Ομιλία Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Α. Παπανδρέου

στους Αγίους Αναργύρους

 

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Φωτογραφικό Υλικό

Φίλες και φίλοι, πρώτα απ' όλα, σας ευχαριστώ γι' αυτή την τόσο θερμή υποδοχή.

Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί Βουλευτές, Υπουργοί, στελέχη της Αυτοδιοίκησης, χαίρομαι πραγματικά που βρίσκομαι σε αυτή τη συνάντηση, μαζί με τους Δημάρχους και, βεβαίως, υποψήφιους Δημάρχους, τον υποψήφιο Περιφερειάρχη και τους υποψήφιους Αντιπεριφερειάρχες.

Εύχομαι καλή επιτυχία, μεγάλη επιτυχία στις 7 Νοεμβρίου, στον Χρήστο Καρδαρά στο Αιγάλεω, στον Δημήτρη Τσατσαμπά στο Χαϊδάρι, στον Γιώργο Καπλάνη στην Αγία Βαρβάρα, στον Νίκο Σαράντη στους Αγίους Ανάργυρους και το Καματερό, στον Κώστα Λαλένη στο Περιστέρι, στον Στέφανο Βλάχο στην Πετρούπολη, στον Νίκο Ζενέτο στο Ίλιον και, βεβαίως, στον Γιάννη Σγουρό.

Χρειαζόμαστε αυτές τις συναντήσεις, για να λύσουμε τα σημερινά προβλήματα της πόλης μας, δηλαδή χρειαζόμαστε τη συμμετοχή των πολιτών, το διάλογο, τη διαβούλευση μεταξύ μας - πολίτες, φορείς, Κυβέρνηση, Αυτοδιοίκηση, οι σημερινοί Δήμοι και οι αυριανές Περιφέρειες. Και παράλληλα, χρειαζόμαστε τις επεξεργασμένες προτάσεις, τις τεκμηριωμένες και σωστές προτάσεις, για να λύσουμε μεγάλα, αλλά και χρονίζοντα - όπως ειπώθηκε - προβλήματα σε κάθε περιοχή, πόσο μάλλον στη Δυτική Αθήνα.

Είναι προβλήματα σύνθετα, είναι προβλήματα χρόνια, που πιέζουν όμως για λύσεις. Και δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Αυτό που υπάρχει, όμως, και εμείς το διαθέτουμε, είναι η βούληση να καθίσουμε μαζί και να λύσουμε τα προβλήματα. Και να ξέρετε ότι αυτό κάνουμε, και αυτό θα κάνουμε, θα είμαστε κοντά στην Αυτοδιοίκηση. Να ξέρετε ότι η Κυβέρνηση είναι κοντά σας.

Χρειαζόμαστε, βέβαια, και τη γνώση σας, και την εμπειρία σας, και τη φαντασία σας, αφού εσείς γνωρίζετε από πρώτο χέρι όλα τα τοπικά ζητήματα. Γι' αυτό και η Αυτοδιοίκηση παίρνει ένα νέο ρόλο, με τον «Καλλικράτη».

Η Αττική έχει τεράστιες δυνατότητες. Και είναι πράγματι παράδοξο, μια περιοχή της γης, της Ευρώπης, της Ελλάδας, από τις ομορφότερες στη χώρα μας, με τόσο όμορφη παράδοση, με μνημεία, με ιστορία, με τέτοιες κλιματικές συνθήκες και δυνατότητες, να έχει ουσιαστικά κακοποιηθεί από την κακή διαχείριση, δυστυχώς, πολλών ετών.

Και γι' αυτό ακριβώς, εμείς θεωρούμε ότι, αξιοποιώντας τις τεράστιες δυνατότητες της Αττικής, μπορεί να γίνει ένας τόπος ελκυστικός για επενδύσεις, αλλά ακόμα περισσότερο για τους ίδιους τους κατοίκους της περιοχής, για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που ζουν σε αυτή την όμορφη περιοχή. Μια περιοχή, που θα έπρεπε να είναι όμορφη και που μπορεί να γίνει περιοχή με υψηλή ποιότητα ζωής.

