Ομιλία Γιάννη Ραγκούση

στα Τρίκαλα

 

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2009

 

Φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση

 

Πολύ φοβάμαι δημοκράτισσες και δημοκράτες των Τρικάλων, φίλες και φίλοι, ότι ό,τι κι αν πω απόψε θα είναι πάρα πολύ φτωχό μπροστά σε αυτό που ήδη εσείς βροντοφωνάξατε, με αυτή τη συγκλονιστική και συγκινητική σας παρουσία. Μια παρουσία, που ειλικρινά μέσα απ' τα βάθη της καρδιάς μας ξεπερνάει κάθε προσδοκία, ξεπερνάει κάθε όριο, ξεπερνάει κυριολεκτικά κάθε σχεδιασμό που μπορούσε να έχει κανείς.

Και ξέρετε πολύ καλά όπως και ξέρουμε πολύ καλά...

(Ακούγεται το σύνθημα: «Το ΠΑΣΟΚ είναι παντού, είναι κίνημα λαού»)

Το ΠΑΣΟΚ είναι κίνημα λαού και με μια τέτοια νεολαία έχει όχι μόνο παρών, αλλά έχει και ένα λαμπρό μέλλον, για το οποίο θα μας κάνουν αυτά τα παιδιά υπερήφανους, όπως μας έκαναν γενιές και γενιές μετά το '74. Γενιές, οι οποίες στρατεύτηκαν στον αγώνα για την πρόοδο του τόπου, στον αγώνα για την πρόοδο του ελληνικού λαού.

Σας έλεγα φίλες και φίλοι, ότι αυτό που απόψε σηματοδοτεί η παρουσία σας, μπροστά στα μάτια μου, εκδηλώνεται από τον πολύ μεγάλο παλμό, τον πολύ μεγάλο ενθουσιασμό σας, είναι η εντολή,  η ισχυρή εντολή του ελληνικού λαού, του λαού των Τρικάλων προς τον Γιώργο Παπανδρέου κα το ΠΑΣΟΚ, η εντολή να ματώσουν στη δουλειά, να σηκώσουν τα μανίκια, για να προσφέρουν στον τόπο αυτό που πραγματικά αξίζει στους Έλληνες.

Αυτό που πραγματικά αξίζει σε όλους τους πολίτες. Γιατί δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, φίλες και φίλοι, ότι αυτό που βιώνει σήμερα ο ελληνικός λαός και που είναι αποτέλεσμα των τελευταίων 5,5 χρόνων, είναι σε όλους τους τομείς και, κατά γενική ομολογία αποδεδειγμένο, ότι δεν αξίζει στους Έλληνες. Δεν αξίζει στο παρόν και στο μέλλον αυτού του τόπου.

Και αυτό είναι κάτι που πια το συνομολογούν όλοι οι πολίτες, γιατί ξέρουν ότι υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις.

(Ακούγεται το σύνθημα: «Ο ήλιος ανατέλλει»)

Ο ήλιος ανατέλλει, και στις 5 Οκτωβρίου θα ανατείλει ένας λαμπρός ήλιος, ένας λαμπρός ήλιος που θα κάνει τους Έλληνες πολίτες υπερήφανους, ακόμη και αυτούς που δεν θα μας ψηφίσουν εμείς θα αγωνιστούμε, θα ματώσουμε στη δουλειά να τους κάνουμε υπερήφανους. Γιατί ο σκοπός μας, ο στόχος μας, δεν είναι ο εαυτός μας. Ο σκοπός μας, ο στόχος μας είναι η πρόοδος και η ανάπτυξη της κοινωνίας, των πολιτών, της Ελλάδας.

Σας έλεγα, ότι αυτό το οποίο πραγματικά συνομολογούν και αντιλαμβάνονται όλοι οι Έλληνες πολίτες, είναι ότι πραγματικά εννοούμε αυτά που λέμε τόσο καιρό. Εννοούμε ότι για μας δεν υπάρχουν μπλε, πράσινοι και κόκκινοι πολίτες. Υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές; Ναι, υπάρχουν. Δεν είμαστε ίδιοι. Διαφωνούμε ριζικά και κατηγορηματικά με την απελθούσα  κυβέρνηση.

