,

στους δημοσιογρφους Βασλη Σκουρ & Γιννη Παπαδπουλο

29 2010

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλ σας ημρα κ. Γραμματα και χρνια πολλ.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Καλημρα σας, χρνια πολλ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ξεκινσω με ερωτματα που θτουν οι ακροατς μας. Θα σας μεταφρω να ερτημα που μας στειλε νας ακροατς μας, ο Γιργος απ την Πολωνα, απ το λστιν: «Διεθνες οικονομολγοι φωνζουν τι τα μτρα τσακζουν τον Ελληνικ λα και τι υπρχουν λλες λσεις. Για ρωτστε τον κ. Καρχιμκη, πσο δημοκρατικ εναι, ταν δεν λαμβνεται υπ' ψιν το πολιτικ κστος, για λλο να σε ψηφζουν κι εσ να τσακζεις τον Ελληνικ λα».

Ποια εναι η γνμη σας για τα μτρα, τα επδυνα και τα επαχθ, που λαμβνονται; Και ρωτ εσς, ως Γραμματα του κμματος.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Ακοστε με: εναι αλθεια τι για λη αυτ την κατσταση, και που παραλβαμε και που διανουμε, δεν εμαστε οτε χαρομενοι, οτε ευτυχισμνοι. Γνωρζουν λοι, μως, και εναι κοιν πεποθηση, τι αν δεν προχωροσαμε στο μηχανισμ στριξης, για να προυμε το δνειο των 110   δισεκατομμυρων ευρ, αυτ τη στιγμ, η Ελλδα θα εχε βλει λουκτο, θα ταν μια χρα χρεοκοπημνη απ την αφετηρα της, δηλαδ απ την επομνη των εκλογν λγο διστημα μετ τις εκλογς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να προυμε το δνειο με οποιαδποτε ανταλλγματα, μως, κ. Γραμματα;

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Νομζω τι υπρχουν παραδοχς, υπρχουν δημσιες εκφρσεις, και απ τους εταρους μας, και απ λους σοι γνωρζουν τα πργματα, τι εν δεν μπαναμε σ’ αυτ το μηχανισμ στριξης, σμερα, η Ελλδα δεν θα εχε καμα προοπτικ. Και να πω και κτι λλο: ο Γιργος Παπανδρου, ταν ο μοναδικς ο οποος θεσε ζτημα στην Ευρωπακ νωση, τι το πρβλημα της χρας μας, δεν εναι πρβλημα της Ελλδας, εναι πρβλημα ολκληρης της Ευρωπακς νωσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλτερες διαπραγματεσεις μπορον να γνουν στο εξς;

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Η Ελλδα δνει τη μχη της. Ο Πρωθυπουργς δνει τη μχη του. Αντιλαμβνεστε λοιπν τι προσπαθομε να κνουμε το καλτερο δυνατ. Και βεβαως, εμαστε οι πρτοι, ο Πρωθυπουργς ταν ο πρτος, ο οποος θεσε το θμα της κδοσης ευρωομολγου, που αντιλαμβνεστε τι εναι μια επιπρσθετη θωρκιση, χι μνο για την Ελλδα, αλλ και για ολκληρη την Ευρωπακ νωση, σε ττοιου εδους φαινμενα, τα οποα αντιμετπισε η Ελλδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλ δεν χει εξασφαλιστε κτι ττοιο.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Βεβαως δεν χει εξασφαλιστε. Ξρετε πολ καλ τι στην Ευρπη υπρχει νας πολ μεγλος ανταγωνισμς, υπρχουν συμμαχες, υπρχουν συμφροντα και λα εναι αποτλεσμα μιας διαρκος διαπραγμτευσης και μιας διαρκος προσπθειας. Και αυτ κνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εστε Γραμματας του ΠΑΣΟΚ. θελα να σας ρωτσω το εξς: το κμμα σας θα πισει την Κυβρνηση, ,τι γνεται εναι καλ γινμενο και απλς θα υπερασπζει τις κυβερνητικς επιλογς; θα στελει μνυμα στους Υπουργος; θα τους πισει κποιος απ το γιακ και θα τους πει «τρξτε γρηγορτερα, κινηθετε δικαιτερα, διαπραγματευθετε αποτελεσματικτερα»;    

