, . ,

7 2011

Φωτογραφικ Υλικ

 

Κριε Πρωθυπουργ, αγαπητ Ταγπ, κριε Υπουργ των Εξωτερικν, κυρες και κριοι Πρεσβευτς. Να ζητσω συγνμη που αργσαμε, αλλ ταν γεμτη συμβολισμος η σημεριν ημρα, με την επσκεψ μας εδ, στο Ερζερομ. Και ταν σγουρα πολ συμβολικ η ημρα και για τις δο χρες μας, την Ελλδα και την Τουρκα.

Αλλ και η πρσκληση, και η ομιλα μου στη Σνοδο των Πρσβεων, δηλαδ στη ραχοκοκκαλι της τουρκικς διπλωματας, εναι γεμτη συμβολισμος. Εναι ταυτχρονα μια ευκαιρα να μιλσουμε ξεκθαρα και ανοιχτ για το μλλον μας.

Πριν απ εμς, δο μεγλοι ηγτες καναν την αρχ, ο Ελευθριος Βενιζλος και ο Κεμλ Ατατορκ, αυτο που χτισαν τις σημερινς πατρδες μας και βαλαν τα θεμλια για την ειρνη.

Δεν ταν μια προσπθεια φυσικ και αβαστη, γεννθηκε μσα απ τις στχτες του πολμου. ταν μια προσπθεια μετρημνη, που βασστηκε στην εμπειρα της καταστροφς, στο ρεαλισμ και το συμφρον, το αμοιβαο συμφρον, και γι' αυτ ντεξε.

Ποιο εναι σμερα το συμφρον μας: η ειρνη η σγκρουση; Ο αμοιβαος σεβασμς η προσπθεια επιβολς του ενς επ του λλου;

Εχα το προνμιο, μαζ με τον αεμνηστο φλο, ττε Υπουργ Εξωτερικν, Ισμαλ Τζεμ, στον οποο αποτνω φρο τιμς απ αυτ το βμα, να αρχσουμε μαζ μια να προσπθεια ελληνοτουρκικς προσγγισης.

Μοιραστκαμε να κοιν ραμα, προσπαθσαμε να του δσουμε σρκα και οστ, παλεοντας με τις δυσκολες και τις στερετυπες αντιλψεις που επικρατοσαν και στις δο πλευρς.

Νομζω τι πετχαμε σε μεγλο βαθμ το πρτο μας βμα. Καταφραμε να σπσουμε το φργμα που χριζε τους δο λαος. Οι οικονομικς και εμπορικς μας σχσεις εκτινχθηκαν. Οι επαφς στο εππεδο της Κοινωνας των Πολιτν πολλαπλασιστηκαν.

Ανακαλψαμε σημεα σγκλισης και ρχισαν να διαλονται φοβες, που κρατοσαν τους δο λαος σε απσταση. Ακμα και το ψυχολογικ κλμα μεταξ των Ενπλων Δυνμεων βελτιθηκε, μσα απ επαφς που, στο παρελθν, θεωρονταν αδιανητες.

Πριν απ να χρνο, ανλαβα την ηγεσα της χρας μου, στην πιο δσκολη συγκυρα των τελευταων δεκαετιν. Και σμερα, η Ελλδα αναγεννιται.

Θλει δπλα της την Τουρκα, ως εταρο στην προδο και την ευημερα. Γι' αυτ, θεσα ως προτεραιτητα να ξαναπισουμε το νμα της ελληνοτουρκικς προσγγισης, εκε που το αφσαμε το 2004.

Και ο Πρωθυπουργς σας, ο κ. Ερντογν, ανταποκρθηκε μεσα. Και μαζ, βλαμε σε νες βσεις τη συνεργασα μας. Εντατικοποισαμε τις προσπθειες για την εξλειψη των σημεων τριβς, με σημαντικ βματα.

