ΣυνÝντευξη του Ηλßα Μüσιαλου, προÝδρου της «επιτροπÞ Σοφþν» για την Υγεßα, στον ΔημÞτρη Καραγιþργο για το ¸θνος.
Πüσο αναγκαßες εßναι για τη χþρα οι αλλαγÝς στο ΕΣΥ;
Η ΕλλÜδα εßναι η Ýκτη χþρα παγκοσμßως σε επßπεδο δαπανþν Υγεßας ως ποσοστοý του ΑκαθÜριστου Εγχþριου Προúüντος (πÜνω απü 10%), αλλÜ η δεýτερη χειρüτερη παγκοσμßως (μετÜ τις ΗΠΑ) σε ü,τι αφορÜ στην πρüσβαση των πολιτþν.
ΠαρÜ τις υψηλÝς δαπÜνες Υγεßας, μÝσα σε μßα 20ετßα «κατρακυλÞσαμε» ως χþρα απü την τÝταρτη στη 14η θÝση στην ΕυρωπαúκÞ Ενωση üσον αφορÜ στο προσδüκιμο επιβßωσης του πληθυσμοý. Παρ' üλα üσα νομßζουν πολλοß, Ýχουμε το πιο «ιδιωτικοποιημÝνο» σýστημα Υγεßας στην Ευρþπη, με τις ιδιωτικÝς δαπÜνες να ανÝρχονται στο 40% περßπου της συνολικÞς δαπÜνης Υγεßας, ενþ ο αντßστοιχος μÝσος üρος της Ευρωζþνης δεν υπερβαßνει το 24%.
ΕπομÝνως, το δημüσιο σýστημα Υγεßας απÝτυχε να προστατεýσει τους πολßτες, επειδÞ ακριβþς δεν λειτοýργησε ως δημüσιος χþρος, αλλÜ πρωτßστως ως χþρος εξασφÜλισης των συμφερüντων üσων εργÜζονται σ’ αυτüν. Στην ΕλλÜδα δεν απÝτυχε το Δημüσιο γενικÜ, αλλÜ το συγκεκριμÝνο Δημüσιο.
¸χουμε καλÞ στελÝχωση των υπηρεσιþν του ΕΣΥ;
ΥπÜρχει υπερπληθþρα ιατρικοý προσωπικοý: ¸χουμε 21.000 γιατροýς στα δημüσια νοσοκομεßα για 35.000 κλßνες. ΣυνολικÜ, στην ΕλλÜδα υπÜρχουν 72.000 γιατροß, ενþ ταυτüχρονα ορισμÝνες μονÜδες Υγεßας σε νησιÜ και στην επαρχßα εßναι υποστελεχωμÝνες. Στην ΑττικÞ, αντιστοιχεß Ýνας γιατρüς σε 140 κατοßκους.
Για να υπÜρχει αποτÝλεσμα στην απüδοση του συστÞματος Υγεßας θα πρÝπει να επανεξετÜσουμε τη σημερινÞ διÜταξη των υπηρεσιþν και να πÜρουμε υπüψη τις πραγματικÝς ανÜγκες των πολιτþν. Το 2007, εßχαμε 1.296 ουρολüγους και μüνο 144 ογκολüγους. ¸χουμε διπλÜσιους οδοντιÜτρους ανÜ 1.000 κατοßκους σε σýγκριση με την Ολλανδßα, τη Γαλλßα και τον ΚαναδÜ, αλλÜ χειρüτερο επßπεδο στοματικÞς υγεßας.
Τι πρÝπει να γßνει Üμεσα;
ΑναδιοργÜνωση του ΕΣΥ, με Ýμφαση στη μÝτρηση της ποιüτητας και αποτελεσματικüτητας των υπηρεσιþν, καταπολÝμηση της υπερκοστολüγησης των αναλþσιμων και ιατρικþν συσκευþν με αυστηρÝς και Üμεσα εφαρμüσιμες ποινÝς για üσους εμπλÝκονται σε Üτυπες συναλλαγÝς. Αξιολüγηση του προσωπικοý με βÜση αντικειμενικÜ κριτÞρια και αναδιÜρθρωση του διοικητικοý ιστοý και χρησιμοποßηση, χωρßς κομματικÜ κριτÞρια, üλων üσοι Ýχουν πραγματικÝς διοικητικÝς ικανüτητες.
Εßναι þριμη η ελληνικÞ κοινωνßα να δεχθεß ραγδαßες αλλαγÝς στο ΕΣΥ, μÝσα σε σýντομο χρονικü διÜστημα;
Ναι, εßναι þριμη και αυτü φαßνεται απü δýο κυρßως γεγονüτα. Το πρþτο αφορÜ τον βαθμü ικανοποßησης των πολιτþν απü το σημερινü σýστημα Υγεßας.