Γιατ μχρι τρα, εδαμε τι σοι Βουλευτς τλμησαν να διαχωρσουν τη θση τους, κατληξαν εκτς Κοινοβουλευτικς Ομδας.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: χω πει κι λλη φορ τι, το κμμα, με την πολιτικ-οργανωτικ του προσπθεια, εναι αρωγς στην προσπθεια που κνει η Κυβρνηση να βγλει τη χρα απ την κρση. Ταυτχρονα, μως, το κμμα μπορε και πρπει να αποτελε και τη συνεδηση της Κυβρνησης σε πρα πολλ ζητματα. Σε ζητματα που χουν να κνουν με χειρισμος, που χουν να κνουν με στρατηγικς, που χουν να κνουν με πολιτικς, οι οποες πολλς φορς μας δημιουργον την ασθηση τι αναμετριμαστε με την ιστορα μας και με τη διαδρομ μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπως λα αυτ που μας λτε φαντζουν θεωρητικ;   Εγ θα σας ρωτσω πρακτικ: το κμμα του ΠΑΣΟΚ πιστεει τι υπρχει λλος τρπος, εκτς απ τη μεωση των μισθν και των συντξεων, εκτς απ τη μεωση των μισθν των ΔΕΚΟ; Υπρχει λλη λση;

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Αυτ που μου λτε, σας το επα με ναν διαφορετικ τρπο τι, πραγματικ, αισθανμαστε τι αναμετριμαστε και με τη διαδρομ μας, και με την ιστορα μας. Δεν εναι αυτ το οποο εμες θλαμε να κνουμε. Το ΠΑΣΟΚ βεβαως θα συνδρμει, θα προσπαθσει, θα συμβλλει στην προσπθεια της Κυβρνησης, αλλ θα εναι και επικριτικ ταν χρειαστε και που χρειαστε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χρειζεται, για παρδειγμα, παραπνω διλογος;

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Βεβαως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακμη δεν χει παρουσιαστε η ευκαιρα;

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Βεβαως χρειζεται διλογος, βεβαως πρπει να ανοξουμε το διλογο και, εν πση περιπτσει, εμες στο ΠΑΣΟΚ, στο οργανωμνο ΠΑΣΟΚ, επειδ πιστεουμε στην οργανωμνη πολιτικ δρση, εμαστε οπαδο της ποψης τι, σε περιδους κρσης, η εξουσα πρπει να εναι ορατ, διφανη και προσπελσιμη. Ο διλογος πρπει να εναι εξαντλητικς.

Αντιλαμβανμαστε τι, πρα πολλς φορς, οι προθεσμες μπορε να πιζουν. Πρπει, μως, να χουμε ανοιχτ αυτι, πρπει να ακομε διτι, μσα απ το διλογο, τη συνεννηση και τη συζτηση, μπορομε να λσουμε θματα και μπορομε να αποτρψουμε εντσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπως πρπει να περιοριστε, για παρδειγμα, το κατεπεγον των νομοσχεδων, που βζει τους Βουλευτς να λειτουργον με το πιστλι στον κρταφο;

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: χουν ρθει μχρι σμερα στη Βουλ περπου 80 νομοσχδια, εκ των οποων 7 πγαν με τη διαδικασα του κατεπεγοντος. Βεβαως, θα ταν το σωστ να μην προχωρσουμε με τη διαδικασα του κατεπεγοντος, μως, αυτ γινε. Υπρχει, μως, και η λλη εκδοχ: τα νομοσχδια που μπανουν στη διαβολευση, στη συνεννηση, στο διλογο και για τα οποα εξαντλεται ο διλογος.

