Ομιλία Γιώργου Α. Παπανδρέου

στη Θεσσαλονίκη

 

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

 

Φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση

 

Τώρα είναι η ώρα.

Τώρα είναι η ώρα της πιο κρίσιμης απόφασης.

Τώρα αποφασίζουμε αν θα μείνουμε αιχμάλωτοι στο παρελθόν, ή θα προχωρήσουμε στο μέλλον.

Απόψε μιλάει η Θεσσαλονίκη. Μιλάει με το βροντερό παρόν της, όλη η Μακεδονία, όλη η Βόρεια Ελλάδα. Και φωνάζει δυνατά: Πάμε, πάμε μαζί! Γερά, πάμε μπροστά.

Η Ελλάδα, την Κυριακή που έρχεται, έχει τη μοναδική ευκαιρία να κερδίσει το μέλλον της. Την Κυριακή, ανατέλλει ο ήλιος της ελπίδας.

Και από τη Δευτέρα, με την ψήφο σας, με τη δύναμή σας, σηκώνουμε τα μανίκια και πιάνουμε δουλειά. Ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση σταθερή. Κυβέρνηση με σχέδιο, με όραμα για τον τόπο. Τώρα είναι η ώρα. Κάθε ψήφος είναι κρίσιμη. Κάθε ψήφος είναι ισχυρή. Κάθε ψήφος είναι καθοριστική. Η Ελλάδα δεν αντέχει να περιμένει άλλο.

Ακούγεται το σύνθημα: «Νάτος - νάτος ο Πρωθυπουργός»

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους σας, από τα βάθη της καρδιάς μου. Αυτό το πάθος σας απόψε είναι η κοινή μας φωνή. Είναι η κοινή μας φωνή που λέει: Αφήνουμε πίσω, μια και καλή, όλα όσα έφεραν την παρακμή, την αδικία, το φόβο, τη διαφθορά, την ανομία, την ατιμωρησία, το περιθώριο. Τα αφήνουμε πίσω και πάμε μπροστά.

Ποτέ στο παρελθόν δεν μας ένωσαν τόσες αλήθειες. Ποτέ στο παρελθόν δεν μοιραστήκαμε τόσες πολλές αγωνίες. Ποτέ δεν νιώσαμε, όπως σήμερα, ότι έχουμε φτάσει σε τέτοιο τέλμα. Ποτέ άλλοτε δεν ήταν πιο πιεστική, πιο επιτακτική, πιο μαζική η ανάγκη να γυρίσουμε σελίδα.

Και το βλέπω όπου κι αν πηγαίνω, το βλέπω στα μάτια των ανθρώπων. Μοιράζομαι την αγωνία σας, την αγωνία όλων των Ελλήνων για μια καλύτερη ζωή, μια καλύτερη Ελλάδα, μια πιο δίκαιη Ελλάδα. Και στις 4 του Οκτώβρη, είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να το πετύχουμε.

Απευθύνομαι σήμερα από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, σε όλους τους Έλληνες, σε όλες τις Ελληνίδες, που αγωνιούν για το μέλλον της χώρας, απ' όπου κι αν προέρχονται, ό,τι κι αν ψηφίζουν. Απευθύνομαι σε όλους εκείνους που ζητούν να φύγουμε μπροστά, αλλά έχουν πάψει να πιστεύουν στη δική τους δύναμη, στη δύναμη που έχουμε στα χέρια μας. Που  θέλουν να ζήσουν ένα καλύτερο αύριο, αλλά έχουν χάσει την ελπίδα. Απευθύνω σε όλους προσκλητήριο. Προσκλητήριο ενότητας όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων.

Και είμαι σήμερα εδώ για να σας πω: Πάμε, πάμε μαζί. Πάμε μαζί να κατακτήσουμε το σεβασμό. Βάζοντας πρώτα τον πολίτη. Για ένα κράτος Δικαίου, διαφάνειας, ισονομίας. Ένα κράτος που γίνεται θεμέλιο για κάθε προσπάθεια, ατομική και συλλογική. Πάμε μαζί να κερδίσουμε την αξιοπρέπειά μας. Για μια οικονομία ζωντανή, που δίνει δουλειά στα νιάτα, που κρατάει ζωντανή την αγροτιά και τη μικρή επιχείρηση.

Μπορούμε, το λέμε εδώ απόψε, μπορούμε να κερδίσουμε το μέλλον μας. Και έχω απεριόριστη πίστη στις δυνάμεις μας, στις δυνατότητες της Μακεδονίας, της Θεσσαλονίκης, της Ελλάδας.

