Συνέντευξη - ποταμός του Μιχ. Καρχιμάκη

Σε γάμους και βαφτίσια με κυβερνητικούς παράγοντες έτρωγαν κι έπιναν οι άνθρωποι της Siemens

 

aπό το press-gr.blogspot.com

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

 

 

http://el-gr.facebook.com/profile/pic.php?uid=AAAAAQAQWuiXW6IDj51SRVWiXkdLBAAAAApexf5l367M2aSJ4V-Hc7KAΣυνέντευξη - ποταμό, εφ' όλης της ύλης, έδωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης στην εκπομπή "ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ" στο ΚΑΝΑΛΙ 1 του ΠΕΙΡΑΙΑ. Σε γενικές γραμμές, ο βουλευτής υποστήριξε ότι:

- Είναι "κυβερνητικός εγκάθετος" στην υπόθεση της Siemens ο ανακριτής κ. Ζαγοριανός διότι "κάνει επιλεκτική ανάκριση, κυβερνητικά ελεγχόμενη."

- Ο κ. Λαγουδάκης που αποφυλακίστηκε και πρόσωπα του σωφρονιστικού συστήματος που διευκόλυναν τη συμμορία των 16 απολαμβάνουν υψηλής προστασίας του κουμπάρου του, κ. Μαρκογιαννάκη. Η αποφυλάκιση του Λαγουδάκη μεθοδεύτηκε με συγκεκριμένους τρόπους και εμπλεκόμενους, που βγήκαν «λάδι».

-Ο πρωθυπουργός και ο κ. Μαρκογιαννάκης είναι υποχρεωμένοι να δώσουν απαντήσεις. Δεν μπορεί να προστατεύονται μαφιόζικες συμμορίες και δολοφόνοι.

-Η ΝΔ έχει στήσει ένα σύστημα με ορισμένους επίορκους δικαστικούς λειτουργούς.

- Στην κυβέρνηση επιδίδονται σε επικοινωνιακού τύπου φιέστες ώστε να αναστρέψουν το πολιτικό κλίμα.

- Το φιάσκο Χριστοφοράκου έχει να κάνει με αυτούς που οργάνωσαν τη φιέστα και έκαναν διαρροές στα μέσα ενημέρωσης για να έχουν επικοινωνιακή μεγέθυνση της έλευσής του.

-Όλοι οι τύποι της Siemens τρωγόπιναν με κυβερνητικούς παράγοντες σε γάμους, σε πανηγύρια, σε βαφτίσια, σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Μαζί ήταν.

-Στο ΠΑΣΟΚ είμαστε πεντακάθαροι. Σηκώνουμε το γάντι και λέμε «είμαστε εδώ, δεν μας ενδιαφέρει. Όλα στο φως». Όποιος και να είναι.

 

Αναλυτικά, ο Μιχ. Καρχιμάκης είπε:

 

Δημοσιογράφος: Χθες καταθέσατε μαζί με άλλους έξι συναδέλφους σας μια ερώτηση στον Πρωθυπουργό, με την οποία καταγγέλλετε σωφρονιστικό και δικαστικό σκάνδαλο σχετικά με την αποφυλάκιση Λαγουδάκη. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Ζαχαρίας Λαγουδάκης αποφυλακίστηκε 3,5 μήνες μετά τη δολοφονία ενός φοιτητή 21 ετών, του Μανώλη Χορευτάκη στο Ρέθυμνο. Γιατί μιλάτε για σωφρονιστικό και δικαστικό σκάνδαλο;

Μ. Καρχιμάκης: Μιλάμε ακριβώς γιατί η αποφυλάκιση του Λαγουδάκη, του δολοφόνου του Χορευτάκη έγινε από συγκεκριμένα πρόσωπα. Και ο κ. Λαγουδάκης και τα πρόσωπα του σωφρονιστικού συστήματος απολαμβάνουν υψηλής προστασίας συγκεκριμένου κυβερνητικού στελέχους. Και βεβαίως, γνωρίζουμε όλοι ποια είναι η σχέση του κ. Λαγουδάκη, που δολοφόνησε το φοιτητή Χορευτάκη με αυτό το κυβερνητικό στέλεχος.

