Αγαπητέ Πρόεδρε, αγαπητέ Πρόεδρε κ. Πετσάλνικε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κλείνουμε ένα χρόνο από την ημέρα της λαϊκής απόφασης και εκλογικής μας νίκης. Και τότε, όπως και σήμερα, στόχος μας ήταν, είναι και συνεχίζει να αποτελεί καθημερινή μας πράξη, να ανατρέπουμε τα κακώς κείμενα.
Τότε είπαμε, και σήμερα κάνουμε πράξη, το σύνθημά μας: «Να αλλάξουμε για να μη βουλιάξουμε». Και αυτό, το κάνουμε για έναν απλό λόγο: το έλλειμμα και το χρέος δεν είναι η αιτία, αλλά το σύμπτωμα. Το σύμπτωμα βαθύτερων αιτιών και ασθένειας στο ελληνικό οικονομικό και πολιτικό σύστημα.
Ασχολούμαστε, και αναγκαστικά και αποφασιστικά, με το έλλειμμα και το χρέος, που μας άφησε η Νέα Δημοκρατία. Διότι αλλιώς, θα μας παρέσυρε όλους, με πρώτα θύματα τους ασθενέστερους, με τεράστιες επιπτώσεις για την ανάπτυξη, την ανεξαρτησία μας και την προοπτική επιβίωσης της χώρας.
Πατριωτικό είναι το καθήκον μας. Τους τελευταίους μήνες, έχουμε κάνει μαζί και, συλλογικά η παράταξή μας, μια τεράστια προσπάθεια για να ορθοποδήσει η χώρα. Λάβαμε επίπονα μέτρα, για να κλείσουμε τις χαίνουσες πληγές, που μας άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Ναι, πληρώνει σήμερα ο Ελληνικός λαός αυτές τις εγκληματικές πράξεις της Νέας Δημοκρατίας. Χωρίς αυτά τα μέτρα, δεν θα μπορούσαμε να πείσουμε ούτε εταίρους, ούτε δανειστές, ούτε φίλες χώρες, πόσο μάλλον να αναχαιτίσουμε και όσους θέλησαν να κερδοσκοπήσουν, ποντάροντας, στοιχηματίζοντας στην κατάρρευση και την χρεοκοπία της Ελλάδας. Ποντάροντας, δηλαδή, στην ήττα της πατρίδας μας. Και ζήσαμε όλοι μας την τρομοκρατία των τελευταίων μηνών, το φόβο να χάσει η ελληνική οικογένεια την ασφάλειά της, την σύνταξή της, τις αποταμιεύσεις της, το νόμισμά της, τις προοπτικές της.
Γι' αυτό, είχε έρθει η ώρα για ανατροπή. Ήταν ώρα, μόνο για πράξη. Και όπως έχω ξαναπεί, και το εννοώ, να γίνουμε - και είμαστε - αντιεξουσιαστές στην εξουσία. Σπάμε κατεστημένες νοοτροπίες, συμφέροντα, πρακτικές και αντιλήψεις.
Φίλες και φίλοι, είχε κυριαρχήσει το ψέμα, η αδιαφάνεια, η απόκρυψη της αλήθειας, με - σε εισαγωγικά ή χωρίς - τις «ελληνικές στατιστικές», όπως έλεγαν. Η ασυνέπεια, η κουτοπονηριά, η πελατειακή σπατάλη και η διαφθορά, αυτά τα χαρακτηριστικά, σφράγισαν την περίοδο της Νέας Δημοκρατίας. Μαζί, όμως, σφράγισαν δυστυχώς και την εικόνα της Ελλάδας, των τελευταίων ετών.
Αυτή ήταν η εικόνα της Ελλάδας. Και το έλλειμμα και το χρέος ήταν απλά η επισφράγιση, η τελική απόδειξη, η επιβεβαίωση της εικόνας, που ενδόμυχα είχαν ήδη σχηματίσει διεθνώς για την πατρίδα μας.
Σήμερα, μας ζήτησε και μας ζητά ακόμα η Νέα Δημοκρατία να αποκρύψουμε τα στοιχεία, τις δικές τους αμαρτίες. Κάποιοι τα φούσκωσαν, μας λένε, ακόμα και σήμερα. Τους απαντάμε: βεβαίως, εσείς τα φουσκώσατε, όχι τεχνητά, τα φουσκώσατε πραγματικά, φουσκώσατε το πραγματικό έλλειμμα κοντά στο 15%, από το 3% που είχατε πει στις αρχές του 2009. Φουσκώσατε το χρέος, τα τελευταία χρόνια, κατά 120 δισεκατομμύρια ευρώ. Και απλώς, τα αποκρύψατε.
Και σήμερα ακόμα, ανακαλύπτει η EUROSTAT τις αμαρτίες σας. Και σήμερα ακόμα, πληρώνουμε την αδιαφάνεια και τα κρυφά χρέη που μας αφήσατε. Και σήμερα ακόμα, η κληρονομιά σας, μας κυνηγά διεθνώς.
Αλλά θέλω να πω, άμεσα και απόλυτα ότι, παρά τις νέες διορθώσεις της EUROSTAT, και θα κατακτήσουμε τους στόχους που έχουμε βάλει για το έλλειμμα φέτος, και δεν θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα, που θα επιβαρύνουν περαιτέρω τον Έλληνα πολίτη.
Και τελικά, θα είμαστε η πιο διαφανής και αξιόπιστη χώρα σε ό,τι αφορά τις στατιστικές μας. Και αυτό το λέω, γιατί εμείς κληθήκαμε να αποδείξουμε ότι, υπάρχει μια άλλη Ελλάδα, μια Ελλάδα της ειλικρίνειας, της συνέπειας, των αξιών, της πραγματικής προσπάθειας, που δεν φυγοπονεί, που μπορεί, που αναγνωρίζει τα λάθη, αλλά τα αναγνωρίζει για να τα διορθώσει, και τα διορθώνει. Αυτό κερδίζει σήμερα η Ελλάδα.
Με θυσίες, με κόπο, ξεπερνάμε τα όσα στραβά μάς φόρτωσε η Νέα Δημοκρατία. Ανοίγουμε νέο δρόμο αξιοπιστίας. Και σήμερα, δυναμικά, η Ελλάδα γίνεται μια χώρα, στην οποία σκέφτονται πολλοί, σοβαρά πια, να επενδύσουν είτε τα χρήματά τους, είτε το χρόνο τους, είτε την ψυχαγωγία τους, είτε τις ελπίδες τους για κάτι διαφορετικό, ακόμα και πρωτοποριακό. Και βρισκόμαστε μόνο στην αρχή.
Η Νέα Δημοκρατία, όμως, παραμένει στο παρελθόν. Μας ψέγει, γιατί θα μπορούσαμε - λέει - να ξεγελάσουμε τις αγορές και να δανειστούμε πολλά, πριν μας πάρουν χαμπάρι! Ακούσατε τι λένε; Μας λένε ότι θα έπρεπε να είχαμε πάει στις αγορές μόλις βγήκαμε, να δανειστούμε πολλά, όσα μπορούσαμε, και μετά να κρυφτούμε, να κρύψουμε την αλήθεια. Μας ζητούν δηλαδή να συνεχίσουμε το παιχνίδι της κουτοπονηριάς, για να κοροϊδέψουμε τους «κουτόφραγκους». Καιροσκοπική πολιτική και πάλι - αυτό προτείνουν.