Όμως εμείς δεν έχουμε κανένα απολύτως σκοπό, καμία απολύτως πρόθεση να κάνουμε ότι κάνουμε, προκειμένου να διώξουμε τους μεν για να φέρουμε τους δε. Εμείς θέλουμε να φέρουμε κανόνες, θέλουμε να φέρουμε τη διαφάνεια, θέλουμε να υπηρετήσουμε το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον των πολιτών.

Και να ξέρετε και κάτι που είναι ίσως το πιο σημαντικό.

(Ακούγεται το σύνθημα: «Αξιοκρατία, το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία»)

Η αξιοκρατία είναι ένας απ' τους μεγάλους μας στόχους, και να ξέρετε ότι ο ελληνικός λαός έχει πολύ βαθιά εκτιμήσει μέσα του ότι ο ακρογωνιαίος λίθος αυτής της νέας σχέσης εμπιστοσύνης που έχουμε αναπτύξει, στηρίζεται ακριβώς στο γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ μπορούν να υπηρετήσουν αποκλειστικά και μόνο το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον των πολιτών, γιατί ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ δεν χρωστάνε σε κανέναν άλλον. Δεν έχουν καμία εξάρτηση από κανέναν άλλον, εκτός από τον λαό.

Κι ας πονάνε, και ας κουράζονται, και ας επιχειρούν ακόμα και αυτές τις τελευταίες ημέρες, την ύστατη προσπάθεια, που όποιος είναι στη δική τους απελπιστική κατάσταση θα επιχειρούσε.

Ματαιοπονούν. Τίποτα δε θα καταφέρουν. Δε θα καταφέρουν τίποτα, γιατί το ένστικτο του ελληνικού λαού δεν μπορούν να το ξεγελάσουν. Και αυτό που πάντοτε έλεγε πρώτος και καλύτερος ο μεγάλος μας δάσκαλος, ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου ότι «ο λαός έχει μνήμη και κρίση», θα επιβεβαιωθεί με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο στις 4 Οκτωβρίου.

Με τη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών και με την ισχυρή εντολή που θα δώσουν στον Γιώργο Παπανδρέου και στο ΠΑΣΟΚ να κάνουν τι; Να πάρουν αποφάσεις. Να πάρουν αποφάσεις που έχει ανάγκη ο τόπος, αποφάσεις με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, και να μην συνεχίσουν αυτό τον άγονο, τον ολισθηρό δρόμο της παρακμής, όχι των αποφάσεων, αλλά των προφάσεων. Των προφάσεων που επί πεντέμιση χρόνια κουράστηκε πια να ακούει ο Ελληνικός λαός.

Άκουσε τις περισσότερες, άκουσε τις επικοινωνιακά πιο περίτεχνες προφάσεις, όχι μόνο γι' αυτά που δεν γίνονταν, ενώ έπρεπε να γίνονται για να προοδεύει η Ελλάδα, αλλά κυρίως, αυτές τις περίτεχνες προφάσεις γι' αυτά τα οποία γίνονταν σε βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού λαού και έπρεπε με τις προφάσεις αυτές οι αμαρτίες να συγκαλυφθούν. Και δεν έχει κανείς Έλληνας πολίτης κανένα περιθώριο να χαριστεί σε κανέναν. Σήμερα σε αυτούς, αύριο - ο μη γένοιτο - σε οποιονδήποτε άλλον που δεν θα είμαστε εμείς. Δεν θα είμαστε εμείς, ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, σαν την απερχόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Αλλά ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να βγάλει από το δικό του το μυαλό, από τη ψυχή του, αυτές τις βαθιές πληγές. Τις βαθιές πληγές που συνοψίζονται σε δύο λέξεις. Πρώτον, πληγές που άνοιξε αυτή η εκτεταμένη αδικία. Αδικία είναι ο κανόνας όταν ερχόταν η ώρα να πάρουν αποφάσεις. Στην οικονομική τους πολιτική, είχαν τον Φόρο Μεγάλης Περιουσίας που είχαμε θεσπίσει, τον κατήργησαν. Τον πλήρωναν μόνον οι έχοντες και κατέχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία, και ουδείς άλλος. Και με τι τον αντικατέστησαν; Με το περίφημο Ενιαίο Τέλος Ακινήτων, το οποίο όπως ξέρετε καλύτερα από μένα, πια τον πληρώνουν όλοι οι Έλληνες, είτε έχουν μεγάλη, είτε μικρή ακίνητη περιουσία, είτε είναι πλούσιοι, είτε είναι φτωχοί.