Ξέρω ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που εμείς, οι ίδιοι οι πολιτικοί, τους κάναμε κυνικούς. Πολίτες που λένε ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. Ζητώ να μου δώσετε τη δύναμή να για σας αποδείξω το αντίθετο! Ναι, μπορούμε να αλλάξουμε τη χώρα.

Ζητώ τη δύναμη σας να συγκρουστώ με κάθε αντίληψη που μας αιχμαλωτίζει στο παρελθόν. Και στέλνω, από εδώ από τη Θεσσαλονίκη, το μήνυμα παντού. Με όποια κατεστημένα κι αν πρέπει να συγκρουστούμε, όποιο κι αν είναι το κόστος, δεσμεύομαι να μπω μπροστά σ' αυτή τη μάχη, σ΄ αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια. Δεσμεύομαι να κάνω εγώ το πρώτο βήμα. Να προχωρήσουμε σ' αυτές τις τομές, τις αλλαγές. Να αφήσουμε πίσω οριστικά την παρακμή. Να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια Ελλάδα καλύτερη - δικαιότερη από αυτήν που παραλάβαμε.

Ναι, τώρα είναι η ώρα. Και οι Έλληνες, δεν έχουμε ούτε μία μέρα για χάσιμο. Ζητώ τη δύναμή σας. Τη δύναμη όλων των Ελλήνων.

Φίλες και φίλοι,

Ακόμα και σήμερα, η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας παραμένει αμετανόητη. Συνεχίζει να εξαπατά, να παραπλανεί, να προσπαθεί να εκφοβίσει τον Έλληνα πολίτη.

Εμείς, εδώ και μήνες, μιλάμε με συγκεκριμένες προτάσεις. Όλος ο δημόσιος διάλογος διεξάγεται με βάση τις δικές μας προτάσεις, το δικό μας πρόγραμμα.

Εκείνοι απάντησαν με ψέματα, με υπεκφυγές, με κατηγορίες. Σαν να μην κυβέρνησαν τα τελευταία 6 χρόνια την Ελλάδα. Προσπάθησαν να επιβάλουν την ηττοπάθεια στον Ελληνικό λαό και την πελατειακή εξάρτηση στον ψηφοφόρο. Αυτή είναι η φιλοσοφία τους. Αυτή είναι η αλήθεια που βιώνει σήμερα όλος ο Ελληνικός λαός.

Και ο Ελληνικός λαός ζητά να τον απελευθερώσουμε. Να τον απελευθερώσουμε από ένα πολιτικό σύστημα που μας κρατά αιχμάλωτους, εξαρτημένους και ανήμπορους να αλλάξουμε τη ζωή μας προς το καλύτερο. Γι' αυτό και ψηφίζουμε στις 4 του Οκτώβρη. Ψηφίζουμε για να απελευθερωθούμε από ένα πολιτικό σύστημα που μας καταδυναστεύει.

Το ερώτημα, φίλες και φίλοι, δεν είναι ούτε για το αν, ούτε για το πού θα βρούμε τα λεφτά. Σε αυτό το ερώτημα οι απαντήσεις έχουν δοθεί και δίνονται καθημερινά. Στις 4 του Οκτώβρη ψηφίζουμε για κάτι πολύ μεγαλύτερο. Ψηφίζουμε ενάντια στο τεράστιο πολιτικό αδιέξοδο, κοινωνικό αδιέξοδο, την αδικία στην οποία έχει περιέλθει η χώρα τα τελευταία χρόνια.

Ψηφίζουμε ενάντια στο πελατειακό κράτος, που καταπνίγει κάθε πρωτοβουλία και σπαταλά τα δικά σας χρήματα, τα χρήματα του Ελληνικού λαού. Ψηφίζουμε ενάντια στη γραφειοκρατία και το συγκεντρωτισμό, που έπνιξε την  ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Ψηφίζουμε ενάντια στην αδιαφάνεια και την ανομία, που άφησε το κράτος ανεξέλεγκτο και το παρέδωσε στη διαφθορά. Ψηφίζουμε ενάντια σ' έναν τρόπο διακυβέρνησης που επέλεξε η Νέα Δημοκρατία. Με αυτές τις πρακτικές, με αυτή τη νοοτροπία κυβέρνησε τη χώρα.