Ξέρετε όμως τι θα συνέβαινε, αν γίνονταν τα πράγματα έτσι; Αυτό θα είχε ως συνέπεια, την επομένη της αποκάλυψης, που δεν θα αργούσε, να χάσει και αυτή η νεοεκλεγμένη Κυβέρνηση κάθε ίχνος αξιοπιστίας και, μαζί, κάθε ελπίδα η Ελλάδα να πείσει για τη σωτηρία της, για το μηχανισμό στήριξης που δημιουργήσαμε και για τη νέα πολιτική μας.
Και δεν έχουν καταλάβει ότι, πλέον, οι αλήθειες δεν κρύβονται, ότι δεν ζούμε σε εποχή απομόνωσης. Αλλά δεν έχουν καταλάβει και κάτι ακόμα. Πέρα από το δημοσιονομικό πρόβλημα, το αίτιο ήταν πολύ βαθύτερο. Το έλλειμμα και το χρέος, το ξαναλέω, είναι μόνο το σύμπτωμα. Ποια είναι τα άλλα, τα βασικότερα; Το σύστημα παιδείας, που παράγει ανέργους. Η Δημόσια Διοίκηση, που εγκλωβίζει και χειραγωγεί δυνάμεις, για να εξαγοράζονται συνειδήσεις στις εκλογές, ή για να εκβιάζονται μίζες και φακελάκια. Ένα φορολογικό σύστημα, στο οποίο κέρδιζαν όσοι φοροδιαφεύγανε. Πλήρωναν οι μισθωτοί, ξέφευγαν οι έχοντες και πλούτιζαν διάφοροι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι, που χρησιμοποιούσαν την ιδιότητά τους, για να εκβιάζουν μικρομεσαίους επιχειρηματίες.
Ένα συνταξιοδοτικό σύστημα, που ήταν άδικο προς τις νέες γενιές, αλλά και μη βιώσιμο. Ένα σύστημα υγείας, που παρήγαγε συνταγές για τις τσέπες μερικών γιατρών, αντί να θεραπεύει ασθενείς. Επαγγέλματα, που ζούσαν από τον «αέρα» του κλειστού επαγγέλματός τους.
Το δικό μας έλλειμμα, φίλες και φίλοι, αγαπητοί συνάδελφοι, το ξέρουμε καλά, ήταν πολύ βαθύτερο. Ήταν έλλειμμα αλλαγών, προοδευτικών και ριζοσπαστικών, για να εμπεδώσουμε τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, τη λογοδοσία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ευνομία.
Έλλειμμα, που υπονόμευσε βαθιά και την αναπτυξιακή μας πορεία. Αυτά αδυνατεί σήμερα να κατανοήσει η ηγεσία, και η χθεσινή και η σημερινή, της Νέας Δημοκρατίας.
Τους απαντάμε ξανά: Δεν είμαστε ίδιοι. Εμείς αποφασίσαμε, με όποιο πολιτικό κόστος, να αλλάξουμε την Ελλάδα. Να κάνουμε τον Έλληνα και πάλι περήφανο. Και να αναπτύξουμε τις δυνάμεις του Ελληνισμού, πάνω σε βάσεις σίγουρες και υγιείς. Με ισχυρή οικονομία, με σύγχρονη και βιώσιμη ανάπτυξη. Όχι στον αποτυχημένο πελατειακό και παρασιτικό τυχοδιωκτισμό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τους μήνες που πέρασαν, ξεκινήσαμε και εφαρμόζουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που έχει γίνει ποτέ στη χώρα.
Μεταρρυθμίσεις αναγκαίες, αλλαγές αναγκαίες, που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια, αλλά κανείς ποτέ δεν τόλμησε, είτε λόγω του δήθεν πολιτικού κόστους, είτε λόγω της πελατειακής δομής του πολιτικού συστήματος.
Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις υπέρ του πολίτη, υπέρ της ελληνικής οικονομίας, υπέρ της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας μας, που για χρόνια ήταν αποκλεισμένη από δικαιώματα και ευκαιρίες, που υπέφερε από τα προνόμια των λίγων, των ισχυρών, των συντεχνιών, των βολεμένων, εκείνων των πολιτών που πάντα τα κατάφερναν, σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.
Ο αγώνας που δίνουμε σήμερα, και θα εξακολουθήσουμε να δίνουμε, δεν είναι απλώς για να μειώσουμε τα χρέη και τα ελλείμματα. Δεν είναι απλώς για να τηρήσουμε κάποιες τυπικές υποχρεώσεις απέναντι στους εταίρους μας.
Είναι για να αλλάξουμε οριστικά την Ελλάδα. Πάνω απ' όλα, είναι αγώνας για να αποκαταστήσουμε τις μεγαλύτερες αδικίες στην κοινωνία μας και για να αποτρέψουμε ακόμα μεγαλύτερες στο μέλλον.
Γιατί σήμερα, υπάρχει μια ολόκληρη γενιά που έχει αδικηθεί. Από τον τρόπο με τον οποίο διαχειριστήκαμε πολλά, ως Πολιτεία, αλλά και ως κοινωνία, είτε είναι οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, είτε είναι η άρνηση σε κάθε αλλαγή στο ασφαλιστικό, για να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των επόμενων γενεών, μέχρι και την παιδεία της χώρας μας, που αφέθηκε στην τύχη της. Ως αποτέλεσμα, οι σημερινοί νέοι κινδυνεύουν να χάσουν το τρένο της μετάβασης σε ένα σταθερό και ευοίωνο μέλλον.
Κάνουμε ανατροπές, για να μη χάνουν οι νέοι δικαιώματα, ευκαιρίες εκπαίδευσης και εργασίας, τη δυνατότητα τελικά να σχεδιάζουν το μέλλον τους, ακόμα και το δικαίωμα να μείνουν στον τόπο τους.
Εμείς επιλέγουμε να κυβερνήσουμε για όλους αυτούς, όχι για τους εαυτούς μας. Για τα παιδιά, που σήμερα είναι στο σχολείο ή μπαίνουν στο Πανεπιστήμιο. Και αν σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας είναι μαζί μας και στηρίζει την προσπάθειά μας, αυτή που κάνουμε, είναι γιατί καταλαβαίνει και βλέπει την ειλικρίνειά μας.
Είμαστε αποφασισμένοι και δουλεύουμε σκληρά, ώστε να εξασφαλίσουμε αύριο μια καλύτερη χώρα, με ίσες ευκαιρίες για όλους, χωρίς τον εφιάλτη της ανεργίας, με μια οικονομία βιώσιμη. Και έτσι θα συνεχίσουμε.
Τα θετικά σημάδια πολλαπλασιάζονται. Το βλέπουμε σε διεθνές επίπεδο. Ολόκληρος ο κόσμος το αναγνωρίζει, βλέπει τα αποτελέσματα της προσπάθειας που κάνουμε.
Κατακτούμε το σεβασμό, με αγώνα και με βήματα καθημερινά, με την αποφασιστικότητά μας. Και τις πιο επώδυνες αποφάσεις, τις έχουμε πάρει ήδη από την πρώτη χρονιά.
Αλλά προσοχή: ο συναγερμός δεν έχει λήξει. Και το 2011, είναι το δεύτερο, κρίσιμο ημίχρονο. Η πορεία για τη σωτηρία της Ελλάδας συνεχίζεται. Και η σωτηρία αυτή, είναι που μας δίνει το χρόνο για την αναμόρφωση της Ελλάδας.
Να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα, να κάνουμε την επανάσταση του αυτονόητου. Ξέρουμε, όμως, ότι και η ίδια η σωτηρία της χώρας, είναι συνυφασμένη με μια βιώσιμη πορεία της Ελλάδας, έχει δηλαδή ως προϋπόθεση και την αναμόρφωσή της.