Γιατί αδικία επίσης είναι φίλες και φίλοι, όταν υπάρχουν εισοδήματα τα οποία προέρχονται από εργασία και τα οποία αποφάσισαν να τα φορολογούν με 40%, ενώ το ίδιο ύψος εισοδημάτων ,όταν σήμερα που μιλάμε, προέρχεται από μερίσματα για τη συμμετοχή κάποιων σε ανώνυμες κερδοφόρες επιχειρήσεις, φορολογούνται με 32%.

Και το ακόμα πιο άδικο, όταν τα ίδια εισοδήματα προέρχονται από συμμετοχή σε τράπεζες, που βεβαίως δεν είναι κανείς από σας μεγαλομέτοχος τράπεζας, αυτά τα εισοδήματα φορολογούνται αυτή την εποχή που μιλούμε με 15%. Και αυτά τα έχει χαράξει βαθιά μέσα του ο Ελληνικός λαός. Όπως έχει χαραχτεί βαθιά μέσα του το σοκ που του προκάλεσαν οι δήθεν υπεύθυνες ανακοινώσεις του κ. Καραμανλή στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο οποίος τι είπε; Είπε, λέει, ότι «κινδυνεύουμε, καταρρέουμε». Ποιος φταίει; Ποιος κυβερνάει τον τόπο πεντέμιση χρόνια;

Λέει, «φταίει η διεθνής κρίση, δεν φταίω εγώ». Μα εάν η διεθνής κρίση φίλες και φίλοι έφταιγε, τότε το πιο χαρακτηριστικό, το πιο συγκεκριμένο και το πιο απλό ερώτημα, πώς άραγε θα μπορούσε να το απαντήσει ο κ. Καραμανλής. Και ξέρετε ποιο είναι αυτό; Αν για όλα φταίει η διεθνής κρίση, τότε γιατί εν μέσω αυτής, Ιανουάριος του 2009, αντικατέστησε ο ίδιος με δική του πρωτοβουλία τον Υπουργό Οικονομίας, με τον οποίον επί 5 ολόκληρα χρόνια σχεδίαζε, αποφάσιζε και υλοποιούσε την δημοσιονομική πολιτική αυτού του τόπου.

Αν για όλα έφταιγε η διεθνής κρίση θα αντικαθιστούσε τον Υπουργό Οικονομίας εν μέσω αυτής της διεθνούς κρίσης; Δεν υπάρχει Έλληνας πολίτης με κοινό νου που να δώσει μια απάντηση. Βεβαίως και όχι. Άρα ο ίδιος έχει πιστοποιήσει, ο ίδιος έχει επισημοποιήσει την άποψή μας, ότι γι' αυτά που σήμερα ζει ο Ελληνικός λαός,  ο βασικός υπαίτιος είναι η  δημοσιονομική πολιτική που ασκείται τα τελευταία πέντε χρόνια.

Και όταν έρχεται η ώρα, ο Ελληνικός λαός ακούει τον κ. Καραμανλή να λέει στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αυτή λοιπόν η οικονομία που καταρρέει, που στην πραγματικότητα γι' αυτή την εξέλιξη ο ίδιος φταίει και οι πολιτικές του, «θα την αντιμετωπίσω με τα εξής πάρα πολύ συγκεκριμένα μέτρα», θα πατάξω - είπε - την φοροδιαφυγή.

Ακούσατε να πει τίποτα συγκεκριμένο για το πώς θα πατάξει την φοροδιαφυγή, όταν επί πεντέμιση χρόνια η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα ξεσάλωσε;  Και μάλιστα απέκτησε και κομματικά χαρακτηριστικά. Έπρεπε να δηλώνεις κομματικός τους φίλος για να μπορείς να έχεις ειδική μεταχείριση από τις εφορίες, όταν ήσουν μικρομεσαίος επιχειρηματίας, επαγγελματίας και οτιδήποτε σχετικό;

