Ομιλία Γιάννη Ραγκούση

στο Χαλάνδρι

 

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

 

Φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση

 

Δημοκράτισσες και Δημοκράτες, φίλες και φίλοι, ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ κι ένα πολύ  μεγάλο χειροκρότημα σ' εσάς γιατί απόψε  με τον πιο τιμητικό τρόπο, όχι μόνο για μένα προσωπικά, αλλά για το Κίνημά μας, διατρανώνετε την απόφασή σας, στην πραγματικότητα διατρανώνετε την απόφαση του ελληνικού λαού, ν' αλλάξει πορεία ο τόπος στις 4 Οκτωβρίου, να βρει επιτέλους η πατρίδα μας ένα νέο προσανατολισμό που της αξίζει.

Από τα βάθη της καρδιάς μου, ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ γι' αυτό το μήνυμα που στέλνετε απόψε. Ένα μήνυμα τόσο δυνατό, τόσο ηχηρό που να ξέρετε ότι θα φτάσει μέχρι τις ΗΠΑ, όπου για ένα μόνο εικοσιτετράωρο βρίσκεται ο ηγέτης της Δημοκρατικής Παράταξης, και αν ο ελληνικός λαός που πιστεύουμε ότι ναι, θα το αποφασίσει, ο αυριανός πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο οποίος να ξέρετε ότι μόνο για ένα 24ωρο έφυγε για να βρεθεί στις ΗΠΑ σε μια πολύ κρίσιμη και σημαντική συνάντηση, όχι μόνο για την πατρίδα μας αλλά για τον κόσμο ολόκληρο.

Μια συνάντηση, στην οποία θα παρουσιαστεί το πόρισμα για το τι πρέπει να γίνει, έτσι ώστε η παγκόσμια ανθρωπότητα, η παγκόσμια κοινότητα να βγει απ' αυτή τη βαθιά κρίση, στην οποία έχει βρεθεί τον τελευταίο χρόνο, χωρίς όμως αυτή την κρίση να την πληρώσουν για ακόμη μια φορά οι πολίτες αυτού του κόσμου, οι άνθρωποι σε όλα τα κράτη, σε όλα τα έθνη. Και αυτό είναι μια ακόμη απόδειξη, είναι μια ακόμη ατράνταχτη απόδειξη ότι αυτό που πάει να γίνει στις 4  Οκτωβρίου, με την εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ στη διακυβέρνηση της χώρας, είναι πια μια πολύ μεγάλη υπόθεση για τον τόπο, μια πολύ μεγάλη υπόθεση, που ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο, την έχουμε ανάγκη όσο ποτέ.

Γιατί, φίλες και φίλοι, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, όχι γιατί το λέμε εμείς με διάθεση αντιπολιτευτική, αλλά γιατί το βιώνει ο ελληνικός λαός στην καθημερινή του ζωή, ότι αυτά που είδαν τα μάτια του ελληνικού λαού τα τελευταία πεντέμισι χρόνια, κυρίως τον τελευταίο ένα χρόνο, είναι φαινόμενα, είναι πραγματικότητες που δε μπορούσε ο χειρότερος εφιάλτης που είχαν στο μυαλό τους οι Έλληνες οι πιο απαισιόδοξοι Έλληνες πολίτες για την απερχόμενη κυβέρνηση, δε μπορούσε να τα χωρέσει.

Είναι γεγονός ότι σε όλους τους τομείς, στους πιο κρίσιμους τομείς κατά γενική ομολογία, αποδείχθηκε ότι υπήρξε ένας πρωθυπουργός δυστυχώς και μια κυβέρνηση, όχι απλώς κατώτερη των περιστάσεων, αλλά ένας Πρωθυπουργός και μια κυβέρνηση που λες ότι έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να κάνουν το ένα λάθος πίσω από το άλλο, να πάρουν, όμως, και τη μία συνειδητή απόφαση πίσω από την άλλη σε βάρος των πολλών, με μόνο σκοπό την εξυπηρέτηση των λίγων εκλεκτών αυτής της κυβέρνησης.

