Συνέντευξη Γιάννη Ραγκούση

στον ρ/σ "ΣΚΑΪ 100,3" και στον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε

 

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

 

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Κύριε Ραγκούση καλό μεσημέρι.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Επίσης κ. Πορτοσάλτε.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Κύριε Ραγκούση, μετά την απάντηση που λάβατε από το Γερμανό συνήγορο του κ. Χριστοφοράκου, ποια είναι η απάντηση που δίνετε εσείς; Φοβήθηκε ο κ. Χριστοφοράκος; Δεν ήθελε να πει αυτά που του ζητούσατε να πει;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Εκ των πραγμάτων τώρα όπως καταλαβαίνετε η πλευρά Χριστοφοράκου, δια μέσου των δικηγόρων της, είναι νομίζω σοβαρά εκτεθειμένη, διότι είχαν ξεκινήσει με εκείνη την περίφημη δήλωση στο «Βήμα» πριν από λίγες ημέρες όπου προκαλούσαν και προσκαλούσαν ίσως όχι τυχαία μόνο τη Νέα Δημοκρατία να του ζητήσει στοιχεία, δηλώνοντας ότι είναι πρόθυμοι να τα παραχωρήσουν αμέσως, ενώ σε εμάς άρχισαν τα ήξεις - αφίξεις, το «δεν ξέρουμε, δεν μπορούμε, είναι υπό διερεύνηση» κλπ.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Μήπως σπεύσατε ταχέως εσείς κ. Ραγκούση και «παγιδευτήκατε»;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Όχι το αντίθετο. Εμείς θεωρούμε ότι πολύ σωστά πράξαμε. Προσωπικά δεν πρέπει να σας πω ότι πιστεύω ακράδαντα ότι οι οπαδοί της Νέας Δημοκρατίας, οι καλοπροαίρετοι οι έντιμοι Έλληνες που ψηφίζουν αυτό το κόμμα εδώ και χρόνια, δεν μπορούν να αντέξουν αυτό το πλήγμα εις βάρος του Κόμματός τους, διότι θεωρώ ότι για κάθε πολύ απλό Έλληνα είναι πολύ σοβαρή πρόκληση - πρόσκληση να σου λέει κάποιος «έχω στοιχεία, άμα μου τα ζητήσεις θα σου τα δώσω» και εσύ να αρχίζεις τα φληναφήματα «δεν μιλάω με υπόδικους» κλπ.  Νομίζω ότι είναι πολύ βαρύ το πλήγμα, ακόμη κι αν δεν έχει, προς το παρόν, εκδηλωθεί στη συνείδηση των Νεοδημοκρατών, και υπ' αυτή την έννοια, πιστεύω ότι εμείς πολύ καλά πράξαμε, διότι εννοούμε αυτά ακριβώς που λέμε κ. Πορτοσάλτε.

Δηλαδή όταν λέει ο Παπανδρέου ότι είναι αποφασισμένος και το ΠΑΣΟΚ να φέρουν όλη την αλήθεια στο φως να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σύστημα να λάμψει η αλήθεια, ορίζεται σε μια κρίσιμη και δύσκολη στιγμή που κανείς δεν το περίμενε, ποια απόφαση και ποια πρωτοβουλία πήραμε.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Αυτό το αντιλαμβάνεται ο πολίτης κ. Ραγκούση.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Πρέπει δε να σας πω, και κάτι που το αξιολογούμε ως ιδιαίτερα σημαντικό από πλευράς μας, αυτή είναι η γνώμη μας τουλάχιστον, αυτή η προσπάθεια που κάνουμε δεν είναι για το παρελθόν που στο τέλος - τέλος για το παρελθόν ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του, την εικόνα του, και την πεποίθησή του.

Είναι για το μέλλον. Είναι μια προσπάθεια που κάνουμε και την οποία πιστεύουμε ότι θα την αγκαλιάσουν πολύ μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας, προκειμένου να εξυγιανθεί το πολιτικό σύστημα και να αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών με την πολιτική.

Εάν η πολιτική και οι πολιτικοί στη χώρα μας δεν κερδίσουν ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών, η Ελλάδα θα έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα. Δεν μπορεί κανένα, σε τελική ανάλυση, πρόβλημα να λυθεί μέσα από μια μεσοπρόθεσμη λογική, και πραγματική επίλυση των προβλημάτων, εάν δεν τελειώνει αυτή η διαδεδομένη πεποίθηση ότι είναι διεφθαρμένο το πολιτικό σύστημα, άρα είναι ένα πολιτικό σύστημα που δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε τη διαφάνεια, πολύ περισσότερο όμως την εντιμότητα και τη δικαιοσύνη.

