Ομιλία Γιώργου Παπακωνσταντίνου

στον Πειραιά

 

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

 

Φίλες και φίλοι, Πειραιώτες και Πειραιώτισσες, μην έχετε καμία αμφιβολία: Έρχεται η νέα αλλαγή. Έρχεται η νέα πορεία. Έρχεται η νίκη. Έρχεται η νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου, αυτή την Κυριακή.

Φίλες και φίλοι, όλοι ξέρουμε, όλοι νιώθουμε ότι στις εκλογές της Κυριακής, δεν ψηφίζουμε απλώς για ν' αλλάξουμε κυβέρνηση. Ψηφίζουμε για την Ελλάδα που θέλουμε. Ψηφίζουμε για τον τόπο όπου θέλουμε να μεγαλώσουν τα παιδιά μας.

 Για τον πολίτη, το δίλημμα είναι πολύ καθαρό: Ή θα συνεχίσουμε τη σημερινή πορεία, μια πορεία παρακμής, ή θ' αλλάξουμε πορεία.

Ή θα συνεχίσουμε με μια οικονομική πολιτική που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους, ή θα πάμε σε μια πορεία ανάπτυξης με αναδιανομή του πλούτου.

Ή θα συνεχίσουμε μια κοινωνική πολιτική που εξαφανίζει τα δημόσια αγαθά, που δεν επενδύει στην υγεία, δεν επενδύει στην παιδεία, δεν επενδύει στην πρόνοια, ή θα πάμε σε μια πολιτική όπου το κοινωνικό κράτος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανάπτυξης.

Ή θα συνεχίσουμε μια πολιτική που ξεπουλάει τα δημόσια αγαθά όπως εδώ, στον Πειραιά, με το λιμάνι, ή θα πάμε σε μια πολιτική που τα υπερασπίζεται.

Ή θα πάμε, φίλες και φίλοι, σε μια πολιτική που καταστρέφει το περιβάλλον, με τα δάση να καίγονται, ή θα πάμε σε μια πολιτική που βάζει το περιβάλλον στο επίκεντρο της ανάπτυξης, ανοίγοντας νέους αναπτυξιακούς δρόμους.

Ή θα μείνουμε σε μια πολιτική σκανδάλων, μια πολιτική ανομίας, μια πολιτική μ' ένα κράτος που ευτελίζει τον Έλληνα πολίτη, ή θα πάμε επιτέλους σ' ένα κράτος ευνομίας, σ' ένα κράτος αξιοκρατίας, σ' ένα κράτος διαφάνειας, σ' ένα  κράτος κοινωνικής λογοδοσίας. Εμείς, αυτό το κράτος θέλουμε.

Ή θα μείνουμε με μια εξωτερική πολιτική, με μια Ελλάδα απούσα από τις διεθνείς εξελίξεις, μια Ελλάδα που ακολουθεί, μια Ελλάδα που σέρνεται, μια Ελλάδα που δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, ή θα θυμηθούμε την εξωτερική πολιτική των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κώστα Σημίτη, με υπουργό Εξωτερικών τον Γιώργο Παπανδρέου.

Φίλες και φίλοι, από την ημέρα που ο κ. Καραμανλής προκήρυξε τις εκλογές, ζούμε μια κατάσταση πρωτόγνωρη. Είναι η πρώτη φορά που γίνονται εκλογές σε μια χώρα, με την κυβέρνηση να μην υπερασπίζεται το έργο της. Πώς να το κάνει εξάλλου; Έξι χρόνια χρειάστηκαν για να γκρεμιστούν συστηματικά προσπάθειες και θυσίες πολλών χρόνων.

Σ' αυτά τα έξι χρόνια, δεν σεβάστηκαν τίποτα. Δεν σεβάστηκαν τον κόπο του εργαζόμενου. Δεν σεβάστηκαν τις εργασιακές σχέσεις. Δεν σεβάστηκαν τη μέση ελληνική οικογένεια, που πληρώνει όλο και περισσότερους φόρους, που έχει όλο και λιγότερη παιδεία, λιγότερη πρόνοια, λιγότερη υγεία, άσχημο περιβάλλον.

Δεν σεβάστηκαν μια πορεία, στην οποία οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, μαζί με όλους τους Έλληνες πολίτες, είχαν δώσει πάρα πολλά.

