Ομιλία Γιώργου Α. Παπανδρέου

στη Λάρισα

 

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

 

Φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση

 

Τώρα είναι η ώρα. Τώρα είναι η ώρα της απόφασης. Τώρα είναι η  πιο κρίσιμη ώρα για την απόφασή μας να φύγουμε μπροστά.

Απόψε, σε αυτό το σεισμό, χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας, εδώ στη Λάρισα. Εδώ στη Θεσσαλία. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους σας. Από τα βάθη της καρδιάς μου. Αυτό σας το πάθος σήμερα, εδώ, είναι η κοινή μας φωνή. Η φωνή μας, που λέει να αφήσουμε πίσω -μια και καλή- όσα μας έφεραν σε αυτή την παρακμή. Να αφήσουμε πίσω τον ξεπεσμό, τη διαφθορά, το φόβο, το περιθώριο, την ανομία, την ατιμωρησία.

Ποτέ στο παρελθόν δεν μας ένωσαν τόσες πολλές αλήθειες. Ποτέ στο παρελθόν δεν μοιραστήκαμε τόσες πολλές αγωνίες. Ποτέ στο παρελθόν δεν νιώσαμε όλοι μαζί, όπως σήμερα, ότι έχουμε φτάσει σε ένα τέτοιο τέλμα. Και ποτέ άλλοτε δεν ήταν πιο πιεστική, πιο επιτακτική η ανάγκη να γυρίσουμε σελίδα.

Όπου κι αν πηγαίνω, όπως και εδώ στη Λάρισα, το βλέπω στα μάτια σας, στα μάτια των ανθρώπων. Μοιράζομαι την αγωνία όλων σας για μια καλύτερη, μια πιο δίκαιη ζωή. Για μια πιο δίκαιη Ελλάδα. Για μια καλύτερη Ελλάδα.

Στις 4 του Οκτώβρη, είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να το πετύχουμε.

Και απευθύνομαι σήμερα από εδώ σε όλους του Έλληνες, σε όλες τις Ελληνίδες που αγωνιούν. Απ' όπου κι αν προέρχονται. Ό,τι κι αν ψηφίζουν.  Απευθύνομαι σε όλους εκείνους που ζητούν να φύγουμε μπροστά, αλλά έχουν πάψει να πιστεύουν στη δύναμή τους, στη δύναμη που έχουν στα χέρια τους. Απευθύνομαι σε όλους εκείνους που θέλουν να ζήσουν μια καλύτερη ζωή και έχουν χάσει  την ελπίδα.

Είμαι σήμερα εδώ για να σας πω: Πάμε μαζί. Πάμε μαζί να κατακτήσουμε το σεβασμό. Να βάλουμε πρώτα τον πολίτη. Να φτιάξουμε  ένα κράτος Δικαίου, διαφάνειας. Να γίνει το κράτος το θεμέλιο για κάθε προσπάθεια, συλλογική ή ατομική. Ένα κράτος που δεν αφήνει να περνά το δίκαιο του ισχυρού, αλλά προστατεύει τα δικαιώματα όλων.

Πάμε μαζί να κερδίσουμε την αξιοπρέπειά μας. Για μια οικονομία ζωντανή. Που δίνει δουλειά στους νέους μας. Που είναι εδώ, δυναμικοί, στη Λάρισα. Που κρατάει ζωντανή την αγροτιά και τη μικρή επιχείρηση. 

Φίλες και φίλοι της Λάρισας, της Θεσσαλίας,

Μπορούμε να κερδίσουμε το μέλλον μας. Έχω απεριόριστη πίστη στις δυνάμεις μας, στις δυνάμεις της Ελλάδας, στις δυνάμεις του Ελληνισμού. Στις δυνατότητες που έχει η χώρα μας.

Και είμαι σήμερα εδώ για να πω σε όλους τους Έλληνες, σε όλες τις Ελληνίδες, ότι δεσμεύομαι. Δεσμεύομαι να κάνω το πρώτο βήμα. Να προχωρήσουμε σ' αυτές τις αλλαγές και να αφήσουμε οριστικά πίσω την παρακμή.

Σήμερα, από τη Λάρισα, στέλνω το μήνυμα παντού. Με όσα κατεστημένα κι αν πρέπει να συγκρουστούμε. Με όποιο κόστος. Δεσμεύομαι να μπω μπροστά σ' αυτή την εθνική προσπάθεια, ώστε να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια Ελλάδα πιο δίκαιη, πολύ καλύτερη από αυτήν που παραλάβαμε.

Ακούγεται το σύνθημα: «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό»

Ενωμένοι, Έλληνες και Ελληνίδες.

Τώρα είναι η ώρα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χάσιμο. Γι' αυτό ζητώ τη δύναμή σας. Τη δύναμη όλων των Ελλήνων.

Σήμερα, μια εβδομάδα πριν τις εκλογές, η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Καραμανλής παραπλανούν και πάλι τους Έλληνες πολίτες. Με ψέματα. Με υπεκφυγές. Με πόλωση. Σαν να ήταν απόντες τα τελευταία έξι χρόνια από την Ελλάδα.

Ας δουν επιτέλους την αλήθεια. Την αλήθεια που βιώνει ο Ελληνικός λαός. Όλα εκείνα που μας αδικούν. Όλα εκείνα που μας αιχμαλωτίζουν. Όλα εκείνα που μας θέλουν ανήμπορους να αλλάξουμε τη ζωή μας προς το καλύτερο.

Γι' αυτό ψηφίζουμε στις 4 του Οκτώβρη. Ούτε για το αν, ούτε για το πού θα βρούμε τα λεφτά. Σ' αυτό το ερώτημα, οι απαντήσεις έχουν δοθεί και δίνονται καθημερινά.

