Ομιλία Γιώργου Α. Παπανδρέου

στην Πάτρα

 

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

 

Φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση

 

Απόψε στην Πάτρα γιορτάζουμε.

Και λέμε: Πάμε μαζί.

Πάμε.

Τώρα είναι η ώρα.

Απόψε, στην Αχαΐα λέμε, τώρα είναι η ώρα της απόφασης. Αποφασίζουμε αν θα μείνουμε αιχμάλωτοι στο παρελθόν, ή θα προχωρήσουμε στο μέλλον.

Απόψε, είναι η ώρα της Πάτρας. Απόψε, μιλάει η Αχαΐα. Και την Κυριακή που έρχεται, ανατέλλει ο ήλιος της ελπίδας. Είναι η ελπίδα για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, απ' όπου κι αν προέρχονται, ό,τι κι αν ψηφίζουν. Αυτό σας το πάθος σήμερα, είναι η κοινή μας φωνή, για να αφήσουμε πίσω - μια και καλή - όλα όσα μας πλήγωσαν τα τελευταία χρόνια. Και να ανοίξουμε την πόρτα για στο μέλλον.

Γι' αυτό, πάμε μαζί. Μοιραζόμαστε απόψε τις αγωνίες όλων για μια καλύτερη Ελλάδα, για μια δίκαιη Ελλάδα. Και την Κυριακή που έρχεται, είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να το πετύχουμε. Και θα πετύχουμε.

Πριν από περίπου έξι χρόνια, ξεκινήσαμε μία νέα πορεία από το Καλέντζι, από την Τριταία, από την Αχαϊκή γη. Την γενέτειρα του Γεωργίου Παπανδρέου.  Την πολιτική αφετηρία του Ανδρέα Παπανδρέου. Το δικό μου πολιτικό ξεκίνημα. Όπως και σήμερα, ήξερα και τότε, πριν από 6 χρόνια, ότι ο δρόμος δεν θα ήταν εύκολος, μια και η παράδοσή μας, μας εμπνέει για τους δύσκολους αγώνες.  Ήξερα ότι θα είχαμε μπροστά μας τεράστιες προκλήσεις.  Αλλά δεν  με φόβησαν ποτέ, ούτε μία στιγμή δεν σκέφτηκα να κάνω πίσω. Προχώρησα με τη δύναμή σας μπροστά και θα προχωράω πάντα μπροστά, όσο έχω την  δική σας δύναμη, το δικό σας πάθος.

Είναι πάθος για την Ελλάδα, πάθος για την Δημοκρατία, πάθος για πιο δίκαιη κοινωνία.

 

Ακούγεται το σύνθημα:

Κράτα γερά, γερά, να πέσει η Δεξιά

 

Γερά, να αλλάξουμε πορεία. Γερά, να πάμε μπροστά.

Όπως και σήμερα, ήξερα και τότε, πριν από 6 χρόνια στο Καλέντζι, ότι υπήρχε και ένας πιο εύκολος δρόμος. Ο εύκολος δρόμος είναι αυτός που σου ανοίγεται, όταν ποδοπατάς τις αξίες σου. Ο εύκολος δρόμος είναι αυτός που σου χαρίζουν διάφοροι παράγοντες, όταν σκύψεις το κεφάλι. Ο εύκολος δρόμος είναι αυτός που, αν τον επιλέξεις, θα είσαι πάντα εξαρτημένος. Θα τον χρωστάς σε όλη σου τη ζωή.

Ε, λοιπόν, εγώ δεν χρωστάω σε κανέναν.

Γαλουχήθηκα, μαζί με εσάς,  με αρχές, με αξίες που είναι αδιαπραγμάτευτες. Αρχές και αγώνες, που μαζί εδώ στην Αχαΐα πρωτοξεκινήσαμε.

Έτσι πορεύτηκα, πάντοτε. Χωρίς να συμβιβαστώ. Χωρίς να σκύψω το κεφάλι. Όποιο κι αν ήταν το κόστος.

Έτσι δεσμεύομαι να κυβερνήσω αύριο, με τη δική σας δύναμη. Και δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. Έτσι έμαθα. Έτσι προχώρησα. Αυτός είμαι.

 

Ακούγεται το σύνθημα:

Νάτος, νάτος, ο Πρωθυπουργός

 

Σε δυο μέρες γυρίζουμε σελίδα. Και απευθύνομαι σήμερα από εδώ σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, σε κάθε έναν που αγωνιά για τον τόπο, σε κάθε νοικοκύρη, κάθε δημοκράτη, κάθε προοδευτικό άνθρωπο και αγωνιστή. Τώρα, είναι η ώρα της συστράτευσης.

Απευθύνομαι σε όσους πονάνε αυτόν τον τόπο και πληγώνονται βλέποντας την πατρίδα αδύναμη, να χάνει ευκαιρίες, να υποχωρεί. Και λέω πάμε μαζί, να κάνουμε ξανά την Ελλάδα περήφανη, δυνατή.