Είναι λοιπόν πρωτόγνωρο και πρωτοφανές, μια κυβέρνηση που δεν υπερασπίζεται το έργο της, αλλά που ταυτόχρονα δεν έχει να παρουσιάσει και σχέδιο για τη χώρα.

Ακούμε στις ομιλίες του τον κ. Καραμανλή, κάθε μέρα να λέει: «Πρέπει να πάμε μπροστά με τρεις προτεραιότητες: Πρώτη προτεραιότητα να καταπολεμήσουμε τη σπατάλη». Έξι χρόνια τώρα, τι έκανε ακριβώς; Έξι χρόνια τώρα, ζούμε μ' ένα κράτος πελατειακής διαφθοράς. Ζούμε μ' ένα κράτος όπου κυριαρχούν τα stage από τα βουλευτικά γραφεία. Είναι ντροπή για τα παιδιά μας, είναι ντροπή για τους νέους, να πρέπει να στοιχίζονται πίσω από γραφεία βουλευτών.

Έξι χρόνια τώρα, έχουν να παρουσιάσουν στους Έλληνες πολίτες; Μιλούν σήμερα για σπατάλη. Θυμάστε το 2004; Έλεγε ο κ. Καραμανλής: «Δέκα δις ευρώ είναι η σπατάλη και αυτή τη σπατάλη εμείς θα τη σταματήσουμε». Όχι μονάχα δεν το έκαναν, αλλά την έχουν διπλασιάσει. Έρχονται σήμερα και λένε: «Δεύτερη μεγάλη μας προτεραιότητα, να μειώσουμε τη φοροδιαφυγή».

Μα η φοροδιαφυγή μεγάλωσε με τη Νέα Δημοκρατία. Γιατί έκαναν χαριστικές ρυθμίσεις στις μεγάλες τράπεζες, γιατί έκαναν νόμους για να ξεπλύνουν το βρώμικο χρήμα. Γιατί έκαναν δώρα στους έχοντες και τους κατέχοντες. Ποιους θα πείσουν σήμερα;

Και μας λένε: «Τρίτη μεγάλη προτεραιότητα, οι διαρθρωτικές αλλαγές». Πού είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές όλα αυτά τα χρόνια; Πού είναι οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του κράτους; Πού είναι η βελτίωση της δημόσιας παιδείας, για να μην αναγκάζεται η μέση ελληνική οικογένεια να πληρώνει, μήνας μπαίνει-μήνας βγαίνει;  Πού είναι ο έλεγχος της αγοράς για να μην πληρώνουμε τις καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών;

Πού είναι ο έλεγχος της αγοράς, όταν υπάρχουν καρτέλ και ασυδοσία; Πού είναι οι αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, για να έχει ο συνταξιούχος πιο γρήγορα τη σύνταξή του, μια αξιοπρεπή σύνταξη; Πού είναι οι αλλαγές στο κράτος, στους θεσμούς, στη Δικαιοσύνη;

Τίποτε απ' όλα αυτά, φίλες και φίλοι. Έχουμε έναν πρωθυπουργό, ο οποίος εμφανίζεται μπροστά στους Έλληνες πολίτες χωρίς σχέδιο για τη χώρα. Πού θα πάει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια; Τι θα παράξει; Πού θα επενδύσει; Πού θα είναι οι νέες δουλειές; Τι θα πούμε στα παιδιά μας; Τι τους εγγυόμαστε για την επόμενη μέρα;

Έχουμε έναν πρωθυπουργό, ο οποίος δεν μας λέει τίποτα για την ανάπτυξη, δεν μας λέει τίποτα για την κοινωνία. Το μόνο που λέει είναι ότι θα παγώσει τους μισθούς.

Εμείς λέμε ξεκάθαρα: Δεν θα παγώσουμε την ελπίδα του Έλληνα πολίτη για ένα καλύτερο μέλλον. Δεν θα  στηρίξουμε και πάλι τους έχοντες και τους κατέχοντες, δεν θα μετατοπίσουμε όλα τα βάρη πάλι στα μεσαία και στα χαμηλά εισοδήματα.

Φίλες και φίλοι, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, από τη ΔΕΘ, έχει σταθεί μπροστά στους Έλληνες πολίτες, μπροστά στη μεγάλη κρίση που  βιώνει η χώρα μας, και τους έχει πει κάτι πολύ απλό: Η κρίση μπορεί να είναι ευκαιρία. Αρκεί να μην κρυφτεί κανείς πίσω από την κρίση, να μην ψάξει στην κρίση το άλλοθι για τις δικές του αδυναμίες. Γιατί αυτό κάνει η Νέα Δημοκρατία.

