, . , : - ,

21 2011

Φωτογραφικ Υλικ

Φλες και φλοι, πρτα απ' λα, να σας ευχαριστσω για την παρουσα σας εδ. πως επατε, ταν μια ξαφνικ πρσκληση, στην οποα ανταποκρθηκα, εκτς των λλων, γιατ εχε σχση και με το γεγονς τι, θλαμε να σηματοδοτσουμε, ακριβς μετ την ψφιση του Αναπτυξιακο Νμου, την προσπθεια που χουμε μπροστ μας, ιδιατερα για τη Βρεια Ελλδα.

πως πολ σωστ ειπθηκε απ εσς, χουμε κνει πολλς τομς, με νμους που, για δεκαετες, μποροσε κανες να συζητ, αλλ εμες, μσα σε 15 μνες, χουμε κνει περισστερα απ πολλς κυβερνσεις στο παρελθν, θλοντας να μετατρψουμε αυτ την κρση σε μια ευκαιρα για τη χρα.

Δεν αρκον, μως, οι νμοι. Χρειζεται να δομε την εφαρμογ τους, τα προβλματα, αλλ και να κινητοποισουμε τις πιο παραγωγικς και υγιες δυνμεις της κοινωνας μας, για να μπορσουμε να αλλξουμε τη χρα και να πμε σε μια βισιμη κατσταση.

Η Θεσσαλονκη και η Βρεια Ελλδα χουν ιδιατερα προβλματα, δεν θα μπω σε λεπτομρειες, τα γνωρζετε καλτερα εσες. Θα χει την ευκαιρα και ο Υπουργς Περιφερειακς Ανπτυξης και Ανταγωνιστικτητας, ο κ. Χρυσοχοδης, να απαντσει σε πολλ απ αυτ που θσατε. Εναι χρσιμο, μως, τι τα θσατε, γιατ τσι διαμορφνονται και οι δικς μας προτεραιτητες. Κθε μρα, βλπουμε αυτ τα οποα αποφασζουμε, πο πηγανουν καλ, πο «σκαλνουν», τι διορθωτικς κινσεις πρπει να γνουν, και εμαστε σε μια συνεχ διαβολευση, για να μπορομε να λνουμε πολ σντομα τα προβλματα που αντιμετωπζουμε.

Ο ρλος της Βρειας Ελλδας, μως, εναι κομβικς. Θα θυμστε τι, τον Σεπτμβριο του 2009, λγες ημρες πριν απ τις εκλογς, μιλντας στη Θεσσαλονκη, επαμε τι πρπει να ανοξουμε τα σνορα της πλης, με μια εξωστρφεια προς τα Βαλκνια, προς την Ευρπη. Η εσωστρφεια, δυστυχς, ταν μρος και του τρπου διακυβρνησης της χρας, πως λλωστε και ο συγκεντρωτισμς, η πελατειακ λογικ και η αντληψη τι λα θα ρθουν απ το κρτος.

Και χαρομαι ιδιατερα που, σμερα πια, υπρχει αυτ η εξωστρφεια, υπρχει αυτ η αλλαγ αντληψης, αργ αλλ σταθερ και, σγουρα, εσες εστε πρωτοπροι σε αυτ την προσπθεια. Διτι εναι σημαντικ - και την βλπουμε δη - η πολ σημαντικ αξηση των εξαγωγν. Εναι μα πολ θετικ νδειξη, πρτη αλλ σημαντικ, συμβολικ αλλ και ουσιαστικ, των αλλαγν που χουν γνει. δη, αυτ η εξλιξη δεχνει τη δυναττητα της ελληνικς οικονομας και των ελληνικν επιχειρσεων, πως και των εργαζομνων, να μπορομε να παργουμε υπηρεσες και προντα ανταγωνιστικ, σε να διεθνς και δσκολο οικονομικ πεδο.

Αυτ πρπει να συνεχιστε, δουλεοντας στην κατεθυνση της στροφς σε μια οικονομα ποιτητας και, βεβαως, με πρωτοβουλες που θα πρει και η Κυβρνηση, η οποα θα δουλψει κοντ σε εσς, σε κθε βμα. Αυτ να το ξρετε.

Παρνουμε πρωτοβουλες. Χθες, μουν στην Κοζνη, που ανακοινσαμε τη δημιουργα του μεγαλτερου φωτοβολτακο πρκου στον κσμο. Και βεβαως, αυτ δεν εναι ξεχωριστ απ την προσπθει μας για μια ολοκληρωμνη πρταση για τη βισιμη ανπτυξη στη Δυτικ Μακεδονα, αλλ και γενικτερα στη Βρεια Ελλδα. Εντσσεται σε να ευρτερο σχεδιασμ αλλαγς προτπου ανπτυξης, για να αξιοποισουμε τα συγκριτικ πλεονεκτματα που χει η χρα μας.

