Ομιλία Γιάννη Ραγκούση

στην Καλλιθέα

 

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

 

Φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση

 

Σε εσάς αξίζει ένα πολύ μεγάλο χειροκρότημα, γι' αυτή την τιμή που μας κάνετε, γιατί απόψε εδώ δεν είμαι μόνος μου, είμαστε όλοι μαζί, είμαστε τα στελέχη του κινήματος, είμαστε μέλη, είναι πάνω απ' όλα, και δίπλα μας, οι υποψήφιοι που κοσμούν το ψηφοδέλτιό μας.

Γιατί αυτή δεν είναι μια συγκέντρωση για την Καλλιθέα Δημοκράτισσες και Δημοκράτες, είναι μια προσυγκέντρωση για τη μεγάλη γιορτή της δημοκρατίας που θα γίνει την Πέμπτη στο Πεδίο του Άρεως με ομιλητή τον Πρόεδρό μας τον Γιώργο Παπανδρέου, η οποία θα επισφραγίσει με τον πιο κορυφαίο και πιο χαρακτηριστικό τρόπο αυτή τη μεγάλη πορεία, την πολύ σημαντική πορεία που ξεκίνησε για τον τόπο, το Κίνημά μας το τελευταίο διάστημα, τους τελευταίους μήνες και που είχε ως αποτέλεσμα να φτάσουμε σήμερα, πράγματι, σε μία στιγμή που μας επιτρέπεται να πούμε ότι έχουμε δώσει τον καλύτερό μας εαυτό, έχουμε δώσει το σύνολο των δυνάμεών μας για να οικοδομήσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό, που θα την τιμήσουμε.

Θα την τιμήσουμε σαν όρκο τιμής στις 5 Οκτωβρίου, όταν θα έχουμε ήδη πάρει ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, τη μεγάλη εντολή από τους Έλληνες πολίτες να ματώσουμε στη δουλειά με μοναδικό σκοπό, με μοναδικό στόχο, να υπηρετήσουμε την πατρίδα, να υπηρετήσουμε τον Ελληνικό λαό.

Ό,τι και αν πω, ό,τι και αν πούμε, ξέρετε και ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι αυτό που γίνεται στις 4 Οκτωβρίου είναι στην πραγματικότητα μια εξέλιξη που φίλες και φίλοι την επέβαλαν, την επιβάλλατε εσείς οι ίδιοι, την επέβαλαν οι πολίτες του τόπου. Και την επέβαλαν γιατί ακριβώς ισχύει και θα ισχύει πάντοτε αυτό που χρησιμοποιούσε και μας είχε μάθει ο αείμνηστος ηγέτης μας ο Ανδρέας Παπανδρέου, ότι ο Ελληνικός λαός έχει και μνήμη και κρίση και δεν μπορεί κανείς, μα κανείς και μάλιστα με τέτοιο προκλητικό τρόπο, να μη τον σέβεται, να μη σέβεται αρχές, να μη σέβεται αξίες, να μη σέβεται την περιουσία αυτού του λαού. Σε τελική ανάλυση να μη σέβεται ούτε καν τη νοημοσύνη του Ελληνικού λαού.

Και αυτό δυστυχώς είναι που συνέβη στην πατρίδα μας τα έξι περίπου τελευταία χρόνια και που οδήγησε τους Έλληνες πολίτες σε αυτή τη μεγάλη κραυγή αγωνίας, μια κραυγή αγωνίας που δεν μπορούσε κανείς να την υπερβεί, κανείς να την ξεπεράσει, όσες δυνάμεις, όσες υποστηρικτικές δυνάμεις και αν διέθετε.

Γι' αυτό και οι εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, είναι εκλογές που στην πραγματικότητα επιβλήθηκαν σε έναν πρωθυπουργό απ' τα αδιέξοδα των ίδιων των πολιτικών του αποφάσεων, που όμως δυστυχώς είχαν συνέπειες, είχαν δραματικές συνέπειες, κατά γενική ομολογία όπως αποδείχθηκε σε όλους τους κρίσιμους τομείς για τη ζωή των Ελλήνων.

Και αυτά δεν είναι πια λόγια, δεν είναι επιχειρήματα που εμείς χρησιμοποιούμε και αναπτύσσουμε. Ξέρετε πολύ καλά, ότι ανεξάρτητα του τι θα ψηφίσουν οι Έλληνες πολίτες την Κυριακή στις 4 Οκτωβρίου, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων συνομολογεί ότι αυτά τα έξι χρόνια που κυβερνήθηκαν από τον κ. Καραμανλή και τις κυβερνήσεις του, ήταν έξι χρόνια που, δυστυχώς, την Ελλάδα την πήγαν πίσω.

