Ομιλία Γιάννη Ραγκούση

στη Σύρο

 

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

 

Φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση

 

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες, φίλες και φίλοι, δεν είναι υπερβολή, νομίζω  ότι όλοι  καταλαβαίνετε, ότι για μένα απόψε αυτή δεν είναι μια ακόμη προεκλογική ομιλία του Κινήματος που κάνω ως Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου. Έχει για μένα μεγάλο βάρος, όχι στο μυαλό, αλλά στην καρδιά μου, από την οποία θέλω να ξέρετε ότι υπάρχει ένα βαθύ αίσθημα ευγνωμοσύνης προς όλους σας, προς όλες σας τους Συριανούς και τις Συριανές, τους Παριανούς και τις Παριανές, τους Ναξιώτες και τις Ναξιώτισσες, τους Κυκλαδίτες από όλα τα αξιολάτρευτα νησιά μας, τα οποία έχουν απόψε ενωθεί και εδώ στην πρωτεύουσα του νομού, την αξιολάτρευτη Ερμούπολη και στέλνουν ένα πολύ μεγάλο, πολύ ισχυρό μήνυμα.

Ένα μήνυμα αποφασιστικότητας, ένα μήνυμα θέλησης, ένα μήνυμα με το οποίο, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Στις 4 Οκτωβρίου ξεκινάει μια νέα πορεία για τον τόπο. Ξεκινάει μια νέα εθνική προσπάθεια. Γεννιέται μια νέα ενότητα των Ελλήνων για το μέλλον, που πραγματικά πρώτα και κύρια πιστεύει σε έναν άνθρωπο, σε ένα ηγέτη που έχει καταφέρει, μαζί με το σύνολο του Κινήματος, να δώσει αυτή τη στιγμή μια βαθιά ριζωμένη και εδραιωμένη ελπίδα για το μέλλον του τόπου.

Αυτός ο ηγέτης, ο Γιώργος Παπανδρέου, να ξέρετε ότι απόψε θα πάρει με τη μεγαλύτερη χαρά το μήνυμα που εσείς ,μέσω εμένα, του στέλνετε, όπως και σε όλο το Κίνημα. Και να ξέρετε ότι πραγματικά αξίζει τον κόπο αυτό που κάνετε απόψε. Γιατί αυτό που έχει ουσιαστικά συντελεστεί όλο αυτό το διάστημα, περίπου 1 - 1,5 χρόνου, δεν ήταν τυχαίο.

Πάμε σε εκλογές. Εκλογές που υποχρεώθηκε, στην πραγματικότητα να προκαλέσει ο κ. Καραμανλής εξαιτίας των αδιεξόδων, εξαιτίας του βάρους που αυτά τα αδιέξοδα είχαν συσσωρεύσει στις πλάτες αυτή της κυβέρνησης. Και επίσης θέλω να υπογραμμίσω, ότι δεν θα ήταν αυτή τη στιγμή όπως είναι τα πράγματα αν αυτό τον 1 - 1,5 τελευταίο χρόνο δεν είχαμε καταφέρει να χτίσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό.

Και έχει αξία αυτό να το υπογραμμίσουμε, όχι για να ευλογήσουμε τα γένια μας, αλλά για να θυμόμαστε όλοι και βεβαίως πρώτα και κύρια εμείς, τους οποίους φορτώνετε, και καλά κάνετε, με τεράστιες ευθύνες τις πλάτες μας, να θυμόμαστε ότι ακρογωνιαίος λίθος αυτής της σχέσης εμπιστοσύνης είναι πράγματα, είναι δράσεις, είναι αντιλήψεις που εκφράστηκαν από τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, όλο αυτό το προηγούμενο διάστημα, και τα οποία οφείλουμε και δεσμευόμαστε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.

Γιατί θέλω να είσαστε απολύτως βέβαιες και απολύτως βέβαιοι φίλες και φίλοι, ότι θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών. Θα τιμήσουμε την απόφασή τους στις 4 Οκτωβρίου να υπάρξει μια διακυβέρνηση της χώρας όπως αξίζει στους Έλληνες, όπως αξίζει στους νησιώτες, όπως αξίζει πάνω απ' όλα στα παιδιά μας.

Αυτή ακριβώς η μεγάλη ανατροπή που θυμάστε, δεν είναι υπερβολή να θυμίσω, ότι πριν από περίπου 1,5 χρόνο όλοι προέβλεπαν ότι όπου να 'ναι έρχονταν η κατάρρευση της δημοκρατικής παράταξης, ότι όπου 'ναι το ΠΑΣΟΚ θα ήταν τρίτο κόμμα κ.ο.κ., στηρίχθηκε σε μερικές πολύ κρίσιμες, αλλά να ξέρετε πολύ καθοριστικές για εμάς απόψεις και αντιλήψεις για το πώς αποφασίζουμε, για το πώς δρούμε, για το πώς αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα.