Πόσο μάλλον η Δυτική Αττική, που είναι θύμα της έλλειψης προγραμματισμού και σχεδιασμού, είναι θύμα πελατειακών αντιλήψεων και προσεγγίσεων, αλλά βεβαίως και μιας ταξικής αντίληψης, που ήθελε να κρατά περιοχές της Αττικής στην ανισότητα και στην περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Γι' αυτό και ο «Καλλικράτης» είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Σε οκτώ ημέρες, εκλέγουμε νέους Δημάρχους και εκλέγουμε για πρώτη φορά Περιφερειάρχη, που θα διοικήσει την περιοχή για τέσσερα χρόνια.

Αυτός είναι ο πρώτος λόγος, για τον οποίο αυτές οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν είναι σαν τις προηγούμενες. Είναι το εναρκτήριο λάκτισμα για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ, ως προς τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το κράτος μας. Με τον «Καλλικράτη», κάνουμε τη νέα αρχή για τις σχέσεις κράτους-Αυτοδιοίκησης, αλλά ακόμα περισσότερο για τον πολίτη.

Είναι μια ειρηνική επανάσταση αποκέντρωσης των εξουσιών, των αρμοδιοτήτων, των πόρων και της συμμετοχής του πολίτη. Και Γι' αυτό, χρειάζεται η επιλογή των κατάλληλων και δυναμικών προσώπων. Τα πρόσωπα που θα αναλάβουν, θα πρέπει να είναι ικανά, όχι μόνο να ασκήσουν αρμοδιότητες με τις εμπειρίες τους, αλλά και να πλάσουν το νέο θεσμό στην πράξη.

Διότι σήμερα, είναι νόμος του κράτους, αύριο όμως, θα είναι πραγματικότητα. Η πραγματικότητα αυτή, όμως, θα πρέπει να διαμορφωθεί μέσα από την πράξη, μέσα από το περιεχόμενο, μέσα από τις πρωτοβουλίες που θα πάρει ο κάθε Δήμαρχος και, βεβαίως, η Περιφέρεια. Και αυτό αφορά όλους μας άμεσα, διότι τα θέματα αυτά αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε περιοχή.

Όμως, αυτές οι εκλογές δεν αφορούν μόνο στον «Καλλικράτη», γιατί βρίσκουν τη χώρα μας σε μια από τις πιο δύσκολες συγκυρίες, σε μια δοκιμασία τόσο για τη χώρα, όσο και για τους πολίτες. Γιατρεύουμε πληγές και λάθη του παρελθόντος, κυρίως εγκληματικές πολιτικές του πρόσφατου παρελθόντος, που παρ' ολίγο να βουλιάξουν ολόκληρη τη χώρα. Και είμαστε σε ένα δρόμο δύσκολο μεν, αλλά που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο.

Σε μια τέτοια συγκυρία, η ψήφος των πολιτών στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, είναι ψήφος αυξημένης ευθύνης - ευθύνης απέναντι στην πατρίδα και το μέλλον της. Οι πολίτες της χώρας μας, όλοι μας, ψηφίζουμε - και αυτό είναι το δίλημμα - και αποφασίζουμε για το αν η πατρίδα μας θα ολοκληρώσει τη μεγάλη προσπάθεια, που ξεκινήσαμε μαζί πέρυσι, τέτοια εποχή, για τη σωτηρία και την αναμόρφωσή της, ή αν θα αφήσουμε την προσπάθεια στη μέση, αν θα αφήσουμε τους κόπους και τις θυσίες, που κάναμε εδώ και μήνες, να πάνε χαμένες, γυρίζοντας στο παρελθόν, σε όσα μας οδήγησαν εδώ.

Ψηφίζουμε και αποφασίζουμε, για το αν η χώρα μας χτίζει πάνω στην κοινωνική και πολιτική σταθερότητα, αυτό που έχουμε κατακτήσει μέχρι σήμερα και που έχει ανάγκη η Ελλάδα για να ανασάνει και για να γίνουν μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Για να διατηρήσουμε την αξιοπιστία που κερδίσαμε τον τελευταίο χρόνο απέναντι στους εταίρους μας. Ή, από την άλλη μεριά, για το αν θα ακολουθήσουμε μια πορεία αποσταθεροποίησης, δίνοντας δικαίωμα σε όσους επενδύουν στην αποτυχία μας - και πολλοί επενδύουν σε αυτήν, και στο εξωτερικό - να ελπίζουν ότι θα κερδίσουν αυτό τους το στοίχημα.

