Σας ευχαριστþ κýριε ΥπουργÝ, κýριε Besson.
Εξοχüτατε κýριε ΠρωθυπουργÝ, κýριε Fillion,
Κυρßα Christine Lagarde,
Κυρßες και κýριοι, αγαπητοß φßλοι - και υπÜρχουν πολλοß φßλοι στην αßθουσα, βλÝπω τον Τζο, τον ΤζÝφρυ και τον ΚεμÜλ - σας ευχαριστþ για την τιμητικÞ πρüσκληση να μιλÞσω ενþπιον ενüς διακεκριμÝνου ακροατηρßου. ΥποθÝτω üτι αυτü δεν Ýγινε ως αναγνþριση του θεωρητικοý Ýργου μου στο θÝμα που αναφÝρεται στον τßτλο της διημερßδας, αλλÜ λüγω αυτþν που Ýχουμε υποστεß, εγþ και η χþρα μου, μετÜ τις τερÜστιες προσπÜθειÝς μας να επιβιþσουμε στο νÝο κüσμο του νÝου καπιταλισμοý.
Θα σας μιλÞσω λοιπüν για την εμπειρßα μου, ελπßζοντας üτι αυτü θα βοηθÞσει τη σημερινÞ μας συζÞτηση. Θα μιλÞσω για τους μýθους που περιβÜλλουν την κρßση που περνÜμε. ΠροηγουμÝνως, üμως, θα Þθελα να πω απλþς üτι, πρÜγματι, η Ευρþπη περνÜει μßα κρßση, αλλÜ üτι παρÜ τις καταστροφικÝς προβλÝψεις για την Ευρþπη και το ευρþ, εßμαι πεπεισμÝνος - και λüγω της εμπειρßας μου, τον χρüνο που πÝρασε - üχι μüνο üτι μποροýμε, αλλÜ και θÝλουμε, üχι απλÜ να επιβιþσουμε, αλλÜ και να ευημερÞσουμε και να συνεργαστοýμε.
Θα μιλÞσω, λοιπüν, με σκοπü να ανοßξει ακüμα περισσüτερο η συζÞτηση για το πþς μποροýμε να ενισχýσουμε περαιτÝρω αυτÞ την κοινüτητα αξιþν, την οικογÝνειÜ μας που ονομÜζεται «ΕυρωπαúκÞ ¸νωση».
Πρþτος μýθος: η κρßση στην ΕλλÜδα Þταν κρßση χρÝους και ελλεßμματος. ΥπερβολικÝς δαπÜνες, πÜρα πολλÝς αργßες, Üσωτη συμπεριφορÜ. Οπüτε η ποινÞ της λιτüτητας αποτελεß τη θεραπεßα, την κÜθαρση - για να χρησιμοποιÞσω μια ελληνικÞ λÝξη.
ΛÜθος. Το χρÝος Þταν απλþς η κορυφÞ του παγüβουνου, το σýμπτωμα και üχι η πραγματικÞ αιτßα. Το πραγματικü πρüβλημα Þταν η διακυβÝρνηση, η Ýλλειψη επιτÞρησης, η Ýλλειψη διαφÜνειας, η κακÞ κατανομÞ των κονδυλßων και üχι η ÝλλειψÞ τους, η Üνιση κατανομÞ του χρÞματος και üχι αλüγιστες δαπÜνες που Ýκαναν οι πÜντες, οι πελατειακÝς σχÝσεις που αντικατÝστησαν την αξιοκρατßα, η συναλλαγÞ που αντικατÝστησε την Ýννομη τÜξη, τα προνüμια που αντικατÝστησαν το αßσθημα της δικαιοσýνης προς üλους.
Η κατÜσταση αυτÞ εξÝθρεψε, παραδεßγματος χÜριν, τη φοροδιαφυγÞ και η παραοικονομßα, σýμφωνα με κÜποιους διεθνεßς Οργανισμοýς, Ýφθασε στο 35-40% του ελληνικοý ΑΕΠ, üταν στη Γερμανßα Þταν πιθανþς 15%.
Η ελληνικÞ κρßση, üμως, επισημαßνει με διαφορετικü τρüπο και τη φýση της κρßσης στις ΗΠΑ, στις χρηματοπιστωτικÝς αγορÝς, üπου η Ýλλειψη διαφÜνειας, η Ýλλειψη επιτÞρησης, η ψευδÞς αξιολüγηση των ομολüγων με «3Α», τα τοξικÜ - στην πραγματικüτητα - ομüλογα και οι διεφθαρμÝνες πρακτικÝς, αποτÝλεσαν την πραγματικÞ αιτßα της κατÜρρευσης της αμερικανικÞς και κατüπιν της παγκüσμιας οικονομßας.