Είπε επίσης, «θα κάνω διαρθρωτικές αλλαγές», ακούσατε καμία συγκεκριμένη διαρθρωτική αλλαγή; Ούτε μια. Γιατί βεβαίως εάν έλεγε, το επόμενο ερώτημα θα ήταν και καλά, πεντέμιση χρόνια πρωθυπουργός είσαι, γιατί δεν τις έκανες τόσο καιρό; Ποιος σε εμπόδιζε; Σε εμπόδισε ο Ελληνικός λαός, σε εμπόδισε η αντιπολίτευση; Σε εμπόδισαν τα συνδικάτα; Πότε; Πού πραγματοποιήθηκε μια γενικευμένη,  εκτεταμένη απεργία η οποία μπλοκάρισε αποφάσεις αυτής της κυβέρνησης; Ποτέ φίλες και φίλοι τα πεντέμιση χρόνια. Ποτέ δεν του δόθηκε η δικαιολογία, το άλλοθι, να ισχυρίζεται ότι κάποιος τον εμπόδισε για να υλοποιήσει όλα αυτά που τώρα λέει ότι χρειάζεται η ελληνική οικονομία.

Και βεβαίως ο κ. Καραμανλής, συνειδητά, γιατί αυτή είναι η πολιτική του, όχι γιατί αυτό είναι μεμπτό, πάντως, έγινε σε ένα σημείο συγκεκριμένος, το μοναδικό, και ήταν το σημείο στο οποίο είπε ότι θα παγώσει μισθούς και συντάξεις, προκειμένου να λύσει το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας.

Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση του οποίου επέβαλε, προσέξτε, για να δείτε πως η λέξη αδικία πια με κεφαλαία γράμματα έχει γραφτεί στη συνείδηση του Ελληνικού λαού, όταν ο Ελληνικός λαός είδε αυτόν και την κυβέρνησή του να λέει πέρσι, λίγους μήνες πριν, να ανακοινώνει την απόφασή της, να επιβάλει έκτακτη εισφορά σε εισοδήματα και να μην επιβάλει έκτακτη εισφορά στα κέρδη των τραπεζών, τα οποία το 2008 ήταν στο ύψος των 3 δις ευρώ.

Εμείς δεν πιστεύουμε στις πολιτικές της έκτακτης εισφοράς. Αλλά είναι δυνατόν να λες ότι οι έκτακτες συνθήκες μου επιβάλουν έκτακτες αποφάσεις, να προχωράς σε έκτακτη εισφορά στους εργαζόμενους και όχι στα κέρδη των τραπεζών, τα οποία μάλιστα ψευδώς ισχυρίζεσαι ότι θα προκαλούσαν απώλειες θέσεων εργασίας στις τράπεζες; Ουδέν ψευδέστερον αυτού.

Γιατί είναι απολύτως βέβαιο φίλες και φίλοι, ότι εάν τα κέρδη των τραπεζών τα 3 δις, μετά από την επιβολή μιας έκτακτης εισφοράς κατέβαιναν στα 2,5 δις ή στα 2 δις, πολύ περισσότερα δηλαδή απ' αυτά που τώρα θέλει να εισπράξει με το πάγωμα μισθών και συντάξεων, τι θα πάθαιναν οι τράπεζες; Δεν είπε κανείς για έκτακτη εισφορά στο κύκλο εργασιών, αλλά στα κέρδη τους.

Αυτά είναι μικρές αλλά πικρές αλήθειες, που έχουν γραφτεί πολύ βαθιά μέσα στην ψυχή του Έλληνα πολίτη, ακόμα και των οπαδών, μιας μεγάλης πλειοψηφίας ,αυτού του κόμματος που κυβέρνησε επί 5,5 χρόνια τον τόπο, κέρδισε δυο φορές τις εκλογές.

Και όλα αυτά ξέρετε φίλες και φίλοι, ότι βεβαίως κορυφώθηκαν μέσα από εκείνα τα συγκλονιστικά γεγονότα που είχαν σχέση με τις αποκαλύψεις των υποθέσεων διαφθοράς, οι οποίες κυριολεκτικά συγκλόνισαν τον Ελληνικό λαό, όχι γιατί απλώς παραβιάζονταν κάποιοι κανόνες ηθικής συμπεριφοράς των πολιτικών της συγκεκριμένης κυβέρνησης, που έφθασαν μέχρι το σημείο να κάνουν μαθήματα φοροδιαφυγής υπουργοί αυτής της κυβέρνησης από την τηλεόραση, αλλά στην πραγματικότητα είχαν και ένα αρνητικό αποτέλεσμα στην περιουσία του ελληνικού λαού.