Απευθύνομαι σε όσους δεν έχουν ακόμη αποφασίσει. Τους απλώνω το χέρι και τους λέω απ' την καρδιά μου: Πάμε μαζί. Ενώστε τα όνειρά σας με τα δικά μας.

Απευθύνομαι σε όλους εκείνους που ζητούν μια κυβέρνηση αποφασιστική, με σοβαρότητα, με βούληση για νοικοκύρεμα. Απευθύνομαι σ' αυτούς και τους λέω: Πάμε μαζί, να κάνουμε μια νέα αρχή.

Απευθύνομαι απόψε και στους συμπολίτες μας, που αναζήτησαν τη διαφάνεια από την προηγούμενη κυβέρνηση, και όμως είδαν τη διαφθορά να θριαμβεύει. Που πίστεψαν τις υποσχέσεις της και εξαπατήθηκαν. Απευθύνομαι σ' αυτούς και τους λέω: Σας θέλουμε κοντά μας. Σας θέλουμε μαζί μας. Πάμε μαζί. Δεν μας χωρίζει τίποτα.

Απευθύνομαι από εδώ, απ' την Πάτρα, στους νέους της Ελλάδας. Απευθύνομαι σε αυτούς που αμφισβητούν την πολιτική. Απευθύνομαι στους bloggers που γράφουν τη νέα εποχή, στους φοιτητές με το αβέβαιο αύριο, στους νέους των 700 ευρώ, της ανασφάλιστης εργασίας, των stage και της ανεργίας, στους νέους επιστήμονες που βρίσκουν παντού πόρτες κλειστές.

Στα νέα ζευγάρια, που ξεκινούν τη ζωή τους μέσα στην ανασφάλεια. Απευθύνομαι στους νέους αγρότες, που νιώθουν εγκαταλελειμμένοι, χωρίς μέλλον κι ελπίδα.  Και τους λέω: Πάμε μαζί.  Ναι, η πατρίδα σάς χρειάζεται. Έχει ανάγκη τη φαντασία σας, τη ζωντάνια σας, την πρωτοβουλία σας, τη δύναμή σας.

Πάμε μαζί, να κάνουμε την αμφισβήτηση συμμετοχή και αλλαγή.

Πάμε μαζί, να κάνουμε την διαμαρτυρία δύναμη δημιουργίας.

Απευθύνομαι στους εργαζόμενους, στους άνεργους, στους συνταξιούχους, στους επαγγελματίες, σ' όλους εκείνους που ζουν στο πετσί τους την αδικία. Στους αγρότες, που πουλάνε τα προϊόντα τους κάτω απ' το κόστος. Στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που βλέπουν τα μαγαζιά τους να μαραζώνουν. Στις μητέρες, που παλεύουν να τα βγάλουν πέρα με ένα οικογενειακό εισόδημα ασφυκτικό.

Απευθύνω σε όλους προσκλητήριο. Προσκλητήριο για την Ελλάδα που μας αξίζει. Την Ελλάδα που αξίζει στους Έλληνες.

Πάμε μαζί να κατακτήσουμε το σεβασμό. Βάζοντας πρώτα τον πολίτη. Πάμε μαζί να κερδίσουμε την αξιοπρέπειά μας. Με μια οικονομία ζωντανή. Που δίνει δουλειά στους νέους. Που κρατάει ζωντανή τη μικρή επιχείρηση.  Μπορούμε να κερδίσουμε το μέλλον μας.

Γι' αυτό στέλνω σήμερα από την Πάτρα το μήνυμα σε όλη την Ελλάδα. Η Πάτρα στέλνει μήνυμα σε όλη την Ελλάδα. Δεσμεύομαι να μπω μπροστά σ' αυτή την εθνική προσπάθεια. Δεσμεύομαι να κάνω το πρώτο βήμα. Να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια Ελλάδα πιο δίκαιη, μια Ελλάδα καλύτερη από αυτήν που παραλάβαμε.

Τώρα είναι η ώρα. Δεν έχουμε ούτε μία μέρα πια για χάσιμο. Γι' αυτό, ζητώ τη δύναμή σας. Τη δύναμη όλων των Ελλήνων.

 

Ακούγεται το σύνθημα:

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο, δυνατό

 

Ενώνουμε τη δύναμή μας. Ενώνουμε τη δύναμή μας, γιατί είναι κρίσιμη, είναι καθοριστική η Κυριακή. Είναι καθοριστική κάθε ψήφος. Για να αφήσουμε πίσω τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας. Προβλήματα, όπως ένα Κράτος που μας κρατά όλους πίσω. Που είναι απέναντι στον πολίτη, αντί να είναι  δίπλα του. Ένα κράτος που σπαταλά τα χρήματα του Ελληνικού λαού. Τα χρήματα τα δικά σας. Που δεν σέβεται τους νόμους, που ανέχεται την παρανομία, που παράγει την ανομία.