Αποδεικνýεται η απουσßα των απαραßτητων δομþν διακυβÝρνησης Þ, ακüμα περισσüτερο, το γεγονüς üτι οι δομÝς της δημοκρατικÞς μας διακυβÝρνησης πÝρασαν στα χÝρια πολý ισχυρþν ειδικþν συμφερüντων. ¹ρθε επßσης στην επιφÜνεια μια σοβαρÞ αδικßα: η ιδιωτικοποßηση των κερδþν αφενüς και η κοινωνικοποßηση των ζημιþν και του χρÝους αφετÝρου.
Η Ιρλανδßα αποτελεß χαρακτηριστικü παρÜδειγμα. Παρüλο που Ýχει δικÜ της, εγγενÞ προβλÞματα, στην ουσßα, πληρþνει - ο λαüς της Ιρλανδßας - τις τοξικÝς πρακτικÝς του διεθνοýς χρηματοπιστωτικοý συστÞματος.
Στις δημοκρατßες μας, η πρακτικÞ αυτÞ δεν εßναι βιþσιμη πολιτικÜ. Πρüκειται και πÜλι για μια πρακτικÞ, που μας αναγκÜζει να εξετÜσουμε τις δομÝς διακυβÝρνησης που διαθÝτουμε και να φροντßσουμε να Ýχουν διαφÜνεια, δημοκρατικÞ υπευθυνüτητα και δικαιοσýνη.
ΠρÜγματι, λοιπüν, στην ΕλλÜδα, αναγκαστÞκαμε να κÜνουμε θυσßες για να αντιμετωπßσουμε τα συμπτþματα, δηλαδÞ, το χρÝος και το Ýλλειμμα. Μειþσαμε τους μισθοýς των δημοσßων υπαλλÞλων, αναμορφþσαμε το σýστημα των συντÜξεων, ανεβÜσαμε τη φορολογßα, επιβÜλαμε ειδικÞ εισφορÜ στις κερδοφüρες επιχειρÞσεις, περιορßσαμε τις δαπÜνες στους περισσüτερους τομεßς, απü την Üμυνα μÝχρι τις μεταφορÝς, συγχωνεýσαμε Þ ιδιωτικοποιÞσαμε δημüσιες επιχειρÞσεις.
Με αυτü τον τρüπο, επιτýχαμε τον εξαιρετικÜ δýσκολο στüχο του περιορισμοý του ελλεßμματος πÜνω απü 6% φÝτος. Πρüκειται για επßτευγμα, που ελÜχιστοι πßστευαν üτι θα καταφÝρουμε. Τα καταφÝραμε, üμως.
Το πραγματικü καθÞκον μας, üμως, το καθÞκον που Ýχει η ΚυβÝρνησÞ μου τþρα, εßναι να επιφÝρει βαθýτερες αλλαγÝς, να δημιουργÞσει μια κοινωνßα στην οποßα θα υπÜρχει διαφÜνεια και καλÞ διακυβÝρνηση. Δεν θÝλουμε να δßνουμε προνüμια μüνο σε κÜποιους και σε ομÜδες ειδικþν συμφερüντων.
ΘÝλουμε να εγγυηθοýμε βασικÜ δικαιþματα σε üλους, δικαιοσýνη, ισüτητα, κοινωνικÞ περßθαλψη και θÝσεις εργασßας και, ταυτüχρονα, να δημιουργÞσουμε συνθÞκες βιþσιμης ανÜπτυξης σε μια χþρα που Ýχει τερÜστιο δυναμικü και συγκριτικÜ πλεονεκτÞματα σε πÜρα πολλοýς τομεßς, στη γεωργßα, τον τουρισμü, την καθαρÞ ενÝργεια, τη ναυτιλßα και, φυσικÜ, στον πολιτισμü.
Αυτü το επιτυγχÜνουμε με μεγÜλες μεταρρυθμßσεις, φορολογικÝς μεταρρυθμßσεις, μεταρρυθμßσεις στον τομÝα της διαφÜνειας, με το να εμφανßζονται üλα τα κονδýλια του δημοσßου τομÝα στο διαδßκτυο - τα πÜντα πλÝον σÞμερα εßναι αναρτημÝνα στο διαδßκτυο - με την καταπολÝμηση της διαφθορÜς στον τομÝα της υγεßας, με το Üνοιγμα των κλειστþν επαγγελμÜτων. ΑυτÜ εßναι μüνο κÜποια απü üσα κÜναμε και συνεχßζουμε να κÜνουμε.
Ο δεýτερος μýθος εßναι üτι τα προβλÞματα θα τα λýσουν οι αγορÝς. Εμεßς πρÝπει να λÜβουμε τα απαραßτητα μÝτρα ως χþρες, μÝτρα που αν εßχαν ληφθεß, θα Þμασταν στο σωστü δρüμο.
Λοιπüν, εμεßς εßμαστε πλÝον στο σωστü δρüμο και η ΕλλÜδα Ýχει καταφÝρει να πετýχει τους στüχους της φÝτος. Αυτü δεν αποτελεß δικÞ μου εκτßμηση, εßναι η κοινÞ εκτßμηση της Commission, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
ΠαρÜ ταýτα, üχι μüνον η ΕλλÜδα, αλλÜ και Üλλα μÝλη της Ευρωζþνης υφßστανται πιÝσεις για αποκλεισμü τους απü τις αγορÝς, με τα υπερβολικÜ υψηλÜ spreads και τους üρους δανεισμοý.
