Ομιλία Γραμματέα ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη

σε Πολιτική Εκδήλωση του Υποψήφιου Περιφερειάρχη Ιόνιων Νήσων, Ηλία Μπεριάτου, στην Αθήνα

 

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Η παρουσία σας σήμερα εδώ, σημαίνει ότι και η Αυτοδιοίκηση και το Κίνημά μας, έχουν πολλούς, άξιους και υπεύθυνους ανθρώπους, που στηρίζουν τη μεγάλη εθνική προσπάθεια για τη σωτηρία και την ανάκαμψη της χώρας.

Τώρα, που η Ελλάδα έχει ανάγκη να προχωρήσει μπροστά και το Κίνημά μας, -  καλείται ξανά - να τη σηκώσει στις πλάτες του, εσείς δηλώνετε παρόν στη μεγάλη μάχη. Και στέλνετε το μήνυμα πως η κοινωνία δεν ανέχεται τον εμπαιγμό από την παρέα της χρεοκοπίας, που οδήγησε με πολιτική ανευθυνότητα, με ελαφριά συνείδηση και με ρωμαϊκά φαγοπότια την χώρα μας στην παρακμή.

Αντιθέτως, είστε εδώ, γιατί κατανοείτε την ανάγκη, να διασφαλίσουμε την τιτάνια εθνική προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη, οδηγώντας την Ελλάδα πρώτ' απ' όλα, στο δρόμο της ευθύνης και της αλήθειας. Γιατί ξέρετε, πως μόνο μέσα από την αλήθεια, μπορούμε να βγούμε από την ύφεση και απ' το σκοτάδι στο οποίο μας βύθισε η αδιέξοδη πολιτική της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Και η αλήθεια Σύντροφοι, δεν μπορεί να βαφτίζεται εκβιασμός, επειδή κάποιοι την φοβούνται. Εκβιασμός, είναι να επενδύεις στον φόβο και όχι στο όφελος. Εκβιαστικά είναι τα δικά τους ψευτοδιλήμματα, που ζητούν από τον κόσμο να επιστρέψει στο χρεοκοπημένο παρελθόν τους. Που αλλοιώνουν σκόπιμα την ουσία, την αξία και τα κριτήρια των Αυτοδιοικητικών εκλογών. Όμως, με τη γλώσσα της αλήθειας, μπορείς να ξεσκεπάζεις τις τακτικές της υπονόμευσης.

Αυτό κάνει και ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρός μας, ο Γιώργος Παπανδρέου, γιατί πίσω από το φως της αλήθειας που παρουσιάζει κάνει τη γαλάζια παρέα να κρύβεται στον ίσκιο της. Γιατί τα προβλήματα τα πολλαπλασιάζεις με το ψέμα, και τα μοιράζεσαι με την αλήθεια. Και όταν τα μοιράζεσαι, τότε οδηγείσαι σε λύσεις. Και έτσι, μπορείς να οργανώσεις καλύτερα τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν στην οικονομία, στην κοινωνία και στην πολιτική. Και είμαι σίγουρος, ότι είστε όλοι απόψε εδώ, γιατί πρεσβεύετε την αλήθεια και την στηρίζετε. Γιατί γνωρίζετε πως είναι το μονοπάτι με τη μεγαλύτερη δύναμη. Και αυτή η δύναμη μας κρατάει όλους δραστήριους, μάχιμους και παρόντες.

Και σήμερα είναι εδώ, και το σώμα του ΠΑΣΟΚ, με τα στελέχη και τους υποψηφίους. Με τον Ηλία Μπεριάτο, και τους Υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους του Συνδυασμού «Ιόνιο Αρχιπέλαγος».