Και χει συγκριτικ πλεονεκτματα στον τομα της ενργειας, στις ανανεσιμες πηγς ενργειας. Εναι να απ τα σημαντικ, καινοτμα, αλλ και αναπτυξιακ εργαλεα που χουμε.

πως επατε κι εσες, στη Θεσσαλονκη, στη Βρεια Ελλδα, υπρχει η τεχνογνωσα και η εμπειρα, υπρχουν τερστια αποθματα τεχνολογικν γνσεων, αλλ και καινοτμων επιχειρσεων και ανθρπων, απ το χρο της Πληροφορικς, της Μεταποησης και απ πολλος λλους. Μιλσατε για ζνες καινοτομας, εναι θματα που εμες στηρζουμε και θα καταβλλουμε κθε προσπθεια, για να αντιμετωπσουμε την ποια γραφειοκρατικ αντληψη. Υπρχει η παραγωγικ δναμη των εργαζομνων, με μια μακρ παρδοση εδ, στη Βρεια Ελλδα. Και χαρομαι, μλιστα, που η Θεσσαλονκη, με το νο Δμαρχο, αρχζει και κοιτει προς τα ξω, με εξωστρφεια.

Ο τουρισμς εναι σαφς να σημαντικ συγκριτικ πλεονκτημα της χρας μας και η Θεσσαλονκη χει τερστιες δυναττητες, που δεν χει αξιοποισει. Με τον Γιννη Μπουτρη χουμε μιλσει και ξρω τι χει πολ σωστς και καλς προτσεις, οι οποες μπορον πια να υλοποιηθον. Και εμες, θα εμαστε αρωγο σε αυτς τις προσπθειες.

Σε ,τι αφορ την αναπτυξιακ πορεα της χρας, αυτ το οποο εμες προσπαθομε να κνουμε, εναι να διαμορφσουμε το πλασιο και τα απαρατητα εργαλεα, για να μπορετε εσες να πρετε πρωτοβουλες. Να απελευθερσουμε τις δικς σας δυναττητες, αλλ να σας δσουμε και τα κατλληλα εργαλεα, ιδιατερα τρα, μσα σε αυτ την κρση. Εργαλεα, μως, που να εναι αποτελεσματικ.

Και αυτ, βεβαως, δεν αποτελον απλς ραμα, πως λει κι εδ η αφσα, αλλ γνονται πια πρξη. Την περσιν χρονι, ρξαμε το κριο βρος μας, εκ των πραγμτων, λγω της κρσης, στη δημοσιονομικ προσαρμογ της χρας μας - και δεν χει τελεισει αυτ η προσπθεια. Εκε ρξαμε το κριο βρος, μως, και αυτ που περσαμε ταν να σοκ για ολκληρη την ελληνικ κοινωνα, για την Ελλδα, για λους μας. πρεπε μως να μην χρεοκοπσουμε, αυτ ταν η επεγουσα ανγκη. Και σταθκαμε στα πδια μας, αποδεικνοντας τι μπορομε. Πλον μως, το βρος πφτει στην αλλαγ της Ελλδας και της παραγωγικς μας δομς, για να δομε τα βαθτερα ατια της κρσης.

Και εδ, λοι μπορον να συμμετσχουν δημιουργικ, παρ τις δσκολες στιγμς, τις οποες αναγνωρζουμε και ζομε. Πρπει λοι να συμμετσχουμε, μως, προκειμνου να μετατρψουμε αυτ την κρση σε ευκαιρα.

Θλω να πω - για το νμο, θα σας μιλσει ο κ. Χρυσοχοδης - τι το παλι μοντλο ανπτυξης, με βση και τις στατιστικς που βλπουμε, ταν να μοντλο που εχε πολλς αδυναμες. Το 75-80% στηριζταν στην κατανλωση που βασιζταν σε εισαγωγς και χι σε εγχρια παραγωγ. τσι, μως, δεν εναι βισιμη μια οικονομα, δεν εναι ανπτυξη αυτ.

Αυτ το μοντλο ευνησε την παραοικονομα, δεν βοθησε φιλδοξους και ικανος επιχειρηματες, δεν μας κανε ανταγωνιστικος και δεν προθησε την καινοτομα, παρ τη συσσωρευμνη γνση της νας γενις της πατρδας μας, γιατ χουμε την πιο εκπαιδευμνη γενι στην ιστορα της χρας μας. Γι' αυτ, λοιπν, πρπει να εφαρμσουμε να συνεκτικ εθνικ σχδιο για την ανπτυξη. να σχδιο ρεαλιστικ, που σβεται το δημσιο χρμα, προγει τις δυναττητες που χει η κθε Περιφρεια - κι εσες χετε τερστιες δυναττητες - για να μπορσει να δημιουργσει μια οικονομα, σε μια δσκολη και ρευστ εποχ παγκοσμως.