Πρπει μως ο διλογος, και επιμνω σε αυτ, να εναι ουσιαστικς. Και εν η πλευρ των εργαζομνων, η πλευρ των θεσμικν εκπροσπων, κομζει απψεις προτσεις, οι οποες διορθνουν, βελτινουν ουσιαστικ οδηγον σε καλτερες λσεις, εμαστε υποχρεωμνοι να δεχμαστε μσα απ το διλογο και τις βελτισεις και τις προτσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατ μως μιλτε συνεχς σε μλλοντα χρνο; δη, διανουμε τον 7ο μνα του μνημονου κι εγ θλω να σας ρωτσω: μχρι τρα, υπρξε φορ που να βγκε το ΠΑΣΟΚ ως κμμα και να πει στην Κυβρνηση «στοπ, μχρι εδ», να βλει μια γραμμ;

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Βεβαως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πο γινε αυτ και πτε;

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Στην τοποθτησ μου, ως Γραμματας του κμματος, στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, που ζτησα επαναστοχοθτηση της τιμολογιακς πολιτικς, απ πλευρς της ΔΕΗ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τι γινε; Σμερα, ανακοινθηκε η αξηση στα χαμηλ τιμολγια.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Και σμερα, για λλη μια φορ, εμαι υποχρεωμνος να το επαναφρω, τι πρπει να επαναστοχοθετηθε η τιμολογιακ πολιτικ. Και αυτ, βεβαως, παρ το γεγονς τι υπρχει το κοινωνικ τιμολγιο, μσα απ το οποο μεινεται το τιμολγιο της ΔΕΗ για χιλιδες ανθρπους, οι οποοι εναι φτωχο, νεργοι. Αλλ εν πση περιπτσει, θεωρ τι πρπει να υπρξει μια επαναστοχοθτηση - και το λω δημσια - της τιμολογιακς πολιτικς της ΔΕΗ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ρα, δεν εισακογεστε.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ εναι υποχρεωμνο να λει την ποψ του. Και θα τη λει ποτε χρειαστε. Και βεβαως, μπορε να μην τη λει πντα δημσια, αλλ την εκφρζει και στις κατ’ ιδαν συνεννοσεις, στις θεσμικς συνεννοσεις που γνονται, τσι στε να μπορομε να κνουμε το καλτερο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας απασχολε το γεγονς τι ο αριθμς των μελν της Κοινοβουλευτικς Ομδας βανει μειομενος; χετε φτσει στους 156. Εκτιμτε τι μπορε να δημιουργηθε θμα, το οποο να οδηγσει ακμη και σε πρωρες εκλογς;

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Θεωρ τι η Κοινοβουλευτικ Ομδα του ΠΑΣΟΚ χει δικαωμα να χει ποψη, χει δικαωμα να διαφοροποιεται και να εκφρζει διαφορετικς απψεις, αλλ νομζω τι εκφρστηκαν διαφορετικς απψεις, δεν εναι λχος η Κοινοβουλευτικ Ομδα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν εναι λχος, αλλ σοι διαφνησαν ετθησαν εκτς Κοινοβουλευτικς Ομδας.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Υπρξε το θμα της ψφου. Βεβαως, καννας δεν εμπδισε κανναν να πει την ποψ του. πως, πρα πολλο συνδελφοι, και διαφοροποιθηκαν, και επαν την ποψ τους, και συνβαλαν στο να γνουν διορθσεις και βελτισεις σε πρα πολλς πρωτοβουλες, οι οποες αναλφθηκαν απ την Κυβρνηση, μως, στην τελικ τους ψφο, στριξαν την Κυβρνηση. Και δεν νομζω τι θα υπρξει καννα πρβλημα στην Κοινοβουλευτικ Ομδα του ΠΑΣΟΚ, σε σχση με τη συνοχ της και την παραπρα πορεα της. Εκφρζουν λοι τις αγωνες τους, λλος λιγτερο, λλος περισστερο, αλλ νομζω τι αυτ δεν δημιουργε κνδυνο για την πορεα της Κυβρνησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να εκφρζουν δηλαδ την ποψ τους, αλλ στο τλος να ψηφζουν και αντθετα απ την ποψ τους, αυτ λτε.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Τι θα κνουμε; Θα ρξουμε την Κυβρνηση; Δεν μπορομε να κνουμε αυτ το πργμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι Υπουργο που δεν ακονε τους Βουλευτς; Τρα εναι οι διοι οι Βουλευτς.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: χω την ποψη τι οι Υπουργο πρπει να ανοξουν τις πρτες τους. Και επιμνω σε αυτ που σας επα πριν: η εξουσα σε κρση, πρπει να εναι ανοιχτ. Μπορε να μην μπορε να λσει προβλματα, αλλ πρπει να ακοει, πρπει να συνδιαλγεται. Πρπει να εναι προσπελσιμη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακροατς μας, ρωτ: θα πει νας στη φυλακ;