Και εσείς, εδώ, στη Θεσσαλονίκη τα ζείτε καθημερινά. Έξι χρόνια βιώνετε την απουσία της κυβέρνησης. Βιώνετε χειρότερα τον παραγοντισμό και την έλλειψη κάθε σοβαρού σχεδίου. Δεν υπάρχει διαφάνεια, μόνο παρασκήνιο. Δεν υπάρχει σχεδιασμός, μόνο παράγοντες που άγουν και φέρουν τη διοίκηση. Δεν υπάρχει ευαισθησία, μόνο μικροκομματικά συμφέροντα.

Το αποτέλεσμα, το ζείτε: Ραγδαία αποβιομηχάνιση στη Βόρεια Ελλάδα. Κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων. Δημόσια έργα που έχουν σταματήσει. Η αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλονίκης παραμένει εδώ και χρόνια ζητούμενο. Λύση καμία και από πουθενά.

Γι' αυτά, φταίει η έλλειψη χρημάτων; Ή μήπως φταίει η συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να μην ασχοληθεί καθόλου με τα προβλήματα της πόλης σας; Αλλά να ασχολείται με τις υποθέσεις των ισχυρών, των «ημετέρων» και των κολλητών.

Της Θεσσαλονίκης, που θα έπρεπε σήμερα να είναι μια πόλη εξωστρεφής. Μια πόλη που ανοίγει τα σύνορα της Ελλάδας προς τα έξω. Προς τα Βαλκάνια, προς την Ευρώπη. Με ρόλο στρατηγικό για τη χώρα.

Και αντί γι' αυτό, σήμερα, είναι μια πόλη  που στερείται μέχρι και τα στοιχειώδη. Στερείται η Θεσσαλονίκη τα αυτονόητα. Η Θεσσαλονίκη, που αντί να είναι η οικονομική πρωτεύουσα των Βαλκανίων, μετατρέπεται σε πρωτεύουσα της ανεργίας. Παρά τις βαρύγδουπες υποσχέσεις το 2004 και το 2007, που επαναλήφθηκαν, πέντε χρόνια τους πήρε να δηλώσουν ότι συμφωνούν για μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο, μέρος που είχε προεπιλεγεί στο πλαίσιο της διεκδίκησης της ΕΧΡΟ.

Στη Ζώνη Καινοτομίας, χωροθετημένη εδώ και 6 χρόνια, δεν έγινε τίποτα. Για την υποθαλάσσια, κορωνίδα των διακηρύξεών τους μέχρι πέρσι, ο κ. Καραμανλής δεν είπε φέτος τίποτα. Η σιωπή του, βροντερή απόδειξη της απόλυτης αποτυχίας. Η κατασκευάστρια εταιρεία έχει απολύσει τους εργαζόμενους.

Και όπως αποδείχθηκε χθες, οι τράπεζες και ο παραχωρησιούχος έχουν καταγγείλει τη σύμβαση της «Υποθαλάσσιας». Έχουν καταγγείλει αυτή τη σύμβαση εδώ και 60 μέρες, επειδή το ελληνικό Δημόσιο, η κυβέρνηση δηλαδή, δεν υλοποίησε τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σύμβαση. Και σύμφωνα με δημοσιεύματα, εγείρουν αξιώσεις περίπου 130 εκ. ευρώ.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ; Το ΥΠΕΧΩΔΕ γνώριζε και δεν έκανε τίποτα. Έκρυβε το γεγονός.  Αυτή είναι η κυβέρνηση της ευθύνης και της σοβαρότητας. Ανεύθυνη απέναντι στο λαό της Θεσσαλονίκης, στο λαό της Μακεδονίας.

Για το μετρό, δεν υπάρχουν οι διασφαλισμένοι πόροι για την ολοκλήρωση της πρώτης γραμμής. Η πόλη, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά απομονωμένη. Οι Διεθνείς Οργανισμοί, που απέκτησαν έδρα στη Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του ΄90, έχουν υποβαθμισθεί ή ακόμα και αποσυρθεί.

Στην ΕΥΑΘ, επί 6 χρόνια η κυβέρνηση μηδένιζε τις επενδύσεις και μάλιστα, όταν οι υδάτινοι πόροι μειώνονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Κι εδώ θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων. Είναι πολύτιμος πόρος, είναι δημόσιο αγαθό, είναι το περιβάλλον μας, το οποίο πρέπει να προστατεύσουμε.

Η ίδια αδιαφορία και εγκατάλειψη στις κοινωνικές υποδομές. Σχολεία και νηπιαγωγεία σε διπλοβάρδιες. Νοσοκομεία χωρίς προσωπικό, που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της πόλης. Ατέλειωτες λίστες αναμονής. Αυτή είναι η αποσύνθεση που ζουν οι άνθρωποι στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.

