Χαιρετισμός Γιώργου Α. Παπανδρέου

στο 6ο Συνέδριο της Φατάχ στη Βηθλεέμ

 

Τρίτη 04 Αυγούστου 2009

 

Αγαπητοί φίλοι, σύντροφοι, κυρίες και κύριοι, αγαπητέ Πρόεδρε Μαχμούντ Αμπάς, πολυαγαπημένε αδελφέ Αμπού Μάζεν, Σάλαμ Μαλέκουμ, 

Σας ευχαριστώ, ειλικρινά, για αυτή την πρόσκληση, για την ευκαιρία που μου δώσατε να μοιραστώ μαζί σας αυτή την ιστορική στιγμή σε παλαιστινιακό έδαφος.

Στον σημερινό κόσμο που αλλάζει, λίγα πράγματα παραμένουν σταθερά. Και κάτι που παραμένει σταθερό είναι η πολύτιμη φιλία μας, η αξία μιας μακρόχρονης φιλίας που δημιουργήθηκε ανάμεσα στον Παλαιστινιακό και τον Ελληνικό λαό, μεταξύ της Φατάχ και του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των δύο ιστορικών ηγετών μας, του Γιάσερ Αραφάτ και του Ανδρέα Παπανδρέου, σε πολύ δύσκολους καιρούς, σε μια εποχή όπου μόνο πολύ λίγες προοδευτικές φωνές τολμούσαν ακόμη και να εκφράσουν την αντίδρασή τους στην καταπίεση, και να υπερασπιστούν την επιθυμία σας για ελευθερία και για την προοπτική ενός ανεξάρτητου και βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους με πλήρη εθνική κυριαρχία. 

Αυτή η φιλία, αυτό το όραμα, αυτές οι κοινές αξίες είναι που με φέρνουν εδώ, στο Συνέδριό σας. Αξίες που είναι κοινές με αυτές του ευρύτερου κινήματός μας, την Σοσιαλιστική Διεθνή, το οποίο έχει δεσμευτεί εδώ και χρόνια, και σήμερα εξακολουθεί να έχει πλήρη δέσμευση σε αυτό, στο σχέδιό σας για μια ελεύθερη, ανεξάρτητη και ενωμένη Παλαιστίνη, μια Παλαιστίνη η οποία μπορεί να ζήσει ειρηνικά και να ευημερεί μαζί με τους γείτονές της, έχοντας συνάψει ειρήνη με τον γείτονά της, το Ισραήλ. 

Ξέρω, γνωρίζουμε όπως και εσείς γνωρίζετε, από τις δοκιμασίες και τα βάσανα που περάσατε, τον αγώνα σας, τον πόνο σας, ότι ο στόχος για μια ελεύθερη Παλαιστίνη, ο στόχος της ειρήνης στην Μέση Ανατολή φαίνεται συχνά ανέφικτος, μακρινός. Πολύ συχνά μοιάζει με άπιαστο όνειρο.

Σε όλες τις επισκέψεις μου εδώ, σε όλες τις συναντήσεις που είχα με Παλαιστίνιους ηγέτες, με Ισραηλινούς ηγέτες, ηγέτες της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής, αισθάνθηκα και εγώ την ίδια απογοήτευση. Την άκουσα και σήμερα, μέσα από τις αφηγήσεις του ηρωικού σας αγώνα, όπως μας τον διηγηθήκατε.

Κύριε Πρόεδρε, είναι μια απογοήτευση για τόσα πολλά, που γίνεται πόνος, είναι ο πόνος μιας ανοιχτής πληγής, μιας ανοιχτής πληγής που προκαλεί ακόμη περισσότερο πόνο, εξαιτίας πράξεων όπως εκείνες που παρακολουθήσαμε μόλις πριν από μερικές ημέρες, με την εκδίωξη Παλαιστινιακών οικογενειών από τις εστίες τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, με τις συνεχιζόμενες κατεδαφίσεις, τις εξώσεις και τον εποικισμό, με εκείνους που παραμένουν στη φυλακή, με τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό της Γάζας, και την ανθρωπιστική κρίση εκεί, μετά από έναν βάναυσο πόλεμο και βομβαρδισμούς. 

Η Σοσιαλιστική Διεθνής, η Επιτροπή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την Μέση Ανατολή, πρόσφατα, στη Ραμάλα και το Τελ Αβίβ εξέφρασε την απογοήτευσή της και καταδίκασε αυτά τα γεγονότα. 