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Βεβαως. Πολ σωστ το ερτημα. Ο Παπανδρου, απ τα πρτα Υπουργικ Συμβολια που κανε, κλεσε την ηγεσα της Δικαιοσνης στο Υπουργικ Συμβολιο - και το θυμστε. Και εναι μια καλ ευκαιρα, γιατ εναι πραγματικ παλλακ ατημα, λων των ανθρπων που δοκιμζονται και, κυρως, αυτν που δοκιμζονται περισστερο, να τεθε το ερτημα: «θα πει κποιος φυλακ;».  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Δικαιοσνη φταει, λτε;

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Προσξτε με: ο Παπανδρου προσπθησε, με ναν απλυτα θεσμικ τρπο, μσα απ το Υπουργικ Συμβολιο, να στελει να μνυμα. Δεν δικζει η Διοκηση, δεν δικζει η Κυβρνηση, η Δικαιοσνη εναι αυτ η οποα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μισ λεπτ, για να καταλβουμε το σκεπτικ σας: η πολιτικ θλει την αυτοκθαρση και η Δικαιοσνη δεν το κνει; Αυτ μας λτε;

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Με συγχωρετε, να ολοκληρσω. Ο Παπανδρου, λοιπν, στην ομιλα του, μεταφρει το ατημα της κοινωνας περ ατιμωρησας, απευθυνμενος στην ηγεσα της Δικαιοσνης και τους λει: «κριοι, υπρχει η κοιν πεποθηση τι υπρχει ατιμωρησα και αυτ πρπει να αντιμετωπισθε». Ο Παπανδρου δεν μπορε να πει «τιμωρστε τον τδε και τον τδε», εναι αρμοδιτητα της Δικαιοσνης.

Σηκνεται λοιπν νας αντατος δικαστς, μσα στο Υπουργικ Συμβολιο, και γυρνει και λει: «δεν υπρχει ατιμωρησα». Με συγχωρετε, αυτς ο συγκεκριμνος δικαστς, αντατος δικαστς, ταν σε αρμονα με το λακ ασθημα; Βεβαως, αν μου δινταν η δυναττητα να μιλσω ττε, θα λεγα στον κριο αυτ, που επε τι δεν υπρχει ατιμωρησα: «και γιατ κριοι - ορισμνοι, χι λοι - της Δικαιοσνης, το σκνδαλο των ομολγων, καρκινοβατε επ τρα χρνια και δεν οδηγεται στο ακροατριο ταν, για παρδειγμα, για το Ταμεο των Δημοσιογρφων, υπρχει μσα στη δικογραφα επσημο γγραφο, που δεχνει την πορεα της μζας;»