Και μας κάνει όλους σήμερα να αναρωτιόμαστε: Πώς θα προχωρήσουμε σε μια κοινωνία αξιοπρέπειας, δικαιοσύνης, ίσων ευκαιριών, όταν δεν παρέχουμε στα παιδιά μας εκείνες τις βασικές υποδομές, ώστε να μπορέσουν να πατήσουν στα πόδια τους στη ζωή;

Πώς έρχεται αυτή η κυβέρνηση σήμερα να ζητήσει και πάλι την ψήφο αυτών των ανθρώπων; Πότε ασχολήθηκε με τα θεμελιώδη προβλήματα της κοινωνίας μας; Ποτέ. Και από αυτά, τι εξασφάλισε για τους Έλληνες; Τίποτα. Αυτή είναι η αλήθεια.

Η κατάσταση στη χώρα μας, τα αδιέξοδα που ζούμε, δεν οφείλονται στο ότι δεν υπήρξαν κονδύλια. Τα κονδύλια υπήρξαν και θα υπάρξουν. Οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το κράτος τα χρήματα αυτά, τα χρήματα του Ελληνικού λαού. Με έλλειψη διαφάνειας. Έλλειψη ειλικρίνειας. Έλλειψη σεβασμού απέναντι στον Έλληνα πολίτη. Έλλειψη κανόνων. Έλλειψη ήθους. Έλλειψη ελέγχου.

Και το ξέρει καλά ο Θεσσαλονικιός, το ξέρει καλά ο Μακεδόνας. Χωρίς να αλλάξουμε τον τρόπο διακυβέρνησης, δεν θα δει άσπρη μέρα. Διότι ξέρει καλά η Μακεδονία, ξέρει καλά η Θεσσαλονίκη, τι σημαίνει ο συγκεντρωτισμός, η γραφειοκρατία, η πελατειακή σπατάλη, ο παραγοντισμός και η διαφθορά, που ευνουχίζουν τις πιο δημιουργικές δυνάμεις αυτής της πανέμορφης πόλης που λέγεται Θεσσαλονίκη.

Γι' αυτό σας καλώ όλους. Καλώ όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες. Πάμε μαζί. Πάμε μαζί για μια πολύ διαφορετική, μια καλύτερη Ελλάδα, μια δίκαιη Ελλάδα. Να νικήσουμε όλα αυτά, που σήμερα κάνουν τους Έλληνες να πιστεύουν ότι αυτή η χώρα δεν αλλάζει. Ζητώ από όλους σας τη δύναμη. Τη δύναμη να την αλλάξουμε μαζί!

Και το δίλημμα είναι αν μένουμε αιχμάλωτοι στο παρελθόν, ή το αφήνουμε πίσω και ανοίγουμε την πόρτα για το μέλλον. Αν λεηλατούμε ό,τι μας έχει απομείνει, ή πατάμε στα όσα θετικά πλεονεκτήματα έχουμε και χτίζουμε ένα καλύτερο αύριο. Αν παραμένουμε αδρανείς, σαν να περιμένουμε να εκτίσουμε μια ποινή που δεν μας αξίζει, ή παίρνουμε επιτέλους την κατάσταση στα χέρια μας και αλλάζουμε το μέλλον μας.

Σ' αυτά τα διλήμματα απαντάει η Ελλάδα στις 4 του Οκτώβρη. Και οι Έλληνες πολίτες, στις 4 του Οκτώβρη, έχουν ακριβώς αυτή τη δύναμη. Τη δύναμη να αποφασίσουν σε ποια Ελλάδα θέλουν να ζήσουν. Ποια είναι η Ελλάδα που θέλουν.

Φίλες και φίλοι,

Η Ελλάδα που θέλουμε είναι εδώ. Είναι η Θεσσαλονίκη. Είναι τα νιάτα. Είναι οι αγωνιστές. Είναι οι εργαζόμενοι. Είναι οι αγρότες, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι. Είναι η Μακεδονία. Είναι εδώ η Ελλάδα που θέλουμε.

Και είμαστε αποφασισμένοι. Είμαστε, φίλες και φίλοι, αποφασισμένοι, πρώτα απ' όλα να αλλάξουμε το κράτος. Τίποτα μα τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στη ζωή μας σε αυτή τη χώρα, αν δεν παρέμβουμε στον τρόπο με τον ασκείται η διοίκηση και η εξουσία,  σε όλα τα επίπεδα, κεντρικά και τοπικά. Αν δεν δημιουργήσουμε μηχανισμούς ελέγχου, τα χρήματα θα εξακολουθήσουν να πηγαίνουν σε πελατειακές σπατάλες.