 

Δημοσιογράφος: Το γνωρίζουμε; Αν θέλετε, μας λέτε ορισμένα παραπάνω στοιχεία.

Μ. Καρχιμάκης: Το γνωρίζουμε οι πάντες. Έχει κατατεθεί. Πρόκειται για τον Αναπληρωτή Υπουργό Δημόσιας Τάξης. Ο κ. Λαγουδάκης, ο δολοφόνος του Χορευτάκη είναι κουμπάρος του Υπουργού και βεβαίως είναι ο ίδιος και το γραφείο του, οι οποίοι αποφυλάκισαν παριστάμενοι ως νομικοί του συγκεκριμένου κυρίου, του κ. Λαγουδάκη.

 

Δημοσιογράφος: Ήταν ο ίδιος ο κ. Μαρκογιαννάκης; Ήταν συνήγορος;

Μ. Καρχιμάκης: Το γραφείο του. Παλαιότερα. Και εν πάση περιπτώσει, αυτό το οποίο απαιτείται είναι η διεξαγωγή μιας δίκαιης δίκης, μιας δίκης που θα αποδώσει δικαιοσύνη χωρίς παρεμβάσεις, χωρίς μεθοδεύσεις, τέλος πάντων, προσεγγίσεις τέτοιες που θα δημιουργήσουν προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες. Είναι το ίδιο σύστημα το οποίο διευκόλυνε τη συμμορία των 16. Όλα αυτά ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις. Κι εμείς ζητάμε από τον Πρωθυπουργό να απαντήσει στις συνεχείς αποκαλύψεις που βλέπουν εδώ και εβδομάδες και μέσα από συγκεκριμένη εφημερίδα, την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» το φως της δημοσιότητας ότι οι υπηρεσιακοί των φυλακών, που είχαν παράσχει διευκολύνσεις στη συμμορία των 16, αλλά και στο δολοφόνο του φοιτητή Χορευτάκη τελούσαν όλοι μαζί υπό την ομπρέλα προστασίας του συγκεκριμένου κυβερνητικού στελέχους. Πρέπει ο Πρωθυπουργός να δώσει απαντήσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να προστατεύονται μαφιόζικες συμμορίες και δολοφόνοι.

 

Δημοσιογράφος: Φαντάζομαι ότι σε αυτές τις καταγγελίες δεν μπορεί παρά να απαντήσει και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών. Δεν μπορεί να τις αφήνει να περνάνε έτσι.

Μ. Καρχιμάκης: Να απαντήσει. Είναι υποχρεωμένος να απαντήσει και αυτός. Εμείς ζητάμε πολιτικά να δοθούν απαντήσεις. Είναι ντροπή για το πολιτικό σύστημα να υπάρχουν τέτοιου είδους συμπεριφορές, οι οποίες ουσιαστικά καταβαραθρώνουν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων απέναντι στους πολιτικούς σε σχέση με την σχέση που πρέπει να έχει η πολιτική με την κοινωνία και με την απόδοση που πρέπει να έχει η πολιτική απέναντι στην κοινωνία. Και στις λύσεις που πρέπει να δίνει η πολιτική απέναντι στις ανάγκες των πολιτών. Και όχι να συγκαλύπτει φαινόμενα ανομίας, φαινόμενα διαφθοράς, φαινόμενα αδιαφάνειας. Τελεία και παύλα.