Και ολόκληρο το έργο που κάναμε τον περασμένο χρόνο, υπηρετεί ακριβώς αυτό το σκοπό. Έργο, που δεν έχει γίνει επί δεκαετίες και έγινε μέσα σε λίγους μήνες.
Είναι προάγγελος και για τη φετινή χρονιά. Για μεγάλες αλλαγές, θεσμικές. Αναμορφώσαμε το σύστημα των προσλήψεων, με την καθολική υπαγωγή τους στον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ.
Προχωρήσαμε στην επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια. Το ίδιο κάναμε στις Ένοπλες Δυνάμεις, με την υπηρεσιακή εξέλιξη των στελεχών τους.
Ψηφίσαμε και εφαρμόζουμε το νόμο για την υποχρεωτική ανάρτηση όλων των κυβερνητικών και κρατικών αποφάσεων στο διαδίκτυο, τη «Διαύγεια», που δεν θα δώσει μόνο διαφάνεια, αλλά θα βοηθήσει και στην αναμόρφωση του ίδιου του δημόσιου τομέα.
Μάθαμε επιτέλους πόσους δημόσιους υπαλλήλους έχουμε και πού υπηρετούν, με την απογραφή. Η επανάσταση του αυτονόητου. Θεμελιώσαμε μια νέα εποχή για την Αυτοδιοίκηση και την επιτελική κεντρική διοίκηση, με τον «Καλλικράτη».
Φέραμε ένα τολμηρό νόμο, για την απόδοση ελληνικής ιθαγένειας και την πολιτική συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών.
Προχωρήσαμε στη σύμβαση για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπου κατασκευάζονται τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού. Απελευθερώσαμε τις αστυνομικές δυνάμεις από την εκτέλεση καθηκόντων, που δεν σχετίζονταν με την αποστολή και το έργο τους.
Ήδη, 5.000 αστυνομικοί έχουν επιστρέψει στα καθήκοντα εμφανούς αστυνόμευσης, από υπηρεσίες γραφείου. Δημιουργήσαμε την ομάδα δίκυκλης αστυνόμευσης «ΔΙΑΣ», σε Αθήνα και δήμους της Αττικής, με περίπου 2.500 αστυνομικούς.
Ξεκινήσαμε δυναμικά στην παιδεία, ώστε πριν προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές του επόμενου χρονικού διαστήματος, να εξασφαλίσουμε τη λειτουργία των σχολείων, αλλά και των Πανεπιστημίων μας.
Οχτακόσια ολοήμερα σχολεία σε πλήρη εφαρμογή, σταδιακά, από φέτος. Πέντε χιλιάδες αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί επέστρεψαν στα σχολεία. Οι μαθητές μπήκαν στις τάξεις τους κανονικά, χωρίς κενά, χωρίς ελλείψεις σε βιβλία, με κόστος μικρότερο από πέρυσι - ένα παράδειγμα για το πώς εξοικονομούμε χρήματα για τον πολίτη.
Οι μεταγραφές στα Πανεπιστήμια γίνονται πλέον ηλεκτρονικά και ολοκληρώνονται άμεσα. Το ίδιο και η διανομή των συγγραμμάτων.
Φέραμε έναν ασφαλιστικό νόμο, που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των Ασφαλιστικών Ταμείων για τις μελλοντικές γενιές. Μειώσαμε ήδη το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης των Ταμείων κατά 20%, για να εξοικονομήσουμε πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ, με τις μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων.
Τελειώσαμε με το καμποτάζ. Και τα κρουαζιερόπλοια μπορούν ελεύθερα να έχουν ελληνικό λιμάνι αφετηρίας.
Ξεκινήσαμε τις συγχωνεύσεις δεκάδων κρατικών Φορέων και Οργανισμών.
Ενισχύσαμε τη διαφάνεια στο Δημόσιο, με αυστηρούς νόμους για κάθε κρατικό αξιωματούχο.
Αλλάξαμε τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ώστε να διευρύνουμε τη δημοκρατική νομιμοποίηση και να ενισχύσουμε τη διαφάνεια και την αξιοκρατία. Φέραμε νόμους για την επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης.
Φέραμε, για πρώτη φορά στη χώρα μας, το θεσμό του ολοήμερου νοσοκομείου.
Προχωρήσαμε στην καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.
Προχωρήσαμε σε νόμο για την προστασία των νοικοκυριών από τη υπερχρέωση.
Φέραμε ένα νέο καθεστώς για την ίδρυση των επιχειρήσεων, ώστε να είναι γρήγορη, μέσα σε μια μέρα, και από μια Υπηρεσία - μιας στάσης.
Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες υλοποίησης των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
Προωθήσαμε την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην προσπάθεια που κάνουμε για να αλλάξουμε το παραγωγικό πρότυπο της χώρας μας.
Ανοίγει η οικοδομική δραστηριότητα για ανακατασκευές κτιρίων, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.
Καθιερώσαμε το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.
Αποτρέψαμε την παράνομη δόμηση σε καμένες εκτάσεις της Ανατολικής Αττικής, με ειδική νομοθεσία.
Απελευθερώσαμε τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές και ακολουθούν και όλα τα υπόλοιπα κλειστά επαγγέλματα, που ανεβάζουν τις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών, ώστε να ανασάνουν οι επιχειρήσεις, αλλά και οι καταναλωτές.
Αποξηλώσαμε παράνομες διαφημιστικές πινακίδες από κεντρικές λεωφόρους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, που δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής, αλλά και θέμα οδικής ασφάλειας.
Με το νέο φορολογικό νόμο, προχωράμε στην αποκατάσταση της δικαιοσύνης - βασικό στοιχείο για οποιοδήποτε ευνομούμενο κράτος - και δημιουργούμε φορολογική συνείδηση. Με ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, με την οποία ωφελούνται τα χαμηλά εισοδήματα, ενώ επιβαρύνονται - δικαίως - τα υψηλότερα. Παράλληλα, το εισόδημα θα προσδιορίζεται πια με βάση αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης, για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Μειώσαμε τη φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων, που δεν διανέμονται και επανεπενδύονται. Καταργήσαμε το ΕΤΑΚ και, πλέον, θα φορολογείται μόνο η μεγάλη ακίνητη περιουσία. Αναγκάσαμε τους ιδιοκτήτες offshore με ακίνητα, να καταβάλουν υψηλότατο φόρο, 15%. Ναι, ζητάμε να συμβάλουν αποφασιστικά και δίκαια, όσοι έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα και πλούτο.
Αναστείλαμε τους πλειστηριασμούς από τις Τράπεζες για το 2010, για ποσά μέχρι και 200.000 ευρώ.
Μειώσαμε για το 2011 τα τέλη κυκλοφορίας, σε σχέση με το 2010, όπως είχαμε πει ότι θα κάναμε.
Υπεγράφη, πριν από λίγες μέρες, μνημόνιο συνεργασίας με τις Τράπεζες, ώστε η αποδέσμευση των εγγυήσεων που δίνει το κράτος στις Τράπεζες, να συνδέεται με την παροχή ρευστότητας στην αγορά.
Ανοίξαμε και παραδώσαμε στους πολίτες τα επί σειρά ετών κλειστά Ολυμπιακά ακίνητα.