Είναι εδώ, και η ψυχή του ΠΑΣΟΚ, με όλους εσάς παρόντες. Μ' εσάς που καλείστε να δώσετε μια μεγάλη πολιτική μάχη, για την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση που έχουμε μπροστά μας. Μια μάχη ταυτότητας και διαφοράς! Μια μάχη πατριωτικής ευθύνης! Μια μάχη  για να κερδίσουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου και να υλοποιήσουν τον Καλλικράτη, οι δυνάμεις που πίστεψαν σ' αυτόν και οι άνθρωποι που τον σχεδίασαν. Γι' αυτό στηρίζουμε τον Ηλία Μπεριάτο, γιατί με την αξιοπιστία της δημόσιας παρουσίας του, μπορεί να κάνει το πολιτικό μας όραμα υπόθεση όλων των πολιτών του Ιονίου. Απαλλάσσοντας, τις τοπικές δυνάμεις από τους βολεμένους, τους αδύναμους και τους απαθείς. Απαλλάσσοντας, την Περιφέρεια από αυτούς που σαστίζουν μπροστά στη βούληση της κοινωνίας και εκλαμβάνουν ως απειλή, οποιαδήποτε αλλαγή.

Είναι αυτοί Σύντροφοι, που άφησαν πίσω τους καμένη γη, και τώρα τα βάζουν με τους πυροσβέστες. Που παρέλαβαν μια χώρα της Ευρωζώνης και την αποδόμησαν σε 5,5 χρόνια. Είναι αυτοί που μας οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού επιδεινώνοντας  ραγδαία κάθε συγκριτικό μέγεθος,

-  Από την ίδρυση του ελληνικού κράτους μέχρι το 2004, το δημόσιο χρεώθηκε 180 δις. και μέσα στα 5,5 χρόνια της Δεξιάς, άλλα 120!

-  Τους παραδώσαμε την Ελλάδα το 2004, με 5,5% θετικό ρυθμό ανάπτυξης και την εγκατέλειψαν το 2009, με -2% !

-  Εγκατέλειψαν τη χώρα με 320 δις χρέος, με 32 δις έλλειμμα και περίπου 13 δις δαπάνες για τόκους, αλλά παραμένουν πιστοί στην «αεριτζίδικη» πολιτική τους, με τον κύριο Σαμαρά να δηλώνει ό,τι «το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας θα μηδενίσει το συνολικό έλλειμμα έως το τέλος του 2011»!

Και τους ρωτάμε. Γιατί δεν το έκαναν 5,5 χρόνια; Δεν το έκαναν, γιατί υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Γιατί το μόνο που επιδιώκουν μ' επικοινωνιακές κορώνες, είναι να εκμηδενίσουν τη λογική μας. Και τώρα ζουν εγκλωβισμένοι, στο άγονο παρελθόν τους. Είναι φοβισμένοι,  μπροστά στο θάρρος της δημόσιας αυτοκριτικής. Στέκονται δειλοί, μπροστά στη γενναιότητα  που απαιτεί η γλώσσα της αλήθειας στην πολιτική.

Και τώρα τι κάνουν;

-        Τώρα ο Σαμαράς αποκαλεί, τον Καλλικράτη «επικείμενη καταστροφή»,  όταν χθες το κόμμα του, είχε σημαία  την ανασυγκρότηση του κράτους, την οποία βέβαια δεν υλοποίησε ποτέ.

-        Τώρα θέτουν ψεύτικα διλήμματα για δήθεν αρνητική ψήφο στις εκλογές του Νοέμβρη, όταν χθες, ο οικονομικός σύμβουλος του Σαμαρά, ο κύριος Βάρδας δήλωνε πως αν χρειάζονταν 181 ψήφοι για το Μηχανισμό Στήριξης, η Νέα Δημοκρατία θα τον είχε ψηφίσει.

-        Τώρα ο κύριος Σαμαράς, διαλαλεί στο εξωτερικό ότι στηρίζει τις διαρθρωτικές αλλαγές για την επίτευξη της δημοσιονομικής πειθαρχίας, όταν χθες καταψήφιζε τον Μηχανισμό Στήριξης, καταψήφιζε τον Καλλικράτη, αποχωρούσε από τη Βουλή στη θέσπιση αντικειμενικών προαγωγών στο Δημόσιο και άλλα πολλά. 

