Ομιλία Γιώργου Α. Παπανδρέου στη Βουλή

 

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

 

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Με το νομοσχέδιο αυτό, επιβεβαιώνεται και πάλι η παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησης στον κρίσιμο τομέα της οικονομίας.

Επιβεβαιώνεται η ανάγκη να αλλάξουμε πορεία το ταχύτερο, με μια κυβέρνηση που έχει νέα εντολή από τον Ελληνικό λαό. Εντολή για ριζικές τομές, σε ένα σύστημα διακυβέρνησης, που σήμερα, επί Νέας Δημοκρατίας, αναπαράγει την πελατειακή σπατάλη, τη διαφθορά, την κακοδιαχείριση των χρημάτων του Ελληνικού λαού.

Με μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που υπάρχει χάρη στα καλοκαιρινά Τμήματα, αλλά που καμιά συνοχή δεν έχει. Και δεν την έχει, όχι λόγω της μιας ψήφου πλειοψηφίας, δεν έχει τη συνοχή λόγω της μεγάλης απόστασης λόγων και έργων της κυβέρνησης, λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης από τον Έλληνα ψηφοφόρο προς την κυβέρνηση.

Λόγω του ότι στηρίζεται σε σαθρό έδαφος πολιτικού ήθους, διότι είναι μια πλειοψηφία που, με εντολή του πρωθυπουργού, συγκάλυψε ανομήματα, διδάσκει την ατιμωρησία, χλευάζει την έννοια του δικαίου και προβάλλει ως πρότυπο ότι δίκιο έχει ο ισχυρός. Αποχωρεί από τη Βουλή, όταν φοβάται ότι δεν θα μπορέσει να συγκαλύψει κατηγορούμενους υπουργούς, την κλείνει για να παραγράψει αδικήματα, νοθεύει ακόμα και τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.

Και αυτή η κυβέρνηση, αυτή η πλειοψηφία προχωρά σε νομοθεσία που κρίνεται ακόμα και αντισυνταγματική, όπως απεφάνθη η Ανεξάρτητη Αρχή Προσωπικών Δεδομένων, για την ανεξέλεγκτη χρήση και παρακολούθηση της ιδιωτικής ζωής των πολιτών, μέσα από τις κάμερες.

Ενώ δεχθήκατε και νέο ράπισμα αντισυνταγματικότητας από την Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, για τη χθεσινή σας ρύθμιση να απαξιώσετε τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρμοδιότητες του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Κι είναι δικαιολογημένη, απολύτως δικαιολογημένη η αγανάκτηση, η οργή του πολίτη, να βλέπει την κυβερνητική παράταξη, από τη μία να συγκαλύπτει την ιδιοποίηση του δημόσιου πλούτου, ενώ από την άλλη να επιβάλει νέα χαράτσια στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Ζητάτε από τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, τον μισθωτό, τον αγρότη, τον συνταξιούχο, να πληρώσουν τις μαύρες τρύπες που εσείς δημιουργήσατε, με την κακή διαχείριση του προϋπολογισμού του κράτους. Προϋπολογισμοί, που θυμίζω ήταν, κατά τη Νέα Δημοκρατία, οι πιο «υπεύθυνοι», οι πιο «σοβαροί» της μεταπολίτευσης.

Προϋπολογισμοί, για τους οποίους προκαλέσατε εσείς πρόωρες εκλογές. Ναι, εσείς ζητήσατε πρόωρες εκλογές το 2007, με μοναδικό στόχο να πάρετε εντολή για να κάνετε αξιόπιστο, όπως τότε είχατε υποσχεθεί στον Ελληνικό λαό, προϋπολογισμό.

Τώρα, του λέτε κατάμουτρα του Έλληνα ψηφοφόρου όχι μόνο ότι δεν ήταν αξιόπιστος ο προϋπολογισμός, αλλά «πέσαμε έξω» ή, κατά την ομολογία του πρώην υπουργού Οικονομίας και πολύ πριν από τη διεθνή κρίση, «πιάσαμε πάτο».  Έκανε βέβαια λάθος ο τότε υπουργός Οικονομίας.

