Συνέντευξη Μαρίας Καρακλιούμη

στο Ρ/Σ «FLASH 96» και στο δημοσιογράφο Γ. Στρατάκη Siemens

 

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

 

Γ. ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Θα έχουμε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία για τη συνέχεια. Χωρίς πολλά - πολλά να σας πούμε ότι στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής μας γραμμής είναι η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, η κυρία Μαρία Καρακλιούμη με την οποία θα συνομιλήσουμε ευθύς αμέσως. Καλή σας μέρα.

Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Καλή σας μέρα. Εγώ είμαι η αναπληρώτρια εκπρόσωπος. Έχουμε τη χαρά να είμαστε δύο στην εκπροσώπηση.

Γ. ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Εντάξει, αυτή την ώρα είστε εκπρόσωπος πάντως. Κυρία Καρακλιούμη, είχαμε χθες μια πρωτοβουλία. Βεβαίως, να πούμε ότι η πολιτική ζωή του τόπου για άλλη μια φορά είναι στα χέρια, στις ορέξεις, στα παιχνίδια υποδίκων.

Εν πάση περιπτώσει, είναι δουλειά του πολιτικού συστήματος -και το αναμένουμε ως πολίτες - να θέσει τέρμα σ' αυτή τη φαρσοκωμωδία που βλέπουμε δυστυχώς να επαναλαμβάνεται για μια ακόμα φορά. Πάμε όμως στα γεγονότα - και γι' αυτό σας έχουμε καλέσει άλλωστε.

Είχαμε μια πρωτοβουλία χθες του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όπως μας ενημέρωσε ο Γραμματέας του κόμματος, ο κ. Ραγκούσης, ότι δηλαδή δόθηκε εντολή στον Γραμματέα να ζητήσει το ΠΑΣΟΚ από τον υπόδικο κ. Χριστοφοράκο στοιχεία για τις κατηγορίες που εκτόξευσε εναντίον τουλάχιστον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για χρηματισμό. Γιατί γίνεται αυτή η κίνηση;

Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Να ξεκινήσουμε νομίζω από την αρχή. Το διακύβευμα είναι γιατί το πολιτικό σύστημα έχει φτάσει σ' αυτή την κατάσταση. Είναι κάτι το οποίο δεν προέκυψε ξαφνικά, δεν έγινε μόλις χθες.

Γ. ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Και δεν είναι και η πρώτη φορά, έτσι;

Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Ναι. Για το λόγο αυτό εδώ και αρκετά χρόνια ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει πάρει προσωπικά πρωτοβουλίες και έχει ζητήσει να προσπαθήσουμε να καθαρίσει το πολιτικό σύστημα από όλα αυτά τα φαινόμενα, ακριβώς γιατί αυτά πληγώνουν τη δημοκρατία.

Πριν λίγα χρόνια ζήτησε στον πρωθυπουργό, γιατί είναι δυο νέοι πολιτικοί, τουλάχιστον με τα δεδομένα που έχουμε εμείς στην Ελλάδα, να «βάλουν πλάτη» προκειμένου να ξεκαθαρίσουν όλες αυτές οι υποθέσεις που απασχολούν το δημόσιο συμφέρον και που αν θέλετε ενοχλούν και τον πολίτη, ακόμα και αν τα κόμματα ματώσουν. Να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Δυστυχώς, εισπράξαμε άρνηση.

Το ίδιο έγινε και όταν 22 σημεία που αφορούσαν στη διαφάνεια ήρθαν στην Βουλή, τα έφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, και η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός δεν ήθελαν ούτε καν να τα συζητήσουν. Έτσι λοιπόν έχουμε φτάσει σήμερα ο υπόδικος κ. Χριστοφοράκος να λέει κάποια πράγματα στην απολογία του στην Εισαγγελία στην Γερμανία, τα οποία από γερμανικού εδάφους να δημιουργούν τριγμούς στο ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Γ. ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Δεν έλεγε απλά, ουσιαστικά τα υιοθετεί η γερμανική δικαιοσύνη και βάσει αυτών βγάζει και μία απόφαση.

Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Μέχρι στιγμής έχουμε βέβαια την περίληψη της κατάθεσης, δεν έχουμε ακόμα το πλήρες κείμενο, αλλά είναι ακριβώς έτσι όπως το λέτε.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί να δημιουργούνται τριγμοί στο πολιτικό σύστημα από φήμες και χωρίς αποδείξεις, κι έτσι κάποια στελέχη, κόμματα ή και πολιτικοί να διασύρονται. Το θέμα τώρα είναι το εξής. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι πρέπει επιτέλους να καθαρίσει αυτή η κατάσταση. Το έχει ζητήσει επανειλημμένα.

