Ομιλία Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου

στο συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών στον ¶γιο Νικόλαο Κρήτης

Σάββατο 21 Ιουλίου 2010

Φωτογραφικό υλικό

Σεβασμιότατε, Πρόεδρε της Βουλής, εκπρόσωποι των κομμάτων, αγαπητοί συνάδελφοι, υπουργοί, βουλευτές, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, των τοπικών αρχών, αγαπητοί Έλληνες της Διασποράς, είναι χαρά μου που με καλέσατε εδώ, στο Συνέδριό σας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ, γι' αυτή τη θερμή υποδοχή στο φετινό Παγκόσμιο Συνέδριο Κρητών. Των Κρητών απανταχού της γης.

Πριν ξεκινήσω θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη λύπη μου για το τραγικό συμβάν, σήμερα, στη βάση της Αεροπορίας Στρατού, στην Πάχη των Μεγάρων. Είναι βαθιά η οδύνη όλων μας από την  τραγική απώλεια των δύο χειριστών του ελικοπτέρου της Αεροπορίας Στρατού. Θρηνούμε όλοι, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Κυβέρνηση, ολόκληρος ο Ελληνικός λαός, την απώλεια δύο νέων ανθρώπων που έπεσαν την ώρα του καθήκοντος. Στις οικογένειές τους εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια και την συμπαράστασή μου. Οι σκέψεις όλων μας είναι μαζί τους.

Φίλες και φίλοι, θα ήθελα, ξεκινώντας, να σας ευχηθώ να έχετε ένα παραγωγικό διήμερο. Το εύχομαι για πολλούς λόγους. Από την κρίση που περνάμε σήμερα θα βγούμε με συλλογική προσπάθεια, μαζί με μια νοοτροπία δημιουργικότητας, με έμπρακτη συμμετοχή στην κοινή προσπάθεια που κάνει η χώρα μας για να γυρίσει σελίδα.

Για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερης σημασίας σήμερα, η πρωτοβουλία που παίρνουν οι απόδημοι Κρήτες, όχι απλώς να συναντηθούν, να ξανασμίξουν, αλλά συνάμα να οργανώσουν ένα Συνέδριο γεμάτο από σημαντικές προσωπικότητες, ένα τόσο πυκνό σε προβληματισμό και προτάσεις Συνέδριο για την πορεία του τόπου.

Χαίρομαι που βρίσκομαι κοντά σας, γιατί και εγώ, όπως και εσείς, είμαι παιδί της Διασποράς. Και μάλιστα, όταν έκανα τη διατριβή μου στην Αμερική, ασχολήθηκα με μια ελληνική κοινότητα στο Χάρβαρντ του Κονέκτικατ, όπου ήταν πολλοί Κρήτες, και εκεί έμαθα και μερικούς κρητικούς χορούς. Όπως ξέρετε, εμείς οι Έλληνες της Διασποράς μαθαίνουμε πολλές φορές περισσότερους χορούς απ' ότι οι Έλληνες στην Ελλάδα.

Και λέω πολλές φορές ότι, ένας Έλληνας της Διασποράς είναι διπλά Έλληνας. Διότι είναι μια μάχη το να είσαι και να παραμείνεις Έλληνας στην ξενιτιά. Και δεν είναι θέμα ούτε μοίρας, ούτε θέμα αίματος, είναι θέμα συνειδητής επιλογής. Το να είσαι Κρητικός στην ξενιτιά δεν είναι θέμα μοίρας αλλά θέμα επιλογής, συνειδητής επιλογής.

Επιλογή να αισθάνεσαι Κρητικός, να αγαπάς και να νοιάζεσαι την Κρήτη, να αναδεικνύεις την όμορφη παράδοση της Κρήτης, να 'σαι περήφανος για την Κρήτη.

Γι' αυτό χαιρετίζω αλλά και συγχαίρω την παρουσία σας σήμερα εδώ, διότι δεν κατάγεστε απλώς από την όμορφη Κρήτη, αλλά υπηρετείτε την Κρήτη, είναι συνειδητή επιλογή να την υπηρετείτε, να την τιμάτε και σίγουρα μαζί - σας το διαβεβαιώνω - και η Ελλάδα τιμά όλους σας για την παρουσία σας εδώ σήμερα.

Και είναι ακόμα πιο σημαντική η παρουσία σας εδώ, αυτή την εποχή στην Κρήτη και την Ελλάδα. Διότι η παρουσία σας είναι μία ψήφος εμπιστοσύνης στον τόπο μας, στις δυνατότητες που έχει η χώρα μας και αυτός ο λαός. Είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης για τις δυνατότητες της ιδιαίτερης πατρίδας, της Κρήτης, του κρητικού λαού, που και εγώ τόσο αγαπώ όπως αγαπούσε και ο πατέρας μου Ανδρέας Παπανδρέου. Ένα νησί, ένας κόσμος που ξέρει και διαπρέπει και εδώ και στον πλανήτη όλον.

Η παρουσία σας είναι σημαντική και για έναν ακόμα λόγο. Στέλνετε ένα μήνυμα σε κάθε Κρητικό, σε κάθε Έλληνα παντού. Στέλνετε ένα μήνυμα παντού στον κόσμο. Ότι ο Ελληνισμός μπορεί.

Ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες, όπως οι πρόγονοί σας έζησαν ως μετανάστες ή πρόσφυγες σε δύσκολες συνθήκες όταν έφυγαν από την Ελλάδα. Και όμως μπορέσατε. Μπορέσατε, διότι το παλέψατε εκεί που πήγατε, αλλά και διότι σας δόθηκαν ευκαιρίες, ελευθερίες, παιδεία, ένα πλαίσιο κανόνων και αξιοκρατίας. Σας δόθηκε αναγνώριση, σεβασμός για τις πραγματικές σας προσπάθειες, στήριξη για τις δημιουργικές σας ιδέες, για την επιχειρηματικότητά σας.

Μα και εσείς γίνατε οι ίδιοι μοχλοί αλλαγής στις νέες σας πατρίδες. Αμερική, Καναδάς, Αυστραλία, Γερμανία και αλλού, εσείς συμβάλατε καθοριστικά στην ανάπτυξή τους, στην δυναμική τους, στην βελτίωσή τους. Για να το πω πολύ απλά, εσείς ξέρετε, εσείς ξέρετε πολύ καλά τη δύναμη που έχει ο Έλληνας, τη δύναμη της Ελληνίδας, τη δύναμη του Ελληνισμού. Ξέρετε ότι η Ελλάδα έχει πλούτο.

Σήμερα, βρέθηκα σε διπλανό χωριό, την Κριτσά. Ο Συνεταιρισμός της βγάζει το καλύτερο λάδι του κόσμου.  Πρώτο παγκόσμιο βραβείο 2008. Μπράβο τους. Δείχνουν ότι μπορούμε. Όμως θα ξέρετε ότι πολλές φορές το λάδι της Κρήτης ή της Καλαμάτας ή αλλού μένει απούλητο ή παίρνει εξευτελιστικά μικρή τιμή. Γιατί; Γιατί η Ελλάδα να μην αξιοποιεί τις πολλές δυνατότητες που έχει; Δεν έχουμε πλούτο; Δεν έχουμε δυνατότητες; Δεν έχουμε ανθρώπινο δυναμικό; Μήπως, όπως κάποιοι τους τελευταίους μήνες μας έγραφαν, είναι στο DNA μας;

Μας αποκάλεσαν τεμπέληδες, φυγόπονους, ψεύτες. ¶λλοι άρχισαν μεταξύ σοβαρού και αστείου να λένε ότι, για να βγούμε από την κρίση θα πουλήσουμε τα νησιά μας, ακόμα και τον Παρθενώνα. Διαμορφώνοντας για την Ελλάδα μια άδικη και κίβδηλη εικόνα που μας πονάει όλους.

Πονάει και εσάς ακόμα περισσότερο που κάθε μέρα σας ρωτούν εκεί που βρίσκεστε, μα τι γίνεται στην Ελλάδα; Πως κατάντησε έτσι η χώρα σας; Σας πονάει ακόμα περισσότερο διότι ξέρετε την αλήθεια. Ότι εμείς οι Έλληνες έχουμε τεράστιες δυνατότητες όταν θέλουμε, όταν έχουμε το σωστό πλαίσιο, όταν υπάρχει ευνομία, δικαιοσύνη, διαφάνεια, λογοδοσία, αξιολόγηση, συμμετοχή, πρωτοβουλία και συλλογικό πνεύμα. Και εσείς οι Έλληνες της Διασποράς είσαστε οι ίδιοι ζωντανή απόδειξη των δυνατοτήτων του Ελληνισμού.

Τι έφταιξε λοιπόν και βρεθήκαμε εδώ που βρεθήκαμε; Η Ελλάδα δεν είναι μια φτωχή χώρα. Είναι όμως μια χώρα που δεν σεβαστήκαμε. Δεν διαχειριστήκαμε σωστά. Ούτε τον φυσικό μας πλούτο, ούτε το ανθρώπινο δυναμικό, τον πολίτη αυτής της χώρας, την νέα γενιά, τον συνταξιούχο, τον εργαζόμενο και επιχειρηματία.

Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση πριν από περίπου 10 μήνες, βρήκαμε μια χώρα υπερχρεωμένη, τεράστια ελλείμματα, τεράστιο χρέος και βέβαια για τα χρέη δεν έφταιγε ο απλός πολίτης, δεν έφταιγε ο εργαζόμενος, δεν έφταιγε ο δημόσιος υπάλληλος, έφταιξαν νοοτροπίες και πρακτικές δεκαετιών, αλλά και μια κυβέρνηση που τις διόγκωσε, αντί να τις αντιμετωπίσει, αντί να κάνει νοικοκυριό, αντί να συνεχίσει ένα  σημαντικό έργο, το οποίο είχαμε αφήσει το 2004.

Θυμάστε το 2004 την Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων, την Ελλάδα του κύρους στα Βαλκάνια, την Ελλάδα που άνοιξε νέες πόρτες συνεργασίας με τη γειτονιά της, την Ελλάδα της ανάπτυξης, που τότε ήταν στο 5% του ΑΕΠ. Αντί να χτίσει πάνω σ' αυτά, να διορθώσει έστω πράγματα τα οποία έπρεπε να διορθωθούν, ανέδειξε τις χειρότερες πτυχές  της ελληνικής πολιτικής ζωής.