Μια πολιτεία που βάζει σε κίνδυνο την υγεία του πολίτη, με ένα απαξιωμένο σύστημα υγείας. Που αφήνει να καεί κάθε σπιθαμή γης, που δεν μπορεί να γίνει τσιμέντο.

Την Κυριακή η ψήφος είναι κρίσιμη, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά προβλήματα. Το πρόβλημα της χώρας είναι ο μεγάλος αριθμός των συμπολιτών μας, που ζουν στα όρια της φτώχειας. Οι πολλές μικρές επιχειρήσεις, που κινδυνεύουν με κλείσιμο. Η ανεργία, που κάθε μέρα διογκώνεται.

Το πρόβλημα του πολιτικού συστήματος, που δημιουργεί πολιτικούς εξαρτημένους από τα συμφέροντα. Που αφαιρεί από τους πολίτες τη δυνατότητα να κρίνουν αυτούς που εκλέγονται. Το πρόβλημα της χώρας είναι ότι σήμερα η Ελλάδα έχει καταντήσει να είναι μια χώρα χωρίς προοπτική, χωρίς να ξέρει τι θα παράγει σε 5, 10, 20 χρόνια από τώρα.

Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα που καθορίζουν την κρισιμότητα της ψήφου όλων μας, την Κυριακή που έρχεται. Για αυτά καλούμαστε να αποφασίσουμε.

Η δύναμή μας είναι το μήνυμα ότι μπορούμε. Και σ' όσους μας λένε, ότι δεν μπορεί η Ελλάδα, ρωτώ: Υπάρχει Έλληνας που πιστεύει ότι αυτό είναι το καλύτερο που μπορεί να πετύχει αυτή η χώρα; Υπάρχει έστω και ένας Έλληνας, που να συμβιβάζεται με αυτά που ζούμε σήμερα; Ε, δεν υπάρχει κανένας. Γι' αυτό είμαι εδώ, για να σας πω: Πάμε μαζί. Πάμε να τα αφήσουμε πίσω. Γιατί ξέρω και ξέρουμε ότι μπορούμε καλύτερα, ότι έχουμε δυνατότητες.

Ναι,  υπάρχει μια άλλη Ελλάδα, μια Ελλάδα περήφανη, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της πράσινης ανάπτυξης, της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς. Υπάρχει μια Ελλάδα, που θα παράγει πλούτο και θα τον μοιράζει δίκαια σε όλους. Και σας λέω, ελάτε, ελάτε να τη φτιάξουμε μαζί. Την Κυριακή πάμε μπροστά. Ανοίγουμε νέους δρόμους για την Ελλάδα.

Από εδώ, από την Αχαΐα, στέλνουμε το μήνυμα: Στις 4 Οκτωβρίου αποφασίζουμε να μη μείνουμε αιχμάλωτοι στο παρελθόν μας, αλλά να ανοίξουμε την πόρτα στο μέλλον. Να μην συνεχίσουμε να λεηλατούμε ό,τι μας έχει απομείνει, αλλά να αξιοποιήσουμε όσα θετικά έχει αυτή η χώρα για να πάμε μπροστά. Αποφασίζουμε στις 4 του Οκτώβρη για την  Ελλάδα που θέλουμε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας. Και είμαι βέβαιος, την Κυριακή κλείνουμε μια και καλή την πόρτα στο παρελθόν. Σε δυο μέρες, ανοίγουμε την πόρτα στο μέλλον.

Συμπολίτες της Πάτρας, της Αχαΐας, της Δυτικής Ελλάδας,

Φίλες και φίλοι,

Ελληνίδες και Έλληνες,

Καλούμαστε, καλούμαστε ναι, όπως παλιά, όπως λέτε και εσείς, για ακόμα μια φορά, να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα και να την πάμε μπροστά. Το έχουμε ξανακάνει. Το θυμόμαστε όλοι.

Κάθε φορά που η ιστορία μας έφερε κοντά, κάθε φορά που παλέψαμε μαζί, πετύχαμε. Κάτι συγκλονιστικό συμβαίνει όταν δουλεύουμε μαζί.

Αυτό συνέβη τον Οκτώβρη του 1981.

Αυτό συνέβη τον Οκτώβρη του 1993.

Αυτό θα συμβεί και τον Οκτώβρη του 2009.

Πάμε μαζί, πρώτα απ' όλα, για ν' αλλάξουμε το κράτος, γιατί τίποτα δεν θα αλλάξει, αν δεν αλλάξουμε το τρόπο με τον οποίο διοικούμε και κυβερνούμε τον τόπο. Αν δεν δημιουργήσουμε μηχανισμούς ελέγχου, τα χρήματά μας θα πηγαίνουν σε σπατάλες, στη διαφθορά,  όπως γίνεται σήμερα. Αν δεν μπουν κανόνες, οι άξιοι θα παραγκωνίζονται, όπως γίνεται σήμερα. Αν δεν επιβάλουμε διαφάνεια σε όλες τις συναλλαγές, θα ωφελούνται οι λίγοι και οι ισχυροί, όπως γίνεται σήμερα, και όχι οι μικροί επιχειρηματίες που το έχουν ανάγκη.