Οι αγορÝς δεν εßναι οýτε θεúκÜ üντα, οýτε και ο σατανÜς. Αποτελοýνται απü ανθρþπους, επικεφαλεßς μεγÜλων επιχειρÞσεων, hedge funds, τρÜπεζες, επιχειρÞσεις και καταναλωτÝς. ΠρÝπει λοιπüν, απλοýστατα, να καταλÜβουμε üτι εδþ εμπλÝκονται διÜφορα συμφÝροντα.
Στον τομÝα της διακυβÝρνησης, λοιπüν, η πρüκληση που πρÝπει να αντιμετωπßσουμε εßναι αν θα οργανþσουμε αυτÜ τα συμφÝροντα με Ýναν τρüπο þστε να τα ρυθμßζουμε, προκειμÝνου οι αγορÝς να λειτουργοýν για το κοινü üφελος, Þ αν θα γßνουν αυτÜ τα συμφÝροντα üλο και περισσüτερο εργαλεßα συγκÝντρωσης εξουσßας και προνομßων για τους λßγους.
Τα λÝω αυτÜ, επειδÞ σÞμερα αντιμετωπßζουμε τερÜστια συγκÝντρωση οικονομικÞς δýναμης. Για παρÜδειγμα, σýμφωνα με Ýνα πρüσφατο Üρθρο των New York Times, μια μικρÞ ομÜδα εννÝα ανþνυμων ανθρþπων, üπως λÝνε, πÜνω - κÜτω, ελÝγχουν διÜφορες αγορÝς παραγþγων.
¼λο και περισσüτεροι αναλυτÝς μÜς λÝνε üτι η ουσßα του προβλÞματος της πρüσφατης οικονομικÞς κρßσης - της ΜεγÜλης ¾φεσης - üπως και το πρüβλημα της κρßσης του '29, εßναι η ανισüτητα. Μεταξý αυτþν εßναι ο Bob Reich, ο Joe Stiglitz, ο Paul Krugman και Üλλοι. Οι τερÜστιες ανισüτητες μÝσα στις κοινωνßες μας και ανÜμεσα στις χþρες και τις ηπεßρους, αποτελοýν επßσης τη βασικÞ αιτßα εξαιτßας της οποßας υποφÝρουν οι Üνθρωποι, üπως επßσης και για το Ýγκλημα, τη διαφθορÜ, ακüμα και για την υπονüμευση των δημοκρατικþν μας θεσμþν, δεδομÝνου üτι Ýτσι συγκεντρþνεται δýναμη στα χÝρια των λßγων.
Απü την Üλλη πλευρÜ, υπÜρχει η ισüτητα. Οι κοινωνßες üπου υπÜρχει μεγαλýτερη ισüτητα εßναι πιο υγιεßς, πιο εýρωστες, πιο συνεκτικÝς, πιο ανταγωνιστικÝς, πιο ευτυχισμÝνες. ¸τσι λοιπüν, σε αυτü το νÝο, παγκοσμιοποιημÝνο, καπιταλιστικü μας κüσμο, οφεßλουμε να φροντßσουμε þστε η διακυβÝρνηση να ρυθμßζει και να περιορßζει τη θετικÞ δýναμη των αγορþν, για να προσφÝρει και δικαιοσýνη, και ισüτητα στις κοινωνßες μας.
Και αυτü συναρτÜται με τον τρßτο μýθο, που λÝει üτι τα κρÜτη-μÝλη της ΕυρωπαúκÞς ¸νωσης εßναι σε θÝση, με τα κατÜλληλα μÝτρα λιτüτητας και τις μεταρρυθμßσεις, να επιτýχουν απü μüνα τους την αποστολÞ τους. Αν επιδεßξουν üλες οι χþρες δημοσιονομικÞ πειθαρχßα, το πρüβλημα θα εξαφανιστεß. Δεν χρειÜζεται η ΕυρωπαúκÞ ¸νωση ισχυρüτερες δομÝς διακυβÝρνησης, δεν χρειÜζεται αλληλεγγýη, ιδιαßτερα προς χþρες που δεν εφÜρμοσαν υπεýθυνες πρακτικÝς.
Ο μýθος αυτüς, üμως, παραβλÝπει τρßα βασικÜ προβλÞματα. Πρþτον, üτι η πρüσφατη παγκüσμια κρßση ανÝδειξε κÜποια κενÜ στην αρχιτεκτονικÞ του κοινοý μας νομßσματος, üπου υπÜρχει κοινü νüμισμα, χωρßς να υπÜρχει και κοινü Υπουργεßο Οικονομικþν, και επιχειρεßται να αντικατασταθεß απü συντονισμÝνες δημοσιονομικÝς και, σε κÜποιο βαθμü, διαρθρωτικÝς πολιτικÝς, οι οποßες δεν Þταν üσο αποτελεσματικÝς θα θÝλαμε. Ταυτüχρονα, χρησιμοποιÞθηκε η δημοσιονομικÞ ανÜπτυξη, για να αντιμετωπιστεß η χαμηλÞ ζÞτηση που συνüδεψε την χρηματοπιστωτικÞ κρßση.