Άραγε Σύντροφοι, υπάρχουν πιο τρανταχτά παραδείγματα απ' αυτά, για να διακρίνεις την πολιτική υποκρισία και τον πολιτικό καιροσκοπισμό;

Και εδώ Σύντροφοι, τίθεται ένα μεγάλο ερώτημα,

-  Ποιοι θα υλοποιήσουν τον Καλλικράτη, τη μεταρρύθμιση της ελπίδας για τη χώρα;

-  Ποιοι θ' αξιοποιήσουν πάνω από 10 δις. ευρώ που αναθέτει η σημερινή Κυβέρνηση από το ΕΣΠΑ, στις αυτοδιοικητικές περιφέρειες, για να διαχειριστούν;

-  Αυτοί που αντί να στηρίζουν τους υποψηφίους τους, εξαντλούνται σε μια προσπάθεια καταψήφισης των αντιπάλων;

Είναι αυτό πολιτική; Είναι αυτό επιχειρηματολογία; Όχι βέβαια. Είναι απλά μια πολιτική, ηθική και στρατηγική κρίση που βιώνει εδώ και καιρό η Αντιπολίτευση και δεν κάνει τίποτα για να την ξεπεράσει.

Άλλωστε, η Νέα Δημοκρατία είναι γνωστό, ότι δεν πιστεύει στην Αυτοδιοίκηση. Γι' αυτό δεν έχει τίποτα ουσιαστικό να παρουσιάσει. Παρά αναλώνεται Σύντροφοι, στη σκόπιμη διαστρέβλωση του νοήματος των εκλογών, με απώτερο σκοπό να εμποδίσει την ολοκλήρωση της προσπάθειάς μας για τη σωτηρία της χώρας. Επιδιώκει την αστάθεια, σκορπίζει τη σύγχυση, προκαλεί τον συναισθηματικό εκβιασμό της κοινωνίας, ώστε μέσα από την τεχνητή αποσταθεροποίηση, να οδηγηθούμε στην αφερεγγυότητα και από 'κει να βλάψει και πάλι, συνολικά την οικονομία της χώρας. Την αστάθεια όμως επιδιώκουν και κάποια ανομοιογενή σχήματα που ζητούν την ψήφο των πολιτών θέτοντας σε κίνδυνο το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Γιατί πρώτον δεν ξέρουν και οι ίδιοι τι πρεσβεύουν και απλά αναζητούν ακροατήριο για επικοινωνιακές κορώνες. Γιατί πατάνε «τα δυο πόδια σε δυο βάρκες». Και γιατί εγκαταλείπουν τη μάχη, τώρα που η χώρα κρέμεται σε μια κλωστή και η ενότητα του Κινήματός μας, είναι η εγγύηση ότι θα τη σώσουμε. Βλέπετε λοιπόν, ότι τα ερωτήματα που μπαίνουν είναι αμείλικτα. Και η απάντηση που θα τους δώσουμε, είναι η λύση που ζητάμε.  Και η απάντηση αυτή μας ενώνει.

Όχι, σύντροφοι, δεν πρέπει ν' αφήσουμε την Αυτοδιοίκηση σε αυτούς που αυτό- εγκλωβίζονται με ψεύτικα διλλήματα καθώς κάποιοι θέλουν να βυθίσουν την κοινωνία στο λαβύρινθο της δεξιάς πολιτικής και κάποιοι άλλοι να βυθίσουν την κοινωνία στο αδιέξοδο της αδέξιας πολιτικής. Δεν θ' αφήσουμε τον Καλλικράτη, τον θεμέλιο λίθο της Ελλάδας, σε αυτούς που αρνήθηκαν να μας ακολουθήσουν στη σωτηρία της χώρας, προτάσσοντας το μικροκομματικό ή το ατομικό συμφέρον από το εθνικό συμφέρον. Σε αυτούς που επιλέγουν το εφήμερο σήμερα και το προσωπικό αύριο που αρέσκονται να κυβερνούν αλλά όχι να υπηρετούν! Που διψούν για εξουσία αλλά αδιαφορούν για την ουσία!

Γι' αυτό Συντρόφισσες και Σύντροφοι, Δίνουμε τη στήριξή μας και ενισχύσουμε με τη δύναμή μας για Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων τον Ηλία Μπεριάτο. Τον άνθρωπο που συνδυάζει την επιστημονική γνώση, με τη γνώση που βασίζεται  στην εμπειρία. Τον υποψήφιο που συνδυάζει το ήθος και την ανθρωπιά, με την καθαρή πολιτική διαδρομή και την έντονη κοινωνική δράση. Και κάτι ακόμα, ο Ηλίας Μπεριάτος, είναι ο άνθρωπος που μπορεί ν' αξιοποιήσει καλύτερα απ' όλους, τις δυνατότητες που προσφέρει ο Καλλικράτης, αντλώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση πόρους για το Ιόνιο, με την ικανότητά του να διατηρεί στενή σχέση και αγαστή συνεργασία με την Ευρώπη.