Δεν την πήγαν μπροστά, δεν τη βοήθησαν, πολύ περισσότερο δεν στήριξαν ελπίδες, προσδοκίες που είχαν οι ίδιοι δημιουργήσει, όταν δυο φορές ζήτησαν και πήραν την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού το 2004 και το 2007.

Και βεβαίως φίλες και φίλοι,  όλοι οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν ότι αυτή τη στιγμή αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος, αυτό που έχουν ανάγκη οι πολίτες, όχι εμείς, όχι το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, ο Γιώργος Παπανδρέου, τα στελέχη, αλλά ο τόπος και η Ελλάδα και οι πολίτες, είναι πραγματικά να αλλάξουμε πορεία, είναι πραγματικά να αλλάξουμε προσανατολισμό, είναι πραγματικά η ανάγκη να μπορέσει επιτέλους να ξεκινήσει μια νέα ανοδική δημιουργική διαδικασία, που αν μη τι άλλο θα δώσει στους Έλληνες αυτά που αξίζουν, αυτά που δικαιούνται.

Και αυτό είναι που έχουμε καταφέρει, αυτό είναι πάνω στο οποίο έχουμε χτίσει αυτή τη νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους Έλληνες πολίτες. Γιατί δεν είναι πολύς καιρός, και το θυμάστε καλά φίλες και φίλοι, που πριν από λίγους μήνες, να ήταν 12, να ήταν 15 μήνες, πολλοί προέβλεπαν το τέλος αυτής της παράταξης. Προέβλεπαν, περίπου, ότι θα ήμασταν όπου να ήταν τότε τρίτο κόμμα σε ότι αφορά τις επιλογές και τις προτιμήσεις του ελληνικού λαού.

Τι αποδείχθηκε; Αποδείχθηκε το ακριβώς αντίθετο. Αν σήμερα υπάρχει μια μεγάλη ελπίδα σε αυτό τον τόπο, είναι η ελπίδα που ο Γιώργος Παπανδρέου και το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα για μια ακόμη φορά δίνουν μέσα από μία ειλικρινή, πολύ καθαρή και πολύ έντιμη σχέση που έχουν αναπτύξει με τους Έλληνες πολίτες.

Ακούγεται το σύνθημα:

«Αυτό είναι σωστό, ο Γιώργος στην κυβέρνηση, το κόμμα στο λαό»

Το κόμμα είναι παραδομένο στο λαό, είναι για να υπηρετεί και θα υπηρετεί μόνο το λαό και, βεβαίως, σε αυτή την προσπάθεια μπροστάρης θα είναι ο Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνησή του, εάν και εφόσον, που πιστεύουμε ότι αυτό θα κάνει, με μία ισχυρή και δυνατή εντολή ο Ελληνικός λαός την Κυριακή που μας έρχεται, του δώσει τη δυνατότητα, του δώσει το δικαίωμα να σχηματίσει μια νέα, ιστορική θα τη χαρακτήριζα, κυβέρνηση του κινήματός μας.

Έχει όμως αξία φίλες και φίλοι, να επισημάνουμε τους λόγους για τους οποίους καταφέραμε να οικοδομήσουμε αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης και να ανατάξουμε, να αναδιατάξουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς στην πατρίδα μας. Και έχει σημασία όχι για να πούμε ή να ευλογήσουμε τα γένια μας, να πούμε καλά λόγια για την πορεία μας, αλλά έχει σημασία μεγάλη γιατί και ξέρω και ξέρουμε και πάνω απ' όλα ξέρει ο Γιώργος Παπανδρέου, ότι αυτοί οι λόγοι που μας οδήγησαν εδώ είναι αυτή η μεγάλη κληρονομιά που πρέπει ως μια χρυσή κληρονομιά να τη διαφυλάξουμε από τη Δευτέρα στις 5 Οκτωβρίου.

Γιατί ξέρουμε, και ξέρετε, ότι δεν δικαιούμαστε να απογοητεύσουμε τους Έλληνες πολίτες και δεν θα τους απογοητεύσουμε. Γιατί ακριβώς η ειλικρίνεια, η εντιμότητα, η καθαρότητα με την οποία πορευτήκαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, θα είναι ο καθοριστικός οδηγός μας και για τα μελλούμενα.

