Συνέντευξη Γιάννη Ραγκούση

στην εφημερίδα «Σφήνα» και στον δημοσιογράφο Κωστή Παρρά

 

Κυριακή 23 Αυγούστου 2009

 

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της SIEMENS βαραίνουν ακόμα περισσότερο στην απαξίωση του πολιτικού μας συστήματος...

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Οι εξελίξεις στην υπόθεση της SIEMENS αφήνουν ακόμα  περισσότερο έκθετη την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και απογοητεύουν ακόμα περισσότερο τον πολίτη. Για ακόμα μία φορά ο πρωθυπουργός επέλεξε τη σιωπή, τη συγκάλυψη, το κουκούλωμα. Αγνόησε για ακόμη μια φορά το ξεκάθαρο μήνυμα των πολιτών για αλλαγή του πολιτικού ήθους. Την ώρα που ο ίδιος θα έπρεπε να σηκώνει τη σημαία της πάταξης της διαφθοράς και της διαφάνειας, βουλιάζει το πολιτικό σύστημα ακόμη πιο βαθιά στην ανυποληψία. Είναι φανερό ότι αυτή την κρίσιμη στιγμή απαιτούνται τομές από μια ηγεσία που να διαθέτει ισχυρή βούληση και τόλμη. Χαρακτηριστικά που αποδεικνύεται καθημερινά και εμπράκτως πως, αντίθετα με αυτή την κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ διαθέτουν. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι διακηρύξεις του τύπου «διαφάνεια παντού», «όλα στο φως» κλπ, αρκούν για να πείσουν τους πολίτες που είναι υποψιασμένοι;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Το «όλα στο φως» δεν θα έπειθε αν έμενε απλά στα λόγια. Αν αποτελούσε μια ακόμα εξαγγελία που δεν συνοδευόταν από πράξεις. Το ΠΑΣΟΚ, όμως, όλο αυτό το διάστημα, και με αποκορύφωμα την διαχείριση της υπόθεσης SIEMENS,  έχει με πράξεις αποδείξει πως ό,τι λέει το εννοεί, το πιστεύει, το υλοποιεί. Ανέξοδες υποσχέσεις και λόγια του αέρα δεν έχουν θέση σε μια πολιτική δύναμη που προσπαθεί να οικοδομήσει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού με τον ελληνικό λαό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάει στις εκλογές χωρίς «σκιές» που το βαρύνουν στην υπόθεση Siemens; 

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή δίνει μια μεγάλη μάχη. Μια μάχη, όμως, όχι για το παρελθόν, αλλά για το μέλλον. Μια μάχη για να αποδείξει ότι υπάρχουν εντός του πολιτικού μας συστήματος δυνάμεις αποφασισμένες με κάθε κόστος να εκκαθαρίσουν το πολιτικό σύστημα, να αναστηλώσουν το κύρος του, να επαναφέρουν την ελπίδα και να αποκαταστήσουν τη σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών με τους πολιτικούς.  Και αυτή είναι και η μεγάλη μας διαφορά με τη ΝΔ. Απέναντι σε μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που  επιχειρούν με κάθε δυνατό τρόπο να συγκαλύψουν κάθε κρούσμα διαφθοράς, από  τα ομόλογα και το Βατοπέδι, μέχρι τις άγονες γραμμές, και τη SIEMENS, απέναντι τους βρίσκεται ο Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, αποφασισμένοι για εκείνες τις τομές που απαιτούνται προκειμένου να ανακτηθεί η τιμή του πολιτικού κόσμου. Αποφασισμένοι να μην αφήσουμε καμία σκιά πάνω από τον πολιτικό κόσμο. Αυτή είναι η κεντρική αντίθεση σήμερα. Αυτή είναι η μάχη που δίνουμε για το μέλλον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς σχολιάζετε την άρνηση των δικηγόρων Χριστοφοράκου να σας δώσουν στοιχεία για τις κατηγορίες που εκτοξεύουν σε βάρος στελεχών σας;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Η θολή και αμήχανη αντίδραση των δικηγόρων του κ. Χριστοφοράκου αποτελεί για το ΠΑΣΟΚ μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη. Διότι ενώ είχαν ξεκινήσει να προκαλούν και να προσκαλούν τη ΝΔ να τους ζητήσει στοιχεία και ήταν πρόθυμοι να της τα δώσουν, στη δική μας περίπτωση αρνήθηκαν. Δικαιούμαστε, επομένως, να ισχυριζόμαστε ότι η απάντησή τους ήταν τέτοια, διότι απλώς δεν υπάρχουν στοιχεία. Και βάσιμα μπορούμε πλέον να πιθανολογούμε ότι δεν δόθηκαν στοιχεία στη γερμανική δικαιοσύνη. Το σημαντικότερο, όμως, όλων κι αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι ότι το ΠΑΣΟΚ την κρίσιμη στιγμή απέδειξε εμπράκτως πως όσα καθημερινά διακηρύσσει για τη διαφάνεια, την αλήθεια, το φως, πραγματικά τα εννοεί.   Απέδειξε περίτρανα πως είναι αποφασισμένο να βάλει την πολιτική ζωή του τόπου σε μια νέα εποχή. Σε μια εποχή που θα  έχει αποκαταστηθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη στο πολιτικό σύστημα και τους αντιπροσώπους του. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε περίπτωση  που το ΠΑΣΟΚ αναλάβει την εξουσία, έχει τη βούληση και ποια μέτρα θα λάβει προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα της χρηματοδότησης των κομμάτων από ιδιώτες;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Από την πρώτη στιγμή το ΠΑΣΟΚ έχει αναδείξει την ανάγκη απεξάρτησης της πολιτικής ζωής από κάθε είδους συμφέροντα. Στην κατεύθυνση αυτή, κρίνεται  απαραίτητο προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα κράτος διαφάνειας, να είναι εμφανείς όλες οι πηγές χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, με όλες τις ιδιωτικές εισφορές να είναι ονομαστικές και μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Τρόποι για διασφάλιση της αυτονομίας της πολιτικής και διαφάνεια στην πολιτική ζωή υπάρχουν πολλοί και έχουν ήδη διατυπωθεί. Το σημαντικότερο, όμως,  είναι να υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για θαρραλέες ριζοσπαστικές αλλαγές στην πράξη.  Εμείς ως ΠΑΣΟΚ την έχουμε. Το έχουμε αποδείξει και θα συνεχίσουμε να το αποδεικνύουμε καθημερινά.   

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι εξελίξεις στην SIEMENS φέρνουν τις πρόωρες εκλογές πιο κοντά ή τις απομακρύνουν;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών παραμένει πάντα στο προσκήνιο. Και αυτό πηγάζει από το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει χάσει την πολιτική αλλά και την ηθική νομιμοποίησή της στην κοινωνία. Πηγάζει από το γεγονός ότι ο κ. Καραμανλής έχει χάσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και στηρίζει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία σε πρόσωπα και συμπεριφορές που πλήγωσαν την ελληνική κοινωνία. Είναι αυτή τη στιγμή όμηρος συμπεριφορών που καταδικάστηκαν από τον ελληνικό λαό.  Η χώρα έχει ανάγκη από ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, από ένα νέο ήθος διακυβέρνησης. Τις εκλογές τις επιβάλλει το εθνικό συμφέρον, το συμφέρον των πολιτών.