Συνέντευξη Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στο ABC στην εκπομπή «LATELINE»

και στον δημοσιογράφο Philip Williams

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι νωρίς το πρωί στην Αθήνα και χιλιάδες Έλληνες, μέλη ενώσεων εργαζομένων, δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι κατά του σκληρού κυβερνητικού πακέτου μέτρων λιτότητας.

Σκοπός σας είναι να αντιμετωπίσετε την κρίση που προκαλεί το δυσθεώρητο χρέος. Οι μισθοί περικόπτονται, οι φόροι αυξάνονται και οι μεγαλύτερες ηλικίες καλούνται να εργαστούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πριν συνταξιοδοτηθούν.

Όλα αυτά αποτελούν τα συστατικά στοιχεία μιας συμφωνίας που έγινε με την ΕΕ, με στόχο τον περιορισμό του ελλείμματος, ενώ σε αντάλλαγμα δόθηκαν εγγυήσεις στην αγορά ομολόγων.

Κυβερνήσεις χωρών, όπως Γερμανία και Γαλλία αποδεικνύονται απρόθυμοι εταίροι σε αυτή την προσπάθεια διάσωσης, αλλά υπάρχει και ένας ακόμη μεγαλύτερος φόβος, ότι αν η Ελλάδα καταρρεύσει, ίσως να ακολουθήσουν και άλλες αδύναμες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία και ίσως ακόμα και η Ιταλία. Αυτού του είδους το ντόμινο ενδεχομένως να οδηγούσε σε άλλη μια παγκόσμια ύφεση.

Μεγάλο πράγματι το διακύβευμα για τον πρόσφατα εκλεγμένο Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ο οποίος βρέθηκε στο Λονδίνο για να εξασφαλίσει τη στήριξη του Γκόρντον Μπράουν. Ο ανταποκριτής μας στην Ευρώπη Phillip Williams ρώτησε τον Έλληνα πρωθυπουργό σε τι έσφαλλε η χώρα του.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:  Διαφθορά, ευνοιοκρατία, πελατειακές σχέσεις στην πολιτική. Πολλά χρήματα κατασπαταλήθηκαν εξαιτίας αυτών των πρακτικών.

Πρέπει επομένως, να προχωρήσουμε σε κάποιες βαθιές, διαρθρωτικές αλλαγές, όπως βεβαίως και να αντιμετωπίσουμε το άμεσο πρόβλημα του ελλείμματος.

Είμαστε αντιμέτωποι με μια πολύ δύσκολη κρίση. Πρόκειται για μία από τις χειρότερες κρίσεις που έπληξαν την Ελλάδα κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Ας την αξιοποιήσουμε όμως σαν ευκαιρία, προκειμένου να αναδιαρθρώσουμε την Κυβέρνηση, να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία μας, να εξασφαλίσουμε ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και περισσότερη αειφορία.

P. WILLIAMS: Και φυσικά μεταξύ των βασικών στοιχείων που απαιτούνται είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, και μάλιστα η εμπιστοσύνη των αγορών.

Επίκειται σύντομα και μια δοκιμασία καθώς θα χρειαστεί να προχωρήσετε σε έκδοση ομολόγων. Είστε βέβαιος ότι θα υπάρξει ζήτηση για ελληνικά ομόλογα με λογικά επιτόκια;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:  Καταρχήν, συμφωνώ μαζί σας. Το μείζον έλλειμμά μας δεν είναι οικονομικό, είναι έλλειμμα αξιοπιστίας.

Αυτό ακριβώς το ζήτημα μας απασχολεί και  προχωρούμε σε  μεγάλες αλλαγές, ενώ εξασφαλίζουμε αυξημένη διαφάνεια στον προϋπολογισμό. Κάθε υπογραφή Υπουργού και δημοσίου υπαλλήλου, η οποία αφορά χρηματικά ποσά και δαπάνες που σχετίζονται είτε με την κεντρική κυβέρνηση είτε την τοπική αυτοδιοίκηση, θα αναρτάται στο Διαδίκτυο.

Η στατιστική υπηρεσία της χώρας αλλάζει: συγκροτούμε μια ανεξάρτητη στατιστική υπηρεσία, ώστε να μην διατρέχουμε κανένα κίνδυνο αλλοίωσης των στοιχείων.

P. WILLIAMS: Διότι και αυτό είναι αδιανόητο, σωστά; Να σκεφτεί κανείς ότι επί σειρά ετών τα στατιστικά στοιχεία «μαγειρεύονταν».

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:  Αυτό ήταν κάτι που προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια μας, εξ ου και προχωρούμε σε αυτή τη σημαντική αλλαγή. Θα έλεγα ότι τώρα η Ελλάδα θα είναι, αν όχι η κατεξοχήν, αλλά οπωσδήποτε μια από τις χώρες που θα χαρακτηρίζονται από τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια ανά τον κόσμο και στην ΕΕ.

Νομίζω λοιπόν ότι καθώς περνούν οι εβδομάδες και οι μήνες, η αξιοπιστία των έργων μας θα λάμψει, θα αναδειχθεί. Και θα τύχουμε και της άμεσης εμπιστοσύνης των αγορών.