Και έχουμε ξεκαθαρίσει ότι πολλά θα προκύψουν. Έχουμε δώσει το πρόγραμμά μας, έχουμε δώσει τις επιλογές μας για τις 100 πρώτες μέρες, έχουμε δώσει το σχέδιό μας για τη πρώτη τριετία. Έχουμε, όμως, ξεκαθαρίσει και τους όρους, τις αρχές και τις αξίες με τις οποίες θα πάρουμε αποφάσεις για θέματα που σήμερα δεν είναι γνωστά, που θα προκύψουν στην πορεία, γιατί η ζωή είναι σύνθετη, η ζωή γεννάει διαρκώς απρόβλεπτες καταστάσεις.

Και έχουμε πει ότι αυτό το τρίπτυχο αξιών είναι το τρίπτυχο που περιγράφεται απ' τις λέξεις κλειδιά για την αντίληψή μας, για τη δέσμευσή μας. Είναι η λέξη αναδιανομή. Αναδιανομή υπέρ των πολλών επιτέλους, οι οποίοι δικαιούνται να έχουν αυτό που τους αξίζει, αυτό που, σε τελική ανάλυση, αυτοί παράγουν ως πλούτο αυτής της χώρας.

Είναι η λέξη δικαιοσύνη. Δεν μπορεί άλλο η Ελλάδα να αντέξει. Δε θα υπάρχει κοινωνική συνοχή όσο υπάρχει αυτό το γενικευμένο αίσθημα της αδικίας. Μια αδικία που έχει φτάσει να καλύψει όλες τις πλευρές και όλες τις υφάνσεις αυτού του δημόσιου, λεγόμενου, βίου της Ελλάδας.

Και είναι και η λέξη εντιμότητα. Εντιμότητα στις σχέσεις, εντιμότητα, όμως, και στη διαχείριση του ιερού πλούτου του Ελληνικού λαού, των ιερών χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων, που πραγματικά στα χέρια πολλών απ' αυτούς που είχαν την τιμή να γίνουν μέλη των τελευταίων κυβερνήσεων, έτυχαν μιας απαράδεκτης και κυριολεκτικά ζημιογόνου μεταχείρισης.

Γιατί δεν είναι υπερβολή, φίλες και φίλοι, να πούμε ότι αυτό που σήμερα ο Έλληνας πολίτης, αισθάνεται και το αισθάνεται πραγματικά και βαθιά μέσα του, είναι η αδικία. Αδικία παντού, αδικία σε όλα τα επίπεδα. Αδικία στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται και ασκούνται πολιτικές στην οικονομία, αδικία στον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζονται θεσμούς, αρχές και αξίες.

Και δεν είναι αδικία, γιατί ισχύει αυτό που είπαμε και προηγουμένως, ότι ο λαός έχει και μνήμη και κρίση, δεν είναι αδικία για τον Έλληνα να υπάρχει π.χ. ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ένας φόρος που επιβάρυνε τους έχοντες και κατέχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία, και ο οποίος αντικαταστάθηκε από το περίφημο ενιαίο τέλος ακινήτων που πια το πληρώνουν όλοι οι Έλληνες;

Δεν είναι άδικη μια κυβέρνηση που αντίθετα με εμάς που δεν πιστεύουμε στις πολιτικές των έκτακτων εισφορών, αυτοί όμως όχι μόνο πιστεύουν, αλλά δοκίμασαν και να εφαρμόσουν τέτοιες πολιτικές, με την περίφημη έκτακτη εισφορά που επέβαλαν όμως μόνο στους εργαζόμενους φέτος, για τις δήθεν έκτακτες καταστάσεις που δήθεν προέρχονται από τη διεθνή κρίση.

Παραμύθια της Χαλιμάς, και με συγχωρείτε, γιατί αν ήταν η διεθνής κρίση αποκλειστική αιτία αυτών των δημοσιονομικών δεινών που ζει η χώρα, τότε γιατί ο κ. Καραμανλής αντικατέστησε εν μέσω της διεθνούς κρίσης τον αρχιτέκτονα με τον οποίο είχε συνδιαμορφώσει και συναποφασίσει την οικονομική πολιτική που ασκήθηκε στη χώρα μας τα πέντε τελευταία χρόνια; Και αναφέρομαι, βεβαίως, στην αντικατάσταση του κ. Αλογοσκούφη.

Άρα, αυτή και μόνο η επιλογή απέδειξε, επισημοποιήθηκε από τον ίδιο τον κ. Καραμανλή, ότι το πρόβλημα δεν ήταν έξω, ήταν μέσα και ήταν στις κυβερνήσεις του. Και ήταν και στις κυβερνήσεις του και αποτυπώθηκε σε όλες τις κρίσιμες επιλογές. Γιατί, βεβαίως, όπως ξεκίνησα να σας λέω, έκτακτη εισφορά επέβαλαν σε εργαζόμενους φορολογούμενους, δεν επέβαλαν στα κέρδη των τραπεζών, που μόνο για το 2008 ανέρχονταν στο ύψος των 3 δις ευρώ.