Αν δεν μπουν κανόνες, οι άξιοι θα εξακολουθήσουν να παρακάμπτονται. Αν δεν επιβάλουμε τη διαφάνεια σε όλες ανεξαιρέτως τις συναλλαγές με το κράτος, θα εξακολουθούν να ωφελούνται από τις ενισχύσεις, όχι οι μικροί επιχειρηματίες που το έχουν ανάγκη, αλλά οι τράπεζες και οι τραπεζίτες.

Πώς θα επενδύσουμε στην έρευνα και στη γνώση, αν το κράτος δεν εξασφαλίσει υψηλό επίπεδο δημόσιας εκπαίδευσης; Πώς θα κάνει ο αγρότης παραγωγικές επενδύσεις σε προϊόντα ποιότητας, αν το κράτος δεν μπορεί να πιστοποιεί την ποιότητα;

Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία δίκαιη. Με ίσες ευκαιρίες για όλους. Αγωνιζόμαστε για την προστασία των αδυνάτων. Για την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας μας, που πνίγονται. Μόνο με ένα κράτος ευνομίας, ένα κράτος Δικαίου, μπορούμε να τα πετύχουμε αυτά.

Μόνο όταν εγγυηθούμε για όλους ποιοτική και σύγχρονη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας με αξιοπρέπεια και σεβασμό. Ένα ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο. Ένα κοινωνικό κράτος που προσφέρει υπηρεσίες ποιότητας και διασφαλίζει δικαιώματα για κάθε Έλληνα.

Έτσι θα χτίσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας και πολιτών. Γιατί χωρίς αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης, ο πολίτης, αλλά και η πολιτική, θα έχουν δεμένα τα χέρια.

Και προχωράμε με πρωτοβουλίες, όπως είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση παντού τη γνωρίζει η νέα γενιά. Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών για όλες τις συναλλαγές των πολιτών με το κράτος. ΑΣΕΠ για την πρόσληψη όλων των μονίμων στελεχών στο Δημόσιο.

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα που δεν κοστίζουν ούτε ένα ευρώ. Όπως δεν κοστίζει τίποτα ένας νέος εκλογικός νόμος που θα επιφέρει γερό χτύπημα στο μαύρο πολιτικό χρήμα. Δεν κοστίζει τίποτα να αναμορφώσουμε το «πόθεν έσχες», ώστε να κατάσχονται υπέρ του Δημοσίου περιουσιακά στοιχεία που δεν δηλώνονται από πολιτικούς και δημοσίους υπαλλήλους.

Δεν κοστίζει τίποτα η υποχρεωτική δημοσίευση όλων των αποφάσεων των υπουργών στο διαδίκτυο. Όπως η αποκέντρωση και η ενίσχυση των Περιφερειών, η οποία θα εγγυηθεί ότι έχετε εσείς λόγο και έλεγχο στους δικούς σας πόρους. Για να ξέρει ο πολίτης πώς ασκούν εξουσία και τι αποφάσεις παίρνουν εκείνοι που τον υπηρετούν.

Φίλες και φίλοι,

Γι' αυτό το κράτος δεσμεύομαι. Όπως δεσμεύομαι και για την άμεση ανάταξη της οικονομίας μας. Γνωρίζω πολύ καλά τι συμβαίνει στην αγορά, στις επιχειρήσεις, στην οικονομία. Και η οικονομία δεν είναι μόνο αριθμοί. Είναι οι άνθρωποι, είστε εσείς. Γι' αυτό και δεσμεύτηκα, εδώ, στη Διεθνή Έκθεση, ότι τις πρώτες 100 μέρες της διακυβέρνησής μας, ψηφίζοντας πέντε νομοσχέδια, θα δώσουμε οξυγόνο στην οικονομία μας, στην αγορά, σε δουλειές.

Να δώσουμε ανάσα στην αγορά, να προστατεύσουμε τον καταναλωτή. Να καταπολεμήσουμε την ακρίβεια και τις άθλιες πρακτικές εις βάρος του καταναλωτή, τραβώντας κόκκινη γραμμή εκεί όπου τα όρια μεταξύ εμπορίου και εκβιασμού θολώνουν.

Με αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό. Με ένα φορολογικό σύστημα, που θα είναι επιτέλους δίκαιο, εργαλείο αναδιανομής του εισοδήματος, του πλούτου. Για να πληρώνουν επιτέλους όλοι, ανάλογα με τα πραγματικά τους εισοδήματα, με την πραγματική τους φοροδοτική ικανότητα.