Η Νέα Δημοκρατία δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Για όλα φταίει η διεθνής κρίση. Και όπου δεν φταίει η διεθνής κρίση, φταίει το ΠΑΣΟΚ! Κάποιος άλλος κυβέρνησε τα τελευταία 6 χρόνια, όχι αυτοί. 

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στέκεται με ευθύνη μπροστά στους Έλληνες πολίτες και τους προτείνει συγκεκριμένα πράγματα. Τους λέει ότι όταν είμαστε σε μια οικονομική κρίση, το χειρότερο που μπορείς να κάνεις είναι ν' αφαιρέσεις πόρους από την οικονομία. Αντίθετα, πρέπει να στηρίξεις την οικονομία. Πρέπει να στηρίξεις το εισόδημα.

Και δεσμευόμαστε: Αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό. Πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ. Έκτακτο επίδομα κοινωνικής ενίσχυσης.

Όταν είσαι στην κρίση, στηρίζεις τους δανειολήπτες, αυτούς που σήμερα έχουν προβλήματα με τις τράπεζες. Στηρίζεις το μικρό επιχειρηματία που δεν μπορεί να βγάλει το μήνα. Αλλάζεις τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Βοηθάς, διασφαλίζεις, δεν χαρίζεις 20 δις στις τράπεζες. Βεβαιώνεις ότι αυτά πάνε στην πραγματική οικονομία και βοηθούν τον απλό εργαζόμενο.

Στεκόμαστε λοιπόν σήμερα μπροστά στον Έλληνα πολίτη και δεσμευόμαστε απέναντί του. Του λέμε ότι θα βάλουμε τέλος σε πρακτικές που μας ντροπιάζουν ως Έλληνες.

Τις τελευταίες μέρες, φίλες και φίλοι, κατακλύζουν τα γραφεία μας καταγγελίες απ' όλη την Ελλάδα. Καταγγελίες της τελευταίας στιγμής, καταγγελίες για stage, για ομηρία νέων παιδιών, καταγγελίες για υπουργούς και υφυπουργούς, που μερικές μόλις μέρες πριν την κάλπη υπογράφουν επιχορηγήσεις στους Συλλόγους της εκλογικής τους περιφέρειας.

Και έρχονται μετά και μας ρωτάνε πού θα βρούμε τα λεφτά. Εκεί θα τα βρούμε τα λεφτά, εκεί όπου τα πετάνε αυτοί. Τα χρήματα, φίλες και φίλοι, τα χρήματα για τις προτάσεις μας, θα τα βρούμε στους ανείσπρακτους φόρους. Τους αύξησαν από 13 στα 31 δις ευρώ. Και σήμερα, μάλιστα, ο υπουργός Οικονομίας λέει ότι τουλάχιστον 10 δις από αυτά είναι εισπράξιμα.

Τους πόρους, θα τους βρούμε στο 1 δις ευρώ που χάρισαν, κάθε χρόνο της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, στους μετόχους των 200 μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων, με τις μειώσεις στη φορολογία των μερισμάτων. Τους πόρους, θα τους βρούμε παίρνοντας τον προϋπολογισμό γραμμή-γραμμή και βρίσκοντας τις πραγματικές σπατάλες.

Γιατί ξέρετε τι έκανε η Νέα Δημοκρατία; Η Νέα Δημοκρατία έκανε τα εύκολα. Ξέρετε ποια είναι τα εύκολα; Εύκολο είναι να κόψεις τις δημόσιες επενδύσεις. Φέτος, έκοψαν 1 δις ευρώ από τις δημόσιες επενδύσεις.  Εύκολο είναι να μειώσεις τις δαπάνες για την υγεία και για την παιδεία.

Τα δύσκολα είναι να πιάσεις τη διαφθορά και την πελατειακή σπατάλη. Αυτό δεν έκαναν. Και δεν το έκαναν, γιατί αυτή είναι η πολιτική τους, γιατί έτσι ξέρουν να κυβερνούν. Έτσι ήξεραν πάντα, έτσι και τώρα.

Μας ρωτάνε «πού θα βρείτε τα λεφτά;». Και απαντάμε: Από την ανάπτυξη, από την ώθηση που θα δώσουμε με τις πολιτικές μας.