Και σ' αυτή την περίπτωση που γίνεται αναφορά στο ΠΑΣΟΚ καθώς το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με την κατάθεση πάντα του κ. Χριστοφοράκου χρηματίστηκε, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε το εξής: να φέρει στοιχεία και αποδείξεις. Διότι αυτό είναι και το πιο σημαντικό και το είχε πει και πριν λίγο καιρό.

Μέσα στο όλο πλαίσιο της πρότασης που έκανε για εκλογές, γιατί εμείς δεν ζητήσαμε έτσι απλά εκλογές, είπαμε ότι χρειάζεται τομές στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Και παράλληλα τότε είχε κάνει μια πρόταση και είχε πει ότι όποιοι φέρνουν στοιχεία και αποδείξεις για επίορκους πολιτικούς θα μπορούσαν να έχουν και καλύτερη μεταχείριση από τη δικαιοσύνη.

Αυτό λοιπόν εμείς ζητήσαμε εχθές. Στοιχεία και αποδείξεις για να μη διασύρονται κάποια στελέχη ούτε, πολύ περισσότερο, το όνομα του ΠΑΣΟΚ. Εμείς απορούμε γιατί η Νέα Δημοκρατία δεν κάνει το ίδιο.

Γ. ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Ναι, ο κ. Ζαγορίτης χθες σας είπε ότι ανοίγετε ουσιαστικά αλληλογραφία με τον υπόδικο τον κ. Χριστοφοράκο.

Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Εμείς ζητάμε στοιχεία και αποδείξεις από όπου μπορούν αυτά να προέλθουν. Και όταν ο κ. Χριστοφοράκος αναφέρεται συγκεκριμένα στο ΠΑΣΟΚ θα πρέπει αυτό να το αποδείξει. Γιατί να σας πω και κάτι; Φαντάζεστε να μπορεί καθένας ανά πάσα στιγμή να βγαίνει και να λέει διάφορα; Αν εγώ βγω και σας πω ότι κλέβετε, θα πρέπει να αποδείξω ότι κλέβετε, διαφορετικά σας έχω συκοφαντήσει.

Γ. ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Βεβαίως δεν έχουμε τη δυνατότητα και εδώ είναι το παράδοξο της όλης ιστορίας, ωστόσο θα πρέπει να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο που έχουμε και εμείς υπογράψει ή τις συνθήκες που έχουμε υπογράψει.

Επειδή ο κ. Χριστοφοράκος θα δικαστεί στη Γερμανία, ή δικάστηκε εν πάση περιπτώσει για την περίοδο 2004-2007, στην ελληνική δικαιοσύνη ο κ. Χριστοφοράκος δεν θα μπορέσει να αποδείξει ή μάλλον δεν θα έρθουν στοιχεία και αποδείξεις για χρηματισμό πολιτικών προσώπων για εκείνη την περίοδο, στην οποία είναι και οι τελευταίες αναφορές για τον κ. Γείτονα, να μιλήσουμε συγκεκριμένα.

Άρα η οποιαδήποτε βάσανος της δικαιοσύνης που μπορεί να αντιμετωπίσει ή να τεθεί στον κ. Χριστοφοράκο είναι μέσα από διαδικασίες ποινικές που θα προκαλέσουν οι θιγόμενοι.

Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Το θέμα που μόλις θίγετε είναι ο πολύ προσεκτικός εμπαιγμός που έχει κάνει η Νέα Δημοκρατία στον Ελληνικό λαό. Και μάλιστα ήταν και ένα από τα ερωτήματα που θέσαμε εμείς χθες. Δηλαδή, για ποιο λόγο ήταν τέτοιες οι κινήσεις της κυβέρνησης, ώστε να μη μπορεί να ελεγχθεί η περίοδος 2004-2007, που να θυμίσω ότι είναι η περίοδος που η Νέα Δημοκρατία κυβερνούσε.

Όπως επίσης έχουμε θέσει και κάποια άλλα ερωτήματα στο παρελθόν και έχουμε πει για ποιο λόγο διέφυγαν ορισμένοι πολύ βασικοί κατηγορούμενοι στο εξωτερικό, πολύ βασικοί κατηγορούμενοι γι' αυτή την υπόθεση; Συνάμα εμείς θεωρούμε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι έκθετη γιατί ζητήσαμε 3 φορές στη Βουλή τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της SIEMENS και μας την αρνήθηκαν.

Ο μόνος λοιπόν υπεύθυνος σήμερα που δεν ανήκει ο φάκελος της SIEMENS και που δεν παίρνει ο Ελληνικός λαός απαντήσεις στα ερωτήματα που έχει, είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Γ. ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Θα ζητήσει το ΠΑΣΟΚ και πάλι σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση;

Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Η δική μας θέση είναι πάγια για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, αλλά θαρρώ πως πρέπει να πηγαίνουμε ένα - ένα βήμα γιατί δεν ξέρουμε αν θα ανοίξει η Βουλή ξανά με το πέρας των θερινών τμημάτων.