Βελτινουμε, πρτα απ' λα, ριζικ το επιχειρηματικ περιβλλον. Σε να μνα, ψηφζεται νομοσχδιο για την απλοποηση της αδειοδτησης των τεχνικν επαγγελμτων, των μεταποιητικν δραστηριοττων και των επιχειρηματικν πρκων. Και εδ, θλω να τονσω τι, σε θματα γραφειοκρατας, οι δικς σας προτσεις, σκψεις και καινοτμες ιδες εναι χρσιμες για εμς.

Εμες χουμε το εξς πρβλημα: το βασικ εργαλεο που χρειαζμαστε για να αλλξουμε τη χρα εναι το κρτος, εν εναι το διο το κρτος αυτ που χρειζεται αλλαγ. ρα, λοιπν, εκε βρσκεται μια αντφαση, αν θλετε. Σε αυτ, μως, χρειαζμαστε τη δικ σας βοθεια, απ την εμπειρα σας στην καθημεριντητα, την οποα πολλς φορς εμες, εκε που εμαστε, νας Υπουργς, νας Γενικς Γραμματας, μπορε να μην τη βλπει - λογικ εναι.

ρα, η δικ σας συμβολ και συμβουλ εναι πρα πολ χρσιμη, για να κνουμε την Ελλδα πως θλουμε, φιλικ προς τις επιχειρσεις.

Το Γενικ Εμπορικ Μητρο επιχειρσεων εναι αυτ που οπωσδποτε θα βοηθσει στο να αποκεντρσει υπηρεσες απ την κρατικ γραφειοκρατα. Και αυτς ο φορας μπορε να αναλβει και πρα πολλς απ τις δρσεις, αδειοδοτσεις και πιστοποισεις, σπζοντας τη γραφειοκρατα και βοηθντας στη διαφνεια, αλλ και στη λειτουργα, σε ,τι αφορ τα κρατικ κονδλια.

Χθες, πως σας επα, γινε νμος του κρτους, ο νος επενδυτικς νμος. Σε λγες ημρες, ψηφζεται το ΕΤΕΑΝ, το Εθνικ Ταμεο για την Επιχειρηματικτητα και την Ανπτυξη.

Πιστεουμε τι και αυτ θα δσει μια ανσα στο πρβλημα, το οποο εσες επισημνατε, της ρευσττητας στην αγορ. Δεν θα λσει τελεως τα προβλματα. Εναι μια στρατηγικ, μως, που θα βοηθσει μικρομεσαες επιχειρσεις, με τα πρτα προγρμματα που προκηρσσονται, ψους 1,2 δις, τον επμενο μνα. Και βεβαως, πως επα, εξωστρφεια, με τη δημιουργα και ενς εθνικο «brand», μιας εθνικς ταυττητας, που αυτ τη στιγμ προωθεται, μσα απ διυπουργικ συνεργασα των αρμδιων Υπουργεων, Περιφερειακς Ανπτυξης, Τουρισμο και Πολιτισμο και λλων.

Το ΕΣΠΑ προχωρει πιο γργορα πια. Προωθομε τη νεανικ και καινοτμο επιχειρηματικτητα, για να βοηθσουμε το νο να αναπτξει τις ιδες του, να βρει πληροφρηση, να μπορσει να πρει πρωτοβουλες και να στηριχθε απ την Πολιτεα.

Και βεβαως, Συμπρξεις Δημσιου και Ιδιωτικο Τομα, σε πολλος τομες, πως εναι οι αστικς αναπλσεις, που επσης εναι σημαντικς.

Ο νος επενδυτικς νμος χει μια τελεως διαφορετικ φιλοσοφα. Θλω να σας πω τι, στα τριντα χρνια λειτουργας των αναπτυξιακν νμων, δυστυχς, η Αττικ ταν η πιο ωφελημνη. Αξησε δραματικ το ειδικ της βρος στην οικονομα, παργει πλον το 50% του ΑΕΠ της χρας και αν υπολογσει κανες μαζ, την Βοιωτα και την Κορινθα, παργει πνω απ το 60% του ΑΕΠ της χρας.

Στον αντποδα, αδνατες Περιφρειες, πως εναι η Ανατολικ Μακεδονα και Θρκη, η πειρος και η Πελοπννησος, χουν βισει σημαντικ μεωση της συμμετοχς τους στο ΑΕΠ της χρας και υποχρηση του επιπδου ανπτυξς τους.