Στις 4 του Οκτώβρη, ψηφίζουμε για κάτι πολύ μεγαλύτερο. Πολύ πιο κρίσιμο για μας, για τη ζωή μας, για την Ελλάδα. Ψηφίζουμε, λαέ της Λάρισας, ενάντια στο τεράστιο πολιτικό και κοινωνικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα μας εδώ και χρόνια. Ψηφίζουμε για την απελευθέρωσή μας από το πελατειακό κράτος, που καταπνίγει κάθε πρωτοβουλία, που σπαταλά το χρήμα, τον πλούτο, τον κόπο, το βιος του Ελληνικού λαού. Πελατειακό κράτος, που δεν στήριξε την ανταγωνιστικότητα, που δεν στήριξε την Περιφέρεια και την ανάπτυξή  της.

Ψηφίζουμε ενάντια σε εκείνο το κράτος, που  έμεινε ανεξέλεγκτο και παραδόθηκε στη διαφθορά. Έτσι επέλεξε να κυβερνήσει τη χώρα η Νέα Δημοκρατία. Έτσι επέλεξε να  κάνει και στη Θεσσαλία. Έξι χρόνια εσείς βιώνετε, εδώ στον κάμπο, την απουσία της κυβέρνησης, της πολιτείας.

Μήπως φταίει η έλλειψη χρημάτων γι' αυτή την απουσία; Ή η άδικη επιλογή της κυβέρνησης να μην ασχοληθεί με τα προβλήματά σας, αλλά μόνο με τις διευθετήσεις κομματικών και «ημέτερων» παραγόντων;

Κάποτε, ήρθε εδώ ο κ. Καραμανλής και είπε «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά». Κάποτε, είχε πει ότι θα είναι παρών σε όλες τι μάχες για τους αγρότες στις Βρυξέλλες. Είδατε να γίνει τίποτε από αυτά;

Η κυβέρνηση επέλεξε να αφήσει τη Θεσσαλία στην τύχη της. Τα τελευταία έξι χρόνια, ο νομός Λάρισας μετατράπηκε σε φθίνουσα περιοχή.

Οι  αγρότες είδαν τις καλλιέργειές τους να εγκαταλείπονται.

Το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, να μετατρέπεται σε κουφάρι από παλιοσίδερα και, την υπόσχεση του κ. Καραμανλή, για μετατροπή του σε μονάδα παραγωγής βιοαιθανόλης, να καταντά ανέκδοτο στο θεσσαλικό κάμπο.

Είδαν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται χρόνο με το χρόνο. Οι κτηνοτρόφοι μας δεν είδαν καλύτερες μέρες. Είδαν τις τιμές των προϊόντων τους να συμπιέζονται, την ώρα που η κυβέρνηση έκλεινε το μάτι στα καρτέλ.

Τίποτε δεν έγινε για τη βιομηχανία μετάλλου, τσιμέντου και των κατασκευών.

Μάταια περιμένατε να προχωρήσει ο άξονας που συνδέει Θεσσαλία με Εγνατία και τα άλλα οδικά δίκτυα. Μηδενική απορρόφηση από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Να λοιπόν τι γίνονται τα λεφτά. Να τι γίνονται τα λεφτά τα δικά σας. Είτε τα δίνουν εκεί που θέλουν, με αδιαφανείς και άδικες διαδικασίες, είτε τα αφήνουν αδίκως  να χάνονται.

Η ιδέα για το Αεροδρόμιο της Θεσσαλίας στο ψυγείο. Η αναστύλωση του Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας καρκινοβατεί. Το περιβάλλον υποβαθμίζεται. Κανένα μέτρο για τον Πηνειό. Και μιλάμε για τον φυσικό μας πλούτο. Για τους πόρους, που αν δεν προστατέψουμε, θα τους χάσουμε.

Η ίδια αδιαφορία και εγκατάλειψη και στις κοινωνικές υποδομές, που θα έπρεπε να στηρίζουν τον πολίτη.

Λείπουν σχολικές αίθουσες. Λείπουν παιδικοί σταθμοί. Τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας δεν έχουν προσωπικό. Παίρνουμε όμως αγροφύλακες. Τα κέντρα πρόληψης χρήσης ναρκωτικών υποχρηματοδοτούνται.

Ο πολίτης στο περιθώριο, ή ο πολίτης στο επίκεντρο της πολιτικής; Αυτό  είναι το δίλημμα. Και ρωτώ, πώς θα προχωρήσουμε σε μια κοινωνία δικαιοσύνης, σιγουριάς και ίσων ευκαιριών, όταν δεν παρέχουμε στα παιδιά μας εκείνες τις βασικές υποδομές, ώστε να μπορέσουν να πατήσουν στα πόδια τους στη ζωή; Ανεξάρτητα από το εισόδημά τους. Ανεξάρτητα από το αν μένουν στην πόλη ή στο χωριό.

Δεν υπάρχουν χρήματα, ή δεν υπάρχει η βούληση να επενδυθούν τα χρήματα δίκαια, σωστά, για τις ανάγκες των πολιτών και όχι για τις ανάγκες των κολλητών; Γι' αυτό, εμείς λέμε: όχι προνόμια για τους λίγους, δικαιώματα για όλους. Για μας, είναι δικαίωμα η παιδεία, η υγεία, η πρόνοια, η αξιοπρεπής σύνταξη, το περιβάλλον.