Αν θέλετε, θα περιγράψω με τρεις λέξεις κλειδιά αυτές τις αντιλήψεις, αυτές οι τρεις λέξεις κλειδιά είναι η αναδιανομή, είναι η δικαιοσύνη, είναι πάνω απ' όλα η δύναμη που μας δίνει η σχέση μας με το λαό, μια σχέση η οποία καθορίζεται από τη λέξη «αξιοκρατία» για όλους τους Έλληνες.

Αυτά, φίλες και φίλοι, είναι που εξηγούν γιατί πιστεύουμε βαθιά και ξέρετε πολύ καλά ότι ο Γιώργος Παπανδρέου πιστεύει όσο και εμείς οι νησιώτες, ακριβώς ότι αυτές οι νησιώτικες πολιτικές που θα ασκηθούν δεν θα ασκηθούν γιατί πρέπει ή θέλουμε να μεροληπτήσουμε υπέρ των νησιών. Δεν θα ασκήσουμε τις νησιώτικες πολιτικές στις μεταφορές, στην υγεία, στη διοίκηση, στον τουρισμό, γιατί θέλουμε να ευνοήσουμε τα νησιά. Όχι, θα ασκήσουμε αυτές τις πολιτικές γιατί αυτές οι πολιτικές είναι δίκαιες πολιτικές. Είναι πολιτικές που τις αξίζουν οι νησιώτες. Είναι πολιτικές που τις δικαιούνται οι νησιώτες, και οφείλει το ελληνικό κράτος να τις ασκήσει, και δεν θα κάνει σε κανέναν χάρη όταν θα έρθει η ώρα να ασκηθούν.

Ξέρετε, ότι οι πολίτες μέσα απ' αυτή τη διαδρομή έχουν έρθει αντιμέτωποι και το ξέρουμε κι εμείς, με πολλές αρνητικές πλευρές στη λειτουργία των κυβερνήσεων και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι από το ΄74 και μετά κατεγράφησαν τέτοιες αρνητικές πλευρές. Αλλά να ξέρουν οι Έλληνες πολίτες ότι σήμερα είμαστε αποφασισμένοι, έχουμε δει τα λάθη του παρελθόντος, έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας και τίποτε δεν μας σταματά στην απόφασή μας να βάλουμε το κεφάλι κάτω, να σηκώσουμε τα μανίκια, να ματώσουμε στη δουλειά, με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του Έλληνικού λαού και των πολιτών, και κανενός άλλου.

Και ξέρετε ότι αν υπάρχει μια δύναμη από την οποία εκπορεύεται αυτή μας η αποφασιστικότητα, είναι ότι φίλες και φίλοι, δεν υπάρχει κανείς, δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να εμποδίσει τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ να ασκήσουν αυτές τις πολιτικές, να πάρουν αυτές τις αποφάσεις με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον των πολιτών.

Γιατί όπως έχουμε κατ' επανάληψη όχι μόνο πει, αλλά έχουμε σε κρίσιμες στιγμές όλο το προηγούμενο διάστημα αποδείξει, ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ δεν χρωστάνε σε κανέναν και δεν έχουν καμία εξάρτηση από κανέναν, εκτός από τους Έλληνες πολίτες, εκτός από τον Έλληνικό λαό από τον οποίο πηγάζει η δύναμή μας. Πηγάζει η απόφαση να πάρουμε τη δύναμη που θα μας δώσουν οι πολίτες στις 4 Οκτωβρίου για να τη μετατρέψουμε σε έργο προς όφελός τους.

Ξέρετε, φίλες και φίλοι, ότι όταν έρχεται η ώρα να πάρει κανείς αποφάσεις....

(Ακούγεται το σύνθημα: «Λαός, ΠΑΣΟΚ, στην εξουσία»)

Ναι, πράγματι, περί αυτού πρόκειται. Και ξέρουν οι Έλληνες πολίτες, και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο έχουμε επανακτήσει  τις σχέσεις μας, ότι ο δικός μας στόχος δεν είναι να υπηρετήσουμε τους εαυτούς μας. Είναι να υπηρετήσουμε τους πολίτες.

Γι' αυτό και το ΠΑΣΟΚ από τότε που είπε ότι «δεν είμαστε εμείς, αλλά είμαστε εσείς» άρχισε να ανακτά τη μεγάλη του δύναμη, άρχισε να ανακτά αυτή τη δυναμική η οποία κυριολεκτικά προδιαγράφει μια πολύ δυνατή, μια πολύ καθαρή νίκη στις 4 του Οκτώβρη. Και όλα αυτά βεβαίως δεν θα γίνονταν αν την ίδια στιγμή δεν είχαμε καταφέρει να δώσουμε ήδη εγγυήσεις ότι αυτά που λέμε τα εννοούμε και μάλιστα εγγυήσεις, φίλες και φίλοι, που ξέρετε πολύ καλά εσείς, γιατί μαζί μας βιώσατε σημαντικά γεγονότα του τελευταίου χρόνου, ότι δεν ήταν εύκολο και δεν ήταν και συνηθισμένο.