Και όταν τους είπαμε και τους ξαναείπαμε γιατί, απάντησαν ψευδώς, «θα κινδύνευαν οι θέσεις εργασίας στις τράπεζες». Ουδέν αναληθέστερον αυτού, ουδέν ανακριβέστερον αυτού. Γιατί είναι δεδομένο ότι δεν έχουν καμία σχέση οι θέσεις εργασίας στις τράπεζες και δεν συναρτώνται με τα κέρδη, αν θα είναι 3 δις ή αν εκτάκτως θα επέβαλε μια κυβερνητική απόφαση να κατέβουν χαμηλότερα στα 2,5 ή στα 2 δις ευρώ.

Και υπάρχουν πάρα πολλά τέτοια παραδείγματα. Υπάρχουν και παραδείγματα, όμως, που βγήκαν μέσα από τη μεταχείριση των χρημάτων των πόρων του ελληνικού λαού, του ιδρώτα του ελληνικού λαού. Γιατί, φίλες και φίλοι, όταν εμείς μιλούσαμε και καταγγέλλαμε όλες αυτές τις πολύ συγκλονιστικές, για τον κάθε Έλληνα πολίτη, υποθέσεις διαφθοράς, δεν το κάναμε διότι ήμασταν κυνηγοί σκανδάλων.

Διότι για παράδειγμα, η υπόθεση με όλο αυτό το τεράστιο σκάνδαλο των ομολόγων, έγινε πάνω στις πλάτες των Ελλήνων ασφαλισμένων, γιατί τα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων πήραν οι αετονύχηδες χρηματιστές που στελέχωσαν και πλαισίωσαν αυτό τον κρατικό μηχανισμό υπό του κ. Καραμανλή, για να τζογάρουν αυτά τα χρήματα και, βεβαίως, να χάσουν αυτά τα χρήματα.

Όταν μιλήσαμε για το Βατοπέδι, και ζητήσαμε να συσταθούν και προανακριτικές επιτροπές, το κάναμε, γιατί υπήρχε ένα μείζον θέμα, μια ηθική αλλά και θεσμική υποχρέωση για μας. Γιατί τι ήταν το Βατοπέδι και όλες αυτές οι παράνομες ανταλλαγές ακινήτων;

 Η περιουσία και το βιος του ελληνικού λαού. Τα ακίνητα αυτά δεν ανήκαν σε καμία Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, σε κανέναν κύριο σε καμία κυρία. Ανήκαν και πρέπει διαρκώς να ανήκουν στον ελληνικό λαό, και η αξιοποίησή τους πρέπει να γίνεται προς όφελός του.

Άρα φίλες και φίλοι, έφτασε ο Ελληνικός λαός από τη μια να βλέπει όλες αυτές τις άδικες ασκούμενες οικονομικές πολιτικές. Από την άλλη διαπίστωσε την κακομεταχείριση των πόρων του, και επιπλέον ως αποκορύφωμα όλων αυτών έζησε και το μεγαλύτερο σκάνδαλο των σκανδάλων, που ήταν οι πρωτοφανείς μεθοδεύσεις για να συγκαλυφθούν όλες αυτές οι υποθέσεις διαφθοράς, με αποκορύφωμα, βεβαίως αυτό το απολύτως ένοχο και ιστορικά απολύτως καταδικαστέο κλείσιμο της Βουλής εκείνη την αποφράδα Παρασκευή. Και τότε οι Έλληνες πολίτες έψαχναν την ευκαιρία να ξεσπάσουν. Και το πρώτο ξέσπασμα το έκαναν, χάρη και στη δική σας παρουσία και τη δική σας δουλειά, στις ευρωεκλογές. Το δεύτερο μεγάλο ξέσπασμα θα το κάνουν στις 4 Οκτωβρίου. Και θα το κάνουν γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον τους. Αυτό επιβάλλει το συμφέρον του τόπου.

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ. Το ΠΑΣΟΚ είναι ενωμένο. Το ΠΑΣΟΚ είναι δυνατό, και το ΠΑΣΟΚ δίνει τον καλύτερό του εαυτό για να γεννηθεί μια νέα ισχυρή ενότητα των Ελλήνων. Μια νέα ισχυρή ενότητα των Ελλήνων, που θα έχει τη ματιά στο μέλλον και που θα καταφέρει να διορθώσει να αποκαταστήσει αλλά και να ανοίξει νέους δρόμους, που τους έχουν ανάγκη, πάνω απ' όλα οι νέες γενιές, τα νέα παιδιά που είναι αυτά για τα οποία κοπιάζουμε. Είναι και πρέπει και θα παραμείνουν αυτοί για τους οποίους κάνουμε, ό,τι έχουμε προβλέψει να κάνουμε.