Ποια είναι λοιπόν αυτή η κυβέρνηση, που έρχεται σήμερα να ζητήσει και πάλι, τρίτη φορά, την ψήφο αυτών των ανθρώπων; Πότε ασχολήθηκε με τα θεμελιώδη προβλήματα στην κοινωνία μας; Ποτέ. Τι απ' αυτά εξασφάλισε στους Έλληνες; Τίποτα.

Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτή είναι η αλήθεια και το ξέρουν καλά όλοι οι πολίτες της Θεσσαλίας, το ξέρουν καλά οι παραγωγοί της Θεσσαλίας, που κατά τη φετινή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ, κλήθηκαν να καλύψουν από την τσέπη τους το κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων της Ενιαίας Ενίσχυσης. Μέχρι και από τους συνταξιούχους του ΟΓΑ ζήτησαν να βάλουν το χέρι στην τσέπη, ενώ στη συνέχεια έτρεχαν για να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα.

Απαράδεκτη η εικόνα και στη διαδικασία επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων, όπου εκατοντάδες αγρότες είδαν μικρότερα ποσά να πιστώνονται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, εξαιτίας σωρείας λαθών στη βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Έφθασαν τώρα, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές -ακούστε- να μοιράζουν δικαιώματα από το Εθνικό Απόθεμα του 2008, χωρίς οι αγρότες μας να γνωρίζουν με ποια κριτήρια γίνεται η κατανομή. Αυτό είναι το πελατειακό κράτος - χωρίς σχέδιο, χωρίς όραμα, χωρίς σιγουριά, χωρίς ανθρωπιά, χωρίς κανόνες. Και φυσικά, πλήρης αδιαφορία για την ανάγκη αύξησης της επιστροφής του ΦΠΑ. Γι' αυτό σήμερα είναι αγανακτισμένοι οι αγρότες, οι καπνοπαραγωγοί, οι βαμβακοπαραγωγοί, οι τευτλοπαραγωγοί.

Επιχειρούν, φίλες και φίλοι, τις τελευταίες μέρες, να φοβίσουν τους αγρότες ότι δήθεν τα μέτρα του ΠΑΣΟΚ θα τους επιβαρύνουν περισσότερο.

Θυμάμαι το '81, όταν ερχόταν η «Αλλαγή» του Ανδρέα Παπανδρέου, μας έλεγαν: «θα πάρουτε και τα κατσίκια και τα πρόβατα των αγροτών». Γι' αυτό, εγώ το ξεκαθαρίζω. Δεν αλλάζει τίποτα στη φορολογία των αγροτών. Φτάνει πια το ψέμα και η καπηλεία της Νέας Δημοκρατίας, για μικροκομματικούς λόγους.

Οι κάτοικοι του νομού Λάρισας είδαν δεκάδες μικρομεσαίες, αλλά και μεγαλύτερες επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο, υπό το βάρος της έλλειψης ρευστότητας, της ασφυξίας στην αγορά, της έκρηξης των ακάλυπτων επιταγών.

Η κατάσταση στη χώρα, τα αδιέξοδα που ζούμε, δεν οφείλονται στο ότι δεν υπήρξαν κονδύλια. Οφείλονται στον άδικο τρόπο με το οποίο διαχειρίστηκε το κράτος τα χρήματα αυτά, τα χρήματα του Ελληνικού λαού, το βιος, τον κόπο του Ελληνικού λαού.

Οφείλεται στο ότι, τα τελευταία χρόνια, οι Έλληνες πολίτες πέφτουν θύματα της έλλειψης ειλικρίνειας. Της έλλειψης διαφάνειας. Της έλλειψης σεβασμού. Της έλλειψης κανόνων. Της έλλειψης ήθους. Της έλλειψης ελέγχου.

Οφείλονται σ' αυτή την απαράδεκτη νοοτροπία διαχείρισης των χρημάτων, αλλά και των δικαιωμάτων του Ελληνικού λαού.

Αυτό εμείς, το ΠΑΣΟΚ, ερχόμαστε να ανατρέψουμε αύριο. Αυτό θα κάνουμε στις 5 του Οκτώβρη. Θα κάνουμε το αυτονόητο. Για να νικήσουμε όλα αυτά, που σήμερα κάνουν τους Έλληνες να πιστεύουν ό,τι σ' αυτή τη χώρα, τίποτα δεν αλλάζει.

Σ' αυτά τα διλήμματα απαντάει η Ελλάδα στις 4 του Οκτώβρη. Απαντάει στο δίλημμα:  μένουμε αιχμάλωτοι στο παρελθόν, ή το αφήνουμε πίσω και ανοίγουμε την πόρτα στο μέλλον; Γκρεμίζουμε ό,τι μας έχει απομείνει, ή πατάμε σε όσα έχουμε, για να χτίσουμε ένα καλύτερο και δικαιότερο αύριο; Μένουμε στάσιμοι στο βούρκο της ανομίας και της αδικίας, ή χτίζουμε μαζί την πολιτική της ευνομίας, της σιγουριάς και της ανάπτυξης;

Παραμένουμε αδρανείς, σαν να περιμένουμε να εκτίσουμε μια ποινή που δεν μας αξίζει, ή παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας και αλλάζουμε το μέλλον της χώρας; Αυτό θα κάνουμε, θα το αλλάξουμε.

Και οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, στις 4 του Οκτώβρη, έχουν ακριβώς αυτή τη δύναμη. Τη δύναμη να αποφασίσουν σε ποια Ελλάδα θέλουν να ζήσουν. Ποια είναι η Ελλάδα που θέλουν. Και αυτή η Ελλάδα, η Ελλάδα που θέλουμε, είναι εδώ. Είναι εδώ στον κάμπο, είναι εδώ στη Θεσσαλία, είναι εδώ στη Λάρισα, είναι παντού. Είναι οι Έλληνες πολίτες, είναι ο Ελληνικός λαός, είναι ο εργαζόμενος, ο μισθωτός, ο αγρότης, η νοικοκυρά, είναι η νεολαία μας, είναι ο συνταξιούχος μας.

