανει σε λες τις αναπτυγμνες χρες, που υπρχει η λεγμενη «ασφλεια Δικαου».

Αν αυτς οι συμβσεις καταπσουν, πολ απλ, δεν θα γνουν τα ργα, δεν θα χουμε δρμους, θα μενουμε με τους δρμους που χουμε. Αυτ εναι η αλθεια. Και ββαια, αν καταπσουν - εναι μα επιλογ, σας λω - θα πληρσει το Ελληνικ Δημσιο και ρτρες, περπου 2 δισεκατομμυρων ευρ και, απ την λλη μερι, θα τρωθε η αξιοπιστα της χρας μας, τι «δεν σβεστε την υπογραφ της Ελληνικς Πολιτεας». Η λλη λση εναι να χρενουμε τον φορολογομενο, τα παιδι μας, με δανεικ γι αυτ τα μεγλα ργα.

Αυτ το οποο θεωρ δικαιολογημνο, μως, εναι τι υπρχει, σε ,τι αφορ τους αυτοκινητδρομους, να πρβλημα πολ σημαντικ: πρτα απ λα, αυτ η ρτρα, στην οποα εχαμε αντιταχθε εμες ως Κοινοβουλευτικ Ομδα, ως Αντιπολτευση, τι πληρνει ο πολτης διδια, για δρμους που δεν χουν κατασκευαστε.

Και δετερον, τι πληρνει ο τοπικς πληθυσμς, που χει ανγκη να χρησιμοποισει τους δρμους της περιοχς και, μλιστα, με τρπο μη αναλογικ, δηλαδ μπορε να πληρνει για πολλ χιλιμετρα, εν κνει πολ λιγτερα - αυτ το αναγνωρζουμε και αναζητομε λσεις.

πως βεβαως και για τις συγκοινωνες, χουμε δη πρει μτρα για ευπαθες ομδες και, εμαστε ανοιχτο να δομε αν υπρχουν και ειδικς κατηγορες, που πρπει να βοηθηθον περαιτρω, πντα στο πλασιο των δυνατοττων μας.

Γι αυτ, χω ζητσει απ τον Υπουργ - και ο διος αυτ θλει - να ξεκινσει μεσα να διλογο με τα κμματα, με τους Βουλευτς των περιοχν, με τους εκπροσπους των τοπικν κοινωνιν, ει δυνατν και με τους διους τους πολτες, για να βρομε τις καλτερες λσεις.

Μσο στο πλασιο, βεβαως, που μας δνουν οι διαπραγματεσεις οι επαναδιαπραγματεσεις, διτι δεν εναι εκολες οι επαναδιαπραγματεσεις. Πργματι, μως, να δομε ποια εναι τα περιθρια που μπορομε να χουμε, για να ασκσουμε μια πολιτικ πιο δκαιη και σε αυτ τον τομα. Εμαστε ανοιχτο σε αυτ το θμα.

Αλλ δεν θα δεχθομε τι η λση εναι η ανομα, κ. Τσπρα. Και αυτ, πρπει να το καταλβετε. Ευχαριστ πρα πολ.

 

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

 

Πρτα απ' λα, για τις συμβσεις που ψηφστηκαν και απ το ΠΑΣΟΚ, ξρετε τι ταν να ρθρο. Και βεβαως, εχαμε να επιλξουμε αν μασταν υπρ των αυτοκινητοδρμων - και μασταν υπρ και εμαστε υπρ των αυτοκινητοδρμων - αλλ κναμε κριτικ ακριβς σε αυτ τα σημεα τα οποα ανφερα, πιθανς και σε πολλ λλα.

ρα, λοιπν, το ΠΑΣΟΚ πρε σαφ και καθαρ θση σε ,τι αφορ τις δυσκολες που χουν αυτς οι συμβσεις, εδ και πολ καιρ, και ως αντιπολτευση.