Προχωρήσαμε σε συμφωνίες στρατηγικού χαρακτήρα, για επενδύσεις που θα γίνουν στη χώρα μας, με την Κίνα και το Κατάρ. Επενδύσεις, που δένουν αυτές τις χώρες στρατηγικά με την Ελλάδα. Επενδύσεις, που φέρνουν δουλειές ποιότητας, ανάπτυξη βιώσιμη και περιβαλλοντικά ευαίσθητη, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να προωθεί μια πολυμερή εξωτερική πολιτική, που υπηρετεί και τα συμφέροντά της και τις αξίες της.
Και αυτά, δεν είναι καν όλα όσα κάναμε φέτος, στην προσπάθειά μας να αλλάξουμε σελίδα για τη χώρα - είναι μόνο μερικά παραδείγματα. Ποτέ στο παρελθόν, μια κυβέρνηση ή ένα Κοινοβούλιο, δεν παρήγαγαν τόσο έργο, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα
Τα αποτελέσματα των αλλαγών αυτών, σταδιακά και σταθερά, θα αλλάζουν τη ζωή των πολιτών, του λαού μας, προς το καλύτερο.
Φίλες και φίλοι, συνάδελφοι, ξέρουμε ότι η περίοδος αυτή, είναι και θα συνεχίσει να είναι δύσκολη. Η δική μας σοσιαλιστική ευαισθησία, αλλά και το χρέος μας, μας κινούν για να αναμορφώσουμε ένα σπάταλο και αναποτελεσματικό, πολλές φορές και ταπεινωτικό, σύστημα πρόνοιας για τον πολίτη. Πρώτη προτεραιότητα, εκείνοι που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη: άτομα με αναπηρία, συνταξιούχοι, μονογονεϊκές οικογένειες.
Γι' αυτό, σήμερα, ενεργοποιούμε ένα πρωτοφανές «οπλοστάσιο» πρωτοβουλιών, για να στηρίξουμε και την απασχόληση σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Γιατί η ανεργία είναι ο πραγματικά μεγάλος αντίπαλός μας. Γιατί, για την Κυβέρνησή μας, οι εργαζόμενοι είναι η απόλυτη προτεραιότητα. Αυτοί έκαναν την προσπάθεια και αυτοί είναι που πρέπει να στηριχθούν, σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς.
Δίνουμε φορολογικά κίνητρα για θέσεις εργασίας, μέσω του ΟΑΕΔ και, ταυτόχρονα, ενθαρρύνουμε την υγιή επιχειρηματικότητα. Καθαρίζουμε το φορολογικό, απλοποιούμε διαδικασίες ίδρυσης και αδειοδότησης, δημιουργούμε συνθήκες διαφάνειας με αυτά που προωθούμε, με τις αλλαγές που κάνουμε, και δημιουργούμε συνθήκες που αποτρέπουν την ανασφάλιστη εργασία, τη χειρότερη μορφή εκμετάλλευσης.
Ξέρουμε, επίσης, ότι για να ξεπεράσουμε τις δουλείες και εξαρτήσεις από «δάνειες» δυνάμεις, χρειάζεται να αναπτύξουμε τις δικές μας δυνάμεις, τα δικά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα. Και αυτά, να μεταφραστούν στην πραγματική οικονομία.
Η στήριξη της ανάπτυξης και της πραγματικής οικονομίας έχει τις προϋποθέσεις της. Μία προϋπόθεση, αποτελεί αυτό που ήδη κάνουμε. Δεν υπάρχει χρηματοδότηση, όταν οι αγορές κεφαλαίου είναι κλειστές για τη χώρα μας. Η δημοσιονομική μας πολιτική, αυτό το στόχο έχει. Θα ανοίξουμε τις αγορές, όταν μειώνουμε αξιόπιστα τα ελλείμματά μας, όταν πείθουμε για την αξιοπιστία μας, όταν μας εμπιστευθούν τα χρήματά τους οι διεθνείς επενδυτές, είτε είναι κράτη, είτε διεθνείς εταίροι μας, είτε οι ίδιες οι αγορές.
Σοβαρές επενδύσεις θα έρχονται - και έρχονται - όταν πρώτα πείσουμε όλους γύρω μας ότι, αυτή η χώρα σταμάτησε να σκοτώνει την επιχειρηματικότητα, με τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά. Γι' αυτό και το κράτος, η λειτουργία του, η διαφάνεια, η διαύγεια, η αξιοκρατία, η ταχύτητα, η αποτελεσματικότητα, είναι στοιχεία, τελικά, καθοριστικά αναπτυξιακά.
Η ευνομία είναι εκείνη που θα πείσει και θα προσελκύσει την υγιή επένδυση. Όχι την παρασιτική. Όχι την ευκαιριακή, της αρπαχτής και της λεηλασίας του ελληνικού δημόσιου πλούτου μας, που ήταν η πολιτική, δυστυχώς, της προηγούμενης κυβέρνησης.
Εκπροσωπούν τη δήθεν ανάπτυξη με γυάλινα δάνεια, με δανεικά πόδια. Συμφέροντα, που έμαθαν και θέλουν τη διαιώνιση του μοντέλου που ακολουθήσαμε δεκαετίες τώρα - αυτά εκπροσωπούν - που μας έφερε σε αδιέξοδο και ως προς την ανταγωνιστικότητα, και ως προς την αξιοποίηση των χρημάτων, που υπάρχουν.
Διότι η ίδια η Νέα Δημοκρατία, μας έδειξε ότι χρήματα υπάρχουν. Χάθηκαν στα Βατοπέδια, στα ομόλογα, χάθηκαν στην πελατειακή σπατάλη και τις κομματικές και παχυλά αμειβόμενες Επιτροπές. Απόδειξη αποτελεί ότι μειώσαμε - φέτος μόνο - τις λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου κατά 50%.
Χάθηκαν στις προσλήψεις αγροφυλάκων και πολλών άλλων, χάθηκαν στην «ΑΓΡΟΓΗ», εν μέσω κρίσης. Χάθηκαν στην έλλειψη εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας από διεθνείς επενδυτές, ξένους και Έλληνες, που δεν τολμούσαν ούτε να αγγίξουν την Ελλάδα, μη τυχόν και μπλέξουν με τη γραφειοκρατία και την πελατειακή διαφθορά. Εκεί χάθηκαν τα χρήματα, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας.
Εμείς εγγυόμαστε την υγιή ανάπτυξη, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την πραγματική ανάπτυξη. Όχι την αεριτζίδικη. Γι' αυτό, δημιουργούμε ένα νέο επενδυτικό περιβάλλον, με μέτρα και παρεμβάσεις στον τουρισμό, στο εμπόριο, στην πράσινη ενέργεια, στην προώθηση των επενδύσεων. Έχουμε ήδη προχωρήσει στο λεγόμενο «Fast Track» για μεγάλες επενδύσεις, καθώς και σε μέτρα του Υπουργείου Ανάπτυξης για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επενδύσεων.
Μειώνουμε τη γραφειοκρατία. Βέβαια, είναι μια μάχη. Και σε αυτή τη μάχη, καλούμε σε συμμετοχή κάθε δημόσιο υπάλληλο, αλλά και κάθε πολίτη. Είναι κοινός αυτός ο αγώνας, και θα τον κερδίσουμε, μόνο αν συμβάλλουμε όλοι μας.
Δεν αλλάζει η Ελλάδα μόνο με νόμους, αλλά με πρακτικές, με προτάσεις και καινοτομίες όλων μας. Προϋπόθεση για την υγιή ανάπτυξη, είναι να στραφούμε στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, στο νέο μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης, από τη γεωργία μέχρι τον τουρισμό. Και γίνεται. Επιτέλους, γίνεται.
Όλες μας οι συμφωνίες, σε αυτό συγκλίνουν: στην αξιοποίηση με βιώσιμο τρόπο του απαράμιλλου φυσικού μας πλούτου, αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού μας.