Θέλουμε να δώσουμε αυτό το δικαίωμα σε εκείνους, στο εσωτερικό της χώρας μας ή αλλού, που θίγονται από τη μεγάλη προσπάθεια των ριζικών αλλαγών που κάνουμε; Δικαίωμα, σε όσους είχαν μάθει να τρέφονται από το πελατειακό κράτος, να λειτουργούν παρασιτικά, με τα χρήματα του Ελληνικού λαού, εις βάρος του κοινωνικού συνόλου; Να εξασφαλίζουν αθέμιτα προνόμια; Σε εκείνους που φοβούνται, γιατί εμείς είμαστε η παράταξη, που δεν μοιράζει προνόμια, αλλά εγγυάται δικαιώματα για κάθε πολίτη, ισότητα για κάθε πολίτη, στην παιδεία, στην υγεία, στην πρόνοια, στην περίθαλψη, στη συνταξιοδότηση.

Αυτοί ελπίζουν να παραμείνει η Ελλάδα ίδια, για να υπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα, χωρίς να αλλάξει τίποτα. Αυτό είναι το δίλημμα των εκλογών. Και κάποιοι νομίζουν, την ώρα που η χώρα οφείλει να είναι ενωμένη, για να ολοκληρώσει τη μάχη για τη σωτηρία, αλλά και την αναμόρφωση της πατρίδας μας, ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να σπείρουν το διχασμό, να εκμεταλλευτούν τις δυσκολίες του κόσμου, τον δικαιολογημένο πόνο του κόσμου - που γνωρίζουμε όλοι, ναι, περνάμε δύσκολες στιγμές - και να αξιοποιήσουν αυτό τον πόνο για ψηφοθηρικούς λόγους. Και ταυτόχρονα, να ξαναβάλουν τη χώρα σε περιπέτεια.

Πολύ κοντά σε αυτή τη λογική είναι και όσα διακυβεύονται στην Αυτοδιοίκηση. Αν η πορεία της χώρας μας προς τη σωτηρία και την αναμόρφωση ανακοπεί, βεβαίως, θα ανακοπεί και η πορεία αυτής της μεγάλης αλλαγής του «Καλλικράτη», που είναι εξίσου μεγάλος στόχος για τις εκλογές. Και ο «Καλλικράτης» αποτελεί διαχωριστική γραμμή μεταξύ δύο διαφορετικών αντιλήψεων, της συντηρητικής πολιτικής και της προοδευτικής πολιτικής.

Η ΝΔ ποτέ δεν θέλησε να αποκτήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση ουσιαστικές αρμοδιότητες. Για έναν απλούστατο λόγο: ποτέ δεν θέλησε την πραγματική απελευθέρωση των δυνάμεων του Ελληνικού λαού και των πολιτών. Έτσι, θα μπορούσε πάντα να λειτουργεί με έναν πελατειακό τρόπο, με αποτέλεσμα να είναι πάντα υποχρεωμένη, πάντα εξαρτημένη η Αυτοδιοίκηση, σε κάποιους παράγοντες της Πολιτείας, της Κυβέρνησης, της κομματικής, πελατειακής λογικής και μαζί, βεβαίως, οι πολίτες.

Εμείς αποφασίσαμε να απελευθερώσουμε τον πολίτη, να απελευθερώσουμε την Αυτοδιοίκηση, να σπάσουμε τα δεσμά αυτού του συγκεντρωτικού κράτους, που θέλει εξαρτημένους πολίτες. Αυτή είναι η θεσμική μεταρρύθμιση που τολμήσαμε και είπαμε, ναι, να δώσουμε αυτή την ελευθερία, γιατί είναι μέσα στη φιλοσοφία μας, στη φιλοσοφία του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, που πάλεψε για την ελευθερία της χώρας μας.

Σήμερα, δημιουργούμε τις συνθήκες μιας εσωτερικής απελευθέρωσης. Δυστυχώς, κι εμείς κάναμε χρόνια για να φθάσουμε εδώ, ως παράταξη, αλλά το αποφασίσαμε, το θεσμοθετήσαμε και, αύριο, το υλοποιούμε, μέσα από τις εκλογές και τα πρόσωπα που επιλέγουμε. Είναι ακριβώς αυτή η απελευθέρωση, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να μην βασίζεται σε «δάνειες» δυνάμεις, να μην είμαστε εξαρτημένοι και να φύγουμε από τις λογικές των επιτηρήσεων, που μας έφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, της Νέας Δημοκρατίας.