Γιατί όλο το σκάνδαλο του Βατοπεδίου αφορά την ακίνητη περιουσία του ελληνικού λαού, του Δημοσίου. Το σκάνδαλο των ομολόγων αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, τις συντάξεις. Χάθηκαν εκατομμύρια ευρώ μέσα από τον τζόγο που πήγαν και στήσανε με τα ομόλογα πάνω στην πλάτη των ασφαλιστικών ταμείων, κ.ο.κ.

Και βεβαίως το αποκορύφωμα που δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αυτό ήταν η ληξιαρχική πράξη θανάτου της σχέσης αυτής της κυβέρνησης με τον Ελληνικό λαό, ήταν ότι όταν αυτές οι υποθέσεις διαφθοράς ήρθαν στην επιφάνεια, τότε ίσως το μεγαλύτερο σκάνδαλο των σκανδάλων έλαβε χώρα μπροστά στα μάτια του ελληνικού λαού.

Και δεν ήταν κανένα άλλο από το εξής φίλες και φίλοι, το σκάνδαλο της συγκάλυψης των σκανδάλων. Το σκάνδαλο με το οποίο ο ίδιος ο κ. Καραμανλής πήρε την ευθύνη εκείνη την αποφράδα Παρασκευή να κλείσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο, για να παραγράψει όλα τα ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα υπουργών του, να στείλει την πολιτική ζωή του τόπου στην ανυποληψία, μόνο και μόνο για να προστατέψει τους δικούς του, μόνο και μόνο για να προστατέψει τους κολλητούς του.

Αυτή λοιπόν η πραγματικότητα είναι φίλες και φίλοι, που οδήγησε τις εξελίξεις εδώ που τις οδήγησε. Και ξέρετε πολύ καλά, ότι αυτές οι εκλογές στην πραγματικότητα επιβλήθηκαν στον κ. Καραμανλή. Αυτές τις εκλογές, τα αδιέξοδα της δικής του πολιτικής καθώς επίσης και η αγανάκτηση του Ελληνικού λαού,  με αυτόν τον τρόπο αναγκάστηκε ο κ. Καραμανλής, να τις πραγματοποιήσει.

Και θέλω εδώ σ' αυτό το σημείο να υπογραμμίσω και κάτι χειρότερο. Ότι στην πραγματικότητα ενόψει αυτών των αδιεξόδων, ενόψει των κρίσεων και των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί, ο καπετάνιος για πρώτη φορά σύμφωνα με την ηθική της ναυτοσύνης έφυγε πρώτος. Και αυτός ήταν ο καπετάνιος που εγκατέλειψε το σκάφος και δεν είναι άλλος από τον κ. Καραμανλή, ο οποίος ακριβώς επειδή δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδα της πολιτικής του ουσιαστικά φεύγει, ουσιαστικά αποχωρεί.

Και μια επισήμανση. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αποχωρήσει κανείς. Υπάρχει ο τρόπος της αξιοπρέπειας. Υπάρχει ο δρόμος της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας. Στην πολιτική κανείς δεν είναι ισόβιος και κανείς δεν μπορεί ισοβίως να έχει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.

Όμως, υπάρχει και ο δρόμος της αναξιοπρέπειας. Υπάρχει ο δρόμος ο οποίος δεν περιποιεί τιμή σ' αυτούς που τον ακολουθούν. Και δυστυχώς, πρέπει να σας πω, ότι αυτόν τον προεκλογικό αγώνα αν τον έχουμε κρατήσει σε ένα επίπεδο υψηλού πολιτικού πολιτισμού, δυστυχώς νιώθουμε πολύ μόνοι, γιατί καθημερινά οι προκλήσεις που δεχόμαστε, τα ψεύδη, η παραποίηση των λεγομένων μας, η παραποίηση των ντοκουμέντων μας δεν έχει προηγούμενο.