Γι' αυτό και η παιδεία αποτελεί βασικό μας στοίχημα, προϋπόθεση και προτεραιότητα ανατροπών και αλλαγών, τη χρονιά αυτή.
Ό,τι κάνουμε, το κάνουμε για να μπορέσουμε, σταδιακά και με κόπο, να αποκτήσουμε για πρώτη φορά πραγματικά υγιή ανάπτυξη, στην πραγματική οικονομία. Και ό,τι κάνουμε για την ανάπτυξη, το κάνουμε πρώτα και κύρια, γιατί η ανάπτυξη μεταφράζεται σε θέσεις εργασίας και, ιδιαίτερα, σε θέσεις εργασίας για τους νέους.
Καλούμε τη νεολαία να πει «όχι» στη φυγή και, σίγουρα, «όχι» στην παραίτηση, αλλά «ναι» στη συμμετοχή. Μόνοι μας δεν θα αλλάξουμε την Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες και η Ελλάδα τού αύριο ανήκει στους νέους.
Πώς θέλουμε να την κληρονομήσουν, όμως; Με τα προβλήματα του σήμερα, ή με τις τεράστιες δυνατότητες του αύριο, στην καθαρή ενέργεια, στη διαδικτυακή εκπαίδευση, στην έρευνα, στην κοινωνική δικτύωση, στην αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση, στην καινοτομία και έρευνα, στη δημιουργία και στην αξιοποίηση της ομορφιάς της φύσης και των παραδόσεών μας;
Τους καλώ, λοιπόν, να γίνουν πρωτοπόροι της αλλαγής, της ανατροπής και της αναμόρφωσης που επιχειρούμε.
Δεν είναι η νέα γενιά απέναντί μας. Είναι βασικός μας σύμμαχος για τις αλλαγές που, από κοινού, κάνουμε και για τις οποίες παλεύουμε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στις εκλογές που έχουμε μπροστά μας, πρέπει να δώσουμε όλοι τον αγώνα, για να κερδίσουν οι υποψήφιοι που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, ακριβώς επειδή και εκείνοι στηρίζουν την προσπάθεια που κάνει η χώρα, και να ορθοποδήσει, αλλά και να αλλάξει.
Και συμφωνώ απόλυτα με όλους όσοι λένε ότι, οι εκλογές στις 7 Νοεμβρίου, είναι πολιτικές. Μήπως είναι μια ψήφος υπέρ ή κατά του Μνημονίου; Αυτό δεν είναι παρά άλλο ένα πυροτέχνημα, μια κακότεχνη σανίδα σωτηρίας, για όσους αρνούνται και φοβούνται τις αλλαγές, που εμείς προωθούμε. Για κάθε συντηρητική νοοτροπία και κάθε κατεστημένο, αυτός είναι ο φόβος τους.
Εμείς θα απελευθερωθούμε από το Μνημόνιο, μόνο όταν απελευθερωθούμε από τις λογικές που μας οδήγησαν στην ανάγκη του Μνημονίου. Και εμείς έχουμε το σχέδιο. Ένα σχέδιο, που είναι και αυτό συνδεδεμένο με κάθε Δήμο και κάθε Περιφέρεια. Γιατί, στο παρελθόν, και οι αυτοδιοικητικές μονάδες, οι Δήμοι και οι Νομαρχίες, υπήρξαν και αυτές μικρογραφίες της κεντρικής Διοίκησης της χώρας, με ελλείμματα, με σπατάλες, με πελατειακές σχέσεις, με Υπηρεσίες που δεν υπηρετούσαν τον πολίτη, αλλά «ημέτερους» και φίλους. Έτσι τους διαπαιδαγωγήσαμε, έτσι τους θέλαμε και έτσι αδικήσαμε τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης, που έχει τεράστιες δυνατότητες.
Γι' αυτό και έχει τόσο μεγάλη σημασία να αλλάξουν τα πράγματα και στην Αυτοδιοίκηση. Να αναλάβουν εκείνες οι δυνάμεις, που πιστεύουν στον «Καλλικράτη», στην αποκέντρωση των δομών, στη λογοδοσία, στη διεύρυνση της δημοκρατίας, που σέβονται τον πολίτη, αξιοποιούν το κοινό καλό και την ανάπτυξη, με τη σωστή χρήση και αξιοποίηση της περιουσίας, και προστατεύουν τα δικαιώματα του πολίτη. Είναι αυτοί οι νέοι θεσμοί, που θα δώσουν νόημα στην πρόνοια, θα είναι δίπλα στον πολίτη, κοντά του, για την άμεση εξυπηρέτησή του, δημιουργώντας συνθήκες βιώσιμες σε κάθε γειτονιά.
Είναι οι άνθρωποι και οι δυνάμεις, που πιστεύουν στην αλλαγή. Αυτούς να στηρίξουμε και αυτούς στηρίζουμε. Όχι εκείνες τις δυνάμεις, που προσπαθούν αμετανόητα, ακόμα και σήμερα, να σταματήσουν την αλλαγή ή, απλώς, πελατειακά, να διαχειριστούν ένα άλλο κέντρο εξουσίας. Αυτές, θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα εγκλωβισμένη στο κακό της παρελθόν.
Γι' αυτό και ζητώ από όλους - και ξέρω ότι θα το κάνετε - να παλέψετε μέχρι την τελευταία ώρα, δίπλα σε όλους τους υποψηφίους, τους οποίους στηρίζουμε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η παράταξή μας, το κόμμα μας, η Κυβέρνηση, εσείς, οι Βουλευτές του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, κληθήκαμε όλοι μαζί, μαζί με την κοινωνία και τους πολίτες, να φέρουμε σε πέρας ένα ιστορικό πατριωτικό καθήκον: να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο να χρεοκοπήσει μία από τις 25 πλουσιότερες χώρες του κόσμου, μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ναι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό ήταν το «κατόρθωμα», αυτή είναι η κληρονομιά της προηγούμενης κυβέρνησης. Έφεραν στο χείλος της χρεοκοπίας μια χώρα της Ευρωζώνης.
Και σήμερα, ένα χρόνο μετά, μπορούμε να κοιτάμε πίσω, με τη σιγουριά ότι όλοι μας, ο καθένας από εμάς σε αυτή την αίθουσα, κάναμε το καθήκον μας στην κρίσιμη ιστορική στιγμή. Το καθήκον μας, απέναντι στις Ελληνίδες και τους Έλληνες, απέναντι στην πατρίδα μας.
Δώσαμε όλοι, όλες μας τις δυνάμεις, για να αποτρέψουμε το μοιραίο. Δεν το αφήσαμε να συμβεί. Και όπως δεν κουραστήκαμε να δώσουμε αυτή τη μάχη, με το ίδιο πάθος θα παλέψουμε για να ξαναχτίσουμε μια καλύτερη Ελλάδα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην εθνική αυτή προσπάθεια, θα περιμέναμε από την Αξιωματική Αντιπολίτευση - ειδικά αυτήν την Αξιωματική Αντιπολίτευση - να συμβάλει ουσιαστικά, πατριωτικά, πρώτα απ' όλα, για να τηρήσει τις υποσχέσεις της να υπηρετήσει τη διαφάνεια, να υπηρετήσει το αίσθημα Δικαίου, να υπηρετήσει την ευνομία, να χτυπήσει μαζί μας την ατιμωρησία.
