Κοινή δήλωση Πρωθυπουργού και Πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για την εμβάθυνση της συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης

 

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Φωτογραφικό Υλικό

Κατόπιν προσκλήσεως της Α.Ε. του Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Γιώργου Παπανδρέου, η A.E. ο Πρωθυπουργός του Κρατικού Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Wen Jiabao πραγματοποίησε, από 2 έως 4 Οκτωβρίου 2010, επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, ο Κινέζος Πρωθυπουργός έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, είχε επίσημες συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Γ. Παπανδρέου, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Φ. Πετσάλνικο και απηύθυνε ομιλία προς τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Οι δύο πλευρές προέβησαν από κοινού σε ανασκόπηση των πεπραγμένων της Ελληνο-Κινεζικής Συνεργασίας από την εγκαθίδρυση της Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης με την Κοινή Δήλωση του 2006. Τα δύο μέρη συμφώνησαν ότι, ιδιαίτερα υπό την παρούσα διεθνή συγκυρία, οφείλουν να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους σε όλους τους τομείς και να εμβαθύνουν την μεταξύ τους Συνολική Στρατηγική Εταιρική Σχέση.

Διμερείς Σχέσεις

1.      Η Κίνα και η Ελλάδα αποδίδουν μεγάλη σημασία στις ανταλλαγές επισκέψεων υψηλού επιπέδου για την προώθηση και ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, είναι πρόθυμες να συνεχίσουν την τακτική επικοινωνία και επαφή μεταξύ των πολιτικών ηγεσιών των δύο χωρών και να συμβάλουν στην οικοδόμηση αμοιβαίας πολιτικής εμπιστοσύνης. Ο Πρωθυπουργός της Κίνας κ. Wen Jiabao προσεκάλεσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου να επισκεφθεί την Κίνα επίσημα προσεχώς σε ημερομηνία που θα συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές.  Η πρόσκληση έγινε θερμά αποδεκτή.

2.      Εκφράζοντας το όραμα της Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, τα δύο μέρη υπογραμμίζουν ότι θα σεβαστούν τις εκατέρωθεν θεμελιώδεις εθνικές τοποθετήσεις σε πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης. Η Ελληνική κυβέρνηση σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, επιβεβαιώνει, ακόμα μια φορά, την πάγια θέση της υπέρ της αρχής της «Μίας Κίνας», υποστηρίζει την ειρηνική ανάπτυξη της σχέσης μεταξύ των Στενών της Ταϊβάν και το έργο της επανένωσης της Κίνας. Η Κινεζική πλευρά εκφράζει την εκτίμησή της για τις θέσεις που υποστηρίζει η Ελληνική πλευρά. 

3.      Τα δύο μέρη υπογραμμίζουν την προσέγγιση στρατηγικής και μακροπρόθεσμης προοπτικής στην σχέση της Ε.Ε- Κίνας και δεσμεύονται ότι θα εμβαθύνουν τη συνεργασία τους για την περαιτέρω ανάπτυξη της Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης της Ε.Ε- Κίνας. Η Ελλάδα υποστηρίζει την σύναψη μίας Συμφωνίας Εταιρικότητας και Συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας, το νωρίτερο δυνατόν, η οποία θα διευρύνει και θα ενισχύσει τις ανωτέρω σχέσεις, προς όφελος και των διμερών Ελληνο-Κινεζικών σχέσεων.

4.      Τα δύο μέρη διαπιστώνουν ότι η προώθηση της επίλυσης των σημαντικών ζητημάτων της σχέσης Κίνας και  Ε.Ε συμβάλλει στην υγιή και σταθερή ανάπτυξη της μεταξύ τους σχέσης.  Η Ελλάδα αναγνωρίζει τη θετική και σημαντική πολιτική σημασία του ζητήματος της αναγνώρισης στην Κίνα πλήρους καθεστώτος οικονομίας της αγοράς και θα εξακολουθεί να συμβάλλει ενεργά στις σχετικές συζητήσεις στο πλαίσιο της ΕΕ, λαμβάνοντας υπ' όψιν και την ουσιώδη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη βάση των προβλέψεων του ΠΟΕ .

