Δηλώσεις Γιώργου Παπακωνσταντίνου

προς τους πολιτικούς συντάκτες

 

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

 

 

Καλό μεσημέρι. Από την Παρασκευή το βράδυ είναι σε εξέλιξη αυτή η νέα, πρωτοφανής οικολογική καταστροφή της Αττικής. Ταυτόχρονα, βεβαίως, έχουμε και φωτιές σε άλλα μέρη της χώρας. Ελπίζουμε ότι η φωτιά της Αττικής σταδιακά τίθεται υπό έλεγχο.

Δεν είναι ακόμη η στιγμή να μιλήσουμε για τα αίτια και για τις ευθύνες. Είναι γνωστή η κριτική που έχουμε ασκήσει στο παρελθόν και που  ασκούμε για την κατάσταση στη δημόσια διοίκηση και στο κράτος, όπως επίσης γνωρίζετε και την κριτική που έχουμε ασκήσει σχετικά με τα παθήματα των πυρκαγιών του 2007, που δεν έχουν γίνει μαθήματα.

Όμως, σήμερα, η φωτιά καίει ακόμα και η συζήτηση αυτή δεν πρέπει και δεν μπορεί να ανοίξει. Σήμερα, χρειάζεται - κι εμείς αυτό κάνουμε - να σταθούμε δίπλα σε όλους αυτούς, οι οποίοι δίνουν τη μάχη. Τους πυροσβέστες, τα σώματα ασφαλείας, τους εθελοντές, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους κατοίκους που προσπαθούν να προστατεύσουν τις περιουσίες τις οποίες έχτισαν στη ζωή τους.

Όλες αυτές τις ημέρες, κινηθήκαμε με αυτό το γνώμονα και θέλω και σήμερα να εκφράσουμε τα συγχαρητήριά μας και το θαυμασμό μας σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που δίνουν αυτή τη δύσκολη μάχη.

Είχαμε, όπως ξέρετε, παρουσία από την πρώτη στιγμή στην περιοχή, τόσο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όσο και κλιμακίου στελεχών μας. Σήμερα, υπήρχε μια σύσκεψη εδώ στο ΠΑΣΟΚ, όπου κάναμε αξιολόγηση της κατάστασης, αποτίμηση των προβλημάτων, εντοπισμό των προβλημάτων και, βέβαια, συζητήσαμε για τη διαχείριση της επόμενης ημέρας.

Και αφ' ότου σβήσουν οι φωτιές, θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για όλα αυτά τα ζητήματα, όχι μόνο για τις ευθύνες, αλλά και για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα, για τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη διαχείριση της επόμενης ημέρας, για τα μεγάλα προβλήματα περιβάλλοντος που θα έχει η Αττική τα επόμενα χρόνια.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

Μ. ΜΙΧΑΗΛ: Από τη μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης διαβλέπετε προσπάθεια να οικειοποιηθεί πολιτικά όλη την κατάσταση, όπως είχε γίνει και το 2007; Πώς την κρίνετε;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν θα μπω σε καμία τέτοια συζήτηση αυτή τη στιγμή. Έχουμε κόσμο ο οποίος προσπαθεί να προστατεύσει τα σπίτια του, κόσμο ο οποίος κάνει τα πάντα για να σβήσει η φωτιά. Δεν θα μπω σε μια πολιτική συζήτηση για το ζήτημα αυτό.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ:  Κύριε εκπρόσωπε, οι παρεμβάσεις που υπαινιχθήκατε για την επόμενη μέρα, θα προσιδιάζουν τρόπον τινά στο σχέδιο που εκπονήσατε προ διετίας στην Ηλεία, προσαρμοσμένο φαντάζομαι στις ιδιομορφίες της Βορειοανατολικής Αττικής;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ορθά αναφέρεστε στο σχέδιο της Ηλείας. Θεωρούμε ότι πάντα χρειάζεται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στα προβλήματα αυτά.