Κράτος ευνομίας, είναι ο στόχος μας, και  σημαίνει μια νέα σχέση μεταξύ πολίτη και Πολιτείας. Και είμαστε έτοιμοι για νέες πρωτοβουλίες, αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης, που δεν κοστίζουν στον Έλληνα πολίτη.

Δεν κοστίζει να φτιάξουμε μια Πολιτεία, όπου είναι υποχρεωτική η δημοσίευση όλων των αποφάσεων των υπουργών στο διαδίκτυο. Να ξέρει ο πολίτης  πού πάνε τα λεφτά του, ποιες είναι οι αποφάσεις που παίρνονται από τους υπουργούς του.

Δεν κοστίζει τίποτα να δώσουμε αξιοπρέπεια στους νέους, αντί της βαρβαρότητας, της κομματικής ομηρίας των stage.

Δεν κοστίζει τίποτα να καταργήσουμε  εκατοντάδες κομματικές επιτροπές που έφτιαξε η σημερινή κυβέρνηση και πληρώνει το κράτος, ο Ελληνικός λαός.

Δεν κοστίζει επιτέλους,  να μηχανοργανώσουμε τα νοσοκομεία μας, να σπάσουμε την διαφθορά που καταβροχθίζει δισεκατομμύρια από το ασφαλιστικό σύστημα και τις συντάξεις των Ελλήνων.

Δεν κοστίζει τίποτα να εγγυηθούμε, επιτέλους, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Να σπάσουμε την κομματικοποίηση στα Σώματα Ασφαλείας και να ξανανιώσει σιγουριά η γειτονιά.

Δεν κοστίζει τίποτα να έχουμε Ηλεκτρονική διακυβέρνηση παντού. ΚΕΠ για όλες τις συναλλαγές του πολίτη με το κράτος.  ΑΣΕΠ για την πρόσληψη όλων των μόνιμων στελεχών στο Δημόσιο.

Όπως δεν κοστίζει τίποτα ένας νέος εκλογικός νόμος, που θα χτυπήσει το μαύρο πολιτικό χρήμα.  Δεν κοστίζει η αναμόρφωση  του «πόθεν έσχες», για να κατάσχονται υπέρ του Δημοσίου όσα περιουσιακά στοιχεία δεν δηλώνονται από πολιτικούς και δημοσίους υπαλλήλους.

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα, για το πώς θα διασφαλίσουμε, πώς θα σεβαστούμε τα χρήματα του Ελληνικού λαού, τα οποία δεν κοστίζουν, αλλά αποτελούν κέρδος. Χρειάζεται όμως μια προϋπόθεση και αυτή είναι η βούληση. Και την βούληση, την έχω. Γι' αυτό το κράτος δεσμεύομαι. Και αυτά που λέμε, τα κάνουμε πράξη, από τώρα. Στην προεκλογική μας εκστρατεία είπαμε, καθαρά λεφτά, καθαρό περιβάλλον, καθαρές κουβέντες. Και το τηρήσαμε, γιατί ο λόγος μας είναι λόγος τιμής.

Έτσι δεσμεύομαι να κυβερνήσω και αύριο. Όπως δεσμεύομαι για πέντε νομοσχέδια, τις πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησής μας,  για να δώσουμε οξυγόνο, να ανατάξουμε την οικονομία. Να χτυπήσουμε την ακρίβεια. Να τραβήξουμε κόκκινη γραμμή στην ασυδοσία των καρτέλ. Να δώσουμε αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό. Ένα νέο φορολογικό σύστημα, που θα είναι επιτέλους δίκαιο, εργαλείο αναδιανομής εισοδήματος.  Να πληρώνουν επιτέλους όλοι, ανάλογα με τα πραγματικά τους εισοδήματα, με την πραγματική τους φοροδοτική ικανότητα.

Και βέβαια, να στηρίξουμε τις υγιείς επιχειρήσεις, που σημαίνει άνθρωποι με δουλειά. Παγώνουμε για ένα χρόνο τις δανειακές υποχρεώσεις όσων επιχειρήσεων είναι σε κρίση. Κανείς δεν μπορεί να επιχειρεί με το μαχαίρι στο λαιμό. Δίνουμε και όλα τα κίνητρα για να ιδρυθούν και νέες επιχειρήσεις. Και βεβαίως, να χτυπήσουμε την μάστιγα της ανεργίας.