Βλπουμε, επσης, τι παρ τα ποσ που χουν διατεθε λα αυτ τα χρνια, χουμε περπου 5.000 νες θσεις εργασας το χρνο, με 700 επενδυτικ σχδια το χρνο. Σε μια οικονομα ενς εκατομμυρου επιχειρσεων και με 4,5 εκατομμρια εργατικ δυναμικ, 5.000 θσεις εργασας δεν αποτελον ουσιαστικ αξηση, καθς αντιστοιχον ουσιαστικ σε 200.000 ευρ αν θση εργασας.

ρα, λοιπν, δεν εχαμε μια αποτελεσματικ αξιοποηση αυτν των κονδυλων. Γι' αυτ και ο νος επενδυτικς νμος χει συγκεκριμνες στοχεσεις - μια προοδευτικ ταυττητα.

Στοχεουμε στην υγι επιχειρηματικτητα, σε σταθερς και βισιμες θσεις εργασας, στην κοινωνικ κινητικτητα σε λες τις Περιφρειες, στην μβλυνση των περιφερειακν ανισοττων, στη συμμετοχ της νας γενις σε αυτ το νο κοινωνικοοικονομικ χρτη, στην ενθρρυνση της καινοτομας και των επενδσεων υψηλς απδοσης, στην ψηφιακ σγκλιση, στη διαγενεακ δικαιοσνη, με ευκαιρες και θετικς διακρσεις υπρ των νων.

Στην αποκατσταση της επιχειρηματικτητας, στην καρδι της οικονομικς και κοινωνικς ζως. Στην απενοχοποηση του ρου   «επιχειρηματας», στη χρηστ διοκηση και στην οικονομικ αποτελεσματικτητα, στη διαφνεια, στην ση μεταχεριση, χωρς παραχωρσεις προνμια σε ομδες συμφερντων, με «φωτογραφικς» διατξεις.

Αναφερθκατε - πολ σωστ - στην εφαρμοσμνη ρευνα. Εγ πιστεω τι το πρβλημα δεν εναι τσο, σε ποιο Υπουργεο εντσσεται το θμα της ρευνας, σο στο πς συνδουμε πια τα Εκπαιδευτικ μας Ιδρματα και ιδιατερα τα τριτοβθμια Εκπαιδευτικ Ιδρματα, μεσα, με την επιχειρηματικ δραστηριτητα.

Αν πριν απ λγα χρνια το λεγε κανες αυτ, ακουγταν σαν ταμπο. μως, η καινοτομα, η ανγκη γνσης, οι συνεχες εξελξεις στην τεχνολογα, μας αναγκζουν πια, αλλ και μας επιτρπουν, να μιλμε γι' αυτ τη σνδεση, στε ΤΕΙ και ΑΕΙ να εναι σμβουλοι του επιχειρηματα. Και μσα απ αυτ τη στεν συνεργασα, να βοηθσουμε και τους νους ανθρπους που εκπαιδεονται, να χουν πραγματικ εμπειρα και γνση και τσι, ταν βγουν στην αγορ εργασας, να μην τα βρσκουν σκορα, να μην χουν μνο θεωρητικς και, πολλς φορς, παρωχημνες γνσεις, αλλ να εναι κοντ στην παραγωγ και τοιμοι, ετε να ενταχθον σε εταιρεες, ετε βεβαως να φτιξουν δικς τους.

Θα θελα να πω λγα λγια και για το νο αναπτυξιακ πρτυπο, το οποο χουμε ως στχο, διτι αναφερθκαμε σε νες ιδες, στην κοινωνικ οικονομα και την καινοτομα.

Πολλς φορς, ακοω να λνε, «πρπει να στραφομε στην ανπτυξη» - και λοι συμφωνομε σε αυτ. μως, το ερτημα εναι σε ποια ανπτυξη, διτι ταν σε λθος βση, ταν σε πλινα πδια μχρι τρα η ανπτυξη της χρας μας.

Μια κρατικοδαιτη επιχειρηματικτητα, πολλς φορς, με «θαλασσοδνεια» και χρηματοδοτσεις καταδικασμνων και πλαστν ακμα επενδυτικν σχεδων.

Νμοι που μοραζαν επιδοτσεις, οι οποες δνονταν αφειδς, χωρς διαφνεια, χωρς αξιολγηση, χωρς λεγχο, χωρς αναπτυξιακ στχο, χωρς αναπτυξιακ απθεμα, που δεν εχαν βιωσιμτητα.