πως η δρυση του Ανωττου Συμβουλου Συνεργασας, τον περασμνο Μιο, αλλ και η απφαση εντατικοποησης των πολιτικν διαβουλεσεων και των συνεχν επαφν, μεταξ εκπροσπων της Κοινωνας των Πολιτν.

Στχος μας, να μετατρψουμε τη γειτονι μας, σε περιοχ ειρνης, σταθερτητας και ανπτυξης για τους λαος μας. Στχος μας, να μετατρψουμε την εξομλυνση των σχσεν μας, σε μρισμα ειρνης για τις κοινωνες μας.

Ξρω, Ταγπ, τι χεις συνειδητ επιλξει να συμβλεις σε μια να σχση ειρνης και συνεργασας με την Ελλδα. Σε μια να εποχ, μεταξ Ελλδας και Τουρκας. Αυτς ο στχος εναι κοινς.

Στο ερτημα «ειρνη σγκρουση», εμες επιλγουμε την ειρνη. χει μως και η ειρνη τις προποθσεις της. Και θλω να μιλσω ειλικριν για τις δυσκολες που χουμε. Θεωρ τι αυτ εναι και η βση, πνω στην οποα μπορομε να χτσουμε την εμπιστοσνη στις σχσεις μας.

Το λω αυτ, γιατ η εμπιστοσνη δσκολα χτζεται - και ξρετε πσα χρνια παλεω να τη χτσω, μεταξ των δο χωρν μας - εν πολ εκολα η εμπιστοσνη χνεται.

Παρνω παρδειγμα μια πρξη της Τουρκας προχθς. Την Τετρτη, την παραμον της φιξς μου στην Τουρκα, οκτ αεροσκφη της Τουρκικς Πολεμικς Αεροπορας πταξαν πνω απ το Αγαθονσι, να μικρ ελληνικ νησ, με εκατν πενντα κατοκους. Οκτ αεροσκφη παραβασαν την ελληνικ κυριαρχα.

Γιατ; Ποιο εναι το νημα; Τι προσπαθε να αποδεξει η Τουρκα; Αυτς οι ενργειες δεν θα αλλξουν το καθεστς στο Αιγαο, να εστε ββαιοι γι' αυτ. Μπορε να χουν γνει πια ρουτνα για την Τουρκα. Μη νομζετε, μως, τι χουν γνει ρουτνα για την Ελλδα.

Κθε ττοια ενργεια θτει να ερτημα στους λληνες, αν η Τουρκα χει αποφασσει να δημιουργσει διαφορετικς σχσεις με την Ελλδα.

Και ρωτ: εμαστε καταδικασμνοι στην νταση, στην καχυποψα, σε ενργειες που, σε μια μρα, μπορον να υπονομεσουν την προσεκτικ και συστηματικ δουλει που χρνια οικοδομομε;

Αν το πστευα αυτ, δεν θα μουν εδ. Πιστεω τι κρατμε τη μορα μας στα χρια μας και πιστεω στον Ταγπ Ερντογν. χω ναν αξιπιστο συνομιλητ. Και εναι ρα να εμπεδσουμε μαζ την εμπιστοσνη μεταξ μας και, τελικ, να οικοδομσουμε μια στρεα ειρνη.

Και σμερα, οι ραγδαες διεθνες οικονομικς, πολιτικς και περιβαλλοντικς εξελξεις μπορον να αποτελσουν τπο συνντησης, κοινο ενδιαφροντος και κοινο συμφροντος.

Μπορον μως και να αποτελσουν σπινθρα για περισστερο ανταγωνισμ και σγκρουση. Και αυτ εναι στο χρι μας. Θα μενω σε τρα χαρακτηριστικ, τα οποα θεωρ σημαντικ για την κουβντα μας.