Παραδείγματος χάρη, ήταν εγγύηση για τον ελληνικό λαό να μας δει να προκαλούμε τον οποιονδήποτε να μας φέρει στοιχεία, εάν υπήρχαν πράγματι κατηγορίες για παράνομες δοσοληψίες, και έτσι να μην αφήσουμε κανέναν να συκοφαντεί με αναπόδεικτα στοιχεία ούτε το Κίνημά μας, ούτε την πολιτική ζωή του τόπου. Και κατάλαβε πολύ καλά ο ελληνικός λαός ότι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα.

Άρα όταν έλεγε ο Γιώργος Παπανδρέου ότι είναι και είμαστε αποφασισμένοι να ματώσουμε αν χρειαστεί προκειμένου να καθαρίσουμε την πολιτική ζωή του τόπου, οι πολίτες μας είδαν και είδαν τις εγγυήσεις, τις αποδείξεις που παρείχαμε, ότι αυτό που λέγαμε το εννοούσαμε.

Όπως επίσης, όταν εμείς λέμε σήμερα: καθαρό περιβάλλον, καθαρά λεφτά και καθαρές κουβέντες στη διάρκεια του προεκλογικού μας αγώνα, είδατε ότι το κάναμε πράξη; Δεν θα δείτε πουθενά δικές μας αφίσες,  στην Ελλάδα, στα νησιά μας, σε καμία κολόνα. Ούτε με τη φωτογραφία του Γιώργου Παπανδρέου ούτε με τα συνθήματά μας. Γιατί το είπαμε και το κάναμε για πρώτη φορά, όπως είπαμε και πράξαμε κάτι που δεν ήταν εύκολο, απόδειξη ότι δεν είχε συμβεί από το ΄74 και μετά, ότι οι μόνοι πόροι με τους οποίους θα χρηματοδοτήσουμε τον προεκλογικό μας αγώνα θα προέρχονται από τις εισφορές των μελών μας, καθώς επίσης και από την κρατική χρηματοδότηση.

Όπως είπαμε και καθαρές κουβέντες και γι' αυτό παρακολουθήσαμε, είχαν όλοι οι Έλληνες πολίτες τη δυνατότητα πρόσφατα να παρακολουθήσουν εκείνη την κορυφαία τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των δυο υποψήφιων πρωθυπουργών, που χωρίς καμία αμφιβολία μας κάνει πολύ χαρούμενους και ικανοποιημένους, γιατί αυτή μας η πρωτοβουλία,  η πρόταση μας ,ήταν που πήγε ένα βήμα μπροστά τον ουσιαστικό προεκλογικό πολιτικό διάλογο.

Άρα λοιπόν, φίλες και φίλοι, είναι πασίγνωστο στην Ελλάδα ότι αυτό το διάστημα που κύλησε, καταφέραμε, με μια σειρά από δύσκολες αποφάσεις, μια σειρά από δύσκολες επιλογές, να ανατρέψουμε τα δεδομένα, και να είναι πράγματι σήμερα το ΠΑΣΟΚ με το κυβερνητικό του πρόγραμμα, με τις δεσμεύσεις του, με τους εθνικούς στόχους, με το πρόγραμμα των 100 ημερών, αλλά και της τριετίας, πανέτοιμο να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, αν και γνωρίζουμε ότι πολλά από αυτά που θα βρούμε μπροστά μας, μας τα κρύβουν.

Έχουμε πλήρη συναίσθηση και επίγνωση, που άλλωστε δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά, επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο τον κ. Καραμανλή αυτό που λέω, όταν τον ρωτήσαμε να διαβεβαιώσει τον ελληνικό λαό ότι τα στοιχεία με τα οποία περιγράφει τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι ακριβή, εκείνος, όπως είδατε, το απέφυγε. Δεν πήρε ποτέ την ευθύνη να δηλώσει απερίφραστα ότι τα στοιχεία που έχουν γνωστοποιήσει στον ελληνικό λαό, είναι πράγματι στοιχεία τα οποία περιγράφουν ειλικρινώς τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Ξέρουμε λοιπόν, ότι υπ' αυτές τις συνθήκες πράγματι ο προϋπολογισμός του 2010 θα είναι ένας προϋπολογισμός που πράγματι θα συνιστά εθνικό θέμα. Και γι' αυτό λέμε και λέω και σήμερα από την Ερμούπολη της Σύρου ότι θα είναι εθνικά αδιανόητο η Νέα Δημοκρατία να μην υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό που θα καταθέσει η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου στο τέλος αυτής της χρονιάς. Και θα είναι εθνικά αδιανόητο, γιατί δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει τη μεγάλη και βαριά ευθύνη που έχουν στις πλάτες τους για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας, που μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι ήταν βασική αιτία για την οποία ο κ. Καραμανλής, αν και καπετάνιος στο σκάφος, επέλεξε δια μέσου των εκλογών ,στην πραγματικότητα, πρώτος να εγκαταλείψει το καράβι.