Θα έχουν αρμοδιότητες οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, θα έχουν πόρους για την επίλυση σημαντικών θεμάτων, θα έχουν πια λόγο και ρόλο για τα θέματα της ανεργίας, της παιδείας, της υγείας, των Νοσοκομείων, της πρόνοιας, της ποιότητας ζωής στις τοπικές κοινωνίες. Γιατί εμείς πιστεύουμε ότι, όσο πιο κοντά στον πολίτη, όσο πιο κοντά στο πρόβλημα είναι οι Αρχές, τόσο καλύτερα, σωστά, δημοκρατικά, ευαίσθητα, ανθρώπινα και αποτελεσματικά μπορούν να διαχειριστούν τα προβλήματα.

Πώς θα μπορεί να διοικείται ουσιαστικά ένα Νοσοκομείο, είτε είναι σε άλλη περιοχή της Ελλάδας, είτε είναι και στην Δυτική Αττική, από κάποιο Υπουργείο που βρίσκεται μακριά; Χρειάζεται να απελευθερώσουμε, λοιπόν, ακριβώς αυτές τις δυνάμεις.

Στην Αττική, μια Περιφέρεια με πολλά προβλήματα και μεγάλες προκλήσεις στον τομέα του περιβάλλοντος, της πράσινης ανάπτυξης, της υγείας, της περίθαλψης, της εκπαίδευσης, έχουμε υποψήφιο τον Γιάννη Σγουρό. Έχει αποδείξει ότι είναι μαχητής, ξέρει καλά τη δουλειά, την κάνει καλά και τα αποτελέσματα που παραδίδει στη Νομαρχία Αθηνών, είναι απόδειξη αυτής της ικανότητάς του. Είναι άνθρωπος με γνώση, με πείρα και αδιαμφισβήτητη ικανότητα να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα κοινά, μιας Περιφέρειας τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων.

Να ξέρεις Γιάννη, ότι στηρίζουμε το πρόγραμμα που έχεις παρουσιάσει και θα μας έχεις αρωγούς. Θα είμαστε κοντά σου, σε όλες τις προσπάθειες να γίνει πραγματικότητα, να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα, προς όφελος της Αττικής και των κατοίκων που ζουν εδώ.

Φίλες και φίλοι, όπως είπα και προηγουμένως, αυτή η μεγάλη περιοχή, η Δυτική Αθήνα, η Δυτική Αττική, χρειάζεται σήμερα λύσεις. Το Πάρκο Αντώνη Τρίτση είναι, προφανώς, μια ανάσα για την περιοχή. Έχει αποφασιστεί και προχωρά μια αναβάθμιση - επέκταση των πράσινων δραστηριοτήτων μέσα στο Πάρκο, για όλους τους πολίτες, με καλύτερη συντήρηση και χρηματοδότηση.

Βέβαια, το Πάρκο δεν είναι πανάκεια για όλα τα προβλήματα της περιοχής σας, ούτε θέλουμε να περιοριστούμε σε αυτό. Σε συνεργασία με τις αυριανές διοικήσεις των Δήμων και της Περιφέρειας, θέλουμε να μετατρέψουμε τη Δυτική Αθήνα, σε μια πλευρά της πόλης μας, η οποία προσφέρεται για να ζήσουμε καλά, όσο και κάθε άλλη περιοχή. Να αποκατασταθούν αδικίες και να μπει μια τελεία στις δραστηριότητες που την επιβαρύνουν.

 Αγία Βαρβάρα, Άγιοι Ανάργυροι, Ζεφύρι, Ίλιον, Πετρούπολη, Καματερό, Περιστέρι, Αιγάλεω και Χαϊδάρι, κατά κανόνα, προέκυψαν από τη διαδοχική πολεοδόμηση της αυθαίρετης δόμησης και, άρα, έχουν τα προβλήματα που πηγάζουν από αυτό τον άναρχα αναπτυγμένο οικιστικό ιστό.