Δεýτερον, üτι τα προβλÞματα εßναι πολý ευρýτερα, πολý πιο σýνθετα, απü την απλÞ δημοσιονομικÞ ενοποßηση σε εθνικü επßπεδο. Θα Þθελα να αναφÝρω κÜποια απü αυτÜ: η μεγÜλη ανησυχßα, η ανασφÜλεια στις αγορÝς, η ανασφÜλεια των πολιτþν, η καταστροφολογßα, οι ανησυχßες των αγορþν για το μελλοντικü χρÝος, την ανταγωνιστικüτητα, τις δυνατüτητες ανÜπτυξης των οικονομιþν της ΕυρωπαúκÞς ¸νωσης, οι οßκοι αξιολüγησης, που δεν εßναι υπüλογοι σε κανÝναν, αλλÜ αυτÜ τα οποßα κÜνουν εν κρυπτþ μποροýν να προκαλÝσουν σοβαρÝς στρεβλþσεις και να επηρεÜσουν τις οικονομßες σε εθνικü, αλλÜ και σε διεθνÝς επßπεδο. Αυτü, εξÜλλου, το διαπιστþνουμε σÞμερα σε πολλÝς οικονομßες της Ε.Ε.
Η φοροδιαφυγÞ και ιδιαιτÝρως οι φορολογικοß παρÜδεισοι. Βεβαßως, εμεßς, οι κυβερνÞσεις, πρÝπει να συγκεντρþνουμε Ýσοδα και αυτü κÜνουμε. ΥπÜρχουν üμως μεγÜλα συμφÝροντα, που μποροýν και διαφεýγουν μÝσω φορολογικþν παραδεßσων και τους βοηθÜ το χρηματοπιστωτικü σýστημα. Αυτü, οýτε εßναι δυνατüν να συνεχιστεß, οýτε και εßναι δßκαιο για τις κοινωνßες μας, σε μια στιγμÞ üπου προσπαθοýμε να βÜλουμε τÜξη στα του οßκου μας. Αποτελεß καταλÞστευση του αναπτυξιακοý μας δυναμικοý και της δυνατüτητÜς μας να επενδýσουμε στην κοινωνικÞ προστασßα των πολιτþν.
ΕπαναλαμβÜνω üτι τα προβλÞματα αυτÜ μποροýν να λυθοýν με στενÞ συνεργασßα, ισχυρÞ απελευθÝρωση και οικονομικÞ διακυβÝρνηση και üχι ακολουθþντας μοναχικü δρüμο, αλλÜ μÝσα απü μεγαλýτερη ευρωπαúκÞ ολοκλÞρωση.
Γνωρßζουμε, τÝλος, üτι σÞμερα η Ευρþπη αντιμετωπßζει δυσκολßες, λüγω φθßνουσας ανταγωνιστικüτητας και σχετικÜ χαμηλÞς ανÜπτυξης. Ζοýμε μια ιστορικÞ μετατüπιση της παγκüσμιας οικονομßας προς την Ασßα και τις Üλλες αναδυüμενες οικονομßες. Αυτü αποτελεß γεγονüς, εßναι αμετÜκλητο.
¸χουμε να αντιμετωπßσουμε μßα ανταγωνιστικüτητα, που δεν στηρßζεται πÜντα στην ποιüτητα, αλλÜ συχνÜ στηρßζεται στην ανισüτητα. Η φθηνÞ εργασßα, η απουσßα συλλογικþν διαπραγματεýσεων, η απουσßα δημοκρατικþν Þ κοινωνικþν δικαιωμÜτων, η ευκολßα στην υποβÜθμιση του περιβÜλλοντος, εßναι στοιχεßα που, βραχυπρüθεσμα, μπορεß να αποτελοýν συγκριτικü πλεονÝκτημα για κÜποιες χþρες. Το μοντÝλο αυτü, üμως, εμεßς δεν μποροýμε και δεν πρÝπει να το μιμηθοýμε.
Η απÜντησÞ μας πρÝπει να δοθεß με προúüντα ποιüτητας, με μαζικÝς επενδýσεις στη νÝα προοπτικÞ της πρÜσινης και καθαρÞς ανÜπτυξης. Αυτü συνεπÜγεται επενδýσεις στην παιδεßα, επενδýσεις στην καινοτομßα, επενδýσεις στις υποδομÝς, σε τομεßς απü τις επικοινωνßες και τις συγκοινωνßες ως την ενÝργεια, επενδýσεις στην κοινωνικÞ προστασßα των πολιτþν.