Εδώ, τα προβλήματα βέβαια είναι διαφορετικού χαρακτήρα, γιατί έχουν να κάνουν με το μέλλον ολόκληρης της Αττικής και τα προβλήματα δημιουργούνται από το γεγονός ότι χάθηκε ίσως ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου, με ό,τι επιπτώσεις έχει αυτό. Άρα, η παρέμβαση πρέπει να είναι πολύ πιο σημαντική, πιο μεγάλη και πιο ριζική.

Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Κύριε εκπρόσωπε, οι αναφορές του κ. Παπανδρέου από τη συνάντηση που είχατε σήμερα με τα υπόλοιπα στελέχη σας σε ό,τι αφορά το θέμα ότι η κυβέρνηση δεν παραδειγματίστηκε από το καλοκαίρι του 2007, με αποτέλεσμα να έχουμε τις ίδιες παραλείψεις, τα ίδια κενά και τα ίδια αποτελέσματα, δεν συνιστά - κατά τη γνώμη μου - μια έμμεση επίθεση στην κυβέρνηση;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κατ' αρχάς, δεν ξέρω σε ποιες αναφορές του κ. Παπανδρέου αναφέρεστε. Εγώ δεν αναφέρθηκα σε καμία παρόμοια αναφορά. Ξέρετε όμως τις τοποθετήσεις του ΠΑΣΟΚ τον τελευταίο καιρό. Ξέρετε την τοποθέτηση που έχει κάνει για τη μη αξιοποίηση των τραγικών αποτελεσμάτων του 2007 και την κριτική που έχουμε ασκήσει στο παρελθόν.

ΑΓΓ. ΚΩΒΑΙΟΣ: Αυτή η επιλογή σας να μην κάνετε πολιτική συζήτηση αυτή τη στιγμή, κατ' ουσίαν δεν είναι μια πολιτική στάση όμως;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είναι μια στάση λογικής.

ΑΓΓ. ΚΩΒΑΙΟΣ: Γιατί; Από τη στιγμή που εντοπίζετε απ' ό,τι καταλαβαίνω κάποιες ευθύνες, λέτε δεν θα τις αποδώσετε τώρα, αλλά σε λίγες ημέρες, τι διαφορά έχει;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Οι πολίτες αυτή τη στιγμή δεν θέλουν να ακούσουν από τα πολιτικά κόμματα μια συζήτηση για τις ευθύνες. Οι πολίτες αυτή τη στιγμή θέλουν να δουν τη φωτιά να σβήνει και όλους να βοηθάνε σε αυτό, ο καθένας με τα όπλα που διαθέτει. Μετά, θα έχουμε όλο το χρόνο να κουβεντιάσουμε τα υπόλοιπα.

ΑΓΓ. ΚΩΒΑΙΟΣ: Εννοώ, αν μου επιτρέπετε, ότι οι πολίτες με αυτή τη λογική και αργότερα δεν θα έχουν καμία όρεξη να ακούσουν μια τέτοια συζήτηση, ή όχι;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Οι πολίτες θα θέλουν αργότερα να ακούσουν μια συζήτηση για το τι πήγε στραβά και τι δεν πρέπει να ξαναγίνει και τι πρέπει να γίνει διαφορετικά.

Νομίζω πως σε μια συντεταγμένη Πολιτεία, η αποτίμηση μεγάλων γεγονότων, τραγικών όπως αυτό, είναι το πρώτο βήμα για να μπορέσουμε να βελτιωθούμε και να πηγαίνουμε μπροστά. Αυτό θα επιχειρήσουμε να κάνουμε την επόμενη μέρα. Απλώς, δεν είναι τώρα η στιγμή.

ΑΝΤ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ:  Αν θυμάμαι καλά στις φωτιές του 2007 το ΠΑΣΟΚ είχε ασκήσει από την πρώτη στιγμή έντονη κριτική. Τώρα τι έχει αλλάξει και δε συμβαίνει αυτό το πράγμα;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν έχει αλλάξει κάτι. Στις φωτιές του 2007 εντοπίσαμε ευθύνες, το κάναμε με έναν τρόπο πολύ νηφάλιο και προσεκτικό. Εδώ έχουμε μια φωτιά, η οποία είναι σε εξέλιξη. Ευτυχώς, δεν έχουμε θρηνήσει θύματα, είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό, το ότι δεν έχουμε θρηνήσει θύματα.