Το να αφορ στην πολυπλοκτητα και την αλληλεξρτηση λων των κρατν και λαν στη να παγκσμια κοιντητα. Το δετερο αφορ στην αλλαγ συσχετισμν στην παγκσμια σκακιρα. Και το τρτο, στον τρπο με τον οποο χειριζμαστε τις νες εξουσες, τις νες δυνμεις που χει η ανθρωπτητα.

Εμαστε σε ναν κσμο πολ πιο πολπλοκο, πολ μεγαλτερης αλληλεξρτησης. Και το ερτημα εναι: αυτ η αλληλεξρτηση δημιουργε μεγαλτερη μικρτερη ασφλεια και σιγουρι στις κοινωνες μας;

Ας προυμε πρσφατα παραδεγματα. Στο χι μακριν παρελθν, η κρση στους «τγρεις της Ασας» εχε επιπτσεις μχρι και στη Λατινικ Αμερικ. Ακμα περισστερο, εδαμε τι συνβη ταν κατρρευσε μια τρπεζα, η «LEHMAN BROTHERS» - ουδες περμενε μια παγκσμια οικονομικ φεση.

Ακμα κι ταν η Ελλδα βρθηκε με υψηλ λλειμμα, κανες δεν θα μποροσε να προβλψει την κρση στο οικοδμημα του ευρ. Θα εμαστε, λοιπν, εξαρτημνοι απ τυχαα γεγοντα;

Αυτ, βεβαως, εναι η θεωρα του χους. Για τους δυο μας, για την Ελλδα και την Τουρκα, γενικτερα για τη γειτονι μας, μπορομε να αφσουμε το  τυχαο να μας προσδιορσει; Αυτ θλουμε;

Γι' αυτ, χρειζεται να εμπεδσουμε καννες στις σχσεις μας, αρχς του Διεθνος Δικαου, συμφωνες και ευνομα. Η σχση μας πρπει να βασιστε σε γερς βσεις, αρχν και καλς γειτονας.

Αυτς θα εναι οι βσεις, στε να δημιουργηθε μια ισχυρ ασθηση εμπιστοσνης μεταξ μας. Βσεις, που εγγυνται την ακλνητη εμπιστοσνη μεταξ μας.

Γι' αυτ, εναι πολυτλεια επικνδυνη, να μη λνουμε π.χ. τη διαφορ μας στη θλασσα, που αφορ στην οριοθτηση της υφαλοκρηπδας. Αυτ η διαφορ αποτλεσε την αφετηρα της ελληνοτουρκικς αντιπαρθεσης στις αρχς της δεκαετας του '70 και συνεχζει να αποτελε το κριο πρβλημα στις διμερες μας σχσεις.

Απ το 2002, με τις διερευνητικς επαφς, προσπαθομε να διαπιστσουμε εν υπρχει κοιν δαφος, που θα μποροσε να οδηγσει σε συμφωνημνη διευθτηση.

Σμερα, χουμε εντατικοποισει τις επαφς αυτς. Οφελουμε να καταβλουμε κθε δυνατ προσπθεια, για την εξερεση μιας αμοιβαα αποδεκτς λσης.

Αν δεν το καταφρουμε μσα σε ελογο χρονικ διστημα, πρπει να απευθυνθομε στη διεθν Δικαιοσνη, για να κριθε το ζτημα με βση το Διεθνς Δκαιο. Στο μεταξ, πρπει να γνουν βματα για μεωση της ντασης, μιας ντασης που δηλητηριζει το μεταξ μας κλμα και δημιουργε αυξημνους κινδνους ατυχημτων και θερμν επεισοδων - ενργειες για τις οποες μλησα προηγουμνως.

Αν πραγματικ η Τουρκα εννοε τι θλει την ειρνη, αυτ πρπει να σταματσουν. Στη σγχρονη διεθν ννομη τξη, η ειρηνικ επλυση των διαφορν και η καλ γειτονα αποτελον θεμελιδεις ξονες του παγκσμιου συστματος αρχν.