Κανένας δεν μπορεί να μας αφαιρέσει την ελπίδα, το δικαίωμα, να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε. Και είμαι και είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε το κράτος σε όλα τα επίπεδα, κεντρικά, περιφερειακά και τοπικά.

Τίποτα, φίλες και φίλοι, δεν θα αλλάξει, αν δεν δημιουργήσουμε μηχανισμούς ελέγχου για το πού πηγαίνουν τα χρήματά μας, τα χρήματά σας. Αν δεν μπουν κανόνες, ώστε οι άξιοι να μην παρακάμπτονται. Αν δεν επιβάλουμε τη διαφάνεια σε όλες ανεξαιρέτως τις συναλλαγές του κράτους. Αν δεν επενδύσουμε στην έρευνα, στη γνώση. Αν το κράτος δεν εξασφαλίσει υψηλό επίπεδο, ποιοτικό επίπεδο εκπαίδευσης στη δημόσια παιδεία. 

Πώς θα κάνει σήμερα ο αγρότης παραγωγικές επενδύσεις σε προϊόντα ποιότητας, αν το κράτος το ίδιο δεν μπορεί να ελέγξει αυτή την ποιότητα; Αν δεν μπορέσει το ίδιο το κράτος να προσφέρει υπηρεσίες ποιότητας;

Γι' αυτό και αγωνιζόμαστε. Αγωνιζόμαστε για μια δίκαιη κοινωνία, με ίσες ευκαιρίες για όλους. Με τα άτομα με αναπηρία να έχουν ίσα δικαιώματα με όλους, αξιοπρέπεια στη ζωή τους, δικαίωμα στο παρόν και το μέλλον του τόπου. Διότι για μας, όταν υπάρχει έστω και ένας που αισθάνεται στο περιθώριο, είναι απειλή να μπει ολόκληρη η κοινωνία στο περιθώριο. Γι' αυτό, κάθε ένας για μας μετράει. Κάθε ένας για μας είναι άνθρωπος. Κάθε ένας για μας είναι ίση αξία.

Γι' αυτό αγωνιζόμαστε για την προστασία των αδυνάτων. Την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων στην κοινωνία μας. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ένα κράτος ευνομίας, ένα κράτος Δικαίου, που μπορούμε μαζί να πετύχουμε. Να εγγυηθούμε ποιοτική δημόσια παιδεία για όλους. Εθνικό Σύστημα Υγείας με αξιοπρέπεια και σεβασμό.  Ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο.  Υπηρεσίες ποιότητας, δικαιώματα σε όλους τους Έλληνες. Όχι ταλαιπωρία, αλλά δικαιώματα. Όχι επαίτες, αλλά οι Έλληνες με δικαιώματα.

Με ένα κράτος  που βάζει στόχους και τους υλοποιεί. Έτσι θα χτίσουμε την σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ μας. Μεταξύ Πολιτείας και πολιτών. Γιατί χωρίς αυτή τη σχέση, ο πολίτης αλλά και η ίδια η κυβέρνηση θα έχουν τα χέρια τους δεμένα. 

Γι' αυτό προχωράμε, μέσα από νέες πρωτοβουλίες, για ένα διαφορετικό κράτος. Πρωτοβουλίες όπως:

- Ηλεκτρονική διακυβέρνηση παντού. Το ξέρει η νέα γενιά τι σημαίνει ηλεκτρονική διακυβέρνηση παντού. Καμία συναλλαγή, παρά μέσα από το διαδίκτυο.

- ΚΕΠ για όλες τις συναλλαγές των πολιτών με το κράτος.

- Αξιοκρατία μέσα από το ΑΣΕΠ στην πρόσληψη μόνιμων στελεχών στο Δημόσιο.

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα. Παραδείγματα, που δεν κοστίζουν ούτε ένα ευρώ. Αντίθετα,  κερδίζουν χρήματα για τον Ελληνικό λαό.

Δεν κοστίζει τίποτα ένας νέος εκλογικός νόμος, που θα σπάει τις αχανείς εκλογικές περιφέρειες και θα επιφέρει γερό χτύπημα στο μαύρο πολιτικό χρήμα, ώστε ο εκπρόσωπός σας να είναι μόνο εκπρόσωπός σας, και όχι εκπρόσωπος άλλων συμφερόντων.

Δεν κοστίζει τίποτα η αναμόρφωση του θεσμού του «πόθεν έσχες», ώστε ένας πολιτικός ή δημόσιος υπάλληλος που έχει περιουσιακά στοιχεία και δεν τα δηλώνει, να κατάσχονται αυτά υπέρ του Δημοσίου.

Δεν κοστίζει τίποτα η υποχρεωτική δημοσίευση όλων των αποφάσεων των υπουργών και της Αυτοδιοίκησης, στο διαδίκτυο. Να ξέρει επιτέλους ο πολίτης ποιος ασκεί εξουσία, πού πάνε τα λεφτά του, και να ελέγχει ώστε να είναι σίγουρος ότι πιάνουν τόπο για τις δικές του ανάγκες.

Όλα αυτά χρειάζονται βούληση. Και τη βούληση να συγκρουστούμε την έχουμε. Την έχω. Γι' αυτό το κράτος δεσμεύομαι. Μια Δημοκρατία που ανοίγει το δρόμο στο μέλλον και αφήνει πίσω το τέλμα.