Για μας, η  εργασία είναι πάνω από όλα δικαίωμα. Και αυτό το δικαίωμα, το προστατεύουμε. Εμείς θα στηρίξουμε τις επιχειρήσεις που διατηρούν θέσεις εργασίας, αλλά και που κάνουν νέες προσλήψεις. Θα βάλουμε τέλος στην εκτεταμένη ανομία, στον μεσαίωνα στην αγορά εργασίας. Στην ανασφάλιστη εργασία, στις εξοντωτικές αμοιβές και ωράρια, στις ομαδικές και ανεξέλεγκτες απολύσεις.

Μέσα από το διάλογο των κοινωνικών εταίρων, θα επιβραβεύσουμε οικονομικά και θεσμικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που εξανθρωπίζουν τις συνθήκες εργασίας για τον ιδιωτικό υπάλληλο. Και παράλληλα, θα ενισχύσουμε την Επιθεώρηση Εργασίας, για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά του.

Είναι μεγάλη χαρά που βλέπω εδώ τόσους παλιούς αγωνιστές, παλιούς φίλους, αλλά και νέους φίλους, που είναι κοντά μας σε αυτή τη νέα πορεία.

 

Συμπολίτες της Πάτρας,

Δεν υπόσχομαι ότι θα αλλάξουμε την Ελλάδα σε 100 μέρες. Αλλά κάνουμε την αρχή και της δίνουμε τον χρόνο για να ανασάνει, για να δώσουμε μια νέα αναπτυξιακή προοπτική στον τόπο. Να μετατρέψουμε την Ελλάδα από μια χώρα που απλώς καταναλώνει, σε μια χώρα που παράγει και παράγει ανταγωνιστικά. Γι' αυτό μιλούμε για την πράσινη ανάπτυξη, που δεν σημαίνει μόνο σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά είναι και ένα πολιτικό πρόγραμμα, που αξιοποιεί όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, σε όλους τους τομείς. Στην ενέργεια, στη βιομηχανία, στη γεωργία, στον τουρισμό,  στην παιδεία.

Η πράσινη ανάπτυξη είναι μια στρατηγική που δημιουργεί νέο πλούτο και τον κατανέμει δίκαια. Είναι μια νέα φιλοσοφία ανάπτυξης, που βασίζεται και επενδύει στην ποιότητα των προϊόντων, στην αξία της ανθρώπινης εργασίας και γνώσης. Γι' αυτό και αγγίζει την καθημερινότητα όλων μας, από την παραγωγική δουλειά μέχρι και την ποιότητα στη γειτονιά μας.

Με αυτό τον τρόπο αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής, όπως χρειάζεται να αναβαθμίσουμε και την ποιότητα ζωής στην Αχαΐα, όπως χρειάζεται να αναβαθμίσουμε και την ποιότητα ζωής στη Δυτική Ελλάδα, διότι η Πελοπόννησος, η Αχαΐα, η Δυτική Ελλάδα, γνώρισε την εγκατάλειψη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτή την εγκατάλειψη δυστυχώς, την ζήσαμε και μαζί, με τις  καταστροφικές πυρκαγιές του 2007. Η Δυτική Ελλάδα είναι η φτωχότερη Περιφέρεια όλης της χώρας και οι κάτοικοί της έχουν το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα. Αυτήν την υστέρηση, αυτήν την καθήλωση, είμαστε υποχρεωμένοι να την ανατρέψουμε. Και θα την ανατρέψουμε.

Η Αχαΐα, η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα, πρέπει να μπουν άμεσα σε τροχιά προόδου και ανάπτυξης. Η κυβέρνηση της 5ης Οκτωβρίου, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την Δευτέρα, θα υλοποιήσει το σχέδιό μας για την Ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου, ιδιαίτερα των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και τους σεισμούς.

Γνωρίζετε ότι εμείς, το ΠΑΣΟΚ, ως αντιπολίτευση διοργανώσαμε παγκόσμιο διαγωνισμό και ο διαγωνισμός μας ολοκληρώθηκε και θα ανακοινώσουμε το αποτέλεσμα μετά τις εκλογές. Είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που συνδυάζει την ανάπτυξη με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της ιστορικής κληρονομιάς και της ταυτότητας της Πελοποννήσου. Που θα δημιουργήσει ένα πολυδύναμο πόλο ανάπτυξης για όλη την περιοχή. Σύμβολο οικουμενικής αναφοράς για όλο τον Ελληνισμό, όπως είναι η Ολυμπία, με την πρότασή μας για την Νέα Ολυμπία.

Προϋπόθεση, φίλες και φίλοι, για να αξιοποιήσουμε τον πλούτο της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου, είναι και  ένα αξιόπιστο οδικό δίκτυο. Στο πνεύμα αυτό, είχαν σχεδιασθεί στο παρελθόν νέοι οδικοί άξονες, που θα στηρίξουν την ανάπτυξη. Πρέπει να ολοκληρωθεί ο ΠΑΘΕ, πρέπει να  ολοκληρωθεί η σιδηροδρομική γραμμή που ξεκινάει από το Κιάτο. Να φτάσει Πάτρα, και τον Πύργο.