 

Δημοσιογράφος: Ο Λαγουδάκης πόσο χρόνο έμεινε στις φυλακές;

Μ. Καρχιμάκης: Πολύ μικρό. Αλλά βεβαίως, μετά την αποφυλάκισή του, που μεθοδεύτηκε η αποφυλάκισή του με συγκεκριμένους τρόπους και με συγκεκριμένο σύστημα και με συγκεκριμένους εμπλεκόμενους, οι οποίοι κι αυτοί βγήκαν «λάδι», μετά την αποφυλάκισή του δολοφόνησε τον άτυχο φοιτητή, το Χορευτάκη στο Ρέθυμνο. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι υπάρχει μια κοινωνία, η οποία πονά, αγωνιά και θέλει πάνω από όλα απόδοση δικαιοσύνης και μέσα από αυτά τα περιστατικά να μην διαιωνίζονται ξανά αυτά τα φαινόμενα, αλλά να αποτρέπονται και να μπει φραγή σε τέτοιου είδους φαινόμενα.

 

Δημοσιογράφος: Να πάμε για λίγο στο σκάνδαλο της Siemens. Η αξιωματική αντιπολίτευση μιλά για ένα φιάσκο μετά την αναβολή της έκδοσης Χριστοφοράκου στην Ελλάδα. Γιατί τέτοιοι χαρακτηρισμοί;

Μ. Καρχιμάκης: Το φιάσκο έχει να κάνει με όλους αυτούς, οι οποίοι οργάνωσαν τη φιέστα και έκαναν από την προηγούμενη μέρα διαρροές στα ΜΜΕ προκειμένου να έχουν μια επικοινωνιακή μεγέθυνση με την έλευση του Χριστοφοράκου στην Ελλάδα. Και βεβαίως αυτό αποδείχθηκε ένα φιάσκο μετά την προσφυγή του Χριστοφοράκου για να εξεταστούν τα ασφαλιστικά μέτρα επί της ουσίας της έκδοσής του. Βεβαίως υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα που έχουν να κάνουν με όλη αυτήν την υπόθεση και τα οποία ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου με πολύ σαφή τρόπο τα έθεσε χθες. Γιατί λοιπόν οι κύριοι της κυβέρνησης, αφού θέλουν να διαλευκανθεί η υπόθεση επιδίδονται σε επικοινωνιακού τύπου φιέστες ή επιδίωξη για φιέστες έτσι ώστε να αναστρέψουν, κατά τη γνώμη τους, το πολιτικό κλίμα και δεν δέχονται επί της ουσίας της πολιτικής, τις τρεις φορές που ζητήσαμε να γίνει εξεταστική επιτροπή; Γιατί έκλεισαν τη Βουλή; Γιατί λοιπόν έχουν στήσει ένα σύστημα με ορισμένους επίορκους δικαστικούς λειτουργούς για να φροντίζουν έτσι ώστε οι κατηγορίες κατά του Χριστοφοράκου να είναι περιορισμένες; Από τα 71 εμβάσματα να ελεγχθούν τα τρία ή τα τέσσερα.

 

Δημοσιογράφος: Σε αυτούς τους επίορκους δικαστικούς λειτουργούς βάζετε και αυτούς που χειρίζονται την υπόθεση Siemens;

Μ. Καρχιμάκης: Ο κ. Ζαγοριανός -και το λέω ονομαστικά- κάνει επιλεκτική ανάκριση. Όπως και ο προκάτοχός του. Όταν υπάρχουν μάρτυρες, οι οποίοι καταθέτουν για το C4I για παράδειγμα ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες από το 2004 και μετά, γιατί αποτρέπουν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ανάκριση να αναγράφονται στις καταθέσεις των μαρτύρων αυτά; Οδηγούν την ανάκριση όπου θέλουν. Και εν πάση περιπτώσει, ο κ. Ζαγοριανός γνωρίζει από το φάκελο της δικογραφίας και τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας ότι υπάρχουν πάνω από 30 λογαριασμοί, οι οποίοι θέλουν διερεύνηση. Αποκαλύπτουν επιλεκτικά τη διακίνηση δύο λογαριασμών. Γιατί λοιπόν -το καταγγείλαμε και δημόσια τρεις βουλευτές, εγώ, ο κ. Παπουτσής και ο κ. Νιώτης και μιλήσαμε για ανεξήγητη ολιγωρία ανακριτικών αρχών και πολιτικές μεθοδεύσεις στη διερεύνηση της υπόθεσης Siemens- στον κωδικό "ACROPOLIS", έναν κωδικό που υπάρχει στην UBS στην Ελβετία, όπου διακινήθηκαν, προσέξτε, δεν μιλάμε ότι δεν θέλουν να προχωρήσει η έρευνα από το 2004 και μετά, αυτοί δεν θέλουν να προχωρήσει η έρευνα ούτε πριν το 2004 διότι παραμονές εκλογών του 2000 έχουν διακινηθεί χρήματα σε κωδικούς οι οποίοι αντιστοιχούν σε χρηματιστές, οι οποίοι είναι συγγενικά πρόσωπα πρώην υπουργών της κυβέρνησης. Γιατί λοιπόν ο κ. Ζαγοριανός δεν διερευνά τον κωδικό "ACROPOLIS", όπου διακινήθηκαν περίπου 900.000 δολάρια από το Φλεβάρη του 2000 μέχρι το Δεκέμβρη του 2000 και τα οποία διακινήθηκαν σε συγκεκριμένο χρηματιστή, ο οποίος είναι συγγενικό πρόσωπο πρώην κορυφαίου υπουργού της κυβέρνησης;