Υγιείς επιχειρήσεις, σημαίνει άνθρωποι με δουλειά. Θα παγώσουμε για ένα χρόνο τις δανειακές υποχρεώσεις όσων επιχειρήσεων βρίσκονται σε κρίση. Γιατί κανείς δεν μπορεί να επιχειρεί με το μαχαίρι διαρκώς στο λαιμό. Όμως, θα δώσουμε και όλα τα κίνητρα που απαιτούνται και για την ίδρυση νέων, υγιών επιχειρήσεων.

Και γνωρίζω καλά, φίλες και φίλοι, τι σημαίνει για τους ανθρώπους, όταν η ανεργία τούς χτυπά την πόρτα. Για μας, η εργασία είναι πάνω από όλα δικαίωμα. Και αυτό το δικαίωμα θα το προστατεύσουμε. Θα το προστατεύσουμε, στηρίζοντας τις επιχειρήσεις που διατηρούν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας, αλλά και εκείνες που κάνουν νέες προσλήψεις.

Και φυσικά, θα σταματήσουμε την εκτεταμένη που επικρατεί σήμερα ανομία στην αγορά εργασίας. Την ανασφάλιστη εργασία, τις εξοντωτικές αμοιβές, τα εξοντωτικά ωράρια, την ομαδική και ανεξέλεγκτη απόλυση.

Μέσα από το διάλογο των κοινωνικών εταίρων, εμείς θα επιβραβεύσουμε οικονομικά και θεσμικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που εξανθρωπίζουν τις συνθήκες εργασίας για τον ιδιωτικό υπάλληλο. Και παράλληλα θα ενισχύσουμε την Επιθεώρηση Εργασίας για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά του.

Φίλες και φίλοι,

Σίγουρα, δεν θα αλλάξουμε την Ελλάδα σε εκατό μέρες. Αλλά μπορούμε να της δώσουμε χρόνο για να ανασάνει. Να κάνει το βήμα της προοπτικής, το άλμα στο μέλλον. Μπορούμε να βάλουμε την Ελλάδα συνολικά σε μια άλλη κατεύθυνση. Να δώσουμε αναπτυξιακή προοπτική σ' αυτό τον τόπο. Είναι ανάγκη σήμερα να μετατραπούμε από μία χώρα που καταναλώνει, σε μία χώρα που παράγει.

Γι' αυτό και η  πράσινη ανάπτυξη δεν είναι για μας απλά η προστασία του περιβάλλοντος. Είναι ένα πολιτικό πρόγραμμα, μια στρατηγική για να δημιουργήσουμε νέο πλούτο σε αυτή τη χώρα και να τον κατανείμουμε δίκαια. Αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Το ανθρώπινο δυναμικό, τον πολιτισμό μας, το φυσικό περιβάλλον.

Πράσινη ανάπτυξη σε όλους τους τομείς: Στην ενέργεια, στη βιομηχανία, στη γεωργία, στον τουρισμό, στην παιδεία, στην υγεία, σε όλους τους τομείς που αγγίζουν την καθημερινότητα του πολίτη και  τον παραγωγικό ιστό της χώρας.  Πράσινη ανάπτυξη σημαίνει ποιότητα και για τον πολίτη. Ποιότητα στα προϊόντα μας, ποιότητα για την Ελλάδα.

Και μιλώντας για τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, σας ζητώ να σκεφτείτε τι θα μπορούσε να είναι αυτή η πόλη. Η Θεσσαλονίκη, η πόλη σας, είναι τόπος προνομιακός. Το πρώτο πράγμα που οφείλουμε να κάνουμε είναι να προσδιορίσουμε ξανά την ίδια την ταυτότητα της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Ξεκινώντας από το ποια είναι η ταυτότητα της Διεθνούς Έκθεσης. Θα ζητήσουμε από τους καλύτερους Έλληνες και ξένους ειδικούς, να μας προτείνουν το ρόλο και την ταυτότητα που μπορεί να αναπτύξει η πόλη της Θεσσαλονίκης. Και πάνω σε αυτή τη βάση, θα γίνει η μελέτη για την μετεγκατάσταση της Έκθεσης.

Μόνον έτσι η Έκθεση θα μπορέσει  να γίνει ακρογωνιαίος λίθος για την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης. Για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη αυτό που ζητούν εδώ και χρόνια οι Θεσσαλονικείς, αλλά και όλοι οι Μακεδόνες.