Εσες εστε μπειροι διπλωμτες, γνωρζετε καλ τι στο σημεριν κσμο η απειλ πολμου δεν χει θση, οτε λνει προβλματα. Σγουρα χι απ μια Τουρκα, που δηλνει τι θλει μηδενικ προβλματα με τους γετονς της.

Κυρες και κριοι, η δετερη εξλιξη που βλπουμε, εναι η σημαντικ αλλαγ οικονομικν συσχετισμν στον πλαντη μας. Η οικονομικ εξουσα μεταφρεται συστηματικ πιο ανατολικ, κοντ στις αναδυμενες οικονομες, πως της Ασας και τις ονομαζμενες «BRICs».

μως, τι σημανει αυτ; Πολ απλοκ, θα μποροσα να περιγρψω δο διαφορετικς κατευθνσεις σε ναν πολυπολικ κσμο. νας εναι του ντονου ανταγωνισμο, για τις λο και σπανιτερες πηγς ενργειας, πρτων υλν, υδτων, καλλιεργσιμης γης - που εγγυται τη διατροφικ ασφλεια για πολλος λαος - τον αγνα για τεχνολογικ στρατιωτικ υπεροχ, την εξπλωση των πυρηνικν πλων τον συνεχ και νο πλεμο πια στον κυβερνοχρο.

Και λα αυτ, με παρλληλο αγνα διαφρων πια δυνμεων, για νες ζνες επιρρος, στην Αφρικ, στον Κακασο, σε περιοχς της Ασας, της ευρτερης Μσης Ανατολς, της Λατινικς Αμερικς, αλλ και στην ευρωπακ πειρο, με επκεντρο πλι τα Βαλκνια.

Αυτ η εξλιξη θα βαλκανοποισει την παγκσμια κοιντητα, αντ να την ενσει, και θα δημιουργσει προβλματα, αντ να λσει τα μεγλα θματα της εποχς μας.

Αυτ θα χει ως αποτλεσμα την νταση, αλλ και την απογοτευση της νας γενις του πλαντη μας, για την αδυναμα των παγκσμιων θεσμν και εθνικν κυβερνσεων να λσουν ζωτικ προβλματα.

Θα επιτενει την ασθηση της αδικας και ανιστητας - και αυτ, αποτελον το γνιμο δαφος για το φανατισμ, το φονταμενταλισμ, τη βα, το λακισμ, τον αυταρχισμ την παρατηση.

Εδ, η Ελλδα και η Τουρκα μπορον να παξουν σημαντικ ρλο μαζ. Να συνεργαστομε στην περιοχ μας και να γνουμε εμες παρδειγμα ενσχυσης των ειρηνικν θεσμν διακυβρνησης.

Να συμβλουμε εμες στην εμπδωση καννων και αρχν, που ενισχουν να διεθνς καθεστς δικαου, το οποο χρειζεται σε μια πολυπολικ κοιντητα, και επιτρπουν την στεν συνεργασα, τη συνργεια για τα παγκσμια προβλματα, απ το ενεργειακ, μχρι το διατροφικ, το περιβαλλοντικ, το πρβλημα της φτχειας, της ανιστητας και του αναλφαβητισμο.

Η συνεργασα μας μπορε να γνει παρδειγμα στην παγκσμια κοιντητα. Παρδειγμα για ναν διαφορετικ τρπο, σε ναν πολυπολικ κσμο.

Αυτ εντσσεται και σε να δημιουργικ ρλο για την Ελλδα και την Τουρκα στην ευρωπακ γειτονι μας. Γιατ για μνα, η Ευρπη αποτελε την πεμπτουσα μιας προσπθειας - διαφορετικο λαο, διαφορετικς κουλτορες, διαφορετικς θρησκεες, να ζσουν ειρηνικ, αλλ και με ευημερα και συνοχ, δικαιοσνη και ευνομα.