Σας έλεγα φίλες και φίλοι, ό,τι καταφέραμε τη μεγάλη ανατροπή απέναντι σε μια κυβέρνηση που διακόπτει τον πολιτικό της βίο οικεία βουλήσει διότι στην πραγματικότητα, υπό το βάρος αυτών των εξελίξεων ο καπετάνιος στη συγκεκριμένη περίπτωση επιλέγει να φύγει πρώτος από το καράβι ενόψει όλων αυτών των δύσκολων καταστάσεων που έχουν οι ίδιες οι πολιτικές του δημιουργήσει. Και τα έχουμε καταφέρει αυτά για μερικούς πολύ συγκεκριμένους λόγους.

Πρώτον, γιατί δώσαμε εγγυήσεις ότι αυτά που λέμε τα εννοούμε. Δεν μείναμε στα λόγια. Δεν χάσαμε ευκαιρία σε όλους τους τομείς, κι όταν  έπρεπε να πάρουμε πρωτοβουλίες, αποδείξαμε με τις πρωτοβουλίες μας αυτές ότι π.χ. όταν έλεγε ο Γιώργος Παπανδρέου ότι είναι έτοιμος να ματώσει προκειμένου να καθαρίσει το πολιτικό σύστημα και να φύγει από τον ορίζοντα του Ελληνικού λαού αυτή η σχέση, αυτή η αντίληψη ότι είναι διεφθαρμένη η πολιτική, όταν χρειάστηκε να πάρει επώδυνες αποφάσεις αλλά και πολύ δύσκολες πρωτοβουλίες, τις πήρε και τις πήραμε. Ζητώντας και ό,τι στοιχεία υπάρχουν να βγουν στην επιφάνεια. Ζητώντας να συσταθούν και εξεταστικές επιτροπές.

Και έχουμε δεσμευτεί, ότι ακόμα και μετά τις εκλογές εμείς δεν πρόκειται να αποστούμε από αυτή μας την επιλογή. Θα φέρουμε με δικές μας πρωτοβουλίες στο ελληνικό κοινοβούλιο όλες τις απαραίτητες εξεταστικές επιτροπές διότι πρέπει να καθαρίσει η πολιτική ζωή του τόπου. Ό,τι και αν απαιτεί αυτό. Όποιος κι αν πρέπει να πληρώσει. Δεν μπορεί άλλο η πολιτική ζωή του τόπου να έχει αυτό το μαύρο στίγμα, το οποίο ουσιαστικά δεν επιτρέπει στους πολίτες, ή τους εμποδίζει, να ενταχθούν και να συνεργαστούν σε μια ισότιμη σχέση και σε μια δυναμική προσπάθεια για να βγει ο τόπος από τη σημερινή κρίση.

Και είπαμε ότι δίνουμε εγγυήσεις γι΄ αυτά που λέμε. Ακόμα και στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα είπαμε καθαρά λεφτά. Κι εγώ ερχόμενος εδώ, θέλω να το ξέρετε σας παρακαλώ πολύ. Δέχτηκα για μια ακόμα φορά τα δικαιολογημένα παράπονα των μελών μας. Γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί πολίτες Έλληνες που θέλουν να μετακινηθούν και θέλουν να τους βρούμε εισιτήρια. Έχουμε ξεπεράσει κάθε στόχο. Μέχρι τις προηγούμενες εκλογές μετακινούσαμε σαράντα - πενήντα χιλιάδες ετεροδημότες. Τώρα, αυτή τη στιγμή που μιλούμε, έχουμε ξεπεράσει τους ογδόντα χιλιάδες. Ένα κόστος δυσβάσταχτο, που θέλω να ξέρετε ότι περίπου αντιπροσωπεύει το 90% της εκλογικής μας δαπάνης. Έχουμε πρόβλημα και είναι οικονομικό. Και μας τιμά και είμαστε υπερήφανοι που έχουμε οικονομικό πρόβλημα. Ξέρετε γιατί φίλες και φίλοι; Γιατί είπε ο Γιώργος Παπανδρέου και το κάναμε πράξη. Δεν χρηματοδοτήσαμε τον προεκλογικό μας αγώνα παρά μόνο από τις εισφορές των μελών μας και από την κρατική χρηματοδότηση. Από κανενός τρίτου είτε νομικού είτε φυσικού προσώπου τις χρηματοδοτήσεις.