Τα λÝω αυτÜ και για να επισημÜνω το γεγονüς üτι, πρÜγματι, χρειαστÞκαμε αλληλεγγýη στην ΕλλÜδα και την Ιρλανδßα πρüσφατα, για να αντιμετωπßσουμε τις εξαιρετικÜ επιθετικÝς αγορÝς, που δεν μας επÝτρεψαν να κÜνουμε τις απαραßτητες αλλαγÝς.
Γι' αυτü το λüγο, στην ΕυρωπαúκÞ ¸νωση, θεσπßσαμε το ESFS και το μηχανισμü σταθερüτητας, για να δþσουμε στις χþρες που εßχαν προβλÞματα, το χρüνο να προβοýν στις αναγκαßες μεταρρυθμßσεις.
H ΕυρωπαúκÞ ¸νωση, παρÜ τις δυσκολßες και τις καθυστερÞσεις, ανταποκρßθηκε στην πρüκληση. Πιστεýω δε, üτι αυτÞ η βοýληση επιβεβαιþνεται και απü τις πρüσφατες αποφÜσεις, üταν λÝμε üτι θα πρÜξουμε τα δÝοντα για να υπÜρξει σταθερüτητα στην ΕυρωπαúκÞ ¸νωση και την Ευρωζþνη.
Με την ευκαιρßα αυτÞ, θα Þθελα να ευχαριστÞσω την ΓαλλικÞ ΚυβÝρνηση και τον κ. Fillon, για την υποστÞριξη που μας παρεßχαν, καθþς και τον Γαλλικü λαü για τη μεγÜλη του αλληλεγγýη. Εßναι κÜτι που εκτιμοýν ιδιαßτερα η ΕλλÜδα και ο Ελληνικüς λαüς.
Το ζÞτημα, üμως, εßναι ευρýτερο. Δεν πρÝπει αυτÝς οι κινÞσεις να παρερμηνεýονται και να θεωροýνται μια μορφÞ φιλανθρωπßας, üχι μüνον επειδÞ θα επιστρÝψουμε στο ακÝραιο ü,τι μας Ýχει δοθεß - διαψεýδοντας τις ΚασσÜνδρες - αλλÜ επειδÞ η πρüκληση εßναι ευρýτερη. Πρüκειται για ευρωπαúκÞ, για τριπλÞ πρüκληση, που αφορÜ:
Πρþτον, στη σταθερüτητα σ' Ýναν κüσμο αβεβαιüτητας. ΠρÜγματι, αυτοß οι μηχανισμοß αποτελοýν μια μορφÞ σταθερüτητας - üχι απλÜ αλληλεγγýης, αλλÜ σταθερüτητας - üλης της Ευρþπης.
Δεýτερον, στη ρýθμιση του χρηματοπιστωτικοý μας συστÞματος, καθιστþντας το δικαιüτερο και με μεγαλýτερη διαφÜνεια, εξασφαλßζοντας επενδýσεις στην πραγματικÞ οικονομßα.
Τρßτον, σε καλýτερες προοπτικÝς για θÝσεις εργασßας, ανταγωνιστικüτητα και πρÜσινη ανÜπτυξη.
Θα Þθελα να ολοκληρþσω, με ορισμÝνες πιο συγκεκριμÝνες προτÜσεις. ΜÝχρι τþρα, η Ευρωζþνη αντÝδρασε με τρεις τρüπους: με τη θÝσπιση μιας δυναμικÞς δημοσιονομικÞς εξυγßανσης, με τη βελτßωση της επιτÞρησης μÝσα απü το νÝο πλαßσιο οικονομικÞς διακυβÝρνησης και με τη δημιουργßα του μηχανισμοý οικονομικÞς σταθερüτητας.
Ωστüσο, τα αποτελÝσματα δεν εßναι ακüμα τα επιθυμητÜ, δεδομÝνου üτι οι αγορÝς φαßνεται να εξακολουθοýν να διατηροýν αμφιβολßες, ως προς την αποφασιστικüτητÜ μας να αντιμετωπßσουμε την κρßση. Αυτü üμως εßναι αντßθετο με τις πραγματικÝς μας προθÝσεις.
Για να υπÜρξει πιο αξιüπιστη στρατηγικÞ, πρÝπει να δοýμε ακüμα τρßα ζητÞματα, που επηρεÜζουν Üμεσα το χρÝος και τη σταθερüτητα των χωρþν που Ýχουν προβλÞματα, αντιστρÝφοντας την κατÜσταση και οδηγþντας σε Ýξοδο απü την κρßση.