Δείλιασε. Απέδρασε. Φυγομάχησε, όπως πάντα κάνει, είτε ως κυβέρνηση, είτε σήμερα, ως Αντιπολίτευση. Στις Εξεταστικές Επιτροπές που λειτουργούν, εμείς ευλαβικά κάνουμε το καθήκον μας, χωρίς ρεβανσισμούς, χωρίς συγκαλύψεις, για όποιον ευθύνεται, σε όποια παράταξη και αν ανήκει.
Αυτοί, της Νέας Δημοκρατίας, τελικά, τι θέλουν; Να αφήσουμε, για μια ακόμα φορά, τους υπαίτιους στην Ελλάδα ήσυχους; Να τα διαγράψουμε όλα, σαν να μην έγιναν; Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουν να δώσουμε εμείς στους πολίτες; Ότι όποιος κυβερνάει τη χώρα, έχει το ανεύθυνο, το ακαταδίωκτο, την ασυλία για τα πάντα; Για ό,τι κι αν συμβεί; Να μπορεί να αυθαιρετεί; Να μπορεί να κάνει το κέφι του, με τα λεφτά του Ελληνικού λαού;
Όχι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Η αυθαιρεσία και η ασυδοσία στη χώρα μας τελείωσαν. Και τελείωσαν, πρώτα απ' όλα, για όσους έχουν στα χέρια τους δημόσια εξουσία και αξιώματα.
Δεν μιλάμε για αναψηλάφηση του παρελθόντος. Μιλάμε για το δικαίωμα που έχει ο Ελληνικός λαός να μάθει την αλήθεια και να κρίνει. Μιλάμε για την ανάγκη, οι πολιτικοί τού σήμερα και του αύριο, να γνωρίζουν πλέον ότι, τα παιχνίδια σε βάρος του Ελληνικού λαού, τελειώνουν. Και πληρώνονται. Ότι εξουσία σημαίνει λογοδοσία, έλεγχος - όχι προνόμια και ανευθυνότητα.
Και για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα, η συζήτηση αυτή, σχετικά με το πώς οδηγήθηκε η χώρα στην κατάσταση όπου βρεθήκαμε, δεν είναι μια συζήτηση που αφορά μόνο στο παρελθόν. Από αυτό μαθαίνουμε, για να λειτουργούμε καλύτερα. Αλλά αφορά και στο μέλλον. Αφορά κυρίως στο μέλλον.
Και όσοι όψιμα ζητούν να πάμε σε Εξεταστική Επιτροπή, γενικώς και αορίστως και για μεγάλα χρονικά διαστήματα, πέραν του ότι θέλουν να κρυφτούν προφανώς, θα πρέπει να θυμούνται ότι, αυτοί που οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις στον Ελληνικό λαό, δεν είναι εκείνοι που έβαλαν την Ελλάδα με αγώνες και θυσίες στο ευρώ, αλλά εκείνοι που, με την αδιανόητη σπατάλη και με ψεύτικα στοιχεία και εγκληματικές πράξεις, παρ' ολίγο να τη βγάλουν από την Ευρωζώνη.
Θα περίμενε κανείς, η παράταξη που έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, να δείξει επιτέλους αυτή τη «σεμνότητα και ταπεινότητα», που κάποτε διακήρυττε, έστω και τώρα.
Αντί γι' αυτό, αυτοί που άφησαν πίσω τους το έλλειμμα των 32 δις ευρώ και ένα χρέος πάνω από 300 δις στο τέλος του 2009, μας λένε τώρα ότι βρήκαν τη μαγική συνταγή, με την οποία αυτό το έλλειμμα θα μηδενιστεί σε ένα χρόνο από τώρα. Χωρίς νέους φόρους, χωρίς περικοπές δαπανών.
Και ρωτώ, 5,5 χρόνια ήταν στην κυβέρνηση, ή δεν ήταν; Ήταν στην κυβέρνηση και, στο τέλος, αυτοί μας άφησαν το έλλειμμα κοντά στο 15% του ΑΕΠ. Στα χρόνια αυτά, τη μαγική συνταγή, γιατί δεν τη χρησιμοποίησαν;
Αν δεν την ήξερε ο κ. Καραμανλής, γιατί δεν σήκωνε το τηλέφωνο ο κ. Σαμαράς, μέλος της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, για να του πει τη μαγική λύση;
Και αν είχαν αυτή τη μαγική συνταγή, γιατί δεν την εφάρμοσαν; Γιατί τράπηκε σε φυγή ο κ. Καραμανλής και δεν κάθησε να εφαρμόσει τη «σωτήρια» μέθοδο, που σήμερα ανακάλυψαν;
Την είχαν; Πεντέμισι χρόνια, την έψαχναν; Ποιους κοροϊδεύουν; Ήταν απλά οι ίδιοι, οι υπαίτιοι για το έλλειμμα που μας κληροδότησαν. Και τώρα, ως εμπρηστές, θέλουν να δίνουν μαθήματα στους πυροσβέστες - εκεί κατάντησε σήμερα η Νέα Δημοκρατία.
Και ως εμπρηστές, έχουν το θράσος να διαμαρτύρονται ότι κοστίζει ακριβά το νερό που χρειάζεται, για να σβήσουμε τη φωτιά. Εξομοιώνουν αυτούς που πυροβόλησαν την ελληνική οικονομία και την άφησαν ετοιμοθάνατη, με εμάς που πασχίσαμε ένα χρόνο να την κρατήσουμε ζωντανή και την κρατάμε ζωντανή.
Δυστυχώς γι' αυτούς, οι Έλληνες γνωρίζουν το μερίδιο ευθύνης του καθενός μας. Αναγνωρίζουν την προσπάθειά μας. Μας λένε καθημερινά «μην αποτύχετε». Και δεν θα αποτύχουμε. Ήδη, αποδείξαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Εμείς μπήκαμε στη φωτιά και τη σβήνουμε. Εμείς σώζουμε τη χώρα και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να πετύχουμε. Μας κατηγορούν και για κάτι άλλο. «Γνωρίζατε», λένε, «κι εσείς τα χάλια της οικονομίας».
Απαντώ: από τον Ιούνιο του 2008, ζήτησα πρόωρες εθνικές εκλογές. Γιατί; Γιατί έβλεπα τις συνθήκες. Συνθήκες, που μας οδηγούσαν μαθηματικά σε μεγάλες καταστροφές, σε ανεξέλεγκτες πυρκαγιές. Και ζητούσα επίμονα να ξέρω, να ξέρει ο Ελληνικός λαός, από τα χείλη του Πρωθυπουργού, του κ. Καραμανλή, την πραγματική κατάσταση.
Ποτέ δεν μας απάντησε ή, τουλάχιστον, ποτέ δεν μας απάντησε ειλικρινά. Και όταν αναλάβαμε, κανείς δεν περίμενε, ούτε την έκταση της φωτιάς, αλλά ούτε και τους άγριους ανέμους της διεθνούς αγοράς. Κανείς δεν γνώριζε ότι η χώρα ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας - μόνον αυτοί, που λιποτάκτησαν.
Και γι' αυτό, βέβαια, λιποτάκτησαν. Ναι, βλέπαμε τον κατήφορο και θέλαμε να τον σταματήσουμε. Και αν αυτοί δεν είχαν το θάρρος να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, ας είχαν το θάρρος να αφήσουν τα ηνία της εξουσίας πολύ νωρίτερα, πριν φτάσουμε στο απροχώρητο.
Δυστυχώς - γιατί περίμενα διαφορετικά - η νέα ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας γέρασε πρόωρα. Γιατί έχει αναλάβει πεισματικά την υπεράσπιση του παρελθόντος, μιας θητείας αποτυχημένης και για την παράταξή τους, και για τη χώρα μας, αντί να ανοίξει νέους δρόμους - αυτό θα περιμέναμε για το αύριο και της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και της Ελλάδας.