Αυτό, λοιπόν, είναι μια πραγματικότητα, φίλες και φίλοι, που ο ελληνικός λαός δεν την άντεχε πια. Κι αν θέλετε, το πρωτοφανές από το '74 και μετά γεγονός, ότι η χώρα οδηγείται σε τέτοιου τύπου εκλογές, είναι μια πλήρης απόδειξη, μια πλήρης επιβεβαίωση της κατάρρευσης στην πραγματικότητα αυτού του πρωθυπουργού και αυτής της κυβέρνησης.

Της κατάρρευσης υπό το βάρος των αδιεξόδων, υπό το βάρος των ενοχών, που η ίδια με τις επιλογές της δημιούργησε. Η ίδια προκάλεσε τα προβλήματα και τ' αδιέξοδα,  με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη αυτή τη στιγμή η χώρα.  Και στην πραγματικότητα, ήταν δυστυχώς, φίλες και φίλοι, μία πρωτοφανής περίπτωση ενός πρωθυπουργού που αποφάσισε παρότι καπετάνιος, να εγκαταλείψει το σκάφος.

Αυτές οι εκλογές ήταν εκλογές-παραίτηση για μια αποτυχημένη διακυβέρνηση της χώρας, από ανθρώπους που επειδή βλέπουν τα δύσκολα, βλέπουν τα αδιέξοδα, έσπευσαν πρώτοι να φύγουν. Γι' αυτό και μην πάτε μακριά, αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος για τον οποίο βλέπετε ότι η μία μετά την άλλη οι προσπάθειες, τα επιχειρήματά τους, ο προεκλογικός τους λόγος, πέφτουν στο κενό.

Και πέφτουν στο κενό γιατί συγκρούονται όλα αυτά με μια μεγάλη αλήθεια. Μια μεγάλη αλήθεια που λέει ότι «κύριοι, αυτά που σήμερα εμείς βιώνουμε, δεν μπορείτε εσείς να ισχυρίζεστε ότι είναι αποτελέσματα της διεθνούς κρίσης. Διότι πρώτοι εσείς έχετε πιστοποιήσει κι έχετε επιβεβαιώσει ότι ήταν αποτελέσματα δικών σας συνειδητών επιλογών, δικών σας λαθών, που απλώς το μόνο που τώρα ζητάτε είναι να πληρώσει αυτά τα λάθη ο ελληνικός λαός.

Και δεν είναι, φίλες και φίλοι, πλήρης πιστοποίηση αυτής της μεγάλης αλήθειας. Μην πάμε μακριά, μιλάνε για τη διεθνή κρίση. Αν είναι η διεθνής κρίση η μόνη αιτία για την οποία η χώρα έχει φτάσει σ' αυτό το αδιέξοδο, τότε γιατί αντικαταστάθηκε εν μέσω της διεθνούς κρίσης ο πρώην Υπουργός Οικονομίας, ο αρχιτέκτονας της δημοσιονομικής πολιτικής μαζί με τον κ. Καραμανλή για πέντε ολόκληρα χρόνια; Όταν όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν καλά ότι ειδικότερα έναν Υπουργό Οικονομίας όταν τον αντικαθιστάς, δεν τον αντικαθιστάς διότι δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος αποτυχίας των πολιτικών που ασκήθηκαν με βάση τις επιλογές που έγιναν.

Φίλες και φίλοι, δεν είναι όμως μόνο η οικονομία και το ξέρετε και το ξέρουμε όλοι πολύ καλά. Είναι η σχέση, είναι ο πολιτισμός, είναι η πολιτική, είναι το ήθος, είναι η αντιμετώπιση των θεσμών, είναι η αντιμετώπιση αξιών από αυτή την κυβέρνηση. Αξίες, αρχές, θεσμοί που κυριολεκτικά βάναυσα πληγώθηκαν και καταπατήθηκαν απ' αυτή την κυβέρνηση, με όλα αυτά τα φοβερά από τη μια φαινόμενα διαφθοράς, και από την άλλη οι πρωτοφανείς εκείνες προσπάθειες, αυτά τα φαινόμενα διαφθοράς, τα σκάνδαλα που λέει ο ελληνικός λαός, να συγκαλυφθούν.