Εμείς όμως είμαστε εδώ. Είμαστε για τα δύσκολα. Έχουμε επίγνωση της δυσκολίας, αλλά δεν εγκαταλείπουμε τον ελληνικό λαό, δεν εγκαταλείπουμε τη χώρα. Με αυτές τις δυσκολίες στα χέρια μας θα καταφέρουμε μαζί με εσάς, με τη δύναμη που θα μας δώσετε, όχι μόνο στις 4  Οκτωβρίου, αλλά και αμέσως μετά, να αποκαταστήσουμε συνθήκες δικαιοσύνης, αλλά και χρηστής διοίκησης που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να μπει σε ένα νέο δρόμο ανάπτυξης.

Γιατί επίσης οι Έλληνες πολίτες δεν έχουν καμιά αμφιβολία, φίλες και φίλοι, ότι έχουν μπροστά τους δυο δρόμους να διαλέξουν. Ένα δρόμο, αυτόν που τους προτάθηκε από τον κ. Καραμανλή στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και ο οποίος με πολύ απλά λόγια τι λέει; Λέει ότι κοιτάξτε να δείτε, υπάρχουν ελλείμματα, υπάρχουν χρέη.

Υπάρχουν ελλείμματα και χρέη, που ισχυρίζονται ότι για όλα φταίει η διεθνής κρίση, αλλά αυτό δεν είναι η πραγματικότητα. Και ξέρετε πολύ καλά ότι δεν είναι πραγματικότητα μόνο και μόνο αν ανατρέξει κανείς σε ένα και μόνο λόγο. Εάν η διεθνής κρίση έφταιγε για όλα, θα είχαν προχωρήσει στην αντικατάσταση του Υπουργού Οικονομίας εν μέσω της διεθνούς κρίσης, του προηγούμενου, ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας ότι η δική τους δημοσιονομική διαχείριση ήταν η αιτία αυτού του εκτροχιασμού;

Άρα, λοιπόν, ξέρουν οι Έλληνες πολίτες ότι η διεθνής κρίση χρησιμοποιείται ως άλλοθι, και ότι στην πραγματικότητα αυτό που έφταιξε ήταν οι ασκούμενες πολιτικές, πολιτικές που ήταν άδικες για τους πολλούς και συμφέρουσες για τους λίγους. Πολιτικές που όπου κι αν τις έπιανες, στην οικονομική, στην αντιμετώπιση και στη μεταχείριση των θεσμών, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών, ήταν πολιτικές οι οποίες κυριολεκτικά έκαναν ακόμη και τους ειλικρινείς και έντιμους οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας να ενοχληθούν.

Γι' αυτό και ξέρετε πολύ καλά, και ξέρουμε όλοι μας, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει σήμερα ο κ. Καραμανλής με τους δικούς του ψηφοφόρους το έχει και όχι με τους υπόλοιπους Έλληνες. Ακριβώς γιατί μια ήταν η λέξη που με κεφαλαία γράμματα στιγμάτισε τη διακυβέρνηση των τελευταίων 5,5 χρόνων, η λέξη «ΑΔΙΚΙΑ».

Και πώς να μην είναι αλήθεια αυτό όταν απλώς να θυμηθεί κανείς δυο - τρία απλά παραδείγματα. Υπήρχε ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Τον πλήρωναν ποιοι; Οι έχοντες και κατέχοντες μόνο μεγάλα ακίνητα. Τώρα ξέρετε πολύ καλά ότι όχι μόνο αυτός ο φόρος καταργήθηκε, αλλά αντικαταστάθηκε με το περίφημο Ενιαίο Τέλος Ακινήτων, που τώρα πια το πληρώνουν όλοι οι Έλληνες είτε έχουν μεγάλα είτε μικρά ακίνητα, είτε είναι πλούσιοι είτε είναι φτωχοί.

Παρακολουθήσατε και είδατε, ότι έκρινε αυτή η κυβέρνηση κάτι με το οποίο εμείς διαφωνούμε, αλλά έκρινε ότι έπρεπε να επιβάλει έκτακτη εισφορά. Επέβαλε έκτακτη εισφορά στους εργαζόμενους. Δεν επέβαλε έκτακτη εισφορά στα κέρδη των τραπεζών. Και όταν τους κατηγορήσαμε γι' αυτό, 3 δισεκατομμύρια ήταν τα κέρδη των τραπεζών για το 2008, είπαν το ανακριβές: «μα θα κινδυνεύανε οι θέσεις εργασίας στις τράπεζες». Ουδέν ψευδέστερο, ουδέν αναληθέστερο αυτού, γιατί τίποτα δεν θα πάθαιναν οι θέσεις εργασίας στις τράπεζες αν τα 3 δισεκατομμύρια κέρδη των τραπεζών κατέβαιναν στα 2,5 ή στα 2 δισεκατομμύρια για το 2008.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό και το ξέρετε. Ξέρετε ότι την ίδια στιγμή που ο κ. Καραμανλής, και μάλιστα με περηφάνια στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, προσπαθώντας να πείσει τους Έλληνες πολίτες ότι αυτό που κάνει είναι κάτι δύσκολο, είναι κάτι υπεύθυνο, την ίδια εκείνη στιγμή  έλεγε ότι «παγώνω μισθούς και συντάξεις», ξέρανε οι Έλληνες πολίτες ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν Έλληνες εργαζόμενοι που φορολογούνται μέχρι και με 40% για τα εισοδήματά τους, ενώ την ίδια στιγμή για τα ίδια εισοδήματα, εάν αυτά προέρχονται από συμμετοχή σε επιχείρηση, οι μέτοχοι των επιχειρήσεων αυτών πληρώνουν 32,5%.