Μας ρωτάνε πού θα βρούμε τα λεφτά και λέμε: Θα πληρώσουν οι έχοντες και οι κατέχοντες. Εμείς δεν καταλαβαίνουμε, γιατί καταργήθηκε ο φόρος στη μεγάλη ακίνητη περιουσία και φορολογήθηκε η μικρή ακίνητη περιουσία.

Δεν καταλαβαίνουμε, γιατί κάποιος ο οποίος έχει ένα σπίτι που κάνει 1-1,5 εκατομμύριο ευρώ, πλήρωνε 4 και 5 χιλιάδες ευρώ φόρο και τώρα πληρώνει κάτω από 1.000 ευρώ.

Δεν καταλαβαίνουμε, γιατί κάποιος ο οποίος έχει ένα εισόδημα 100.000 ευρώ, πληρώνει σήμερα 4.000 ευρώ λιγότερο φόρο απ' ό,τι πλήρωνε πριν από 4 - 5 χρόνια, ενώ ο μισθωτός, ο συνταξιούχος, ο απλός εργαζόμενος πληρώνει περισσότερο. Πληρώνει περισσότερους φόρους, πληρώνει περισσότερα για το σχολείο των παιδιών, περισσότερα για την υγεία των δικών του.

Δεν καταλαβαίνουμε, γιατί πρέπει ο απλός Έλληνας πολίτης να πληρώνει τις offshore του κάθε υπουργού της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, τα ταξίδια του κάθε υπουργού της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αυτή τη σπατάλη.

Φίλες και φίλοι, έχουν μείνει λίγες μέρες μέχρι τις εκλογές. Όπου και να πάμε στην Ελλάδα, ακούμε το ίδιο μήνυμα. Είναι ένα μήνυμα νίκης. Είναι ένα μήνυμα προοπτικής. Είναι μια ανάγκη για αλλαγή. Ο κόσμος πιστεύει και πάλι στο ΠΑΣΟΚ. Ο κόσμος επενδύει σε μας. Δεν έχουμε το δικαίωμα να τους απογοητεύσουμε και δεν θα το κάνουμε.

Όλοι ξέρουμε ότι, κάθε φορά που μας ρωτούν και μας λένε, «εσείς δηλαδή κάνατε περισσότερα; Κι εσείς τα ίδια κάνατε. Κι εσείς έτσι αποτύχατε». Εμείς λέμε με μεγάλη σιγουριά, είμαστε έτοιμοι να συγκριθούμε. Είμαστε έτοιμοι να συγκρίνουμε οποιαδήποτε περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με οποιαδήποτε περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Να συγκρίνουμε το ΕΣΥ που φτιάξαμε, να συγκρίνουμε το κράτος πρόνοιας που οικοδομήσαμε, να συγκρίνουμε τα μεγάλα έργα υποδομής, να συγκρίνουμε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, να συγκρίνουμε μια Ελλάδα που προχωρούσε, μια Ελλάδα που προόδευε, μια Ελλάδα αισιόδοξη, μια Ελλάδα με προοπτική. Να τη συγκρίνουμε με τη σημερινή Ελλάδα.

Τι αφήνει πίσω της η Νέα Δημοκρατία; Για ποιο πράγμα ακριβώς θα θυμάται ο ιστορικός του μέλλοντος τον Κώστα Καραμανλή και την διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας; Θα την θυμάται για το Βατοπέδι, θα τη θυμάται για τα τοξικά ομόλογα, θα τη θυμάται για τους κουμπάρους, θα τη θυμάται για τους κολλητούς. Γι' αυτά θα τη θυμάται. Εμείς θέλουμε να μας θυμόνται για άλλα πράγματα.

Φίλες και φίλοι, έχουμε όμως μια μεγάλη ευθύνη. Κάναμε πολλά, αλλά κάναμε και λάθη. Είχαμε και συμπεριφορές που πλήγωσαν. Είχαμε και δικούς μας ανθρώπους που παρεξήγησαν το ρόλο τους. Που δεν κατάλαβαν ότι στην πολιτική και στο κράτος, είσαι για να υπηρετήσεις τον πολίτη, όχι τον εαυτό σου. Αυτά τα φαινόμενα τελείωσαν. Αυτά τα φαινόμενα, δεν θα τα ανεχτούμε άλλο.

