Συνέντευξη Τύπου Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, Απόστολου Κατσιφάρα και Φίλιππου Σαχινίδη

 

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

 

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο εισηγητής του ΚΤΕ Ανάπτυξης, Απόστολος Κατσιφάρας, και ο γραμματέας του Τομέα, Φίλιππος Σαχινίδης, έδωσαν συνέντευξη Τύπου σήμερα, με θέμα:
α) «Αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων - Άλλη μια αποτυχημένη κυβερνητική πολιτική».
β) Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις.
γ) Στον αέρα το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον»
δ) Οι εξελίξεις σχετικά με τη ΔΕΗ

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης Τύπου:

 

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Την προηγούμενη βδομάδα η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αλλάξει τον τρόπο υπολογισμού της τιμής των φαρμάκων. Έπειτα από μια πλήρως αποτυχημένη τιμολογιακή πολιτική που οδήγησε σε σπατάλη και εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης, η κυβέρνηση εγκαταλείπει τη δική της πολιτική. Τον τρόπο δηλαδή σύμφωνα με τον οποίο αποφάσισε πριν από λίγα χρόνια η ελληνική τιμή να προκύπτει από τις δύο φθηνότερες χώρες της ΟΝΕ, συν την Ελβετία που είναι η πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη, συν τη φθηνότερη από τα δέκα νέα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για τη φόρμουλα που οδήγησε σήμερα σε πολλά δις ευρώ παραπάνω φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα.

Τότε η Κυβέρνηση είχε υποστηρίξει ότι θα μειωθεί η τιμή των φαρμάκων από 5% - 7%. Σήμερα έρχεται να αλλάξει αυτή τη ρύθμιση, αναγνωρίζοντας το τραγικό λάθος που έκανε και παίρνοντας πίσω το δώρο που έδωσε στους φίλους της φαρμακοβιομήχανους επί πολλά χρόνια. Σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων τα οποία δεν έχουν να πληρώσουν συντάξεις και μισθούς.

Σήμερα επιστρέφει ξανά σε μια πολιτική η οποία ήταν ορθή. Μια πολιτική που οδήγησε σε μείωση των τιμών περίπου 10% την εποχή '98 - '99, με μία κρίσιμη διαφορά ωστόσο, ότι αντί για τη φθηνότερη χώρα και πάλι επιλέγει τις τρεις φθηνότερες χώρες της Ευρώπης των 27.

Ψάχνουν να βρουν εναγωνίως να εξοικονομήσουν δύο δις ευρώ από τη συνολική φαρμακευτική δαπάνη η οποία προβλέπεται ότι το 2009 θα εκτιναχθεί στα 9,5 δις ευρώ. Και αντίστοιχα έχουμε μεγάλη σπατάλη στα νοσοκομεία. Τα στοιχεία βγάζουν μάτια.

- Από το 2004 μέχρι το 2008 η σπατάλη στις συνολικές πωλήσεις φαρμάκων αυξήθηκε κατά τρία δις ευρώ κατά 60,44%. Από πέντε περίπου δις ευρώ σε οκτώ δις και πλέον ευρώ.

- Αντίστοιχα η δαπάνη και η σπατάλη στα νοσοκομεία από το 2004 μέχρι το 2007 σχεδόν διπλασιάστηκε από οχτακόσια τριάντα επτά εκατομμύρια ευρώ έφτασε στο ενάμισι περίπου δις ευρώ.

- Το δε κόστος της τιμολογιακής πολιτικής των φαρμάκων μετά την αλλαγή που έγινε από την Κυβέρνηση τα τελευταία πέντε χρόνια οδήγησε σε αύξηση των δαπανών κατά 1,125 δις ευρώ που επιβαρύνθηκαν τα ταμεία οι καταναλωτές.

Αν πράγματι η χρονιά κλείσει με συνολικές φαρμακευτικές πωλήσεις στα εννιάμισι δις ευρώ τότε στην πενταετία θα μιλάμε για μια αύξηση της τάξης του 90%. Σας δίνουμε και στοιχεία στο δελτίο μας τα οποία δείχνουν κατά ποιο τρόπο εκτινάχθηκαν οι δαπάνες και αυξήθηκε η σπατάλη στα νοσοκομεία όπως επίσης και στα φαρμακεία.