Η μη διάθεση, μέχρι σήμερα, πόρων για απαλλοτριώσεις, αλλά και για τα αναγκαία έργα κοινωνικής και τεχνικής υποδομής, έχουν ως αποτέλεσμα τις πυκνοκατοικημένες πόλεις και γειτονιές, οι οποίες, βέβαια, έχουν και έλλειψη δημόσιων ελεύθερων χώρων, έχουν όξυνση - όπως ακούσαμε - της κυκλοφοριακής δυσλειτουργίας, ρύπανση της ατμόσφαιρας και του περιβάλλοντος ευρύτερα, αλλά και ανάγκη για τόσες κοινωνικές υποδομές, που δεν υπάρχουν πια ούτε οι απαραίτητοι χώροι.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, το είπατε και εσείς προηγουμένως, είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Και τα τελευταία τριάντα χρόνια, χωροθετείται η διαχείριση των απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου.

Εμείς λέμε ότι οι δραστηριότητες για τη διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει πλέον να επιμερισθούν, και με τη διαχείρηση σε άλλες περιοχές, αλλά και με την κατασκευή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας των απορριμμάτων, ακόμα και στα Άνω Λιόσια και στη Φυλή, οι οποίες θα ελαχιστοποιήσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής, που θα λειτουργεί πια ως ΧΥΤΥ, μειώνοντας έτσι την επικινδυνότητα των εναποθετημένων απορριμμάτων.

Έτσι, με τις πρακτικές αυτές, με τις πολιτικές αυτές, θα έχουμε θετικές επιπτώσεις, όπως με τη μεγιστοποίηση της ανακύκλωσης, ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα, που μπορεί να έχει και όφελος, και να είναι και κερδοφόρο, αλλά και με την προώθηση της κομποστοποίησης.

Όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για ένα τεράστιο πρόγραμμα, στο οποίο θα πρέπει να συνεργαστούν Κυβέρνηση, Αυτοδιοίκηση, πολλές ιδιωτικές πρωτοβουλίες, αλλά ακόμα και τα σχολεία μας, έτσι ώστε να αποκτήσουμε μια άλλη αντίληψη, όταν μιλάμε για ανακύκλωση των απορριμμάτων.

Φίλες και φίλοι, η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι μια έννοια για την ελίτ, δεν είναι μια έννοια πολυτελείας, γιατί παλιά έτσι έλεγαν - ότι τα θέματα του περιβάλλοντος, η προστασία των ζώων και λοιπά, απασχολούν εκείνους που έχουν μια ευαισθησία και έχουν και το χρόνο και τα χρήματα για να ασχοληθούν.

Φίλες και φίλοι, η πράσινη ανάπτυξη είναι ένα βαθιά ταξικό ζήτημα, βαθύτατα ταξικό ζήτημα, καθώς η υποβάθμιση του περιβάλλοντος χτυπά πρώτα απ' όλα τις φτωχότερες περιοχές της χώρας μας, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Γι' αυτό, για εμάς, η πράσινη ανάπτυξη είναι συνδεδεμένη με μια κοινωνική πολιτική, με τη σοσιαλιστική μας ιδεολογία, για να εγγυηθούμε ακριβώς ότι κανένας πολίτης δεν έχει χειρότερη μοίρα από κάποιον άλλο. Αντίθετα, έχει καλή μοίρα, με την έννοια των ίδιων συνθηκών ποιότητας ζωής, αλλά και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής διότι, δυστυχώς, σε πάρα πολλές περιοχές της Αττικής, έχουμε υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

Γι' αυτό ακριβώς, για εμάς, η πράσινη ανάπτυξη είναι και μια ταξική υπόθεση, γιατί η αξία της ζωής και του περιβάλλοντος στη Δυτική Αττική και Αθήνα, για εμάς, είναι ισότιμη με αυτήν σε κάθε άλλη γωνιά της Αττικής και της Ελλάδας. Το ίδιο ισχύει και για το δικαίωμα σε ένα υγιές, ισορροπημένο περιβάλλον, στην αειφόρο χρήση του εδάφους, του αέρα και των υδάτων.

Γι' αυτό, δεσμευόμαστε πλέον για τον σχεδιασμό και τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και αναψυχής, για την ανάπλαση ικανών τμημάτων της Δυτικής Αθήνας και Αττικής, με κρατική ευθύνη, πάντα σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, ως αντιστάθμισμα για την επί δεκαετίες «φιλοξενία» των απορριμμάτων της Αττικής στην περιοχή. Και όσον αφορά τη χωροθέτηση, θα κάνουμε κάθε προσπάθεια μαζί σας, για να αποτρέψουμε πλέον τις δραστηριότητες εκείνες από την περιοχή, που επί χρόνια την επιβαρύνουν.