Οι δικαστς, οι οποοι αναλαμβνουν ττοιες υποθσεις, εναι υποχρεωμνοι να ταυτιστον, μσα απ τη δικονομα και μσα απ τις διαδικασες, με το λακ ασθημα. Δεν δικζει η Κυβρνηση. Δικζει η Δικαιοσνη. Πρπει να δικσουν οι δικαστς, που χουν αναλβει ττοιου εδους υποθσεις, και να σταθον στο ψος της ευθνης που τους αναλογε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λτε τι για τα ομλογα υπρχουν στοιχεα, που μπορε να οδηγσουν κποιους στη φυλακ.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Βεβαως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τι η Δικαιοσνη αδρανε.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Βεβαως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μλιστα. Εναι μια σημαντικ καταγγελα, με συγχωρετε, που θα ταν ακμα καλτερα, αν γνει πιο συγκεκριμνη, κ. Καρχιμκη.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Η Δικαιοσνη πρπει να αναλβει την ευθνη της. Δεν μπορε αντατος δικαστς να μιλει μσα στο Υπουργικ Συμβολιο και να λει τι δεν υπρχει ατιμωρησα, ταν εναι κοιν πεποθηση, με πρτο τον Πρωθυπουργ να το καταγγλλει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσες λτε λοιπν τι οι πολιτικο στκονται στο ψος των περιστσεων, αλλ οι δικαστικο δεν στκονται στο ψος των περιστσεων και γι ‘αυτ δεν προχωρει η κθαρση.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: λο αυτ το σστημα, και χετε δκιο, οδηγε και στην απαξωση του πολιτικο συστματος, οδηγε και στην κατρρευση της αυτονομας της πολιτικς, οδηγε σε μια λογικ, που ο κθε νθρωπος λει «εδ δεν γνεται τποτα, εδ δεν στκει τποτα». Οδηγε σε «ζουγκλοποηση» της κοινωνας, που τι σημανει αυτ: τι ττε, ρχονται πραγματικ τα συμφροντα, να επιβληθον της πολιτικς.

Εδ πρπει να υπρξει μια οργανωμνη αντσταση απναντι στην ανομα, απναντι στην ατιμωρησα, απναντι σε λα αυτ τα φαινμενα, που οδηγον σε κατρρευση το πολιτικ σστημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλ τα λτε, αλλ σας διαφεγει τι το κμμα σας κυβερν. Καλς οι διαπιστσεις, ιδο πεδο δξης λαμπρ.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Το κμμα μας κυβερν, αλλ το κμμα μας δεν επιβλλει στη Δικαιοσνη τι να κνει. Οι δικαστς, που χουν αναλβει λες αυτς τις περιπτσεις, να σταθον στο ψος των περιστσεων και να ακοσουν τη φων του λαο, που απαιτε λοι αυτο, που κι αν ανκουν, να τιμωρηθον. Και βεβαως, να δημευθον και οι περιουσες τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εναι σημαντικ αυτ που λτε. Ακμα κι αν ανκουν στο κμμα σας;

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: που κι αν εναι. Και ο Πρωθυπουργς, εμαι σε θση να ξρω τι, χει καλσει τους αρμδιους Υπουργος και τους χει θσει τα ζητματα, τσι στε πραγματικ να βρεθον τρποι για να ξεπεραστε αυτ το μεγλο πρβλημα, που ο μικρς οδηγεται με πολ μεγλη ευκολα στη Δικαιοσνη και δικζεται, αλλ ο μεγλος και ο ισχυρς, αυτς ο επορκος της πολιτικς ζως, ποιος κι αν εναι, μπορε να βρσκει τρπους να την αποφεγει.

Γι’ αυτ μιλει ο Πρωθυπουργς και για αλλαγ του νμου Περ Ευθνης Υπουργν. Θα δικζονται λοι, πως οι απλο πολτες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστομε πολ για την επικοινωνα. Χρνια πολλ, καλ χρονι.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Σας ευχαριστ.