Γ. ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Θα πάμε σε εκλογές δηλαδή;

Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Δεν το γνωρίζουμε.

Γ. ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Πώς μπορούν να επηρεάσει τις εξελίξεις αυτή η υπόθεση SIEMENS - Χριστοφοράκου;

Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Δεν μπορώ να ξέρω ποια γεγονότα έχουν συμβεί, αν μπορεί να υπάρξουν άλλες αποκαλύψεις ή αν η Νέα Δημοκρατία βρει άλλοθι εκεί για να κάνει εκλογές. Γιατί η Νέα Δημοκρατία όπως ξέρετε κάνει εκλογές με άλλοθι. Όπως και την προηγούμενη φορά βρήκε το άλλοθι του προϋπολογισμού, η χώρα καιγόταν, καλλιέργησε το φόβο, έκανε εκλογές.

Αν θέλετε η εκτίμηση μου που αφορά στο κατά πόσο μπορεί αυτή η υπόθεση να έχει επηρεάσει την κοινή γνώμη, πιστεύω ότι από αυτή την υπόθεση το ΠΑΣΟΚ κερδίζει, ακριβώς γιατί εμάς δεν μας αφορά το πολιτικό κόστος. Είπαμε, ακόμα και αν ματώσουμε δεν μας ενδιαφέρει, το έχει πει ο Πρόεδρος συγκεκριμένα.

Εμείς θέλουμε να έρθουν όλα στο φως, για όλους και για όλα χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς αστερίσκους. Όποιο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και αν είναι αυτό, αν και εφ' όσον υπάρχει εμπλοκή, έτσι; Κάτι που η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει να κάνει.

Γ. ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Ο κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ γενικότερα ευελπιστεί, ελπίζει όντως να απαντήσει, για να επανέλθω στο αρχικό μας θέμα, γιατί είναι ένα κομβικό σημείο εδώ πέρα, γιατί θα δούμε και ποιες κινήσεις προτίθεται να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ σε δεύτερο επίπεδο, ευελπιστεί, αισιοδοξεί ότι η γερμανική πλευρά, εννοώ τον κ. Χριστοφοράκο και τους συνηγόρους του ... 

Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Ναι, εντάξει, Γερμανοί συνήγοροι είναι.

Γ. ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Ναι-ναι. Θα δώσουν όντως στοιχεία ή εν πάση περιπτώσει η αισιοδοξία αυτή του ΠΑΣΟΚ για στοιχεία πηγάζει από τη δήλωση που έκανε συνήγορος του κ. Χριστοφοράκου ότι αν η Νέα Δημοκρατία -έγινε πριν από 3-4 μέρες- θέλει στοιχεία για χρηματισμό στελεχών της ας μας διατυπώσει το αίτημα και εμείς θα το μεταβιβάσουμε στον πελάτη μας και είμαστε βέβαιοι, έλεγε τότε ο κ. Κουρσάβε αν ενθυμούμαι ορθώς ότι είναι σίγουρος ότι θα απαντήσει επακριβώς ο κ. Χριστοφοράκος;

Επηρέασε αυτή η δήλωση την κίνηση του ΠΑΣΟΚ;

Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Ποτέ δεν μπορώ να ξέρω με ποιο τρόπο θα κινηθούν οι συνήγοροι ενός ανθρώπου ο οποίος κατηγορείται.

Και όπως πιθανόν εσείς θα ξέρετε και αν κάποιος παρακολουθήσει έστω για λίγο το δικαστικό ρεπορτάζ πολλές φορές οι συνήγοροι ενός κατηγορούμενου παίρνουν και αποφάσεις ανάλογα με το συμφέρον του πελάτη τους.

Γ. ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Ή, να εμπεριέχει κάποιο μήνυμα με ορισμένους αποδέκτες.

Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Ναι, αυτό δεν μπορώ να το ξέρω. Εμείς ελπίζουμε ότι υποβάλλοντας το αίτημά μας εκείνοι θα μας δώσουν στοιχεία.

Γ. ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Αν δεν το πράξουν τι;

Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Νομίζω μετά θα δούμε και εμείς τις επόμενες κινήσεις μας. Αλλά ελπίζουμε ότι, όταν τους στείλει ο Γραμματέας τις προσεχείς ημέρες την επιστολή δεν νομίζω να έχουν κανένα θέμα να μη δώσουν στοιχεία όταν μάλιστα ο πελάτης τους έχει υποστηρίξει στην γερμανική Εισαγγελία αυτά τα γεγονότα.

Γ. ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Μάλιστα. Να σας ευχαριστήσουμε πολύ για την συνομιλία που είχαμε.

Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Κι εγώ. Να είστε καλά. Καλό Δεκαπενταύγουστο.

Γ. ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Να 'στε καλά, επίσης.

Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Γεια σας.