Φίλες και φίλοι, αυτή η περιοχή μπορεί, με στρατηγική, με μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις, να γίνει και ανθρώπινη και ποιοτική. Με περισσότερους ανοιχτούς δημόσιους χώρους, πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους - όπως και ακούσατε - με πυκνά δίκτυα δημόσιας συγκοινωνίας.

Ήδη, και σε άλλες περιοχές της Αθήνας, εμείς ανοίγουμε το δρόμο για πράσινες περιοχές, όπως στο Δέλτα του Φαλήρου, στο παλιό Αεροδρόμιο. Και αυτά θα δώσουν ανάσα σε αυτές τις περιοχές, για να μπορούν να αναπλαστούν. Σε συνεννόηση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, μαζί με την Υπουργό, την Τίνα Μπιρμπίλη, καταθέτω σήμερα πέντε συγκεκριμένες προτάσεις για την περιοχή.

Προκηρύσσουμε άμεσα τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την πλατεία Αγίου Στυλιανού στο Δήμο Ζεφυρίου, που επιλέξαμε σε συνεργασία με την Δημοτική Αρχή, για την αναβάθμιση της ζωής, που σημαίνει πρώτα απ' όλα αναβάθμιση του δημόσιου χώρου. Μέσω αυτού του διαγωνισμού, θα αναζητηθούν όλοι οι τρόποι διαμόρφωσης του ελεύθερου χώρου, έτσι ώστε να γίνονται σεβαστοί και να ικανοποιούν τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και των πολιτών.

Προχωράμε σε απαλλοτριώσεις τριών νέων χώρων, που θα αποδοθούν στους Δήμους, για να διαμορφωθούν σε ανοιχτούς χώρους πρασίνου, σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Πρόκειται για ένα χώρο περίπου 1.600 τετραγωνικών μέτρων στο Καματερό και δύο χώρους 2.200 τετραγωνικών μέτρων στους Αγίους Αναργύρους, που θα απαλλοτριωθούν με χρήματα από τα πρόστιμα για τους ημιυπαίθριους χώρους, τα οποία συγκεντρώνονται στο Πράσινο Ταμείο.

Αυτή ήταν και η φιλοσοφία του Πράσινου Ταμείου, που δημιουργήσαμε πριν από λίγους μήνες. Αυτά τα χρήματα, που μαζεύονται από τους ημιυπαίθρους χώρους, θα αποδίδονται ξανά στην τοπική κοινωνία, για να διαμορφώσουμε χώρους πρασίνου, αλλά και άλλες δραστηριότητες, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε κάθε γειτονιά.

Για την απόκτηση κοινόχρηστων χώρων και πρασίνου ανάμεσα σε μικρά οικοδομικά τετράγωνα, θα εφαρμοστεί, κατ' εξοχήν στη Δυτική Αττική, το πρόγραμμα «Αθήνα επί 4», όπως προβλέπεται και στην παρουσίαση που έγινε πριν από μια εβδομάδα από το ΥΠΕΚΑ, δηλαδή θα μετατραπούν δρόμοι και δημόσιοι χώροι πρασίνου και αναψυχής της γειτονιάς, σε περιοχές που θα αποδοθούν στους πολίτες.

Ο ορεινός όγκος του Αιγάλεω διαμορφώνεται επιτέλους σε ένα ενιαίο Πάρκο, με δύο μεγάλες περιοχές αναψυχής, της δυτικής και της βορειοδυτικής πύλης της Αθήνας.

Οι διαμορφωμένοι σε χώρους αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού λατομικοί χώροι της Πετρούπολης και του Καματερού, θα αποτελούν εισόδους στο όρος Αιγάλεω. Το όρος Αιγάλεω θα συνδεθεί με τις αστικές περιοχές και τις περιοχές πρασίνου, με δίκτυο πεζοδρόμων. Θυμάμαι ότι αυτό ήταν και ένα παλαιότερο αίτημα, όταν είχαμε επισκεφθεί ξανά την περιοχή, πολλές φορές.