Το δεύτερο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να απαλλαγούμε οριστικά από τη συντηρητική και πελατειακή αντίληψη που καταδυναστεύει τη Θεσσαλονίκη. Το ξέρετε όλοι. Η πόλη αυτή εξαρτάται από το πελατειακό κράτος, αλλά και από τη γραφειοκρατία των Αθηνών. Αυτά τα δεσμά πρέπει να σπάσουν και θα σπάσουν για όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Και το τρίτο που πρέπει να κάνουμε είναι να δώσουμε στη Θεσσαλονίκη τη δυνατότητα να αποφασίσει μόνη της τον τρόπο με τον οποίο θα επιδιώξει την τοποθέτησή της στον ευρωπαϊκό και στον παγκόσμιο χάρτη της ανάπτυξης. Δηλαδή να διεκδικήσει, με δικές της αποφάσεις, το διεθνή στρατηγικό της ρόλο. Στα δίκτυα, στην ενέργεια, στις μεταφορές, στις επικοινωνίες, στην τεχνολογία της πληροφορικής. Να γίνει χρηματοοικονομικό, εκθεσιακό και εμπορικό κέντρο. Να γίνει κέντρο υπηρεσιών υγείας και ελκυστικός τουριστικός προορισμός. Να αναδείξει μια αγροτική παραγωγή υψηλής ποιότητας.

Στη Θεσσαλονίκη, στη Βόρεια Ελλάδα, όπου έχουμε τεράστιες δυνατότητες, μπορούμε να εφαρμόσουμε τις πιο προχωρημένες ιδέες που υπάρχουν. Να γίνει πρωτοπόρα. Έχει τους ανθρώπους. Έχει το δυναμικό. Έχει την ιστορία. Έχει τον πολιτισμό. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα κράτος που της το αναγνωρίζει. Που τη σέβεται και δεν την κρατά εγκλωβισμένη.

Και το 2012 θα γιορτάσουμε, ελπίζω μαζί, την 100ή επέτειο ενσωμάτωσης της πόλης στον εθνικό κορμό, σε μια άλλη Θεσσαλονίκη.  Μια Θεσσαλονίκη της πρωτοπορίας, της καινοτομίας, της παραγωγής, του πολιτισμού. Μια Θεσσαλονίκη, που θα μπορέσει επιτέλους να διεκδικήσει τη θέση και το ρόλο της στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Ακούγεται το σύνθημα: «Νάτος - νάτος ο πρωθυπουργός»

Με τη δύναμή σας. Με την εμπιστοσύνη σας. Από τις 5 του Οκτώβρη, προχωράμε μαζί αλλάζοντας την Ελλάδα. Αλλάζοντας την κοινωνία. Φέρνοντας πάλι το χαμόγελο της ελπίδας στα πρόσωπα των Ελλήνων και των Ελληνίδων.

Φίλες και φίλοι,

Δεν θέλουμε απλώς να κυβερνήσουμε καλύτερα από τη Νέα Δημοκρατία. Θα ήταν μια πολύ χαμηλή προσδοκία. Θέλουμε να πάμε σε μια Ελλάδα που ξεπερνά τον εαυτό της. Θέλουμε να κάνουμε αυτό που κάθε Έλληνας, κάθε Ελληνίδα πιστεύει βαθιά μέσα του, μέσα της, ότι μπορεί να κάνει η Ελλάδα.

Τώρα είναι η στιγμή να το πετύχουμε. Τώρα είναι η ώρα να διεκδικήσουμε μια καλύτερη ζωή. Μια διαφορετική Ελλάδα. Μια  Ελλάδα, στην οποία δεν χρειάζεται να είσαι πλούσιος, ούτε δεμένος στα συμφέροντα και στην εξουσία, για να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα, για να φροντίσεις την οικογένειά σου. Μια Ελλάδα της ισότητας και της δικαιοσύνης. Σε αυτή την Ελλάδα πιστεύω, σε αυτό το κράτος. Της κοινωνικής δικαιοσύνης. Της ισότητας. Των ίσων ευκαιριών.

Και τώρα είναι η ώρα της επιλογής. Τώρα θ' αποφασίσουμε αν θα παραμείνουμε εγκλωβισμένοι στον κυνισμό και την πεποίθηση ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει, ή αν θα ζήσουμε ένα καλύτερο αύριο. Την επόμενη Κυριακή, το δίλημμα είναι ζωτικό για την Ελλάδα. Επιλέγουμε μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος. Μεταξύ του φόβου και της ελπίδας. Επιλέγουμε μεταξύ της Ελλάδας που βολεύει τους λίγους, και της Ελλάδας που δουλεύει για όλους τους Έλληνες.