Όπως δεσμεύομαι και για την άμεση ανάταξη της οικονομίας μας. Και γνωρίζω πολύ καλά τι συμβαίνει σήμερα στην αγορά, στην οικονομία, στις επιχειρήσεις. Η οικονομία δεν είναι αριθμοί. Είναι οι άνθρωποι. Είστε εσείς. Οι επιχειρήσεις, οι καταναλωτές, οι εργαζόμενοι, οι οικογένειές τους.

Γι' αυτό και δεσμεύτηκα στη ΔΕΘ ότι, τις πρώτες 100 μέρες της διακυβέρνησής μας, θα κάνουμε ακριβώς αυτό. Θα ανατάξουμε την οικονομία, με 5 νομοσχέδια, δίνοντας οξυγόνο, προστατεύοντας τον καταναλωτή, χτυπώντας την ακρίβεια και τις άθλιες πρακτικές εις βάρος του καταναλωτή.

Με αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό. Με φορολογικό σύστημα, που θα είναι επιτέλους δίκαιο. Θα δώσουμε ανάσα στην αγορά.

Και εκεί όπου τα όρια μεταξύ εμπορίου και εκβιασμού θολώνουν, θα τραβήξουμε την κόκκινη γραμμή. Και θα απλώσουμε δίκτυ ασφαλείας και για τις επιχειρήσεις. Γιατί υγιείς επιχειρήσεις, σημαίνει άνθρωποι με δουλειά.

Θα παγώσουμε τις δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων σε κρίση, για ένα χρόνο. Γιατί κανείς δεν μπορεί να επιχειρεί με το μαχαίρι διαρκώς στο λαιμό.

Όμως, θα δώσουμε και όλα τα κίνητρα που απαιτούνται και για την ίδρυση νέων υγιών, επιχειρήσεων.

Γνωρίζω καλά, γιατί μιλώ με τη νεολαία, τι σημαίνει για τους ανθρώπους, όταν η ανεργία τούς χτυπά την πόρτα. Η εργασία για μας είναι πάνω από όλα  δικαίωμα. Και αυτό το δικαίωμα θα το  προστατεύσουμε, στηρίζοντας τις επιχειρήσεις που διατηρούν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας, αλλά και εκείνες που κάνουν προσλήψεις.

Φίλες και Φίλοι,

Στο πρόγραμμά μας των 100 ημερών, ξέρουμε ότι δεν θα αλλάξουμε την Ελλάδα σε 100 ημέρες. Αλλά μπορούμε να της δώσουμε το χρόνο για να αντιδράσει. Να ανασάνει. Να κάνει το επόμενο βήμα. Το βήμα της προοπτικής. Το άλμα στο μέλλον.

Γνωρίζουμε καλά τι θα πει για μια χώρα να μην έχει προοπτική ανάπτυξης και δημιουργίας νέου πλούτου. Μπορούμε να βάλουμε την Ελλάδα συνολικά σε μια άλλη κατεύθυνση. Να δώσουμε αναπτυξιακή προοπτική στον τόπο.

Μιλάμε για ένα άλλο πρότυπο ανάπτυξης, αυτό της πράσινης ανάπτυξης που δεν είναι απλά ένας σχεδιασμός για την προστασία του περιβάλλοντος.

Είναι ένα πολιτικό πρόγραμμα που στοχεύει στη δημιουργία νέου πλούτου  και στη δίκαιη κατανομή του σε όλο τον Ελληνικό λαό. Είναι ένα πολιτικό πρόγραμμα, που αξιοποιεί τα δικά μας, ελληνικά συγκριτικά πλεονεκτήματα  και διαπερνά όλους τους τομείς της οικονομίας, την ενέργεια, τη βιομηχανία, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τον τουρισμό, την παιδεία, την υγεία. Όλους τους τομείς που αγγίζουν την καθημερινότητα του πολίτη, αλλά και  τον παραγωγικό ιστό της χώρας.

Μιλάμε για ένα πρότυπο ανάπτυξης, που φέρνει ποιότητα και βάζει τον άνθρωπο στο επίκεντρο της πολιτικής.

Η Θεσσαλία είναι ένας τόπος και όμορφος και προνομιακός. Είναι ο τόπος που μπορεί να γίνει παράδειγμα για το πώς μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, μέσα από ένα νέο αγροτοδιατροφικό τομέα. Μέσα από την έρευνα και την τεχνολογία. Με εκπαίδευση και επιμόρφωση, ώστε οι παραγωγοί να παράγουν προϊόντα αξίας, ποιοτικά και με ονομασία προέλευσης, με ταυτότητα ελληνική. Όλοι αυτοί οι παραγωγοί μπορούν να συνδεθούν και με τον τουρισμό.

Εμείς έχουμε δεσμευτεί να στηρίξουμε και τους κτηνοτρόφους μας. Με σχέδιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα, για τη μείωση του κόστους των αδειοδοτήσεων για τον εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, τη μείωση του κόστους των ζωοτροφών, τις παράνομες ελληνοποιήσεις και την πάταξη της ανεξέλεγκτης δράσης των καρτέλ.

Είναι εδώ, στη Θεσσαλία, όπου παρουσιάσαμε μια «Συμφωνία Εμπιστοσύνης με τους αγρότες». Με 10 μέτρα άμεσης στήριξης, άμεσης στήριξης, για να αντιμετωπίσει ο αγρότης την κρίση.

Πρώτο μέτρο πρέπει να είναι η αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ, που θα δώσει ανάσα στους αγρότες. Επίσης, το ΤΕΜΠΜΕ πρέπει να καλύψει και τις αγροτικές επιχειρήσεις και να παγώσουν τα δάνεια για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους για δύο χρόνια.