Και μάθανε οι Έλληνες πολίτες κάτι που δεν ξέρανε, ότι υπάρχουν ακόμη και μέτοχοι των τραπεζών, οι μέτοχοι όλοι των τραπεζών για τα ίδια εισοδήματα, για τα οποία οι Έλληνες εργαζόμενοι φορολογούνται με 40%, αυτοί φορολογούνται με 15% φέτος. Και είπαν λοιπόν μέσα τους βαθιά ότι δεν πάει άλλο. Δεν είναι δυνατόν να δεχόμαστε την υποτίμηση της νοημοσύνης μας. Δεν είναι δυνατόν να δεχόμαστε αυτές τις άδικες πολιτικές σε βάρος των πολλών και υπέρ των λίγων.

Γι' αυτό αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου απέτυχε παταγωδώς. Γι' αυτό οι Έλληνες πολίτες αντιστάθηκαν και δέχτηκαν ότι πράγματι αν υπάρχει σήμερα ένας δρόμος για την έξοδο από την κρίση, είναι ο δρόμος της ανάπτυξης που πρότεινε ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Γι' αυτό και δεν υπέκυψαν στις πιέσεις, δεν υπέκυψαν στις εντάσεις, δεν υπέκυψαν ακόμη και στους επικοινωνιακούς εκβιασμούς που όλο αυτό το διάστημα εκδηλώθηκαν.

Όλοι οι Έλληνες πολίτες, καλοπροαίρετοι, ψύχραιμοι, αντικειμενικοί, λένε ότι υπήρξε μια μεγάλη αλήθεια όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η αλήθεια σύμφωνα με την οποία η απερχόμενη κυβέρνηση δεν σεβάστηκε τίποτα. Δεν σεβάστηκε τους θεσμούς, δεν σεβάστηκε τους πολίτες, δεν σεβάστηκε τον πλούτο, την περιουσία των Ελλήνων πολιτών, γι' αυτό και όλα αυτά τα εξωφρενικά σκάνδαλα τα οποία είχαν απόλυτη σχέση με την περιουσία των Ελλήνων  στην υπόθεση του Βατοπεδίου, στην υπόθεση των ομολόγων και στην υπόθεση όλων των  υπόλοιπων σκανδάλων που συγκλόνισαν τους Έλληνες πολίτες, ήταν η απόδειξη  ότι υπήρχε μια παντελής απουσία σεβασμού στην περιουσία των Ελλήνων πολιτών.

Όπως και δεν σεβάστηκαν ακόμη και τα προβλήματα, γιατί είδατε ,και είμαι βέβαιος ότι αυτό πλήγωσε καθοριστικά την ψυχή των νησιωτών, όλων των Ελλήνων που κατοικούν στα νησιά μας και με την παρουσία τους, με της ζωή τους, με τη δράση τους κυριολεκτικά κρατάνε Θερμοπύλες εθνικής σημασίας για τη χώρα, πληγωθήκαμε και πληγώθηκαν όλοι οι νησιώτες όταν είδανε πάνω στο δικό τους το πρόβλημα, το πρόβλημα των άγονων γραμμών, να έχει στηθεί ένα από τα πιο άθλια, τα πιο παράνομα, τα πιο κυριολεκτικά προσβλητικά για τη νοημοσύνη μας, αλλά και για το βιός και για την περιουσία των Ελλήνων νησιωτών όλο εκείνο το σκάνδαλο των άγονων γραμμών, που συγκλόνισε βεβαίως κάποια στιγμή και σε κορυφαίο επίπεδο και το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ποιος θα ξεχάσει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα, το μεγαλύτερο σκάνδαλο των σκανδάλων ήταν η προσπάθεια όλα αυτά να συγκαλυφθούν για να προστατευθούν οι κολλητοί, για να προστατευθούν οι ημέτεροι.