5.      Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εμβαθύνουν τον συντονισμό και την συνεργασία στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, όπως ο Ο.Η.Ε, σε μια προσπάθεια όπως από κοινού συμβάλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση, μέσω διαπραγματεύσεων και διαβουλεύσεων, των σύγχρονων προκλήσεων και απειλών τις οποίες αντιμετωπίζει η Διεθνής Κοινότητα.

6.      Τα δύο μέρη επιβεβαιώνουν, για άλλη μια φορά, την προσήλωσή τους στις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των άλλων κρατών, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη των Η.Ε, τις γενικά αναγνωρισμένες αρχές του Διεθνούς Δικαίου και τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ, οι οποίες πρέπει να γίνονται σεβαστές και εκτελεστές.

7.      Τα δύο μέρη εκφράζουν την πρόθεσή τους για την επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής λύσεως του Κυπριακού ζητήματος, επί τη βάσει των σχετικών αποφάσεων του Σ.Α. του ΟΗΕ, και υποστηρίζουν την μεσολαβητική προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

8.      Η Ελλάδα, δηλώνει έτοιμη να συνεχίσει τη συνεργασία της με την Κίνα για την καταπολέμηση της πειρατείας στο πλαίσιο της Ομάδας Επαφής των Η.Ε. προκειμένου να διασφαλισθεί η ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας. Στο πλαίσιο αυτό, τα δύο μέρη συμφωνούν να διερευνήσουν τη δυνατότητα σύναψης μνημονίου με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας τους για την καταπολέμηση της θαλάσσιας πειρατείας ανοικτά των ακτών της Σομαλίας.  Η Ελληνική πλευρά εκτιμά τη συμβολή της Κίνας στην αντιμετώπιση των περιστατικών πειρατείας στον Κόλπο του Άντεν και την παροχή συνοδείας από κινεζικά πολεμικά πλοία στα εμπορικά πλοία που διαπλέουν την εν λόγω θαλάσσια περιοχή.

9.      Οι δύο κυβερνήσεις έχουν λάβει θετικά μέτρα για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, είναι πρόθυμες να ενδυναμώσουν το διάλογο και τις συνεργασίες σε αυτό τον τομέα και να προωθήσουν από κοινού την Διεθνή Διάσκεψη των Η.Ε. για την κλιματική αλλαγή στο Cancun ώστε να αποδώσει θετικά αποτελέσματα.

Αντιμετώπιση Διεθνούς Χρηματοοικονομικής Κρίσης - Διμερείς Οικονομικές Σχέσεις

10.  Τα δύο μέρη θεωρούν ότι η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση δεν ακυρώνει την μακροχρόνια πορεία της διεθνούς οικονομικής ανάπτυξης. Η διεθνής οικονομία παρουσιάζει σημάδια σταδιακής ανάκαμψης, αλλά παραμένουν πολλές αβεβαιότητες. Προς το σκοπό αυτό, είναι απαραίτητο κάθε χώρα να ενισχύσει το συντονισμό των μακροοικονομικών πολιτικών της με στόχο την πλήρη ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας.

11.  Η Ελληνική κυβέρνηση εκτιμά τους ιδιαίτερα θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας οι οποίοι συμβάλουν στην αντιμετώπιση της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης. Η Κινεζική Κυβέρνηση στηρίζει την Ελληνική Κυβέρνηση στην προσπάθειά της να εφαρμόσει με αποφασιστικότητα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, καλωσορίζει τη δημιουργία του Κοινού Μηχανισμού Στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, και επιθυμεί να συμβάλει, μαζί με την διεθνή κοινότητα, στην αναπτυξιακή προσπάθεια της Ελλάδας με στόχο την ταχύτερη έξοδο από την ύφεση.

12.  Αμφότερα τα μέρη συμφωνούν ότι είναι απαραίτητο να προωθηθεί η μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και να ενισχυθεί η εποπτεία των ανεπτυγμένων οικονομιών που αποτελούν σημαντικά χρηματοοικονομικά κέντρα καθώς και ο έλεγχος της διακρατικής κίνησης κεφαλαίων. 

13.  Η Κινεζική πλευρά υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες των ηγετών των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενδυνάμωση της εποπτείας και της δημοσίευσης πληροφοριών των οίκων αξιολόγησης καθώς και την ίδρυση ανεξάρτητου ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης. Τα δύο μέρη θεωρούν χρήσιμη τη δημιουργία ενός ενιαίου παγκόσμιου εποπτικού προτύπου των οίκων αξιολόγησης, με σκοπό την αποτελεσματικότερη επίβλεψή τους.