Οι Έλληνες πολίτες που δεν βιώνουν και δεν εργάζονται και δεν ζουν σε συνθήκες δικαιοσύνης και εντιμότητας, είναι Έλληνες οι οποίοι δεν πρόκειται ποτέ να μπουν σε καμία κοινή προσπάθεια για να πάει αυτός ο τόπος μπροστά.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Αυτό το παλεύετε καιρό τώρα κ. Ραγκούση και εσείς και όλοι οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου και ο ίδιος και προφανώς θα εξακολουθείτε να δώσετε σε αυτό το πεδίο τη μάχη, αναμφίβολα. Εάν όμως η κυβέρνηση σε αυτό το χρονικό διάστημα που εσείς επιμόνως από ό,τι φαντάζομαι θα εξακολουθείτε να ζητάτε εκλογές, έτσι δεν είναι;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Εμείς θεωρούμε, κυρίως μετά το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών, ότι οι εξελίξεις είναι μονόδρομος για τη χώρα, όχι για μας. Είναι, σε τελική ανάλυση, οι εκλογές απαραίτητες για να αποφασίσει ... ο Έλληνας πολίτης ... Γιατί αυτή η κυβέρνηση με τον τρόπο που πολιτεύεται όλο αυτό το διάστημα ... με τις Κυβερνήσεις Καραμανλή.

Αλλά πρέπει να δοθεί ο λόγος στο λαό, διότι εμείς πιστεύουμε ότι εδώ και καιρό οι πολίτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος εις βάρος της πατρίδας μας.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Σωστό. Και υπ' αυτό το πρίσμα κ. Ραγκούση, εάν φέρει η κυβέρνηση πρωτοβουλίες τέτοιες, οι οποίες να συμβάλλουν σε αυτό το ξεκαθάρισμα στα ηθικής τάξεως ζητήματα στα οποία δυστυχώς παραδέρνει το πολιτικό δυναμικό και κυρίως εσείς, που είστε στην εξουσία εννοώ και η Νέα Δημοκρατία, θα τις υποστηρίξετε ή όχι;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Μια κυβέρνηση κι ένας πρωθυπουργός που ο ίδιος προσωπικά πήρε την βαρύτατη ιστορική ευθύνη, κατά τη γνώμη μου, να κλείσει άρον - άρον τη Βουλή, για να οδηγήσει στην παραγραφή τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που συγκλόνισαν τον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια, όπως είναι το Βατοπέδι όπως είναι οι άγονες γραμμές, όπως είναι ακόμη και η SIEMENS. Είναι δυνατόν να θεωρεί κανείς πλέον, όσο καλόπιστος πια και νά 'ναι, ότι είναι ένας Πρωθυπουργός ή μια κυβέρνηση, που ειλικρινά μπορεί να ηγηθεί μιας προσπάθειας εξυγίανσης του δημόσιου βίου; Δεν είναι δυνατό.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Ναι - ναι, αυτό το καταλαβαίνω κ. Ραγκούση, αλλά τι θέλω να πω...

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Να σας το αιτιολογήσω. Γιατί είναι ακριβώς ο πρωθυπουργός που έδωσε την εντολή να φύγουν οι Βουλευτές του από τη Βουλή, για να μην ψηφίσουν σύσταση προανακριτικών Επιτροπών. Να κλείσει η Βουλή, για να παραγραφούν αδικήματα. Δεν είναι δυνατό αυτός ο πρωθυπουργός να πιστεύει στην εξυγίανση, στη διαφάνεια, στους κανόνες και στη χριστή διαχείριση.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Θα το δεχτώ αυτό, αλλά εσείς πως θα πείσετε ότι είστε ένα σοβαρό Κόμμα, το οποίο πιστεύει στην αλλαγή της Ελλάδας και της κοινωνίας στο θετικότερο; Πως αλλιώς θα μας πείσετε ότι ναι, πράγματι κρίνετε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι σωστή, δεκτόν, θα έρθει η ώρα που θα αξιολογηθεί από την κοινή γνώμη αυτή η κυβέρνηση, αλλά εσείς στο μεταξύ στηρίζετε πρωτοβουλίες οι οποίες κάνουν γενικότερο καλό, όπου ο πολίτης αντιλαμβάνεται τη δική σας σοβαρότητα πάνω απ' όλα.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Εμείς έχουμε δείξει ότι είμαστε καλοπροαίρετοι και να σας πω δυο παραδείγματα. Όταν έγινε η συζήτηση για το ασφαλιστικό μείναμε στο διάλογο μέχρι τέλους. Τώρα γίνεται ένας διάλογος για την παιδεία, είμαστε μέχρι εκεί, μέχρι τέλους στο διάλογο συμμετέχουμε, κάνουμε τις προτάσεις μας κλπ.