Φίλες και φίλοι, αυτές είναι πραγματικότητες τις οποίες δεν μπορεί ο Έλληνας πολίτης, ο Ελληνικός λαός να ξεχάσει, όχι γιατί εμείς τα λέμε, αλλά γιατί τα έζησαν οι Έλληνες πολίτες. Γι' αυτό όποια προσπάθεια και αν γίνει και το επόμενο διάστημα μέχρι να ανοίξουν και να κλείσουν οι κάλπες, να μην έχετε καμιά αμφιβολία, όποια προσπάθεια και να γίνει δεν θα φέρει κανένα απολύτως αποτέλεσμα, γιατί σ' αυτές τις περιπτώσεις η αλήθεια είναι που μετράει και στη συγκεκριμένη περίπτωση η αλήθεια είναι μαλώτρα, φίλες και φίλοι.

Είναι μαλώτρα για όλους εκείνους, οι οποίοι δεν σεβάστηκαν την εμπιστοσύνη και την ψήφο του ελληνικού λαού, για όλους εκείνους που δεν σεβάστηκαν την περιουσία του, δεν σεβάστηκαν αρχές, δεν σεβάστηκαν αξίες, δεν σεβάστηκαν θεσμούς. Αυτό που εμείς ξέρουμε πολύ καλά ότι επωμιζόμαστε σαν μια τεράστια ευθύνη στις πλάτες μας.

Γιατί δεν έχουμε και δεν έχω και προσωπικά καμία αμφιβολία ότι όλα αυτά τα γεγονότα, όλη αυτή η εμπειρία που έζησε η χώρα μας τα τελευταία πεντέμισι χρόνια ανεβάζει ακόμη πολύ περισσότερο τον πήχη για τις προσδοκίες που υπάρχουν σε μας, στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου την αυριανή, στα στελέχη του Κινήματος όπου και αν βρίσκονται.

Και πρέπει να σας πω, ότι αν αυτή τη στιγμή έχουμε επίσης καταφέρει ένα σημαντικό βήμα στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού, έχει απόλυτη σχέση, ότι όλα αυτά τα θετικά μηνύματα που μας στέλνουν οι Έλληνες πολίτες τον τελευταίο ένα χρόνο, τα έχουμε υποδεχθεί  με πλήρη μετριοπάθεια, με απόλυτη σοβαρότητα και νηφαλιότητα  σε κεντρικό επίπεδο και σε τοπικό επίπεδο.

Γι' αυτό και τα στελέχη μας και στη Σύρο και σε ολόκληρες τις Κυκλάδες, η Νομαρχιακή μας Επιτροπή, οι τοπικές μας Οργανώσεις, βεβαίως και τώρα και κύρια πάνω απ' όλα οι υποψήφιοι Βουλευτές μας, οι οποίοι κοσμούν το ψηφοδέλτιο του Κινήματός μας, έχουν καταφέρει να γίνουν πραγματικά οι καθαροί, οι αποτελεσματικοί πρεσβευτές του μηνύματος αυτού του πολιτικού ήθους, αυτού του πολιτικού πολιτισμού που θέλουμε να υπηρετήσουμε, γιατί είναι ακριβώς αυτό το πολιτικό ήθος, είναι ακριβώς αυτός ο πολιτικός πολιτισμός που αξίζει στους Έλληνες, που υποχρεούμαστε να αποδώσουμε στους Έλληνες πολίτες, υποχρεούμαστε να αποδώσουμε στους Έλληνες νησιώτες.

Αγαπητές συμπατριώτισσες και αγαπητοί συμπατριώτες, βρισκόμαστε πέντε τυπικά, επτά ημερολογιακά ημέρες, στην πραγματικότητα είναι πέντε οι επίσημες μέρες , που απέμειναν για την ολοκλήρωση αυτού του προεκλογικού αγώνα.

Θέλω να ξέρετε, ότι αισθανόμαστε πραγματικά υπερήφανοι που καταφέραμε να διανύσουμε όλη αυτή την περίοδο έχοντας τηρήσει πλήρως και τις αρχές μας και τις αξίες μας, έχοντας καταφέρει να διεξάγουμε έναν πολιτισμένο προεκλογικό πολιτικό αγώνα, χωρίς να υποκύψουμε, να παρασυρθούμε και να παρακολουθήσουμε την αντίπαλη παράταξη πολλές φορές όταν δοκίμασε να μας προκαλέσει, δοκίμασε ακόμη ,αν θέλετε, και να μας προσβάλει, να παραποιήσει τα λεγόμενά μας, να παραποιήσει τις απόψεις μας.

Και είμαστε πραγματικά υπερήφανοι γιατί έχουμε τη δυνατότητα, μας δόθηκε η δυνατότητα και την αξιοποιήσαμε όλο αυτό το προηγούμενο διάστημα, να δώσουμε  δείγματα γραφής στους Έλληνες πολίτες ότι έρχεται, εάν εκείνοι το αποφασίσουν, έτοιμη να κυβερνήσει μια παράταξη μαζί με τους Έλληνες, με όλους τους Έλληνες, έτοιμη για να στηρίξει, για να στηριχθεί πάνω σε αρχές και αξίες. Σε αρχές και αξίες αυτονόητες, σε αρχές και αξίες που είναι απαραίτητες να επανέλθουν στη συνείδηση του ελληνικού λαού ως ζωντανές αρχές και αξίες, γιατί πραγματικά έχουν δεχθεί σοβαρά πλήγματα το τελευταίο διάστημα.