Έχουμε δεσμευτεί να προωθήσουμε ριζικές αλλαγές στους Συνεταιρισμούς και τις Οργανώσεις των αγροτών, για να μπορούν επιτέλους οι αγρότες να παρεμβαίνουν με δύναμη, αποτελεσματικά, στην προμήθεια αγροτικών εφοδίων και στην εμπορία των προϊόντων τους.                   

Θα προχωρήσουμε στην αναμόρφωση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ για τη βελτίωση της ασφαλιστικής κάλυψης των αγροτών, για ριζικές αλλαγές στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να καταβάλλονται επιτέλους έγκαιρα οι ενισχύσεις.

Ξέρω όμως, φίλες και φίλοι, και την αγωνία σας για το ασφαλιστικό. Βασική μας προτεραιότητα, η αύξηση των συντάξεων, 550 ευρώ στον αγρότη και 950 ευρώ στο ζευγάρι. Θα προσαρμόσουμε σταδιακά το ασφαλιστικό σύστημα για τον αγρότη, αναφορικά με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και τα όρια ηλικίας, σε ό,τι ισχύει και στα άλλα Ταμεία.

Η βασική σύνταξη θα βελτιωθεί. Όλοι οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ θα συνταξιοδοτούνται στα 37 χρόνια ασφάλισης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, Και οι αγρότες θα συνταξιοδοτούνται στο 60ό έτος, όπως συμβαίνει και στα άλλα Ταμεία.

Και στις Βρυξέλλες, όπου διαμορφώνεται η προοπτική για την παραγωγή σας, δεσμευόμαστε να δώσουμε μάχες, μάχες για τη στήριξη του αγροτικού τομέα και μετά το 2013. Και εσείς ξέρετε, ξέρετε ότι εμείς μπορούμε. Μπορούμε να δίνουμε μάχες και να τις κερδίζουμε.

Θέλω επίσης να τονίσω ότι δεσμεύομαι και δεσμευόμαστε να γίνει η Λάρισα ένα πρότυπο, σύγχρονο, αγροτικό κέντρο ευρωπαϊκών προδιαγραφών για την εκπαίδευση των αγροτών, για την επαγγελματική τους εκπαίδευση, για να βγάζουμε επαγγελματίες αγρότες και, παράλληλα, να είναι κέντρο προώθησης της έρευνας και προβολής της αγροτικής μας παραγωγής, του πολιτισμού και της παράδοσής μας.

Σε αυτή την κατεύθυνση ιδρύουμε, εδώ στη Λάρισα, την πρώτη υψηλού επιπέδου σχολή εκπαίδευσης αγροτών και κτηνοτρόφων, αξιοποιώντας τις εκτάσεις και τις εγκαταστάσεις της Αβερώφειας  Γεωργικής Σχολής. Μαζί με πρότυπο αγρόκτημα για την εκπαίδευση των αγροτών και την απόκτηση εμπειρίας. Και αυτή η Γεωργική Σχολή θα αναπτυχθεί, σε στενή συνεργασία και υπό την εποπτεία των αγροτικών φορέων και της Αυτοδιοίκησης,  ώστε να συνδεθεί η εκπαίδευση με τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας, με τις δικές σας ανάγκες. Και αυτή η Σχολή, δεν θα είναι απλώς για να βγουν νέοι αγρότες. Θα είναι μόνιμος σύμβουλος σε όλη την παραγωγική ζωή για τον αγρότη. Να έχει συνεχή πληροφόρηση και μετεκπαίδευση μέσα απ' αυτή τη Σχολή.

Και βέβαια, για τη νεολαία μας και για τη Θεσσαλία, είναι σημαντικό να κερδίσουμε τη μάχη της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων, που δυστυχώς έχουν μείνει πίσω. Η κυβέρνηση τους αντιμετωπίζει σαν κόστος, σαν ένα μικρό επαρχιακό έργο, και όχι ως επένδυση, όπως πρέπει να είναι. Επένδυση εξωστρέφειας και μελλοντικής εκμετάλλευσης.

Οι Μεσογειακοί είναι μια δυνατότητα προβολής της πράσινης ανάπτυξης, του πολιτισμού μας, του τουρισμού μας, των προϊόντων μας, της φιλοξενίας μας, της ταυτότητάς μας. Είναι μια ευκαιρία να πρωτοπορήσει η Θεσσαλία, να πρωτοπορήσει η Ελλάδα, διοργανώνοντας τους πιο φιλικούς για το περιβάλλον αγώνες. Να είναι πραγματικά «πράσινοι», και να δώσουν ταυτότητα και προοπτική στη Θεσσαλία.           

Θα στηρίξουμε έργα υποδομής, καθώς και τον σιδηρόδρομο, που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες και μετά το 2013.

Ακούγεται το σύνθημα: «Κράτα γερά, να πέσει η Δεξιά»

Γερά, να πάμε όλοι μπροστά. Γερά. Απόψε μου δίνετε δύναμη, μου δίνετε την εμπιστοσύνη σας και γερά θα πάμε μπροστά. Θα την αλλάξουμε τη χώρα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ, φίλες και φίλοι, για την εμπιστοσύνη σας. Ο στόχος ο δικός μου, όπως ξέρετε καλά, δεν είναι ο θώκος της εξουσίας. Είναι το πάθος να αλλάξουμε την Ελλάδα. 

Φίλες και φίλοι,

Εδώ στη Θεσσαλία, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων συνολικά για τη χώρα μας, αλλά και τις περιφέρειές της. Το νερό είναι για μας εθνικό θέμα.