Πρþτον, πρÝπει να λÜβουμε μÝτρα, για να σταματÞσει η πολυκυκλικÞ επιρροÞ των οßκων αξιολüγησης για τις χþρες που Ýχουν προβλÞματα. Κυρßως για τις χþρες που υποστηρßζονται απü τον ευρωπαúκü μηχανισμü στÞριξης, επειδÞ οι οικονομßες τους ελÝγχονται συχνÜ απü τα δικÜ μας üργανα και οι εκθÝσεις τους θα μποροýσαν να χρησιμοποιηθοýν, σε συνδυασμü Þ στη θÝση των εκθÝσεων των οßκων αξιολüγησης, σε περιπτþσεις αξιολüγησης των εγγυÞσεων. ΓενικÜ, το ρυθμιστικü πλαßσιο αυτþν των οßκων πρÝπει να βελτιωθεß.
Δεýτερον, τα χαρακτηριστικÜ, η εμβÝλεια και οι üροι δανεισμοý των ευρωπαúκþν μÝσων χρηματοπιστωτικÞς σταθερüτητας, πρÝπει να βελτιωθοýν περαιτÝρω και να καταστοýν αποτελεσματικüτερα στην αντιμετþπιση της βιωσιμüτητας του χρÝους και των ατελειþν των αγορþν. ΠρÝπει να ξανασκεφτοýμε την παλαιüτητα Þ μη των δανεßων του ευρωπαúκοý μηχανισμοý σταθερüτητας.
Τα δÜνεια πρÝπει να χορηγοýνται με τüκο και διÜρκεια, που αρμüζουν περισσüτερο στα χαρακτηριστικÜ των προηγμÝνων χωρþν, που δεν Ýχουν αυξητικοýς ρυθμοýς, συγκρινüμενους με εκεßνους των αναδυομÝνων οικονομιþν, με τις οποßες εßναι πιο ευθυγραμμισμÝνοι οι üροι δανεισμοý του ΔΝΤ.
ΑντιλαμβÜνομαι πλÞρως üτι δεν θα πρÝπει να μας απασχολοýν τα προβλÞματα ηθικοý κινδýνου. Εßμαι βÝβαιος üτι θα βροýμε Üλλες λýσεις, χτßζοντας Ýνα τοßχο προστασßας κατÜ των επιθÝσεων των αγορþν και βοηθþντας παρÜλληλα τις οικονομßες που Ýχουν προβλÞματα.
Τρßτον, πρÝπει να σκεφτοýμε περισσüτερο το θÝμα της ανÜπτυξης, τüσο σε επßπεδο χωρþν, üσο και σε επßπεδο Ε.Ε. Με αυτü τον τρüπο, θα προσπαθÞσουμε να αυξÞσουμε την ευημερßα των πολιτþν μας και να βροýμε τους πüρους που θα μειþσουν ταχýτερα τα χρÝη μας.
Ενþ η αποκατÜσταση της δημοσιονομικÞς πειθαρχßας εßναι επιτακτικÞ, χωρßς μßα ευλüγως δυναμικÞ οικονομßα, αυτüς ο στüχος δεν εßναι εφικτüς, πüσο μÜλλον οι στüχοι της υψηλÞς απασχüλησης και της κοινωνικÞς ηρεμßας. Δεν υπÜρχουν περιθþρια οικονομικþν κινÞτρων σε επßπεδο εθνικþν πολιτικþν, üπως εßδαμε, αλλÜ υπÜρχουν περιθþρια σε επßπεδο ΕυρωπαúκÞς ¸νωσης.
Η ΕυρωπαúκÞ ¸νωση Ýχει πολλÝς δυνατüτητες. Αν τη συγκρßνουμε με τις ΗνωμÝνες Πολιτεßες, που Ýχουν τερÜστιο ομοσπονδιακü χρÝος, η Ε.Ε. δεν Ýχει τÝτοιο χρÝος. ΠρÝπει να αναλÜβουμε δυναμικÞ και ορατÞ πρωτοβουλßα, για να ανοßξουμε το κεφÜλαιο της ανÜπτυξης και των πολιτικþν αντιμετþπισης των κρßσεων στην Ε.Ε. Χωρßς αυτü το αναπτυξιακü κεφÜλαιο, η μεταρρýθμιση της οικονομικÞς διακυβÝρνησης θα εßναι ατελÞς, αλλÜ και το σκÝλος της σταθερüτητας θα εßναι καταδικασμÝνο σε αποτυχßα.
Οι αγορÝς θα ηρεμÞσουν, μüνο αν πεισθοýν üτι η Ε.Ε. εßναι ικανÞ να ξαναβρεß το δρüμο της σταθερüτητας και της ανÜπτυξης. Μüνο αν συνδυαστοýν σταθερüτητα και ανÜπτυξη, μπορεß να διασφαλιστοýν πολιτικÞ και κοινωνικÞ σταθερüτητα.
ΤÝλος, πρÝπει να χρησιμοποιÞσουμε üλα τα μÝσα που διαθÝτουμε, για να στεφθοýν οι προσπÜθειÝς μας με επιτυχßα. Εδþ υπÜρχει ανοικτÞ συζÞτηση, σχετικÜ με ορισμÝνα μÝσα, στα οποßα θα Þθελα να αναφερθþ:
Ο φüρος επß των χρηματιστηριακþν συναλλαγþν, Ýνα πολý σημαντικü μÝσο, που θα εξασφαλßσει ßδιους πüρους στην ΕυρωπαúκÞ ¸νωση.