 

Έτος

Νοσοκομεία

(νοσοκομειακή τιμή)

Φαρμακεία/ φαρμακαποθήκες

(λιανική τιμή)

Σύνολο

2004

837,496,993

4,170,776,516

5,008,273,509

2005

921,387,396

4,626,871,096

5,548,258,492

2006

1,013,651,655

5,154,707,962

6,168,359,616

2007

1,514,280,981

6,364,431,065

7,878,712,046

2008

8,034 δις ευρώ

 

Με αυτά τα δεδομένα δεν είναι να απορεί κανείς για το ότι υπάρχουν υπέρ - κέρδη σήμερα στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Οι φίλοι της Κυβέρνησης κέρδισαν πάρα πολλά σε βάρος του ελληνικού λαού σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού σε βάρος των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων.

- Οι σαράντα μεγάλες ελληνικές εταιρείες φαρμάκων είχαν αύξηση των προ φόρων κερδών από το 2006 στο 2007 της τάξης του 21,73% και του τζίρου κατά 12,22%.

- Οι σαράντα εννιά εταιρείες φαρμακαποθηκών έχουν αύξηση από το 2006 στο 2007 της τάξης του 16,7% και του τζίρου κατά 15%.

Τι συνέβη; Είναι καιρός να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Εκτός του ότι άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού της τιμής των φαρμάκων και δόθηκε στην κυριολεξία αυτό το δώρο στους φίλους τους, έγιναν επίσης μια σειρά από λανθασμένες πολιτικές επιλογές.

Όλοι ξέρουν ότι η φαρμακευτική αγορά επειδή ακριβώς αφορά άμεσα και διαμορφώνει το επίπεδο υγείας του πολίτη και ταυτόχρονα επηρεάζει τις οικογενειακές και κυρίως τις δημόσιες δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού και των ασφαλιστικών ταμείων δημιουργεί μια ιδιόμορφη αναγκαιότητα για καθορισμό αποτελεσματικών κανόνων και όρων από πλευράς πολιτείας.

Αν αυτό δεν γίνει, αν δηλαδή αυτοί οι κανόνες δεν μπουν και δεν τεθούν και σωστά δυστυχώς θα έρθουμε αντιμέτωποι με την αδυναμία κάποιων πολιτών να έχουν πρόσβαση στο κρίσιμο κοινωνικό αγαθό που λέγεται φάρμακο. Και δεύτερον θα φορτωθούμε με δυσβάσταχτα κόστη που θα γονατίσουν το ασφαλιστικό μας σύστημα εκτοξεύοντας τις δαπάνες σε δυσθεώρητα ύψη τη στιγμή που το ασφαλιστικό μας σύστημα υποφέρει από τεράστια ελλείμματα. 

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια αντί να έχουμε βελτίωση της ποιότητας της παρέμβασης του κόστους του κράτους στη φαρμακευτική αγορά είδαμε να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Είδαμε τη σταδιακή απορρύθμιση σημαντικών κανόνων που διέπουν τη συνταγογράφηση και την τιμολόγηση του φαρμάκου. Η λίστα καταργήθηκε από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2004 διότι οι φίλοι τους πίστευαν ότι έτσι θα κερδίζουν περισσότερο. Ο δε τρόπος προσδιορισμού της τιμής του φαρμάκου άλλαξε με μόνο κριτήριο τη δήθεν στήριξη της εγχώριας φαρμακευτικής αγοράς.

Στην ουσία έχουμε έναν αφελληνισμό της αγοράς της παραγωγής με αποτέλεσμα όλο και περισσότερο να υπάρχουν νέα ακριβότερα υποκατάστατα φάρμακα από τα προηγούμενα αλλά με την ίδια δραστική ουσία και το ίδιο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Το αποτέλεσμα είναι

Α) η δραστική άνοδος της επιθετικής συνταγογράφησης από πλευράς ορισμένων γιατρών. Γεγονός που σε συνδυασμό με τη σταδιακή γήρανση του πληθυσμού οδηγεί σε έναν ανεξέλεγκτο όγκο πωλούμενων φαρμάκων και υποκατάστασης. Μόνο αυτός ο παράγοντας συνέβαλλε κατά 41% στην αύξηση της ετήσιας συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης, και

Β) την αύξηση των τιμών σε πολλά φαρμακευτικά προϊόντα, παράγοντας που συμβάλλει κατά 25% στη διαμόρφωση της τελικής φαρμακευτικής δαπάνης.