Όπως και είπαμε καθαρό περιβάλλον. Και βλέπετε ότι παντού στην Ελλάδα στους δρόμους, όπου και αν περπατήσετε και κυκλοφορήσετε με τα αυτοκίνητά σας, βλέπετε μια αφίσα δύο αφίσες ή τρεις αφίσες. Ούτε δική μας βλέπετε με συνθήματα του ΠΑΣΟΚ, ούτε πολύ περισσότερο τη φωτογραφία του Γιώργου Παπανδρέου, σε μια συνειδητή επιλογή για καθαρό περιβάλλον, για καθαρή προεκλογική εκστρατεία. Όπως και είπαμε ότι θα πάμε σε αυτό τον προεκλογικό αγώνα με καθαρές κουβέντες και το κάναμε πράξη. Γιατί και το πρόγραμμά μας ανακοινώσαμε και το σχέδιό μας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά και σε πρωτόγνωρες διαδικασίες τηλεοπτικού διαλόγου και τηλεοπτικής αναμέτρησης των πολιτικών αρχηγών οδηγήσαμε την πολιτική ζωή του τόπου.

Και πραγματικά ξέρετε, υπάρχουν σε όλα τα θέματα όρια. Και βεβαίως έχουμε πλήρη επίγνωση ότι απέναντί μας έχουμε μια παράταξη μια απερχόμενη κυβέρνηση που δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα μετέρχονταν, δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι θα μετέλθει, και τις τελευταίες μέρες που απομένουν, κάθε πιθανό κάθε δυνατό μέσο για να παραπλανήσει για να αποπροσανατολίσει για να λοιδορήσει, για να παραποιήσει τις απόψεις και τις θέσεις μας. Αλλά καλό είναι να τους επισημάνει κανείς ότι έλεος πια έχουν ξεπεράσει τα όρια.

Η παράταξη και ο κ. Καραμανλής που το 2007 αρνήθηκε, όπως και στις ευρωεκλογές, έστω και μία τηλεοπτική αναμέτρηση τώρα κομπορρημονούν και φωνασκούν γιατί εμείς προτείναμε, και αρχικά συμφώνησαν, δύο τηλεοπτικές αναμετρήσεις και θυμήθηκαν να ζητήσουν την τρίτη όταν τελείωσε η πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση Παπανδρέου - Καραμανλή και τα βρήκαν σκούρα. Και αμέσως πήραν τα μηνύματα ότι δεν πήγαν καθόλου καλά γιατί η πολιτική πραγματικότητα που οι ίδιοι δημιούργησαν δεν τους επιτρέπει να πάνε καλά, και αμέσως θυμήθηκαν την τρίτη τηλεοπτική αναμέτρηση. Υπάρχει σε όλα τα θέματα ένα όριο. Και εμείς ξέρουμε πολύ καλά, ότι κρινόμαστε και επιζητούμε να κρινόμαστε αυστηρά και από τους Έλληνες πολίτες και από τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αλλά τον προεκλογικό μας αγώνα εμείς θα τον αποφασίσουμε πώς θα τον πραγματοποιήσουμε και κανένας άλλος δεν μπορεί να μας επιβάλλει πώς εμείς θα νομίσουμε ότι είναι το καλό και το σωστό για μας προκειμένου να πάρουμε πρωτοβουλίες και να αναπτύξουμε προεκλογικές δραστηριότητες.

Είμαστε περήφανοι, φίλες και φίλοι, ότι δώσαμε εγγυήσεις γι' αυτά που λέμε ότι πράγματι τα εννοούμε. Όπως, επίσης, νιώθουμε πολύ καλά με τον εαυτό μας που διαρκώς από την πρώτη μέρα που άρχισαν τα θετικά μηνύματα να έρχονται από τον ελληνικό λαό προς εμάς υποδεχτήκαμε αυτά τα μηνύματα με νηφαλιότητα με μετριοφροσύνη με σοβαρότητα. Δεν πήραν τα μυαλά μας αέρα σε καμία απολύτως στιγμή τον τελευταίο ενάμισι χρόνο αλλά πήραν τα πανιά μας αέρα. Έναν αέρα που μας έδωσε η εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού, και που θα μας δώσει με την απόφασή του και στις 4 Οκτωβρίου.