Και θέλω επίσης να γνωρίζετε, ότι εμείς έχουμε πλήρη επίγνωση ότι τίποτε ακόμη δεν έχει κριθεί. Δεν έχουν τελειώσει οι εκλογές. Οι εκλογές θα τελειώσουν όταν κλείσουν οι κάλπες, και γι' αυτό θέλω να σας παρακαλέσω θερμά να έχετε όλοι αυτές τις πέντε τελευταίες μέρες τη δύναμη να δώσετε και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών σας για να φέρουμε κοντά μας όλους τους Έλληνες. Για μας δεν υπάρχουν Έλληνες με χρώμα.

Υπάρχουν οι πολιτικές μας, είναι διαφορετικές από τις πολιτικές αυτής της κυβέρνησης, αλλά εμείς δεν ξεχωρίζουμε τους πολίτες. Τους θέλουμε όλους κοντά μας, γιατί αυτό που θέλουμε στην πραγματικότητα να χτίσουμε είναι ένα κράτος δικαίου,  ένα κράτος που θα λειτουργεί με κανόνες,  ένα κράτος το οποίο θα μπορεί να υπηρετεί τους Έλληνες ανεξαρτήτως του τι ο καθένας πιστεύει. Γι' αυτό και φθάσαμε σε προεκλογική περίοδο, να λέει σε πρόσφατη προεκλογική του συγκέντρωση ο Πρόεδρός μας, ότι εμείς θέλουμε να κάνουμε υπερήφανους ακόμη και αυτούς που δεν θα μας ψηφίσουν. Και θα τους κάνουμε υπερήφανους χάρη στη δική σας τη βοήθεια, γιατί πραγματικά ο στόχος μας, ο σκοπός μας δεν είναι ο εαυτός μας, αλλά ο στόχος είναι η πατρίδα, είναι η Ελλάδα.

Φίλες και φίλοι, θέλω να σας παρακαλέσω επίσης να κρατήσετε ένα ακόμη μήνυμα. Ένα μήνυμα σύμφωνα με το οποίο η 4η Οκτωβρίου δεν είναι το τέλος, αλλά είναι η νέα αρχή. Είναι η νέα αρχή που θα κάνουμε. Θέλω να έχετε πλήρη πεποίθηση της βεβαιότητας που έχουμε μέσα μας ότι θα τα καταφέρουμε.

Ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, θα τα καταφέρει και θα σας κάνει υπερήφανους, θα σας κάνει πραγματικά να νιώθετε ότι συμμετέχετε, ότι στηρίζετε έναν αγώνα δίκαιο, έναν αγώνα για το καλό της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού. Και μην πάτε σας παρακαλώ πολύ μακριά. Ένα και μόνο ένα μεγάλο μήνυμα.

Αυτός ο αγώνας που δίνουμε έχει ήδη δικαιωθεί σε μεγάλο βαθμό και όπως όλα δείχνουν, αν τελικά αυτή είναι η απόφαση του ελληνικού λαού, θα δικαιωθεί και στις 4 Οκτωβρίου. Και αυτό θα συμβεί για ένα κυρίως λόγο. Γιατί ο αγώνας μας, αγαπητές συμπατριώτισσες και αγαπητοί συμπατριώτες, είναι ένας τίμιος αγώνας και τίποτα περισσότερο. Είναι ένας αγώνας για την Ελλάδα, είναι ένας αγώνας για τους Έλληνες. Και έτσι λοιπόν θα πορευτούμε μέχρι τις 4 Οκτωβρίου όπου δεν πρέπει να πάει χαμένη ούτε μια ψήφος.

Οι εκλογές είναι κρίσιμες. Η χώρα δεν αντέχει να παραταθεί η ακυβερνησία, που στιγμάτισε όλο τον τελευταίο περίπου χρόνο, με την παρουσία αυτής της κυβέρνησης. Η χώρα δεν αντέχει να χάσει άλλο χρόνο.

Γι' αυτό είμαστε βέβαιοι ότι έχοντας οι πολίτες επίγνωση ότι πια, και αυτό απαιτούν, χρειάζεται η χώρα αποφάσεις και όχι και άλλες προφάσεις για να δικαιολογηθούν αδυναμίες, παραλείψεις, σφάλματα αλλά και κολοσσιαία πολλές φορές εγκλήματα σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού, γι' αυτό το λόγο θα δώσει τη συμπαράστασή του, θα δώσει την ψήφο του, θα δώσει ισχυρή εντολή τετραετίας στον Γιώργο Παπανδρέου και στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα γιατί αυτό έχει ανάγκη ο τόπος. Γιατί αυτό έχει ανάγκη ο λαός.