Γι' αυτ, πιστεω στην προοπτικ της Τουρκας στην Ευρπη. Οι αρχς της Δημοκρατας δεν προκαθορζονται απ τη θρησκεα. Η Δημοκρατα δεν εναι χριστιανικ. Η Δημοκρατα εναι κτμα της οικουμνης.

Εναι κατκτηση κθε κοινωνας, που θλει τον πολτη ελεθερο, συμμτοχο, με φων, με ευκαιρες, με δικαιματα, με ελπδα και με προοπτικ.

Και το 1999, εμες πρωτοστατσαμε στο νοιγμα της ευρωπακς προοπτικς της Τουρκας. Γιατ πιστεουμε ειλικριν πως αυτ θα εναι επωφελς για λους, για την Ευρωπακ νωση, για την Τουρκα, για την περιοχ μας και, βεβαως, και για τις διμερες μας σχσεις.

Η Ευρωπακ νωση μπορε και εναι καταλτης για αλλαγ. Κθε υποψφια χρα πρπει να αποδεξει μπρακτα τι εναι τοιμη να ασπαστε τις αρχς και αξες, στις οποες στηρζεται το οικοδμημα της ενωμνης Ευρπης και να υιοθετσει το κεκτημνο της.

μως, σμερα, η ευρωπακ πορεα της Τουρκας, της δικς σας χρας, προχωρει αργ. Γιατ; Οφελεται σε τρεις διαστσεις: στις εσωτερικς διεργασες στην Τουρκα, στις αντιστσεις που εμφανζουν ορισμνα κρτη - μλη της Ευρωπακς νωσης και, ββαια, στο Κυπριακ.

λα αυτ εναι πραγματικ ζητματα, που χουν αφαιρσει το οξυγνο απ τη διαδικασα. Δεν χει νημα, οτε να τα ωραιοποιομε, οτε να τα αποκρπτουμε. Αυτ εναι προβλματα που πρπει να αντιμετωπσουμε, γιατ αλλις μπορον να οδηγσουν στο πγωμα της διαδικασας.

Και το συμφρον της Ελλδας, αλ και της Τουρκας, υπαγορεει μια ουσιαστικ και χι εικονικ ενταξιακ διαδικασα. Και ρχεται η ρα να κνουμε μια ανοιχτ και ουσιαστικ συζτηση μεταξ μας, για την τουρκικ υποψηφιτητα. Χρειζεται να δυναμικ, για να ανανεσουμε τη δσμευσ μας για πλρη νταξη της Τουρκας στην Ευρωπακ νωση.

Σε ,τι αφορ την Κπρο, ραμ μας ταν πντα να αποτελσει να πρτυπο ειρηνικς και δημοκρατικς συμβωσης Ελληνοκυπρων και Τουρκοκυπρων, χριστιανν και μουσουλμνων.

Ββαια, το Κυπριακ πρβλημα δεν εχε στη βση του θρησκευτικς διαστσεις ποτ - και ευτυχς. Αλλ δεν πρπει να υπρχουν ψευδαισθσεις. Η Διεθνς Κοιντητα δεν πρκειται να νομιμοποισει μια εισβολ και η ευρωπακ πορεα της Τουρκας δεν πρκειται να ολοκληρωθε, σο συνεχζεται η κατοχ.

Γι' αυτ, πρπει να ενσουμε τις προσπθεις μας για μα ακμα - ελπζω, τελευταα - προσπθεια για τη λση του Κυπριακο. Χρειζεται να προσπθεια, να αποφασιστικτητα, για να γνουν τα βματα που απομνουν. χι ημμετρα.

Ο Πρεδρος Χριστφιας, εναι ο ηγτης, πιστεω, που μπορε να φρει τη λση εκ μρους των Ελληνοκυπρων. Χρειζεται και απ την λλη πλευρ ναν πραγματικ συνομιλητ.