Και λέω και κάτι ακόμα για πρώτη φορά. Ό,τι και αν επιχειρήσουν τις τελευταίες ημέρες ,υπό το βάρος της απελπισίας τους για να πιαστούν από τα μαλλιά τους όπως ο πνιγμένος, να ξέρουν ότι ματαιοπονούν. Να ξέρουν ότι ο Ελληνικός λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του, έχει πάρει τις αποφάσεις του, αποφάσεις που εμείς πρέπει να φροντίσουμε με τον αγώνα μας, όχι απλώς μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες, αλλά μέχρι να κλείσουν οι κάλπες αυτές οι αποφάσεις να γίνουν και επίσημη εντολή του ελληνικού λαού βγαλμένη μέσα από αυτές.

Φίλες και φίλοι, θυμάστε πολύ καλά ένα, ενάμιση χρόνο πριν, πόσοι ήταν αυτοί στην Ελλάδα, πόσοι ήταν αυτοί στα Τρίκαλα, που στοιχημάτιζαν ότι είχε επέλθει δυστυχώς το τέλος αυτού του λαογέννητου κινήματος. Πόσοι ήταν αυτοί που προέβλεπαν ότι όπου να 'ναι το ΠΑΣΟΚ θα είναι τρίτο κόμμα.

Κι όμως τα καταφέραμε. Κι όμως τα καταφέρατε. Και τα καταφέραμε και τα καταφέρατε, γιατί αποδείξαμε στον ελληνικό λαό ότι πλέον το ΠΑΣΟΚ δεν είμαστε εμείς, αλλά είμαστε εσείς. Ότι το ΠΑΣΟΚ με νηφαλιότητα, με μετριοπάθεια, με υπευθυνότητα, προσεγγίζει όλα τα προβλήματα του Ελληνικού λαού και αν αγωνίζεται για κάτι, μόνο για την επίλυσή τους.

Επίσης σπεύσαμε να δώσουμε εγγυήσεις. Εγγυήσεις αξιοπιστίας, εγγυήσεις ειλικρίνειας. Αποδείξαμε ότι τα λόγια μας δεν είναι έπεα πτερόεντα, αλλά είναι πραγματική βούληση η οποία αποδεικνύει το σθένος που έχει ο Γιώργος Παπανδρέου και όλοι μας, ό,τι λέμε να το κάνουμε πράξη.

Και θέλω ειλικρινά να σας δώσω μόνο ένα παράδειγμα. Ένα παράδειγμα που το βλέπετε όπου και αν κινηθείτε, το είδα και εγώ ερχόμενος σήμερα σ' αυτό τον αξιαγάπητο νομό, τον πανέμορφο νομό των Τρικάλων, το βλέπετε στους δρόμους. Βλέπετε στους δρόμους ότι για πρώτη φορά σ' αυτές τις εκλογές μια αφίσα είναι αυτή που ρυπαίνει με αφισορύπανση τους δημόσιους χώρους, τους δρόμους. Πάντως δεν είναι  η δική μας. Γιατί εμείς είπαμε, καθαρό περιβάλλον, καθαρή καμπάνια, το κάναμε πράξη και είμαστε περήφανοι γι' αυτό.

Είπαμε επίσης, ότι θα χρηματοδοτήσουμε την καμπάνια μας με αποκλειστικά πόρους που θα προέρχονται από τις εισφορές των μελών μας και από την κρατική χρηματοδότηση. Και όσο και αν πονέσαμε και όσο και αν αναγκαστήκαμε να περιορίσουμε προεκλογικές δραστηριότητες, νιώθουμε μεγάλη τιμή και περηφάνια που πράγματι δεν πήραμε από καμία άλλη πηγή, καμία χρηματοδότηση το επίσημο ΠΑΣΟΚ και για πρώτη φορά στηριζόμαστε αποκλειστικά στους δικούς μας πόρους, καθώς επίσης και στην κρατική χρηματοδότηση.

Αυτές είναι μόνο δυο απλές περιπτώσεις. Δυο απλά παραδείγματα αν θέλετε, τα οποία λειτουργούν ως καθοριστικές εγγυήσεις στη συνείδηση του ελληνικού λαού, ότι είμαστε έτοιμοι, είμαστε αποφασισμένοι, να ανοίξουμε ένα πραγματικά νέο δρόμο στο τόπο.

Ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ έχουν πάρει τις αποφάσεις τους. Είναι έτοιμοι να πάρουν αυτές τις αποφάσεις για το καλό του τόπου και σας ξαναλέω ακόμα μια φορά και θυμηθείτε με σας παρακαλώ, αν θέλετε απ' όλα όσα σας λέω απόψε ένα πράγμα να κρατήσετε είναι το ακόλουθο: Ουδείς στην Ελλάδα μπορεί και στον κόσμο να εμποδίσει το Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ να πάρουν τις αποφάσεις που πρέπει, τις αποφάσεις που επιβάλλει το συμφέρον του ελληνικού λαού, το συμφέρον της Ελλάδας.

Και να ξέρετε φίλες και φίλοι, ότι όπως αποδεικνύει η αποψινή σας παρουσία, μια παρουσία που βεβαίως πρέπει να σας πω ότι δεν θα είχαμε την ευτυχία να έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, εάν δεν είχαμε πράγματι την τύχη οι συνεργάτες μας, τα στελέχη μας, τα μέλη μας σ' όλη την Ελλάδα και επίσης και στα Τρίκαλα, να είναι άνθρωποι ανιδιοτελείς, άνθρωποι της προσφοράς, όπως είναι τα δικά μας στελέχη εδώ, ο Γραμματέας της Νομαρχιακής σας Επιτροπής, τα μέλη, η Περιφερειακή Επιτροπή, τα νιάτα μας.

Και επίσης να έχουμε την τιμή να κοσμούν με τη συμμετοχή τους το ψηφοδέλτιό μας αξιολογότατα στελέχη της δικής σας κοινωνία, τα οποία είναι αποφασισμένα, όχι απλώς να πολλαπλασιάσουν το μήνυμά μας προς τους πολίτες, αλλά κυρίως να υπηρετήσουν τις υποθέσεις των πολιτών των Τρικάλων, του Νομού των Τρικάλων, δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό.

Σας έλεγα λοιπόν ότι αυτός ο αγώνας, επειδή στηρίζεται σε αυτούς τους ανθρώπους, είναι ένας αγώνας που βλέπετε καθημερινά, και απόψε εσείς το αποδεικνύετε πως  δικαιώνεται.

Υπάρχει όμως ξέρετε σε τελική ανάλυση ένας βασικός λόγος για τον οποίο αυτός ο αγώνας δικαιώνεται. Ένας και είναι ο πιο καθοριστικός.

Ο αγώνας μας, φίλες και φίλοι, δικαιώνεται για έναν και μοναδικό λόγο. Γιατί είναι ένας τίμιος αγώνας, τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

Και για όσους λένε και ψάχνουν και αγωνιούν για το πώς θα τα καταφέρουμε με τα δύσκολα στις 5 Οκτωβρίου, τους λέμε «ξεχνάτε μια πολύ μεγάλη αλήθεια. Ότι είμαστε όλοι μας παιδιά του αείμνηστου ηγέτη μας του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος μας έχει μάθει με τα δύσκολα να τα βάζουμε και με τα δύσκολα να κερδίζουμε. Υπηρετώντας αυτόν τον λαό, αυτόν τον  τόπο.

Θα κάνουμε την αυτοκριτική μας όπου πρέπει να διορθώνουμε τα λάθη μας, αλλά λάθη τα οποία γίνονται μόνο στην προσπάθεια να υπηρετήσουμε με τον καλύτερο τρόπο όπως αξίζει στους Έλληνες.

Γιατί αυτή είναι και η μόνη μας φιλοδοξία. Η μόνη μας φιλοδοξία είναι να σας κάνουμε και μαζί σας να γίνουμε υπερήφανοι, γιατί θα δημιουργήσουμε μια Ελλάδα που πραγματικά θα αξίζει στους Έλληνες, που πραγματικά θα αξίζει στα παιδιά μας.

Σ' αυτόν λοιπόν τον αγώνα με ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ που δεν ξέρετε από πόσο βαθιά βγαίνει από την καρδιά μου και την καρδιά μας και την καρδιά του Γιώργου Παπανδρέου, που θα ενημερωθεί και για την αποψινή σας παρουσία, αλλά και τη μεθαυριανή παρουσία σας στη Λάρισα ,είμαι βέβαιος ότι θα συγκινηθεί.