Σμερα, πμε σε να λλο πρτυπο, μιλμε για την πρσινη ανπτυξη. Τι σημανει μως αυτ; Ουσιαστικ, μιλμε για την ποιτητα των υπηρεσιν. Μιλμε για υπηρεσες που στηρζονται σε δικ μας, συγκριτικ πλεονεκτματα, αξιοποιντας το περιβλλον, τις παραδσεις και τις δεξιτητες της χρας μας.

Προντα υψηλς αξας και αξιοποηση του ανθρπινου δυναμικο. Και βεβαως, στχος εναι η δημιουργα ενς προτπου, που παργει αγαθ αριστεας, με διακριτ, δικ μας ταυττητα, ελληνικ περιφερειακ. Κθε πλη, κθε Περιφρεια χει ιδιατερη ταυττητα. χουμε προντα, υπηρεσες, πολιτισμ και τεχνογνωσα και θλουμε να εξγονται σε ολκληρο τον κσμο.

Η Ελλδα μπορε κλλιστα να εναι νας τπος με ευμρεια, με ανταγωνιστικτητα, με κοινωνικ συνοχ και κοινωνικ δικαιοσνη, εφσον αξιοποισουμε το απαρμιλλο φυσικ, αλλ και ανθρωπογενς περιβλλον μας, τη μοναδικ μας ποικιλομορφα, που αποτελε στοιχεο ανταγωνιστικτητας, ταν το αξιοποιες σωστ. πως επσης, τις δυναττητες που χουμε στην τομα της υγεας, της παραδοσιακς ελληνικς διατροφς, του ευ ζην, της αγντητας των προντων μας, προντων ονομασας προλευσης, με προδιαγραφς που αναγνωρζονται σε λο τον κσμο.

Αυτ εναι η Ελλδα της δημιουργικτητας, της φαντασας, της καινοτομας, της τεχνολογικς πορεας. Και ξρουμε τι η Θεσσαλονκη χει ττοιες δυναττητες, αλλ πρπει να ξεπεραστον εμπδια.

Γι' αυτ, θλουμε μια Ελλδα που δεν φοβται το καινοργιο, που καινοτομε, αγκαλιζει πρωτοβουλες, μαθανει, αναπτσσει τις γνσεις της πντα και παντο και χρησιμοποιε την παρδοση και τον πολιτισμ του παρελθντος, τις διαχρονικς δηλαδ και πανανθρπινες αξες που χει ο Ελληνισμς, αλλ και τις σημερινς τεχνολογικς και επιστημονικς εξελξεις. Και λα αυτ, ως πρτη λη για τη δημιουργα των προντων μας και των υπηρεσιν μας.

Θλω να τονσω, μως, τι οι πρωτοβουλες που παρνουμε, δεν εναι μνο μσα απ τον αναπτυξιακ νμο, αλλ και σ' να ευρτερο περιβλλον, το οποο θεωρομε τι θα βελτισει τις επιχειρηματικς δυναττητες της χρας μας, τις δικς σας δυναττητες, αλλ και γενικτερα, τη βιωσιμτητα της οικονομας μας.

Ενδεικτικ, η δημοσιονομικ εξυγανση εναι προπθεση - μιλσατε για τις Τρπεζες - για να υπρχει εμπιστοσνη στη χρα μας, σταθερτητα και, βεβαως, ρευσττητα για επενδσεις.

Ββαια, πως βλπετε, γνεται μια μχη στην Ευρωπακ νωση. Αποφασσαμε, και νομζω ταν και χρος μας προς την πατρδα, αλλ και προς την Ευρπη, να εμαστε στην πρωτοπορα αυτς της μχης, για να διαμορφσουμε να ασφαλς και σταθερ οικονομικ περιβλλον στην Ευρωζνη και στην Ευρωπακ νωση. Και εν το πετχουμε αυτ - ελπζω τι θα το πετχουμε, ως Ευρπη - θα υπρξει τερστια ανακοφιση σ' αυτς τις αγωνες, που εσες εκφρσατε, γρω απ την ασφλεια, τη σιγουρι και την προοπτικ. Και βεβαως, και σε θματα πως το τραπεζικ σστημα, που θα μπορε να λειτουργε πια απρσκοπτα και χωρς το φβο του ρσκου, που δημιουργθηκε ιδιατερα μετ την κρση του 2008.

χουμε επσης τη μεταρρθμιση του ασφαλιστικο συστματος. λα αυτ, μαζ με το δημοσιονομικ, δεχνουν απλς τι εμες, απ τη δικ μας πλευρ, αναλαμβνουμε τις ευθνες μας για σα πρεπε να κνουμε και για σα πρπει ακμα να κνουμε.