Για μας, στόχος είναι η αντιμετώπιση της λειψυδρίας, με την σωστή διαχείριση του νερού σε όλη την Ελλάδα. Και πράγματι, αναδεικνύονται δύο σημαντικά θέματα. Το πρώτο, η ανάγκη να καλυφθούν οι ανάγκες σε νερό στο θεσσαλικό κάμπο.

Το δεύτερο, εξίσου σημαντικό, να δώσουμε μια νέα δυναμική στην αγροτική μας παραγωγή, με αναδιάρθρωση καλλιεργειών, όχι μόνο για να χρησιμοποιούμε λιγότερο νερό, αλλά κυρίως για να κάνουμε πιο ανταγωνιστικά και ασφαλή τα αγροτικά μας προϊόντα.

Να γίνουν οι αγρότες μας δυναμικοί παίκτες στη νέα οικονομία, αυτήν που θέλουμε να διαμορφώσουμε. Να είμαστε ανταγωνιστικοί στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται γύρω μας και παγκοσμίως.

Στο όραμά μας για την πράσινη ανάπτυξη, δεν υπάρχει χώρος για κερδισμένους και χαμένους. Δεν υπάρχουν διλήμματα του παρελθόντος, που εξαντλούνται στα μέσα και ξεχνούν το σκοπό.

Εμείς προχωράμε μπροστά, με όλους τους Έλληνες, για όλους τους Έλληνες. Γι' αυτό και χρειάζεται να εκτιμήσουμε με προσοχή τις ανάγκες για ένα ισορροπημένο και βιώσιμο υδατικό ισοζύγιο σε κάθε περιοχή της χώρας. Χρειάζεται να αξιολογήσουμε και να σχεδιάσουμε τις προοπτικές για βιώσιμη αγροτική και τουριστική ανάπτυξη σε κάθε μέρος της Ελλάδας.

Χρειάζεται να αξιοποιηθούν οι υδάτινοι πόροι κάθε περιοχής, με έργα υποδομής, με σύγχρονα δίκτυα διανομής, για να θέσουμε οριστικά τέλος σε μια χρόνια σπάταλη στη διαχείριση των υδάτινων πόρων.  Χρειάζεται να σχεδιαστούν έργα αποταμίευσης νερού, έργα εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων και να προωθηθούν νέες, λιγότερο υδροβόρες καλλιέργειες. Και βέβαια, να μεταφέρουμε πρόσθετους υδάτινους πόρους όπου είναι πραγματικά αναγκαίο.

Και χρειάζεται, εκτός από τα έργα, να λειτουργήσουν και σύγχρονοι φορείς διαχείρισης του νερού, που η κυβέρνηση εδώ και έξι χρόνια δεν έχει δημιουργήσει, παρά την υποχρέωσή της απέναντι στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, παρά την υποχρέωσή της απέναντι στο λαό της Θεσσαλίας.

Δεσμευόμαστε για μια ολοκληρωμένη πολιτική για τους υδάτινους πόρους, για σύγχρονους φορείς διαχείρισης, διασφαλισμένους πόρους, έργα και δράσεις για την αποταμίευση και την εξοικονόμηση νερού, με βάση συγκεκριμένα και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα.

Το φράγμα Σμοκόβου και τα δίκτυα διανομής νερού, η Λίμνη Πλαστήρα, ο ταμιευτήρας της Κάρλας, το φράγμα Γυρτώνης, τα φράγματα στον Πηνειό και στον Ενιπέα, θα πρέπει και αυτά να είναι συμπληρωμένα με τις αναγκαίες ποσότητες νερού από τον Αχελώο. Αυτά αποτελούν ένα ολοκληρωμένο σύστημα έργων για την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα, την εξοικονόμηση νερού, την προστασία του περιβάλλοντος στη Θεσσαλία, την προώθηση της οικο-ανάπτυξης και την ενίσχυση του ενεργειακού ισοζυγίου της χώρας μας.

Θέλω κατηγορηματικά να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα αφήσουμε να γίνει η Θεσσαλία Σαχάρα, αυτό το εγγυόμαστε και δεσμευόμαστε για κάθε μέτρο που θα αντιμετωπίσει αυτό το μεγάλο πρόβλημα που έχετε μπροστά σας και που όλοι μας έχουμε μπροστά μας.

Φίλες και φίλοι,

Δεν θέλουμε απλώς να κυβερνήσουμε καλύτερα από τη Νέα Δημοκρατία. Θέλουμε να κυβερνήσουμε καλά τον τόπο.

Τώρα είναι η στιγμή να διεκδικήσουμε μια καλύτερη, μια πιο δίκαιη  ζωή. Μια διαφορετική Ελλάδα. Την Ελλάδα του Δικαίου. Την Ελλάδα των αξιών. Μια  Ελλάδα, στην οποία δεν θα χρειάζεται ούτε πλούσιος να είσαι, ούτε δεμένος στα συμφέροντα και στην εξουσία για να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα. Θα δώσουμε το δικαίωμα σε κάθε Έλληνα πολίτη να μπορεί να κάνει τα οράματά του πραγματικότητα.

Δεν θα χρειάζεται να είσαι πλούσιος ή να έχεις μπάρμπα στην Κορώνη, κάποιο  «κονέ» όπως λέει η νεολαία μας, για να φροντίσεις την οικογένειά σου. Σ' αυτή την Ελλάδα πιστεύω. Σ' αυτό το κράτος, που απελευθερώνει τις δυνάμεις του ελληνικού λαού, που διασφαλίζει τα πραγματικά δικαιώματα του κάθε πολίτη.