Πρόσφατα επίσης, ο Μπαν Κι Μουν, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, εξέφρασε αυτό το αίσθημα απογοήτευσης. Είπε ότι, εάν συνεχίσει το Ισραήλ την εποικιστική του δράση, δεν θα ενεργεί μόνο ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο αλλά και ενάντια σε μια ισχυρή διεθνή συναίνεση.

Υπάρχει, επομένως, ελπίδα; Υπάρχει ελπίδα.

Πρώτον, άκουσα την δύναμη της ελπίδας στις τοποθετήσεις σας, αγαπητέ Αμπού Μάζεν. Η ηχηρή σας παρουσία σήμερα, εδώ, όπου βρίσκονται τόσο πολλοί απεσταλμένοι και εκπρόσωποι του Παλαιστινιακού λαού, όχι μόνο από αυτή την περιοχή αλλά από ολόκληρο τον κόσμο, έδειξε ότι, εσείς είστε το σημείο της ελπίδας, έδειξε ότι, υπάρχει ελπίδα. Είστε το σημάδι που λέει ότι, υπάρχει αιτία για να συνεχίσετε τον αγώνα.

Διατηρήσατε ζωντανή αυτή την αιτία, και είμαστε περήφανοι ως κίνημα, διότι τα σοσιαλδημοκρατικά μας κόμματα σε ολόκληρο τον κόσμο συνεργάστηκαν μαζί σας για να διατηρήσετε ζωντανή αυτή την αιτία.

Διότι υπάρχει ένα σημάδι ελπίδας, όπως είπε ο Μπαν Κι Μουν. Μίλησε για ισχυρή διεθνή συναίνεση. Ναι, ο αγώνας σας για δικαιοσύνη δημιούργησε μια ισχυρή διεθνή συναίνεση, μια πρωτόγνωρη συναίνεση στον κόσμο, γύρω από την ανάγκη για μια ειρηνική και δίκαιη λύση, μια λύση δημιουργίας δύο κρατών.

Και η κεντρική ομιλία του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο Κάιρο, ήταν μια ηχηρή επιβεβαίωση αυτής της παγκόσμιας συναίνεσης, ένα σημάδι μιας νέας ελπίδας.

Η ιστορική αυτή συναίνεση αποκτά πολύ μεγάλη σημασία, πρώτα απ' όλα διότι και οι δύο πλευρές αυτής της διένεξης γνωρίζουν πολύ καλά τα στοιχεία μιας ειρηνικής και βιώσιμης λύσης. Εμείς, στη Σοσιαλιστική Διεθνή, καταφέραμε να διατυπώσουμε κοινές προτάσεις και δηλώσεις, ακόμη και στο δύσκολο ζήτημα της Ιερουσαλήμ και των προσφύγων, με τη σύμφωνη γνώμη των συντρόφων μας, τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Παλαιστίνη.

Η Αραβική πρωτοβουλία ειρήνης, υπήρξε ένα ιστορικό και μεγάλο βήμα στη δημιουργία αυτής της παγκόσμιας συναίνεσης. Θα είναι, ωστόσο, απολύτως απαραίτητο για τη διεθνή κοινότητα, με το Κουαρτέτο ή με μια νέα ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή. να δημιουργηθεί η απαραίτητη πολιτική βούληση για την υλοποίηση του ειρηνευτικού διαλόγου, των διαπραγματεύσεων και τη ρύθμιση του ζητήματος των εποίκων.

Δεύτερον, το Παλαιστινιακό ζήτημα συμβολίζει σήμερα τις σχέσεις μεταξύ της διεθνούς κοινότητας, της Δύσης και του Αραβικού και του Μουσουλμανικού κόσμου. Εάν δεν έχουμε λύση, αυτό δεν θα σημαίνει μόνο τη συνέχιση του μαρτυρίου για αυτή την περιοχή και το λαό της. Θα σημαίνει, επίσης, μια βαθιά αίσθηση αδικίας στον κόσμο, η οποία γίνεται συχνά αντικείμενο εκμετάλλευσης, χρησιμοποιείται για να υποθάλψει τον φονταμενταλισμό, τον απολυταρχισμό και τη βία σε όλο τον πλανήτη.