Έλλειψη διαφάνειας, ατιμωρησία, άρνηση της Πολιτείας να εφαρμόσει τους νόμους, αλλά και να αλλάξει όσους νόμους έπρεπε να αλλάξουν, ώστε η Πολιτεία μας να αποκτήσει γερά θεμέλια. Αυτά έφεραν την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας, την καταβαράθρωσαν στις διεθνείς αγορές, αλλά και στα μάτια των εταίρων μας διεθνώς.

Βρεθήκαμε να παλεύουμε κυριολεκτικά για τη σωτηρία μας, να αμυνόμαστε ενάντια σε κερδοσκοπικές επιθέσεις, οικονομικά συμφέροντα, που στοιχημάτιζαν καθημερινά στην κατάρρευση της χώρας μας. Τι πρέπει να αλλάξει;

Ήρθε η ώρα να κάνουμε κυριολεκτικά μια επανάσταση. Την ονομάζω «την επανάσταση του αυτονόητου».

Γιατί το ξέρετε κι εσείς καλά, που ζείτε στο εξωτερικό, στη Διασπορά, αυτονόητο είναι τα νοσοκομεία μας να μην λειτουργούν σωστά, να δημιουργούν τεράστια ελλείμματα, όταν αρκετοί γιατροί, δυστυχώς, αντί να δουλέψουν με επαγγελματική συνείδηση ζητούν το λεγόμενο «φακελάκι», για να γιατρέψουν τον ασθενή τους ή συναλλάσσονται κάτω από το τραπέζι με φαρμακοβιομηχανίες, για να συνταγογραφήσουν φάρμακα και θεραπείες που δεν χρειάζονται και κοστίζουν πέντε φορές παραπάνω από τα αντίστοιχα, π.χ., στην Γερμανία.

Αυτονόητο είναι το δημόσιο να μην λειτουργεί και να δημιουργεί ελλείμματα προσλαμβάνοντας υπαλλήλους για κομματικούς, ψηφοθηρικούς λόγους, επειδή είναι προσωπικοί μας φίλοι ή ψηφοφόροι, αντί να τους επιλέγουμε αξιοκρατικά.

Αυτονόητο είναι να δημιουργείται τεράστια γραφειοκρατία που δεν αφήνει να στεριώσει καμία επενδυτική προσπάθεια, καθώς ο ξένος επενδυτής ή ο  Έλληνας επενδυτής τρέμει την αδιαφάνεια και τη διαφθορά.

            Θέλω να είμαι ειλικρινής, γιατί εμείς πρέπει να αλλάξουμε την Ελλάδα και να μην «μασάμε» τα λόγια μας.

Αυτονόητο είναι τα Ταμεία μας να είναι άδεια, όταν χαρίζουμε φόρους στους πλουσιότερους και ρίχνουμε όλα τα βάρη στους φτωχότερους.

Αυτονόητο είναι να γενικεύεται η αίσθηση της αδικίας, όταν ο πολίτης βλέπει διαφθορά ακόμα και στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο. Πολιτικοί να δίνουν το κακό παράδειγμα και παράλληλα κανένας να μην τιμωρείται. Και αυτονόητα λέει ο πολίτης: «εγώ γιατί να πληρώσω φόρους;».

Αυτονόητο είναι να λυγίσει το κράτος, όταν υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή, να λυγίζει το ασφαλιστικό σύστημα, όταν είχαμε εισφοροδιαφυγή.

Αυτονόητο είναι να μην μπορούμε να έχουμε ικανή δημόσια υγεία και παιδεία.

Αυτονόητο είναι όταν υπάρχουν κλειστά επαγγέλματα, όταν από το 1971 δεν έχει δοθεί νέα άδεια σε φορτηγατζήδες, να κοστίζουν πολύ οι μεταφορές και βεβαίως τα προϊόντα μας ακόμα περισσότερο.

Αυτονόητο είναι, όταν όλοι μας μάθαμε τα παιδιά μας να θέλουν να διοριστούν στο κράτος αντί να δοκιμάσουν τις δικές τους δυνάμεις στην επιχειρηματικότητα, σε μια παγκόσμια οικονομία, η παιδεία να γίνεται τυπολατρική και στείρα, να μην ανταποκρίνεται στην ανάγκη της εποχής μας να μαθαίνουμε τα παιδιά μας όχι να αποστηθίζουν πληροφορίες, αλλά να εντοπίζουν, να διαχειρίζονται, να αξιοποιούν κριτικά τις πληροφορίες, ο όγκος των οποίων έχει πολλαπλασιαστεί αλλά είναι προσβάσιμες στο διαδίκτυο με το πάτημα ενός κουμπιού.

Αυτονόητο είναι, όταν μάθαμε, αντί να αναπτύξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, τα ελληνικά πλεονεκτήματα, τα κρητικά πλεονεκτήματα - ζητώντας το γρήγορο κέρδος, υποβαθμίσαμε το περιβάλλον μας, στραφήκαμε στα all inclusive, αντί για την κρητική δίαιτα - να μην είμαστε ούτε ποιοτικοί ούτε βεβαίως ανταγωνιστικοί.