Μέσα λοιπόν από αυτά τα βάθη ένα μεγάλο ευχαριστώ αλλά και μια μεγάλη παράκληση. Πρώτα και κύρια στα παλικάρια μας και στα κορίτσια μας. Τίποτα δεν τελειώνει, ο αγώνας μας δεν τελειώνει μέχρι να κλείσουν οι κάλπες. Και προς Θεού, ούτε μια ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Και να ξέρετε ότι βαδίζοντας σ' αυτόν τον δρόμο, το δρόμο της μετριοπάθειας, το δρόμο της σοβαρότητας, της υπευθυνότητας και της ειλικρινούς σχέσης με τους πολίτες, οι πολίτες με όλη τους την καρδιά θα μας τ' ανταποδώσουν με την ψήφο τους αυτή μας τη στάση, αυτή μας τη συμπεριφορά, αυτή μας τη δράση.

Γι' αυτό λοιπόν σας καλώ να δώσουμε μαζί αυτές τις τελευταίες ημέρες αυτού του περίφημου αγώνα, αυτού του αγώνα που θα μας κάνει όλους υπερήφανους, γιατί δημιουργεί τις προϋποθέσεις να ξεκινήσει στην Ελλάδα το γράψιμο μιας νέας λαμπρής σελίδας προσφοράς σαν αυτές που γράψαμε το' 81, σαν αυτές που γράψαμε το '93, σαν αυτές που γράψαμε το '96, όταν ξεκίνησαν μεγάλες περίοδοι ανάπτυξης και προόδου αυτού του τόπου.

Γι' αυτό, φίλες και φίλοι, μαζί με το μεγάλο ευχαριστώ κρατήστε και το κάλεσμα, κρατήστε και την παράκληση να πάμε σ' αυτόν τον αγώνα, να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε, να μην αφήσουμε ούτε μια ψήφο να πάει χαμένη και στο τέλος να νιώσουμε όλοι υπερήφανοι ότι συνδημιουργήσαμε, συμπρωταγωνιστήσαμε, σε αυτή την πολύ όμορφη σελίδα που ανοίγει στον τόπο μας, στις 5 Οκτωβρίου εφ' όσον, που πιστεύουμε ότι θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός, αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας κυβέρνηση που με Πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στα νιάτα. Αγώνα μέχρι να κλείσουν οι κάλπες. Μια παράκληση να έρθουν πάνω όλοι οι συνάδελφοι υποψήφιοι βουλευτές να πλαισιώσουν όλο αυτό τον κόσμο να σας δώσουμε την αγκαλιά μας, να σας δώσουμε και να σας ανταποδώσουμε αυτή τη στοργή και αυτή την αγάπη.

Και να ξέρετε ότι θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να υπηρετήσουμε τον ελληνικό λαό και όλους σας ματώνοντας στη δουλειά.

Να 'στε καλά. Καλό αγώνα και με τη νίκη.

*(Παρουσιάζονται οι υποψήφιοι ΒουλευτέςΝομού Τρικάλων)*

Ποιος μπορεί να ξεχάσει την αποψινή βραδιά. Ποιος θα μπορέσει ποτέ να βγάλει από το μυαλό αυτό το πάθος, αυτή την αποφασιστικότητα, αυτή την θέληση των πολιτών των Τρικάλων, πραγματικά να γεννηθεί μια νέα ενότητα των Ελλήνων.

Μια νέα ενότητα την οποία καλούμε να δεσμευτούν να υπηρετήσουν, να εργαστούν και να συνεργαστούν όλοι οι πολίτες των Τρικάλων. Όλοι οι πολίτες των Τρικάλων που πραγματικά βλέπουν και πιστεύουν ότι πρέπει και τους αξίζει να ανοίξει μια νέα εποχή ευημερίας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ και πάλι από τα βάθη της καρδιάς μας.  Καλό αγώνα και με τη νίκη. Απόψε το μήνυμα έχει φύγει, έχει συναντηθεί με το μήνυμα του Ηρακλείου της Κρήτης όπου εκεί πραγματοποιείται μια πρωτοφανής συγκέντρωση με ομιλητή τον Πρόεδρο μας και αυτό να σας κάνει και να μας κάνει όλους αποφασισμένους να αντέξουμε δίνοντας την τελευταία ικμάδα των δυνάμεων μας μέχρι να κλείσουν οι κάλπες.

Ούτε μία ψήφος χαμένη. Ένα μεγάλο ευχαριστώ. Καλό αγώνα και με τη νίκη.