Άρα ήταν μια γενικευμένη, μια αποδεδειγμένη, κατά γενική ομολογία, κατάρρευση αυτής της κυβέρνησης, αλλά ευτυχώς, υπάρχει από την άλλη πλευρά η ελπίδα. Ευτυχώς,  παρά τις δυσοίωνες πριν ενάμισι χρόνο, και σας το θυμίζω, προβλέψεις που προεξοφλούσαν μια ακόμη ήττα της δημοκρατικής παράταξης, υπάρχει η ελπίδα που σήμερα εκφράζει ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ και που, όπως ιστορικά το Κίνημά μας έχει αποδείξει από το '74 και μετά, είναι έτοιμοι ν' αναλάβουν σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές, τις πραγματικά δύσκολες στιγμές για τον τόπο, την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, την ώρα που ο καπετάνιος εγκατέλειψε πρώτος το καράβι, την ώρα της θαλασσοταραχής.

Και ξέρετε, φίλες και φίλοι, θυμάστε πολύ καλά, θυμάστε ότι πριν από ενάμισι χρόνο ήταν πράγματι δυσοίωνο το μέλλον της παράταξής μας. Θυμάστε ότι πολλοί είχαν σπεύσει να μιλήσουν για το ΠΑΣΟΚ που σύντομα θα διαλυόταν, θα έφτανε να είναι τρίτο.

Κι όμως τα καταφέραμε. Και τα καταφέραμε πρώτα και κύρια χάρη σε σας και στον ελληνικό λαό, ο οποίος επικύρωσε με τη στάση του, επικύρωσε με τις επιλογές του, έστειλε έγκαιρα τα μηνύματά του και είπε σε όλους εμάς και πρώτα και κύρια στον Γιώργο Παπανδρέου το μεγάλο μήνυμα.

Το μεγάλο μήνυμα,  "συνεχίστε το δρόμο που βαδίζετε κι εμείς όλο και περισσότερο θα επενδύουμε την εμπιστοσύνη μας πάνω σας, στις πλάτες σας".  Και ξέρετε ότι αυτός ο δρόμος ήταν ένας δρόμος δύσκολος, φίλες και φίλοι, ένας δρόμος, ο οποίος, πολλές φορές έφερε όλους μας αντιμέτωπους με δύσκολες, με πολύ κρίσιμες αποφάσεις. Αλλά τα καταφέραμε.

Τα καταφέραμε και αξίζει τον κόπο να ξέρουμε γιατί τα καταφέραμε, όχι για να ευλογήσουμε τα γένια μας, αλλά για να θυμόμαστε πάντα ποιος είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της σχέσης εμπιστοσύνης που επανοικοδομήσαμε με τον ελληνικό λαό. Γιατί έχουμε βαρύτατη υποχρέωση, πρώτα εμείς στις πλάτες μας, να μην απογοητεύσουμε για μια ακόμη φορά τους Έλληνες πολίτες, όπως έκανε ο απερχόμενος πρωθυπουργός και η απερχόμενη κυβέρνηση.

Και ξέρετε ότι λειτούργησε σε πολύ μεγάλο βαθμό ιδιαίτερα θετικά για τους πολίτες, ότι καταρχήν αποδείξαμε ότι αυτά που λέμε τα εννοούμε, ότι δίνουμε όχι απλώς λόγια και υποσχέσεις στον ελληνικό λαό αλλά και εγγυήσεις, φίλες και φίλοι, ότι αυτά που λέμε τα εννοούμε.

Πάρτε ένα παράδειγμα. Σε δέκα ημέρες ολοκληρώνεται ο προεκλογικός αγώνας. Έχουμε πει κατ΄ επανάληψη ότι πιστεύουμε σε έναν άλλο πολιτικό πολιτισμό, θέλουμε η χώρα μας να κυβερνηθεί από μια νέα κυβέρνηση του κινήματός μας με βάση αρχές και αξίες.

Τις κάναμε ήδη πράξη από τον προεκλογικό αγώνα. Δεν ήταν μικρή απόφαση, απόδειξη ότι δεν είχε μέχρι τώρα ληφθεί η απόφαση το τρίπτυχο που ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπανδρέου «καθαρές κουβέντες, καθαρή καμπάνια, καθαρά λεφτά».