Στρατηγικής σημασίας είναι η υλοποίηση της Ιόνιας Οδού. Η ολοκλήρωση των έργων στα λιμάνια της Πάτρας και του Αιγίου, που καρκινοβατούν. Έργα που θα αλλάξουν τα αναπτυξιακά δεδομένα. Όπως και το νερό, οι υδάτινοι πόροι, που είναι για μας εθνικό θέμα. Ο στόχος μας είναι να αξιοποιηθούν οι υδάτινοι πόροι κάθε περιοχής, με έργα υποδομής, με σύγχρονα δίκτυα διανομής, για να θέσουμε οριστικά τέλος σε μια χρόνια σπάταλη στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, αυτή την εποχή της κλιματικής αλλαγής, όπου γίνεται ένας πολύ σημαντικός, πολύτιμος πλούτος για την επιβίωσή μας.

Γι' αυτό από εδώ, από την Πάτρα, θέλω να στείλω μήνυμα στους πρωτοπόρους αγρότες, στους πρωτοπόρους κτηνοτρόφους, που ασχολούνται με την βιολογική γεωργία  και την βιολογική κτηνοτροφία. Τα ποιοτικά προϊόντα θα δώσουν διέξοδο στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα στη χώρα μας, και έτσι θα κατακτήσουμε νέες αγορές.

Θέλω να ξέρουν οι νέοι αγρότες και οι νέοι κτηνοτρόφοι, ότι θα είμαι κοντά τους. Όχι πια εγκατάλειψη. Όχι πια προσπάθειά, χωρίς βοήθεια. Θα είναι η Πολιτεία κοντά τους. Γι' αυτό, θα επαναλειτουργήσουμε άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο Βιολογικής Γεωργίας, ένα θεσμό δικό μας που τα τελευταία 5 χρόνια, με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ούτε μία φορά δεν συνεδρίασε.

Μαζί με όλους τους φορείς θα επεξεργαστούμε ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ανάπτυξης της Βιολογικής Γεωργίας, ώστε να πάμε μπροστά και να πρωτοπορήσει η Ελλάδα με την μεσογειακή δίαιτα.

Η Περιφέρεια πονά και στα ζητήματα της υγείας. Εδώ, πρέπει  να αποσυμφορήσουμε το Νοσοκομείο του Ρίο και να ξαναμπεί στο σύστημα το Νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα. Όχι αγροφύλακες, αλλά προσλήψεις στο χώρο της υγείας.

Αλλά και για την Πάτρα μας, την Πάτρα του πολιτισμού, οι υποσχέσεις για έργα τής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας δεν εκπληρώθηκαν. Είναι πλέον καιρός να υλοποιηθούν, να βοηθηθεί και η Πάτρα για να αναδειχθεί και να γίνει πόλος έλξης, τουρισμού, πολιτισμού για την περιοχή. Να βάλουμε τέρμα στο παράδοξο, όπως και σε άλλες πόλεις, έτσι και στην Πάτρα, μια πόλη όμορφη, παραλιακή, να είναι αποκλεισμένη από την θάλασσα. Είναι προτεραιότητα για εμάς η απελευθέρωση της Πάτρας, των παραλιών μας, με την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου.

Φίλες και φίλοι,

Η πρότασή μας για την Πάτρα, για την Πελοπόννησο, για την Δυτική Ελλάδα, για ολόκληρη τη χώρα, δεν είναι ούτε αποσπασματικά μέτρα, ούτε ημίμετρα. Είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο Εθνικής Ανάτασης, για να αλλάξουμε την πορεία της Ελλάδας.

Και σας καλώ σε αυτή την πορεία να πάμε μαζί. Δεν σας ζητώ ανοχή. Σας ζητώ συμμετοχή. Η Ελλάδα δεν είναι υπόθεση άλλων. Η Ελλάδα είναι υπόθεση όλων μας. Είναι υπόθεση όλων εκείνων, που αναγνωρίζουν ότι η ευτυχία τού «εγώ» περνά μόνο μέσα από την επιτυχία τού «εμείς», μέσα από την συλλογική μας προσπάθεια.

Ξέρω ότι κατεστημένες αντιλήψεις δεν αλλάζουν σε μία μέρα. Υπάρχει όμως μόνο ένας τρόπος για να γίνει η αρχή. Το πρώτο βήμα πρέπει να γίνει από την πολιτική ηγεσία του τόπου, γιατί από εκεί ξεκινούν όλα. Γι' αυτό και χρειάζεται μία εντελώς διαφορετική πολιτική ηγεσία.

Ηγεσία, που αναδεικνύει σε κάθε πράξη ότι σέβεται θεμελιώδεις αξίες, που τόσο αναζητάμε όλοι. Τη Δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την ισότητα, τη γνώση, τη διαφάνεια, τη λογοδοσία.