Αυτονόητο είναι, να λείπουν βασικές υποδομές στην Κρήτη, όταν το κράτος βλέπει την περιφέρεια πελατειακά και στενά ψηφοθηρικά. Και η Κρήτη είναι παράδειγμα εγκατάλειψης στον τομέα των υποδομών.

            Το 2004 η προηγούμενη κυβέρνηση παρέλαβε μια Κρήτη με έργα ώριμα, με χρηματοδότηση εξασφαλισμένη, με δημοπρατημένα έργα. Όχι μόνο δεν τα τελείωσαν, αλλά έχασαν και τα λεφτά που δικαιούταν αυτός ο τόπος, τους λεγόμενους κοινοτικούς, ευρωπαϊκούς πόρους. Με ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τον βόρειο οδικό άξονα, που παραμένει έξι χρόνια τώρα χωρίς ολοκληρωμένο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

Αυτονόητο ήταν, αυτή η κακοδιαχείριση να μην μπορεί παρά με δάνειες δυνάμεις να συντηρηθεί. Και δανειστήκαμε τα τελευταία λίγα χρόνια πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Σχεδόν διπλασιάσαμε το χρέος της χώρας τα τελευταία λίγα χρόνια.

Κάποια στιγμή αυτό το κράτος θα λύγιζε. Και λύγισε. Γιατί το πελατειακό σύστημα δημιούργησε εξαρτήσεις αντί να δημιουργήσει ανάπτυξη με τις δικές μας ελληνικές δυνάμεις. Και η εξάρτηση μας έφερε στην επιτήρηση με μνημόνια που συμβολίζουν βεβαίως την ταφόπλακα των παλιών πρακτικών και αντιλήψεων.

Σήμερα λοιπόν, καλούμαστε - και αυτό κάνει η κυβέρνηση - να κάνουμε την «επανάσταση του αυτονόητου». Όμως, πριν χρειάστηκε να σώσουμε την χώρα. Ήταν έτοιμη να βουλιάξει, κοντά στην χρεοκοπία. Και πήραμε δύσκολα μέτρα, πόνεσαν. Πόνεσαν όλους, ακόμα και αυτούς που μικρή ή και καμία ευθύνη δεν είχαν για την κρίση. Όμως δεν γινόταν αλλιώς. Ήταν καθήκον προς την πατρίδα.

Και αποδείξαμε έτσι την αξιοπιστία μας και μαζί με αυτό εξασφαλίσαμε ένα σημαντικό πακέτο στήριξης από την Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και σήμερα, μας δίνεται ο χρόνος να ανασάνουμε, για να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, για να προχωρήσει στο μέλλον με ασφάλεια, με αυτοπεποίθηση.

Μια μικρή παρένθεση μόνο, επειδή πολλοί από εσάς θα ακούτε, μα γιατί δίνουν τα λεφτά στην Ελλάδα, δεν τους πρέπει, αυτοί τα σπαταλήσανε. Πρώτα από όλα, το πακέτο στήριξης δεν είναι τσάμπα λεφτά. Είναι δάνεια και μάλιστα με τόκο αρκετά υψηλό. Βέβαια λιγότερο όμως από εκείνον που θα βρίσκαμε στην αγορά.

Ποια είναι αυτή η «επανάσταση του αυτονόητου»; Τι κάναμε και τι κάνουμε στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες. Χωρίς να σας κουράσω μια μικρή περιγραφή. Κάνουμε την κρίση ευκαιρία για αλλαγές που χρειαζόντουσαν εδώ και δεκαετίες.

Σε λίγους μήνες καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε και να νομοθετήσουμε πολύ σημαντικές και μεγάλες αλλαγές.

Μίλησα για τη διαφθορά. Το Brooking Institute στην Ουάσινγκτον δημοσιοποίησε πρόσφατα μια μελέτη για τη διαφθορά. Ξέρετε πόσα χρήματα θα κερδίσουμε; Περίπου 20 δις ευρώ το χρόνο, αν η Ελλάδα χτυπήσει τη διαφθορά.

Είναι 8% του ΑΕΠ της χώρας μας. Δεν ξέρω πόσα λεφτά πάνε στην Κρήτη από το κεντρικό κράτος. Ένα δις, πόσα θα είναι; Ίσως παραπάνω, 1,5-2. Σκεφθείτε 20 δις που χάνονται μέσα από τη διαφθορά. Γι' αυτό ενδεικτικά σας λέω, τι έχουμε κάνει.

Καταπολεμούμε με όλες μας τις δυνάμεις τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή, θεσμοθετώντας πραγματικό και ουσιαστικό έλεγχο του πόθεν έσχες, ασκώντας ελέγχους παντού, φορολογώντας και τις offshore εταιρίες.

Λάβαμε πρωτοβουλία στη Βουλή για Εξεταστικές Επιτροπές, ώστε να λάμψει η αλήθεια για να μην κρύβουμε τίποτα κάτω από το χαλί.