Δεν ήταν μικρή απόφαση ούτε είχε ξαναγίνει το κίνημά μας και οποιοδήποτε άλλο κόμμα να δεσμευτεί ότι θα χρηματοδοτήσουμε αποκλειστικά τον προεκλογικό μας αγώνα από τις εισφορές των μελών μας και από την κρατική χρηματοδότηση και από κανέναν άλλον, γιατί ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ δεν χρωστάνε και δε θέλουν να χρωστάνε σε κανέναν.

Δεν ήταν μικρή η απόφαση σε όλη την Ελλάδα, σε όλη την Αθήνα, να υπάρχει αυτή τη στιγμή η αφισσορύπανση, στην οποία εμείς είμαστε πραγματικά υπερήφανοι που δεν συμμετέχουμε, γι αυτό είναι συνειδητή μας απόφαση που δεν έχουμε γεμίσει την Ελλάδα, τους δρόμους της, τις πλατείες, τα ταμπλό της, με την αφίσα του Γιώργου Παπανδρέου και με τις αφίσες του κινήματός μας.

Και, επίσης, δεν ήταν καθόλου μα καθόλου τυχαία η απόφασή μας να πούμε ότι θέλουμε να καθιερώσουμε νέες διαδικασίες πολιτικού διαλόγου σε αυτόν τον προεκλογικό αγώνα και είμαστε πραγματικά υπερήφανοι που έγινε αυτό το πρώτο βήμα τηλεοπτικού πολιτικού διαλόγου και αναμέτρησης ανάμεσα στους δύο Πολιτικούς Αρχηγούς υποψήφιους Πρωθυπουργούς, μια πρόταση δική μας, η οποία σαφώς επιδέχεται βελτιώσεων, αλλά που δεν παύει να αποτελεί ένα κρίσιμο στοιχείο εμπλουτισμού της προεκλογικής διαδικασίας, του προεκλογικού διαλόγου.

Αλλά ξέρετε πολύ καλά ότι δεν ήταν μόνο αυτά. Ήταν ότι σταθήκαμε δίπλα στους πολίτες σε κρίσιμες στιγμές. Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου μιλούσε στη Βουλή και έλεγε «θα ματώσουμε» και καλούσε τον κ. Καραμανλή και του ζητούσε «να ματώσουμε προκειμένου να υπάρξουν διαδικασίες κάθαρσης, διαδικασίες ξεκαθαρίσματος όλων των δύσοσμων υποθέσεων που έχουν κυριολεκτικά τραυματίσει, θέλουμε να πιστεύουμε όχι ανεπανόρθωτα, τη σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών με το λαό», το εννοούσε.

Κι όταν χρειάστηκε να κάνουμε κινήσεις, τις κάναμε. Κινήσεις οι οποίες ήταν δύσκολες, επώδυνες και που βεβαίως αποκορύφωμα ήταν να απευθυνθούμε σε όλους αυτούς που ζητούσαν και λέγανε τα διάφορα περί χρηματισμού, ότι «φέρτε κύριοι στοιχεία», έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την όποια πραγματικότητα και να πάρουμε τα μέτρα μας, αλλά και έτοιμοι να αποκαλύψουμε τους συκοφάντες, γιατί θα αποδεικνύαμε, όπως και αποδείξαμε, ότι οι ισχυρισμοί τους ήταν αναπόδεικτοι, ήταν στην πραγματικότητα ψευδείς.

Και δεν ήταν, ξέρετε, και το ξέρετε πολύ καλά, μόνο αυτοί οι βασικοί άξονες μέσα από τους οποίους οικοδομήσαμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης, ήταν και το πρόγραμμά μας. Ένα πρόγραμμα, το οποίο είπε στον ελληνικό λαό ότι έχουμε τρεις μεγάλες αξίες, γύρω από τις οποίες εμείς πρόκειται να διαρθρώσουμε το πρόγραμμά μας: Η αξία της αναδιανομής, η αξία της δικαιοσύνης, η αξία της εντιμότητας.