Και επίσης, έχει μεγάλη σημασία έχει τεράστια σημασία, και είναι και το χρυσό κλειδί αυτής της επιτυχίας, αυτής της ανάκαμψης, αυτής της νέας σχέσης εμπιστοσύνης ότι, φίλες και φίλοι, εμείς ξεκαθαρίσαμε από την πρώτη στιγμή ότι δεν ενδιαφερόμαστε, ο Γιώργος Παπανδρέου πρώτα και κύρια δεν ενδιαφέρεται για την εξουσία. Δεν ενδιαφερόμαστε για τις καρέκλες. Δε μας ενδιαφέρει γιατί δεν είναι αυτό το οποίο μας κινητοποιεί. Να πάρουμε κάποιες καρέκλες εξουσίας. Απεναντίας, αυτό το οποίο μας κινητοποιεί, αυτό το οποίο μας έχει διαρκώς, επί εικοσιτετραώρου βάσεως, ενεργοποιημένους είναι οι ανάγκες, είναι τα προβλήματα του ελληνικού λαού. Είναι η επιτακτική πορεία που πρέπει να υπάρξει σε αυτό τον τόπο. Γι' αυτό είπαμε ότι εμείς δεν θέλουμε εντολή σχηματισμού, απλώς, μιας κυβέρνησης. Αλλά θέλουμε μια ρητή, μια δυνατή εντολή για βαθιές αλλαγές στον τόπο. Βαθιές αλλαγές, όμως, με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον των πολιτών.

Και θέλω, σας παρακαλώ, να ξέρετε ότι δεν υπάρχει κανείς και τίποτα που μπορεί να εμποδίσει το Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ να πάρουν αυτές τις αποφάσεις με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του τόπου, το συμφέρον των πολιτών. Γιατί όπως, κατ' επανάληψη, έχουμε αποδείξει ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν καμία εξάρτηση από κανέναν, παρά μόνο από τους Έλληνες πολίτες, από τους οποίους και αντλούν τη δύναμή τους.

Γι' αυτό φίλες και φίλοι, είμαστε και θέλω να είστε απολύτως βέβαιες και απολύτως βέβαιοι. Είμαστε έτοιμοι, και όσοι συνεχίζουν το λάθος που εμείς βεβαίως το εισπράττουμε, και δεν σας κρύβω ότι όσο το εισπράττουμε είναι θετικό για μας, να μας υποτιμούν δεν έχουν καταλάβει ακόμα, και θέλω να σας πω και ο κ. Καραμανλής και οι υποστηρικτές τους, δεν έχουν καταλάβει το Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό και θα βρίσκονται διαρκώς προ εκπλήξεων. Εκπλήξεις που δεν θα τελειώσουν ή δεν έχουν τελειώσει και δεν θα αρχίσουν μόνο μετά τις εκλογές. Γιατί δεν έχουν καταλάβει μια πολύ μεγάλη αλήθεια. Που όμως το αλάνθαστο αισθητήριο, το αλάνθαστο κριτήριο του ελληνικού λαού, το έχει πιάσει.

Και αυτή η μεγάλη αλήθεια είναι μία. Ότι όσα λέμε, όσα έχουμε πει τα εννοούμε κυριολεκτικά. Ο Γιώργος Παπανδρέου τα εννοεί, το ΠΑΣΟΚ τα εννοεί και δεν θα τα έλεγε ποτέ για να κοροϊδέψει τους Έλληνες πολίτες, ή ακόμα χειρότερα, για να υφαρπάξει την ψήφο τους.

Αυτή την αλήθεια διαρκώς δεν θέλουν να τη δουν κατάματα οι αντίπαλοί μας. Διαρκώς νομίζουν ότι αυτά που λέμε εμείς τα λέμε πρόχειρα, τα λέμε βιαστικά τα λέμε γιατί μας συμφέρει. Κάνουν μεγάλο λάθος. Γι' αυτό και θα βρίσκονται διαρκώς προ δυσάρεστων γι' αυτούς εκπλήξεων, προ εκπλήξεων όμως που είναι πραγματικά θετικές και σημαντικές για τον ελληνικό λαό και το μέλλον του τόπου.

Φίλες και φίλοι, θέλω για μια ακόμα φορά να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την αποψινή σας παρουσία. Ξέρετε ότι όλη η Ελλάδα είναι σε ένα μεγάλο πανηγύρι, το οποίο έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό μια μεγάλη γιορτή, η οποία έχει δώσει πραγματικά ξανά μια λαχτάρα μέσα στην ψυχή του Έλληνα, μια λαχτάρα που είχε καιρό να τη νιώσει και που είχε καιρό να βιώσει τη μεγάλη πιθανότητα αυτή η λαχτάρα να γίνει πράξη.