Φίλες και φίλοι, συνάδελφοι, η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί και κάτι ακόμα, πάλι ανεύθυνο, θα έλεγα, και πάλι εγκληματικό. Σήμερα, είμαστε σε ένα δρόμο σωστό. Έχουμε πετύχει στα πρώτα δύσκολα βήματα. Έχουν γίνει γι' αυτό θυσίες. Θυσίες από τον Ελληνικό λαό, δύσκολες θυσίες, και για κάποιους, ομολογουμένως, και άδικες. Έχουμε ήδη πάρει τις πιο δύσκολες αποφάσεις, για να βγούμε από την κρίση.
Τι μας λέει τώρα η Νέα Δημοκρατία; Μας λέει, στα μισά του δρόμου, τώρα που πιάνουν τόπο οι θυσίες, να εγκαταλείψουμε αυτές τις προσπάθειες, να ξαναπάμε στα παλιά, να σταματήσουμε στη μέση της πορείας, να μείνουμε στη μιζέρια μας και να μην κάνουμε τα υπόλοιπα βήματα.
Να χαθούν, δηλαδή, οι θυσίες που έκανε ο Ελληνικός λαός, οι κόποι του. Τα λένε αυτά, για δύο λόγους. Πρώτον, κάνουν ευκαιριακή πολιτική, μήπως και εκμεταλλευτούν τον πόνο τού κάθε Έλληνα για μερικές ψήφους.
Και δεύτερον και πιο σημαντικό, διότι φοβάται η Νέα Δημοκρατία τις αλλαγές που κάνουμε και που έρχονται. Φοβάται, που σπάμε τα κατεστημένα. Που αλλάζουμε τη χώρα. Που παλεύουμε για ένα νέο ήθος στην πολιτική.
Χάνουν τα παραδοσιακά τους πελατειακά στηρίγματα, τα οποία στηρίγματα, θέλουν και αυτά, να ανακοπεί η πορεία της αλλαγής στη χώρα. Τους προειδοποιούμε: θα δώσουμε σκληρή και αδυσώπητη μάχη, για να αλλάξει η χώρα. Και υποσχόμαστε ότι δεν θα αφήσουμε να μείνουν στη μέση οι κόποι του Ελληνικού λαού, τώρα που πιάνουν τόπο.
Τώρα που πιάνουν τόπο, δεν εγκαταλείπουμε την πορεία αλλαγών και αναμόρφωσης, που ξεκινήσαμε. Και είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με κάθε κατεστημένο, που θέλει να κρατάει τη χώρα πίσω και να παραμένει η αδικία και η ανομία.
Όσα κάναμε, αποτελούν επιτεύγματα και αποδείξεις συνέπειας και προόδου, την οποία μέχρι και στο εξωτερικό επαινούν, ενώ εγχώριοι νοσταλγοί του παρελθόντος επιχειρούν να καλλιεργήσουν κλίμα μιζέριας και μοιρολατρίας.
Απέναντι στη συστηματική καλλιέργεια αυτού του κλίματος, της παραίτησης και της απαισιοδοξίας, κλίμα που τα κατεστημένα θέλουν τόσο να εμπεδώνεται, σας καλώ να αντισταθείτε, να γίνετε όλοι ανατροπείς τους. Ανατροπείς τους, και αναμορφωτές της χώρας μας.
Να γίνετε φορέας αποφάσεων και αισιοδοξίας ότι μπορούμε. Ναι, στα δύσκολα το αποδεικνύουμε. Ανακτά σήμερα η Ελλάδα την αυτοπεποίθηση, όσο και τη θέση της διεθνώς.
Φίλες και φίλοι, συνάδελφοι, είμαστε στο δρόμο των μεγάλων αλλαγών, της αναμόρφωσης της χώρας, αλλά προϋπόθεση αποτελεί η συστηματική στόχευση και επιτυχία μας, να ρίξουμε το έλλειμμα στο 3%. Και στόχος μας, είναι να φτάσουμε εκεί το 2014.
Αυτό απαιτεί, όμως, και την επίτευξη ενδιάμεσων στόχων, κάθε χρόνο. Είμαστε σε εντυπωσιακά καλό δρόμο. Θα πετύχουμε, όμως, μόνο με πλήρη αφοσίωση και προσήλωση.
Διανύσαμε μια τεράστια απόσταση και στεκόμαστε ξανά στα πόδια μας. Το 2011, θα είναι και αυτό μια δύσκολη χρονιά, αλλά στόχος μας είναι, αν δουλέψουμε όλοι συντεταγμένα, κράτος, πολίτες, κοινωνικοί εταίροι, το 2011, να είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης.
Και μπορούμε να το πετύχουμε. Γι' αυτό, επιταχύνουμε τα βήματά μας, κάνουμε μεγάλες τομές για να απελευθερώσουμε δυνάμεις και να έρθει πιο γρήγορα η ανάπτυξη και η ανάκαμψη. Από τα κλειστά επαγγέλματα, μέχρι την απλοποίηση των διαδικασιών, την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ και τις στρατηγικές συμφωνίες για ξένες επενδύσεις.
Κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, και το 2011, ώστε να δρέψουμε σταδιακά τους καρπούς, και η ανάπτυξη να επανέλθει νωρίτερα, το 2012, όπως έχουμε σχεδιάσει.
Εμείς είμαστε αποφασισμένοι και το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει, με όλες μας τις δυνάμεις, για μια χώρα ευνομίας, ισότητας, ίσων ευκαιριών, αλληλεγγύης και ασφάλειας.
Ήδη, το 2010, καταφέραμε να αλλάξουμε πορεία. Αυτό που μας έλεγαν ήταν ακατόρθωτο: να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια, να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας, δουλεύοντας σκληρά, περνώντας βεβαίως δύσκολες στιγμές, πιστεύοντας όμως στον εαυτό μας, στις δυνατότητές μας και θεωρώντας βέβαιο ότι θα τα καταφέρουμε.
Το κάναμε. Το κάναμε όλοι μαζί, ολόκληρος ο Ελληνικός λαός. Και θα ήθελα σήμερα να πω σε όλους τους Έλληνες, σε όλες τις Ελληνίδες, ένα μεγάλο «ευχαριστώ», αν θέλετε, ένα μεγάλο «μπράβο», για όλες τις προσπάθειες.
Γιατί στον πολίτη ανήκουν τα εύσημα, στον Ελληνικό λαό ανήκουν τα εύσημα, που περνά δυσκολίες - το ξέρουμε. Δεν προσπαθούμε να ωραιοποιήσουμε την κατάσταση, αλλά καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να σώσει την πατρίδα μας από τη χρεοκοπία, αν οι ίδιοι πολίτες δεν ήθελαν να δώσουμε όλοι μαζί αυτή τη μάχη, αν δεν στήριζαν, με τις δικές τους δυνάμεις, με τη δική τους ωριμότητα, με τη δική τους αποφασιστικότητα, υπομονή και επιμονή, μια τεράστια συλλογική προσπάθεια στη χώρα.