Γι' αυτό Σύντροφοι, σε αυτές τις κρίσιμες εκλογές δεν θ' αναλωθούμε σε προσχηματικά διλλήματα. Δεν ανεχόμαστε την ευκαιριακή ψηφοθηρία. Υπάρχει μόνο ένας δρόμος για το Ιόνιο και όλη την Ελλάδα. Να είμαστε συνεπείς στην πορεία μας. Και η πορεία είναι η αναμόρφωση της χώρας. Κι αυτή η πορεία δεν ανακόπτεται. Δεν γυρίζουμε πίσω! «Με ψήφο ευθύνης» ενισχύουμε την Αυτοδιοίκηση, στηρίζουμε την εθνική προσπάθεια και δικαιώνουμε την ελπίδα μας για μια καλύτερη Ελλάδα. Και εδώ καλούμαστε όλοι ν' αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Και θέλω να θυμηθώ τον Ανδρέα Παπανδρέου που το 1974 αλλά και το 1977  καλούσε σε αυτοοργάνωση όλους όσοι ήθελαν να συνεισφέρουν στον μεγάλο αγώνα που έδινε τότε, λέγοντας ότι, υπεύθυνοι ποια για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση δεν θα είναι ούτε 5, ούτε 10, ούτε 100 στελέχη, αλλά ο καθένας μας ξεχωριστά στον τόπο που ζει, στον τόπο όπου εργάζεται, στον τόπο όπου δραστηριοποιείται. Έτσι και τώρα, καλούμαστε να βάλουμε μπρος τις μηχανές του Κινήματός μας και με ηγέτη και εκφραστή τον Γιώργο Παπανδρέου να δώσουμε ψήφο στην ελπίδα και στην αλλαγή. Αφήνοντας πίσω τους μάντεις κακών, και ολοκληρώνοντας μ' επιτυχία το έργο μας, στα κρίσιμα βήματα που απομένουν. Μ' έναν αγώνα περήφανο, γιατί φέρνουμε τη συλλογικότητα εκεί που επικρατούσε ο ατομικισμός! Γιατί ζητάμε και επιλέγουμε τη συμμετοχή, από την αποχή και την ένοχη άρνηση. Μα πάνω απ' όλα, μ' έναν αγώνα περήφανο, γιατί ποτέ δεν ξεχάσαμε ποιοι είμαστε και από που ξεκινήσαμε. Ποτέ δεν ξεχάσαμε ποιους εκφράζουμε, και ποτέ δεν αρκεστήκαμε σε όσα μεγάλα πετύχαμε.

Γιατί ο κλήρος πέφτει ιστορικά στο ΠΑΣΟΚ, κάθε φορά που απαιτείται η αλλαγή, κάθε φορά που οι καιροί ζητούν το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι. Γιατί η δημοκρατική παράταξη, δεν παρέλαβε ποτέ την εξουσία, σε κάθε εποχή όταν κλήθηκε, κάτω από ομαλές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Και όπως τα καταφέραμε, σύντροφοι, τότε, θα τα καταφέρουμε και τώρα με τον Γιώργο Παπανδρέου. Τον ηγέτη που θα ξεχωρίζει γιατί αναμετρήθηκε με το «είναι» και την ιστορία του ΠΑΣΟΚ. Γιατί είπε την αλήθεια και ασκεί πολιτική ως Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων και όχι ως αρχηγός ενός κόμματος. Γι' αυτό σας καλώ όλους να γίνεται πολλαπλασιαστές του μηνύματος της αλλαγής. Πολλαπλασιαστές της ελπίδας, της συνοχής, της Δημοκρατίας!

Και από τις 8 Νοεμβρίου, πολλαπλασιαστές του μηνύματος μιας μεγάλης νίκης των πολιτών! Μιας μεγάλης νίκης του Ιονίου! Μιας μεγάλης νίκης του Ηλία Μπεριάτου γιατί την αξίζει!

Καλό αγώνα!

 

Επιστροφή στην αρχή