Αλλά σε θέματα θεσμών, διαφάνειας πολιτικού συστήματος αυτή η κυβέρνηση είναι βέβαιο κ. Πορτοσάλτε ειλικρινά το πιστεύω, δηλαδή θα περάσει έτσι στην ιστορία, θέλοντας και μη πια, ως η κυβέρνηση η οποία έκανε τα αδύνατα δυνατά, να κουκουλώσει αλήθειες, να μην έρθουν οι υπαίτιοι στο φως, να μην τιμωρηθεί κανείς, να απαλλαγούν οι δικοί της άνθρωποι, για πράγματα και για σκάνδαλα, τα οποία κόστισαν στην τσέπη των Ελλήνων πολιτών. Δεν μιλάμε τώρα γενικά και αόριστα.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Αυτά δεν ισοφαρίζονται με την περίπτωση Τσουκάτου, κ. Ραγκούση;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Όχι δεν ισοφαρίζονται, διότι η λογική μας δεν είναι να συμψηφίσουμε μεταξύ των κομμάτων. Η λογική μας, η πίστη μας και ο αγώνας μας είναι να φύγει το πολιτικό σύστημα και η χώρα από αυτά τα φαινόμενα, από όπου κι αν αυτά προέρχονται.

Γι' αυτό και είδατε ότι εμείς όταν προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις στην υπόθεση Τσουκάτου, δεν διστάσαμε -σε αντίθεση με τη λογική Καραμανλή- να θέσει ο Παπανδρέου εκτός Κινήματος τον Τσουκάτο. Διότι είναι το μέγιστο που μπορεί να κάνει ένα Κόμμα, για ένα μέλος του.

Γιατί δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη Δικαιοσύνη και να βγάλει πόρισμα, γιατί κάθε Έλληνας πολίτης μέχρι τέλους είναι αθώος, μέχρι να πει η Δικαιοσύνη το αντίθετο. Νομίζω ότι το τεκμήριο της αθωότητας το έχουμε κατανοήσει πια όλοι και ο κάθε Έλληνας, μέχρι την ώρα που θα του πει η Δικαιοσύνη «όχι κύριε είσαι ένοχος».

Αλλά σε κάθε περίπτωση, σας ξαναλέω, ότι το θέμα δεν είναι εδώ, αυτή είναι μια -με συγχωρείτε όσοι την έχουν- λάθος λογική, να λέμε «τόσο ποσοστό το ένα Κόμμα...», δεν μας ενδιαφέρει εμάς αυτό το πράγμα. Δεν μας ενδιαφέρει. Δεν κοιτάμε το παρελθόν. Στο τέλος - τέλος σας ξαναλέω: είμαστε βέβαιοι ότι ό,τι και να λέει ο κ. Ζαγορίτης και ο κ. Ραγκούσης, οι πολίτες έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους.

Αυτό που μας ενδιαφέρει σήμερα είναι να κερδίσουμε τη μάχη στο μέλλον, δηλαδή να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών, οι οποίοι θα διαπιστώσουν ότι έχει ειλικρινή πρόθεση μια ηγεσία, να φέρει όλη την αλήθεια στο φως όσο κι αν την πονέσει, όποιον κι αν αφορά, να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι όποιοι κι αν είναι αυτοί, από όπου κι αν προέρχονται, για να μπορέσει να αναπνεύσει το πολιτικό σύστημα, για να μπορέσει να μιλήσει για τα προβλήματα του πολίτη, να ασχοληθεί με εμπιστοσύνη για όλα αυτά που τον απασχολούν.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Ραγκούση.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Καλό απόγευμα, να είστε καλά.