Τον πάτο, κατά τα φαινόμενα, δεν τον πιάσαμε ακόμα, γιατί σήμερα οι οιωνοί προβλέπουν να πηγαίνει η χώρα, επί κυβέρνησής σας, όλο και χειρότερα. Και γι' αυτό, ζητάτε να πληρώσει ο Έλληνας πολίτης το ταμειακό έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, που κοντεύει τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ στο πρώτο εξάμηνο. Είναι σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο περσινό.

Ζητάτε να πληρώσει ο Έλληνας πολίτης το έλλειμμα από την κακή διαχείριση του κρατικού προϋπολογισμού. Ενώ εσείς μας λέγατε ότι «το έλλειμμα θα κυμαίνεται το 2009 στο 3,7% του ΑΕΠ», ξέρετε καλά ότι θα είναι της τάξης του 7% - 8% του ΑΕΠ. Και δεν είναι δική μας αυτή η πρόβλεψη, το λένε τέως δικοί σας υπουργοί.

Και δεν είναι έλλειμμα που οφείλεται στη διεθνή κρίση, όπως ισχύει για άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά στη δική σας κακή πολιτική, όπως επισημαίνει, όχι το ΠΑΣΟΚ, αλλά η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ζητάτε, λοιπόν, σήμερα να πληρώσει ο Έλληνας πολίτης την αλόγιστη πολιτική σας, αφού καταστήσατε την Ελλάδα πρωταθλήτρια υπερβολικού δανεισμού. Ακούστε: Δανειστήκατε το 2009 ποσό που φθάνει στο 20% του ΑΕΠ.

Ο καθαρός δανεισμός του ελληνικού Δημοσίου -σε κάθε χώρα υπάρχει ένας ετήσιος στόχος για το πόσο θα είναι ο δανεισμός- έχει ήδη τώρα καλύψει περίπου το 136% του ετήσιου προβλεπόμενου δανεισμού, ενώ στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει καλυφθεί περίπου το 70%. Στο εφτάμηνο, είναι λογικό να έχει καλυφθεί για το δανεισμό το 70%. Ενώ εσείς έχετε καλύψει το 136%, έχετε υπερβεί, δηλαδή, κατά πολύ στο εφτάμηνο τον δανεισμό τον οποίο είχατε προγραμματίσει.

Ζητάτε να πληρώσει η ελληνική οικογένεια τα 28 δισεκατομμύρια που δίνετε στις τράπεζες, αλλά που δεν τα βλέπει η ελληνική οικονομία, η ελληνική αγορά, που δεν τα βλέπει η μικρή και μεσαία επιχείρηση, που δεν τα βλέπουν τα ελληνικά νοικοκυριά. Ζητάτε αυτά να τα πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος, αλλά δεν έχετε το πολιτικό θάρρος, το ελάχιστο αίσθημα ευθύνης, να παρουσιάσετε με απόλυτη διαφάνεια το πού δώσατε, πού διοχετεύθηκαν αυτά τα 28 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εμείς ζητάμε, εκ μέρους του Έλληνα πολίτη, το αυτονόητο: την απλή και τόσο απαραίτητη δημοσιοποίηση των στοιχείων για το πού πήγαν τα χρήματα αυτά, τα χρήματα του Ελληνικού λαού. Αναμένουμε, και σήμερα ακόμα, και άμεσα, τις απαντήσεις, για να γνωρίζει επιτέλους ο κάθε Έλληνας, η κάθε Ελληνίδα, πού πηγαίνουν τα χρήματά τους και, τελικά, για ποιον σκοπό.

Και το ζητάμε αυτό, το αυτονόητο, διότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, το 90% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν χτυπηθεί από την οικονομική κρίση, το 45% αδυνατούν να καλύψουν τις ταμειακές τους ανάγκες, κινδυνεύει μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων με άμεσο κλείσιμο. Κι αυτό, όχι επειδή δεν είναι υγιείς επιχειρήσεις, αλλά γιατί συσσωρεύονται πια οι ακάλυπτες επιταγές, που επιβαρύνουν ακόμα και τις ανταγωνιστικές, τις σοβαρές και υγιείς επιχειρήσεις. Φτάσανε αυτές οι ακάλυπτες επιταγές να είναι στην τάξη μεγέθους των 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ζητάτε λοιπόν από τον Έλληνα πολίτη να καλύψει τις τρύπες και τις αδυναμίες των τραπεζών, χωρίς να περνά το χρήμα στην πραγματική οικονομία, σε μια εποχή ύφεσης, όπου θα χρειαζόταν να στηριχθεί η αγορά, οι παραδοσιακοί κλάδοι, όπως των κατασκευών, όπως του τουρισμού, όπως της αγροτικής οικονομίας, απ' αυτά τα 28 δις που διαθέτει η κυβέρνηση στις τράπεζες. Ανύπαρκτη όμως η κυβέρνηση και η πολιτική της για τους κλάδους αυτούς.

Το πολύ, παίρνετε ημίμετρα, κακέκτυπα δικών μας προτάσεων, όπως παραδείγματος χάρη στις οικοδομές, για την εξυγίανση και εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια. Το συμπέρασμα απλό και ισχυρό. Δεν υπάρχει σοβαρή πολιτική, δεν υπάρχει σχέδιο τόνωσης της οικονομίας από τη Νέα Δημοκρατία.

Και πάλι, όμως, ζητά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ζητά και πάλι να πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες. Να πληρώσουν τι; Να πληρώσουν τις χαριστικές πράξεις της Νέας Δημοκρατίας προς τις τράπεζες, όπου τους χαρίσατε 8 δισεκατομμύρια ευρώ σε ασφαλιστικές εισφορές, χρεωστούμενα στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Ζητά η Νέα Δημοκρατία να πληρώσει ο Έλληνας πολίτης τα δωράκια που έδωσε η κυβέρνηση στους μεγαλομετόχους, αφαιρώντας κάθε φορολογία από τα διανεμόμενα κέρδη, από τις χαριστικές πράξεις απαλλαγής φορολόγησης της μεγάλης περιουσίας και των μεγάλων κληρονομιών ή της εθελοτυφλούσας πολιτικής απέναντι στις offshore, στις υπεράκτιες εταιρείες, που κρύβουν την φοροδιαφυγή.

Αυτά πληρώνει ο λαός, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. Πληρώνει και την τεράστια διαφθορά και αδιαφάνεια στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας. Το Βατοπέδι, τα Ασφαλιστικά  Ταμεία που επένδυσαν σε τοξικά ομόλογα, τα μαύρα χρήματα από τις διαδρομές των μεσαζόντων αυτών των ομολόγων, που πήγαν σε πολιτικό κόμμα κατά τον κ. Ζορμπά. Τις υπερβολικές τιμές από τις προμήθειες της SIEMENS, τα δωράκια κάτω από το τραπέζι για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Αυτή την εκτεταμένη διαφθορά, που ξεκινά από την ίδια την κυβέρνηση, πληρώνει σήμερα ο Έλληνας φορολογούμενος.

Ζητά η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να πληρώσει ο Έλληνας πολίτης, η ελληνική οικογένεια, την τεράστια σπατάλη της πελατειακής τους πολιτικής. Πελατειακή πολιτική, που φτάνει στο απόγειό της, με τις σημερινές διατάξεις και τροπολογίες σας.

Δεν έφταναν οι χιλιάδες προσλήψεις stage των τελευταίων ετών για να εκμαυλίζετε με χρήματα του Ελληνικού λαού τους νέους ανθρώπους, τις συνειδήσεις των νέων, που αυξήθηκαν σήμερα σε 86.000 ανέργους. Αλλά τώρα, σε εποχή όπου ζητούνται περιστολές στις σπατάλες του Δημοσίου, έχετε προσθέσει άλλες 60.000 προσλήψεις στο Δημόσιο από την τροπολογία του Φλεβάρη, που θα μοιραστείτε προφανώς μεταξύ σας για προεκλογικούς λόγους, για να εξαγοράζετε την ψήφο των άνεργων νέων. Αυτή είναι η σοβαρή πολιτική σας.

Σας πονάει αυτό, το ξέρω ότι σας πονάει, σας πονάει και θα τα λέμε, τις αλήθειες θα τις λέμε!

Ενώ τώρα, επεκτείνετε την κομματική σας ιδιοποίηση των χρημάτων του Ελληνικού λαού, για να προσλαμβάνετε παντού, χωρίς κριτήρια, χωρίς αξιοκρατία, χωρίς προϋποθέσεις.

Χωρίς αξιοκρατία, που επιβάλει το Σύνταγμα, το οποίο εσείς λέτε ότι θέλετε να σέβεστε, κάνοντας τη συναλλαγή και την εξαγορά συνειδήσεων, καθημερινή πολιτική πρακτική. Αυτό είναι το πρότυπο που εσείς προβάλετε ως πολιτική στους νέους ανθρώπους.

Επεκτείνετε την κομματική σας φαυλότητα και στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θα μοιράζετε επιταγές, συνολικά 250 εκατομμυρίων ευρώ, χρήματα του Ελληνικού λαού, σε επαγγελματίες, χωρίς αναπτυξιακούς στόχους, με απολύτως κομματικά κριτήρια. Αν είσαι αρεστός, σου δίνω χρήματα από τον κρατικό κορβανά, δεν υποκύπτεις στις κομματικές μας σκοπιμότητες, είσαι αποκλεισμένος.

Αυτή είναι η αντίληψη που προωθεί η παράταξη της δεξιάς στη χώρα μας. Και είναι ντροπή. Όπως ντροπή είναι η πολιτική τής πρόσληψης αγροφυλάκων, αντί νοσηλευτών και γιατρών.

Σήμερα, μπροστά στην πανδημία της γρίπης, βρίσκεται ολόκληρη η χώρα χωρίς το απαραίτητο προσωπικό, υποδομές, Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Μονάδες έτοιμες, αλλά όχι στελεχωμένες, διότι δεν προσφέρονταν στην πελατειακή σας λογική.

Και δεν πρόκειται να σταματήσουμε να κάνουμε τις απαραίτητες επισημάνσεις για τις ελλείψεις σας, την έλλειψη συντονισμού σας, την έλλειψη προετοιμασίας σας, την απαξίωση του συστήματος υγείας τα τελευταία χρόνια, διότι είναι χρέος μας να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία.

Χαιρόμαστε που η κριτική μας έκανε την κυβέρνηση, και επιτέλους τον ίδιο τον πρωθυπουργό, να ασχοληθεί με το ζήτημα της νέας γρίπης. Ελπίζουμε ότι η αντίδρασή σας δεν περιορίζεται σε επικοινωνιακές κινήσεις. Γι' αυτό, θα συνεχίσουμε να επιμένουμε για απόλυτη διαφάνεια, υπεύθυνη ενημέρωση, σοβαρό συντονισμό.

Αυτό όμως που δεν ανεχόμαστε είναι να αποποιείστε των ευθυνών σας. Ευθύνες για έλλειψη προετοιμασίας και συντονισμού για τις ανάγκες του συστήματος υγείας.

Καταλαβαίνω ότι σας βολεύει να σηκώνετε τους τόνους απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, είτε για τη γρίπη, είτε για την «προεδρολογία», διότι κάνετε την απέλπιδα προσπάθεια να μας χρεώνετε το δικό σας έλλειμμα σε σχέδιο και στόχους, αλλά και σε έργο τα τελευταία πέντε χρόνια.

Από τη μία, χαρακτηρίζεται το ελληνικό σύστημα υγείας από τον ΟΟΣΑ ως κέντρο διαφθοράς με μια τρύπα 11 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από την άλλη, έχουμε απαράδεκτες ελλείψεις σε βασικά υλικά, όπως γάντια, εμβόλια για την κοινή γρίπη και άλλα. Γι' αυτά δεν φταίει το ΠΑΣΟΚ, έχετε καίρια την ευθύνη και δεν πρόκειται να σωπάσουμε.

Και οι απόψεις που εκφράζονται από το ΠΑΣΟΚ, εκφράζονται μετά από υπεύθυνη και συστηματική ενημέρωσή μας από τους αρμόδιους επιστήμονες και επιστημονικούς φορείς, που όμως εσείς δεν ακούτε. Όπως δεν ακούγατε προ ενός έτους, όταν προσωπικά είχα ρωτήσει τον πρωθυπουργό για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και σήμερα, προβάλλονται σε πρωτοσέλιδα εφημερίδας οι ελλείψεις.

Ακούστε τι είχα πει προ ενός έτους: «το σχέδιό σας ήταν σαφές

-τα λόγια μου- να παραδώσετε τον Έλληνα πολίτη στην ασύδοτη αγορά, υπονομεύοντας συστηματικά τη δημόσια υγεία, όπως το κάνατε με την δημόσια παιδεία, τον ΟΤΕ, με αυτή τη σύμβαση ντροπής», που τότε είχατε παρουσιάσει.

Νέες υπερσύγχρονες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, κ. πρωθυπουργέ - ακούστε - μένουν κλειστές. Τέσσερα χρόνια, 150 κλίνες. Τέσσερα χρόνια μένουν κλειστές αυτές οι Μονάδες, λόγω έλλειψης προσωπικού. Ούτε ένας γιατρός.

Και ξέρετε τι λένε οι γιατροί δημοσίως, τα  έχουν πει στις τηλεοράσεις. Λένε, ότι είναι σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, σε ένα τεράστιο δίλημμα, όταν έρχονται 10 άτομα που πρέπει να μπουν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, διότι δεν έχουν κρεβάτια και πρέπει να αποφασίσουν -με τα λόγια των γιατρών αυτό- ποιος θα πεθάνει.

Είναι τραγική η κατάσταση, έλεγα πέρσι κ. πρωθυπουργέ, και έχετε τεράστιες ευθύνες. Τέσσερα χρόνια, κανένας γιατρός γι΄ αυτές τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Είναι πλέον πέντε χρόνια, πάμε για έξι χρόνια, αλλά κανένας γιατρός γι' αυτές τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Πού είναι η πολιτική σας;

Θα υπερασπιζόμαστε καθημερινά το δικαίωμα του Έλληνα πολίτη για ένα σωστό σύστημα υγείας και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την εξασφάλιση της δημόσιας υγείας. Είναι χρέος μας, είναι ευθύνη μας, όπως είναι ευθύνη μας να υπερασπιζόμαστε το ασφαλιστικό σύστημα, και όχι τις πρόχειρες και απαράδεκτες τροπολογίες σας, όπως αυτή για τα βαρέα και ανθυγιεινά που φέρνετε σήμερα.

Παρά τις πελατειακές σας πολιτικές, της δική σας κυβέρνησης, που προσπαθούν να εξαγοράσουν ειδικές ομάδες, νέους, ακόμα και μικρομεσαίους επιχειρηματίες, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη τους σήμερα, την αδυναμία τους σήμερα, ξέρω πολύ καλά, ξέρουν, όπως και ξέρετε ότι, αυτή η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας είναι άκρως λαϊκιστική, αδιέξοδη, υπονομευτική της σοβαρής ανάπτυξης, υπονομευτική ενός κράτους σοβαρού, που σχεδιάζει, προνοεί και επιβραβεύει την αξία, αντί να επιβραβεύει τους κουμπάρους.

Ξέρουμε και ξέρουν ότι, για να προχωρήσει η χώρα, χρειάζεται μια άλλη, υπεύθυνη αναπτυξιακή πολιτική. Μια πολιτική, που εξασφαλίζει ότι τα χρήματα του Ελληνικού λαού δεν χάνονται σε μια μόνιμη μαύρη τρύπα πελατειακών σκοπιμοτήτων, διαφθοράς και εξυπηρέτησης μεγάλων και ισχυρών παραγόντων.

Μια πολιτική, που θα αξιοποιεί σωστά τα χρήματα του ελληνικού λαού, για την υγεία, την παιδεία, την πρόνοια, την ανεργία, τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, την περιφερειακή ανάπτυξη, ένα νέο πράσινο αναπτυξιακό πρότυπο.

Τέρμα στις πελατειακές σπατάλες, τέρμα στην αδιαφάνεια στη χρήση των χρημάτων του Ελληνικού λαού. Τέρμα στη διαφθορά, που απομυζά τεράστια ποσά από τον πολίτη.

Προτείνουμε σχέδιο, πρόγραμμα, που αξιοποιούν και δεν υποθηκεύουν τις δυνατότητες της χώρας μας και του Ελληνικού λαού.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο τόπος δεν κυβερνιέται, η οικονομία βουλιάζει, οι πολίτες ασφυκτιούν. Αυτή την πραγματικότητα, δεν μπορεί, όσο κι αν προσπαθεί, να την κρύψει η κυβέρνηση.

Έχω επανειλημμένως πει ότι η σημερινή κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, είναι κρίση θεσμών, αξιών και προτύπων. Και χρειάζεται πάνω απ΄ όλα μια ισχυρή κυβέρνηση, με ισχυρή πολιτική βούληση, για αλλαγές, για αναβάθμιση των θεσμών, πολιτικής και οικονομικής διακυβέρνησης, για ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας.

Διαφορετικά, ό,τι μέτρα και να παίρνουμε, θα ακυρώνονται στην πράξη, θα σκοντάφτουν στον δικαιολογημένο κυνισμό του πολίτη, που σήμερα πιστεύει ότι όλα είναι μάταια.

Δεν εξωραΐζουμε και δεν εξωραΐζω τις δυσκολίες που θα υπάρξουν, όταν θα είμαστε κυβέρνηση. Γνωρίζουμε την κρισιμότητα της κατάστασης.

Γι' αυτό, για μας, η θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας, η παραγωγική αναδιάρθρωση της οικονομίας, η αναδιανομή των βαρών, που πλήττουν τους πιο αδύναμους σήμερα και, η δημοσιονομική εξυγίανση, αποτελούν θεμελιώδεις στρατηγικούς στόχους.

Γι' αυτό έχουμε θέσει πέντε μεγάλες προτεραιότητες:

Πρώτον, ένα σχέδιο άμεσης ανάταξης, αναθέρμανσης της οικονομίας, με παροχή ρευστότητας στην αγορά και αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, με βασικό κριτήριο την ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας, την παραγωγική αναδιάρθρωση της χώρας, που θα συνδυαστούν με πολιτικές που κάνουν την οικονομία μας ανταγωνιστική, βιώσιμη, πράσινη. Αυτή η μεγάλη στροφή στην παραγωγική μας ταυτότητα θα εξυπηρετηθεί από όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, ΕΣΠΑ, Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, τον επενδυτικό νόμο και τις εγγυήσεις του Δημοσίου.