Και αποδείξαμε στους Έλληνες πολίτες ότι παρά τις προσπάθειες, και τους παρακολουθείτε, που κάνουν να πουν «τι θα κάνετε με τη φορολογία, τι θα κάνετε με τον φορολογικό συντελεστή», εκείνο το οποίο εμείς τους είπαμε και ήταν το κρίσιμο για τους Έλληνες πολίτες, είναι ότι δεν έχουμε καμία απολύτως πρόθεση να αυξήσουμε ούτε τη φορολογία, αλλά ούτε και τους φορολογικούς συντελεστές.

Όμως, έχουμε πάρει την απόφαση να αποκαταστήσουμε τη φορολογική δικαιοσύνη στην πατρίδα μας, έχουμε πάρει την απόφαση να σταματήσουμε αυτή την απαράδεκτη, αυτή την ευνοιοκρατική, αυτή την αντικοινωνική και αντιλαϊκή φορολογική πολιτική αυτής της κυβέρνησης.

Γιατί είπαμε ότι το σημερινό καθεστώς, το οποίο το ξέρετε, ξέρετε ότι ένας πολίτης, ο οποίος έχει εισοδήματα από εργασία φορολογείται με 40% από ένα ύψος εισοδήματος και πάνω, ένας ίδιος Έλληνας πολίτης φορολογούμενος που έχει τα ίδια εισοδήματα αλλά προέρχονται όχι από εργασία αλλά από συμμετοχή σε ανώνυμη κερδοφόρο εταιρεία, φορολογείται με τις αποφάσεις της κυβέρνησης του κ. Καραμανλή με 32,5%.

Και ένας Έλληνας πολίτης, ο οποίος είναι μέτοχος τράπεζας, με πόσο φορολογείται, φίλες και φίλοι; Με 15% εφέτος. Υπάρχουν μέτοχοι τραπεζών, οι οποίοι βγάζοντας τα ίδια χρήματα με έναν εργαζόμενο θα πληρώσουν φόρο μόνο 15%.

Αυτό ήταν που μας έκανε να πούμε εδώ και τώρα αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης, εδώ και τώρα κατάργηση όλων των άδικων, των ταξικά άδικων, επιλογών αυτής της κυβέρνησης, που έκανε μία αναδιανομή σε βάρος του λαού και υπέρ των λίγων.

Γιατί, δεν ήταν τέτοια αναδιανομή υπέρ των λίγων και σε βάρος των πολλών η κατάργηση του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας και η αντικατάσταση αυτού του φόρου με το περίφημο ενιαίο τέλος ακινήτων, που τώρα πια το πληρώνουν όλοι οι Έλληνες, είτε έχουν μεγάλη είτε μικρή ακίνητη περιουσία, είτε βγάζουν είτε δεν βγάζουν πολλά χρήματα; 

Λοιπόν, φίλες και φίλοι, αυτό που έχουμε ξεκαθαρίσει είναι ότι πορευόμαστε σε ένα δρόμο δύσκολο, αλλά έναν δρόμο που είναι ταυτόχρονα δρόμος ελπίδας για τον ελληνικό λαό. Και μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, μετά από τη δυνατότητα που είχαμε ακόμη και τις τελευταίες ημέρες των τηλεοπτικών αναμετρήσεων ανάμεσα στους Αρχηγούς, καταφέραμε να γίνει καθαρό ότι οι Έλληνες πολίτες είναι αντιμέτωποι με ένα κρίσιμο δίλημμα.

Από τη μια υπάρχει ο δρόμος που οδηγεί στο φαύλο κύκλο της ύφεσης, υπάρχει ο δρόμος της αναξιοπιστίας, της ανειλικρίνειας, που το μόνο που θα καταφέρει είναι κυριολεκτικά να ακυρώσει κάθε ελπίδα αυτού του έθνους, αυτού του λαού, να ορθοποδήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Και από την άλλη, υπάρχει ο άλλος δρόμος, ο δικός μας ο δρόμος, ο δρόμος του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ, που λέει ότι δεν πρέπει να αφήσουμε την Ελλάδα να μπει στο φαύλο κύκλος της ύφεσης, πρέπει εδώ και τώρα να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία, τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Γιατί αλίμονό μας, εάν επιτρέψουμε στην ελληνική οικονομία, όταν οι άλλες οικονομίες διεθνώς βγαίνουν ήδη δειλά-δειλά από τη διεθνή κρίση, να μείνει μέσα σε αυτήν και, βεβαίως, να βρεθεί αντιμέτωπη με φαινόμενα αποσύνθεσης.