Και τρίτον, επειδή σήμερα η ανθρωπότητα, ολόκληρη η ανθρωπότητα  βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστιες και κοινές προκλήσεις, την οικονομική κρίση, την κλιματική αλλαγή, τις πανδημίες, την ανισότητα, τη φτώχεια, είναι απολύτως αναγκαίο να δείξει σήμερα η διεθνής κοινότητα ότι μπορεί να τα καταφέρει, να τα καταφέρει να δουλέψει μαζί, να συνεργαστεί, να καταφέρει να υλοποιήσει το όνειρο της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.  

Είναι καιρός να δείξει ο κόσμος ότι, δεν κυβερνούν πλέον τα όπλα, αλλά ότι είναι η δικαιοσύνη που κυβερνά αυτόν τον πλανήτη, ότι η δικαιοσύνη κυβερνά τη Μέση Ανατολή. 

Σε αυτή την προσπάθεια ωστόσο, πρέπει να υπάρχει ενότητα σε εσάς τους Παλαιστινίους. Και υποστηρίζουμε με κάθε τρόπο τις προσπάθειές σας, και τις προσπάθειες της Αιγύπτου για επίτευξη συμβιβασμού μεταξύ της PLO και της Χαμάς. Σας υποστηρίζουμε κύριε Πρόεδρε σε αυτήν σας την προσπάθεια.

Ως Πρόεδρος και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, λαμβάνω αυτή τη θέση έχοντας συνεκτιμήσει την εσωτερική διαμάχη και τις κατά καιρούς βίαιες αντιπαραθέσεις που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό του Παλαιστινιακού κινήματος.

Διατηρώντας τη δέσμευσή μας για μια και μόνο οργάνωση ομπρέλα που θα εκπροσωπεί τον Παλαιστινιακό λαό, πιστεύουμε ότι συμβάλλουμε σε έναν κοινό σκοπό και σε μια σημαντική προϋπόθεση επιτυχίας, για ένα Παλαιστινιακό κράτος. Την ικανότητα του Παλαιστινιακού λαού να μιλά με μια ενωμένη φωνή, η οποία μπορεί να επιτύχει ένα βιώσιμο και ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος. Ένα κράτος το οποίο μπορεί να αποτελέσει πρότυπο συνύπαρξης μεταξύ διαφορετικών θρησκειών και αντιλήψεων, προοδευτικών και δημοκρατικών, το οποίο θα τις περιλαμβάνει όλες, όπου τα τείχη δεν πρέπει να χωρίζουν τους λαούς, τις κοινωνίες και τις χώρες, όπου ελευθερία σημαίνει, ναι, τα απλά πράγματα, όπως είπατε κύριε Πρόεδρε, το να πάει κάποιος στο θέατρο με την οικογένειά του, με τα παιδιά του, με ασφάλεια και χωρίς φόβο. 

Τέλος, θα ήθελα να σας συγχαρώ για τη Συνέλευσή σας. Σήμερα με τη Συνεδρίασή σας η PLO αποκτά και πάλι ηγετικό ρόλο στην ένωση για την ειρήνη και για την τελική επιτυχία.

Γνωρίζω, ως αρχηγός του Κινήματός μου στην Ελλάδα, την ανάγκη για ανανέωση, για προσφορά νέων ευκαιριών στη νεώτερη γενιά, για αναζωογόνηση του ιστορικού αγώνα, για τη δημιουργία θεσμών με διαφάνεια, για να δοθεί φωνή στις γυναίκες  -ναι, να δοθεί φωνή στις γυναίκες-  αυτό θα ενισχύσει κατά πολύ το κίνημά σας. 

Στον αγώνα σας, στη μάχη που δίνετε για ειρήνη και ελευθερία, γνωρίζετε ότι ήμασταν μαζί σας στο παρελθόν, όπως είμαστε μαζί σας και σήμερα και θα είμαστε μαζί σας αλληλέγγυοι αύριο και για όσο χρειαστεί, για να υλοποιήσετε αυτό το κοινό όραμα της ειρήνης στη Μέση Ανατολή. 

Ελπίζω, όμως, ότι αυτό θα γίνει σύντομα και όχι πολύ αργά στο μέλλον και ότι θα επισκεφτούμε και πάλι την περιοχή και θα συναντηθούμε ξανά μαζί σας σε ένα ανεξάρτητο, ελεύθερο, ειρηνικό, δημοκρατικό και βιώσιμο Παλαιστινιακό κράτος.

Σας ευχαριστώ θερμά.