Και μπαίνω στην πρώτη γραμμή. Για την Ελλάδα όλων των Ελλήνων. Τώρα είναι η ώρα να πούμε τέλος σε ό,τι ζήσαμε τα τελευταία 6 χρόνια. Τώρα είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να αφήσουμε πίσω την παρακμή, να βάλουμε μπροστά την Ελλάδα. Δεν έχουμε ούτε μία μέρα για χάσιμο.

Στις 4 του Οκτώβρη, δίνουμε τη μάχη της ζωής μας.  Και σας ζητώ να τη δώσουμε όλοι μαζί. Γιατί δεν είναι μια μάχη που μας χωρίζει. Είναι μια μάχη που μας ενώνει. Μας εμπνέει.

Μπαίνω εγώ μπροστά σ' αυτή τη νέα πορεία. Ναι, μπαίνω μπροστά. Όσο πιο ενωμένοι είμαστε, τόσα περισσότερα μπορούμε να πετύχουμε.

Πάμε λοιπόν με όλους τους Έλληνες να αλλάξουμε την Ελλάδα. Την επόμενη Κυριακή, κάνουμε το πιο κρίσιμο βήμα. Κάθε ψήφος, κάθε μία ψήφος μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ούτε μία ψήφος δεν μπορεί να πάει χαμένη. Μόνο μια κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή μπορεί να εγγυηθεί τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η Ελλάδα. Μόνο μια κυβέρνηση αυτοδύναμη και σταθερή.

Γι' αυτό ζητώ από εδώ την ψήφο όλων των Ελλήνων. Δώστε μου τη δύναμη, τη δύναμη που χρειάζεται για να αναμετρηθούμε με αυτά που θέλουμε να βάλουμε πίσω μας, με τα προβλήματα. Για να αλλάξουμε τη χώρα. Να αλλάξουμε πορεία. Να δώσουμε ελπίδα και προοπτική. 

Δώστε μαζί μας τη μάχη, ως την τελευταία στιγμή, χωριό με χωριό, γειτονιά με γειτονιά, σπίτι με σπίτι. Με αισιοδοξία, αλλά χωρίς κανένα εφησυχασμό. Η νίκη θα κερδηθεί στις κάλπες - και μόνον εκεί. Γι' αυτό, μέχρι την τελευταία στιγμή, κανένας εφησυχασμός.

Ο  αγώνας μας, και μόνο ο αγώνας μας, είναι που θα δώσει τη νίκη. Το μήνυμά μας να πάει παντού. Σε κάθε πολίτη, σε κάθε νοικοκύρη, σε κάθε δημοκράτη, σε κάθε αγωνιστή της αριστεράς και της οικολογίας: Τώρα είναι η ώρα της απόφασης. Τώρα είναι η ώρα της συστράτευσης.

Πάμε όλοι μαζί. Πάμε όλοι μαζί, με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, το ψηφοδέλτιο της νίκης, το ψηφοδέλτιο της αλλαγής. Τώρα είναι η ώρα της κοινής μας πορείας.

Ακούγεται το σύνθημα: «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό»

Είμαστε εδώ ενωμένοι, δυνατοί, όλοι μαζί.

Καλό μας αγώνα. Πάμε όλοι μαζί. Για τη νίκη.

Σήμερα χαμογελάμε, με μια νέα ελπίδα στο πρόσωπό μας, μια νέα ελπίδα για νίκη την Κυριακή. Και σηκώνουμε τα μανίκια από τη Δευτέρα, για να αλλάξουμε αυτή τη χώρα. Και θα το κάνουμε μαζί. Πάμε μαζί.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου στην εμπιστοσύνη σας. Την εμπιστοσύνη της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας, θα την τιμήσω με αγώνα. Με αγώνα καθημερινό.

Ναι, μπορούμε.

Η Θεσσαλονίκη μπορεί.

Η Μακεδονία μπορεί.

Η Ελλάδα μπορεί.

Ανακοινώνονται και παρουσιάζονται οι υποψήφιοι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ  Μακεδονίας

Καλό μας αγώνα.

Με τη νίκη στις 4 του Οκτώβρη.

1254298743-06193.jpg
1254299818-06074.jpg
1254299894-17285.jpg
1254301234-25459.jpg
1254301579-10848.jpg
1254303367-28734.jpg
1254303436-12311.jpg
1254304259-04719.jpg