Ξέρετε, λοιπόν, ότι το δίλημμα είναι καθαρό και ξέρετε, επίσης, φίλες και φίλοι, ότι όσο υποστηρίζουμε αυτές τις πολιτικές μας με το ίδιο πολιτικό ήθος, με τον ίδιο πολιτικό πολιτισμό, που πορευόμαστε, που δραστηριοποιούμαστε σε κεντρικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο δικών μας οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα, τόσο περισσότερο ο ελληνικός λαός θα διατίθεται να αφήνει και να επενδύει τις ελπίδες του, την εμπιστοσύνη του πάνω στις πλάτες μας. Και αυτό, ξέρετε, ήταν επίσης ένα από τα κρίσιμα στοιχεία, η μετριοπάθεια, η νηφαλιότητα, η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα με την οποία προσεγγίσαμε όλο αυτό το διάστημα όλες τις μεγάλες προκλήσεις που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Είμαστε υπερήφανοι για τα στελέχη μας. Είμαστε υπερήφανοι για τα μέλη μας. Απόδειξη η δουλειά που κάνανε και σήμερα όλα τα στελέχη μας εδώ και στο Χαλάνδρι και στη Νομαρχιακή Επιτροπή, οι οποίοι πραγματικά αξίζουν ένα θερμό εύγε από όλους εμάς, από όλους εσάς ένα θερμό χειροκρότημα. Αλλά πρέπει να σας πω ότι το ίδιο ισχύει και το ίδιο υπερήφανοι είμαστε και για το ψηφοδέλτιό μας, για τους υποψήφιους Βουλευτές μας που κοσμούν τον αγώνα μας και έχουν καταφέρει να είναι πραγματικά οι ιδανικότεροι πολλαπλασιαστές του μηνύματος του Γιώργου Παπανδρέου και όλων μας.

Φίλες και φίλοι, ξέρετε πολύ καλά και έχετε πλήρη επίγνωση ότι βρισκόμαστε δέκα ημέρες πριν τις κρίσιμες εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Κρίσιμες εθνικές εκλογές, που πρέπει να το πούμε απερίφραστα, δεν έχουν κριθεί και δεν θα κριθούν μέχρι να κλείσουν οι κάλπες. Όχι μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες.

Είναι πολύ κρίσιμο, είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε όλοι κατά νου ότι ο αγώνας για πρώτη φορά και σε πρώτο επίπεδο τελειώνει όταν κλείσουν οι κάλπες στις 7 το βράδυ της Κυριακής της 4ης Οκτωβρίου και πρέπει όλοι να έχουμε επίγνωση ότι ο ελληνικός λαός θα είναι αντιμέτωπος, θα είναι θεατής τις επόμενες ημέρες φαινομένων, επιθέσεων, προκλήσεων από την απερχόμενη κυβέρνηση και την ηγεσία της, η οποία, μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι, θα παραβεί κάθε κανόνα δεοντολογίας, θα παραβεί κάθε κανόνα πολιτικού ήθους και πολιτικού πολιτισμού μήπως και καταφέρουν να κρατηθούν σε ένα επίπεδο, το οποίο θα τους επιτρέψει τουλάχιστον η επόμενη ημέρα να είναι μια ημέρα αξιοπρεπούς ήττας.

            Θέλω να ξέρετε, όπως το έχουμε πει εδώ και πάρα πολύ καιρό, δεν θα τους ακολουθήσουμε, δεν θα μας παρασύρουν. Εμείς δεν πρόκειται να μπούμε σ' αυτό τον ολισθηρό δρόμο της πόλωσης, της έντασης της τεχνητής, τον ολισθηρό δρόμο καταπάτησης κάθε έννοιας δεοντολογίας, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να είμαστε σαν αυτούς τις επόμενες ημέρες.