Δετερον, κατηγορετε εμς κ. Τσπρα, για το θμα της SIEMENS; Ποιος θεσε εδ, σε αυτ το Κοινοβολιο, πρτος, το θμα της SIEMENS; Εμες, κ. Τσπρα, θσαμε το θμα της SIEMENS και ζητσαμε να γνουν Εξεταστικς Επιτροπς. Και η Να Δημοκρατα αρνθηκε.

χι μνο αρνθηκε την Εξεταστικ Επιτροπ, αλλ κλεισε και τη Βουλ το 2009, για τις Ευρωεκλογς, για να μην υπρξει η δυναττητα να φτσουν λες αυτς οι υποθσεις στη Δικαιοσνη. Γιατ βεβαως, εδ, στη Βουλ, φτασαν. Και το αποδεξαμε, φτασαν εδ, στο Κοινοβολιο, για να ρξουμε φως σε λα. λλοι θελαν να μη φτσουν στη Δικαιοσνη. Και βεβαως, ο Ελληνικς λας εναι εξοργισμνος με αυτ την πρακτικ, και εμαστε και εμες κ. Τσπρα, και η δικ μας παρταξη. Και το θσαμε και επαμε «θα ματσουμε» και το εννοοσαμε και το εννοομε.

Εμες θλουμε φως σε λα. Ψξτε αλλο, λοιπν, τις ευθνες για την αδιαφνεια σε αυτ τη χρα. Εμες εμαστε η παρταξη που φρνει τη διαφνεια, να το ξρετε κ. Τσπρα.

Σε ,τι αφορ το θμα των συγκοινωνιν, πολ απλ, θα σας πω τι, λα σα λτε, μπορετε να τα λτε και να γνει νας πολ χρσιμος διλογος. Δεν θα μπω στις λεπτομρειες των προτσεν σας. Να γνει νας πολ χρσιμος διλογος, βεβαως, στο πλασιο του εφικτο, και ως προς το οικονομικ θμα, και ως προς τις νομικς δεσμεσεις, τις οποες χει το ελληνικ κρτος - χι η Κυβρνηση του ΠΑΣΟΚ, το ελληνικ κρτος - απναντι σε αυτς τις εταιρεες. Βεβαως, μως, να γνει διλογος.

Αυτ που δεν μπορομε να ανεχθομε, εναι η ανομα. Εγ δεν κατηγρησα τους πολτες. Εσς, τον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορ κ. Τσπρα. Διτι εσες εστε κοινοβουλευτικ κμμα. Εσες εστε που παροτρνετε και θλετε να νομιμοποισετε την ανομα. Εσες χετε την ευθνη.

χι, δεν κατηγορ τον απλ πολτη. Λμε μως τι δεν θα ανεχθομε ττοιες πρακτικς. Και εσες, πρπει να εστε οι πρτοι, θα πρεπε να εστε οι πρτοι, που θλετε μια ευνομομενη Πολιτεα. Διτι πργματι, το επατε, αλλ δεν χετε συνπεια με αυτ που λτε και στην πρξη - τι εν δεν μπουν καννες, οι μεγλοι θα διαφεγουν.

Βεβαως, βλπουμε τι και οι νομοθεσες για τη φοροδιαφυγ, οι οποες υπρχουν ακμα, βοηθον στο να πισουν τον μικρ και να ξεφεγει ο μεγλος φοροφυγς. Αυτ αλλζουμε.

Και αντ ως αριστερ κμμα, να ρχεστε και να λτε «μπρβο, να βοηθσουμε κι εμες σε αυτ την προσπθεια», με κριτικ ποψη, με κριτικ προσγγιση, θλετε απλ λα αυτ να τα ισοπεδνετε. Και να λτε τι εναι εντολς εργολβων.

Εντολς, κ. Τσπρα, εμες - και ξρετε και τη δικ μου διαδρομ και ξρετε πσο με «αγαπον» οι ποιοι εργολβοι - εντολς εμες, παρνουμε μνο απ τον Ελληνικ λα, κ. Τσπρα.

Σας ευχαριστ.