Άρα λοιπόν, το συνολικό ζήτημα, όλο το πλέγμα των θεμάτων, που έχουν να κάνουν με την πρόληψη, με την αποτελεσματική αντιμετώπιση και με την αποκατάσταση, θα το συζητήσουμε μόλις σβήσουν οι φωτιές.

ΑΝΔΡ. ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Κατά την διάρκεια της σύσκεψης εξετάσατε τα αίτια αυτής της κατάστασης όπου υπάρχει; Και αν ναι, ποια είναι αυτά; Σε τι συμπεράσματα έχετε οδηγηθεί όσον αφορά την οικολογική καταστροφή που είπατε; Κι ένα δεύτερο, ασπάζεστε, συμμερίζεστε τις απόψεις που εκφράζει το ΚΚΕ περί οργανωμένου σχεδίου;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ως προς το πρώτο, κάναμε μια συζήτηση, τα αποτελέσματα της οποίας θα τα μάθετε τις επόμενες ημέρες. Ως προς το δεύτερο, εντάσσεται και αυτό στη λογική τού να μην ανοίξουμε μια παρόμοια συζήτηση αυτή τη στιγμή.

Μ. ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε εκπρόσωπε, αποφεύγετε να μας πείτε τη θέση σας την πολιτική, ωστόσο την εκφράσατε στην εισαγωγική σας παρατήρηση, λέγοντας χαρακτηριστικά και επί λέξει «δεν είναι ώρα τώρα να κάνουμε κριτική για τα παθήματα του 2007 που δεν έχουν γίνει μαθήματα». Αυτό είπατε επί λέξει. Και ερωτώ: είναι ή δεν είναι αυτή η κεντρική ιδέα της τάσης του ΠΑΣΟΚ;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αυτή η φράση δεν είναι καινούργια. Η φράση αυτή έχει ειπωθεί από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, πριν από αρκετούς μήνες. Έχει ειπωθεί στη Βουλή, έχει ειπωθεί σε επανειλημμένες, διαφορετικές περιστάσεις. Απλώς, επιλέγουμε αυτή τη στιγμή, και νομίζω πως αυτό θέλει ο Έλληνας πολίτης, να μην ανοίξουμε μια συζήτηση, η οποία αποπροσανατολίζει από το βασικό μας ζήτημα: να σβήσουν οι φωτιές. Αυτό είναι που προέχει. Όλα τα άλλα έπονται.

Γ. ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Θεωρείτε μετά από όλα αυτά που έχουν συμβεί αυτές τις τρεις ημέρες ότι απομακρύνεται και το ενδεχόμενο ανασχηματισμού και εκλογών;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν θα κάνω εικασίες παρόμοιου είδους.

Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Μα κ. εκπρόσωπε δεν είναι λιγάκι υποκριτικό, από τη μία να λέτε ότι δεν θα μιλήσετε πολιτικά όσον αφορά τις ευθύνες τώρα κι από την άλλη να παρατηρείτε ολιγωρία του κράτους;

Αν δεν μιλήσετε τώρα για τις ευθύνες και για την ολιγωρία του κράτους με χειροπιαστά παραδείγματα, μετά από δυο - τρεις μέρες ποια θα είναι η διαφορά τους; Το ίδιο αποτέλεσμα δεν είναι;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το ίδιο ερώτημα μπορώ να σας κάνω κι εγώ. Μετά από δυο - τρεις μέρες, ποια θα είναι η διαφορά; Θα έχουμε τον καιρό να κάνουμε αυτή τη συζήτηση, με νηφαλιότητα και χωρίς σπίτια και περιοχές να καίγονται.

ΣΤ. ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Από την εικόνα που έχετε ως ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση αυτή τη στιγμή, θεωρείτε ότι τα πράγματα βαίνουν καλύτερα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες ή ότι η κατάσταση εξακολουθεί να είναι το ίδιο δύσκολη όσο και το Σαββατοκύριακο;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Παρακολουθούμε κι εμείς τις τηλεοπτικές αναμεταδόσεις, ακούμε κι εμείς ανθρώπους που βρίσκονται  επί τόπου, πολλοί από μας έχουν επισκεφθεί τις περιοχές αυτές.