¼λες οι Ýρευνες το επιβεβαιþνουν αυτü. Το δεýτερο αφορÜ τον σπÜταλο χαρακτÞρα αυτοý του συστÞματος. Να δþσω ορισμÝνα παραδεßγματα: Απü το 2000 Ýως το 2009, η δημüσια φαρμακευτικÞ δαπÜνη, στα τÝσσερα μεγÜλα Ταμεßα (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ), αυξÞθηκε απü 930 εκατομμýρια στα 4,5 δισ. ευρþ (αýξηση κατÜ 380%). Την ßδια περßοδο, ο αριθμüς των φαρμακεßων αυξÞθηκε μüνο κατÜ 28%, ενþ οι εισαγωγÝς φαρμÜκων αυξÞθηκαν απü το 57% της κατανÜλωσης στο 80%.
Το 2009, οι επενδýσεις σε φαρμακευτικÞ Ýρευνα και ανÜπτυξη Þταν μüνο 80 εκατομμýρια ευρþ (σε σýνολο φαρμακευτικÞς κατανÜλωσης 8,2 δισ.), ενþ στο ΒÝλγιο Þταν πÜνω απü 800 εκατομμýρια, με φαρμακευτικÞ κατανÜλωση στο 50% της ελληνικÞς.
Οι δαπÜνες περßθαλψης του Οργανισμοý Περßθαλψης ΑσφαλισμÝνων του Δημοσßου (ΟΠΑΔ) την περßοδο 2004-2008 υπερδιπλασιÜστηκαν, με αποτÝλεσμα σÞμερα να υπερβαßνουν το ποσü των 1,75 δισ. ευρþ. ¸χουμε, επομÝνως, υπερβολικÝς σπατÜλες, που θα μποροýσε να τις παραβλÝψει κανεßς, αν οδηγοýσαν σε καλýτερο επßπεδο υγεßας. Οι σπατÜλες αυτÝς, üμως, συμπορεýονται με Ýνα αρκετÜ χαμηλü επßπεδο εξυπηρÝτησης των πολιτþν.
Οι γιατροß του ΙΚΑ θεωροýν üτι με το νÝο νομοσχÝδιο ιδιωτικοποιεßται η Υγεßα.
¸να σημαντικü μÝρος του ιατρικοý δυναμικοý του ΙΚΑ διατηρεß νüμιμα ιδιωτικÜ ιατρεßα τις απογευματινÝς þρες και εßναι πολý πιθανüν να υπÜρχει μετακýλιση ασθενþν απü την πρωινÞ δραστηριüτητα στην απογευματινÞ. ΑυτÞ εßναι μια μορφÞ ιδιωτικοποßησης που δεν θα Ýπρεπε να διατηρηθεß. Επßσης, οι περισσüτεροι γιατροß του ΙΚΑ δεν Ýχουν αξιολογηθεß ποτÝ και τþρα εντÜσσονται, χωρßς καμßα αξιολüγηση και με τις ßδιες εργασιακÝς συνθÞκες, στο νÝο σýστημα πρωτοβÜθμιας φροντßδας Υγεßας. ΑναρωτιÝμαι εÜν αυτÞ η εξÝλιξη εßναι προς üφελος των πολιτþν και των ασθενþν. Οι αλλαγÝς υπαγορεýονται απü τους δανειστÝς μας Þ απü την πραγματικüτητα;
Οι αλλαγÝς εßναι απαραßτητες για την Üμεση ανακοπÞ της περαιτÝρω υποβÜθμισης του ΕΣΥ. Το σýστημα υποφÝρει απü εγγενεßς δομικÝς δυσλειτουργßες του δημüσιου τομÝα: ΧαμηλÞ παραγωγικüτητα, Ýλλειψη λογοδοσßας, ανορθολογικÞ διοßκηση και κατανομÝς πüρων που δεν συνδÝονται με τις ανÜγκες των πολιτþν, Üτυπες συναλλαγÝς και Ýντονη κομματικοποßηση.
ΑναφερθÞκατε στις εφημερßες. ΥπÜρχουν üμως πολλÜ προβλÞματα.
Συμφωνþ. Το σημερινü σýστημα εφημεριþν συντεßνει στην αýξηση των δαπανþν και δεν ανταποκρßνεται στις ανÜγκες κÜθε περιοχÞς της χþρας. Ο ρüλος του υπουργεßου Υγεßας πρÝπει να περιορßζεται στη διατýπωση ενüς πλαισßου ασφαλοýς εφημερßας ανÜ κατηγορßα νοσοκομεßου και γεωγραφικÞ περιφÝρεια.
Η μÝτρηση αποτελεσμÜτων και η καταγραφÞ των ιατρικþν πρÜξεων θα δημιουργÞσει πολλÝς αντιδρÜσεις...
Εßναι αδιανüητο στον 21ο αιþνα να μη γνωρßζουμε την ποιüτητα των παρεχüμενων υπηρεσιþν Υγεßας. Η προστασßα της υγεßας των πολιτþν προûποθÝτει επιστημονικÞ επÜρκεια στην Üσκηση καθηκüντων και πλÞρη διαýγεια üσον αφορÜ στο αποτÝλεσμα. Η αδιαφÜνεια εξυπηρετεß μüνο την υπονüμευση του ΕΣΥ. |