 

Δημοσιογράφος: Θα μας πείτε το όνομα του χρηματιστή;

Μ. Καρχιμάκης: Το έγραψαν οι εφημερίδες. Ο χρηματιστής ο κ. Θεοδωρίδης. Ποια είναι η σχέση του κ. Θεοδωρίδη με πρώην κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης; Γιατί ο κ. Ζαγοριανός δεν ερευνά; Προκαλούνται πολλά ερωτηματικά γι αυτήν την ολιγωρία. Και γνωρίζουν πραγματικά ότι αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία υπάρχουν στο φάκελο της δικογραφίας είναι στοιχεία τα οποία έχει ολιγωρήσει ο κ. ανακριτής. Γιατί δεν ανοίγει την επίμαχη περίοδο, δεν ζητάει να ανοιχτούν τα κινητά των συγκεκριμένων εμπλεκόμενων για να δούμε με ποιους μίλησαν; Μια ανακριτική διαδικασία περιλαμβάνει όλες τις εκδοχές σε όλες τις εκφάνσεις και όλες τις ενέργειες με τις οποίες πρέπει να οδηγηθούμε στην αλήθεια. Γιατί αυτές οι συγκεκριμένες διαδρομές αυτών των 900.000 δολαρίων κρίθηκαν και θεωρήθηκαν αδιάφορες από τον κ. Ζαγοριανό; Επιλεκτική ανάκριση κάνει ο κ. Ζαγοριανός. Είναι κυβερνητικός εγκάθετος. Οδηγεί την ανάκριση εκεί που θέλει και όπως θέλει. Αλλά αυτά δεν θα τα αφήσουμε να περάσουν απαρατήρητα. Ζητάμε να βγουν όλα στο φως. Ζητάμε να γίνουν όλα ανοιχτά. Όλα στο φως, όπως ζητάει ο Πρόεδρός μας.

 

Δημοσιογράφος: Αν ο κ. Ζαγοριανός είναι «κυβερνητικός εγκάθετος», «κάνει επιλεκτική ανάκριση» και σε τελευταία ανάλυση δεν θέλει να αποκαλυφθούν τα γεγονότα, όπως εσείς λέτε, γιατί θα έπρεπε να αφήσουν να φύγει ο κ. Χριστοφοράκος; Αφού κι εδώ δεν θα πάθαινε τίποτα.

Μ. Καρχιμάκης: Ακούστε, αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα. Πολύ μεγάλο ζήτημα. Δεν άφησαν μόνον τον κ. Χριστοφοράκο να φύγει. Άφησαν κι άλλον να φύγει, παραμονές ευρωεκλογών. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό. Δεν θα μπορούσαν να βγάλουν ένταλμα ή μία απόφαση.

 

Δημοσιογράφος: Μιλάμε για τον κ. Καραβέλα τώρα.