Μιλάμε δηλαδή και στον τομέα αυτό για μια πλήρη αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής που οδήγησε σε μεγάλα ελλείμματα σε μεγάλα κόστη στο ασφαλιστικό σύστημα. Σε μεγάλα ελλείμματα στον κρατικό προϋπολογισμό και βεβαίως σε μεγάλες απώλειες εισοδήματος τους Έλληνες πολίτες τους καταναλωτές.

Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Για άλλη μια φορά ο Υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε ένα μέτρο το οποίο θα υλοποιηθεί στο μέλλον. Αναφερόμαστε στο Πρόγραμμα Εξοικονόμησης Ενέργειας στον Οικιακό Τομέα «Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον». Μέτρο προς τη θετική μεν κατεύθυνση που όμως, χωρίς να εντάσσεται με τη σωστή αλληλουχία σε μια γενικότερη πολιτική για εξοικονόμηση ενέργειας, λήφθηκε και αυτό υπό την πίεση εξυπηρέτησης κομματικών ωφελειών ενόψει εκλογών.

Στον κτηριακό τομέα υπάρχουν όντως μεγάλες δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας αφού εκτιμάται ότι αυτός ευθύνεται για περισσότερο από 30% της εγχώριας κατανάλωσης ενέργειας και τα κτήριά μας, κυρίως τα παλαιότερα, μπορούν να δεχτούν σημαντικές βελτιώσεις. Όμως η Κυβέρνηση, ενώ δεν έχει ενεργοποιήσει την υφιστάμενη νομοθεσία με την οποία ενσωματώθηκε η Κοινοτική Οδηγία 2002/91 για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων καθυστερώντας προκλητικά την έκδοση του γνωστού ΚΕΝΑΚ, προχωρεί σε μέτρα οικονομικού χαρακτήρα για επεμβάσεις στα κτήρια, γιατί αυτά «πουλάνε». Τα ιδιοτελή κίνητρα της Κυβέρνησης είναι προφανή από την προχειρότητα των όσων ανακοινώθηκαν:

  1. Τίθεται χρονικό όριο η 1/1/1980 για τα επιλέξιμα κτήρια λόγω της εφαρμογής του κανονισμού θερμομόνωσης και ορθά μέχρι εδώ, αφού προφανώς τα κτήρια που κατασκευάστηκαν πριν από το 1980 χωρίς κανονισμό θερμομόνωσης είναι τα πιο ενεργοβόρα. Όμως για το Πρόγραμμα η επέμβαση θερμομόνωσης είναι προαιρετική. Ποιο λοιπόν το μεγάλο όφελος ενός τέτοιου διαχωρισμού;
  2. Δεδομένης της παρεχόμενης δυνατότητας για αποφυγή του δύσκολου μέρους της ενεργειακής αναβάθμισης, που είναι η θερμομόνωση του κελύφους, δεν οδηγούμαστε σε μεγιστοποίηση των ωφελειών του Προγράμματος, άρα τα λεγόμενα στην ανακοίνωση του Υπουργού για εξοικονόμηση της τάξης του 70% δεν έχουν ουσία.
  3. Η Κυβέρνηση δίστασε να θεσμοθετήσει αντίστοιχο μέτρο με αυτό για τη σύνδεση του κτηρίου με το δίκτυο φυσικού αερίου, όπου η απόφαση των ιδιοκτητών δεν παίρνεται με ομοφωνία αλλά με απλή πλειοψηφία, καταδεικνύοντας έτσι ότι ο τομέας της εξοικονόμησης δεν αποτελεί στρατηγικό στόχο αλλά πεδίο κομματικής εκμετάλλευσης.