Διακυβέρνηση ανοιχτή στον πολίτη, με νομοσχέδια που τίθενται σε διάλογο και διαβούλευση σε ολόκληρη την κοινωνία. 

Αξιοκρατία παντού στο Δημόσιο, και στις προσλήψεις και στην εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων.

            Μια νέα φορολογική πολιτική, με νόμο, με την εφαρμογή της οποίας γίνεται για πρώτη φορά σημαντική ανακατανομή εισοδημάτων υπέρ των χαμηλόμισθων. Καταπολεμάται στη ρίζα της η φοροδιαφυγή.

Ο «Καλλικράτης», το νέο μοντέλο διάρθρωσης του κράτους, άλλη φιλοσοφία για την υπηρεσία του πολίτη από την πολιτεία. Δίνουμε εξουσία πια στις Περιφέρειες. Στην Περιφέρεια της Κρήτης.

            Νέο ασφαλιστικό, με όσα προβλήματα και δυσκολίες είχαμε από τις γρήγορες προσαρμογές που πονάνε πολλούς. Αυτό το ασφαλιστικό εγγυάται τη βιωσιμότητα του συστήματος, εξασφαλίζει το δικαίωμα των επόμενων γενιών να ξέρουν ότι θα έχουν σύνταξη. Θα υπάρχει βασική σύνταξη για όλους και βεβαίως περίθαλψη, και βεβαίως, καθώς καλυτερεύει η Ελλάδα θα μπορούμε να επενδύσουμε και περισσότερα στον συνταξιούχο και στην περίθαλψη.

Διαφάνεια σε κάθε πράξη της διοίκησης και  Αυτοδιοίκησης. Όλες οι υπογραφές των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι και των υπουργών και του Πρωθυπουργού στο διαδίκτυο, θα τις βλέπει όλος ο Ελληνικός λαός και όχι μόνο.

Απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης των επιχειρήσεων, αυτό που ειπώθηκε και προηγουμένως, για να δώσουμε άμεση ώθηση στην επιχειρηματικότητα και στην ανάπτυξη της χώρας.

Νέοι νόμοι για την προστασία του περιβάλλοντος και για την πράσινη ενέργεια, για να μπούμε στο νέο μοντέλο ανάπτυξης και να υπάρχουν επενδύσεις σε αυτό τον τομέα.

Αλλαγή των πολιτικών μας για την καταπολέμηση της ανεργίας, με νέα προγράμματα επιθετικής πολιτικής.

Ολοήμερο νοσοκομείο.

Ανοίγουμε τα κλειστά επαγγέλματα, όχι μόνο στις μεταφορές, αλλά σε κάθε τομέα, όπου υπάρχουν αθέμιτα προνόμια που χτυπούν το εισόδημα και δημιουργούν πληθωρισμό που χτυπά το κάθε νοικοκυριό.

Βεβαίως, έχουμε και το μεταναστευτικό νόμο. Και εμείς και όσοι είναι μετανάστες στο εξωτερικό ξέρουν τι σημαίνει να έχεις το δικαίωμα να ελπίζεις ότι μετά από πολλά χρόνια, θα γίνεις μέλος με όλα τα δικαιώματα της κοινωνίας και έχουμε πολλούς ανθρώπους ανάμεσά μας, μετανάστες, που θέλουν να κάνουν την Ελλάδα πατρίδα τους.

Έχουμε μια διαδικασία σε εξέλιξη, και ελπίζω ότι θα γίνει συζήτηση πολύ σύντομα για το θέμα της ψήφου των μεταναστών. Να δούμε ακριβώς με ποιο σύστημα θα γίνει, χωρίς όμως να μεταφέρουμε τα μικροκομματικά προβλήματα έξω, στον απόδημο Ελληνισμό. Διότι δε θέλουμε εσείς να αισθάνεστε εξάρτηση από την μικροκομματική πολιτική της Ελλάδας, αλλά να αισθάνεστε ότι μπορείτε να έχετε λόγο για τα μεγάλα καθοριστικά προβλήματα, να βοηθήσετε και να συμμετέχετε σε αυτά στη χώρα μας.

Πράγματα, αν τα αθροίσει κανείς αυτά τα ζητήματα, θα διαπιστώσει ότι σιγά-σιγά έχουμε νέα δεδομένα στη χώρα. Και αλλάζουν και πολλά ακόμα. Τα επόμενα βήματα είναι στην υγεία και την παιδεία.

Πώς μπορείτε εσείς να μας βοηθήσετε; Πρώτα απ' όλα, θα συναντήσετε πολλούς τις μέρες που θα βρίσκεστε στην Ελλάδα και θα ακούσετε - όχι μόνο τώρα αλλά και παλαιότερα - μια φράση ή μερικές φράσεις όπως: Η Ελλάδα δεν φτιάχνετε ποτέ, εμείς οι Έλληνες δεν αλλάζουμε, ή θα ακούσετε, καλές οι σκέψεις αυτές, αλλά αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα.