14.  Οι δύο χώρες αντιτίθενται στον προστατευτισμό εμπορίου και επενδύσεων κάθε μορφής. Τα δύο μέρη υποστηρίζουν την αυστηρή συμμόρφωση με τους κανόνες του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου και τη μείωση των εμποδίων στο εμπόριο. Η προαγωγή των διαπραγματεύσεων του Γύρου Doha αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα για το άνοιγμα της παγκόσμιας οικονομίας και  ευκαιρία για την ενίσχυση της ανάπτυξης και οι δύο πλευρές δεσμεύονται να καταβάλλουν από κοινού προσπάθειες, επί τη βάσει της διασφάλισης των υπαρχόντων επιτευγμάτων, της τήρησης της εντολής και του υπάρχοντος κειμένου της Doha, να προαγάγουν τις διαπραγματεύσεις του γύρου της Doha ώστε να αποδώσουν πλήρη και ισορροπημένα αποτελέσματα και να επιτευχθούν οι στόχοι του αναπτυξιακού γύρου. 

15.  Η Κίνα και η Ελλάδα δηλώνουν την πρόθεσή τους να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στο ναυτιλιακό τομέα. Τα δύο Μέρη θα συμβάλλουν στην ομαλή εκτέλεση των έργων που αφορούν στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση του τμήματος του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του λιμένα του Πειραιά που έχει παραχωρηθεί σε εταιρεία κινεζικών συμφερόντων, με στόχο να αναπτυχθεί ο λιμένας ως διαμετακομιστικό κέντρο και ως κέντρο διανομής των εμπορευμάτων από την Ασία προς την Ευρώπη, τις χώρες της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας και θα εξετάσουν την επέκταση της συνεργασίας τους σε λοιπούς λιμένες της ελληνικής επικράτειας. Τα δύο Μέρη θα επιδιώξουν και θα ενθαρρύνουν τη μεταξύ τους ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα λιμενικής ανάπτυξης και λειτουργίας. Η Κινεζική πλευρά επιθυμεί να συνεχίσει τη συνεργασία με την Ελληνική πλευρά στον τομέα της ναυπήγησης και επισκευής πλοίων, ενθαρρύνοντας παράλληλα τα σχετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να παρέχουν χρηματοδοτική υποστήριξη.

16.  Αμφότερα τα μέρη εκφράζουν τη βούληση να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό και στο Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, στους τομείς της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές, της ναυτικής εκπαίδευσης και εργασίας.

17.  Οι δύο χώρες θα προωθήσουν θετικά την ισόρροπη ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου και την υλοποίηση των μεταξύ τους συμβάσεων και συμφωνιών συνεργασίας. Η Κινεζική πλευρά θα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις της, επί τη βάσει της ζήτησης της αγοράς,  να αυξήσουν τις εισαγωγές ελληνικών προϊόντων με συγκριτικό πλεονέκτημα.

18.  Τα δύο μέρη συμφωνούν να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους στον τομέα της Τυποποίησης και να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των αρμοδίων φορέων τους στον τομέα της Πιστοποίησης προϊόντων και υπηρεσιών.

19.  Τα δύο Μέρη είναι πρόθυμα να διευρύνουν ακόμα περισσότερο τη συνεργασία τους στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία τους στους τομείς μεταφορών, πληροφορικής, επικοινωνιών, βασικών υποδομών, νέων μορφών ενέργειας, επεξεργασίας γεωργικών προϊόντων κ. α. Η Κινεζική πλευρά υποστηρίζει τη συμμετοχή των Κινεζικών σημαντικών επιχειρήσεων στα αναπτυξιακά έργα της Ελλάδος, ενώ, η Ελληνική πλευρά θα παρέχει κάθε σχετική δυνατή διευκόλυνση. Τα δύο Μέρη θα ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις τους να προωθήσουν τις αμοιβαίες επενδύσεις μέσω συγχωνεύσεων, εξαγορών και μετοχικών συμμετοχών. Επίσης θα εξετάσουν τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης της μεταξύ τους συνεργασίας μέσω εξειδικευμένων Ταμείων επενδύσεων και χρηματοδοτικών εργαλείων.