Πάμε στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει. Για την ακρίβεια δεν έχουν ακόμα αρχίσει. Γι' αυτό και πρέπει, και σας παρακαλούμε θερμά, και σας καλούμε να δώσετε μέχρι να κλείσουν οι κάλπες και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών σας, γιατί αυτές οι κρίσιμες εκλογές οι εκλογές ιστορικής σημασίας, από τις οποίες δε θα ξεκινήσει απλώς μια κυβερνητική θητεία αλλά μπορεί και θα ξεκινήσει μια νέα εποχή για την ελληνική πολιτική ζωή του τόπου. Αυτές τις εκλογές να τις αντιμετωπίσουμε με την πιο έντονη, με την πιο δυναμική, με την πιο αποφασιστική στάση.

Γιατί, προς θεού φίλες και φίλοι, θα είναι κρίμα από το Θεό, δεν πρέπει ούτε μία ψήφος να πάει χαμένη. Γιατί αυτές οι εκλογές, αυτή η ψήφος σε αυτές τις εκλογές είναι μια πολύ σημαντική, μια πολύ βαριά ψήφος, από την οποία δε θα κριθεί απλώς ο επόμενος νικητής των εκλογών. Αλλά θα κριθούν οι κερδισμένοι των επόμενων τεσσάρων ετών. Και εμείς θέλουμε, θα αγωνιστούμε, θα ματώσουμε στη δουλειά κερδισμένοι των επόμενων τεσσάρων ετών να είναι οι Έλληνες πολίτες, το δικό τους συμφέρον το δημόσιο συμφέρον, αρχές και αξίες που θα κάνουν εσάς θα κάνουν εμάς και πάνω απ' όλα τα παιδιά μας, υπερήφανους ότι συμμετείχαν σε αυτή τη δυναμική σε αυτή τη δημιουργική νέα προσπάθεια.

Που να είστε βέβαιοι, ότι θα μας δώσει την ευκαιρία να γράψουμε μια νέα σελίδα προσφοράς σε αυτό τον τόπο σαν αυτές που έχουμε μάθει να γράφουμε. Σαν αυτές που ακόμα και αν κάποιοι νομίζουν ότι θα τα βρούμε δύσκολα τους λέμε ότι ξεχνάνε μια μικρή αλήθεια. Εμείς έχουμε γεννηθεί με τα δύσκολα να τα βάζουμε και με τα δύσκολα να κερδίζουμε. Γιατί εμείς είμαστε πολιτικά παιδιά του Ανδρέα Παπανδρέου. Που όταν ξεκινούσε δεν ξεκινούσε μέσα στα σαλόνια ούτε έκανε υγιεινούς περιπάτους. Αλλά έβγαινε μπροστά σε ένα μεγάλο αγώνα μαζί με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις με όλο τον ελληνικό λαό για να υπηρετήσει τα συμφέροντά του τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την αποψινή σας παρουσία από τα βάθη της καρδιάς μας. Ένα μπράβο, ένα μεγάλο εύγε στα στελέχη μας στην Καλλιθέα, στη Νομαρχιακή μας Επιτροπή. Στο δήμο, τον αγαπητό συνάδελφο του Πολιτικού μας Συμβουλίου, το Δήμαρχο Καλλιθέας, τον Κώστα Ασκούνη. Είμαστε εδώ μαζί με τους υποψήφιους βουλευτές μας οι οποίοι κοσμούν και τους οποίους παρακαλώ πολύ -παιδιά ελάτε πάνω- κοσμούν το ψηφοδέλτιό μας. Είμαστε εδώ και όλοι μαζί, θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να βρεθούμε μεθαύριο στο Πεδίο του Άρεως στη μεγάλη γιορτή της δημοκρατίας.

Γιατί αυτή η μεγάλη γιορτή της δημοκρατίας θα είναι η αποκορύφωση μιας μεγάλης προσπάθειας, που όλοι μαζί κάναμε και φθάσαμε τα πράγματα σε αυτό το σημείο. Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ. Με τη νίκη. Καλό αγώνα. Δε σταματάμε μέχρι να κλείσουν οι κάλπες. Δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Θα νικήσουμε γιατί ο ελληνικός λαός θα δώσει μια δυνατή εντολή στο Γιώργο Παπανδρέου να δουλέψει, να ματώσει μαζί με την κυβέρνησή του στη δουλειά για τον τόπο. Να είστε καλά. Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ.

IMG_0483.JPG
IMG_0489.JPG
IMG_0492.JPG
IMG_0495.JPG
IMG_0510.JPG
IMG_0512.JPG
IMG_0531.JPG
IMG_0535.JPG
IMG_0555.JPG
IMG_0580.JPG
IMG_0601.JPG
IMG_0627.JPG
IMG_0680.JPG