Ο φüρος επß του διοξειδßου του Üνθρακα, Þ ο επονομαζüμενος φüρος επß των αερßων του θερμοκηπßου, μια Üλλη πηγÞ, που θα μας βοηθοýσε να βαδßσουμε στο δρüμο της πρÜσινης ανÜπτυξης, δημιουργþντας παρÜλληλα ßδιους πüρους για την ΕυρωπαúκÞ ¸νωση.
Τρßτον, τα ευρωομüλογα. ΥπÜρχει αυξανüμενη υποστÞριξη για την Ýκδοση ευρωομολüγων, ως αποτελεσματικοý μηχανισμοý, που θα βοηθÞσει την Ευρþπη στην υλοποßηση μεγÜλων στüχων. Τα ευρωομüλογα θα διευκολýνουν τη χρηματοδüτηση Ýργων υποδομÞς και Üλλων επενδýσεων, που θα συμβÜλλουν στην ενßσχυση της ανÜπτυξης, ιδιαßτερα της πρÜσινης ανÜπτυξης. Με τα ευρωομüλογα, θα περιοριστοýν οι εντÜσεις που αντιμετωπßζουν οι αγορÝς κρατικþν ομολüγων και οι συνεχεßς πιÝσεις που υφßστανται τα τραπεζικÜ συστÞματα, διευκολýνοντας τις προσπÜθειες προσαρμογÞς των χωρþν, που επιζητοýν δημοσιονομικÞ εξυγßανση.
Συνεπþς, τα ευρωομüλογα θα συμβÜλλουν στην χρηματοπιστωτικÞ σταθερüτητα και την οικονομικÞ ευημερßα της Ευρωζþνης γενικüτερα. ¼λες οι χþρες της Ευρωζþνης θα βρεθοýν σε καλýτερη χρηματοπιστωτικÞ και οικονομικÞ κατÜσταση, αν κατορθþσουμε να βγοýμε απü την κρßση, να διαφυλÜξουμε τη χρηματοπιστωτικÞ σταθερüτητα στην Ευρωζþνη συνολικÜ και να στηρßξουμε το κοινü μας νüμισμα, το ευρþ.
Οι χþρες με δημοσιονομικÜ προβλÞματα και διαρθρωτικÝς αδυναμßες, üπως η δικÞ μου, θα εξακολουθοýν να εßναι επιμελεßς στην προσπÜθειÜ τους για δημοσιονομικÞ εξυγßανση και αýξηση της ανταγωνιστικüτητας.
Ωστüσο, τα ευρωομüλογα δεν υποκαθιστοýν τις αναγκαßες προσαρμογÝς που γßνονται σε κÜθε χþρα, και στην ΕλλÜδα. Μποροýν üμως να χρησιμεýσουν ως αποτελεσματικü συμπληρωματικü μÝσο, για την αντιμετþπιση της κρßσης χρÝους της Ευρωζþνης, και να ενισχýσουν την οικονομικÞ και την πρÜσινη ανÜπτυξη.
Κυρßες και κýριοι, την τελευταßα τριετßα, η παγκüσμια οικονομßα βρÝθηκε αντιμÝτωπη με τη χειρüτερη χρηματοπιστωτικÞ κρßση απü την εποχÞ της μεγÜλης κρßσης του 1929. Εκατομμýρια Üνεργοι, τρισεκατομμýρια χρημÜτων χÜθηκαν, η οικονομικÞ ανÜπτυξη σε üλη την υφÞλιο σταμÜτησε, ενþ οι πολßτες μας επωμßστηκαν το βÜρος ενüς τερÜστιου, νÝου δημüσιου χρÝους και, σε μερικÝς περιπτþσεις, εßδαν να κινδυνεýουν τα δημοκρατικÜ κρατικÜ τους ομüλογα.
Βρισκüμαστε σÞμερα εδþ, για να κÜνουμε τα νÝα βÞματα, που θα δημιουργÞσουν Ýνα νÝο κüσμο. Αντßθετα απü πολλÝς Üλλες συναντÞσεις του περασμÝνου χρüνου, αντß να λογομαχοýμε για το ποιος θα πληρþσει τι και ποιος θα διασþσει ποιον, πρÝπει να καταστρþσουμε το σχÝδιο μιας συλλογικÞς δρÜσης, της συνολικÞς δρÜσης που απαιτεßται για την αποκατÜσταση της σωστÞς ισορροπßας ανÜμεσα σε αγορÝς και κυβερνÞσεις. Εßναι χρÝος μας απÝναντι στους πολßτες μας και εßναι το λιγüτερο που μποροýμε να κÜνουμε γι' αυτοýς.