Η μεταρρθμιση του ασφαλιστικο συστματος θα βοηθσει ιδιατερα τη να γενι. Θα της δσει μια σιγουρι, τι θα χει προοπτικ και, βεβαως, καθς θα αυξνεται η οικονομικ δυναττητα της χρας μας, θα μπορον να αυξηθον και οι συντξεις, ιδιατερα οι χαμηλς.

Αυτ εναι σημαντικ γιατ, πως προχωροσαμε, πως εξελισσταν μχρι πρτινος το ασφαλιστικ σστημα, σε λγα χρνια, δεν θα μποροσε η χρα μας να πληρσει συντξεις.

Χρηστ δημοσιονομικ διαχεριση - επσης πολ σημαντικ. Κνουμε κθε προσπθεια, για να εξασφαλσουμε διαφνεια και να σταματσουμε τη σπατλη. χουμε τη λεγμενη «Διαγεια», να πργραμμα με το οποο λα καταγρφονται πια στο Διαδκτυο, σες αποφσεις αφορον χρματα του Ελληνικο λαο.

Επσης, η εξυγανση των ΔΕΚΟ και η ηλεκτρονικ συνταγογρφηση, εναι μνο μερικ απ αυτ που κνουμε, για να μπορομε να πομε, αλλ και να το αισθανθε ο Ελληνικς λας, τι τα χρματ του πινουν τπο.

Πρτα απ' λα, πινουν τπο για να κνουμε σωσττερες τις υπηρεσες, τις οποες οφελουμε να παρχουμε στον Ελληνικ λα, πως εναι το ασφαλιστικ σστημα, αλλ και η υγεα, η πρνοια, η παιδεα, που θα μποροσαμε να χουμε πολ καλτερες υπηρεσες ποιοτικ. ταν η χρα μας ξοδεει, για παρδειγμα στην υγεα, αναλογικ, περπου σα ξοδεονται στην Αμερικ για την υγεα, θα πρεπε να εναι πολ καλτερες οι υπηρεσες υγεας στην Ελλδα.

Αυτ εναι απαρατητα στοιχεα και για την ανπτυξη, διτι ταν υπρχει η σιγουρι, η ασφλεια και η πρνοια, ταν το κοινωνικ κρτος βοηθ το νο νθρωπο, αλλ και τον μεγαλτερο, τον ηλικιωμνο, για να μπορε να εξελσσεται και να μην φοβται, αλλ να χει ασφλεια, να παρνει πρωτοβουλες, να μαθανει και να αισθνεται μια σιγουρι στην καθημεριντητ του και στη δουλει του, ττε δημιουργεται και ανπτυξη.

Οι σπατλες αυτς, μως, προκλεσαν και να λλο μεγλο πρβλημα. Δημιουργοσαν μεγλο βρος στον λληνα φορολογομενο, κτι το οποο πληρνουμε αυτ τη στιγμ, το πληρνει λος ο Ελληνικς λας. Η σωστ, η χρηστ διαχεριση, λοιπν, εναι βασικ στοιχεο για να μπορσουμε να εμαστε ανταγωνιστικο, αλλ και για να δσουμε σιγουρι στον λληνα πολτη, χτυπντας τη διαφθορ.

Μια διαφθορ, η οποα ταν και αυτ εμπδιο. Και παραμνει, δυστυχς, σε μεγλη κταση. Γι' αυτ, χουμε ακμα πολλ δουλει να κνουμε, και για την επνδυση, και για την ανπτυξη. ταν βγανω στο εξωτερικ και μιλ για επενδσεις στην Ελλδα, να απ τα πρτα τα οποα μου θτουν, εναι το θμα της διαφθορς της γραφειοκρατας. Αυτ τα δο, πολλς φορς, πνε μαζ.

Διτι νας σωστς, νας υγις επιχειρηματας, λει «γιατ εγ να μπλξω και να μην πω να βλω τα λεφτ μου αλλο;» Να μπλξει, με την ννοια τι, ταν υπρχει διαφθορ, υπρχει και ανομα, υπρχει να δαφος που δεν εναι σγουρο, υπρχει το δκιο του ισχυρο, εκενου που χει το μσο, υπρχει αβεβαιτητα και φβος.

ρα, λοιπν, και αυτ εναι να καινοργιο πλασιο το οποο διαμορφνουμε, για να σπσουμε αυτς τις πρακτικς, που θα βοηθσει το επιχειρηματικ και επενδυτικ περιβλλον.

Αξιοκρατα στο κρτος. Ξρουμε πση σημασα χει, προκειμνου να χουμε να κρτος που υπηρετε πραγματικ και σωστ τον Ελληνικ λα.