Κλενοντας αυτ το ευρωπακ κεφλαιο, θλω να αναφερθ σε να πρσφατο και σοφ ρθρο του Τορκου Νομπελστα, Ορχν Παμοκ. Πολ σωστ φοβταν για τη σχση Ευρπης - Τουρκας.

Σε να σημεο, ανφερε τι σως και η Τουρκα να θλει λιγτερο πια την νταξ της στην Ευρωπακ νωση. Λγω νας δναμης, λγω καλτερης οικονομας, μπορε να πει η Τουρκα, γρφει ο Ορχν Παμοκ, «δεν σας χρειαζμαστε πια». Αυτ, μως, αποτελε μια συγκυριακ προσγγιση. Η Τουρκα σμερα πιο ισχυρ, το ευρ σε κρση.

Πστη μου, μως, εναι τι η Ευρπη θα βγει πολ πιο δυνατ απ την κρση αυτ. Και θεωρ τι αυτ η αυτοπεποθηση της Ευρπης θα εναι ττοια, που θα συζητ πιο εκολα την υποψηφιτητα της Τουρκας. Και ρα, εναι πολ καλτερα να εστε προετοιμασμνοι, στε να μη χσετε μια πιθαν ιστορικ ευκαιρα, λγω της σημερινς συγκυρας.

Γι' αυτ και οι μεταρρυθμσεις πρπει να αποκτσουν μεγαλτερο δυναμισμ. Και ξρω τι ο Πρωθυπουργς σας, κινεται πντα προς αυτ την κατεθυνση.

Η Τουρκα απδειξε τα τελευταα χρνια τι χει την ικαντητα να αλλξει. Υπ την ηγεσα της Κυβρνησης του ΑΚΡ, ο Τουρκικς λας χει κνει τερστια βματα προδου.

Η τουρκικ κοινωνα χει θσει τις βσεις για την οικοδμηση μιας νας, ευρωπακς Τουρκας. Αυτ η Τουρκα εναι που θα κριθε για νταξη στην Ευρωπακ νωση. Και εμαι ββαιος τι, ταν φτσει η ρα, αυτο που σμερα  χουν επιφυλξεις, θα δουν τα πργματα διαφορετικ.

Η προσπθεια που απομνει εναι μεγλη και δσκολη. Στους τομες του σεβασμο των μειονοτικν δικαιωμτων και της θρησκευτικς ελευθερας, στους οποους αποδδουμε κορυφαα σημασα, λγω του Οικουμενικο Πατριαρχεου και της ελληνικς μειοντητας, χουν γνει θετικ βματα προδου.

Ευελπιστομε τι αυτ θα συνεχιστον, στε οι νθρωποι που απμειναν στην Τουρκα, αλλ και σοι αποφασσουν να επιστρψουν, να νισουν πραγματικ καλοδεχομενο τμμα της τουρκικς κοινωνας.

Σμερα, βρσκομαι εδ, στο Ερζερομ, σε ναν τπο γεμτο συμβολισμος και ιστορικς αναφορς. Μλιστα, εναι νας τπος οδυνηρν αναμνσεων και για τον Ελληνισμ της Τουρκας.

Στκομαι δπλα στον Ταγπ Ερντογν. ναν ηγτη, του οποου αναγνωρζω και εκτιμ την επιθυμα να αποκαταστσει τις αδικες που υπστησαν οι μειοντητες στο παρελθν.

Ββαια, εναι δσκολο να ξαναγραφε η ιστορα. Μπορε μως, σμερα, η τουρκικ κοινωνα να αγκαλισει τα μλη των μειονοττων και να τους προσφρει να μλλον ασφλειας και ευημερας.

Εμαι και μουν πντα της ποψης τι, η δημοκρατικ και ευνομομενη συμμετοχ των μειονοττων στις κοινωνες μας, προσθτει αντ να μας αφαιρε.

Δεν πρπει και δεν μπορε να μας φοβζει. Εναι πηγ δημιουργικτητας και γφυρας σε λλους πολιτισμος, πλοτος για κθε χρα, αν δεν αντιμετωπζουμε τις μειοντητες φοβικ.