Γνωρßζουμε, επßσης, üτι η πολιτικÞ μας φωνÞ στην Ευρþπη, εßτε πρüκειται για την περιοχÞ μας, εßτε για την ευρýτερη περιοχÞ, üπως τη Μεσüγειο, τη ΜÝση ΑνατολÞ, τη Μαýρη ΘÜλασσα, τον Καýκασο Þ την ΑφρικÞ, θα επηρεαστεß απü αυτÝς τις αλλαγÝς και αποφÜσεις.
Σε αυτü το πλαßσιο, Γαλλßα και ΕλλÜδα συνεργÜζονται στενÜ σε περιφερειακÜ θÝματα, üπως στην Μεσüγειο. Εδþ, αντß να υπÜρχει μια προσÝγγιση «εκ των Üνω προς τα κÜτω», με βÜση την παροχÞ μονομεροýς βοÞθειας, η ΕυρωπαúκÞ ¸νωση διαμορφþνει πιο ισüτιμη συνεργασßα με τους μεσογειακοýς μας γεßτονες.
ΑναλÜβαμε επßσης μια πρωτοβουλßα, ΕλλÜδα και Τουρκßα, στην οποßα συμμετÝχει φυσικÜ και η Γαλλßα, για την αντιμετþπιση του προβλÞματος της κλιματικÞς αλλαγÞς στη Μεσüγειο, θεωρþντας üτι αυτÞ εßναι μια θετικÞ δυναμικÞ συνεργασßας και αντιμετþπισης συγκροýσεων, üπως της ΜÝσης ΑνατολÞς - üλοι επιθυμοýμε ειρηνικÞ διευθÝτηση του Μεσανατολικοý, το ταχýτερο δυνατü - αλλÜ και üτι η πρÜσινη ανÜπτυξη μπορεß να καταστεß ευκαιρßα για δημιουργßα θÝσεων εργασßας και για ανÜπτυξη στη Μεσüγειο και την Ευρþπη, συμβÜλλοντας παρÜλληλα στην αντιμετþπιση του περιβαλλοντικοý προβλÞματος. Η συμβολÞ του Jeffrey Sachs υπÞρξε φυσικÜ πολýτιμη σε αυτÞ την περßπτωση.
Εßμαι λοιπüν βÝβαιος üτι, με τη συνεργασßα μας, μποροýμε να ενεργÞσουμε ως καταλýτης, üχι μüνο για τη διευθÝτηση των συγκροýσεων, αλλÜ και για να ισχυροποιÞσουμε τη φωνÞ μας υπÝρ της δημοκρατßας, των ανθρωπßνων δικαιωμÜτων και της ευημερßας σε üλη την υφÞλιο.
Προτοý τελειþσω, θα Þθελα να ευχαριστÞσω τη χþρα που μας φιλοξενεß, την Γαλλßα, üχι μüνο για την οργÜνωση αυτÞς της εκδÞλωσης, αλλÜ και για την αλληλεγγýη της. Σας εýχομαι κÜθε επιτυχßα φÝτος, στο ρüλο σας ως επικεφαλÞς της ομÜδας του G20.
Η πρüκληση που Ýχετε να αντιμετωπßσετε εßναι μεγÜλη και η παγκüσμια δημοκρατικÞ διακυβÝρνηση θα παραμεßνει στην ατζÝντα μας για πολλÜ χρüνια.
ΑυτÞ εßναι μια πρüκληση, που αφορÜ üλη την υφÞλιο. Υποστηρßζουμε, συνεπþς, τις προσπÜθειες της Γαλλßας, που Ýχουν ως αντικεßμενο τη μεταρρýθμιση του παγκüσμιου νομισματικοý συστÞματος, τον Ýλεγχο των διακυμÜνσεων των τιμþν βασικþν προúüντων και τροφßμων και, φυσικÜ, τη ρýθμιση της παγκüσμιας οικονομßας.
Η Ευρþπη μπορεß και πρÝπει να παßξει το ρüλο της. Και εγþ, πιστεýω συχνÜ üτι δεν καταλαβαßνουμε, Þ δεν συνειδητοποιοýμε την πραγματικÞ δýναμη της Ευρþπης στον κüσμο. Αν δουλÝψουμε μαζß, αν πιστÝψουμε στην Ευρþπη, μποροýμε να συμβÜλουμε στη δημιουργßα ενüς καλýτερου, δικαιüτερου, δημοκρατικüτερου και πιο πρÜσινου κüσμου για τους πολßτες üλης της υφηλßου.
Η ΕλλÜδα αντιμετωπßζει μια δýσκολη κρßση. Να εßστε üμως βÝβαιοι, üτι θα μετατρÝψουμε την κρßση σε ευκαιρßα και ευημερßα για το λαü μας, για μια ΕλλÜδα πολý διαφορετικÞ, για την οποßα θα εßμαστε υπερÞφανοι.
Ελπßδα μου, εßναι η ελληνικÞ κρßση, να γßνει ευκαιρßα και για üλη την Ευρþπη.
Σας ευχαριστþ πολý. |