20.  Τα δύο Μέρη συμφωνούν ότι θα εξακολουθήσουν να υποστηρίζουν την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων των δύο χωρών και θα παρέχουν κάθε δυνατή διευκόλυνση και υποστήριξη σε τομείς όπως χρηματοδότηση, επενδύσεις και εμπόριο. 

21.   Τα δύο μέρη συμφωνούν να ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους στον αγροτικό τομέα, επικεντρώνοντας την προσοχή τους σε θέματα προτύπων ποιότητας και ασφάλειας, ελέγχου ποιότητας ολόκληρης διαδικασίας, επιθεώρησης ποιότητας και πιστοποίησης των γεωργικών προϊόντων. 

22.  Οι δύο χώρες θα παρέχουν διευκολύνσεις στις ανταλλαγές επιχειρηματιών, σε ότι αφορά θεωρήσεις, άδειες εργασίας και διαμονής, θα ενισχύσουν τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού και θα ενθαρρύνουν τους πολίτες της μίας χώρας να ταξιδεύουν στην άλλη.

23.  Οι αρμόδιες αρχές πολιτικής αεροπορίας δεσμεύονται να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την επανέναρξη της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης.

24.  Οι δύο πλευρές υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα των επενδύσεων. Επίσης, υπεγράφη σειρά συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ επιχειρηματικών φορέων των δύο χωρών στους τομείς των κατασκευών, του εμπορίου, της ναυτιλίας, των τηλεπικοινωνιών και των μεταφορών.

Πολιτιστική/Εκπαιδευτική Συνεργασία 

25.  Η Ελλάδα και η Κίνα είναι δύο πανάρχαιες χώρες με μακρά ιστορία και λαμπρό πολιτισμό και διαθέτουν ισχυρά θεμέλια να διεξαγάγουν πολιτιστικές ανταλλαγές. Προς την κατεύθυνση αυτή οι δύο πλευρές θα ενθαρρύνουν τις ανταλλαγές επισκέψεων σε όλα τα επίπεδα και με κάθε μορφή.

26.  Ειδικότερα, αμφότερα τα μέρη είναι πρόθυμα να εντατικοποιήσουν τις πολιτιστικές ανταλλαγές σε τομείς προστασίας αρχαιοτήτων, δημοσιογραφίας και έκδοσης βιβλίων, να ενθαρρύνουν τις ανταλλαγές επισκέψεων βιβλιοθηκονόμων, καθώς επίσης και να ενθαρρύνουν τις ανταλλαγές σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, και ομάδων φιλίας. Οι αρμόδιες πολιτιστικές αρχές καλούνται να εξετάσουν τη δυνατότητα ίδρυσης πολιτιστικών κέντρων και στις δύο χώρες. Η κινέζικη πλευρά εκφράζει την πρόθεση να μελετήσει το ενδεχόμενο της διοργάνωσης του πολιτιστικού έτους στην Ελλάδα σε μια κατάλληλη εποχή.

27.  Τα δύο μέρη  δεσμεύονται να συνεχίσουν την συνεργασία τους σε θέματα παιδείας, έρευνας, νέας γενιάς, δια βίου μάθησης και διδασκαλίας των γλωσσών τους. Για το λόγο αυτό θα ενθαρρύνουν τις ανταλλαγές επισκέψεων στελεχών της διοίκησης της εκπαίδευσης, καθηγητών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, επιστημόνων/ερευνητών. Τα δύο μέρη χαιρετίζουν την συμμετοχή εκπαιδευτικών φορέων τους, σε Διεθνείς Εκθέσεις Παιδείας, οι οποίες πραγματοποιούνται σε Ελλάδα και Κίνα. Οι δύο πλευρές προσδοκούν την εκατέρωθεν αύξηση του αριθμού των Ελλήνων και Κινέζων φοιτητών στα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσής τους.

28.  Οι δύο χώρες ανανεώνουν το Εκτελεστικό Πρόγραμμα Πολιτιστικών Ανταλλαγών.

1286101658-26703.jpg

 

1286101886-11773.jpg

 

1286089877-05876.jpg

 

1286050440-27798.jpg

 

1286050773-02929.jpg

 

1286049225-27890.jpg

Επιστροφή στην αρχή