Μια ισχυρή εντολή τετραετίας που θα είναι η μεγάλη δυνατότητα της Ελλάδας να ξαναβγεί στο προσκήνιο, να πρωταγωνιστήσει ξανά σε διεθνές επίπεδο, να αποκτήσει ξανά μια πολύ στενή σχέση με το μέλλον της, με αυτό που πραγματικά αξίζει να δώσουμε σ' αυτά τα παιδιά.

Αγαπητές συμπατριώτισσες και αγαπητοί συμπατριώτες, ό,τι κι αν πω απόψε να ξέρετε ότι θα είναι λίγο. Θα έχω την ευκαιρία και προσωπικά ξανά και ξανά να είμαι κοντά σας ,γιατί είμαι κοντά σας. Γιατί δεν έφυγα ποτέ από κοντά σας. Γιατί θα παραμείνω δίπλα σας, και πάνω απ' όλα ο Γιώργος Παπανδρέου, γιατί αυτό είναι μια απόφαση ζωής. Δεν είναι μια περιστασιακή ούτε μια προσωρινή επιλογή που μπορεί να έχει κανένας και να ξέρετε ότι σε αυτή την πορεία θα βρεθούμε πολλές φορές, μαζί θα δουλέψουμε, μαζί θα εργαστούμε, μαζί θα συνεργαστούμε και θα τα καταφέρουμε.

Θα τα καταφέρουμε, όπως τα έχουμε καταφέρει και στο παρελθόν, που ένα από τα μεγαλύτερα νησιά των Κυκλάδων, μου έκανε τη μεγάλη τιμή, να με έχει επιλέξει Δήμαρχό του δυο φορές, την ίδια ακριβώς τιμή  με όλους τους συναδέλφους, με όλο το πολιτικό δυναμικό, το δυναμικό της Αυτοδιοίκησης του νομού μας όλα αυτά τα χρόνια για να έχουν οι Κυκλάδες μας την προοπτική που τους αξίζει.

Και θέλω επίσης να ξέρετε ότι σ' αυτή την πορεία που έχουμε πλήρη επίγνωση της δυσκολίας, σ' αυτήν ακριβώς την πορεία, επειδή η δύναμή μας είστε εσείς, θα τα καταφέρουμε. Θα τα καταφέρουμε γιατί δεν ξεχνάτε και δεν ξεχνάμε ότι είμαστε νησιώτες και έχουμε μάθει να τα βάζουμε με τα δύσκολα, αλλά είμαστε και πολιτικά παιδιά του Ανδρέα Παπανδρέου που ακριβώς αυτό μας δίδαξε από τα νιάτα μας, από τα παιδικά μας χρόνια. Να τα βάζουμε με τα δύσκολα και να νικάμε στα δύσκολα.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου γι' αυτή τη συγκινητική σας παρουσία. Όλοι μαζί εμπρός στον αγώνα για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Για όλους τους Έλληνες όλοι μαζί σ' αυτό τον αγώνα που θα μας κάνει περήφανους γιατί θα μας δώσει τη δυνατότητα να γράψουμε μια νέα λαμπρή σελίδα προσφοράς στον τόπο. Θα μας κάνει υπερήφανους για να δώσουμε στα παιδιά μας μια Ελλάδα που πραγματικά της αξίζει.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ. Να είστε καλά. Καλό αγώνα. Δεν έχει τίποτα τελειώσει μέχρι να κλείσουν οι κάλπες. Έκκληση και παράκληση, τον καλύτερό σας εαυτό. Ισχυρή εντολή τετραετίας από τον ελληνικό λαό με τον δικό σας τον αγώνα και από κει και μετά ένας μεγαλειώδης αγώνας για να χτίσουμε το μέλλον που αξίζει σε όλους τους Έλληνες, σε όλους και σε όλες τις Κυκλαδίτισσες και τους Κυκλαδίτες.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για την αποψινή συγκινητική σας παρουσία, αγαπητές συμπατριώτισσες και  συμπατριώτες . Ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα.

*(Παρουσιάζονται οι υποψήφιοι Βουλευτές Κυκλάδων)*

Άλλες φορές λέμε να έρθουν γρήγορα τα καράβια να φύγουμε, απόψε λέμε να αργήσει το καράβι για να φύγουμε. Θέλουμε να μην ξεχάσουμε αυτή τη βραδιά και δεν θα την ξεχάσουμε. Θα γραφτεί βαθιά μέσα μας. Σας αξίζει ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ. Να είστε καλά. Καλό αγώνα και με τη νίκη, τη μεγάλη νίκη που έρχεται στις 4 του Οκτώβρη. Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ.

IMG_0294.JPG
IMG_0301.JPG
IMG_0312.JPG
IMG_0343.JPG
IMG_0360.JPG
IMG_0363.JPG
IMG_0378.JPG
IMG_0380.JPG
IMG_0387.JPG
IMG_0408.JPG
IMG_0409.JPG
IMG_0422.JPG
IMG_0423.JPG
IMG_0440.JPG
IMG_0446.JPG
IMG_0450.JPG