Θα ενδυναμωθούν οι δραστηριότητες πολιτισμού σε χώρους όπως το ΚΕΒΟΠ Χαϊδαρίου, που παραμένει ενεργό, ενώ προβλέπεται να απομακρυνθεί, σύμφωνα με το γενικό πολεοδομικό σχέδιο του 1990. Έχουν γίνει πολλές προτάσεις για την απόδοση του χώρου σε κοινωφελείς λειτουργίες, αναψυχή, πολιτισμό, πράσινο - και αυτό, έχουμε αποφασίσει να γίνει το συντομότερο, ώστε να εξυπηρετηθούν ακριβώς αυτές οι δράσεις, που η τοπική κοινωνία έχει προτείνει.

Φίλες και φίλοι, όλα αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα για το τι μπορούμε να κάνουμε, πώς μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας, αν συνεργαστούμε όλοι μαζί, για έναν κοινό στόχο, όχι μόνο εδώ, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.

Γι' αυτό, στις 7 Νοεμβρίου, όλοι οι Έλληνες επιλέγουμε με την ψήφο μας ανθρώπους που νοιάζονται για τον πολίτη. Καταψηφίζουμε εκείνους, που νοιάζονται μόνο και μόνο για την καρέκλα, που πιστεύουν ότι είναι ικανοί να υπηρετήσουν μόνο ιδιοτελή συμφέροντα και πελατειακές λογικές. Όλους εκείνους, δηλαδή, που προσπαθούν να μετατρέψουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σε αμφισβήτηση της πορείας μας για τη σωτηρία της χώρας. Το αδιανόητο είναι ότι, είναι οι ίδιοι, που οδήγησαν τη χώρα σ' αυτή την οδυνηρή περιπέτεια.

Φίλες και φίλοι, δική μου υποχρέωση και καθήκον, είναι να είμαι απόλυτα ειλικρινής απέναντι στους πολίτες. Φτάσαμε σε οριακό σημείο πέρυσι - ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία. Ένα βήμα, πριν από την αδυναμία να πληρώσουμε συντάξεις, σχολεία, μισθούς, Νοσοκομεία, Δήμους, Περιφέρειες, έργα για τους πολίτες.

Όμως, με τον αγώνα μας, καταφέραμε αυτό που μας έλεγαν ότι ήταν ακατόρθωτο και, σήμερα, βαδίζουμε σταθερά στο δρόμο της σωτηρίας και της αναμόρφωσης. Πολλοί είχαν ποντάρει στην ήττα της Ελλάδας. Εμείς, καταφέραμε να τους διαψεύσουμε.

Αν η πορεία αυτή αμφισβητηθεί, είναι παραπάνω από υπαρκτός ο κίνδυνος να υπονομευτούν ακόμα και οι θυσίες όλων μας, όλων σας, που έχουν βοηθήσει ακριβώς για να ξαναβρούμε μια σταθερότητα και αξιοπιστία. Διότι με κόπο και θυσίες πείσαμε ότι και θέλουμε, και μπορούμε να βάλουμε τάξη στα τα οίκου μας. Πείσαμε ήδη πολλούς, όχι ακόμα όλους, ότι μπορούμε να γλιτώσουμε τη χώρα μας από τη χρεοκοπία.

Με κόπο αποκτήσαμε αυτή την αξιοπιστία και, μαζί, και το δικαίωμα να υψώνουμε το ανάστημά μας, για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας. Όπως χθες και προχθές, στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου πρωτοστατήσαμε για να αποτρέψουμε την αποδοχή μιας απαράδεκτης πρότασης, να στερούνται το δημοκρατικό δικαίωμα της ψήφου τους, όσες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως εμείς, έχουν δημοσιονομικά προβλήματα.

Είχα το χρέος και το καθήκον, ακριβώς επειδή η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι αξιόπιστη χώρα, να δώσω τη μάχη, διότι κατανοείτε ότι, το να αφαιρεθεί η ψήφος από μία χώρα, που έχει δώσει και αγώνες για τη Δημοκρατία, το να αφαιρεθεί η ψήφος, σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει ταυτιστεί με την έννοια της δημοκρατικής ανάπτυξης της ηπείρου, από τη Δύση μέχρι την Ανατολή και από το Νότο μέχρι το Βορά, θα ήταν μία απαράδεκτη αποδοχή, πρώτα απ' όλα, ήττας της ίδιας της Ευρώπης. Και δεύτερον, θα στερούσε βασικά δικαιώματα από έναν λαό, ο οποίος έχει δείξει με τους αγώνες του, ότι δεν κάνει πίσω σε θέματα ανεξαρτησίας, ελευθερίας και Δημοκρατίας.