Είναι το κράτος της κοινωνικής δικαιοσύνης.  Είναι το κράτος της ισότητας. Των ίσων ευκαιριών.

Γι' αυτό είναι τώρα η ώρα της επιλογής. Τώρα θα αποφασίσουμε αν θα παραμείνουμε εγκλωβισμένοι στον κυνισμό και την πεποίθηση ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει στον κόσμο, ή αν θα αποφασίσουμε να παλέψουμε και να ζήσουμε ένα καλύτερο αύριο.

Αυτό είναι το δίλημμα της επόμενης Κυριακής. Αυτό είναι το δίλημμα και είναι ζωτικό για την Ελλάδα. Επιλέγουμε μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος. Μεταξύ του φόβου και της ελπίδας. Μεταξύ της Ελλάδας που βολεύει τους λίγους, και της Ελλάδας που δουλεύει για όλους τους Έλληνες.

Και θέλω να ξέρετε, είμαι αποφασισμένος. Μπαίνω στην πρώτη γραμμή. Για την Ελλάδα όλων των Ελλήνων. Τώρα είναι η ώρα να πούμε τέλος σε ό,τι ζήσαμε τα τελευταία έξι χρόνια. Τώρα είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να αφήσουμε πίσω την παρακμή, να βάλουμε μπροστά την Ελλάδα.

Δεν έχουμε ούτε μία μέρα για χάσιμο. Στις 4 του Οκτώβρη, δίνουμε τη μάχη της ζωής μας. Και σας ζητώ να τη δώσουμε όλοι μαζί. Γιατί αυτή η μάχη, είναι μια μάχη που δεν μας χωρίζει. Είναι μια μάχη που μας ενώνει.

Και μπαίνω εγώ μπροστά σ' αυτή τη μάχη, σε αυτή τη νέα πορεία.  Μπαίνω μπροστά, Και όσο πιο ενωμένοι είμαστε, τόσα περισσότερα μπορούμε να πετύχουμε.

Πάμε  με  όλους τους Έλληνες, πάμε με όλες τις Ελληνίδες, να αλλάξουμε την Ελλάδα.

Την επόμενη Κυριακή, κάνουμε το πιο κρίσιμο βήμα. Κάθε ψήφος, κάθε μια ψήφος μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ούτε μια ψήφος δεν μπορεί να πάει χαμένη.

Μόνο μια κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή μπορεί να εγγυηθεί τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η Ελλάδα. Μόνο μια κυβέρνηση με σταθερή αυτοδυναμία.

Γι' αυτό ζητώ από εδώ, απ' τη Λάρισα, απ' τη Θεσσαλία, την ψήφο όλων των Ελλήνων. Δώστε μου τη δύναμη που χρειάζεται για να αναμετρηθούμε με τα προβλήματα, για να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο.

Δώστε μαζί μας τη μάχη, ως την τελευταία στιγμή, άνθρωπο τον άνθρωπο, σπίτι με σπίτι, ψήφο με ψήφο. Δώστε τη μάχη με το χαμόγελο για την καλύτερη μέρα που έρχεται. Με αισιοδοξία για το αύριο, αλλά χωρίς εφησυχασμό.

Η νίκη θα κερδηθεί στις κάλπες και μόνον εκεί. Η κάλπη θα κερδίσει τις εκλογές. Γι' αυτό, μέχρι την τελευταία στιγμή, όχι εφησυχασμός.

Ακούγεται το σύνθημα: «Κράτα γερά, να πέσει η Δεξιά»

Έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τη χώρα.

Ο  αγώνας μας είναι αυτός που θα κερδίσει. Το μήνυμά μας παντού. Σε κάθε πολίτη, σε κάθε νοικοκύρη, σε κάθε δημοκράτη, σε κάθε αγωνιστή της αριστεράς και της οικολογίας: Τώρα, είναι η ώρα. Η ώρα της συστράτευσης. Πάμε όλοι μαζί.

Πάμε όλοι μαζί, με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, το ψηφοδέλτιο της νίκης, το ψηφοδέλτιο της αλλαγής. Τώρα, είναι η ώρα της κοινής μας πορείας. Πάμε όλοι μαζί. Με εμπιστοσύνη. Με ελπίδα.

Καλό μας αγώνα. Και με τη νίκη.

Απόψε γιορτάζουμε. Γιορτάζουμε την ελπίδα. Την ελπίδα που βρίσκεται ξανά στο πρόσωπο των Ελλήνων και Ελληνίδων. Γιορτάζουμε την ελπίδα για μια καλύτερη Ελλάδα, πιο δίκαιη, πιο ανθρώπινη, αναπτυξιακή, πράσινη, σίγουρη. Μια Ελλάδα αξιοπρέπειας. Όλοι μαζί. Όλοι μαζί γιορτάζουμε τον αγώνα μας μέχρι την Κυριακή! Και την επομένη, σηκώνουμε τα  μανίκια για δουλειά. Να μπορέσει ξανά η Ελλάδα να ορθοποδήσει, να βρούμε το κύρος και την περηφάνιά μας.

Καλό μας αγώνα.

 

Ανακοινώνονται και παρουσιάζονται οι υποψήφιοι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ των Νομών Θεσσαλίας.

Ο ήλιος ανατέλλει με τα ψηφοδέλτια της νίκης. Όλοι μαζί, για τη μεγάλη νίκη της Κυριακής. Γεια σας.

1254119992-32304.jpg
1254120060-01311.jpg
1254120546-10620.jpg
1254121394-16726.jpg
1254121471-28687.jpg
1254124988-22212.jpg
1254125363-10969.jpg