Να το ξεκαθαρίσουμε, φίλες και φίλοι, κανένας δεν ράβει κουστούμια εξουσίας. Φόρμες εργασίας θα χρειαστούμε την επόμενη μέρα, γιατί πρέπει να ξαναχτίσουμε το κράτος από την αρχή.

Φίλες και φίλοι, στις μέρες που μένουν, θα ακούσουμε πάρα πολλά, θα δεχτούμε έναν ανελέητο πόλεμο. Παράδειγμα είναι αυτή η αθλιότητα με το περιοδικό της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο επιχειρεί να απαξιώσει τον Πρόεδρό μας, τον Γιώργο Παπανδρέου. Δεν μας αγγίζουν αυτά. Δεν μας αγγίζουν, γιατί ξέρουμε τι περιμένουν από εμάς οι Έλληνες πολίτες. Αλλά όμως προσέξτε, δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός. Χρειαζόμαστε και την τελευταία ψήφο, στο τελευταίο εκλογικό τμήμα, της τελευταίας γειτονιάς, του τελευταίου χωριού στην Ελλάδα. Χρειαζόμαστε αύριο μια ισχυρή εντολή για μια σταθερή κυβέρνηση.

Χθες, στο μήνυμά του προς τους Έλληνες πολίτες, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε σε ένα μεγάλο προσκλητήριο. Δεν είναι ένα προσκλητήριο μόνο για την Κυριακή. Είναι ένα προσκλητήριο για την επόμενη μέρα, γιατί δεν θέλουμε απλώς να κάτσουμε στις καρέκλες κάποιων άλλων. Δεν θέλουμε απλώς να κυβερνήσουμε καλύτερα. Αυτό δεν είναι δύσκολο. Θέλουμε να κάνουμε μεγάλες αλλαγές, μεγάλες τομές, θέλουμε να ξαναφέρουμε ελπίδα και προοπτική, να ανοίξουμε νέους δρόμους ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Αυτό θέλουμε και χρειαζόμαστε όλους τους Έλληνες πολίτες.

Χρειαζόμαστε και τον τελευταίο πολίτη και θα ανοιχτούμε και έξω από τα κομματικά μας σύνορα. Και σήμερα, απευθυνόμαστε σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες αυτούς που ξέρουν ότι υπάρχουν βασικές, ριζικές διαφορές ανάμεσα σε μας και στη Νέα Δημοκρατία. Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες, που θέλουν κάτι να αλλάξει σ' αυτή τη χώρα. Απευθυνόμαστε ακόμα και σε αυτούς που ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία και τους λέμε, σας γέλασαν. Τους λέμε, σας απαξίωσαν. Τους λέμε, σας αξίζει κάτι καλύτερο.

Θυμάστε το σύνθημα του 2004 της Νέας Δημοκρατίας; Υπάρχει, μας έλεγαν, καλύτερη Ελλάδα και τη θέλουμε.

Κι εμείς σήμερα, τους λέμε ναι, υπάρχει καλύτερη Ελλάδα και τη θέλουμε πίσω, γιατί αυτή την Ελλάδα μάς την πήραν.

Φίλες και φίλοι, η Κυριακή θα είναι μια μέρα νίκης, θα είναι μια μέρα γιορτής, αλλά πάνω απ' όλα θα είναι μια μέρα για ένα καινούργιο ξεκίνημα. Θα είναι μια μέρα όπου υπεύθυνα, μπροστά στους Έλληνες πολίτες η νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου, θα αλλάξει τη χώρα. Θα ξεκινήσει τις μεγάλες αλλαγές. Ένα πρόγραμμα 100 ημερών, που το έχουμε παρουσιάσει στους Έλληνες πολίτες, με πέντε νομοσχέδια που στηρίζουν άμεσα το εισόδημα, στηρίζουν την απασχόληση, βοηθούν τους δανειολήπτες, βοηθούν το μικρό επιχειρηματία. Με αλλαγές στο κράτος, που θα δείτε από την πρώτη μέρα, για να σταματήσει η σημερινή κατάσταση.

Σ' αυτά, δεσμευόμαστε απέναντι στους Έλληνες πολίτες. Σ' αυτά θέλουμε τη βοήθειά τους. Και τους λέμε πολύ απλά: Πάμε, πάμε δυνατά.

Πάμε όλοι μαζί, πάμε για μια μεγάλη νίκη.

Πάμε για την αλλαγή μετά τις 5 του Οκτώβρη.

Να είστε όλοι καλά.