Συμπολίτες μας που θα έβλεπαν το Πρόγραμμα παρά τις ελλείψεις που έχει ως ευκαιρία να κάνουν τις ευαισθησίες τους πράξη, απογοητεύονται καθώς παραμένουν όμηροι των μικροσυμφερόντων ενός ή δύο ιδιοκτητών της πολυκατοικίας τους. Για παράδειγμα οι ιδιοκτήτες που έχουν ένα διαμέρισμα για εκμετάλλευση δεν έχουν κανένα όφελος για την ενεργειακή του αναβάθμιση δεδομένης και της έλλειψης του ΚΕΝΑΚ που θα έδινε το κίνητρο της κατάταξης του διαμερίσματος σε μεγαλύτερη ενεργειακή κλάση και επομένως θα αύξανε την εμπορική του αξία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η δυνατότητα έναρξης εργασιών από το Νοέμβριο είναι ουσιαστικά πλασματική αφού οι εν λόγω εργασίες δεν μπορούν να γίνουν σε κτήριο που κατοικείται μέσα στην καρδιά του χειμώνα.

Η αγωνία της Κυβέρνησης να δείξει ότι παράγει έργο θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για τους πολίτες και σε αυτόν τον τομέα καθώς μόνο πρόχειρο σχεδιασμό με τεράστια κενά και υπηρεσίες που δε θα είναι έτοιμες για την υλοποίηση μπορούμε να περιμένουμε μέχρι το Νοέμβριο.

Η τιμή ζώνης δεν αποτελεί αντικειμενικό κριτήριο για τον υποτιθέμενο επιδιωκόμενο στόχο της κοινωνικής συνοχής. Είναι φανερό ότι τέτοιος στόχος για την Κυβέρνηση δεν υπάρχει. Αφού ο Υπουργός έσπευσε να ανακοινώσει ότι και για όσους μείνουν έξω από το Πρόγραμμα - από την ίδια την Κυβέρνηση θεωρούνται οικονομικά εύρωστοι - θα υπάρξει η δυνατότητα να υλοποιήσουν τις επεμβάσεις βάσει φορολογικών κινήτρων που θα ανακοινωθούν και αυτά στο μέλλον.

Γιατί θα πρέπει ο φορολογούμενος πολίτης να επιδοτήσει τις επεμβάσεις στα κτήρια των πλουσίων οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να τις υλοποιήσουν με ίδια μέσα τη στιγμή μάλιστα που σε αυτούς οι εν λόγω επεμβάσεις θα έχουν μεγαλύτερα οφέλη από το μέσο νοικοκυριό καθώς αυτοί καταναλώνουν πολύ περισσότερη ενέργεια;

Οι επεμβάσεις από μόνες τους δεν μπορούν να προσφέρουν πολλά στο στόχο της μεγιστοποίησης της εξοικονόμησης ενέργειας αν δε συνδυαστούν με συστήματα ελέγχου της καταναλισκόμενης ενέργειας ή/και δεν αλλάξει η ενεργειακή συμπεριφορά των ενοίκων. Σημεία για τα οποία δεν ακούσαμε τίποτα στην ανακοίνωση.

Τέλος, το Πρόγραμμα δεν εμφανίζει κανένα στοιχείο καινοτομίας ως προς την τεχνολογία. Για παράδειγμα πράσινες στέγες, ειδική στήριξη αβαθούς γεωθερμίας και καυστήρων βιομάζας, ενεργειακοί λαμπτήρες και άλλα. Ενώ παράλληλα έχει αρκετά κενά. Για παράδειγμα δεν αναφέρεται τίποτα για τις στέγες και τις πιλοτές που έχουν ισοδύναμη αξία με το δώμα, ούτε για τις επεμβάσεις σε διατηρητέα κτήρια ή κτήρια σε αρχαιολογικούς χώρους που απαιτούν αυξημένο κόστος. Σας ευχαριστώ.

Α. ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ: Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Την περασμένη εβδομάδα ήρθε στο φως της δημοσιότητας η έκθεση του ΕΒΕΑ για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο χώρο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Ουσιαστικά επιβεβαιώνεται η εικόνα που σχεδόν μονότονα και επίμονα παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ για τα πράγματα και η οποία δυστυχώς δεν είναι καλή.

Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η καθυστέρηση στην είσπραξη οφειλών από τους πελάτες τους. Οι μισές και πλέον επιχειρήσεις δηλώνουν, ότι σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι ο χρόνος εξόφλησης των πληρωμών από την αγορά έχει αυξηθεί δραματικά.