Ας δεξουμε, λοιπν, στην περιοχ μας, στα Βαλκνια, τι χουμε μια να, μια λλη αντληψη για τις μειοντητες. Και αυτ, σε μια εποχ που, δυστυχς, βλπουμε την ξαρση του ρατσισμο σε λη την Ευρπη.

Το Οικουμενικ Πατριαρχεο και οι μειοντητες, μπορον να γνουν ο καλτερος πρεσβευτς της ευρωπακς Τουρκας και δναμη ανανωσης και πολυπολιτισμικτητας για τον τπο.

Κυρες και κριοι, με την δια ανθρωπι, πρπει να αντιμετωπσουμε και το ζτημα της λαθραας μετανστευσης. Αυτ την ρα που μιλμε, κτω απ τη μτη μας, σγχρονοι δουλμποροι εκμεταλλεονται τα νειρα φτωχν, κατατρεγμνων ανθρπων.

Εναι σως το στυγντερο γκλημα, που φρνει μαζ του μρια κακ. Εναι ντροπ για τον πολιτισμ μας και εναι κοιν μας υποχρωση να το καταπολεμσουμε.

Χρειζεται μεγαλτερη συνεργασα μεταξ μας και μεγαλτερη εμπλοκ της Ευρωπακς νωσης. Και αυτ επιβεβαισαμε σμερα, στην κουβντα μας με τον Πρωθυπουργ σας, τον κ. Ερντογν.

Κυρες και κριοι Πρσβεις, στον κσμο μας, αλλζουν και οι συσχετισμο δυνμεων. μως, παρλληλα, και η ανθρωπτητα αποκτ τερστιες νες δυναττητες. Τεχνολογικς, οικονομικς, γνσεις, τηλεπικοινωνες, διαδικτυακς δυναττητες, ενεργειακς, αλλ και στρατιωτικς.

Το πς θα χρησιμοποισουμε τις νες δυναττητς μας, εναι καθοριστικ για το μλλον του πλαντη μας και της ανθρωπτητας. Σμερα, πως επα και προηγουμνως, και η Τουρκα αποκτ να δναμη, οικονομικ και πολιτικ.

Τι σημανει η απκτηση μεγαλτερων δυνατοττων, δναμης και εξουσας; σως το αντιμετωπζω λγο πιο φιλοσοφικ αυτ το θμα, αλλ χοντας ζσει ο διος, και κοντ στην εξουσα απ τη μια, αλλ και στην εξορα απ τη χρα μου απ την λλη, μπορ να σας πω, πρτα απ' λα, τι η εξουσα εναι πντα εφμερη.

Δετερον, δεν  εναι η εξουσα που χεις, αυτ που μετρει, αλλ το πς τη χειρζεσαι την εξουσα. Δεν εναι μνο το ργο που κνεις, αλλ και ο πολιτισμς που αφνεις πσω σου, ως παρακαταθκη.

Καλομαστε, λοιπν, να αφσουμε τη σφραγδα μας στον πολιτικ μας πολιτισμ. Σμερα, σο ποτ λλοτε, αυτ χρειζεται. Σμερα που η ανθρωπτητα χει τσα να και δσκολα προβλματα, πολπλοκα προβλματα, σμερα που η να γενι ψχνει για κοινς αξες σε λο τον κσμο, σμερα που αναζητομε τρπους παγκσμιας διακυβρνησης και επλυσης παγκσμιων προβλημτων, οι σχσεις Ελλδας - Τουρκας, ας αναδεξουν ναν πολιτισμ διαφορετικ.

Αυτ εναι και η πρκληση για τον διπλωμτη. Να προωθε ναν λλο πολιτισμ, με σεβασμ ββαια στα συμφροντα της χρας του, αλλ χωρς βα, μσα απ τη διαπραγμτευση, τη διαβολευση, το σεβασμ του λλου.