Το γεγονός ότι καταφέρνουμε το ακατόρθωτο, το γεγονός ότι η Διεθνής Κοινότητα παρακολουθεί έκπληκτη την επιστροφή μας στο στίβο, το γεγονός ότι ακόμα και οι διαμαρτυρίες, με πολύ λίγες εξαιρέσεις που, δυστυχώς, όμως, παίρνουν μεγάλη δημοσιότητα, είναι ειρηνικές και δημοκρατικές, πρέπει να μας κάνουν να νιώθουμε υπερήφανοι. Πρέπει να μας κάνουν πιο αποφασισμένους, να δώσουμε μέχρι τέλους τη μάχη, για να χτίσουμε ξανά μια χώρα που μας αξίζει.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δουλειά όλων μας, κάθε μέρα, είναι να λέμε στους πολίτες την αλήθεια. Οι συμπολίτες μας ζητούν πλέον αλήθειες και έντιμες κουβέντες. Και ο ρόλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι καθοριστικής σημασίας.
Θέλω να εξάρω το ρόλο και τη στάση των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Είμαστε υπερήφανοι για τη δουλειά που κάνετε. Γιατί μια Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν κρίνεται στα εύκολα. Κρίνεται στα δύσκολα. Και περάσαμε τις πιο κρίσιμες στιγμές της ελληνικής ιστορίας, των τελευταίων δεκαετιών. Η δική σας στάση ήταν ιστορικής σημασίας. Το λέω, με πλήρη συνείδηση των λέξεων που χρησιμοποιώ.
Θέλω να είμαι σαφής για το ρόλο σας. Είναι και ρόλος ελέγχου, είναι και ρόλος συνδιαμόρφωσης της πολιτικής μας. Εμείς αποδεικνύουμε ότι η δημοκρατία μας μπορεί να είναι ζωντανή και παραγωγική, όχι στείρα και κλειστοφοβική. Οι αντιπαραθέσεις, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι καλής πρόθεσης και, προπάντων, ιδιαίτερης σημασίας για την καλύτερη νομοθέτηση και προάσπιση των συμφερόντων του δημοσίου και συλλογικού μας συμφέροντος.
Μην πτοείστε από τις προκαταλήψεις των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που θεωρούν κάθε αντιπαράθεση προσωπική βεντέτα, που θεωρούν κάθε διαφορετική γνώμη παιχνίδι εξουσίας, ή προσωπική προβολή. Χρειαζόμαστε το δημοκρατικό διάλογο και, η παράταξή μας, πάντα βγαίνει κερδισμένη από αυτή την αντίληψη. Και σε όσα νομοσχέδια είχαμε ουσιαστική συζήτηση, βγήκαμε κερδισμένοι, βγήκε η χώρα κερδισμένη.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Χρήστο Παπουτσή που, σε μια τόσο δύσκολη χρονιά για τη χώρα, κατάφερε ως Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, να εμφυσήσει σε όλους πνεύμα ενότητας και συνεργασίας και να αναδείξει την αξία που έχει για μια κυβέρνηση, μια δυνατή και παρεμβατική Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Αλλά να συγχαρώ και το νέο μας Γραμματέα, τον Βασίλη Έξαρχο, και να του ευχηθώ να έχει επιτυχία στην κοινοβουλευτική περίοδο που ξεκινάμε. Σε αυτή την περίοδο της Βουλής, θέλω ακόμα πιο οργανωμένα, όπως ανέλυσε και ο ίδιος, να γίνεται ο διάλογος στη διαμόρφωση των νομοσχεδίων, μεταξύ κοινωνικών εταίρων και Κυβέρνησης, με πρωτοστάτη το Κοινοβούλιο.
Έχω ζητήσει από το νέο Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και από το Γραμματέα του Κινήματός μας και τους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους, να εγγυηθούν αυτή τη λειτουργία.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ έχει και άλλο ένα καθημερινό ρόλο και καθήκον, βεβαίως: να βγαίνει στην κοινωνία, στις Περιφέρειες. Να μετατρέψει τη φυσιολογική οργή, για όσα βλέπει γύρω του ο Έλληνας πολίτης, για το πού έφτασε η προηγούμενη κατάσταση τη χώρα, σε δύναμη αλλαγής. Την παρόρμηση των πολιτών, την οποία νιώθουμε όλοι καθημερινά, εναντίον κάθε παθογένειας που βιώνει, σε δομημένη, σε κοινή μάχη και προσπάθεια, για να απελευθερωθούμε από όσα μας οδήγησαν στο χείλος της καταστροφής. Να δημιουργήσουμε μια καλύτερη κοινωνία για όλους. Για τα παιδιά μας.
Πολλές φορές, μιλάμε για την ιστορία μας, για το παρελθόν μας, για το πώς τα καταφέραμε σε στιγμές δύσκολες, για τα χαρακτηριστικά που κρύβει μέσα του ο Έλληνας, το φιλότιμο, την εξυπνάδα, την αντοχή, το μέτρο, την αγάπη για την πατρίδα, το μεράκι.
Η ιστορία μας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι ανεπανάληπτη. Δεν είναι κάτι, που έγινε και δεν ξαναγίνεται. Είναι η απόδειξη που έχουμε στα χέρια μας, ότι μπορούμε να πετύχουμε. Είναι ο λόγος, που μας κάνει να αισιοδοξούμε, ότι θα αναγεννηθούν μέσα μας όλα εκείνα τα στοιχεία, που μας έβγαλαν στο παρελθόν από κρίσεις και δυσκολίες και μας οδήγησαν στην επιτυχία, συλλογική και προσωπική.
Είναι η πίστη μας στη δημοκρατία, στο λαό, στις ικανότητες που έχει ο πολίτης. Πίστη, που έχει πάντα μια προοδευτική παράταξη. Γιατί γνωρίζει ότι εκεί βρίσκεται η δύναμη κάθε έθνους. Και σήμερα, έχουμε κάθε λόγο να εμπνεόμαστε από ό,τι καλύτερο έχει να δείξει ο Ελληνισμός. Γιατί κάνουμε τα πάντα, για να αναδείξουμε την Ελλάδα των αξιών.
Ναι, υπάρχει ένα ρεύμα αλλαγής και ανανέωσης της κοινωνίας μας, που φυσάει πάνω από όλα τα εμπόδια και όλες τις αντιξοότητες. Δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν, όμως, αυτό τον αέρα της αλλαγής, να τον καταπνίξει. Είναι δική μας δουλειά, να φέρουμε ακόμα πιο κοντά μας τους πολίτες, να τους εξηγήσουμε, να τους πείσουμε, να τους δώσουμε δυνατότητες να συμμετέχουν.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πέρυσι, περάσαμε όλοι μαζί μια δύσκολη χρονιά. Είναι τιμή μου, να γνωρίζω ότι στο έργο που αναλάβαμε, είχα δίπλα μου, όλη η Κυβέρνηση είχε δίπλα της, μια τέτοια Κοινοβουλευτική Ομάδα, που έβαλε πίσω της το κάθε είδους «εγώ» και πάλεψε, για να σώσουμε την Ελλάδα και να ξεκινήσουμε να κάνουμε πράξη όσα υποσχεθήκαμε στους πολίτες προεκλογικά.
Ξέρω ότι και φέτος θα δείξετε το ίδιο σθένος, την ίδια αφοσίωση. Από κοινού, θα στηρίξουμε την προσπάθεια, που βρίσκεται σε μια νέα φάση, πιο σίγουρη, πιο αισιόδοξη. Μια προσπάθεια, που δεν είναι δική μου, δεν είναι κάποιων Υπουργών, δεν είναι της Κυβέρνησης, δεν είναι καν του Κοινοβουλίου.
Είναι η προσπάθεια που κάνει ολόκληρος ο Ελληνικός λαός, για να μπορέσει, στο τέλος του 2011, να στέκεται στα πόδια του και να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.
Και θα τα καταφέρουμε. Ευχαριστώ πολύ.
|