Πάνω από τρεις μήνες περιμένουν για να πληρωθούν σχεδόν έξι στις δέκα επιχειρήσεις, το 56,4% δηλαδή, ενώ πάνω από έξι μήνες αναμονή έχει το 16,2% των επιχειρήσεων. Το πρόβλημα παρουσιάζεται εντονότερο στις μεγάλες επιχειρήσεις, ΕΠΕ και Ανώνυμες Εταιρείες, όπου το 44% αναγκάζεται να περιμένει περισσότερο από ένα εξάμηνο για να εισπράξει τις οφειλές του.

Ταυτόχρονα το 84% των μελών του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας παρατηρεί μείωση του τζίρου της επιχείρησής τους, το τελευταίο διάστημα σε σχέση με πέρσι, ενώ αύξηση δηλώνει μόνο το 4%. Η μέση μείωση τζίρου των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων είναι της τάξεως του 35,36%. Αναλυτικότερα: το 24,1% των επιχειρήσεων αναφέρει μείωση του τζίρου έως και 20%, το 25,1% από 20% έως 35%, το 20,5% των επιχειρήσεων από 35% έως 50%, το 15,3% των επιχειρήσεων πάνω από 50% του τζίρου. Το αντίστοιχο ποσοστό πέρσι ήταν μόλις 9,4%.

Ταυτόχρονα το 40% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων εκτιμά ότι θα κλείσει το έτος με ζημιές. Απ' αυτές το 22% θεωρεί ότι οι ζημιές θα είναι μεγάλες, το 18% πιστεύει ότι θα είναι μικρότερες, μόλις το 9,2% δηλώνει ότι δεν περιμένει ούτε κέρδη, ούτε ζημιές.

Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, το 26,4% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι έχει προχωρήσει ήδη σε μείωση του προσωπικού του το τελευταίο εξάμηνο, με το πρόβλημα να παρουσιάζεται πιο έντονο στις ΕΠΕ και στις Ανώνυμες Εταιρείες.

Την ίδια στιγμή, το 21,8% ανησυχεί ότι μπορεί στο μέλλον να αναγκαστεί να προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού του. Το 7,8% θεωρεί ότι σίγουρα θα αναγκαστεί, ενώ το 14% ανησυχεί λιγότερο. Το 7,8% θεωρεί ότι σίγουρα θα αναγκαστεί να οδηγηθεί προς απολύσεις.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι το ποσοστό εκείνων που σκέπτονται να μειώσουν το προσωπικό τους εκτοξεύεται στο 33,1% από 21,8%, όταν η ανάλυση περιλαμβάνει μόνο τις επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό.

Το Νοέμβρη του 2008 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 49,8%, κάτι που δείχνει ότι ένα μεγάλο μέρος εκείνων οι οποίοι σκέπτονταν να προχωρήσουν σε απολύσεις το έκαναν τελικά πράξη το α' εξάμηνο του 2009.

Τέλος, πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται στα πρόθυρα λουκέτου. Το 36,6% δήλωσε ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες και τις προοπτικές της κρίσης, όπως διαμορφώνονται, πιθανό είναι το ενδεχόμενο η επιχείρησή τους να έχει πρόβλημα λειτουργίας την επόμενη χρονιά. Το 18,4% θεωρεί πολύ πιθανό το να αναγκαστεί να κλείσει μέσα στο 2010, ενώ αρκετά πιθανό εκτιμά αυτό το ενδεχόμενο το 18,2%.

Η κατάσταση είναι δύσκολη στην αγορά και στην επιχειρηματικότητα. Η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και η κυβέρνηση σε λήθαργο. Η χώρα χρειάζεται σχέδιο που δυστυχώς η κυβέρνηση δεν διαθέτει. Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας και σ' αυτές ανταποκρίνεται το ΠΑΣΟΚ με σχέδιο και προτάσεις, με προτεραιότητες και πολιτική βούληση να βγει η χώρα από τη βαθιά κρίση. Γιατί αξίζει να έχει μία άλλη δυνατότητα, όπως και οι Έλληνες πολίτες αξίζουν ένα άλλο μέλλον.