Πρέπει, όμως, αυτό να μας κάνει όλους να εντείνουμε κι άλλο τις προσπάθειές μας γιατί δεν πρέπει, και κυριολεκτικά θα είναι κρίμα από το Θεό, να πάει έστω και μια ψήφος χαμένη. Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά. Ζητούμε να δώσετε κι εσείς τον καλύτερό σας εαυτό αυτές τις δέκα τελευταίες ημέρες για να περάσει το μήνυμα της πραγματικής αλλαγής σε κάθε Έλληνα πολίτη. Γιατί έχουμε ξεκαθαρίσει ότι στόχος μας δεν είναι να πάμε να αντικαταστήσουμε το κομματικό ευνοιοκρατικό, πελατειακό κράτος του κ. Καραμανλή με ένα δικό μας τέτοιο κράτος.

Εμείς θέλουμε ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ να εγκαταστήσουν κανόνες, θεσμούς αξιοπρέπειας πάνω απ' όλα για όλους τους Έλληνες. Έχουμε πει ότι υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές, ναι, υπάρχουν, αλλά δεν υπάρχουν πολίτες, δεν υπάρχουν μπλε, πράσινοι και κόκκινοι πολίτες.  

Υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές και για τη δική μας πολιτική έχουμε ξεκαθαρίσει και έχουμε στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα τι ψήφιζαν, ανεξάρτητα τι θα ψηφίσουν, ότι τους θέλουμε κοντά μας.

Τους θέλουμε κοντά μας για να στηρίξουν την υλοποίηση των πολιτικών μας, των δεσμεύσεών μας, του προγράμματός μας, για να στηρίξουν την πραγματικά νέα πορεία σ' αυτόν τον τόπο, το νέο προσανατολισμό, που σε τελική ανάλυση δεν έχει σχέση με εμάς και τον εαυτό μας, αλλά έχει σχέση με την Ελλάδα, τους Έλληνες και τα παιδιά μας.

Γι' αυτό  γίνεται, φίλες και φίλοι, ο αγώνας μας. Και να ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πλήρη επίγνωση ότι ο ελληνικός λαός είναι γνώστης μιας πραγματικότητας που λέει ότι: δεν αντέχω άλλο προφάσεις εν αμαρτίαις, κουράστηκα, δεν γίνεται. Ο τόπος δεν μπορεί να πάει έτσι μπροστά.

Ο ελληνικός λαός μας λέει διαρκώς: θέλω αποφάσεις, δεν θέλω προφάσεις και θέλω αποφάσεις με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και όχι το συμφέρον των κολλητών. Με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον των πολιτών, με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον της χώρας.

Και να ξέρετε, φίλες και φίλοι, ότι πρώτα και κύρια ο Γιώργος Παπανδρέου είναι έτοιμος να πάρει αυτές τις αποφάσεις με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον του λαού και κανείς, να ξέρετε, φίλες και φίλοι, δεν μπορεί να εμποδίσει τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ να πάρουν αυτές τις αποφάσεις. Γιατί ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν καμία εξάρτηση από κανέναν, παρά μόνο από τον ελληνικό λαό από τον οποίο πηγάζει αποκλειστικά η δύναμή μας.

Αποκλειστικά από τον ελληνικό λαό θα πηγάσει στις 4 του Οκτώβρη η εντολή, όχι να σχηματίσουμε κυβέρνηση, όχι να αποκτήσει το ΠΑΣΟΚ αξιωματούχους, αλλά η εντολή το ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει σε όλες τις βαθιές, τις ριζικές αλλαγές που επιτέλους έχει ανάγκη ο τόπος για να υπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον, για να υπηρετηθεί ο πολίτης, για να υπηρετηθεί η Ελλάδα.

Και να ξέρετε, φίλες και φίλοι, και κάτι ακόμη, σας παρακαλώ πολύ. Ο αγώνας μας αυτός θα δικαιωθεί, όπως δικαιώνεται και θα δικαιωθεί, και να το θυμάστε σας παρακαλώ, για ένα και μόνο λόγο, γιατί είναι ένας τίμιος αγώνας για το λαό και τον τόπο και τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Και για όσους λένε ότι δεν θα τα καταφέρουμε στα δύσκολα, ξεχνούν μια μεγάλη αλήθεια, ότι είμαστε παιδιά του αείμνηστου ηγέτη μας, του Ανδρέα Παπανδρέου, που μας έχει μάθει με τα δύσκολα να τα βάζουμε, στα δύσκολα να αποδεικνύουμε την πολιτική μας ικανότητα, στα δύσκολα να υπηρετούμε το λαό και τον τόπο.