Το πρώτο που σας ζητώ είναι να τους διακόψετε και να τους πείτε: Τέλος η μιζέρια. Τέλος οι δικαιολογίες. Η Ελλάδα μπορεί. Και εσείς το ξέρετε ως απόδημοι ακόμα καλύτερα. Δώστε σε όλους αυτή την αυτοπεποίθηση που εσείς έχετε για τον Ελληνισμό. Διότι οι αλλαγές αυτές πράγματι θα είναι δύσκολες, εάν δεν τις πιστέψουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι. Το ξέρετε όμως ότι μπορούμε.

Δεύτερον, θα επαναλάβω αυτό που ειπώθηκε από πολλούς. Επενδύστε στην Ελλάδα. Δεν εννοώ αναγκαστικά όμως χρήματα. Αλλά με τον χρόνο σας, την εμπειρία σας, τις επαφές σας, τις γνώσεις σας, την φαντασία σας, σας καλώ να συμμετέχετε στην κοσμογονία που επιχειρούμε στην Ελλάδα. Η Κρήτη θα μπορέσει να δημιουργήσει με δυναμισμό, με τις αλλαγές που κάνουμε, ειδικά με τον Καλλικράτη.

Δίνοντας στην περιφέρεια¨, την κάθε περιφέρεια της χώρας, πολλές αρμοδιότητες, εξουσίες, απελευθερώνοντας πόρους που σήμερα απορροφούνται από ένα κεντρικό, γραφειοκρατικό πελατειακό κράτος. Και η Κρήτη έχει τεράστιες δυνατότητες.

Σεβασμιότατε, επειδή είπατε να βοηθήσουμε την Κρήτη, το πρώτο που θα δώσουμε στην περιφέρεια είναι να μπορούν να απελευθερωθούν οι ίδιες της οι δυνάμεις, διότι αυτές καταπιέζονται από ένα σύστημα, το οποίο δεν είναι αθηνοκεντρικό, είναι πελατειακό. Όλες οι περιοχές, ακόμα και οι Αθηναίοι καταπιέζονται απ' αυτό το σύστημα. Να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις της χώρας. Πόρους για ανθρώπινες δυνάμεις.

Σήμερα η Κρήτη μπορεί, και μαζί, να αξιοποιήσουμε αυτό το κεκτημένο που λέγεται Καλλικράτης, αυτό το νέο διοικητικό σχήμα, να καταρτίσουμε ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρότυπο, ώστε να γίνει μια σύγχρονη Περιφέρεια - πρότυπο για ολόκληρη τη νότια Ευρώπη.

Συνδέοντας τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της Κρήτης με την περιφερειακή και το υπόδειγμα της πράσινης ανάπτυξης. Συνδέοντας τον τουρισμό με την ιστορία και την παράδοση, με την Κρητική διατροφή, αλλά και με άλλες, σύγχρονες υπηρεσίες, όπως είναι για παράδειγμα οι ιατρικές υπηρεσίες, τα νοσοκομεία και οι πανεπιστημιακές κλινικές.

Η Κρήτη θα μπορούσε να αποτελέσει μια υγειονομική Περιφέρεια - πρότυπο, δημιουργώντας συμπράξεις μεταξύ του ΕΣΥ, των Σχολών και των ήδη άρτιων ξενοδοχειακών υποδομών της. Δεν καταλαβαίνω γιατί τα νοσοκομεία μας και τα πανεπιστήμιά μας - ή μάλλον καταλαβαίνω γιατί, αλλά το θέτω και ως αυτονόητο - να μην μπορούν να έχουν έσοδα και από ξένους που θα έρθουν στη χώρα μας είτε για την υγεία, είτε για την παιδεία.

Αντί να εξάγουμε φοιτητές, να εξάγουμε γνώση. Σήμερα εξάγουμε φοιτητές. Πρέπει να εξάγουμε γνώση φέρνοντας φοιτητές εδώ και μεγαλώνοντας τα πανεπιστήμιά μας προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της περιφέρειας. Να διεθνοποιήσουμε τα πανεπιστήμιά μας. Και μέσα απ' αυτό να στραφούμε σε ένα νέο τουριστικό μοντέλο, βασισμένο όχι στην χαμηλή ποιότητα, αλλά στην ποιοτική αναβάθμιση και προσέλκυση νέων τουριστών.

Και εδώ ξέρω ότι έχετε υπογράψει εσείς με το ΙΤΕ μία προγραμματική συμφωνία, απ' το Πανεπιστήμιο, το Συμβούλιό σας, και για θέματα παιδείας και όνειρό μου πολλά χρόνια είναι να δω στην Κρήτη ένα ίδρυμα αριστείας, καινοτομίας και εκπαίδευσης, που θα είναι όχι το δεύτερο αλλά το πρώτο στον κόσμο, για τον τουρισμό.

Θα ήθελα εσείς σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, το ΙΤΕ, τους ξενοδόχους και ξενοδοχοϋπάλληλους, την Αυτοδιοίκηση, τους συνεταιρισμούς και τα επιμελητήρια, να δουλέψετε μαζί, να φέρετε μια πρόταση πώς αυτό θα οργανωθεί, να βγούμε από τα σημερινά καλούπια, να το δούμε με μεγαλύτερη φαντασία και να μπορούν μάλιστα και τόσοι νέοι Έλληνες απόδημοι που θέλουν να σπουδάσουν στην Ελλάδα, να έχουν αυτό το δικαίωμα και να χαίρονται και να τους δώσουμε την  καλύτερη δυνατή παιδεία. Περιμένω τις δικές σας πρωτοβουλίες.

Θέλω επίσης να πω ότι για μας το νησί σας, η Κρήτη, το νησί μας, πρέπει να είναι και αυτόνομο ενεργειακά. Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τη μεγάλη ηλιοφάνεια, αλλά και την ήδη μέχρι σήμερα μεγάλη υποδομή στις λεγόμενες ΑΠΕ. Και δημιουργώντας βέβαια τις απαραίτητες υποδομές, που όπως είπα λείπουν από την Κρήτη.

Η Κρήτη είναι ένας από τους επόμενους - και πάλι - προορισμούς μου, όπου θα κάνω περιοδεία, όπως σε όλες τις περιφέρειες, συναντήσεις, ξεκινώντας με κλιμάκιο υπουργών, συζητώντας με τους παραγωγικούς φορείς του νησιού, εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, όλα τα ζητήματα της ανάπτυξης και της προοπτικής. Γι' αυτό και σήμερα δεν είναι μια ομιλία εξαγγελιών, ούτε θα είναι και την επόμενη φορά που θα βρεθώ, αλλά μια συνομιλία, για να αποφασίσουμε από κοινού ποια θα είναι η αναπτυξιακή ταυτότητα κάθε περιφέρειας. Εσείς θα πρέπει να έχετε όμως τον πρώτο λόγο.

Βέβαια, η κεντρική κυβέρνηση έχει τις υποχρεώσεις της. Η κεντρική κυβέρνηση πρέπει να συμβάλει και είμαστε δεσμευμένοι να συμβάλουμε ιδιαίτερα για τις απαραίτητες υποδομές. Συστήνουμε λοιπόν Ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «Υποδομές, Μεταφορές και Δίκτυα Ανάπτυξης Κρήτης ΑΕ», η οποία θα αναλάβει την υλοποίηση του Προγράμματος Υποδομών.

Πιο συγκεκριμένα η εταιρία αυτή θα αναλάβει την υλοποίηση του Βόρειου Οδικού  ¶ξονα Κρήτης, του Νότιου Οδικού ¶ξονα Κρήτης και γενικά όλου του Διευρωπαϊκού Οδικού Δικτύου του νησιού.

Επίσης, η ίδια εταιρία θα αναλάβει την υλοποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης που θα συναφθεί για την υλοποίηση του  Νέου Διεθνούς Αεροδρομίου του Καστελλίου Ηρακλείου Κρήτης, καθώς και οποιοδήποτε μεγάλο έργο της ανατεθεί. Για να είναι η εταιρία που συστήνεται άμεσα αποτελεσματική, θα ενσωματώσει την εμπειρία της εταιρίας του Δημοσίου που κατασκεύασε την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ. Έχει τεράστια εμπειρία και βεβαίως και εκεί με πολύ δύσκολες συνθήκες.

Ήδη από το Σεπτέμβριο στελέχη της ΕΓΝΑΤΙΑΣ θα εγκατασταθούν στην Κρήτη για να οργανώσουν και να ενισχύσουν την νέα εταιρία και να εγκαταστήσουν τα απαραίτητα διαχειριστικά συστήματα και εργαλεία.

Επιτέλους ο Βόρειας ¶ξονας της Κρήτης πρέπει να μελετηθεί, να κατασκευαστεί με νέες επικαιροποιημένες και ενιαίες προδιαγραφές. Ήδη με τη συνδρομή των στελεχών της ΕΓΝΑΤΙΑΣ αναθεωρούνται αυτές οι μελέτες μαζί βεβαίως και με τους αρμόδιους φορείς της Κρήτης.

Μετά την οργάνωση και εκπόνηση των μελετών του στρατηγικού αυτού σχεδίου που έχει ήδη δρομολογηθεί, θα είμαστε έτοιμοι να  αυξήσουμε και τη ροή χρηματοδότησης του έργου, υπάρχουν έργα από το ΕΣΠΑ, για να πετύχουμε την ταχύτερη υλοποίηση του διευρωπαϊκού οδικού δικτύου στην Κρήτη.

Με τον ίδιο ακριβώς οργανωμένο τρόπο σχεδιάζουμε την ενεργειακή πολιτική για την Κρήτη. Η Κρήτη βρίσκεται στην προνομιούχο θέση να καλύπτει ήδη ενεργειακές της ανάγκες από Ανανεώσιμες Πηγές σε ποσοστό που είναι μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια της χώρας. Είναι δηλαδή περίπου το 16% των αναγκών σας που καλύπτονται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Υπάρχει όμως μια τεχνική αδυναμία. Διότι ακριβώς εδώ έχετε ανάπτυξη αυτών των μονάδων, υπάρχει έτσι ένας κορεσμός του υπάρχοντος συστήματος. Δηλαδή, υπάρχει αδυναμία να υποδεχθεί νέες μονάδες αυτή τη στιγμή το σύστημα, το δίκτυο, και  αυτό δημιουργεί αδυναμία ικανοποίησης νέων αιτήσεων. Αυτό όμως είναι ένα τεχνικό πρόβλημα, που βεβαίως θα λυθεί με τις απαραίτητες υποδομές. Γιατί είναι στρατηγική μας επιλογή να αναπτύξουμε την ενέργεια των Ανανεώσιμων Πηγών.