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Σε συνέχεια όσων είπαν οι δύο συνάδελφοι, θέλω να προσθέσω σε σχέση με το ζήτημα της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και όσα ο Απόστολος περιέγραψε προηγουμένως για την κρίση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη μείωση των τζίρων, τις μεγάλες απολύσεις που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή, το 1/4 περίπου των επιχειρήσεων στη χώρα ήδη έχει απολύσει ένα σημαντικό αριθμό απασχολουμένων. Από πέρσι τον Οκτώβριο έχουμε 160.000 νέες θέσεις στην ανεργία, με αποτέλεσμα το κοινωνικό ζήτημα διαρκώς να οξύνεται.

Επιβεβαιώνεται το ΠΑΣΟΚ που είχε ζητήσει πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις πριν από λίγους μήνες όταν ψηφίστηκε ο νόμος για την χρηματοδότηση και τη στήριξη των τραπεζών, όπου πια φαίνεται καθαρά ότι υπάρχει ζήτημα ρευστότητας στην αγορά.

Ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης έχει πέσει 53% προς τις επιχειρήσεις, 62,5% στη βιομηχανία, 44% στο εμπόριο και 69% μείωση της πιστωτικής επέκτασης σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2008 στους τομείς της βιομηχανίας λοιπόν, του εμπορίου και των κατασκευών.

Ταυτόχρονα στα νοικοκυριά η πτώση της πιστωτικής επέκτασης είναι της τάξεως του 50%: μείωση 47% στα στεγαστικά δάνεια και 55% στα καταναλωτικά δάνεια.

Σχετικά με τις ανακοινώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης χθες που ο κ. Σαχινίδης προηγουμένως πολύ σωστά διατύπωσε τις θέσεις μας και την κριτική μας, θέλω να προσθέσω, ότι εμείς έχουμε μια ευρύτερη πρόταση για εξοικονόμηση σε κτίρια και σε πόλεις συνολικά. Είναι μια μεγάλη οραματική πολιτική που οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας και στήριξη των ενεργειακών φτωχών συμπολιτών μας.

Όμως τα μέτρα που ανακοινώνονται σήμερα είναι στον αέρα, γιατί δεν υπάρχει νομοθεσία που να υποστηρίξει τα μέτρα αυτά. Ο Κανονισμός των κτιρίων δεν έχει αλλάξει, δεν είναι σαφής η διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Ρίχνονται χρήματα στην αγορά χωρίς να ελέγχεται που θα πάνε αυτά τα χρήματα, τι θα απογίνουν, ποιος θα ελέγξει τα κτίρια αυτά αν όντως έχουν κάνει την επένδυση και τι εξοικονόμηση θα επιτευχθεί. Κανείς δεν ξέρει αν τα μέτρα αυτά θα πετύχουν τους στόχους τους.

Αυτή είναι δική μας κριτική σε μια σωστή προσπάθεια που πάει να γίνει, ωστόσο από την άλλη πλευρά για μια ακόμη φορά, όπως πολύ σωστά είπε ο κ. Σαχινίδης, πρόκειται για μια επικοινωνιακή προσπάθεια για να δημιουργούνται εντυπώσεις.

Θέλω επίσης να αναφερθώ πολύ σύντομα στο θέμα της ΔΕΗ κι στο γεγονός ότι η ανίκανη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει προσθέσει ούτε ένα Μεγαβάτ τα τελευταία χρόνια στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας. Κάθε χρόνο αναγκαζόμαστε να εισάγουμε ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα από τις γειτονικές μας χώρες προς δόξαν της ανικανότητας της κυβέρνησης και του Διοικητή της, ο οποίος το μόνο που κάνει είναι να αυξάνει τις τιμές των τιμολογίων και να κατεβάζει προγράμματα μεγαλόπνοα τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες τα επόμενα χρόνια. Καλούμε την κυβέρνηση, λοιπόν, τώρα να κινητοποιήσει άμεσα όλες τις διαδικασίες, για να γίνουν επενδύσεις στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, να προστεθούν τα αναγκαία Μεγαβάτ, έτσι ώστε το ηλεκτρικό μας σύστημα να είναι ασφαλές, να εξασφαλίζει επάρκεια και να καταπολεμήσει την ενεργειακή φτώχεια στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια.