Συνέντευξη Γιώργου Α. Παπανδρέου

στην εφημερίδα «Real News» και στον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή

 

Κυριακή 2 Αυγούστου 2009

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Καραμανλής επιμένει να σας κατηγορεί ότι δεν σέβεστε το Σύνταγμα και ότι προχωράτε σε θεσμικό ατόπημα προκαλώντας εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Τι απαντάτε;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το Σύνταγμα δίνει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αποφασίσουμε για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και με υπευθυνότητα για την πορεία της χώρας, για το αν χρειάζεται προσφυγή στον ελληνικό λαό.

Εμείς έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας. Αποφασίζουμε θετικά για τον πετυχημένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κ. Κάρολο Παπούλια, ενώ θεωρούμε ότι η χώρα βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο και απαιτείται νέα αρχή.  Η θέση μας είναι καθαρή, απολύτως στο πλαίσιο του Συντάγματος.

Για την προεδρολογία ευθύνες έχει ο κ. Καραμανλής - όχι εμείς. Όταν μιλά για σεβασμό του Συντάγματος, απλώς  επαναφέρει  στη μνήμη του ελληνικού λαού το πώς έκλεισε τη Βουλή, πώς αποχωρούσε για να μην γίνονται ψηφοφορίες, πώς τσαλάκωναν τα ψηφοδέλτια στην αναθεώρηση, τι έκανε με το ΑΣΕΠ, με τις ανεξάρτητες αρχές και με τη Δικαιοσύνη. Η έλλειψη ειλικρίνειας είναι μέρος της αλαζονείας της εξουσίας που διακατέχει τη σημερινή κυβέρνηση.

Εξάλλου, η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία αποτελεί μια κορυφαία πράξη δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, κ. Πρόεδρε, δεν υπάρχει περίπτωση τον προσεχή Μάρτιο να αλλάξετε θέση;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εκεί που έφθασαν τα πράγματα δεν μπορεί να αλλάξει. Το υπαγορεύει η αίσθηση ευθύνης απέναντι στον τόπο. Παράταση ζωής της κυβέρνησης σημαίνει βάθεμα της κρίσης που ζει ο πολίτης. Και σας θυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ πρότεινε έγκαιρα συμφωνία για άμεση διενέργεια εκλογών και συναινετική εκλογή του Προέδρου.

Ζούμε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, λόγω των ανεύθυνων δηλώσεων και διαρροών της σημερινής κυβέρνησης, εδώ και ενάμιση χρόνο. Η παρατεταμένη αυτή εκλογολογία έχει βλάψει τη χώρα σε μια κρίσιμη περίοδο -- άλλος ένας λόγος να προσφύγουμε στον ελληνικό λαό.

Δεν υπάρχει κανείς πλέον που να πιστεύει ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να λύσει προβλήματα. Μόνο να επιδεινώνει την κατάσταση μπορεί.  Αλλαγή πορείας με νέα κυβέρνηση και επανεκλογή ενός άξιου Προέδρου. Αυτό διασφαλίζει  η στάση του ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προχθές, πάντως, ο κ. Βενιζέλος διαφοροποιήθηκε σε κορυφαίες επιλογές του κόμματός σας. Σας ανησυχεί; Υπάρχει πεδίο νέων εσωτερικών μετώπων στο ΠΑΣΟΚ;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το ΠΑΣΟΚ είναι απολύτως συντεταγμένο στην άποψη πως το συμφέρον της χώρας επιβάλλει την άμεση διενέργεια εκλογών. Είναι προσηλωμένο να υπηρετεί τον ελληνικό λαό και να ασχολείται αποκλειστικά με τα προβλήματά του. Αυτό μας ενώνει σε μια κοινή προσπάθεια που εκφράζεται με ισχυρή βούληση για αλλαγές και τομές υπέρ του πολίτη. Τίποτε άλλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε μελλοντική συνταγματική αναθεώρηση εκτιμάτε ότι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να αποσυνδεθεί από την προσφυγή στις κάλπες; Ή θα επιμείνετε σε άμεση εκλογή του Προέδρου από τον λαό;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν τίθεται διαζευτικά το ερώτημα. Η άμεση εκλογή είναι τρόπος αποσύνδεσης από τη διάλυση της Βουλής. Το ΠΑΣΟΚ, θυμίζω, τίθεται σταθερά υπέρ της αποσύνδεσης, τόσο το 2000, όσο και το 2006. Η ΝΔ ήταν αυτή που την απέρριψε. Δεν το συζητούσε και στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση. Άλλος ένας λόγος που την καθιστά αναξιόπιστη σήμερα.

Ήταν δική της απόφαση να μείνουμε στο σημερινό σύστημα, με την υποχρέωση του κάθε βουλευτή  να αποφασίζει για το αν θα παρατείνεται η θητεία μιας κυβέρνησης ή θα προσφεύγουμε στη λαϊκή ετυμηγορία πριν αποφασισθεί η εκλογή Προέδρου. 

Σε αυτό το ερώτημα σήμερα απαντάμε και αξιολογούμε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και απαιτείται νέα αρχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του κόμματός σας στις προσεχείς εκλογές, θα επιδιώξετε κυβέρνηση συνεργασίας ή θα επιλέξετε την εκ νέου προσφυγή στις κάλπες;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη τη δυναμική της αυτοδυναμίας. Όλο και περισσότεροι πολίτες επενδύουν σε εμάς τις ελπίδες τους για καλύτερες μέρες. Θέλω να πιστεύω ότι στις εκλογές οι Έλληνες θα δώσουν στο ΠΑΣΟΚ μια ισχυρή, αυτοδύναμη πλειοψηφία.

Η αυτοδυναμία δεν είναι επιλογή αυταρέσκειας ή αλαζονείας. Η ανάγκη προκύπτει από την ένταση των προβλημάτων - αλλά και από την στάση των άλλων κομμάτων, που δεν είναι πρόθυμα να αναλάβουν την ευθύνη.

Αυτοδυναμία όμως για εμάς σημαίνει ταυτόχρονη αναζήτηση των ευρύτερων δυνατών συναινέσεων και συνεργασιών με κόμματα και προσωπικότητες του προοδευτικού χώρου, με διακεκριμένους Έλληνες από τους χώρους της οικονομίας, της επιστήμης και της διανόησης, εντός και εκτός Ελλάδος. Θέλουμε να κινητοποιήσουμε και να ενώσουμε όλες τις ζωντανές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.

Με αυτή την έννοια διεκδικούμε την αυτοδυναμία και με αυτή τη δέσμευση θα τη διαχειριστούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ δεν υφίσταται σε καμία περίπτωση;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όσοι ψάχνουν στο ΠΑΣΟΚ δεκανίκια για να συνεχιστεί η ίδια πολιτική, με τα σενάρια για κυβέρνηση «Μεγάλου Συνασπισμού», κάνουν λάθος. Τα 5 τελευταία χρόνια ανέδειξαν τις διαφορετικές αντιλήψεις σε βασικά ζητήματα -- αξιοκρατία, διαφάνεια, σεβασμός των δημοκρατικών θεσμών, κοινωνική δικαιοσύνη. Εμείς και η ΝΔ βρισκόμαστε σε απέναντι όχθες. Εκείνοι εκπροσωπούν τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών και όσους παρασιτικά πλουτίζουν απομυζώντας εθνικούς πόρους. Το αυταρχικό και πελατειακό κράτος, το καθεστώς διαφθοράς, συγκάλυψης, ανομίας.

Εμείς πιστεύω ότι αποδείξαμε, ότι εκπροσωπούμε τους πολλούς. Τη μεσαία τάξη και τους φτωχότερους, τους δυναμικούς δημιουργούς που σήμερα ασφυκτιούν. Προσωπικά, έκανα συστηματικές προσπάθειες να βρεθούν κοινοί τόποι και συναινέσεις σε μεγάλα θέματα που ταλαιπωρούν τον τόπο, όπως η διαφθορά, η αναξιοκρατία.

Δυστυχώς αποδείχθηκε στην πράξη ότι είμαστε δύο κόσμοι διαφορετικοί και αντίπαλοι. Συνεπώς, δεν υπάρχει δυνατότητα κυβερνητικής συνεργασίας. Θα ήταν και παραχάραξη της εντολής του ελληνικού λαού να αλλάξει πορεία η χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν κερδίσετε τις εκλογές, να περιμένουμε και πρόσωπα της νέας γενιάς στην κυβέρνησή σας; Ή και εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η κυβέρνησή μου θα είναι μια κυβέρνηση εντατικής εργασίας, πολιτικής συνοχής και αρχών. Μια κυβέρνηση που θα αναδείξει  τη φρεσκάδα και τη δυναμική των νέων προσώπων, μαζί με την πείρα και τη σοφία παλιότερων στελεχών. Που δεν περιχαρακώνεται εντός των κομματικών τειχών, αλλά αντλεί δυνάμεις από την κοινωνία στον καθημερινό πόλεμο με τα προβλήματα του πολίτη.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι πέραν από τους υπουργούς, που κατά τεκμήριο στο κοινοβουλευτικό σύστημα είναι βουλευτές, σ' αυτή τη μεγάλη προσπάθεια θα επιστρατεύσω ό,τι καλύτερο διαθέτει το Κίνημά μας, αλλά και ευρύτερα η κοινωνία, χωρίς κομματικές παρωπίδες αλλά με αξιοκρατικά κριτήρια, για την στελέχωση του κρατικού μηχανισμού. Τέλος στην λογική των κολλητών και των κουμπάρων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρώην βουλευτές του κόμματός σας, το όνομα των οποίων έχει εμπλακεί σε σκάνδαλα, θα έχουν θέση στα ψηφοδέλτιά σας ;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αν υπάρχουν πρώην βουλευτές μας που έχουν αποδεδειγμένα εμπλακεί σε σκάνδαλα, τότε αυτοί δεν έχουν θέση όχι μόνο στο ψηφοδέλτιο αλλά ούτε καν στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ. Τη βούλησή μου να είμαι απολύτως ξεκάθαρος στο θέμα αυτό - ακόμα και εάν έχω αδικήσει κάποιους - την έχω αποδείξει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάποιοι υποστηρίζουν πως για να γίνει ο Παπανδρέου πρωθυπουργός θα πρέπει, αν όχι να συνδιαλλαγεί, τουλάχιστον να μιλήσει με εξωθεσμικά συμφέροντα...

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Διαβούλευση με διαφάνεια με όλους. Χειραγώγηση της πολιτικής ζωής από κανένα! Συστράτευση σε κοινούς εθνικούς στόχους, ναι! Εξυπηρέτηση άνομων συμφερόντων, όχι! Καθαροί κανόνες, καθαρές σχέσεις, και ο καθένας στον ρόλο του. Τότε η σχέση πολιτικού και επιχειρηματία θα απενοχοποιηθεί, διότι θα περιορίζεται στην εξυπηρέτηση του ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος. Γι' αυτό η αυτονομία της πολιτικής είναι για μένα πρώτιστος στόχος. Και θα επιλέξει ο ελληνικός λαός. Θέλει κυβέρνηση που «χρωστά» και εξαρτάται, ή κυβέρνηση  που εκφράζει το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον; Αυτό είναι ένα από τα διακυβεύματα των επόμενων εκλογών.

Πρωθυπουργός γίνεται κανείς με την απόφαση του ελληνικού λαού. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Άλλο πράγμα η διαβούλευση με τις κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και άλλο οι «συνομιλίες» με εξωθεσμικά συμφέροντα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά και την απάντηση του κ. Καραμανλή για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας της γρίπης, νιώθετε περισσότερο ήσυχος;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η απάντησή του με ανησύχησε περισσότερο, λόγω της αδικαιολόγητης οργής του από τις δικές μου αιτιολογημένες και τεκμηριωμένες θέσεις, βάσει των διαβουλεύσεων που έχουμε κάνει με επιστήμονες και φορείς. Μου δημιούργησε την εντύπωση ενός πρωθυπουργού που δεν έχει συναίσθηση της πραγματικότητας γύρω του.

Θα νιώσω περισσότερο ήσυχος όταν επιτέλους η κυβέρνηση μάς εμφανίσει ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το ιστορικό της, όμως, στη διαχείριση των κρίσεων δεν μας εμπνέει, ειλικρινά, καμία εμπιστοσύνη.

Αυτή είναι και η λογική των υπεύθυνων και νηφάλιων παρεμβάσεών μας στο ζήτημα αυτό: να σιγουρευτούμε πως μία πανδημία ήπιας μορφής δεν θα εξελιχθεί με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία των πολιτών, αλλά και για την ομαλή λειτουργία της οικονομίας και κοινωνίας.

Και είναι κρίμα που, αντί να δει εποικοδομητικά την παρέμβασή μας, η ανασφάλεια της κυβέρνησης είναι τόσο μεγάλη, ώστε να προσπαθεί να κατασκευάσει εχθρούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το καλοκαίρι συμπληρώνονται 20 χρόνια από το αποκαλούμενο και «βρώμικο '89». Τι βασικά πολιτικά διδάγματα άφησε, κατά τη γνώμη σας, η περίοδος αυτή;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δύο είναι τα βασικά πολιτικά διδάγματα από το '89. Πρώτον, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν διασπάται και δεν λεηλατείται, όσα εξωθεσμικά κέντρα κι όσες ετερόκλητες πολιτικές δυνάμεις κι αν συνενωθούν μ' αυτόν τον στόχο. Αναγεννιέται το Κίνημά μας.

Έχει βαθιές ρίζες στον λαό. Το συνδέουν με τους πολίτες δεσμοί ακατάλυτοι, που βασίζονται στις ιδρυτικές αρχές μας, που σφυρηλατήθηκαν με τους αγώνες δεκαετιών και που επισφραγίστηκαν με το δημιουργικό έργο των κυβερνήσεών μας.

Το δεύτερο δίδαγμα, που κάποιοι δεν το έχουν ακόμη εννοήσει, είναι ότι οι δημοκρατικοί πολίτες τελικά αποδοκιμάζουν και τιμωρούν σκληρά τις καιροσκοπικές επιλογές που είναι ασύμβατες με την κοινή συνείδηση ότι, τελικά, υπάρχουν δύο μεγάλες παρατάξεις: η Δεξιά, η νεοσυντήρηση από τη μια και η προοδευτική παράταξη από την άλλη. Δεν μπορεί κανείς να προσβάλλει και να βιάζει αυτή την αυτονόητη αλήθεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είκοσι χρόνια μετά, το ρήγμα που δημιουργήθηκε μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Αριστεράς μπορεί να γεφυρωθεί; Και με ποιες πρωτοβουλίες, κυρίως από το μεγαλύτερο κόμμα που είναι το δικό σας;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Οι ιστορικές μνήμες  δεν θάβονται. Όμως ούτε πρέπει ούτε μπορούν να μας φυλακίζουν στο παρελθόν.

Εμείς πάντως παραμένουμε σταθεροί στη θέση μας. Έχω απευθύνει πολλές φορές πρόταση διαλόγου και συνεργασίας. Επιμένω σ' αυτήν. Και θα επιμείνω σταθερά -και μετεκλογικά, ανεξάρτητα από την αυτοδυναμία που θα έχει το ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι, τελικά, οι ανάγκες του τόπου και η θέληση της μεγάλης δημοκρατικής πλειοψηφίας του λαού μας θα την επιβάλλουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιμένετε πάντως ότι το ΚΚΕ αποτελεί τον «αριστερό ψάλτη της κυβέρνησης»...

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Έχω πει ότι πολλοί αγωνιστές του ΚΚΕ με έχουν εμπνεύσει με την αυτοθυσία τους  για τη δημοκρατία, την ελευθερία, την εθνική ανεξαρτησία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Σήμερα, όμως,  η ηγεσία του ΚΚΕ φαίνεται συχνά να ταυτίζει το κομματικό συμφέρον με τη διευκόλυνση της κυβέρνησης της ΝΔ. Και δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να εξηγήσει τη στάση της αυτή στους πολίτες.

Είναι η ηγεσία του ΚΚΕ που μένει σ' αυτή την αδιέξοδη αντι-ΠΑΣΟΚ γραμμή, ελπίζοντας να αποκομίσει λίγες ψήφους παραπάνω. Ματαιοπονεί. Το βέβαιο είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού θέλει να αλλάξει πορεία η χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με δεδομένη την δημοσιονομική κατάρρευση, αλλά και την είσοδο της οικονομίας σε ύφεση, είναι δυνατόν να ισχύουν όλες οι προηγούμενες υποσχέσεις σας προς τους πολίτες; Ή το πρόγραμμά σας χρειάζεται αναπροσαρμογή;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σε πολλές χώρες η μεγαλύτερη κρίση έφερε και τις βαθύτερες κοινωνικές αλλαγές. Για παράδειγμα, ό,τι προοδευτικότερο έγινε στις ΗΠΑ ήταν επί Ρούσβελτ, μετά από μια πολύ δύσκολη οικονομική κρίση.  Ας κάνουμε την κρίση στην Ελλάδα ευκαιρία για να λύσουμε χρονίζοντα προβλήματα που ταλαιπωρούν τον Έλληνα πολίτη. Υγεία, παιδεία, φορολογικό σύστημα, δημόσια διοίκηση, αναπτυξιακό πρότυπο.

Η σημερινή κατάσταση κάνει ακόμα πιο επείγουσες τις αλλαγές. Γιατί να αναθεωρήσουμε τη δέσμευσή μας για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα όπου πληρώνουν οι πράγματι έχοντες και κατέχοντες και όχι πάντα η μεσαία τάξη; Ή τη δέσμευσή μας να πάμε τον προϋπολογισμό γραμμή-γραμμή για να βρούμε τη σπατάλη, για ένα νέο πλαίσιο εποπτείας της αγοράς το οποίο δεν αφήνει ασύδοτα τα ολιγοπώλια ή για ένα νομοθετικό πλαίσιο που προστατεύει τον δανειολήπτη; Αυτά δεν κοστίζουν. Αντίθετα, φέρνουν έσοδα, δίνουν ένα αίσθημα δικαίου και μία αναπτυξιακή δυναμική - ακριβώς ό,τι χρειάζεται κανείς σε μία κρίση.

Όσο για τις δεσμεύεις μας -- για την ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων, ιδιαίτερα στην κατεύθυνση της «πράσινης» ανάπτυξης, της παιδείας και της έρευνας, των υποδομών υγείας, της απασχόλησης, του εισοδήματος των πιο ευάλωτων - αυτές είναι ρεαλιστικές και αναγκαίες για να ξεφύγουμε από την κρίση και να δημιουργήσουμε μία νέα αναπτυξιακή δυναμική. Θα τις υλοποιήσουμε με πλήρη επίγνωση της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης, διαπραγματευόμενοι με τους εταίρους μας της ΕΕ ένα νέο χρονοδιάγραμμα εκπλήρωσης των υποχρεώσεών μας για τη μείωση του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν κερδίσετε τις εκλογές θα προχωρήσετε σε απογραφή της κατάστασης της οικονομίας; Έστω και με διαφορετικό τρόπο από αυτόν της ΝΔ;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κάθε νέα κυβέρνηση πρέπει να έχει απόλυτα καθαρή εικόνα της κατάστασης στην οικονομία, όχι μόνο των δημοσιονομικών μεγεθών, αλλά και των διαρθρωτικών αδυναμιών και όλων όσων εμποδίζουν να αξιοποιηθεί το πραγματικό δυναμικό που υπάρχει.

Όμως δεν θα υποθηκεύσουμε εμείς το μέλλον της χώρας πηγαίνοντας στην ΕΕ και ισχυριζόμενοι ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι μεγαλύτερο από το επίσημο - και επίσημα αναγνωρισμένο από την ΕΕ - μόνο και μόνο για να απαξιώσουμε την προηγούμενη κυβέρνηση. Παρόμοια ανευθυνότητα  εμείς δεν έχουμε. Εξάλλου το έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν: όποτε παραλάβαμε την οικονομία σε δεινή κατάσταση, σηκώσαμε τα μανίκια, στρωθήκαμε στη δουλειά και ανοίξαμε νέους αναπτυξιακούς δρόμους για τη χώρα. Αυτό θα κάνουμε και τώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν είχατε συνάντηση με τον κ. Καραμανλή, τι θα του λέγατε προκειμένου να προχωρήσει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Μου έχει ήδη δοθεί η ευκαιρία να εξηγήσω στον Πρωθυπουργό γιατί πιστεύω πως η χώρα ακολουθεί λάθος πορεία. Έχω όμως καταλάβει πως δεν αντιλαμβάνεται πως ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησής του έχει τελειώσει. Οι Έλληνες πολίτες ήταν γενναιόδωροι μαζί του, του έδωσαν το 2007 μία δεύτερη ευκαιρία. Τη σπατάλησε γιατί είναι πλέον δέσμιος των πολιτικών που εφάρμοσε όλα αυτά τα χρόνια, του συστήματος εξουσίας το οποίο εξέθρεψε και πάνω στο οποίο στηρίζεται.

Θα του έλεγα, λοιπόν, πως σήμερα η χώρα χρειάζεται μία νέα αρχή. Να αποφασίσουν οι πολίτες αν θέλουν να εμπιστευτούν κάποιον άλλο να οδηγήσει τη χώρα έξω από την κρίση, να χτίσει πάλι τη χαμένη εμπιστοσύνη με τους πολίτες. Αυτό θα του έλεγα, αλλά φοβάμαι ότι τα κίνητρά μας δεν είναι όμοια, και άρα τα λόγια μου ίσως να μην ήταν πολύ πειστικά...