Δεύτερον, θα στηρίξουμε την απασχόληση. Γι' αυτό, προέχει σε καιρούς κρίσης να προστατεύσουμε τους ανθρώπους, με συγκεκριμένα μέτρα για την επιδότηση της εργασίας, με την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, με τη στήριξη των ανέργων, με μέτρα που δεν προστατεύουν απλά τον άνεργο και τον εργαζόμενο, αλλά τον προετοιμάζουν, με κατάρτιση, με εκπαίδευση, με μετεκπαίδευση - όχι με αυτά τα άθλια stage, τα οποία δεν βοηθούν - για τις τεχνολογικές και οικονομικές εξελίξεις, διασφαλίζοντας διάρκεια και ποιότητα στην εργασία του.

Τρίτη προτεραιότητα είναι η δίκαιη αναδιανομή, που θα ωφελήσει ιδιαίτερα τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, με αλλαγή της φορολογικής πολιτικής και στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Με την καθιέρωση ενιαίας τιμαριθμοποιημένης προοδευτικής φορολογικής κλίμακας, για όλα τα εισοδήματα ανεξαιρέτως.

Με αντικατάσταση του ΕΤΑΚ, ένα μόνιμο χαράτσι για όλους, από την προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας. Με κατάργηση των χαριστικών φοροαπαλλαγών και ρυθμίσεων, που ευνοούν τη φοροδιαφυγή, το οικονομικό έγκλημα, και αποτελεσματική φορολόγηση των συναλλαγών με εξωχώριες εταιρείες.

Τέταρτη προτεραιότητα είναι η σωστή διαχείριση του δημόσιου πλούτου, της δημόσιας περιουσίας, με διαφάνεια, με λογοδοσία, με σχεδιασμό, με σοβαρή διαβούλευση, με ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, που θα περιορίσει δραστικά τη σπατάλη και τις καταναλωτικές δαπάνες στο Δημόσιο.

Με θέσπιση διάφανων και ξεκάθαρων διαδικασιών για τις προμήθειες στο Δημόσιο, ώστε να σταματήσει το σημερινό όργιο υπερτιμολογήσεων, που εκτινάσσουν το κόστος των προμηθειών στα ύψη. Με αυστηρό έλεγχο των δαπανών, ώστε να ελέγχεται η νομιμότητα, η σκοπιμότητα, η αποτελεσματικότητά τους.

Με την καθιέρωση προϋπολογισμών προγραμμάτων και την προώθηση συνολικά ενός σύγχρονου ελεγκτικού συστήματος δημοσιονομικής διαχείρισης, για να βλέπει ο πολίτης στο διαδίκτυο πού πάνε τα χρήματά του. Θέλουμε να αισθάνεται τελικά ο Έλληνας πολίτης, ότι οι φόροι που πληρώνει πιάνουν τόπο και, του επιστρέφονται σε υπηρεσίες, αντάξιες ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους.

Τέλος, πέμπτη προτεραιότητα είναι η αγορά να λειτουργεί στην υπηρεσία του πολίτη, με ένα νέο πλαίσιο εποπτείας, ώστε να σπάσουν τα καρτέλ, να καταπολεμηθεί η ακρίβεια, να μπει τέλος στην καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων και στις αθέμιτες πρακτικές των τραπεζών. Με αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με ανεξάρτητη υπηρεσία καταπολέμησης των καρτέλ, με ανασυγκρότηση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, με ουσιαστική ενίσχυση και συντονισμό της εποπτείας σε όλο το χρηματοοικονομικό σύστημα.

Ναι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Εμείς, σχέδιο έχουμε και, είμαστε αποφασισμένοι, αυτό το σχέδιο να το εφαρμόσουμε, όταν λαού θέλοντος πάρουμε την εντολή ως κυβέρνηση.

Αυτές είναι οι προτεραιότητες που μας δεσμεύουν και θα μας επιτρέψουν, στην επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, να μην διαψεύσουμε τις ελπίδες και τις προσδοκίες των πολιτών.

Σας ευχαριστώ.