Εσες υπηρετετε σε θσεις ευθνης, σε μια πολ ενδιαφρουσα περοδο για την τουρκικ διπλωματα. Οι αλλαγς των τελευταων ετν γγιξαν, αναπφευκτα, και την εξωτερικ σας πολιτικ. Εναι περοδος ντονης δραστηριτητας και δυναμισμο για την τουρκικ διπλωματα. Και αυτ μας ικανοποιε, ναι, μας ικανοποιε. Γιατ μας δνει δυναττητες για μεγαλτερη και ευρτερη συνεργασα.

Μας δνει την ευκαιρα να δοκιμσουμε απ κοινο τις δυνμεις μας στα παλι, αλλ και στα να πεδα. Σε πολλς περιοχς, που χουμε κοιν παρουσα και μοιραζμαστε κοιν συμφροντα, πως εναι η Μση Ανατολ, το μεγλο πρβλημα της ειρνης στη Μση Ανατολ, στα Βαλκνια, στον Κακασο, ξρουμε τι το δυναμικ της περιοχς μας εναι τερστιο.

μως, ακμα μεγαλτερη εναι η δυναμικ που μαζ μπορομε να δημιουργσουμε, εν καταφρουμε να βλουμε τις σχσεις μας σε μια να και δημιουργικ βση, συνεργασας και αλληλοσεβασμο.

Εμαστε στο σταυροδρμι του κσμου, στο σταυροδρμι των ηπερων και των πολιτισμν. Η δικ μας αρμονικ συνπαρξη,  θα μποροσε να εναι η απδειξη τι, πργματι, δεν υπρχουν αινιοι εχθρο.

Θα μποροσε να εναι το παρδειγμα τι η διπλωματα δεν εναι παιχνδι μηδενικο αθροσματος. Να αποτελσουμε να φωτειν παρδειγμα για την περιοχ μας, αλλ - γιατ χι; - και για την ανθρωπτητα.

Και αυτ η δναμη, εναι πολ μεγαλτερη απ την ποια οικονομικ πολιτικ εξουσα. Εναι η δναμη της εμπιστοσνης, εναι η δναμη της συνεδησης, εναι η δναμη των ιδεν, εναι η δναμη της καρδις.

Κυρες και κριοι, ο κσμος μας αλλζει με καταιγιστικ ρυθμ. Η θση της Ελλδας και της Τουρκας σε αυτν, εξαρτται απ τις μεγλες πολιτικς αποφσεις που θα προυμε τρα, την ρα της αλλαγς. Ο δυναμισμς, οι προοπτικς και οι προσδοκες απ τη συνεργασα μας εναι τερστιες.

Ξρω τι μας δνεται, κριε Πρωθυπουργ και αγαπητ φλε, Ταγπ, μια ευκαιρα. Και δεν εναι πντα εκολο να βρσκονται αυτς οι ευκαιρες. Γι' αυτ και πολ σωστ την αποκαλομε «ιστορικ ευκαιρα».

Και ξρω τι εναι και δικ σου βοληση Ταγπ, να αξιοποισουμε αυτ την ιστορικ ευκαιρα - και δη, το αποδεικνεις με τις πρξεις σου - για να αλλξουμε ριζικ τις σχσεις Ελλδας - Τουρκας προς το καλτερο.

Να ξρεις τι και εγ θα εμαι πλι σου, ως Πρωθυπουργς της Ελλδας, σε αυτ την κοιν μας προσπθεια. Και εμαι σγουρος τι, με επιμον και υπομον, θα μπορσουμε να πετχουμε.

Και αυτ, πιστεω θα εναι να γεγονς, που θα συμβολζει πολλ, χι μνο για τους λαος μας, την περιοχ μας και την Ευρπη, αλλ και για λο τον κσμο.

Καλ μας επιτυχα. Ευχαριστ πολ.