Μόνο μία τέτοια ηγεσία, μια ηγεσία αξιών, έχει τα χέρια της λυμένα από εξαρτήσεις. Μόνο μία τέτοια ηγεσία δεν λησμονεί ποτέ ότι, η εξουσία δίνεται από το λαό, χαράσσεται με το λαό και ασκείται για τον ίδιο το λαό και για κανέναν άλλον. Για κανέναν άλλον.

 

Ακούγεται το σύνθημα:

Νάτος, νάτος, ο Πρωθυπουργός

 

Φίλες και φίλοι,

Ευχαριστώ για την αγάπη σας, τους αγώνες που κάναμε μαζί, και τους αγώνες που θα κάνουμε μαζί, για να δούμε προκοπή, πρόοδο, ελπίδα και χαμόγελο στο στόμα των Ελλήνων και των Ελληνίδων.

Συμπολίτες, θέλουμε να πάμε σε μια Ελλάδα που ξεπερνά τον εαυτό της. Να κάνουμε αυτό που κάθε Έλληνας, κάθε Ελληνίδα πιστεύουν βαθιά μέσα τους ότι μπορεί να κάνει αυτή η χώρα. Τώρα είναι η στιγμή να το πετύχουμε. Τώρα είναι η ώρα να διεκδικήσουμε μια καλύτερη ζωή. Μια διαφορετική Ελλάδα.

Μια  Ελλάδα, στην οποία δεν θα χρειάζεται ούτε πλούσιος να είσαι, ούτε δεμένος στα συμφέροντα, για να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα. Για να φροντίσεις την οικογένειά σου. Σ' αυτή την Ελλάδα πιστεύω. Σ' αυτή την Πολιτεία, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας, των ίσων ευκαιριών.

Τώρα είναι η ώρα της επιλογής. Την Κυριακή είναι μέρα καθοριστική για την Ελλάδα μια. Καθοριστική, όχι απλά για το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει τις εκλογές. Είναι καθοριστική για το αν η πατρίδα μας θα κερδίσει την ελπίδα, την αλλαγή.

Ξέρω ότι υπάρχουν συμπολίτες μας, που εμείς οι ίδιοι οι πολιτικοί, τους κάναμε κυνικούς. Υπάρχουν πολίτες, που λένε ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει σ' αυτό τον τόπο. Ζητώ να μου δώσετε τη δύναμη να σας αποδείξω το αντίθετο, ότι μπορούμε. Ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον τόπο. Ζητώ να μου δώσετε τη δύναμη για να συγκρουστώ με κάθε κατεστημένη αντίληψη που μας πάει πίσω.

Και θα το ξαναπώ: Η Δημόσια Διοίκηση θα στελεχωθεί από αυτούς που πραγματικά αξίζουν - από τους άριστους, και όχι από τους αρεστούς. Όλες οι θέσεις που θα πρέπει να πληρωθούν, θα δημοσιοποιηθούν, για να μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης να υποβάλει την υποψηφιότητά του, με κριτήρια αξιοκρατικά και μόνον.

Στο κόμμα θα δουλεύουν στελέχη, που η αντίληψή τους δεν θα απορρέει και δεν θα καθορίζεται από την αντίληψη του κρατικού λειτουργού. Θα είναι κοντά στον πολίτη. Γι' αυτό και θεσπίζουμε το ασυμβίβαστο ανάμεσα στο κράτος και το κόμμα. Το κράτος θα υπηρετεί τους πολίτες, όχι μικροκομματικές σκοπιμότητες. Και το κόμμα, θα ακούει την κοινωνία και μόνον αυτή.

Αυτά, σε άλλες χώρες είναι τα αυτονόητα. Στην χώρα μας, ακούγονται σαν μια μικρή επανάσταση. Και είναι. Είναι μια επανάσταση. Για αυτό, σε δύο μέρες  επιλέγουμε μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος. Και λέμε πάμε μπροστά. Επιλέγουμε μεταξύ του φόβου και της ελπίδας. Και λέμε πάμε με την ελπίδα. Μεταξύ της Ελλάδας που βολεύει τους λίγους, και της Ελλάδας που δουλεύει για όλους. Και λέμε πάμε με την Ελλάδα που υπηρετεί και δουλεύει για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

Και σε αυτή τη μεγάλη, την εθνική προσπάθεια μπαίνω στην πρώτη γραμμή, για την Ελλάδα της ελπίδας. Για την Ελλάδα όλων των Ελλήνων. Είναι η ώρα να πούμε τέλος σε ό,τι ζήσαμε τα τελευταία 6 χρόνια.