Μ. Καρχιμάκης: Βεβαίως, τον κ. Καραβέλα. Να βγάλουν ένα ένταλμα να απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα; Δεν το έκαναν. Γιατί όλοι αυτοί οι τύποι τρωγόπιναν με κυβερνητικούς παράγοντες σε γάμους, σε πανηγύρια, σε βαφτίσια. Μαζί ήταν. Σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

 

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν, κ. Καρχιμάκη, στελέχη της ΝΔ που είναι αναμεμειγμένα στο σκάνδαλο Siemens;

Μ. Καρχιμάκης: Αυτά να τα βρει η ανάκριση. Η αντικειμενική και η πλήρης ανάκριση, που σήμερα δεν αποδεικνύει τίποτε άλλο, παρά μόνον ότι είναι επιλεκτική και κυβερνητικά κατευθυνόμενη. Αυτή είναι η πραγματικότητα, δυστυχώς. Εμείς λέμε «όλα στο φως». Ο Γιώργος Παπανδρέου λέει «όλα στο φως».

 

Δημοσιογράφος: Πώς μπορεί να γίνει αυτό αν, όπως λέτε, είναι «κυβερνητικός εγκάθετος» ο εισαγγελέας που ερευνά την υπόθεση;

Μ. Καρχιμάκης: Γι αυτό τα λέμε. Αυτό θέλουμε να δουν, γι αυτό μιλάμε και σήμερα. Γι αυτό παραθέτουμε συγκεκριμένα περιστατικά και συγκεκριμένα στοιχεία. Ζητάμε λοιπόν να γίνει μία πλήρης διερεύνηση. Πρέπει επιτέλους το πολιτικό σύστημα να καθαρίσει από όλα αυτά τα φαινόμενα. Το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να σύρεται ως όμηρος και ως αιχμάλωτος κάτω από τέτοιου είδους φαινόμενα, με αποτέλεσμα η πολιτική να μην μπορεί να παίξει το ρόλο της. Να υπάρχει μία πλήρης απαξίωση.

 

Δημοσιογράφος: Κάποιοι λένε, κ. Καρχιμάκη, γιατί δεν κάνετε μήνυση στον κ. Χριστοφοράκο, το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα ή ο κ. Γείτονας.

Μ. Καρχιμάκης: Εμείς ζητήσαμε ακριβώς, όπως ο νομικός σύμβουλος του κ. Χριστοφοράκου είπε στη ΝΔ «κάντε μας αίτηση να σας πούμε αυτούς που πήραν χρήματα από τη ΝΔ», έτσι κι εμείς ζητάμε, δια του Γραμματέα του κόμματός μας, του κ. Ραγκούση και του Προέδρου μας να μας πουν ποια είναι τα πρόσωπα τα οποία μπορεί να πήραν λεφτά για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ από τη Siemens. Είμαστε πεντακάθαροι. Σηκώνουμε το γάντι και λέμε «είμαστε εδώ, δεν μας ενδιαφέρει. Όλα στο φως». Όποιος και να είναι. Θα πρέπει επιτέλους το πολιτικό σύστημα να «καθαρίσει». Δεν γίνεται. Και πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες. Το ΠΑΣΟΚ ζητάει πραγματικά να προχωρήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Το έχει αποδείξει με όλες τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο Πρόεδρός μας, ο Γιώργος Παπανδρέου.

 

Δημοσιογράφος: Σας κατηγορούν ότι έτσι ανοίγετε διάλογο με υποδίκους και τους κάνετε αξιόπιστους ομιλητές.

Μ. Καρχιμάκης: Όχι. Δεν έχουμε κανέναν διάλογο με υποδίκους, πρέπει επιτέλους να λάμψει η αλήθεια. Αυτά να τα αφήσει η ΝΔ και να κοιτάξει να μην χειραγωγεί ούτε τη δικαιοσύνη ούτε να προσπαθεί να κατευθύνει την ανάκριση σε συγκεκριμένη κατεύθυνση. Με εγκαθέτους και ολίγους επίορκους δικαστές.