Υπάρχει η αίσθηση ότι τα πράγματα είναι καλύτερα, απλώς, σε παρόμοιες περιστάσεις πρέπει πάντα να είναι κανένας πολύ προσεκτικός, γιατί η φωτιά αναζωπυρώνεται, η φωτιά ανοίγει νέα μέτωπα και, μια πρώιμη κήρυξη της νίκης απέναντι στο φαινόμενο, μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα. Χρειάζεται εγρήγορση μέχρι το τέλος, μέχρι να σβηστούν και οι τελευταίες εστίες.

ΑΓΓ. ΚΩΒΑΙΟΣ: Σε ένα άλλο θέμα, επειδή υπάρχουν και άλλα θέματα, ίσως λιγότερης σημασίας. Θα ήθελα ένα σχόλιο για τα όσα έχει πει ο κ. Σκανδαλίδης στη συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑ» περί ιδιωτικών χρηματοδοτήσεων στο ΠΑΣΟΚ και όσα έχει υπαινιχθεί.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ξέρετε ότι δεν σχολιάζω δηλώσεις στελεχών.

Δ. ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Είστε ενήμερος κ. εκπρόσωπε γι' αυτό το περιστατικό που συνέβη στη Ρόδο, που είχε συλληφθεί, το Σαββατοκύριακο κρατήθηκε ο πιλότος ενός αεροσκάφους που θα ερχόταν εδώ για να σβήσει φωτιές; Και αν ναι, ποιο σχόλιο έχετε;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ναι, έχω ακούσει το επεισόδιο αυτό, αλλά δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω. Εάν αληθεύει, νομίζω πως η κοινή λογική όλων μας λέει ότι θα έπρεπε να υπάρχει μια μεγαλύτερη ευελιξία, όταν είναι προφανές ότι ο άνθρωπος αυτός ήρθε για να βοηθήσει σε μια δύσκολη κατάσταση.

ΑΝΔΡ. ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Αν και είναι στο επίπεδο της παραπολιτικής, ήθελα να επιβεβαιώσετε ή να διαψεύσετε εάν έχει πέσει στην αντίληψή σας μια συνάντηση που γράφεται στα κυριακάτικα φύλλα μεταξύ του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, του κ. Σουφλιά, με το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Αλέκο Παπαδόπουλο, παρουσία μεγάλου δημοσιογραφικού παράγοντα προκειμένου να συζητήσουν τις πολιτικές εξελίξεις.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όταν δεν σχολιάζω δηλώσεις στελεχών, περιμένετε να σχολιάσω υποτιθέμενες συναντήσεις στελεχών με άλλα στελέχη ή με υπουργούς της κυβέρνησης; Μένω σ' αυτά που είπατε στην αρχή, το θέμα αυτό είναι στο επίπεδο της παραπολιτικής.

Μ. ΜΙΧΑΗΛ: Το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και το δικό σας, είναι στραμμένο στο τι θα γίνει με τις πυρκαγιές. Να σβήσουν και να δούμε τι έχει συμβεί και ν' αναζητήσουμε τα αίτια και όλες τις ευθύνες. Ωστόσο, η ζωή δεν είναι μόνο αυτό, είναι κι άλλα πράγματα.

Φοβάστε λοιπόν μήπως η κυβέρνηση, επειδή όλων το βλέμμα είναι στραμμένο στις φωτιές, σε άλλους τομείς κινηθεί για λήψη αποφάσεων ή πρωτοβουλιών που να δημιουργήσουν τετελεσμένα;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνω την ερώτησή σας, αλλά πάντα, στα ζητήματα αυτά, εμείς κινούμαστε με μια βασική αρχή, που είναι ότι ουδείς μπορεί να υποτιμά τη νοημοσύνη των Ελλήνων  πολιτών.

Ευχαριστώ πολύ.