Δεν έχουμε ούτε μία μέρα πλέον για χάσιμο. Στις 4 του Οκτώβρη δίνουμε τη μάχη για τη ζωή μας. Και δεν έχω καμία αμφιβολία, η δύναμη να αλλάξουμε  την Ελλάδα είναι  στα χέρια μας, είναι στα χέρια σας. Και θα τη δώσουμε τη μάχη αυτή, που είναι μια μάχη που μας ενώνει.

Κάνουμε το πιο κρίσιμο βήμα την Κυριακή. Κάθε ψήφος, κάθε μία ψήφος μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ούτε μία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη. Μόνο μια κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή, μπορεί να εγγυηθεί τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται, που απαιτείται να κάνουμε στην Ελλάδα. Μόνο μια κυβέρνηση αυτοδύναμη και σταθερή. Δεν αντέχει η χώρα  άλλη ακυβερνησία.

Γι' αυτό, ζητώ από εδώ την ψήφο όλων των Ελλήνων. Δίνουμε τη μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή, χωριό - χωριό, γειτονιά - γειτονιά, σπίτι - σπίτι. Με αισιοδοξία, αλλά χωρίς κανένα εφησυχασμό. Η μάχη θα κερδηθεί στις κάλπες και μόνον εκεί. Το μήνυμά μας, να πάει παντού, σε κάθε συνάνθρωπο που μοιράζεται τις ίδιες αγωνίες με μας, για το σήμερα και το αύριο της πατρίδας, σε κάθε συμπολίτη μας. Τώρα είναι  η ώρα της συστράτευσης.

Τώρα είναι η ώρα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, όχι απλώς για να κερδίσουμε τις εκλογές της Κυριακής, αλλά για να κερδίσουμε την ελπίδα και να αλλάξουμε την Ελλάδα. Να βάλουμε πρώτα τον πολίτη.

Πάμε όλοι μαζί με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, το ψηφοδέλτιο της νίκης, το ψηφοδέλτιο της αλλαγής. Τώρα, είναι η ώρα της κοινής μας πορείας.

Σήμερα, εδώ, στην Πάτρα, στην Αχαΐα, στην Δυτική Ελλάδα, κλείνουμε την προεκλογική μας εκστρατεία,  στέλνοντας σε όλη την Ελλάδα ένα μήνυμα, το μήνυμα της ελπίδας.

Σήμερα, από την Πάτρα, από την Αχαΐα, καλώ και πάλι όλους τους Έλληνες, όλες τις Ελληνίδες: πάμε όλοι μαζί. Πάμε με τη νίκη. Καλό μας αγώνα. Πάμε!

Η Πάτρα, η Αχαΐα, με τις βαθιές, δικές μας ρίζες, της Δημοκρατίας, του αγώνα, στέλνει μήνυμα ελπίδας σε όλη την Ελλάδα. Πάμε. Πάμε μαζί.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την αγάπη, για την εμπιστοσύνη, για τους τόσους αγώνες που έχουμε κάνει μαζί. Και είμαστε έτοιμοι και αύριο για νέους αγώνες, για την αλλαγή στην Ελλάδα, για τη νέα μας πορεία ελπίδας. Με τη νίκη. Πάμε!

Είναι μεγάλη η συγκίνηση, με τόσους παλιούς αγωνιστές και φίλους, αλλά και τόσους νέους που είναι κοντά μας, σε αυτή μας τη νέα πορεία που αρχίζουμε μεθαύριο. Πάμε σταθερά. Πάμε αποφασιστικά. Πάμε με ελπίδα. Πάμε με τον ήλιο της ελπίδας, που ανατέλλει τη Δευτέρα.

Είναι γιορτή απόψε. Είναι γιορτή χαράς. Με παλιούς και νέους φίλους. Είναι η γιορτή της ελπίδας που έρχεται. Το ποτάμι που δεν σταματάει. Το ποτάμι που παρασέρνει το παλιό, για να φέρει το καινούργιο, την ελπίδα τού αύριο στην Ελλάδα.

Και είναι από εδώ, απ' την Αχαΐα, την Πάτρα των αγώνων της Δημοκρατίας, που παίρνουμε τη δύναμη, την έμπνευση για να συνεχίσουμε αυτούς τους αγώνες για την Ελλάδα.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και την αγάπη σας.

Πάμε μαζί.

 

Παρουσιάζονται οι υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας.

 

Εδώ, ενωμένοι, δυνατοί, για μια Ελλάδα αξιοπρέπειας, κύρους.

Μια Ελλάδα δυνατή.

Μια Ελλάδα δικαιοσύνης.

Όλοι μαζί με το ψηφοδέλτιο της νίκης.

Πάμε μαζί.

Και σήμερα και αύριο.

Με τη νίκη.

Καλό αγώνα.

1254512203-22665.jpg
1254512895-17980.jpg
1254513928-25894.jpg
1254514172-07221.jpg
1254514723-26102.jpg
1254523359-22158.jpg
1254523426-30021.jpg
1254524748-08847.jpg