Αυτό που κάνατε εσείς απόψε, αυτό που κάνουν όλοι οι Έλληνες σε όλες τις συγκεντρώσεις των στελεχών μας, πάνω απ' όλα στις κορυφαίες συγκεντρώσεις του Προέδρου μας, να ξέρετε ότι είναι ένα πολύ μεγάλο, ένα κρίσιμο στήριγμα μιας εθνικής προσπάθειας, που έχουμε ήδη ξεκινήσει, που θα την κορυφώσουμε στις 4 Οκτωβρίου, αλλά θα την ξεδιπλώσουμε από τις 5 Οκτωβρίου και μετά.

                Ένας αγώνας, ο οποίος να ξέρετε ότι στο τέλος θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να σας κάνει και να μας κάνει όλους υπερήφανους. Υπερήφανους γιατί υπηρετήσαμε για μια ακόμη φορά τον ελληνικό λαό, υπερήφανους γιατί πραγματικά δεν νοιαζόμαστε για τον εαυτό μας, υπερήφανους γιατί πραγματικά θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μιας Ελλάδας που αξίζει στους Έλληνες, μιας Ελλάδας που αξίζει στα παιδιά μας, μιας Ελλάδας που θα έχει ακόμη γραμμένη στην ιστορία της μια λαμπρή σελίδα προσφοράς αυτού του λαογέννητου πολιτικού κινήματος, του οποίου έχουμε και έχετε αφιερώσει τα καλύτερα χρόνια της ζωής μας, αλλά γι' αυτό είμαστε και θα παραμείνουμε ευτυχισμένοι και υπερήφανοι.

            Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου στον αγώνα μέχρι και την τελευταία στιγμή, στον αγώνα να γυρίσει σελίδα ο τόπος, να ανοίξει πραγματικά μια νέα περήφανη σελίδα για την Ελλάδα και τη νεολαία.

            Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους, αγαπητέ Γραμματέα, Γραμματέα της Νομαρχιακής, αξίζουν σε όλους σας συγχαρητήρια, στους αγαπητούς μας υποψήφιους Βουλευτές, που τους παρακαλώ να έρθουν κοντά μου, όλοι μαζί να σηκώσουμε τα χέρια μαζί σας για να στείλουμε το μεγάλο μήνυμα της νίκης, μιας νίκης που θα τη διασφαλίσετε πρώτα και κύρια εσείς.

Να είστε καλά. Ένα μεγάλο - μεγάλο ευχαριστώ για όλα. Να είστε καλά. Έκλεισε και η φωνή μου, αλλά χαλάλι, γιατί αυτά τα οποία ζούμε, ξέρετε ότι μας κάνουν όλους να νοιώθουμε μια πολύ μεγάλη τιμή, μια πολύ μεγάλη λαχτάρα το συντομότερο δυνατό να σηκώσουμε, όπως έχει πει ο Γιώργος Παπανδρέου, τα μανίκια και να ματώσουμε στη δουλειά. Να ματώσουμε στη δουλειά χωρίς λογικές έπαρσης και αλαζονείας για να υπηρετήσουμε τους πολίτες και τον τόπο μας και τίποτα παραπάνω.

Σας ευχαριστώ  πολύ. Να είστε  καλά. Καλό αγώνα. 4 του Οκτώβρη γιορτάζουμε μια μεγάλη νίκη για την Ελλάδα, μια μεγάλη νίκη για τους Έλληνες. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και πάλι. Να είστε καλά.

IMG_0313.JPG
IMG_0320.JPG
IMG_0324.JPG
IMG_0329.JPG
IMG_0365.JPG
IMG_0346.JPG
IMG_0324.JPG
IMG_0375.JPG
IMG_0323.JPG
IMG_0389.JPG