Θα επιτραπεί η εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταϊκών και φωτοβολταικά στις στέγες που δεν επιτρέπονταν μέχρι σήμερα.

Επανεξετάζεται, πλέον, το θέμα της δυνατότητας διασύνδεσης με την ηπειρωτική χώρα, υπό το φως αυτών των νέων τεχνολογικών εξελίξεων. Η διασύνδεση αυτή έχει ενταχθεί ήδη στη μελέτη για την «Ανάπτυξη του Συστήματος Διασυνδέσεων των Νησιών του Αιγαίου».

Και αυτή η διασύνδεση αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα, γιατί δεν πρόκειται πλέον για μια απλή υποστήριξη του ηλεκτρικού δικτύου της Κρήτης, δηλαδή από την Πελοπόννησο προς την Κρήτη, από την Στερεά Ελλάδα προς την Κρήτη, αλλά για ένα έργο που θα επιτρέψει τη μαζική διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ακόμα και τη δυνατότητα διοχέτευσης από την Κρήτη, με κέρδος βεβαίως για την Κρήτη, ενέργειας προς την ηπειρωτική Ελλάδα. 

Το μεγάλο στοίχημα είναι να γίνει τα επόμενα χρόνια και η Κρήτη ενεργειακός κόμβος, όχι απλώς για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο, αποτελώντας ενεργειακή γέφυρα μεταξύ Βορείου Αφρικής, Ελλάδας και των ευρωπαϊκών χωρών.

Και ήδη έχω κάνει συναντήσεις, πρόσφατα ήμουν στη Λιβύη, συζητώντας τη σύζευξη Λιβύης-Κρήτης για το φυσικό αέριο, αλλά και επίσης για τη σύζευξη του μεγάλου έργου, το λεγόμενο "desert task", που θα είναι η ηλιακή ενέργεια από τη Σαχάρα, η οποία θα διοχευτευτεί στην Ε.Ε. και βεβαίως βασικός κόμβος θα είναι και η Κρήτη. Ήδη, όπως σας είπα, σε διπλωματικό επίπεδο προχωρούμε σε αυτή την προσπάθεια.

Και πάλι, λοιπόν, σας καλώ να επενδύσετε σ' αυτή την Κρήτη, σ' αυτή την Ελλάδα που αλλάζει, σ' αυτή τη νέα κοσμογονία που δημιουργούμε.

Τέλος, θα ήθελα ένα ακόμα να σας ζητήσω. Ξέρω ότι έχετε συμβάλει, και όλοι μας είμαστε ευγνώμονες, καθοριστικά στα μεγάλα μας εθνικά θέματα, το Κυπριακό, το ζήτημα του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και όταν έχουμε προβλήματα στην γειτονιά μας.

Σήμερα, θέλω να στείλετε ένα μήνυμα στις χώρες όπου ζείτε. Το ξέρω ότι το κάνετε, αλλά χρειάζεται επανάληψη και δυνατή επανάληψη.

Στείλτε ένα απλό μήνυμα.

Ότι η Ελλάδα μπορεί.

Ότι η Ελλάδα αλλάζει.

Ότι η Ελλάδα γίνεται πιο δυνατή.

Ότι η Ελλάδα έχει προοπτική.

Ότι η Ελλάδα πρωτοπορεί.

Ότι η Ελλάδα δεν θα στηρίζεται σε δάνειες δυνάμεις και φιλανθρωπίες, αλλά στα δικά της δυναμικά συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Να είστε - και είστε, είμαι σίγουρος - περήφανοι Έλληνες και περήφανες Ελληνίδες της Διασποράς, για την Ελλάδα μας, μια Ελλάδα που τη μεταμορφώνουμε στην Ελλάδα των αξιών. Και τόσων αξιών που έχει αναδείξει και η Κρήτη.

Την αξία που λέμε φιλότιμο για την πατρίδα, το μεράκι για τη δουλειά, τη δημιουργικότητα και φαντασία, την ανθρωπιά της φιλοξενίας, τη ντομπροσύνη στις σχέσεις μας, την αγάπη για το συνάνθρωπο, τη συμμετοχή μέσα από τη μεγάλη δημοκρατική παράδοση που συμβόλισε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, την περήφανη αυτή προοπτική, αλλά και την παράδοση της χώρας μας και της Κρήτης.

Για όλα αυτά, είμαστε περήφανοι, και είμαι εδώ, ιδιαίτερα συγκινημένος μαζί σας. Σας ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή. Σας εύχομαι καλή διαμονή, καλή σας επιτυχία και σε όλους καλή δύναμη.

Ευχαριστώ πολύ.

 

1280557597-28154.jpg

 

1280557841-14735.jpg

 

1280559039-20481.jpg

 

1280559343-19486.thu.med.jpg

 

1280560631-18477.thu.med.jpg

 

1280560681-10423.thu.med.jpg

Πίσω