«Καλλικρτης»: πσες φορς εδ, στη Θεσσαλονκη, στη Βρεια Ελλδα, χουμε μιλσει για τις δυναττητες που χει μια περιοχ και για το γεγονς τι, τρα πια, περνον πολλς εξουσες και αποφσεις - και πρπει να περσουν, πως κι εσες επατε, και λλες ακμα - στην Περιφρεια; Αποφσεις, που να εναι δικς σας, αλλ που να συμβλουν και σε συνργειες.

Φρνω να παρδειγμα: πολλς κρατικς Υπηρεσες, για να συνεννοηθον μεταξ τους, παρτι μπορε να εναι στην δια γειτονι, πρπει να περσουν απ την Αθνα, απ κποιο Υπουργεο στην Αθνα. Εν ταν αποκεντρωθον, οι συνργειες γνονται αυτματα, εναι λογικς, εναι φυσιολογικς, ετε μεταξ υπηρεσιν στον τομα της εκπαδευσης και λλων, νοσοκομεων, ΟΑΕΔ, επιχειρσεων κ.λπ.

Μτρα επιτχυνσης και απονομς δικαιοσνης: χουμε περσει νμο για την ασφλεια δικαου και εναι και αυτ απαρατητο για την οικονομα. ταν μια επσης μεγλη ταλαιπωρα και αδικα για πολλος στη χρα μας και, βεβαως, για τον επιχειρηματικ κσμο.

Πρσινη ανπτυξη: κνουμε μεγλες τομς, για να δσουμε κνητρα, προκειμνου να αξιοποισουμε αυτ τα συγκριτικ πλεονεκτματα που χουμε, πως επα, στην Κοζνη, αλλ και αλλο. Επσης, εφαρμζουμε να πολ σημαντικ πργραμμα, που θα δσει μεγλη θηση στον κατασκευαστικ κλδο, που εναι η εξοικονμηση ενργειας στα κτρια, στα σπτια, στις επιχειρσεις και στα δημσια κτρια, το οποο θα δσει και να επαγγλματα, και τη δυναττητα να υπρξουν σημαντικς εξοικονομσεις για τα νοικοκυρι.

Αυτ χει δη ψηφιστε και αρχζει να προχωρ. Και δνει να νο θεσμικ πλασιο και σ' αυτ τον τομα, να θεσμικ πλασιο για τις περιβαλλοντικς μελτες, για την καλτερη προστασα του περιβλλοντος απ τη μια μερι, αλλ και για την απλοποηση των διαδικασιν και για τις επενδσεις, απ την λλη.

χουμε πια να φορολογικ σστημα πιο διαφανς, που ενισχει τις επενδσεις, με μειωμνο φορολογικ συντελεστ για κρδη που επανεπενδονται. Και ββαια, ακοω πολλς φορς απ επιχειρηματες και χι μνο, την ανγκη να μειωθον και χι να αυξηθον οι φροι. Θα το θλαμε πολ αυτ, αν δεν μασταν σ 'αυτ την κρση.

Μπορ να σας πω, μως, τι στο μτρο που λοι μας κατανοσουμε τι, πρπει να υπρξει κι εδ ευνομα και τι η φοροδιαφυγ η εισφοροδιαφυγ, τελικ, δεν βοηθον, εν εχαμε τη δυναττητα - και αυτς εναι ο στχος μας, τον οποο σο πιο γργορα πετχουμε, τσο το καλτερο, αυτς εναι και ο βασικς στχος των νων νμων, λλωστε - να μεισουμε τη φοροδιαφυγ και την εισφοροδιαφυγ ριζικ, ττε μπορ να σας εγγυηθ, τι θα μεισουμε και τους φρους, και τις εισφορς. Θα χουμε μεγαλτερα σοδα και θα εναι πολ καλτερες οι συνθκες και για τον επιχειρηματα.

Κατργηση καμποτζ: δημιουργε νες ευκαιρες για τον τουρισμ.

Απελευθρωση των επαγγελμτων: πως εδατε, προχωρομε και σε αυτ το πολ δσκολο εγχερημα. Οδηγε σε μειωμνο κστος, σε καλτερες υπηρεσες, ανογει δυναττητες για νους επαγγελματες και βοηθ τις επιχειρσεις, ιδως τις μεταφορς.

χουμε να νο θεσμικ πλασιο για μεγλες επενδσεις, το λεγμενο «fast track», που λνει χρνια προβλματα για τις μεγλες επενδσεις. Βεβαως, αυτ θλουμε να εφαρμοστε και στη μικροκλμακα, δηλαδ, να σπσουμε τη γραφειοκρατα και εκε - αυτς εναι ο προσανατολισμς μας.