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι εξάλλου εκείνο το περιθώριο που θα επιτρέψει να δείξουμε ότι είμαστε και πάλι αξιόπιστοι. Σε αυτό μας βοηθά η ΕΕ δηλώνοντας ότι στην ανάγκη θα σταθεί στο πλευρό μας στηρίζοντας τα ελληνικά ομόλογα, όχι προσφέροντας χρήματα στην Ελλάδα, διότι δεν ζητούμε οικονομική διάσωση ή ελεημοσύνη. Θέλουμε μόνο να μπορούμε να δανειζόμαστε με αντίστοιχα επιτόκια, όπως οι υπόλοιπες χώρες. 

Αυτό ακριβώς λοιπόν θα συμβεί. Οι υπόλοιπες χώρες θα μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε σε δανεισμό με τα δικά τους χαμηλά επιτόκια.

P. WILLIAMS: Και βέβαια έχετε και ένα πρόγραμμα λιτότητας το οποίο αφορά σε μεγάλες περικοπές και αλλαγές σε μισθούς, όρους, συντάξεις. Η ανακοίνωση του προγράμματος αυτού είναι ένα βήμα, είναι όμως εντελώς διαφορετικό το να καταφέρει κανείς να πείσει τον κόσμο να ασπαστεί το πρόγραμμα και να συνεργαστεί.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:  Έφτασε αν θέλετε η κρίσιμη στιγμή για να προχωρήσει η Ελλάδα σε αυτές τις αλλαγές. Και είναι επώδυνο. Ο κόσμος το γνωρίζει. Πιστεύω όμως ότι ο λαός λέει, «ας προχωρήσουμε, ας γίνει να τελειώνουμε».

Κάτι τέτοιο θα προσφέρει νέες προοπτικές για μια αειφόρο οικονομία, ενώ θα επιλύσει και κάποια από τα χρονίζοντα προβλήματα, τη λύση των οποίων όντως επιθυμούν οι Έλληνες. Δεν θέλουμε να υπάρχει το τέρας της γραφειοκρατίας. Δεν επιθυμούμε τη διαφθορά στην καθημερινότητα μας, στα νοσοκομεία, στην Κυβέρνηση, στο δημόσιο τομέα.

Δεν θέλουμε τη φοροδιαφυγή, η οποία δεν μας επιτρέπει να εφαρμόσουμε πολιτικές για καλύτερη παιδεία, καλύτερη υγεία, καλύτερη κοινωνική ασφάλιση.

Αυτά είναι όσα ο κόσμος πράγματι αντιλαμβάνεται. Και πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξουν.

P. WILLIAMS: Και παρά ταύτα έχουμε ήδη δει να βγαίνουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν δημόσιοι υπάλληλοι, οδηγοί ταξί και αγρότες. Βλέπουμε, όπως λέω συνήθως, τα συνδικάτα στους δρόμους.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:  Προφανώς, αν η κατάσταση αποδειχθεί ιδιαιτέρως επώδυνη θα υπάρξουν προβλήματα, αλλά πιστεύω ότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται πως αυτές οι αλλαγές πρέπει να γίνουν και τυγχάνουμε ευρείας αποδοχής.

Ακόμη και τώρα, μετά την ανακοίνωση των μέτρων λιτότητας και του σχετικού Προγράμματος, τα ποσοστά αποδοχής μας κυμαίνονται μεταξύ 60% και 70%.

P. WILLIAMS: Σας εκπλήσσει αυτό, δεδομένης της αυστηρότητας των περικοπών;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:  Με εκπλήσσει ευχάριστα. Μάλιστα, και το γνωρίζετε και σεις διότι η Αυστραλία έχει επίσης διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες, θα έλεγα ότι το πνεύμα ενότητας και αποφασιστικότητας που έχουμε σήμερα στην Ελλάδα μπορώ μόνο να το παραλληλίσω με το αίσθημα που μας διέπνεε την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων.

 Ασφαλώς, τότε, επρόκειτο για περίοδο χαράς, υπήρχε όμως και μια πραγματική αίσθηση ενότητας. Τώρα, είναι μια περίοδος κρίσεως, αλλά και πάλι υπάρχει μια αίσθηση ευρύτερης αποδοχής, παρακίνησης, ενθάρρυνσης λήψεως αποφάσεων, διάθεσης αλλαγής της χώρας.

P. WILLIAMS: Ευχηθήκατε ποτέ, ίσως σε κάποιες στιγμές ηρεμίας, να είχατε χάσει τις εκλογές και να μη χρειαζόταν να αντιμετωπίσετε εσείς αυτό το πρόβλημα;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:  Κάθε φορά που αναλαμβάνω καθήκοντα συνήθως συμπίπτει με κρίσιμες περιόδους. Θα χρειαστεί πολλή και σκληρή δουλειά, όπως και δύσκολες αποφάσεις, και ήδη αυτό πράττουμε. Είμαι όμως βέβαιος ότι, θα τα καταφέρουμε. Θα προχωρήσουμε και θα μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία.

P. WILLIAMS: Σας εύχομαι πολύ καλή τύχη και σας ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:  Σας ευχαριστώ πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μαζί μας ήταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Περισσότερα όμως για την κρίση στην Ελλάδα και από τον Πρωθυπουργό της χώρας απόψε στην εκπομπή Late Line.