Ναι, μπορούμε να υπομείνουμε τις οικονομικές δυσκολίες, για να ανορθώσουμε την οικονομία μας, αλλά δεν θα μας στερήσει κανένας το δικαίωμα να έχουμε λόγο και ψήφο σε αυτή την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Και βέβαια, θα έπρεπε σε αυτό τον αγώνα να έχουμε μια Αξιωματική Αντιπολίτευση, που στηρίζει τις προσπάθειες. Δυστυχώς, έχουμε μια Αξιωματική Αντιπολίτευση, που λέει διαφορετικά πράγματα στο εξωτερικό, και διαφορετικά στο εσωτερικό, πάλι για ψηφοθηρικούς λόγους.

Αλλά εμείς, παλέψαμε και κατακτήσαμε αυτό το δικαίωμα, και να μιλάμε με αξιοπιστία, αλλά και να προστατεύουμε το δικαίωμα της ψήφου μας. Γι' αυτό, πρέπει να θεωρήσουμε ότι και η ψήφος μας στις 7 Νοεμβρίου, είναι ένα ιερό δικαίωμα και είναι ένα δικαίωμα, το οποίο δεν θα πρέπει να απεμπολήσει κανείς.

Καλώ όλους σε συμμετοχή στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, διότι αυτό είναι ένα ιερό δικαίωμα, αλλά είναι και μια ψήφος ευθύνης για τη χώρα μας, για την πατρίδα μας και για την Αυτοδιοίκησή μας.

Έχουμε χρέος, φίλες και φίλοι, να μην καταστούμε όμηροι τυχοδιωκτισμών, που έχουν μόνο μικροκομματικά εκλογικά οφέλη. Και επαναλαμβάνω: σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεν υπάρχει άλλη λύση, παρά να μιλήσει ο Ελληνικός λαός, διότι στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

Η σωτηρία και αναμόρφωση της χώρας μας είναι υπόθεση του λαού, όχι κάποιας πολιτικής ελίτ, σίγουρα, όχι αυτών των πελατειακών συμφερόντων, που θέλουν να σταματήσουν την πορεία για την αναμόρφωση της χώρας.

Είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες αυτής της χώρας, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, ο λαός μας, που θέλει να δει την Ελλάδα να αλλάζει και να μετατρέπεται σε μια καλύτερη και δικαιότερη χώρα, ανεξάρτητη από «δάνειες» δυνάμεις και επιτηρητές, είναι σύμμαχος σε αυτές τις προσπάθειες.

Γνωρίζω ότι οι δυσκολίες είναι μεγάλες, δεν θέλω να ωραιοποιήσω τα πράγματα. Ο δρόμος που επιλέγουμε, δεν είναι ο εύκολος δρόμος, θέλει υπομονή και επιμονή, αλλά είναι ο μοναδικός δρόμος για την ελπίδα και την ευημερία της χώρας.

Και τα πρώτα σημάδια αυτής της ελπίδας, ήδη, φαίνονται από παντού. Αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο η προσπάθεια που κάνει ο Ελληνικός λαός, η Ελλάδα, για να βάλει τάξη στα του οίκου της και, βεβαίως, για να προχωρήσει στις μεγάλες αλλαγές, που ζητά επιτέλους ο Ελληνικός λαός. Και οι θυσίες πιάνουν τόπο.

Στις 7 Νοεμβρίου, με την ψήφο μας, στέλνουμε ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα, και μέσα και έξω από την Ελλάδα: η σταθερή πορεία για τη σωτηρία και την αναμόρφωση της Ελλάδας δεν ανακόπτεται, δεν αποσταθεροποιείται. Όλοι οι Έλληνες, όλες οι Ελληνίδες, πήραμε πριν από ένα χρόνο την τύχη της Ελλάδας στα χέρια μας. Και θα κάνουμε τα πάντα για να τη δούμε ξανά περήφανη, σίγουρη, δίκαιη, ανθρώπινη, μια Ελλάδα της αξίας, μια Ελλάδα που αξίζει στους Έλληνες.

Είμαστε μαζί, είμαστε δύναμη αλλαγής. Και είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας.

Καλή επιτυχία και μεγάλη νίκη στους υποψηφίους μας. Ευχαριστώ πάρα πολύ.

 

 

 

 

Επιστροφή στην αρχή