Επιπλον, χουμε να νο προσανατολισμ της γεωργας μας, για την ανπτυξη της Περιφρειας με ποιοτικ και ανταγωνιστικ πλον προντα, στο πλασιο της πρσινης ανπτυξης.

Το εκπαιδευτικ μας σστημα: η χρονι αυτ, θα εναι μια χρονι τομν για την Τριτοβθμια Εκπαδευση, στε να βοηθσουν και εσς, τους επιχειρηματες, αυτ τα Ιδρματα, που εναι πολ σημαντικ στη χρα μας, αλλ ουσιαστικ εναι αποκλεισμνα. Υπρχουν τεχη μεταξ των Ιδρυμτων και της κοινωνας και αυτ δεν βοηθ σε μια ανταγωνιστικ παγκσμια οικονομα.

Μιλσατε, επσης, για την επιδτηση θσεων εργασας. Εμες, πμε ακριβς σε μα ενεργητικ πολιτικ. Δηλαδ, χι στην πολιτικ του επιδματος ανεργας, απλ για να κθεται κποιος σπτι του, αλλ για να τον κρατμε ενεργ και να βοηθμε στη διατρηση των θσεων εργασας και, βεβαως, στη συνεχ κατρτιση και εξλιξη του εργατικο δυναμικο, προκειμνου να εμαστε ανταγωνιστικο.

Εμες πιστεουμε τι η ανταγωνιστικτητ μας, τελικ, δεν θα εναι στη φθνια, αλλ στην ποιτητα των προντων μας και, καταρχν, με βση αυτ, στην ποιτητα του ανθρπινου δυναμικο, στην επνδυση δηλαδ στο ανθρπινο δυναμικ.

λα αυτ αποτελον δικς μας επιλογς. Εναι πολιτικς επιλογς, που δεν μας τις επβαλε κανες, διτι ακογεται και αυτ πρα πολ - «αυτ τα κνετε, διτι σας τα επιβλουν». Μα αυτ ταν χρνια προβλματα, που φεραν την κρση. Αυτ ταν που λγαμε και προεκλογικ, τι « θα αλλξουμε θα βουλιξουμε». Και αυτς ακριβς εναι ο στχος μας, να αλλξουμε τη χρα.

Αυτ εναι και η εντολ την οποα πραμε απ τον Ελληνικ λα και αυτ προωθομε. Βεβαως, προωθομε αυτς τις αλλαγς μσα σε μια πολ δσκολη κατσταση. Μακρι να ταν μια κατσταση πολ πιο ομαλ και πολ πιο ευχριστη, απ πλευρς διεθνος κλματος, αλλ και οικονομικο κλματος στη χρα μας, μως, αυτ απλς κνει πιο επιτακτικς τις αλλαγς. Δεν χουμε το δικαωμα να μην κνουμε αυτς τις μεγλες αλλαγς. Και αυτ εναι η ρα, αυτ εναι η ευκαιρα, για να αξιοποισουμε αυτ την κρση, στε να κνουμε τις αλλαγς.

Στχος μας εναι, αυτς οι αλλαγς, να διαμορφσουν και μα κοινωνα δικαου, να σπσουν τις μεγλες ανιστητες και να δημιουργσουν σες ευκαιρες. Να αισθανθε ο λληνας πολτης τι ανκει πραγματικ σε αυτ τη χρα και να μην αισθνεται ξνος στην Πολιτεα του, διτι πολλς φορς αυτ αισθανταν. Να διαμορφσουμε ξαν να κλμα εμπιστοσνης στους θεσμος μας, στη Δημοκρατα μας, αλλ και γενικτερα, στη δυναττητ μας και στην αυτοπεποθηση που πρπει να χουμε ως λληνες. Και πρπει να χουμε αυτοπεποθηση. Το χουμε αποδεξει. ποτε βρισκμασταν μπροστ σε κρση, ο Ελληνισμς αποδεκνυε τι μποροσε να κνει θαματα.

Και πιστεω τι πρπει να σπσουμε κι αυτ τον φαλο κκλο. Πολλς φορς, το βλπουμε και στα Μσα Ενημρωσης. Εναι μια εκολη συνταγ για τηλεθαση και ακροαματικτητα, η συνεχς καταστροφολογα, η συνεχς επκληση της μιζριας, η συνεχς μοιρολατρα. Ας σπσουμε λοι μαζ αυτ την αντληψη και ας κατανοσουμε τι, αυτς ο τπος, εναι νας ευλογημνος τπος και τι λοι μαζ μπορομε. Το ξρουμε και το χουμε αποδεξει.

Εμες, θα εμαστε κοντ σας.

Καλ επιτυχα.